Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 28 iunie 2002  privind clasificarea structurilor de primire turistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 28 iunie 2002 privind clasificarea structurilor de primire turistice

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 582 bis din 6 august 2002
1. Dispoziţii generale
1.1. Prezentele norme metodologice, elaborate în conformitate cu prevederile <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, stabilesc metodologia şi criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi de alimentaţie publica din România.
1.2. Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici proprietari şi/sau administratori de structuri de primire turistice.
1.3. Structurile de primire turistice se clasifica pe stele şi, respectiv, flori în cazul pensiunilor turistice rurale, în funcţie de caracteristicile constructive, dotãrile şi calitatea serviciilor pe care le oferã, potrivit criteriilor cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
Clasificarea structurilor de primire turistice are ca scop prioritar protecţia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sinteticã a nivelului de confort şi a ofertei de servicii.
Clasificarea structurilor de primire turistice se face de Ministerul Turismului care, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de turism în România, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 755/2001 , este singura instituţie abilitata sa desfãşoare activitãţi de autorizare în domeniul turismului.
1.4. Desfãşurarea de activitãţi (de cazare, alimentaţie şi alte servicii specifice) în structuri de primire neclasificate, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spaţiilor decât cea stabilitã prin certificatul de clasificare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de pana la 100.000.000 lei, potrivit <>art. 11 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.328/2001 .
2. Documentaţia necesarã pentru obţinerea certificatului de clasificare
În vederea obţinerii certificatului de clasificare agenţii economici proprietari şi/sau administratori de structuri de primire turistice vor întocmi o documentaţie cu urmãtorul conţinut:
- cerere de eliberare a certificatului de clasificare;
- certificat constatator de la registrul comerţului, din care sa rezulte obiectul de activitate şi structura actionariatului*1);
- certificat de înregistrare la Oficiul registrului comerţului, însoţit de anexele privind avizele/acordurile şi/sau autorizaţiile legale (P.S.I., sanitarã, sanitar-veterinara, de mediu şi de protecţia muncii, dupã caz, pentru fiecare structura turistica ce face obiectul clasificarii);
- schita privind amplasarea şi adresa unitãţii (anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice);
- schita privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, respectiv a spaţiilor de alimentaţie (anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice);
- fişa privind încadrarea nominalã a camerelor şi a spaţiilor de alimentaţie pe categorii de clasificare (anexele nr. 6.1 şi 6.2 la prezentele norme metodologice);
- avizul specific privind amplasamentul şi functionalitatea obiectivului, emis de Ministerul Turismului în cazul construcţiilor noi;
- copie de pe brevetul de turism pentru directorii de hotel, de restaurant, motel, camping (cu excepţia structurilor organizate în gospodãriile populaţiei), sat de vacanta sau pentru cabanier;
- copii de pe actele de calificare a personalului de la recepţie şi de la unitãţile de alimentaţie.
3. Eliberarea şi anularea certificatului de clasificare
3.1. Documentaţia de clasificare se transmite Ministerului Turismului - Direcţia generalã de autorizare şi control (denumita în continuare D.G.A.C.), care verifica îndeplinirea criteriilor de clasificare şi întocmeşte certificatul de clasificare.
Certificatul de clasificare va fi însoţit de fişa privind încadrarea nominalã a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turistilor, prin care se stabilesc capacitatea şi structura unitãţii.
Agentul economic va solicita D.G.A.C. din cadrul Ministerului Turismului clasificarea structurilor de primire turistice şi/sau a structurilor de alimentaţie destinate servirii turistilor cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinta.
3.2. Verificarea la fata locului a îndeplinirii criteriilor se face de cãtre specialiştii din Ministerul Turismului D.G.A.C., cu sprijinul şi colaborarea unor specialişti desemnaţi de consiliile judeţene, consiliile locale şi de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism, în prezenta reprezentantului agentului economic în cauza.
3.3. În funcţie de condiţiile concrete constatate în unitatea verificata se pot propune în mod excepţional unele compensãri pentru dotãri şi servicii în vederea acordãrii sau menţinerii categoriei.
3.4. Eliberarea certificatului de clasificare se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare complete.
La expirarea acestui termen agentul economic poate pune în funcţiune pe propria rãspundere structura turistica respectiva la numãrul de stele (flori) solicitat, urmând ca la primirea efectivã a certificatului de clasificare sa îşi continue activitatea la categoria înscrisã în certificatul obţinut.
Punerea în funcţie este condiţionatã de deţinerea autorizaţiilor legale*2):
- autorizaţia sanitarã de funcţionare;
- autorizaţia sanitar-veterinara (numai pentru unitãţile de alimentaţie);



──────────────
*1) Agentul economic poate furniza informaţiile respective şi prin prezentarea copiilor de pe actele de constituire a societãţii:
asociaţiilor familiale şi persoanelor fizice autorizate.
*2) Se excepteazã pensiunile turistice formate din maximum 5 camere şi apartamentele şi camerele de închiriat în locuinţe familiale.

- certificat de înmatriculare;
- actul constitutiv sau autorizaţia de funcţionare în cazul
- avizul/autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I.;
- autorizaţia de mediu.
3.5. Structurile de primire turistice care la data verificãrii nu îndeplinesc cel puţin criteriile pentru categoria minima nu se clasifica şi, în consecinta, nu pot desfasura activitate de turism. Motivatia neclasificarii se consemneazã în nota de verificare întocmitã în doua exemplare, dintre care un exemplar se preda agentului economic proprietar şi/sau administrator al unitãţii respective.
3.6. Agenţii economici au obligaţia sa respecte pe toatã perioada de funcţionare a structurilor de primire turistice condiţiile şi criteriile de clasificare, inclusiv în cazul celor care şi-au început activitatea pe propria rãspundere potrivit pct. 3.4. Nerespectarea criteriilor de clasificare se sancţioneazã potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.328/2001 .
3.7. D.G.A.C. verifica periodic starea şi funcţionarea dotãrilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena şi a celorlalte criterii care au stat la baza clasificarii unitãţii. Nerespectarea acestora atrage mãsuri de declasificare sau, dupã caz, de retragere a certificatului de clasificare, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.328/2001 .
Certificatul de clasificare şi autorizaţia de funcţionare se retrag de cãtre personalul de specialitate din cadrul D.G.A.C. dacã nu se respecta unul sau mai multe dintre urmãtoarele criterii minime care influenţeazã direct protecţia turistilor, prevãzute la <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.328/2001 :
a) menţinerea grupurilor sanitare în perfecta stare de funcţionare şi curãţenie;
b) asigurarea apei calde la grupurile sanitare şi în spaţiile de producţie în structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu;
c) asigurarea unei temperaturi minime de 18°C, în timpul sezonului rece, în spaţiile de cazare şi de servire a mesei;
d) deţinerea autorizaţiilor: sanitarã, sanitar-veterinara, de mediu şi de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I., în cazul unitãţilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obţinerea acestora;
e) programul de funcţionare a discotecilor sau a altor unitãţi cu program muzical, organizate în aer liber, sa nu depãşeascã ora 1,00 noaptea;
f) funcţionarea structurilor de primire turistice numai în clãdiri salubre, cu faţade zugravite şi bine întreţinute;
g) evitarea poluarii fonice, în sensul respectãrii nivelului maxim de zgomot stabilit prin reglementãri specifice;
h) respectarea reglementãrilor legale în vigoare ce privesc activitatea desfasurata prin structura de primire turistica;
i) expunerea la loc vizibil a firmei cu denumirea şi tipul unitãţii şi însemnele privind categoria de clasificare.
Restituirea certificatului de clasificare retras se va face dupã ce personalul de specialitate al D.G.A.C. constata remedierea deficienţelor semnalate. Constatãrile vor fi consemnate într-o nota scrisã, întocmitã în doua exemplare, dintre care un exemplar se transmite la conducerea D.G.A.C. spre aprobare, în baza cãreia se procedeazã la restituirea efectivã a certificatului de clasificare, dupã caz.
D.G.A.C. va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice în situaţia în care constata nerespectarea criteriilor avute în vedere la clasificare, altele decât cele prevãzute la lit. a)-i).
3.8. În situaţia în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza acordãrii clasificarii astfel încât nu se mai asigura categoria de clasificare acordatã, agentul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice în cauza, în termen de 30 de zile de la apariţia modificãrilor. În acelaşi termen este obligatorie solicitarea eliberãrii unui nou certificat de clasificare în cazul trecerii structurii turistice în proprietatea şi/sau în administrarea altui agent economic.
3.9. Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de D.G.A.C. din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viza.
În termen de 60 de zile de la data înregistrãrii cererii agentului economic D.G.A.C. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice în cauza şi va acorda un nou certificat de clasificare, în mãsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile minime de clasificare pentru categoria respectiva.
În caz contrar structura de primire turistica va fi clasificata la o categorie inferioarã. Dacã nu sunt îndeplinite cel puţin condiţiile şi criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeazã la retragerea certificatului de clasificare.
Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice prin transmiterea la D.G.A.C. a unui memoriu justificativ, dacã în urma unor lucrãri de modernizare şi de imbunatatire a dotãrilor şi serviciilor estimeaza ca aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare. Memoriul justificativ va fi însoţit de documentaţia de clasificare prevãzutã la pct. 2, în mãsura în care s-au produs modificãri în privinta structurii spaţiilor, a capacitãţilor, a echiparii sanitare etc.
3.10. Pentru structurile de primire turistice care au fost date în folosinta anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice şi pentru care nu s-a obţinut certificatul de clasificare, termenul de 60 de zile prevãzut la pct. 3.1 curge de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor norme metodologice.
4. Tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare
Conform prezentelor norme metodologice, în România pot funcţiona urmãtoarele tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, clasificate astfel: 1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;
4. hoteluri pentru tineret de 3, 2, 1 stele;
5. hoteluri de 3, 2, 1 stele;
6. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
7. bungalouri de 3, 2, 1 stele;
8. cabane turistice, cabane de vanatoare, cabane de pescuit de 3, 2, 1 stele;
9. sate de vacanta de 3, 2 stele;
10. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;
11. spaţii de campare organizate în gospodãriile populaţiei de 3, 2, 1 stele;
12. popasuri turistice de 2, 1 stele;
13. pensiuni turistice urbane de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
14. pensiuni turistice rurale de 5, 4, 3, 2, 1 flori (margarete);
15. apartamente sau camere de închiriat în locuinţe familiale ori în clãdiri cu alta destinaţie de 3, 2, 1 stele;
16. structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
În cadrul tipurilor sus-menţionate poate exista urmãtoarea structura a spaţiilor de cazare:
- camera cu pat individual, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre o singura persoana. Lãţimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;
- camera cu pat matrimonial, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre una sau doua persoane. Lãţimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;
- camera cu pat dublu, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre doua persoane. Lãţimea patului dublu este de minimum 160 cm;
- camera cu doua paturi individuale, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre doua persoane;
- camera cu trei paturi individuale;
- camera cu patru paturi individuale;
- camere comune - cu mai mult de patru paturi individuale.
Lungimea patului va fi de minimum 200 cm în cazul hotelurilor de 3, 4 şi 5 stele şi de minimum 190 cm în cazul hotelurilor de 1 şi 2 stele;
- camera cu priciuri, reprezentând spaţiul destinat utilizãrii de cãtre mai multe persoane. Priciul reprezintã o platforma din lemn sau din alte materiale pe care se asigura un spaţiu de 100 cm latime pentru fiecare turist;
- garsoniera, reprezentând spaţiul compus din: dormitor pentru doua persoane, salon, vestibul şi grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despãrţit de salon şi printr-un glasvand sau alte soluţii care permit o delimitare estetica;
- apartament, reprezentând spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie, vestibul, cu echipare sanitarã proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar la categoria 4 stele, precum şi la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.
5. Tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie
În conformitate cu prezentele norme metodologice, în România pot funcţiona urmãtoarele tipuri de structuri de alimentaţie pentru turism:





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Stele
crt. ────────────────────────────
Tipul de unitate 5 4 3 2 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Restaurant
1.1 Clasic x x x x x
1.2. Specializat
1.2.1. Pescaresc x x x x -
1.2.2. Vanatoresc x x x x -
1.2.3. Rotiserie - x x x x
1.2.4. Zahana - x x x x
1.2.5. Dietetic - x x x x
1.2.6. Lactovegetarian - x x x x
1.2.7. Familial/pensiune - x x x x
1.3. Cu specific
1.3.1. Crama x x x x -
1.3.2. Cu specific local x x x x -
1.3.3. Cu specific naţional x x x x -
1.4. Cu program artistic x x x - -
1.5. Braserie x x x - -
1.6. Berarie x x x - -
1.7. Gradina de vara x x x x -
2. Bar
2.1. Bar de noapte x x x - -
2.2. Bar de zi x x x x -
2.3. Cafe-bar, cafenea x x x x -
2.4. Disco-bar (discoteca, videoteca) x x x x -
2.5. Bufet-bar - - x x x
3. Fast-food
3.1. Restaurant-autoservire - - x x x
3.2. Bufet tip expres/bistrou - - x x x
3.3. Pizzerie - - x x x
3.4. Snack-bar - - x x x
4. Cofetarie x x x x x
5. Patiserie, placintarie, simigerie - - x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Se pot stabili şi alte tipuri de unitãţi în funcţie de condiţiile concrete constatate la fata locului, cu respectarea criteriilor pentru tipul de structura turistica asimilatã. Principalele caracteristici funcţional-comerciale ale acestor tipuri de unitãţi sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
6. Alte precizãri
6.1. Agenţii economici care construiesc structuri de primire turistice au obligaţia sa asigure, încã din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevãzute în prezentele norme metodologice.
6.2. Activitãţile desfãşurate în cadrul structurilor de primire turistice (cazare, alimentaţie, agrement, tratament, comerţ etc.) constituie un tot unitar, fiind pãrţi componente ale produsului turistic, care impune asigurarea corelatiei dintre categoria structurii de primire şi calitatea celorlalte servicii.
6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data de cea la care a fost incadrata majoritatea spaţiilor de cazare din incinta acesteia.
6.4. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta îmbrãcãminte specifica, stabilitã de agentul economic în cauza, diferenţiat în funcţie de condiţiile de desfãşurare a activitãţii, şi ecuson cuprinzând numele şi prenumele, iar restul personalului va purta echipament de lucru specific activitãţii.
6.5. Însemnele privind categoria de clasificare a unitãţii se înscriu pe o placheta montata în exteriorul unitãţii, la loc vizibil pentru turişti, precum şi pe autocolante aplicate în punctele de acces al turistilor. Autocolantele şi plachetele se realizeazã din material rezistent la intemperii (metal pentru categoriile de 4 şi 5 stele) cu dimensiunea de 30/30 cm, prin D.G.A.C., de unde se procura de cãtre agenţii economici, de regula, o data cu primirea certificatului de clasificare.
6.6. În toate structurile de primire turistice este obligatorie:
● afişarea la loc vizibil pentru turişti a numerelor de telefon ale conducerii agentului economic proprietar şi/sau administrator al structurii în cauza, precum şi ale Ministerului Turismului şi Autoritãţii pentru Protecţia Consumatorului pentru a se da posibilitatea turistilor sa semnaleze eventualele nemultumiri cu privire la serviciile oferite;
● afişarea la receptiile structurilor de 1-5 stele şi în camere din structurile de 1-3 stele a certificatelor de atestare a tarifelor de cazare maximale, exprimate în euro, emise de Ministerul Turismului potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 805/2001 privind unele mãsuri de informare asupra tarifelor maximale pentru serviciile de cazare în structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistica la turismul neorganizat;
● pãstrarea ordinii, liniştii publice, moralitãţii, curãţeniei şi respectarea cu stricteţe a normelor sanitare şi a celor de prevenire şi stingere a incendiilor;
● asigurarea de personal calificat şi cu conduita ireprosabila, conform specificatiilor din anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice;
● oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cuprinse în tariful de cazare sau cu plata separat, astfel:
- la unitãţile de 4 şi 5 stele - cel puţin 18 servicii;
- la unitãţile de 3 stele - cel puţin 15 servicii;
- la unitãţile de 2 stele - cel puţin 10 servicii;
- la unitãţile de 1 stea - cel puţin 5 servicii;
● lista orientativa cuprinzând serviciile suplimentare este prezentatã în anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice;
● existenta în toate spaţiile de cazare a unor materiale scrise, realizate estetic şi tipãrite în limba romana şi în cel puţin doua limbi de circulaţie internationala, cuprinzând informaţii utile pentru turişti cu privire la:
- instrucţiuni de folosire a telefonului;
- tarifele interne şi internaţionale pentru convorbiri telefonice;
- lista cuprinzând serviciile suplimentare oferite şi tarifele pentru cele cu plata, cu indicarea modalitãţilor de solicitare a serviciului în camera;
- lista room-service;
- lista cuprinzând preţurile produselor din minibar, dupã caz;
- programul TV pentru saptamana în curs, dupã caz;
- informaţii turistice privind zona sau localitatea;
- harti cu localizarea structurii de primire turistice în cadrul zonei sau al localitãţii, pentru unitãţile de 3, 4 şi 5 stele;
- orice alte informaţii ce ar putea face agreabil sejurul turistului;
- chestionare pentru testarea opiniei turistilor cu privire la calitatea serviciilor oferite.
La hotelurile de 3, 4 şi 5 stele materialele vor fi prezentate în mape speciale, în fiecare spaţiu de cazare sau prin afişare cu mijloace electronice.
6.7. Nu se admite organizarea unor activitãţi de jocuri distractive sau de noroc în holurile unitãţilor. Asemenea activitãţi pot fi organizate doar în spaţii distincte, cu intrari separate de fluxul turistilor cazati în hotel.
6.8. La hotelurile de 1-3 stele, în spaţiile destinate cazarii se pot amenaja activitãţi de birouri sau firme, pana la 15% din capacitatea de cazare rezervatã. Se excepteazã cazurile în care se asigura intrari şi fluxuri de circulaţie separate pentru turişti.
6.9. Agenţii economici care deţin structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie, clasificate pe categorii prin certificate emise de Ministerul Turismului în baza <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Turism nr. 61/1999 , sunt obligaţi sa asigure respectarea criteriilor de clasificare stabilite prin prezentele norme metodologice, conform urmãtoarei grile de asimilare:
● categoria a III-a = 1 stea;
● categoria a II-a = 2 stele;
● categoria I = 3 stele;
● categoria LUX = 4-5 stele.
Certificatele respective rãmân valabile pana la expirarea termenului înscris pe acestea.


