Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 3 septembrie 1997  cu privire la modul de aplicare a suspendarii platii taxei pe valoarea adaugata la organele vamale pentru utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si masinile agricole care se importa in vederea efectuarii si derularii investitiilor prin care se realizeaza o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, sectii, ateliere, precum si pentru materiile prime prevazute in lista-anexa la   Ordonanta Guvernului nr. 34/1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 3 septembrie 1997 cu privire la modul de aplicare a suspendarii platii taxei pe valoarea adaugata la organele vamale pentru utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si masinile agricole care se importa in vederea efectuarii si derularii investitiilor prin care se realizeaza o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, sectii, ateliere, precum si pentru materiile prime prevazute in lista-anexa la Ordonanta Guvernului nr. 34/1997

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 237 din 11 septembrie 1997

1. Potrivit <>art. 25 lit. D.b) din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, aprobata si modificata prin <>Legea nr. 130/1992 si republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 288 din 12 decembrie 1995, cu modificarile si completarile aprobate prin: <>Ordonanta Guvernului nr. 2/1996 , aprobata prin <>Legea nr. 101/1996 , <>Ordonanta Guvernului nr. 21/1996 , aprobata si modificata prin <>Legea nr. 42/1997 , <>Ordonanta Guvernului nr. 14/1997 , <>Legea nr. 105/1997 , <>Legea nr. 110/1997 si <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997 , taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor din import definitiv se achita la organul vamal, conform regimului in vigoare privind plata taxelor vamale.
Prin derogare de la prevederile de mai sus, se suspenda plata taxei pe valoarea adaugata la organele vamale pentru utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si masinile agricole care se importa in vederea efectuarii si derularii investitiilor prin care se realizeaza o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, sectii, ateliere, precum si pentru materiile prime prevazute in lista-anexa la <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997 .
2. Ministru de stat, ministrul finantelor, prin Directia generala legislatie impozite indirecte, atesta dreptul de a beneficia de suspendarea platii taxei pe valoarea adaugata in vama, la cererea importatorilor, pe baza de documente justificative, prin eliberarea unui certificat.
3. Beneficiaza de prevederile pct. 1 alin. 2 importatorul care indeplineste urmatoarele conditii cumulative:
a) sa fie inregistrat la organul fiscal ca platitor de taxa pe valoarea adaugata;
b) bunurile importate sa nu faca obiectul comercializarii ca atare, cu exceptia celor importate pe baza de contract de comision sau de catre agenti economici special autorizati care asigura necesarul pentru mai multi consumatori - unitati productive;
c) cuantumul taxei pe valoarea adaugata pentru care se solicita suspendarea sa fie de minimum 100.000 mii lei.
Atestarea se acorda pentru o perioada ce nu poate depasi anul calendaristic. In perioada de valabilitate a certificatelor de suspendare emise, comisia poate aproba suplimentarea acestora.
4. Importatorii vor prezenta la Directia generala legislatie impozite indirecte din cadrul Ministerului Finantelor o cerere potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice si urmatoarele documente justificative:
- documentatia legal aprobata privind realizarea unitatii productive noi, dezvoltarea capacitatilor existente sau retehnologizarea fabricilor, sectiilor, atelierelor pentru care se importa utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si masinile agricole;
- fundamentarea necesarului de materii prime pentru care se solicita suspendarea platii taxei pe valoarea adaugata in vama;
- copii de pe contractele externe, comenzile, facturile externe, insotite de traducerea autorizata si de contractele de comision, dupa caz;
- copii de pe deconturile de T.V.A. pe ultimele 3 luni, vizate de organul fiscal teritorial;
- copie de pe instiintarea de platitor de taxa pe valoarea adaugata;
- copii de pe actele constitutive ale societatii comerciale, precum si orice alte documente necesare analizei cererii depuse.
In urma analizei documentatiei prezentate de importator, cererea se aproba sau se respinge de catre comisia constituita in acest scop.
Pentru a decide asupra aprobarii sau respingerii cererii de suspendare, comisia poate solicita organelor fiscale teritoriale efectuarea de verificari faptice si documentare la sediul agentilor economici solicitanti.
Organele fiscale sunt obligate ca in termen de 30 de zile sa comunice rezultatele verificarii solicitate.
Pe baza aprobarii, se elibereaza importatorilor certificatul de atestare a suspendarii platii taxei pe valoarea adaugata in vama (model prezentat in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice).
5. La Declaratia vamala de import se anexeaza o copie de pe certificatul obtinut de importator, care este verificata si vizata de organul vamal pe baza certificatului original prezentat de importator.
6. Taxa pe valoarea adaugata se calculeaza potrivit legii si se inscrie in Declaratia vamala de import, fara a fi platita la organul vamal. Lunar, Directia Generala a Vamilor va lua masuri de a transmite la Directia generala legislatie impozite indirecte din cadrul Ministerului Finantelor, pana la data de 20 a lunii urmatoare, situatia centralizata a importurilor realizate efectiv in regimul de suspendare prevazut de lege si acordat potrivit prezentelor norme metodologice.
Lunar, pana la data de 30 a lunii urmatoare, Directia generala legislatie impozite indirecte va transmite directiilor generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, situatia importurilor efectuate in baza certificatelor de suspendare, in scopul verificarii, acestea fiind obligate sa comunice trimestrial Directiei generale legislatie impozite indirecte lista agentilor economici care nu au respectat prevederile prezentelor norme metodologice.
7. Importurile realizate in conditiile prezentelor norme metodologice se vor reflecta in documentele de evidenta si in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferent lunii in care s-a realizat importul, astfel:
a) in jurnalul pentru cumparari se inscriu datele cuprinse in Declaratia vamala de import;
b) in decontul lunar de taxa pe valoarea adaugata, valoarea importurilor realizate in conditiile de mai sus si taxa pe valoarea adaugata aferenta se reflecta concomitent ca taxa colectata si deductibila.
8. Nerespectarea prevederilor pct. 3 lit. b) si ale pct. 7 din prezentele norme metodologice atrage anularea certificatului de suspendare, importatorii fiind obligati sa plateasca taxa pe valoarea adaugata inscrisa in Declaratia vamala de import, impreuna cu majorarile de intarziere calculate de la data intocmirii formalitatilor vamale de import si pana la data platii efective a sumei datorate.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------