ANEXA 1


────────
la normele metodologice
────────────────────────

CRITERII MINIME
privind clasificarea structurilor de primire cu funcţiuni de cazare turistica

1. Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare, în concordanta cu certificatul de clasificare, în ceea ce priveşte denumirea, tipul şi numãrul de stele, respectiv flori pentru unitatea respectiva. Pentru categoriile 5, 4 şi 3 stele, firmele vor fi luminoase.
2. În spaţiile de cazare, precum şi în grupurile sanitare (cu excepţia WC exterioare) se va asigura în sezonul rece o temperatura minima de 18 grade C.
3. La grupurile sanitare ale camerelor se va asigura în permanenta apa calda şi rece.
4. Construcţiile vor fi astfel realizate încât sa se evite deranjarea turistilor din cauza zgomotelor produse de instalaţiile tehnice ale clãdirii sau a altor factori de poluare.
4.1. Nu se admit spaţii de cazare situate la subsol sau fãrã aerisire şi lumina naturala directa. Spaţiile comune vor fi bine aerisite şi iluminate.
4.2. Pardoselile grupurilor sanitare vor fi placate cu materiale ceramice, marmura sau alte asemenea materiale estetice, uşor lavabile şi de buna calitate. La categoria o stea se admite şi pardoseala din mozaic lustruit
4.3. Pereţii grupurilor sanitare vor fi placati cu materiale ceramice, marmura sau cu alte asemenea materiale estetice, uşor lavabile şi de buna calitate, pe intreaga suprafata (pana la tavan). La categoria 2 stele se admit şi placari parţiale pana la înãlţimea de 180 cm, iar la categoria 1 stea pereţii pot fi acoperiţi cu zugraveli lavabile.
4.4. Lenjeria de pat, prosoapele şi halatele vor fi de culoare alba. La categoriile de 3, 4 şi 5 stele materialele folosite pentru lenjerie vor fi numai din bumbac de calitate superioarã sau din mãtase.
5. Starea generalã de curãţenie, salubritate şi igiena se asigura în condiţiile prevãzute de Normele de igiena aprobate prin ordinele ministrului sãnãtãţii nr. 102/1993 şi nr. 536/1997.
6. Lenjeria de pat, prosoapele şi halatele vor fi schimbate dupã fiecare turist, iar pentru sejururile mai lungi, astfel:





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria
unitãţii Lenjeria*) Prosoapele*) Halatele*)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 şi 4 stele la 2 zile la 2 zile la 3 zile
3 stele la 3 zile la 2 zile -
2 şi 1 stea la 4 zile la 3 zile -

*) sau ori de câte ori este nevoie.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Este indicat ca în camerele de baie sa fie afişate anunţuri prin care turistii sunt informati ca spalatul prosoapelor presupune un mare consum de apa şi detergenti, fapt care poate genera unele probleme privind protecţia mediului. Prin aceleaşi anunţuri turistii sunt întrebaţi politicos dacã doresc sa fie schimbate prosoapele; în caz afirmativ, acestea se depun în cada de baie sau la dus.

ANEXA 1.1


──────────
la normele metodologice
────────────────────────

CRITERII MINIME
privind clasificarea pe stele a hotelurilor, a hotelurilor-apartament şi a motelurilor

Hotelul este structura de primire turistica amenajatã în clãdiri sau în corpuri de clãdiri, care pune la dispoziţie turistilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzãtor, asigura prestãri de servicii specifice şi dispune de recepţie şi de spaţii de alimentaţie în incinta.
Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate încât sa asigure pãstrarea şi prepararea alimentelor, precum şi servirea mesei în incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartament.
Motelul este unitatea hoteliera situata, de regula, în afarã localitãţilor, în imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotatã şi amenajatã atât pentru asigurarea serviciilor de cazare şi de masa pentru turişti, precum şi pentru parcare în siguranta a mijloacelor de transport.
Categoria de clasificare a hotelului este determinata de îndeplinirea în totalitate a criteriilor obligatorii prevãzute în anexa nr. 1.1.a) la prezentele norme metodologice, precum şi de realizarea urmatorului punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevãzute în anexa nr. 1.1 .b), astfel:
- pentru hotel de 5 stele 150 puncte
- pentru hotel de 4 stele 120 puncte
- pentru hotel de 3 stele 70 puncte
- pentru hotel de 2 stele 30 puncte.
Pentru hoteluri-apartament punctajul este urmãtorul:
- 5 stele 100 puncte
- 4 stele 60 puncte
- 3 stele 40 puncte
- 2 stele 20 puncte.






ANEXA 1.1.a)
────────────
la normele metodologice
────────────────────────

CRITERII OBLIGATORII
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii Hoteluri stele Hoteluri- Moteluri
stele apartament stele
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 4 3 2 1 5 4 3 2 3 2 1
1. Starea generalã a
clãdirii:
- aspect
- foarte bun x x - - - x x - - - - -
- bun - - x - - - - x - x - -
- corespunzãtor - - - x x - - - x - x x
- firma luminoasa x x x - - X X X - x - -
- firma - - - x x - - - x - x x
- însemn
distinctiv
reprezentând
categoria
unitãţii x x x x x x x x x x x x
- parcaj auto
propriu cu paza:
numãrul locurilor
va fi de minim ...% din
numãrul camerelor 30 - - - - 50 - - - - - -
- parcaj auto propriu:
numãrul locurilor va fi
de minim... % din
numãrul camerelor - 30 20 20 - - 50 40 30 100 100 100
- garaj :
numãrul locurilor va fi
de minim... % din
numãrul camerelor 30 20 - - - 50 40 - - - - -
- intrari separate:
- pentru turişti
şi bagajex x x x x x x x x x x x x
- pentru personal,
primirea
mãrfurilor şi
materialelorx x - - - x x x - - - - -
- rampa de acces
al carucioarelor
pentru persoanele
cu handicap fizic*3) x x x x - x x x x - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor şi a
serviciilor aferente:
- numãr minim
(numãr camere, garsoniere
sau apartamente) 20 20 15 10 5 10 10 10 5 10 10 5
- hol de primire
(recepţie) în
suprafata minima
de...
mp/camera 2,5 2 1,5 1 0,5 1,5 1 0,5 0,5 x x x
în cazul hotelurilor
de mare capacitate,
(peste 200 camere)
suprafata holului
poate fi limitatã la
400 mp pentru cele
de 5 şi 4 stele, la
300 mp pentru cele
de 3 stele, la 150
mp pentru cele de 2
şi 1 stea. La cele
de mica capacitate
(sub 200 camere)
(inclusiv moteluri),
holul nu poate fi
mai mic de 80 mp
pentru cele de 4 şi
5 stele, de 30 mp
pentru cele de 2 şi
3 stele şi de 15 mp
pentru cele de 1
stea. Sunt considerate
hoteluri de mare
capacitate cele cu
peste 200 de camere.
- recepţie cu:
- spaţii pentru
pãstrat bagajele
turistilor x x x x x x x x x - - -
- spaţiu pentru
administraţie x x x x x x x x x x x x
- spaţiu pentru
pãstrarea materialelor
sportive (în zonele
unde se practica
sporturi de iarna) x x x - - x x x - - - -
sistem pentru pãstrarea
valorilor turistilor x x - - - x x - - - - -
- serviciul de recepţie :
- de 24 de ore x x x - - x x x - x - -
- receptioner cu
program fractionat
în funcţie de
fluxul turistic - - - x x - - - x - x x
La hoteluri de 2 şi
1 stea cu o
capacitate de pana
la 25 de camere
criteriul este facultativ.
- serviciul de
primire accesibil
prin clopotel sau
telefon în afarã
orelor de funcţionare
a recepţiei - - - x x - - x x - x x
- întregul personal
de la recepţie
calificat x x x x x x x x x x x x
- portar- usier*) x x x - - x x x - - - -
- bagajist*) x x x - - x x x - - - -
- comisionar-
curier*) x x x - - x x x - - - -
- serviciu de
securitate şi
paza*) x x x - - x x x - - - -

──────────-
*) La 3 stele este obligatoriu pentru hoteluri cu peste 50 de camere.

- sala de mese
pentru personal
la hoteluri cu
peste 100 de camere x x - - - x x - - - - -
- oficii pentru
cameriste x x x x x x x x x x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii - sistem de
climatizare x x - - - x x - - - - -
- aer condiţionat la bazele
de tratament x x x - - x x x - - - -
- încãlzire
centrala - - x x x - - x x x x x
(unitãţile cu activitate
sezoniera estivala sunt
exceptate)
- la unitãţi
de 2 şi 1 stea
vor fi acceptate şi
sobe de teracota.
- izolarea fonica
a spaţiilor x x x x x x x x x x x x
- iluminatul electric
în spaţiile de cazare:
- una sau mai
multe surse
principale care
sa asigure iluminatul
cu echivalentul unui
bec de 100 w x x x x x x x x x x x x
- o sursa
individualã
pentru fiecare
loc (veioza sau
aplica), iluminatul
fiind echivalentul
unor becuri de
60 W fiecare x x x x x x x x x x x x
- grup electrogen
la hoteluri cu
capacitate de
peste... camere 50 50 100 - - 50 50 100 - - - -
- ascensoare la
clãdirile cu cel
puţin... : P+l P+2 P+3 P+4 P+5 P+2 P+3 P+3 P+4 - - -
la hotelurile de cura
balneara: P+l P+2 P+2 P+3 P+4
- silentioase
şi rapide x x - - - x x - - - - -
- în buna stare
de funcţionare - - x x x - - x x - - -
- ascensoare
pentru turişti
(minimum doua la
hotelurile de 5 şi
4 stele, precum
şi la cele de 3
şi 2 stele, cu o
capacitate de
peste 200 de
locuri, din care,
la hotelurile de
cura balneara
unul va fi de
tip sanatorial) x x x x x x x x x - - -
- ascensoare
pentru personal,
bagaje, scopuri
gospodãreşti
şi serviciu la camera) x x x - - x x x - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima
a camerelor
(fãrã grup
sanitar şi vestibul):
- camera cu 1 pat 16 15 13 11 10 - - - - 13 10 9
- camera cu 2 paturi 20 18 15 12 11 - - - - 15 11 10
- camera cu 3paturi - - - 14 - - - - - - - 13
- camera cu 4paturi - - - - 20 - - - - - - 18
- salonul din
apartament 20 18 16 13 12 20 18 16 13 14 12 11
- dormitorul
din apartament 20 18 15 12 11 20 18 16 13 15 12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Suprafata minima
a camerei de baie
... mp 4 4 3,5 3 - 4 4 3,5 3 3,5 3 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Înãlţimea
spaţiilor de
cazare ... m 2,8 2,8 2,7 2,6 2,5 2,8 2,8 2,7 2,6 2,7 2,6 2,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Culoarele şi scarile
vor avea lãţimea minima
de 1,40 m (casa scãrii
va fi separatã de
culoare) x x x x - x x x x x x -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Numãrul maxim de
paturi într-o camera 2 2 2 2 4 2 2 2 2 2 2 4
- dormitorul din
apartament sau din
garsoniera 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Echiparea sanitarã:
- camerele dispun de
grup sanitar propriu
(cada sau cuva cu dus,
lavoar şi WC *) x x x x - x x x x x x -
- WC separat de
baie (hotelurile
existente pot
fi exceptate) x - - - - x - - - - - -
- grup sanitar
comun, separat
pe sexe, pentru
camerele ce nu
dispun de baie
proprie, astfel:
- sala de baie,
cada sau dus
pentru maximum
15 locuri - - - - x - - - - - - x
- cabina WC şi lavoar
pentru maximum 10
locuri - - - - x - - - - - - x
- lavoare cu apa curenta
calda/rece cu program
permanent, în camere
fãrã grup
sanitar propriu
(unitãţile existente
pot fi exceptate) - - - - x - - - - - - x
- grupuri sociale
pentru personal,
vestiare, duşuri,
WC pe sexe x x x x x x x x x x x x
- grup sanitar,
separat pe sexe,
în holul de
recepţie la unitãţile
cu o capacitate mai
mare de 50 locuri x x x x x x x x x x x x
────────────

*) La structurile de 2 stele şi unde este cazul de o stea se admit şi
duşuri montate la bateria de la lavoar sau duşuri fãrã cuva.

- dotarea grupurilor
sanitare
a) grupuri sanitare
din camere:
- oglinda
cu suport
pentru
articole la
lavoar x x x x x x x x x x x x
- savoniera x x x x x x x x x x x x
- cos pentru
gunoi cu capac
şi saci menajeri x x x x x x x x x x x x
- cuier de baie x x x x - x x x x x x -
- perie WC şi
dezodorizant x x x x - x x x x x x -
- covoras de
protecţie sau
alt echipament
pentru evitarea
alunecarii x x x x - x x x x x x -
- suport pentru
prosoape x x x x x x x x x x x x
- priza pentru
aparate de ras x x x x - x x x x x x -
- derivatie de
telefon x x - - - x x - - - - -
- pahare pentru
apa în ambalaj
(1 bucata/persoana) x x x x x x x x x x x x
- uscator de
par x x - - - x x - - - - -
- sapun sau
dozator cu sapun
lichid pentru
turişti - - - x x - - - x - x x
- hârtie igienica x x x x x x x x x x x x
- maner de sprijin
pentru intrare-ieşire
din cada x x x x - x x x - x x -
- sampon spumant
sau gel pentru dus,
sapun tip turist,
casca de baie
(ambalate) x x x - - x x x - x - -
- prosop plusat
pentru fata x x x x x x x x x x x x
- prosoape plusate
pentru baie şi
picioare inclusiv la
hoteluri de 1 stea
care au camere cu
baie x x x x - x x x x x x -
- halat plusat
pentru baie x x - - - x x - - - - -
- papuci de
unica folosinta x x - - - x x - - - - -
b) grupuri
sanitare comune:
- însemn
pentru marcarea
pe sexe,
luminat în
timpul nopţii - - - - x - - - - - - x
- cuier pentru
haine (ferit de
stropire) - - - - x - - - - - - x
- covoras
impotriva
alunecarii - - - - x - - - - - - x
- portprosop,
anou - - - - x - - - - - - x
- oglinda - - - - x - - - - - - x
- cos de gunoi cu
capac şi sac
menajer - - - - x - - - - - - x
- dozator de
sapun lichid - - - - x - - - - - - x
- prosop rola
din hârtie sau
din panza - - - - x - - - - - - x
- priza pentru
aparate de ras - - - - x - - - - - - x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Dotare cu mobilier,
lenjerie şi cu alte
obiecte în camere,
apartamente, garsoniere,
holuri şi coridoare
a) camere:
- mocheta sau covoare
(pardoselile din marmura,
ceramica sau din alte
materiale similare pot
fi acoperite doar
parţial) x x x - - x x x - x - -
- covoare sau
carpete - - - x x - - - x - x x
- pat tip hotelier
cu saltea tip
relaxa x x - - - x x - - - - -
- pat tip hotelier
cu somiera sau
saltea tip relaxa x x - - - x x - - - - -
- saltea din
lana în grosime
de 5 cm*)
(unitãţile sezoniere
de 3 stele de pe Litoral
pot fi exceptate) x x x - - x x x - x - -

──────────────
*) Salteaua de lana poate fi incorporata în salteaua de baza
sau sa fie separatã.

- salteluta- husa
de protecţie
(realizatã din
material textil,
lavabil şi
hidroabsorbant) x x x x x x x x x x x x
- noptiere
La unitãţile de
2 şi 1 stea pot
fi şi etajere.
La unitãţile
existente se
admit noptiere
duble. x x x x x x x x x x x x
- fotolii,
demifotolii sau
scaune tapisate
(1 bucata/loc) x x x - - x x x - x - -
- scaune
semitapisate - - - x x - - - x - x x
- masa/masuta x x x x x x x x x x x x
- masa de lucru şi
toaleta cu
scaun
tapisat*) x x x - - x x x - x - -
──────────────
*) La categoria 3 stele se accepta şi taburet tapisat.

- suport sau spaţiu pentru
bagaje x x x x x x x x x x x x
- cuier şi oglinda x x x x x x x x x x x x
- dulap sau
spaţiu amenajat pentru
lenjerie şi haine, dotat
cu umerase (4
bucãţi/persoana) x x x x x x x x x x x x
- veioza sau aplica la
capatul patului
(1 bucata/loc) x x x x x x x x x x x x
- scrumiere de masa pentru
camerele şi spaţiile
desemnate
pentru fumatori
şi spaţii desemnate
pentru fumatori x x x x x x x x x x x x
- pahare (1
bucata/persoana) x x x x x x x x x x x x
- perii pentru
haine şi perii pentru
incaltaminte sau
alte materiale cu
funcţiuni similare x x x x x x x x x x x x
- trusa pentru
cusut x x x - - x x x - x - -
- ac şi ata - - - x x - - - x - x x
- vaze pentru flori x x x - - x x x - x - -
- televizor x x x - - x x x - x - -
- radio x x x - - x x x - x - -
- prize pentru calculator
şi Internet x x - - - x x - - - - -
- telefon în camera x x x x - x x x x x x -
- sisteme de
trezire x x - - - x x - - - - -
- minibar frigorific
cu produse pentru
minibar x x x - - x x x - - - -
- pled sau alte
obiecte cu
funcţiuni
similare de
calitate
superioarã x x x x x x x x x x x x
- cearsaf plic x x x x x x x x x x x x
Unitãţile de 5, 4 şi
3 stele pot utiliza
cearsafuri de mari
dimensiuni în locul
celor plic):
- cearsaf pentru pat x x x x x x x x x x x x
- perna mare infatata x x x x x x x x x x x x
- perna mica
infatata x x x - - x x x - x - -
- cuvertura
pentru pat x x x - - x x x - x - -
- perdele,
draperii sau
alte mijloace
obturante x x x x x x x x x x x x
b) salonul din
apartamente şi
garsoniere:
- masa de scris
(birou) şi scaun
tapisat x x x x - x x x x - - -
- masuta x x x x x x x x x x x x
- tava cu
pahare de apa şi
alte bãuturi x x x - - x x x - - - -
- fotolii,
demifotolii x x x x x x x x x x x x
- canapea
pentru 2-3
persoane (la
garsoniere este
facultativ) x x x x x x x x x x - -
- corpuri de
iluminat
adecvate
(lustra,
lampadar,
aplice etc.) x x x x x x x x x x x x
- lampa de
birou x x x x - x x x x - - -
- serviciu de
birou x x - - - x x - - - - -
- vaza pentru flori
sau aranjamente
florale x x x x x x x x x x x x
- televizor x x x x x x x x x x x x
- frigider sau
minibar frigorific x x x x x x x x x x x x
c) holul de primire,
holuri şi coridoare
de etaj:
- pardoseli acoperite cu
mocheta sau cu
covoare
(pardoselile
din marmura se
vor acoperi
parţial pentru
atenuarea
zgomotului) x x x x - x x x x x x -
- pardoseli
acoperite cu
carpete sau cu
covoare - - - - x - - - - - - x
- comptuar
recepţie x x x x x x x x x x x x
- utilizarea sistemelor
computerizate de
gestiune hoteliera x x x - - x x x - - - -
- canapele x x - - - x x - - - - -
- fotolii x x x - - x x x - x - -
- demifotolii - - - x x - - - x x - -
- mese de hol x x x x x x x x x x x x
- aparate de
curatat
incaltamintea x x - - - x x - - - - -
- corpuri de
iluminat adecvate
(candelabre,
plafoniere,
lustre, aplice
etc.) x x x x x x x x x x x x
- telefon public
la dispoziţia
turistilor
(la hoteluri
de 4 şi 5 stele
în cabine
izolate)* x x x x x x x x x x x x
────────────────
*) Acest criteriu este obligatoriu numai pentru hotelurile din
staţiunile turistice.

11. Seif/posibilitãţi
de depozitare a
valorilor:
- centralizat
(la recepţie) - - - x x - - - x - x x
- în camera sau
centralizat
(la recepţie) - x x - - - x x - x - -
- în camera x - - - - x - - - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

12. Telefax la
recepţie x x x - - x x x - x - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Încasarea
contravalorii
serviciilor şi
pe baza de cãrţi
de plata (carduri)
în fata clientului x x x x - x x x - x - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Spaţiu pentru
alimentaţie:
- restaurant x x - - - - - - - - - -
- spaţiu pentru
prepararea şi
servirea
micului dejun - - x x x - - - - x x x
- bucatarie complet
echipata în
apartament - - - - - x x x x - - -
- bufet-bar - - - - - - - - - x - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Bar de zi x x - - - x x - - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Dotãri
pentru organizare
de intalniri de
afaceri, congrese,
recepţii, conferinţe etc. x x - - - - - - - - - -
- instalatie de traducere
simultanã x - - - - - - - - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Servicii minime
oferite turistilor:
a) care pot fi cuprinse
în tarif sau cu
plata separatã:
- spãlat, curatat,
cãlcat şi reparat
incaltaminte şi lenjerie x x x x - x x x x x - -
- serviciu
pentru curatat
şi lustruit
incaltamintea x x x x x x x x x x x x
- servicii poştale x x x - - x x x - - - -
- servicii
telefonice locale,
interurbane,
internaţionale,
cu plata tarifului
şi a comisionului x x x x x x x x x x x x
- vânzãri de
mãrfuri şi de
articole de stricta
necesitate, suveniruri,
ziare, vederi etc. x x x x x x x x x x x x
- rent-a-car x x x - - x x x - x - -
- room-service x x x - - x x x - x - -
- servirea
micului dejun
în sistem bufet x x x - - x x x - x - -
- asigurarea cu
umbrele în caz
de ploaie x x x - - x x x - x - -
b) fãrã plata
- informaţii turistice
şi culturale x x x x x x x x x x x x
- pãstrarea obiectelor
de valoare ale
turistilor x x x x x x x x x x x x
- serviciul pentru
transportul
bagajelor x x x - - x x x - - - -
- serviciul
comisionar- curier x x x - - x x x - - - -
- acordarea de prim
ajutor în caz de urgenta
(trusa medicalã) x x x x x x x x x x x x
- trezirea clienţilor
la cerere x x x x x x x x x x x x
- primirea şi transmiterea
mesajelor şi a
corespondentei
pentru turişti x x x x x x x x x x x x
- rezervarea de bilete
pe mijloace de
transport x x x - - x x x - x - -
- informaţii privind
orarul mijloacelor de
transport x x x x x x x x x x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Alte criterii:
- personalul care are
relaţii directe cu
turistii strãini sa fie
cunoscator de limbi
strãine (minimum ...limbi
strãine), şi anume:
receptioneri,
casieri-recepţie,
concierge, portari-usieri,
comisionari, curieri,
bagajisti, lucrãtori
pentru rezervari şi
rent-a-car, schimb valutar,
centru de afaceri,
guvernante etaj,
operatoare-
telefoniste etc.) 2 2 2 1 - 2 2 2 1 1 1 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Criterii suplimentare
de evaluare
[anexa nr. l.l.b)]
- puncte 150 120 70 30 - 100 60 40 20 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 1.1.b)
────────────
la normele metodologice
────────────────────────

CRITERII SUPLIMENTARE (FACULTATIVE) DE EVALUARE

1. Construcţii-instalaţii şi dotãri: Puncte
──────────────────────────────────── ──────────
- restaurant 15
- instalaţii de parfumare şi improspatare a aerului
în spaţiile comune 15
- climatizare în camere 15
- climatizare în sali de seminarii şi conferinţe 15
- climatizare în alte spaţii 15
- garaje pentru minimum 20% din numãrul camerelor 10
- parcaj auto propriu pentru minimum 30% din numãrul camerelor 10
- parcare cu paza 10
- ferestre antifonice 10
- bar de zi 5
- salon pentru micul dejun 5
- camere adecvate pentru persoane cu handicap fizic (minimum 2) 5
- masina pentru curatat incaltaminte, pe nivel 5
- ascensor 5
- recepţie TV prin satelit/cablu în camera 5
- spaţii comerciale gen butique 5

2. Servicii suplimentare
──────────────────────────
- spalatorie/curatatorie 10
- salon de cosmetica şi/sau de frizerie şi coafura 5
- telefax în camera 5
- robot-telefon în camera 5
- telefon în camera la hoteluri de 2 şi 1 stea 5
- incalzitor de prosoape, oglinda de machiaj, cantar de persoane
masina de cãlcat, halat de baie (dacã se întrunesc,
3 criterii se acorda) 5
- închirieri de maşini - servicii de agenţie 2
- reviste şi ziare, gratuite, pe hol, la dispoziţia turistilor 2
- vânzare sau oferta de obiecte igienice: periuta de dinti,
pasta de dinti, aparat de ras de unica folosinta, spuma de ras,
pila de unghii, set de cusut, slapi de baie (dacã se întrunesc
4 criterii, se acorda) 2
- rezervare de bilete la recepţie (spectacole, teatru, film) 2

3. Spaţii de agrement şi fitness
────────────────────────────────
- piscina acoperitã 30
- piscina în aer liber 25
- baie cu abur 15
- sala de tenis 10
- sauna 10
- hol de relaxare (cu sezlonguri) 5
- solar 5
- popice 5
- bowling 5
- teren de tenis 5
- voley 5
- teren de badminton 5
- salon de cosmetica 5
- profesor de sport 5
- asistent de vacanta (insotitor) 5
- masaje 5
- bãi 5
- sala de forta (fitness-body building, minimum 4 aparate) 5
- gimnastica medicalã 5
- baby sitter 5
- spaţii dejoaca pentru copii (camera, teren) 5
- spaţiu verde de odihna/strand 5
- minigolf 5
- închirieri de obiecte sportive (schi, barci, biciclete) 2
- tenis de masa 2
- biliard 2

4. Posibilitãţi de organizare de recepţii, conferinţe, banchete,
centre de afaceri

- salon pentru organizare de recepţii, banchete, pentru minimum
100 de persoane 10
- salon pentru organizare de conferinţe, centre de afaceri,
dupã mãrime
- pana la 100 mp 5
- pana la 250 mp 10
- pana la 500 mp 15
- peste 500 mp, având în dotare 20
- camera de computere 5
- instalaţii pentru microfoane 2
- ecran de protecţie 2
- perete pentru afisaj 2
- retroproiector 2
- proiector de film sau diapozitive 2
- camera video 2
- videorecorder 2
- TV color 2
- tabla magnetica 2
- magnetofon/casetofon 2
- traducere simultanã 2
- telefon mobil 2
- telefax 2
- xerox 2
- reportofon 2
- spaţii pentru activitate în grup 2
- servicii pe Internet 2
- birou 2

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.2
---------
la normele metodologice
-----------------------

CRITERII MINIME
privind clasificarea hotelurilor pentru tineret şi a hostelurilor

Hotelurile pentru tineret sunt structuri de primire turistice, cu dotãri simple, adaptate cerinţelor caracteristice tineretului, care asigura servicii de cazare, masa, agrement, pe baza unor regulamente de organizare interioarã specifice. De regula,
sunt amplasate în centre urbane universitare, staţiuni şi în alte zone turistice frecventate de tineret.
Hostelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate minima de 3 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, în spaţii amenajate, de regula, în clãdiri cu alta destinaţie iniţialã decât cea de cazare turistica.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hoteluri pentru tineret Hosteluri
Criterii stele stele
─────────────────────── ───────────
3 2 1 3 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- firma cu denumirea unitãţii şi
însemne distinctive privind
categoria X X X X X
- parcare pentru biciclete X X - - -
- parcare auto - - - X -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor şi
serviciilor:
- numãrul minim al spaţiilor de
cazare (camere sau apartamente) 5 4 3 4 3
- hol de primire x x x - -
- serviciu de recepţie prevãzut cu:
. spaţiu pentru pãstrarea
bagajelor turistilor x x x - -
. spaţiu pentru administraţie x x x x x
. sistem pentru pãstrarea
valorilor turistilor x x x x x
- serviciu de recepţie cu
program fractionat în funcţie
de fluxul turistic x x x - -
- spaţiu amenajat pentru minireceptie - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- încãlzire centrala
(unitãţile cu activitate sezoniera
estivala sunt exceptate)
. la unitãţile de categoria 1 şi 2
stele se vor accepta şi
sobe de teracota x x x x x
- iluminatul electric în camera:
. o sursa principala x x x x x
. o sursa individualã la capatul
patului x x x x x
- ascensoare la clãdirile cu peste
... etaje - - - P+4 P+5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata camerelor sa fie corelata
cu numãrul de paturi, inclusiv cele
suprapuse, cu condiţia asigurãrii unui
volum minim de aer de 12 m.c./persoana. x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Înãlţimea minima a spaţiilor de
cazare 2,7 2,6 2,6 2,6 2,6
În cazul unitãţilor existente se
admite o reducere de pana la 10%.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãrul maxim de paturi într-o
camera 12 14 peste 14 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de grup sanitar
propriu (cada sau cuva cu dus,
lavoar şi WC) - - - x -
- grup sanitar comun, separat, pe
sexe, astfel:
- minimum 1 WC pentru 10 persoane x x x - x
- minimum 1 lavoar pentru 10 persoane x x x - x
- un dus pentru 10 persoane x x x - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Dotare cu mobilier, lenjerie şi
cu alte obiecte:
a) camere:
- pardoseli simple şi uşor lavabile x x x - -
- covoare sau carpete - - - x x
- pat cu somiera sau cu saltea tip
relaxa (patul la hotelurile pentru
tineret va avea minimum 80 x 190 cm,
iar distanta dintre paturi va fi de
minimum 75 cm) x x x x x
- salteluta-husa de protecţie
(realizatã din material textil,
lavabil şi hidroabsorbant) - - - x x
- dulap de haine, sau spaţiu amenajat
pentru lenjerie şi haine, cu umerase*) x x - x x
- suport sau spaţii pentru bagaje x x - x x
- cuier pentru haine - - x - -
- scaune, taburete tapisate - - - x x
- scaune sau banchete care pot fi
în console rabatabile, masa x x x - -
- masa/masuta - - - x x
- noptiere - - - x x
- noptiere/etajere x x x - -
- lenjerie de pat cu cearsafuri-plic**) x x x x x
- cuvertura pentru pat - - - x -
- perdele - - - x x
- draperii sau alte
mijloace obturante x x x x x
- cos pentru gunoi cu capac
şi saci menajeri x x x x x
- priza pentru aparate de ras x x x x x
- veioze sau aplice la paturi - - - x x
- uscator pentru par - - - x x
- prosop plusat pentru fata x x - x x
- prosop plusat pentru baie - - - x x
- prosop pentru picioare - - - x x
- portprosop - - - x x
- oglinda x x - - -
- oglinda cu suport pentru articole
la lavoar - - - x x
- pahare pentru apa
(1 bucata/persoana) - - - x x
- sapun pentru turişti - - - x x
- hârtie igienica - - - x x
b) salonul din apartamente
şi garsoniere:
- masa şi scaun tapisat - - - x -
- masuta - - - x x
- fotolii, demifotolii - - - x x
- canapea pentru 2-3 persoane
(la garsoniere este facultativ) - - - x x
- corpuri de iluminat adecvate - - - x x
- lampa de birou - - - x -
- vaza pentru flori - - - x x
- televizor - - - x x
- frigider sau minibar frigorific - - - x x
c) grupuri sanitare comune:
- însemn pentru marcarea pe sexe,
luminat în timpul nopţii x x x - x
- cuier pentru haine (ferit de stropire) x x x - x
- covoras sau alte dispozitive
impotriva alunecarii x x x - x
- anou, portprosop x x x - x
- oglinda x x x - x
- cos pentru gunoi cu capac
şi saci menajeri x x x - x
- dozator pentru sapun lichid x x x - x
- prosop-rola x x x - x
- hârtie igienica x x x - x
- priza pentru aparate de ras x x x - x
d) holul de primire:
- pardoseli uşor lavabile x x - - -
- mese de hol, scaune x x x - -
- corpuri de iluminat x x x - -


*) Dulapul sau spaţiul amenajat pentru lenjerie şi haine poate fi şi în
afarã camerei.
**) La hotelurile de tineret de o stea se admite lenjerie proprie sau
poate fi închiriatã contra-cost.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Seif/posibilitãţi pentru
pãstrarea valorilor turistilor,
centralizat, la recepţie sau
la administraţie x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Telefon
- la recepţie x x x x x
- în camere - - - x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Încasarea contravalorii
serviciilor şi pe baza de cãrţi de
credit x - - x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Spaţiu pentru prepararea
şi servirea micului dejun x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Spaţiu amenajat pentru intalniri
(poate fi şi în aer liber) ale
oaspetilor x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Servicii minime oferite turistilor:
- spãlat, cãlcat lenjerie x x - - -
- serviciu de recepţie cu personal
pregãtit, vorbitor de limbi strãine x - - - -
- informaţii turistice în mai multe
limbi de circulaţie internationala x x - - -
- vânzarea prin recepţie sau spaţiu
distinct de mãrfuri pentru uz personal x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Regulament de organizare
interioarã*), referitor la elemente,
cum ar fi: x x x - -
- conduita tinerilor în incinta
unitãţii
- program de acces în unitate, în
sensul intrãrii-iesirii tinerilor
pe timpul nopţii
- interzicerea stationarii în camere
în timpul diminetii, pana la ora
pranzului, pe perioada efectuãrii
curãţeniei
- interzicerea fumatului în
spaţiile de cazare
- cazarea insotitorilor (profesori,
ghizi etc.)
- spaţii pentru primirea
vizitatorilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Numai în cazul hotelurilor pentru tineret.