CERERE
de suspendare a platii taxei pe valoarea adaugata aferente unor importuri si
includerea acesteia in decontul aferent lunii in care s-au realizat importurile

1. Denumirea agentului economic ...........................................
2. Localitatea .................., str. ..................... nr. ........,
judetul/sectorul .......................................................
3. codul fiscal al platitorului de T.V.A. .................................
4. Organul fiscal la care este inregistrat platitorul de T.V.A. ...........
........................................................................
5. Cifra de afaceri anuala (mii lei):
5.1. realizata in anul precedent .....................................
5.2. prevazuta pentru anul in curs ...................................
6. Valoarea anuala a importului (mii lei): ..........., din care:
6.1. materii prime ...................................................
6.2. utilaje, instalatii, echipamente, masini industriale, masini
agricole ........................................................
......................................................................
7. Importul de materii prime cuprins la pct. 6.1.:
7.1. denumirea .......................................................
7.2. produsele fabricate .............................................
8. Importul de utilaje, instalatii etc., cuprins la pct. 6.2.:
8.1. obiectivul de investitii ........................................
8.2. date ale contractelor/comenzilor/facturilor externe:
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
9. Anexam urmatoarele documente justificative: ............................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

Numele si prenumele ....................... Functia ........... Data ......
Semnatura si stampila:



ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------




MINISTERUL FINANTELOR
Directia generala legislatie
impozite indirecte


CERTIFICAT
Nr. ....... data ........

In conformitate cu prevederile <>Ordonantei Guvernului nr. 3/1992 , aprobata si
modificata prin <>Legea nr. 130/1992 si republicata, cu modificarile ulterioare,
se suspenda plata vamala a taxei pe valoarea adaugata, calculata potrivit legii
si inscrisa in Declaratia vamala de import.
Atestarea se refera la importul efectuat de:

Denumirea agentului economic ...........................................
Localitatea .................., str. ..................... nr. ........,
judetul/sectorul .........., codul fiscal al platitorului de T.V.A.
........................, privind:
I. utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si
masinile agricole care fac obiectul urmatoarelor contracte, comenzi
sau facturi externe:
1. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
2. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
3. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
4. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
II. materiile prime:
(denumirea)
1. .....................................................................
2. .....................................................................
3. .....................................................................
4. .....................................................................

Prezentul certificat este valabil pentru importurile realizate pana la
data de ...............

Director general,


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016