ANEXA 1.3
----------
la normele metodologice
-----------------------

CRITERII MINIME
privind clasificarea cabanelor turistice,
a cabanelor de vanatoare şi de pescuit

Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusã, funcţionând în clãdiri independente cu arhitectura specifica, care asigura cazarea, alimentaţia şi alte servicii specifice, necesare turistilor aflaţi în drumetie sau la odihna în zone montane, rezervaţii naturale, în apropierea staţiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.
Cabanele, în funcţie de amplasamentul lor, pot fi:
1. cabane situate în locuri uşor accesibile (altitudine sub 1.000 m, cu acces auto pe drumuri publice);
2. cabane situate în zone greu accesibile (zone montane de creasta, izolate, fãrã acces auto pe drumuri publice).
Cabanele din zona de creasta şi alte amplasamente izolate, care nu îndeplinesc criteriile minime pentru categoria 1 stea, pot fi utilizate ca refugii turistice.
Refugiile turistice sunt structuri de primire turistice, situate în locuri izolate şi greu accesibile din zona montanã, de regula la altitudini mari, având o capacitate redusã, un grad minim de confort şi un numãr redus de personal de deservire. Acestea nu se clasifica.
Cabanele de vanatoare şi de pescuit sunt structuri de primire turistice, de capacitate redusã, amplasate în zone bogate în fond cinegetic şi de pescuit, care asigura condiţii pentru cazare şi servicii suplimentare specifice activitãţii.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cabane Cabane de
turistice vanatoare şi
Criterii stele de pescuit
──────────────── stele
3 2 1 ────────────────
3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- firma la intrarea în cabana (cabana
turistica, cabana de vanatoare, de
pescuit), cu indicarea categoriei, a
denumirii masivului şi a altitudinii x x x x x x
- parcaj la unitãţile cu acces auto x x - x x -
- intrare separatã pentru primirea
mãrfurilor x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- vestibul x x x x x x
- hol de primire-recepţie şi de asteptare x - - x - -
- recepţie amenajatã în sala de mese - x x - x x
- garderoba pentru echipament sportiv la
unitãţile situate în zone unde pot fi
practicate sporturi de iarna x x - - - -
- rastel pentru arme, unelte de pescuit,
echipamente specifice, prevãzut cu
sistem de siguranta - - - x x x
- spaţiu pentru administraţie şi pentru
pãstrarea valorilor turistilor x x x x x x
- spaţiu pentru pãstrarea bagajelor
turistilor x x x x x x
- locuinta pentru cabanier şi familia
acestuia x x x x x x
- camere separate (pe sexe) pentru
cazarea personalului (la cabanele izolate) x x x - - -
- oficiu pentru cameriste (unul pentru
maximum 60 de locuri) x x x - - -
- magazie pentru pãstrarea lenjeriei şi a
obiectelor de inventar x x x x x x
- spaţiu pentru depozitarea vânatului, a
pestelui, dimensionat în funcţie de
capacitatea de cazare (cu posibilitãţi
de pãstrare la rece şi de congelare) - - - x x x
- spaţiu pentru pregãtirea (fezandarea),
prepararea vânatului şi curatarea
pestelui - - - x x x
- spaţiu pentru bucatarie şi anexe,
dimensionat şi utilat corespunzãtor - - - x x x
- spaţiu amenajat pentru adãpostirea
cainilor de vanatoare - - - x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii de:
- încãlzire centrala sau cu sobe de
teracota x - - x - -
- încãlzire cu sobe sau cu alte mijloace
admise de normele P. S. I - x x - x x
- iluminat propriu (din reţeaua publica,
generator sau alte mijloace admise de
normele P. S. I.) x x x x x x
- sistem de avertizare luminoasa
(girofar) la cabane situate în locuri
greu accesibile. Marcaje reflectorizante
pe trasee, într-un perimetru de minimum
100 m x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima (în mp) pentru 75%
din camere:
- cabane situate în zone uşor accesibile
- camere cu 1 pat 12 10 9 12 10 9
- camere cu 2 paturi 13 12 11 13 12 11
- camere cu 3 paturi 16 15 14 16 15 14
- camere cu peste 3 paturi (se vor
asigura minimum 4,5 mp/pat) x x x x x x
- cabane situate în zone greu accesibile
- camere cu 1 pat 9 8 7 9 8 7
- camere cu 2 paturi 11 10 9 11 10 9
- camere cu 3 paturi 15 14 12 15 14 12
- camere cu peste 3 paturi (se vor
asigura minimum 4,5 mp/pat) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Volumul minim de 12 mc/loc va fi
asigurat în toate camerele: x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãrul maxim de paturi într-o camera:
- în cabane situate în zone uşor
accesibile 2 4 peste 4 2 4 peste 4
- în cabane situate în zone greu
accesibile 4 8 peste 8 4 8 peste 8
- la categoria 1 stea se admit şi
priciuri - - x - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Echipare sanitarã:
a) Cabane situate în zone uşor accesibile
- camerele dispun de baie (cuva cu dus,
lavoar şi WC) x x - x x -
- grup sanitar comun, separat pe sexe
(distinct de cel pentru alimentaţia
publica) - - x - - x
- un spalator cu lavoar cu apa curenta,
calda/rece la 10 locuri - - x - - x
- o cabina dus cu apa calda/rece la
15 locuri - - x - - x
- o cabina WC la 10 locuri - - x - - x
b) Cabane situate în zone greu accesibile
- camerele dispun de baie (cuva cu dus,
lavoar şi WC) în proporţie de minimum 25% - - 25% - -
- grup sanitar comun în incinta cabanei,
separat pe sexe, compus din:
- 1 cabina dus cu apa calda/rece la 15
locuri x - - x - -
- 1 cabina WC la 10 locuri (separate de
cele pentru alimentaţia) x x x x x x
- 1 spalator cu lavoar cu apa curenta,
calda/rece la 10 locuri x x x x x x
- dotarea bailor din camere
-oglinda cu suport pentru articole la
lavoar x x - x x -
- savoniera x x - x x -
- cos pentru gunoi cu capac şi
saci menajeri x x - x x -
- anou pentru prosoape x x - x x -
- prosop pentru fata x x - x x -
- prosop pentru baie x x - x x -
- dotarea grupurilor sanitare comune
- însemn pentru marcare pe sexe - - x - - x
- cuier haine - - x - - x
- oglinda - - x - - x
- etajera - - x - - x
- portprosop - - x - - x
- cos de gunoi cu capac şi saci menajeri - - x - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
La unitãţile de categoria 1 stea se admit şi WC uscate şi spalatoare
exterioare, alimentate de la surse naturale sau rezervoare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Dotare cu mobilier, lenjerie şi cu
alte obiecte în camere:
- pat cu somiera şi saltea x - - x - -
- pat cu saltea (paturile pot fi şi
suprapuse) - x x - x x
- noptiera x x - x x -
- scaun sau taburet tapisat x - - x - -
- scaun sau taburet - x x - x x
- veioza sau aplica la capatul patului x x - x x -
- suport pentru bagaje x x x x x x
- dulap sau spaţiu amenajat pentru haine,
cu umerase (3 bucãţi/loc) x - - x - -
- cuier de perete x x x x x x
- masa (1 bucata/4 persoane) x x x x x x
- oglinda x x x x x x
- rastele pentru uscat echipamentul
turistilor (la cabanele de creasta) x x x x x x
- lampa, plafoniera sau aplica x x x x x x
- pahare ... bucãţi/persoana 2 1 1 2 1 1
- perdele sau alte mijloace obturante
(jaluzele, transperante etc.) x x x x x x
- pled sau patura (2 bucãţi/loc) x x x x x x
- perna infatata x x x x x x
- cearsaf de pat x x x x x x
- cearsaf plic x x x x x x
- prosop pentru fata, baie, numai pentru
camerele cu grup sanitar propriu x x - x x -
- pardoselile vor fi acoperite cu
mocheta sau cu covoare şi laufere x x - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Dotarea salonului din apartamente,
garsoniere:
- canapea pentru 2 - 3 persoane x x - x x -
- fotolii x x - x x -
- masa joasa x x - x x -
- frigider x x - x x -
- aparat de radio şi televizor x x - x x -
- perdele şi draperii x x - x x -
- scrumiera (optional) x x - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Serviciul telefonic disponibil:
- telefon la recepţie, la dispoziţia
turistilor x x x x x x
La cabanele de creasta se admit şi staţii
de radio emisie-recepţie
sau telefoane mobile, dupã caz.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Facilitãţi pentru organizarea
activitãţilor de agrement şi sportive
(schi, patinaj, terenuri de sport,
piscina, sauna, sala de gimnastica,
monitor pentru diverse activitãţi de
agrement sau sportive etc.):
- asigurarea a cel puţin ... activitãţi 3 2 - - - -
- club cu capacitatea corelata cu cea a
unitãţii x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Unitate de alimentaţie pentru turism
- la cabanele de 1 stea, situate în zone
greu accesibile, se admit şi puncte de
preparare şi servire a mesei x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Televizor şi aparat de radio în spaţii
comune, la dispoziţia turistilor x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Trusa cu medicamente, materiale
necesare acordãrii primului ajutor
medical x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Panou-harta privind traseele
turistice din zona, cu indicarea
marcajelor, a duratelor de parcurs,
a gradului de dificultate etc. x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Servicii minime oferite turistilor,
cu sau fãrã plata, astfel:
- vânzarea de mãrfuri de stricta
necesitate (cosmetice, ilustrate, harti
turistice, timbre etc.) prin recepţie x x x x x x
- informaţii turistice asupra traseelor,
obiectivelor, marcajelor, orarului
mijloacelor de transport, situaţiei şi
prognozei condiţiilor meteorologice x x x x x x
- pãstrarea obiectelor de valoare ale
turistilor x x x x x x
- închiriere de jocuri distractive,
echipament şi material sportiv x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Alte criterii:
- anexele gospodãreşti sunt realizate
în construcţii care se armonizeaza cu
arhitectura unitãţii şi se integreaza
corespunzãtor în peisaj x x x x x x
- magaziile şi celelalte construcţii
gospodãreşti vor fi mascate prin mijloace
estetice (de regula, garduri vii) x x x x x x
- grajdurile şi cotetele pentru creşterea
animalelor şi pasarilor vor fi amplasate
la distanta corespunzãtoare de spaţiile
de cazare şi de alimentaţie, astfel
încât turistii sa nu fie deranjati
de noxele emanate de acestea x x x - - -
- perimetrul cabanei va fi delimitat
prin garduri vii sau alte elemente
estetice şi eficiente x x x x x x
- WC -urile uscate vor avea pereţii
varuiti cel puţin o data pe trimestru
sau ori de câte ori este nevoie - - x - - x
- spaţii suplimentare, minim dotate,
pentru adãpostirea turistilor sositi
peste capacitatea de cazare, pe timp
nefavorabil (la cabanele de creasta
şi izolate) x x x - - -
- registru pentru declararea traseului
(la cabanele izolate şi de creasta) x x x - - -
- turn amplasat în apropierea cabanei,
pentru observarea vânatului _ - - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.4
---------
la normele metodologice
-----------------------


CRITERIILE MINIME
pentru clasificarea vilelor şi bungalowurilor

Vilele sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusã, funcţionând în clãdiri independente, cu arhitectura specifica, situate în staţiuni balneoclimaterice sau în alte zone şi localitãţi de interes turistic, care asigura cazarea turistilor şi prestarea unor servicii specifice,
Bungalowurile sunt structuri de primire turistice de capacitate redusã, realizate, de regula, din lemn sau din alte materiale similare, în zonele cu umiditate ridicatã (munte, mare) acestea pot fi construite şi din zidãrie. Sunt amplasate în perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitãţi independente în cadrul unor staţiuni sau zone turistice sau ca spaţii complementare pe lângã alte structuri de primire turistice. Asigura cazarea turistilor, precum şi celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Funcţioneazã, de regula, cu activitate sezoniera.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vile Bungalwuri
Criterii stele stele
─────────────────── ─────────────
5 4 3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- firma cu denumirea unitãţii şi
însemne distinctive privind numãrul de
stele x x x x x x x x
- parcare auto x x x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- numãrul maxim de camere 10 15 25 35 40 - - -
- vestibul x x x x - x x x
- salon cu suprafata minima de ...
mp/camera, 4 2,5 2 1,5 1,5 - - -
dar nu mai mica de ... mp 30 30 30 20 10 - - -
- sufragerie pentru servirea mesei x x x - - - - -
- salon-sufragerie - - - - - x x -
- spaţiu pentru pregãtirea mesei,
dotat corespunzãtor x x x - - x x -
- grup sanitar comun pentru camerele
care nu dispun de grup sanitar propriu,
separat pe sexe - - - - x x x x
- oficiu pentru camerista (unul
pentru maximum 20 de camere) x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- sistem de climatizare x x - - - - - -
- încãlzire centrala sau cu sobe de
teracota, mai puţin la unitãţile
sezoniere estivale - - x x x - - -
- iluminatul electric în camera:
- o sursa principala x x x x x x x x
- o sursa individualã pentru fiecare
loc x x x x x x x x
- ascensoare la clãdirile cu minimum
... niveluri P+l P+2 P+3 P+4 P+5 - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima (mp) a camerelor
(fãrã grup sanitar):
- camere cu 1 pat 16 15 14 12 11 12 10 9
- camere cu 2 paturi 20 18 16 13 12 14 12 10
- camere cu 3 paturi - - - 18 15 - 16 14
- camere cu 4 paturi - - - - 20 - - 18
- salonul din apartament 20 18 16 13 12 14 12 -
- dormitorul din apartament 20 18 16 13 12 14 12 -
- salon-sufragerie, în suprafata
minima
de... mp/camera, - - - - - 2 1,5 -
dar nu mai mica de ... mp - - - - - 18 16 -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Suprafata minima a camerei de baie 4 4 3,5 3 - 3,5 3 -
La grupurile sanitare cu dus
suprafeţele pot fi mai mici.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Înãlţimea minima a camerelor 2,8 2,8 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Numãrul maxim de paturi într-o
camera 2 2 2 3 4 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de grup sanitar
propriu (cada sau cuva cu dus,
lavoar şi WC) x x x x - - - -
Vilele de categoriile 4, 3, 2 şi 1
stea, în care spaţiul este compus
dintr-un singur apartament (maxim 5
dormitoare), vor avea minimum un grup
sanitar propriu la 4 locuri
La unitãţile de categoria 5 stele
WC-ul este separat de baie
- grup sanitar comun, separat pe sexe,
pentru camere ce nu dispun de grup
sanitar propriu astfel:
● o cabina de dus pentru maximum
15 locuri - - - - x x x x
● o cabina WC pentru maximum 10
locuri - - - - x x x x
● la bungalowurile de 1 stea grupul
sanitar comun poate fi amplasat într-o
clãdire apropiatã, la maximum 50 m
distanta
- lavoare cu apa curenta, calda/rece
în camere fãrã grup sanitar propriu - - - - x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Dotare cu mobilier, lenjerie şi
alte obiecte de inventar
- dotarea spaţiilor de cazare şi a
grupurilor sanitare va fi similarã
cu cea a hotelurilor, pentru vile
şi cu cea a motelurilor, pentru
bungalowuri de aceeaşi categorie
- dotarea salonului:
● pardoseli acoperite cu mocheta
sau covoare x x x x x - - -
● canapele sau fotolii x x - - - - - -
● demifotolii sau scaune tapitate - - x x x - - -
● mese de hol x x x x x - - -
● aparat de radio x x x x x - - -
● televizor x x x - - - - -
● coşuri pentru hârtii x x x x x - - -
● perdele şi draperii sau alte
mijloace de obturare a luminii x x x x - - - -
- dotarea sufrageriei-salon pentru
servirea mesei:
● masa şi scaune x x x - - x x -
● servanta-bar pentru pahare şi
vesela x x x - - x x -
● aparat de radio x x - - - x x -
● televizor x x - - - x x -
- dotarea holurilor şi coridoarelor:
● pardoseli acoperite cu mocheta sau
covoare x x x x x - - -
● fotolii sau demifotolii x x x - - - - -
● masute x x x - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Servicii cuprinse în tarif
sau contra cost, oferite turistilor.
Lista este similarã cu cea de la
hoteluri, în cazul vilelor, şi de la
moteluri, în cazul bungalowurilor,
de aceeaşi categorie.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Telefon în camera sau
apartament/garsoniera x x x - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Telefon accesibil la recepţia de
care aparţine unitatea - - - x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Facilitãţi pentru organizarea de
activitãţi de agrement şi sportive
(piscina, sauna, sala fitness, jocuri
distractive, terenuri de sport etc. -
cel puţin doua activitãţi) x x - - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.5
---------
la normele metodologice
-----------------------
CRITERII MINIME
privind clasificarea pensiunilor turistice

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, având o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maximum 30 de locuri în mediul rural, şi pana la 20 camere în mediul urban, funcţionând în locuintele cetãţenilor sau în clãdiri independente, care asigura spaţii special amenajate cazarea turistilor şi condiţiile de pregãtire şi servire a mesei.
Amplasarea pensiunilor turistice urbane şi pensiunilor turistice rurale trebuie realizatã în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sãnãtatea sau viata turistilor.
Dotãrile din camerele şi din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse în exclusivitate la dispoziţie acestora. În interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatorului (articole de îmbrãcãminte şi incaltaminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stanjeni turistii).
Spaţiile pentru prepararea şi servirea mesei în cazul în care sunt destinate şi pentru consumatori din afarã, numãrul locurilor la mese fiind mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 20 de locuri la mese, se clasifica ca unitãţile de alimentaţie pentru turism, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Turismului conform anexei nr: 2.
Pensiunile turistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta pentru montarea corturilor şi rulotelor criteriile privind echiparea sanitarã şi dimensiunea parcelelor, potrivit anexei 1.6.
Categoria de clasificare a pensiunii turistice este determinata de îndeplinirea în totalitate a criteriilor obligatorii prevãzute în prezenta anexa şi de realizarea urmatorului punctaj minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevãzute în anexa 1.5.1. la prezentele norme metodologice. Punctajul minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare este urmãtorul:

1) pentru pensiuni turistice urbane
- de 5 stele 150 puncte
- de 4 stele 120 puncte
- de 3 stele 80 puncte
- de 2 stele 40 puncte
2) pentru pensiuni turistice rurale
- de 5 margarete 150 puncte
- de 4 margarete 120 puncte
- de 3 margarete 80 puncte
- de 2 margarete 40 puncte


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pensiuni turistice
─────────────────────────────
urbane rurale
Criterii minime obligatorii stele flori
(margarete)

───────────────── ──────────────
5 4 3 2 1 5 4 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- clãdirile, inclusiv anexele
gospodãreşti, sa fie în stare:
- foarte buna x x x - - x x x - -
- buna - - - x x - - - x x
- sa se încadreze în stilul arhitectural
cu specific local - - - - - x - - - -
- cãile de acces proprii şi spaţiile
inconjuratoare sa fie bine întreţinute x x x x x x x x x x
- curte proprie, cu spaţii verzi x - - - - x x x x -
- împrejmuiri estetice şi eficiente x - - - - x x x x x
- curte cu amenajãri florale x x - - - x x x - -
- amenajãri în aer liber pentru
odihna şi relaxare (chioscuri,
pavilioane, terase acoperite, etc.) x - - - - x - - - -
- suprafeţe dejoaca pentru copii - - - - - x x - - -
- garaj sau adapost acoperit x - - - - x - - - -
- parcare proprie x x - - - x x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- accesul în camerele de dormit şi în
grupurile sanitare sa fie direct, fãrã a
se trece prin alte camere folosite pentru
dormit x x x x x x x x x x
- holul de primire, în suprafata minima de
12 mp, sa fie mobilat şi decorat x x - - - x x - - -
- spaţii corespunzãtoare şi igienice,
pentru prepararea mesei, dotate cu
echipamente de preparare şi conservare
a alimentelor - - x x x - - x x x
- sufragerie dotatã cu mobilier adecvat,
de calitate superioarã şi cu inventar de
servire de calitate x x - - - x x - - -
- salon cu suprafata minima de... ,.mp 20 - - - - 20 - - - -
- elemente decorative de bun gust
în interior x - - - - x - - - -
- spaţiu pentru servirea mesei, dotat cu
mobilier (mese, scaune, banchete) şi
inventar de servire - - x x - - - x x -
- camere cu grup sanitar propriu x x x - - x x x - -
- grup sanitar comun (la pensiunile
turistice de 1 stea se admit în WC
uscate şi spalatoare exterioare alimentate
la surse naturale din rezervoare) - - - x x - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- încãlzire centrala sau cu gaze la soba
de teracota, mai puţin la unitãţile
sezoniere estivale x x x - - x x x - -
- încãlzire cu soba de teracota sau cu
alte echipamente admise de normele
P.S.I - - - x x - - - x x
- sursa de încãlzire în camerele
de baie (încãlzire centrala sau alte
mijloace admise de normele P.S.I.) x x x - - x x x - -
- instalatie de apa curenta calda/rece
la bucatarie x x x x - x x x x -
- instalatie de apa curenta rece la
bucatarie - - - - x - - - - x
- aer condiţionat x x - - - - - - - -
- racord la reţeaua publica de canalizare
sau la mijloace proprii de colectare şi
epurare x x x x x x x x x x
- clãdirea sa fie racordata la reţeaua
electrica publica x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima a camerelor (mp)
- camera cu 1 pat 16 15 10 9 8 16 15 10 9 8
- camera cu 2 paturi 20 18 13 12 11 20 18 13 12 11
- camera cu 3 paturi - - - 16 14 - - - 16 11
- camera cu 4 paturi - - - - 16 - - - - 16
- dormitorul din apartamente 20 18 13 12 11 20 18 13 12 11
- salonul din apartamente 20 18 14 12 11 20 18 14 12 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr maxim de paturi simple într-o
camera 2 2 2 3 4 2 2 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de grup sanitar propriu
(cada sau cuva cu dus, lavoar şi WC) x x x - - x x x - -
- grup sanitar comun compus din:
● 1 cabina WC la 10 locuri*) - - - x x - - - x x
● 1 spalator cu un lavoar cu apa
curenta calda/rece la 10 locuri*) - - - x x - - - x x
● 1 cabina dus cu apa calda/rece
la 15 locuri - - - x x - - - x x


*) La pensiunile turistice rurale de o stea poate exista şi WC uscat.
*) Spalatorul poate fi şi în aer liber.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Dotarea camerelor:
- pardoseli acoperite cu covoare sau
mocheta de buna calitate (pardoselile din
parchet, marmura şi alte materiale
similare pot fi acoperite şi parţial) x x - - - x x - - -
- pardoseli acoperite integral sau parţial
cu covoare sau carpete - - x x - - - x x -
- mobilier uniform ca stil şi de calitate
superioarã x x x - - x x x - -
- pat cu somiera cu saltea sau pat cu
saltea relaxa x x x - - x x x - -
- pat cu saltea - - - x x - - - x x
- saltea de lana cu o grosime de 5 cm x x - - - x x - - -
- plapuma, pled sau paturi (câte doua
bucãţi de persoana) x x x x x x x x x x
- perne mari x x x x x x x x x x
- cearsaf pentru pat şi cearsaf
plic pentru pled, patura sau plapuma x x x x x x x x x x
- cuvertura de pat x x x x - x x x x -
- husa de protecţie x x - - - x x - - -
- masa şi scaune x x x x x x x x x x
- dulap sau spaţii amenajate pentru haine,
cu umerase x x x x - x x x x -
- cuier x x x x x x x x x x
- oglinda sau toaleta la dispoziţia
turistilor x x x x x x x x x x
- veioza sau aplica la capatul patului x x x x - x x x x -
- prosoape pentru fata (1 bucata/persoana) x x x x x x x x x x
- prosoape plusate pentru baie
(1 bucata/persoana) x x x x - x x x x -
- halat de baie x x - - - x x - - -
- perdele transparente x x x - - x x x - -
- perdele obturante sau alte mijloace de
obturare a luminii x x x x x x x x x x
- perii pentru haine şi pantofi x x x x x x x x x x
- scrumiere (optional) x x x x x x x x x x
- pahare (2 bucãţi/persoana) x x x x x x x x x x
- vaze cu flori x x x - - x x x - -
- televizor şi aparat de radio în camera,
garsoniera şi apartament x x x - - x x x - -
- televizor şi aparat de radio în spaţii
comune x - - x - x - - x -
Garsonierele şi apartamentele vor avea în
plus:
- fotolii sau canapea x x x - - x x x - -
- demifotolii, scaune - - - x x - - - x x
- masa sau masuta x x x x x x x x x x
-frigider x x x - - x x x - -
- set de pahare pentru apa, vin, coniac x x x - - x x x - -
- perdea, covor de calitatea celor din
dormitor x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Dotarea bucãtãriilor:
- plita electrica sau cu gaze x x x - - x x x - -
- masina de gãtit sau resou electric cu
minim doua ochiuri - - - x x - - - x x
- cuptor cu microunde x x - - - x x - - -
- vase şi ustensile de bucatarie din inox x x - - - x x - - -
- vase şi ustensile de bucatarie - - x x x - - x x x
- echipamente pentru pãstrarea prin frig
a alimentelor x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Telefon la dispoziţia turistilor x x x - - x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Alte criterii:
- anexele gospodãreşti pentru creşterea
animalelor şi pasarilor vor fi amplasate
şi întreţinute astfel încât sa nu creeze
disconfort pentru turişti - - - - - x x x x x
- animalele de la care provin lactatele
sa fie atestate ca sanatoase, iar
produsele din carne sa fie examinate
sanitar-veterinar - - - - - x x x x x
- min.2o% din alimente sa provinã
din surse locale - - - - - x x - - -
- minimum o persoana sa fie absolventa
a unui curs de formare în domeniu
(în cazul unitãţilor de 5 flori criteriul
este obligatoriu pentru cele cu peste
cinci camere). x x x - - x x x - -
- asigurarea posibilitatii turistilor
de a achizitiona suveniruri sau produse
alimentare sau nealimentare
cu specific local - - - - - x x - - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 1.5.1


la normele metodologice
------------------------

CRITERII SUPLIMENTARE FACULTATIVE -

1 Construcţii, aspect general şi echipare exterioarã
- drum carosabil pana la poarta pensiunii 3
- semnalizare de la soseaua principala 2
- situarea într-o zona nepoluata fonic, vizual sau olfactiv 6
- iluminat exterior 3
- încadrarea în stilul arhitectural cu specific local 7
- izolarea fonica a clãdirii 6
- ambianta generalã a exteriorului:
- aspectul construcţiilor 10
- aspectul anexelor gospodãreşti 10
- amenajarea spaţiilor exterioare (curte,
gradina,livada, spaţii amenajate în aer
liber pentru divertisment) 10
2. Dotarea camerelor
- izolarea fonica între camere şi spaţiile comune 8
- salon de primire - living cu spaţiu amenajat
pentru deconectare, lecturare, conversatie 10
- perdele opturante 3
- semineu 9
- biblioteca (cãrţi, reviste, ziare, albume etc.) 8
- dotare cu jocuri de societate (sah, table remy, cãrţi de joc etc.) 4
- biliard 8
- tenis de masa 8
- aer condiţionat 10
- telefon în fiecare camera 10
- decorarea de ansamblu a interiorului 10
- calitatea mobilierului, armonia culorilor 10
3. Dotarea bucãtãriilor
- adaptarea suprafeţei şi a dotãrilor la numãrul de camere 8
- vesela şi ustensile de bucatarie de buna calitate, nedesperechiate,
în numãr corespunzãtor capacitãţii de cazare 6
- aparatura electrica:
- robot- mixer 3
- cafetiera 3
- cuptor cu microunde 6
- hota 8
- masina de spãlat vase 10
4. Alte dotãri şi amenajãri
- masa şi fier de cãlcat 2
- masina automatã de spãlat rufe 10
- feon 3
- gratar în aer liber 3
- locuri de joaca amenajate pentru copii 10
- sala de fitness 10
- sauna 10
- piscina în aer liber 8
- piscina acoperitã 10
- terenuri de sport proprii sau intermediere la terţi 8
- obiecte şi echipamente pentru practicarea sporturilor
(schiuri, sanii, biciclete, ambarcatiuni, etc.) 8
- aparat video 2
- antena satelit sau cablu 2
- posibilitãţi de participare ca divertisment la unele
activitãţi gospodãreşti 8


ANEXA 1.6
---------
la normele metodologice
-----------------------

CRITERII MINIME
privind clasificarea campingurilor, satelor de vacanta,
popasurilor turistice şi a spaţiilor de campare în gospodãriile populaţiei

Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate sa asigure cazarea turistilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât sa permitã acestora sa parcheze mijloacele de transport, sa îşi pregãteascã masa şi sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitãţi.
1. Amplasarea campingului trebuie sa fie facuta în locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum şi de elemente periculoase pentru sãnãtatea şi securitatea turistilor.
2. Elementul de baza al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentând o suprafata de teren bine delimitata şi marcata, unde se poate parca mijlocul de transport şi instala cortul sau rulota, asigurându-se totodatã suprafata libera necesarã pentru miscarea şi odihna a 4 turişti.
Totalitatea parcelelor de campare reprezintã suprafata de campare amenajatã.
Capacitatea campingului se exprima în numãr de locuri de campare şi se determina prin înmulţirea cu 4 a numãrului parcelelor de campare, la care se adauga eventualele locuri de cazare în casute tip camping şi/sau în bungalowuri amplasate în incinta unitãţii.
Casutele sunt spaţii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau alte materiale similare, compuse, de regula, dintr-o camera şi un mic antreu sau terasa şi, uneori, dotate şi cu grup sanitar propriu.
Distanta între doua casute nu poate fi mai mica de 3 m, asigurându-se totodatã spaţiul pentru parcarea unei maşini.
Bungalowurile amplasate în interiorul campingurilor se clasifica o data cu acestea, potrivit criteriilor specifice din prezentele norme.
La dimensionarea dotãrilor şi a instalaţiilor din campinguri se va avea în vedere capacitatea totalã de cazare a campingului.
Cel puţin 15% din suprafata campingului trebuie sa fie plantata cu arbori sau arbuşti. La campingurile de 3 şi 4 stele vegetatia trebuie sa fie suficient de abundenta pentru a da o umbra confortabila şi o ambianta agreabila.
Accesul la camping trebuie sa fie astfel conceput încât sa previnã accidentele de circulaţie în momentul intrãrii şi iesirii vehiculelor.
La campingurile de 3 şi 4 stele cãile de acces trebuie sa permitã circulaţia în ambele sensuri.
Reţeaua de alei trebuie sa permitã legatura dintre spaţiile de campare-cazare şi toate celelalte amenajãri care asigura servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement).
3. Mãrimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie sa aducã nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului înconjurãtor.
Toate campingurile trebuie sa aibã o împrejmuire care sa nu permitã accesul în camping decât prin intrãrile stabilite pentru turişti. Campingurile vor avea paza ziua şi noaptea.
4. Alimentarea cu apa potabilã trebuie asigurata prin racordarea la reţeaua publica, iar în lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrãri de captare a unor izvoare din zona. Nu este permisã alimentarea cu apa din fântâna neacoperita din care apa se scoate cu galeata sau cu alt mijloc similar.
Distanta dintre gurile de apa amplasate pe suprafata de campare nu trebuie sa fie mai mare de 100 m.
Alimentarea cu apa trebuie sa asigure pentru fiecare loc de campare-cazare (inclusiv pentru personal) minimum:
- 60 l/zi, din care 20 l apa calda, în campingurile de 3 şi 4 stele;
- 50 l/zi în campingurile de 2 stele şi 1 stea.
5. Grupurile sanitare comune trebuie sa fie amplasate cat mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spaţiu de cazare (parcela, casuta sau bungalow) şi nu mai departe de 100 m de cel mai îndepãrtat spaţiu de campare-cazare.
Pardoseala la grupurile sanitare şi din spaţiile amenajate pentru spalatul lenjeriei şi, respectiv, pentru pregãtirea mesei trebuie sa fie cel puţin mozaicata, cu panta de scurgere corespunzãtoare, pentru a fi uşor de întreţinut.
Lavoarele vor fi izolate între ele cu paravan.
La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor şi al dusurilor trebuie sa fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabina de dus va trebui sa cuprindã, separat de dusul propriu-zis, un compartiment pentru dezbracare-imbracare, echipat cu scaun, oglinda, policioara şi cuier.
6. La toate clãdirile existente ferestrele vor trebui sa fie astfel construite încât sa poatã fi deschise pentru aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate încât sa permitã montarea cu usurinta a unor plase impotriva insectelor, la cererea turistilor.
7. Turistii cazati în casute şi bungalowuri beneficiazã de toate dotãrile şi instalaţiile comune din cadrul campingurilor.
8. Casutele amplasate pe terenuri care nu permit şi amenajarea unor spaţii de campare (pentru montarea corturilor sau rulotelor) vor fi clasificate casute tip camping şi vor dispune de dotãri şi servicii identice cu cele ale campingurilor de aceeaşi categorie.
9. Casutele tip camping amplasate pe lângã alte unitãţi de cazare sau de alimentaţie pentru turism, ca spaţii complementare, vor dispune de grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, în construcţie închisã cuprinzând:
- un lavoar la 30 de locuri;
- o cabina dus la 50 de locuri;
- o cabina WC la 30 de locuri.
Satul de vacanta este un ansamblu de clãdiri, de regula vile sau bungalowuri, amplasat într-un perimetru bine delimitat, care asigura turistilor servicii de cazare, de alimentaţie şi o gama larga de prestaţii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).
Amplasamentul trebuie sa asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) şi de alte elemente care ar putea pune în pericol securitatea şi sãnãtatea turistilor.
Mãrimea satului de vacanta, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie sa aducã nici un fel de prejudicii peisajului şi mediului înconjurãtor.
Toate satele de vacanta vor avea o împrejmuire, accesul fiind dirijat şi controlat. La unitãţile de 3 stele vegetatia trebuie sa fie abundenta pentru a crea o ambianta agreabila.
Suprafata spaţiilor verzi şi a celor destinate pentru agrement şi odihna reprezintã minimum 25% din suprafata totalã a satului de vacanta.
Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar şi elemente constructive şi functionale a structurilor de primire turistice din incinta satului de vacanta se realizeazã potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unitãţile respective, ţinându-se seama de amplasamentul şi de perioada de funcţionare a acestora (permanente sau sezoniere).
Majoritatea vilelor şi a bungalowurilor din satele de vacanta de 3 stele trebuie sa fie încadrate cel puţin la aceasta categorie.
Popasul turistic reprezintã o structura de primire turistica de capacitate redusã, formatã din casute şi/sau bungalowuri amplasate într-un perimetru bine delimitat, care asigura servicii de cazare şi alimentaţie, precum şi posibilitãţi de parcare auto.
Dotarea şi serviciile aferente sunt identice cu ale campingurilor de aceeaşi categorie, cu excepţia faptului ca popasurile turistice nu dispun de teren de campare pentru amplasarea corturilor şi/sau a rulotelor.
Spaţiile de campare în gospodãriile populaţiei sunt structuri de primire turistice constând din una sau mai multe (nu mai mult de 10) parcele de campare amplasate pe un teren bine delimitat în incinta curţii sau gradinii aferente unei proprietãţi din mediul rural sau urban. Mãrimea parcelelor şi echiparea sanitarã sunt identice cu cea a campingurilor din aceeaşi categorie cu specificarea ca, pentru capacitatile de pana la 5 parcele grupul sanitar poate fi comun cu al gospodãriei respective fiind admise totodatã lavoare sau duşuri în aer liber şi WC-uri uscate. Restul dotãrilor şi a serviciilor sunt facultative.


CRITERII MINIME
pentru clasificarea campingurilor şi a satelor de vacanta
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Campinguri Sate de
Criterii stele vacanta
stele
─────────────── ────────────
4 3 2 1 3 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Criterii generale
1. Firma:
- la intrare, din care sa rezulte
denumirea şi numãrul de stele x x x x - -
- luminoasa - - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Panouri cu schema campingului şi
a satului de vacanta, amplasate la
loc vizibil (regulamentul de ordine
interioarã, alte informaţii) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Cutie poştalã la intrare x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Amenajarea terenurilor:
- cat mai plane posibil, bine nivelate,
acoperite cu gazon şi care sa permitã
o drenare rapida a apelor rezultate
din ploi x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Drumurile carosabile de acces la
spaţiile de cazare, parcele de
campare, unitãţi de alimentaţie etc.:
- asfaltate sau cu dale x x - - x -
- pietruite - - x x - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Alei amenajate între spaţiile de
cazare şi cele de folosinta comuna:
- asfaltate sau cu dale x x - - x -
- pietruite - - x x - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Iluminarea electrica cu intensitate:
- corespunzãtoare în spaţiile de cazare de
folosinta comuna, inclusiv a parcelelor x x x x x x
- discreta a cãilor de circulaţie
interioarã x x - - x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Prize pentru racordarea rulotelor la
reţeaua de alimentare cu energie
electrica la ... % din parcele 20 10 10 - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Capacitatea de cazare sa fie de cel
puţin ... locuri 80 60 20 12 100 70
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Suprafata minima a fiecãrei parcele
de campare(mp) 100 80 80 80 - -
- numãrul maxim de locuri la 1.000 mp
suprafata totalã (parcele + alei
+ spaţii verzi, agrement, clãdiri etc.) 20 24 28 32 - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Ponderea minima din suprafata totalã
a spaţiilor destinate drumurilor şi
aleilor interioare, zonelor de liniste
şi recreere, terenurilor de sport şi
agrement 25% 25% 15% 10% 25%
15%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Parcelele de campare sa fie:
- numerotate, ecranate cu garduri
verzi sau cu alte materiale care asigura
o delimitare eficienta şi estetica x x - - - -
- numerotate şi delimitate - - x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Terenuri şi sali pentru sport şi
agrement (tenis, minigolf, volei, fitness,
buding, piscina, inclusiv bazine pentru
copii), cel puţin un numãr de ... pentru
flecare categorie 6 4 3 2 6 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Grãdiniţe cu spaţii de joaca
pentru copii x x - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Spaţii independente sau în incinta
spaţiilor de cazare pentru depozitarea
şi închirierea echipamentelor, a
materialelor sportive şi de agrement x x x - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Spaţiu pentru recepţie x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Spaţii pentru administraţie şi de
pãstrare a valorilor, inclusiv a celor
predate de turişti spre pãstrare x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Hol de primire x - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Locuinta pentru director x - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Magazii pentru lenjerie şi
materiale de întreţinere x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Oficiu pentru cameriste x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Spaţiu amenajat şi dotat corespunzãtor
pentru spalatul şi calcatul lenjeriei şi
de cãtre turişti x x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Punct de prim ajutor, punct
farmaceutic şi spaţiu pentru izolarea
bolnavilor x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Spaţii comerciale pentru vânzarea
produselor alimentare, a legumelor,
fructelor şi a produselor nealimentare
(cosmetice, tigari, obiecte de artizanat,
timbre, efecte poştale, ziare, reviste,
articole sportive etc.) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Una sau mai multe unitãţi de
alimentaţie x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Parcare auto pentru vizitatori x x - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Racord la reţeaua publica de canalizare
sau la mijloacele proprii de colectare şi
epurare x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Pubele acoperite, lavabile, amplasate
în locuri fixe adapostite (evacuarea
zilnica a resturilor menajere) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. Alte criterii
- Directorul de camping sa detina brevet
de turism la cele cu peste 100 de locuri
de cazare x x x x - -
- Personalul de la recepţie sa fie
calificat şi sa cunoascã una - doua limbi
de circulaţie internationala x x x - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Servicii
- Telefon public (la 4 stele în cabine
fonoizolate) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Echipamente sanitare:
- Grup sanitar comun, compartimentat
pe sexe, în construcţie închisã,
cuprinzând:
- un lavoar la .... locuri, cu
oglinzi şi policioare 10 20 25 30 - -
- o cabina de dus (închisã)
la .... persoane 10 20 25 30 - -
- o cabina WC cu apa curenta
la.... locuri femei 20 20 30 30 - -
- o cabina WC cu apa curenta
la... locuri bãrbaţi 15 15 20 20 - -
- un pisoar la .... locuri 50 50 60 60 - -
- spalatoare pentru picioare,
câte unu la fiecare grup sanitar - - - x - -
- un lavoar şi un WC special pentru
copii, separat pe sexe, la
fiecare grup sanitar x x - - - -
- un lavoar şi un WC pentru persoane
cu handicap (la cele de peste
400 de locuri) x x - - - -
- prize pentru barbierit, montate în
spalatoarele pentru bãrbaţi
la..... locuri 50 50 50 - - -
- Dotarea casutelor tip camping:
- pat cu saltea, husa de protecţie,
cearsaf de pat, pleduri -
doua bucãţi/loc, cearsaf
plic şi perna infatata, numãr
maxim - 2 2 2 - -
- aplica în perete - x x x - -
- oglinda - x x x - -
- cuier de perete - x x x - -
- covoras, carpeta - x x x - -
- masuta - x x x - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Unitãţile de alimentaţie vor fi de categorie similarã cu cea a satului de vacanta, iar numãrul de locuri la mese va fi cel puţin egal cu capacitatea de cazare.

ANEXA 1.7
----------
la normele metodologice
------------------------


CRITERII MINIME
privind clasificarea apartamentelor sau a camerelor de închiriat în locuinţe familiale sau în clãdiri cu alta destinaţie

Apartamentele sau camerele de închiriat în locuinţe familiale sau în clãdiri cu alta destinaţie sunt structuri de primire turistice constând dintr-un numãr limitat de spaţii, care oferã servicii de cazare şi posibilitatea preparãrii hranei în bucataria folositã exclusiv de turişti sau în comun cu locatorul. Se pot organiza şi spaţii special amenajate pentru prepararea hranei destinate exclusiv turistilor.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii Stele
3 2 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- clãdirea sa fie în stare buna, cu aspect corespunzãtor x x x
- cãile de acces şi spaţiile inconjuratoare sa fie întreţinute x x x
- posibilitãţi de parcare auto x - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- camerele de dormit şi grupurile sanitare sa aibã acces
direct, fãrã a se trece prin alte camere de dormit x x x
- camere cu grup sanitar propriu x - -
- grup sanitar comun exclusiv la dispoziţia turistilor - x x
- grup sanitar în folosinta comuna cu locatorul - - x
- bucatarie dotatã corespunzãtor, exclusiv la dispoziţia
turistilor x x -
- bucatarie în folosinta comuna cu locatorul - - x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- instalaţii de apa calda/rece la grupurile sanitare x x -
- instalaţii de încãlzire admise de normele P. S. I. x x x
- locuinta sa dispunã de instalatie electrica x x x
- camerele aflate mai sus de etajul 4 sa fie deservite de lift x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minimala (mp) a camerelor:
- camere cu 1 pat 10 10 10
- camere cu 2 paturi 12 12 12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr maxim de paturi într-o camera 2 2 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de baie (cada sau cuva cu dus, lavoar şi WC) x - -
- grup sanitar comun, exclusiv la dispoziţia turistilor
(minimum o cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) - x -
- grup sanitar în folosinta comuna cu locatorul (minimum o
cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) - - x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Dotarea camerelor:
- pat cu somiera sau cu saltea relaxa x - -
- pat cu saltea - x x
- masa şi scaune x x x
- dulap sau spaţiu amenajat pentru haine şi lenjerie în
folosinta exclusiva a turistilor x x x
- oglinda x x x
- plapuma sau pled x x x
- cearsaf pentru pat, cearsaf plic pentru pled, patura sau
plapuma x x x
- perne mari infatate x x x
- prosoape de fata şi de baie x x -
- perdele x x x
- covoare sau mocheta x x -
- carpete - - x
- frigider (la categoria 3 stele, în exclusivitate
pentru turişti) x x -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Telefon în locuinta (la categoria 3 stele,
cu derivatie în camera) x x -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 1.8
---------
la normele metodologice
------------------------


CRITERII MINIME
privind clasificarea pe stele a navelor maritime şi fluviale

Navele maritime şi fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare, utilizate pentru cazarea turistilor pe durata cãlãtoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate în porturi, se clasifica pe stele (de la l la 5) în funcţie de calitatea dotãrilor şi a serviciilor pe care le oferã.
Criteriile de clasificare pentru hoteluri se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul spaţiilor de cazare de pe nave, cu excepţia celor referitoare la:
- dimensiunile spaţiilor de cazare, care pot fi reduse cu pana la 50% fata de cele din hotelurile de aceeaşi categorie;
- dimensiunile care pot fi de 0,80/2,00 m la paturile individuale şi 1,20/2,00 m la cele duble;
- dotarea cu piese de mobilier (scaune, mese etc.) va fi în limita spaţiului, cu condiţia asigurãrii unei functionalitati şi utilizãri cat mai confortabile a spaţiului de cazare. Se admit şi dotãri cu piese de mobilier rabatabile. La categoriile 1 şi 2 stele se pot utiliza şi paturi suprapuse.
Structura spaţiilor de cazare de pe nave este similarã cu cea din hoteluri.
Spaţiile de alimentaţie pentru servirea turistilor se clasifica separat, potrivit criteriilor specifice unitãţilor de acelaşi profil (anexa nr. 2).
La navele de categorie superioarã (4 şi 5 stele) este obligatorie asigurarea posibilitãţilor pentru agrement, sport şi banchete, festivitati, distracţii etc.


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

CARACTERISTICILE FUNCŢIONAL-COMERCIALE
ŞI CRITERIILE MINIME
privind clasificarea structurilor de primire turistice
cu funcţiuni de alimentaţie, destinate servirii turistilor

Caracteristici funcţional-comerciale ale principalelor tipuri de unitãţi de alimentaţie destinate servirii turistilor

Restaurantul este local public care imbina activitatea de producţie cu cea de servire, punând la dispoziţie clienţilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bãuturi şi unele produse pentru fumatori.
1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic, în care se serveşte un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde şi reci, preparate lichide calde, mancaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie), produse de cofetarie, patiserie, inghetata, fructe, bãuturi nealcoolice şi alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate-distractive poate dispune de formatie muzical-artisticã. Organizeazã servicii suplimentare: banchete, recepţii etc.
1.2. Restaurantul specializat serveşte un sortiment specific de preparate culinare şi bãuturi care se afla permanent în lista de meniu, în condiţiile unor amenajãri şi dotãri clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc, vanatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian etc.) care formeazã obiectul specializãrii.
1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica care se caracterizeazã prin desfacerea, în principal, a unui sortiment variat de preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea de pescuit şi de prelucrare a pestelui.
1.2.2. Restaurantul vanatoresc este o unitate gastronomica specializatã în producerea şi servirea de preparate culinare din vanat (iepure, caprioara, porc şi mistret, urs, gaste, rate sãlbatice etc.), care este organizatã şi funcţioneazã pe principii similare restaurantului clasic, având însã prin amenajare, dotare şi prezentarea personalului elemente specifice, particulare.
1.2.3. Rotiseria este un restaurant de capacitate mica (20 - 50 de locuri la mese), în care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare-rotisor (pui, muschi de vacã şi porc, specialitãţi din carne etc.), chebab cu garnituri, unele gustari reci (pe baza de oua, branza, legume etc.), salate, deserturi, precum şi bãuturi racoritoare, cafea, vin (în special vin roşu servit în carafe), un sortiment redus de bãuturi alcoolice fine.
Spaţiul de producţie se afla chiar în interiorul sãlii de consumaţie şi este dotat cu rotisor sau frigarui şi cu vitrina frigorifica în care se afla expusi pui şi alte specialitãţi din carne pentru fript în fata consumatorilor.
1.2.4. Restaurantul zahana este o unitate gastronomica în care se servesc, la comanda, în tot timpul zilei, produse (specialitãţi din carne de porc, vacã, batal, miel) şi subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inima, splina, momite, maduvioare etc.), mici, carnati etc., pregãtite la gratar şi alese de consumatori din vitrine de expunere sau din platourile prezentate de ospatari la masa. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura, salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie, bãuturi alcoolice (aperitive şi vinuri).
1.2.5. Restaurantul dietetic este o unitate gastronomica care oferã consumatorilor sortimente de preparate culinare dietetice (pregãtite sub îndrumarea unui cadru medical dietetician) şi bãuturi nealcoolice.
1.2.6. Restaurantul lacto-vegetarian este o unitate gastronomica în care se desfac în exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte şi produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salate din legume, precum şi dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, inghetata şi bãuturi nealcoolice calde şi reci.
1.2.7. Restaurantul familial sau pensiunea este o unitate cu profil gastronomic care oferã, în mai multe variante, meniuri complete la preţ accesibil. Preparatele şi specialitatile solicitate în afarã meniurilor se servesc conform preţurilor stabilite în listele de meniu. Bãuturile sunt limitate la sortimente de racoritoare, ape minerale şi bere. Poate funcţiona şi pe baza de abonament. La nevoie se poate organiza şi ca secţie în cadrul unui restaurant clasic.
De regula, asemenea unitãţi se organizeazã în staţiuni turistice sau în pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice.
1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentaţie pentru recreere şi divertisment, care, prin dotare, profil, ţinuta lucrãtorilor, momente recreative şi structura sortimentala, trebuie sa reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau naţionale, traditionale şi specifice diferitelor zone.
1.3.1. Crama desface o gama larga de vinuri. Acestea se pot servi atât imbuteliate, cat şi neimbuteliate. Se realizeazã şi se desface o gama specifica de preparate culinare: tochitura, preparate din carne la gratar sau trase la tigaie. Vinurile se servesc în carafe sau cani din ceramica. Este dotatã cu mobilier din lemn masiv, iar pereţii sunt decorati cu scoarte, stergare etc. Poate avea program muzical, tarafuri de muzica populara.
1.3.2. Restaurantul cu specific local pune în valoare bucataria specifica unor zone geografice din ţara sau a unor tipuri traditionale de unitãţi (crame, colibe, suri etc.).
Sunt servite vinuri şi alte bãuturi din regiunea respectiva, utilizându-se ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unitãţi este realizat prin imbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al finisajelor inspirate dupã modelul popular, al elementelor de decoratie, al mobilierului şi obiectelor de inventar de conceptie deosebita, de gama sortimentala a mancarurilor pregãtite şi prezentarea personalului. La construirea unitãţilor se utilizeazã materiale prelucrate sumar, specifice regiunii respective, cum sunt: piatra, bolovani de rau, lemn (brut sau prelucrat), caramida, trestie, stuf, rachita etc. Ospatarii au uniforma confectionata în concordanta cu specificul unitãţii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).
1.3.3. Restaurantul cu specific naţional pune în valoare tradiţiile culinare ale unor natiuni (chinezesc, arabesc, mexican etc.), servind o gama diversificata de preparate culinare, bãuturi alcoolice şi nealcoolice specifice. Ambianta interioarã şi exterioarã a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului de servire şi celelalte sunt specifice tarii respective.
1.4. Restaurantul cu program artistic este o unitate de alimentaţie pentru turişti care prin dotare şi amenajare asigura şi derularea unor programe de divertisment gen spectacol (muzica, balet, circ, recitaluri, scheciuri, programe specifice barurilor de noapte etc.).
1.5. Braseria asigura în tot cursul zilei servirea consumatorilor, în principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrâns de mancaruri, specialitãţi de cofetarie-patiserie, bãuturi nealcoolice calde şi reci, bãuturi alcoolice de calitate superioarã, un bogat sortiment de bere.
1.6. Beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe sortimente, în recipiente specifice (tap, halba, cana) de diferite capacitãţi şi a unor produse şi preparate care se asociaza în consum cu acestea (crenvursti cu hrean, mititei, carnati, chiftelute, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.), precum şi branzeturi, gustari calde şi reci, minuturi (din oua, legume), specialitãţi de zahana (1-2 preparate), precum şi bãuturi alcoolice (coniac, rom, sortiment restrâns de vinuri şi bãuturi nealcoolice).
1.7. Gradina de vara este o unitate amenajatã în aer liber, dotatã cu mobilier specific "de gradina" şi decorata în mod adecvat. Oferã un sortiment diversificat de preparate culinare, minuturi, gratar, salate, dulciuri de bucatarie şi cofetarie-patiserie, un larg sortiment de bãuturi alcoolice (vinuri selecţionate de regiune, imbuteliate sau neimbuteliate, bãuturi spirtoase etc.) şi nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.

2. Barul este o unitate de alimentaţie cu program de zi sau de noapte, în care se serveşte un sortiment diversificat de bãuturi alcoolice şi nealcoolice şi o gama restrânsã de produse culinare.
Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii muzicale, video, TV.
2.1. Barul de noapte este o unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte care prezintã un program variat de divertisment, de music-hall şi dans pentru consumatori şi oferã o gama variata de bãuturi alcoolice fine, amestecuri de bãuturi de bar, bãuturi nealcoolice, specialitãţi de cofetarie şi inghetata asortate, roast-beef, fripturi reci etc., fructe şi salate de fructe (proaspete şi din compoturi), cafea, jardiniere cu delicatese. De obicei este realizat în amfiteatru, pentru ca de la toate mesele sa se poatã viziona programul artistic muzical. Este dotat cu instalaţii de amplificare a sunetului, orga de lumini, instalaţii de proiectie a unor filme.
2.2. Barul de zi este o unitate care funcţioneazã, de regula, în cadrul hotelurilor şi restaurantelor sau ca unitate independenta. Oferã consumatorilor o gama variata de bãuturi alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec, şi gustari în sortiment restrâns, tartine, foetaje, specialitãţi de cofetarie şi inghetata, produse din tutun (tigari) şi posibilitãţi de distractie (muzica discreta, televizor, jocuri mecanice etc.). În salonul de servire se afla tejgheaua-bar cu scaune înalte, un numãr restrâns de mese cu dimensiuni mici, cu scaunele respective.
2.3. Cafe-bar-cafenea este o unitate care imbina activitatea de desfacere a cafelei cu cea recreativa; oferã consumatorilor şi gustari calde şi reci, minuturi, produse de cofetarie-patiserie, inghetata, bãuturi nealcoolice calde (cafea filtru, svart, cafea cu lapte, ciocolata, ceai etc.), bãuturi alcoolice fine (lichior, coniac, vermut etc.).
2.4. Disco-bar (discoteca-videoteca) este o unitate cu profil de divertisment pentru tineret, activitatea comercialã fiind axata pe desfacerea de gustari, produse de cofetarie-patiserie, inghetata şi, în special, amestecuri de bãuturi alcoolice şi nealcoolice. Divertismentul este realizat prin intermediul muzicii de auditie şi de dans, înregistratã şi difuzatã prin instalaţii speciale şi prin disc-jockey, care asigura organizarea şi desfãşurarea întregii activitãţi. Videoteca este o încãpere special amenajatã cu instalaţii electronice de redare şi vizionare în care se prezintã videoprograme şi filme.
2.5. Bufet-bar oferã un sortiment restrâns de preparate calde şi reci (gustari, sandviciuri, minuturi, mancaruri, produse de patiserie) pregãtite în bucataria proprie sau aduse din afarã, bãuturi nealcoolice calde şi reci, bãuturi alcoolice (aperitive), bere, vinuri, la pahar.

3. Unitãţi tip fast-food
3.1. Restaurantul-autoservire este o unitate cu desfacere rapida în care consumatorii îşi aleg şi se servesc singuri cu preparatele culinare calde şi reci (gustari, produse lactate, bãuturi calde nealcoolice, supe-ciorbe-creme, preparate din peste, antreuri, preparate de baza, salate, deserturi, fructe) şi bãuturi alcoolice (bere) şi nealcoolice, la sticla, aşezate în linii de autoservire cu flux dirijat şi cu plata dupã alegerea produselor.
3.2. Bufetul tip expres - bistrou este o unitate cu desfacere rapida, în care fluxul consumatorilor nu este dirijat, servirea se face de cãtre vânzãtor, iar plata se face anticipat. Unitatea este dotatã cu mese tip "expres".
3.3. Pizzeria este o unitate specializatã în desfacerea sortimentelor de pizza. Se mai pot desface gustari, minuturi, salate, produse de patiserie, racoritoare, bere, vin la pahar sau bãuturi slab alcoolizate.
3.4. Snack-barul este o unitate caracterizatã prin existenta unei tejghele-bar, cu un front de servire care sa permitã accesul unui numãr mare de consumatori, serviti direct cu sortimente pregãtite total sau parţial în fata lor. Oferã în tot timpul zilei o gama diversificata de preparate culinare (crenvursti, pui fripti, sandviciuri, carnaciori, unele preparate cu specific), precum şi bãuturi nealcoolice calde şi reci şi bãuturi alcoolice în sortiment redus.

4. Cofetaria este o unitate specializatã pentru desfacerea unui sortiment larg de prajituri, torturi, fursecuri, cozonac, inghetata, bomboane, patiserie fina, bãuturi nealcoolice calde şi reci şi unele bãuturi alcoolice fine (coniac, lichior).

5. Patiseria este o unitate specializatã în desfacerea pentru consum, pe loc sau la domiciliu, a producţiei proprii specifice, în stare calda (placinta, strudele, merdenele, pateuri, covrigi, branzoaice, gogosi, cornuri etc.). Sortimentul de bãuturi include bere la sticla, bãuturi nealcoolice, bãuturi calde, racoritoare, vin la pahar, diferite sortimente de produse lactate (iaurt, chefir, lapte batut etc.). Se poate organiza şi cu profil de placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserie sau patibar.


CRITERII MINIME
privind clasificarea unitãţilor de alimentaţie destinate servirii turistilor



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii restaurante baruri baruri fast cofetarii
de fooduri patiserii
noapte
stele stele stele stele stele
5 4 3 2 1 5 4 3 2 1 5 4 3 2 1 5 4 3 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Descriere generalã a clãdirii:
- firma luminoasa pentru
unitãţi independente x x - - - x x - - - x x - - - x x - -
- firma - - x x x - - x x x - - x x x - - x x
- emblema unitãţii x - - - - x - - - - x - - - - x - - -
- însemne distinctive privind
tipul şi categoria unitãţilor x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- accesul consumatorilor şi din
holul unitãţii de cazare
(pentru unitãţile amplasate
în structuri de cazare) x x - - - x x - - - x x - - - - - - -
- acces pentru aprovizionare
cu mãrfuri şi circulaţia
personalului, separat de
intrarea principala x x x x x x x x - - x x - - - x x - -
- parcaj auto propriu pentru
unitãţile independente x - - - - - - - - - x - - - - - - - -
- acces auto la intrare x x - - - x - - - - x x - - - x - - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- windfang, usi rotative sau
perdea de aer la intrare
(unitãţi cu acces direct
din afarã); x - - - - x - - - - x x - - - x - - -
- hol de primire şi de
asteptare pentru
consumatori x x - - - - - - - - x x - - - - - - -
- garderoba (unitãţile de vara
şi cele cu o capacitate sub
100 de locuri se excepteazã,
acestea dispunând de cuier
în incinta) x x - - - x - - - - x x - - - x - - -
- saloanele sunt
dimensionate corespunzãtor,
în funcţie de numãrul de
locuri şi de indicele de
suprafata ... mp/loc
masa 1,6 1,5 1,3 1,0 1,0 1,2 1,2 1,1 1,0 1,0 1,7 1,5 1,2 1,1 1,0 1,4 1,3 1,1 1,0
- salon pentru mic dejun
(la unitãţi din incinta
unor structuri de primire) x x - - - - - - - - - - - - - - - - -
- saloanele cu o capacitate
mai mare de 150 - 200 de
locuri se compartimenteaza x x - - - - - - - - x x - - - x x - -
- oficiu pentru ospatari sau
spaţiu de distribuţie
(restaurantele de capacitate
mica sub 50 de locuri şi
familiale pot fi exceptate) x x x x x - - - - - x x x - - x - - -
- acces între oficiu şi
salon prin usi batante x x x - - - - - - - x x x - - x - - -
- grup sanitar cu apa curenta
calda/rece, separat pe sexe,
o cabina
la ... locuri 30 40 - - - 30 40 - - - 30 40 40 - - 30 - - -
- grup sanitar cu apa
calda/rece - - x x x - - x x x - - - x x - - - -
- bucataria echipata şi
compartimentata în funcţie
de specificul preparatelor
calde sau reci realizate
şi a structurii materiilor
prime cu respectarea normelor
sanitar-veterinare x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- secţie-bar x x x x x x x x x x x x - - - - - - -
- laborator propriu - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- spalator de vesela x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- spalator de vase x x x x x - - - - - x x x x x x - - -
- depozit pentru alimente x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
şi bãuturi
- camera pentru lenjerie x x - - - - - - - - x x x - - x - - -
- birou al şefului de unitate x x - - - - - - - - x x - - - x - - -
- birou al bucatarului-şef x - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- grup social care sa cuprindã:
● vestiar bãrbaţi + duşuri + WC x x x x x x - - - - x x - - - x - - -
● vestiar femei + duşuri + WC x x x x x x - - - - x x - - - x - - -
● sala de mese pentru personal x - - - - - - - - - - - - - - - - - -
● spaţiu pentru depozitarea
ambalajelor/resturilor menajere x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- sisteme de climatizare
(spaţii de servire,
producţie şi grupuri
sanitare) x - - - - x - - - - x - - - - x - - -
- ventilaţie mecanicã în
spaţii de servire
şi producţie - x x - - - x x - - - x x x - - x x -
- ventilaţie naturala - - - x x - - - x x - - - - x - - - x
- încãlzire centrala sau alte
surse de încãlzire admise
de normele P. S. I., mai puţin
pentru unitãţile sezoniere
estivale - x x x x - x x x x - x x x x - x x x
- instalatie curenta de apa
calda/rece x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- iluminat în toate spaţiile de
servire, producţie şi anexe x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- ascensor pentru mãrfuri
şi preparate (când bucataria
este amplasata la alt nivel
decât salonul de servire) x x - - - - - - - - - - - - - x x - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Utilaje, mobilier tehnologic,
aparatura de control, aparate
şi dispozitive necesare în
secţiile de producţie
ale bucatariei:
- utilaje tehnice*) x x x x x x x x x x x x x x x x x x x


*) Dotarea se face în funcţie de profilul şi de capacitatea unitãţii,
cu respectarea liniei tehnologice şi a normelor sanitare,
sanitar-veterinare, P.S.I. şi protecţia muncii.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Amenajãri şi dotãri
interioare în saloane:
● pardoseala din ceramica
sau alte materiale de calitate
superioarã cu traverse tip
covor pentru diminuarea
zgomotului, dupã caz x x - - - x x - - - x x x - - x x - -
● pardoseala din mozaic sau din
alte materiale uşor lavabile - - x x x - - x x x - - - x x - - x x
● pereţi tapisati (material
textil), placati cu furnir
de buna calitate sau cu
zugraveli moderne deosebite x - - - - x - - - - x - - - - x - - -
● pereţi tapetati cu materiale
de calitate superioarã sau
cu zugraveli deosebite - x - - - - x - - - - x x - - - x - -
● zugraveli şi vopsitorii
obişnuite - - x x x - - x x x - - - x x - - x x
● perdele şi draperii din
materiale de buna calitate x x - - - x x - - - x x - - - x x - -
● perdele*) - - x x x - - x x x - - - x x - - x x


*) Se admit şi alte soluţii moderne care pot fi folosite
în locul perdelelor.

- decoratiuni interioare
adecvate specificului
unitãţii x x - - - x x - - - x x x - - x x - -
- mobilier uniform ca stil
şi colorit:
● de calitate x x - - - x x - - - x x - - - x x - -
● în buna stare de folosinta - - x x x - - x x x - - - x x - - - -
● blatul meselor, acoperit
cu postav*) x x - - - - - - - - x x - - - - - - -

--------------
*) Se pot folosi ca fete de masa şi alte soluţii echivalente care
sa fie estetice, moderne şi igienice.

- fete de masa:
● din material textil de
calitate x x - - - x - - - - x x x - - x - - -
● din material textil - - x x x - x x x x - - - x x - x - -
● fete de masa pentru
banchete x x - - - - - - - - - - - - - - - - -
- servetele de masa din
material textil de calitate x x - - - x - - - - x x - - - x - - -
- lista pentru mancaruri,
bãuturi şi mic dejun, tiparita în
limba romana şi în doua limbi de
circulaţie internationala x x - - - x x - - - x x - - - x - - -
- lista pentru mancaruri şi
bãuturi, tiparita sau
dactilografiata - - x - - - - x - - - - - - - - - - -
- lista afişatã şi etichete cu
preţurile preparatelor şi ale
bãuturilor oferite - - - x x - - - x x - - x x x - x x x


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Dotarea cu inventar
de servire:
a) sticlarie (cristal,
semicristal, sticla)
- cupe de sampanie, carafe,
pahare, sonde, cani, halbe,
cilindri etc. în funcţie
de specificul bãuturilor
şi profilului
structurii unitãţii x x x x - x x x x - x x - - - - - - -
- solnite - - x x x - - x x x - - - x x - - - -
- presaratori x x - - - x x - - - x x x - - - - - -
- oliviere x x x - - x x x - - x x x - - - - - -
- mustariera x x x - - x x x - - x x x x - - - - -
- compotiera x x x - - x x x - - x x x - - - - - -
- clopot pentru pateuri x x - - - x x - - - x x x - - x x - -
- doze pentru mujdei x x x - - - - - - - - - x x - - - - -
- scrumiere x x x x x x x x x x x x x x x - - - -
- bol pentru clatirea
degetelor x x - - - x x - - - x x x - - - - - -
- fructiera x x x - - x x x - - x x - - - - - - -
- platouri de diferite forme
şi marimi x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
b) portelan:
- cesti cu farfurioara
pentru cafea x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- cesti cu farfurioara
pentru ceai x x x - - x x - - - x x - - - x x x x
- cesti/boluri/farfurii
pentru preparate lichide
calde x x x - - - - - - - - - x x x - - - -
- cani cu farfurioara
pentru lapte x x - - - x - - - - x - - - - x x x -
- cafetiere x x - - - x x - - - x x - - - x x - -
- zaharnite x x - - - x x - - - x x - - - x x - -
- ceainice x x x - - x x - - - x x - - - x x x -
- supiere x x x - - - - - - - - - - - - - - - -
- castroane x x x x x - - - - - - - - - - - - - -
- farfurii suport
mici (jour) x x - - - x x - - - x x x - - x x x -
- farfurii desert x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- farfurii intinse mari x x x x x x x x x x x x x x x - - - -
- farfurii adânci x x x x x - - - - - - - x x x - - - -
- farfurii pentru gem,
dulceata x x x - - - - - - - - - x x x - - - -
- osiere x x x - - - - - - - x x x - - - - - -
- raviere - - - x x - - - - - - - x x x - - - -
- salatiere x x x x x x - - - - x x x x x - - - -
- cocotiere x x - - - x x - - - x x - - - - - - -
- sosiere x x x - - x - - - - x - x - - - - - -
- platouri de diferite
forme şi dimensiuni x x x x x x x - - - x x x x x x x x x
- suport pentru scobitori x x x x x x x x - - x x x x x - - - -
c) alpaca argintata sau
oţel inox:
- lingurite pentru ceai x x x - - x x - - - x x x x - x x x x
- lingurite pentru cafea
sau mocca x x x x x x x x x x x x x x - x x x x
- lingurite pentru inghetata x x x - - x x x - - x x x x - x x x x
- lingurite pentru mazagran x x - - - x x x x - x x x - - x - - -
- lingurite pentru sos x x x - - x - - - - x x x - - - - - -
- lingurite pentru prajituri x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- linguri/lingurite pentru x x - - - - - - - - - - - - - - - - -
consomee
- lingura, furculita şi cutit
mare x x x x x x x x x x x x x x x - x x x
- furculite şi cutite pentru
peste x x x - - - - - - - x x x - - - - - -
- cutite şi furculite
pentru gustari x x x - - x x - - - x x x x - - - - -
- furculite şi cutite pentru
desert şi fructe x x x x x x x x - - x x x x x - - - -
- tacamuri pentru fructe
de mare x - - - - - - - - - x - - - - - - - -
- galetusa cu cleste pentru
cuburi de gheaţa x x x - - x x - - - x x - - - x - - -
- capace pentru ochiuri x x - - - x x - - - - - x - - - - - -
- tambale cu capac x x - - - - - - - - x x - - - - - - -
- shackere x x - - - x x - - - x x - - - - - - -
- foarfece pentru struguri x - - - - x - - - - x - - - - - - - -
- paleta pentru tort x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- platouri, tavi de diferite
marimi x x x - - x x - - - x x x - - x - - -
- frapiere pentru sampanie x - - - - x x - - - x x - - - - - - -
Dotarea cu inventar de servire
se va face în funcţie de
specificul unitãţii, de
sortimentele de preparate
şi bãuturi servite
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Alte criterii:
- servirea se efectueazã prin:
- ospatari x x x x x x x - - - x x - - - x x - -
- vânzãtori sau autoservire - - - - - - - x x x - - x x x - - x x
- personalul de baza din
secţiile de servire şi
producţie are, în majoritate:
- înalt nivel de calificare x x - - - x x - - - x x x - - x x - -
- calificare - - x x x - - x x x - - - x x - - x x
- personalul va fi în
permanenta curat, cu parul
strâns, îmbrãcãminte curata,
pantofii lustruiti şi fãrã
bijuterii în exces x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- ospatarii trebuie sa cunoascã
cel puţin o limba strãinã,
iar formatia de lucru va fi
astfel stabilitã încât
într-un singur schimb sa se
asigure cunoaşterea
a cel puţin 2-3 limbi de
circulaţie internationala (%) 80 70 - - - 80 70 - - - 80 70 - - - - - - -
- portar-usier x - - - - - - - - - x - - - - - - - -
- uniforme pentru ospatari
şi ajutor de ospatari x x x x x x x x x x x x x - - x x x x
- uniforme pentru barmani x x x x x x x - - - x x x - - - - - -
- uniforme pentru formaţii
muzicale x - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- uniforme pentru vânzãtori - - - - - - - x x x - - x x x - - x x
- uniforme pentru portar-usier x - - - - - - - - - x - - - - - - - -
- uniforme pentru garderobier x x - - - x - - - - x x - - - x - - -
- efectuarea zilnica sau ori
de câte ori este nevoie a
curãţeniei în spaţiile
de servire, producţie,
depozitare şi la grupurile
sociale pentru consumatori
şi personal x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
- spaţiile de producţie vor
fi astfel realizate şi
ventilate încât sa nu
pãtrundã mirosul din
bucatarie în sãlile de
servire şi în spaţiile
de cazare x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Servicii suplimentare
oferite clienţilor, cu sau
fãrã plata, astfel:
- organizarea de banchete
sau mese festive x x x x x - - - - - - - - - - - - - -
- comenzi pentru închirieri
de taximetre x x - - - x x - - - x x - - - x - - -
- oferirea în puncte fixe
(garderoba) sau volante de
produse din tutun, pliante,
obiecte de artizanat x x - - - x x - - - x x - - - x - - -
- diverse comisioane x x - - - x x - - - x x - - - x - - -
- la solicitare se rezerva
locuri la mese x x - - - - - - - - x x - - - - - - -
- sa ofere în lista-meniu un
minimum de preparate dietetice x x - - - - - - - - - - - - - - - - -
- asigurarea pazei pentru
autovehiculele parcate x - - - - x - - - - x - - - - - - - -
- gararea autoturismului şi,
respectiv, predarea lui la
plecarea clienţilor se fac de
cãtre personalul restaurantului x - - - - - - - - - x - - - - - - - -
- plata serviciilor sa poatã
fi efectuatã şi prin cãrţi
de plata (carduri) în fata
clientului x x x x - x x x x - x - x x - x x - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 3
--------
la normele metodologice
-----------------------


Cãtre

DIRECŢIA GENERALĂ DE AUTORIZARE ŞI CONTROL ÎN TURISM


..............................................
(denumirea agentului economic)
cu sediul în localitatea................ str. ..........., nr. ........
având ca obiect de activitate .........................................
.......................................................................
reprezentatã prin.............................. funcţia................
în calitate de ........................................................
(preşedinte, director, administrator etc.)
va rugãm sa aprobaţi eliberarea certificatului de clasificare pentru .....
...................................
(denumirea unitãţii)
situata în localitatea ........... str. ............. nr. .....
judeţul/sectorul................. .

Declaram ca unitatea întruneşte criteriile de clasificare la categoria ..... conform normelor metodologice emise de Ministerul Turismului.
Anexãm documentaţia de clasificare întocmitã potrivit punctului nr. 2 din Normele metodologice mai sus menţionate.


Data ............... Semnatura ................


ANEXA 4
--------
la normele metodologice
-----------------------

SCHITA
privind amplasarea şi adresa unitãţii

Se va transmite partea din planul urbanistic general, care conţine obiectivul turistic.
În cazul unitãţilor cu activitate hoteliera, amplasate în afarã localitãţilor, se va face pozitionarea lor în funcţie de soseaua sau drumul care trece prin apropierea acestui obiectiv.
Amplasarea cabanelor se face în funcţie de traseele montane sau de alte cai de acces la acestea, vaile cele mai apropiate şi drumurile carosabile de pe acestea.
Schita amplasarii unitãţilor de alimentaţie se realizeazã separat, numai dacã nu fac parte dintr-un complex hotelier.



ANEXA 5
--------
la normele metodologice
-----------------------


UNITATEA ..............................
.......................................
(tipul şi denumirea unitãţii de cazare)



MODEL
pentru etajul I


NOTA C.T.C.E. P. NEAMT
----------------------

Anexa nr. 5 la normele metodologice reprezentând SCHITA privind structura şi amplasarea camerelor pe nivelul .... este prezentatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 bis, din 6 august 2002, pag. 64.





SCHEME CONVENŢIONALE

101, 102 etc. - numãrul de ordine al camerei, apartamentului;
_
| | - pat pentru o persoana (camera cu un pat);
| |
-
_ _
| || |
| || | - idem, în camera cu doua paturi;
- -
_ _ _
| || || | - idem, în camera cu trei paturi;
| || || |
- - -
_ _ _ _
| || || || | - idem, în camera cu patru paturi;
| || || || |
- - - -


| / | - pat matrimonial;
---
-------
| - / - | - pat dublu;
-------

|____| - balcon sau loggie la camera;

|/
/|
| - suita (camere care comunica între ele);
|
|/
/|

B - grup sanitar individual cu baie, lavoar şi WC;
D - grup sanitar individual cu dus, lavoar şi WC;

| + + | - lavoar în camera, cu apa calda şi rece curenta;
|_____|

| + | - lavoar în camera, cu apa rece curenta;
|___|

^S.P.^
|______| - scara principala cu semnul de urcare;

^S.S.^
|______| - scara de serviciu cu semnul de urcare;

^ ^
/ v
------- - ascensor pentru pasageri (2 a câte 4 persoane);
| 4 | 4 |
|___|___|
_______
| A.S. | - ascensor de serviciu;
-------
_______
| A.B. | - ascensor pentru bagaje;
--------
_____
| S | - ascensor sanatorial;
-----
_____
| M | - camera cu tavanul mansardat.
-----





ANEXA 6.1
----------
la normele metodologice
-----------------------

UNITATEA .........................................................
(tipul şi denumirea unitãţii de alimentaţie pentru turism)


FIŞA
privind clasificarea structurilor de alimentaţie


1. Adresa ...................................................
2. Profilul .................................................
3. Total suprafata utila (mp) ...............................
4. Total suprafata comercialã (mp) ..........................
5. Amplasarea unitãţii ......................................
6. Capacitatea totalã a unitãţii.
..........................,



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
din care: Alte


crt. de de de Saloane Terasa Terasa Gradina
unitate stele locuri acoperitã neacope- de
rita vara


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Director,




ANEXA 6.2
----------
la normele metodologice
-----------------------

SOCIETATEA COMERCIALĂ ..........................................
(tipul şi denumirea unitãţii de cazare)


FIŞA
privind încadrarea nominalã a spaţiilor de cazare pe stele
din unitatea ....., localitatea ........... judeţul ...........



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de Numãrul Numãrul de ordine
stele şi de al spaţiilor
tipul spaţiilor camere Locuri de cazare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
....... .......

Total .............. ..............

TOTAL UNITATE: ........... ..............

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Director, Şef de unitate,
.......... .................




ANEXA 7
--------
la normele metodologice
-----------------------

LISTA ORIENTATIVA
a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate în
structuri de primire turistice

1. Servicii de reparaţii privind obiectele de uz personal:
- reparat îmbrãcãminte;
- reparat incaltaminte;
- repararea şi întreţinerea autoturismelor;
- reparat geamantane şi genti;
- reparat umbrele.
2. Servicii de posta, telecomunicaţii şi publicitate:
- convorbiri telefonice;
- telex;
- fax;
- racord la reţeaua internationala de calculatoare;
- antena satelit;
- program video intern, TV cablu;
- televizor;
- radio;
- vânzãri de cãrţi poştale, ilustrate, timbre poştale, reviste;
- vânzãri de materiale de propaganda turistica (albume, ghiduri, diapozitive).
3. Servicii personale:
- frizerie;
- coafura;
- cosmetica;
- manichiura;
- pedichiura;
- gimnastica de întreţinere;
- exercitii fizice şi cura pentru slabire;
- spalatorie şi curatatorie;
- curatat incaltaminte.
4. Închirieri de:
- aparate de radio;
- frigidere;
- televizoare;
- paturi suplimentare;
- jocuri distractive (rummy, table, sah);
- echipament şi materiale sportive;
- sali de recepţie, simpozioane etc.;
- birouri pentru firme;
- birouri pentru oameni de afaceri;
- maşini de calculat-calculatoare;
- instalaţii pentru traducere simultanã;
- locuinţe pentru reprezentanţi de firme;
- locuri de garaj;
- biciclete şi triciclete;
- ambarcatiuni (şalupe, barci);
- articole de strand şi plaja (umbrele, sezlonguri, cearceafuri);
- autoturisme cu/fãrã sofer (rent-a-car);
- terenuri de sport;
- umbrele;
- articole de uz gospodãresc pentru campinguri;
- cazarmament suplimentar (pleduri, cearceafuri, perne etc.) în campinguri;
- maşini de cãlcat;
- maşini automate de spãlat rufe în campinguri.
5. Servicii de educaţie fizica şi sport:
- inot;
- patinaj;
- schi;
- echitatie;
- popice;
- gimnastica;
- alpinism;
- tenis de camp;
- tenis de masa;
- tir cu arcul;
- schi nautic;
- şcoli pentru schi, patinaj, inot, tenis etc.
6. Servicii de cultura şi arta:
- organizare directa şi procurare de bilete pentru:
- spectacole teatrale;
- concerte;
- carnavaluri.
7. Diverse alte servicii:
- room service;
- spãlat şi cãlcat lenjerie;
- spãlat, cãlcat, curatat obiectele turistilor;
- comisionar-curier;
- lucrãri de secretariat;
- multiplicari de documente;
- rezervari de locuri la hoteluri în alte localitãţi;
- rezervari de locuri în unitãţi de alimentaţie;
- parcaj auto;
- supraveghere copii, bãtrâni;
- gradinita pentru copii;
- procurari bilete de tren, avion;
- transport hotel-aeroport;
- piscina, sauna;
- sala de fitness;
- solariu;
- masaj;
- organizare de banchete, recepţii, mese oficiale, nunti;
- servicii de ghid;
- tratamente geriatrice şi reumatismale;
- tratamente prin metode româneşti (Gerovital, Amar etc.) şi strãine;
- asigurarea de medicamente pentru continuarea tratamentului ambulatoriu;
- organizarea de partide de pescuit;
- abonamente la mijloacele de transport pe cablu;
- bilete pentru mijloacele de transport în comun;
- plimbari cu cãruţa, trasura, sania etc.;
- schimb valutar;
- vânzãri de mãrfuri - puncte comerciale diverse (alimentare, farmacii, cadouri, ziare, flori etc.);
- vânzãri de excursii pe trasee interne şi externe;
- vânzãri de locuri la diferite acţiuni specifice (seri folclorice, degustari de vinuri etc.).
8. Servicii gratuite:
- informaţii privind prestarea unor servicii, mijloace de transport, spectacole, starea vremii;
- încãrcarea, descãrcarea şi transportul bagajelor;
- trezirea clienţilor la ora solicitatã;
- obţinerea legãturilor telefonice;
- pãstrarea obiectelor de valoare;
- transmiterea de mesaje;
- predarea corespondentei clienţilor;
- expedierea corespondentei clienţilor;
- asigurarea de ziare, reviste în holuri;
- acordarea de medicamente şi materiale sanitare în cadrul primului ajutor în caz de accidente;
- pãstrarea obiectelor uitate şi anunţarea clienţilor;
- pãstrarea bagajelor;
- comenzi pentru taximetre;
- expediere prin "retur" la domiciliu a scrisorilor sosite dupã plecarea clienţilor;
- facilitarea cazarii pasagerilor în alte spaţii de cazare din localitate;
- oferirea de material de propaganda şi informare turistica;
- servicii de parcare şi garare.




ANEXA 8


la normele metodologice
-----------------------

CRITERII
privind încadrarea cu personal, pregãtirea profesionalã
şi evoluţia în cariera a acestuia



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii Hoteluri Cabane, Restaurante Cofetarii
minime moteluri campinguri şi baruri
sate de de noapte Baruri
vacanta
stele stele stele stele stele
5 4 3 2 1 3 2 1 5 4 3 2 1 5 4 5 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Persoana care
asigura conducerea
operativã a
structurii de primire
turistice trebuie sa
detina brevet de
turism*) x x x x x x x x x x - - - - - x x

2. Personalul din recepţie
trebuie sa fie calificat**) x x x x x x x x - - - - - - - - -

3. ...% din personalul
secţiilor de producţie
şi servire trebuie
sa fie calificat - - - - - - - - 80 60 40 20 20 80 60 80 60
4. Şef de recepţie x x x - - - - - - - - - - - - - -
5. Guvernanta x x x - - - - - - - - - - - - - -
6, Şef de sala - - - - - - - - x x - - - - - - -
7. Somelier - - - - - - - - x x - - - - - - -
8. Barman preparator - - - - - - - - x x x - - x x - -
9. Bucatar specialist - - - - - - - - x x x - - - - - -
10, Maestru în
arta culinara - - - - - - - - x x - - - - - - -
11. Cursuri de perfecţionare
pentru întreg personalul,
efectuate la interval
de maximum 5 ani de la
obţinerea calificãrii,
sau alte forme de
pregãtire de
perfecţionare de
scurta durata x x x x x x x x x x x x x x x x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------------
*) Campingurile şi satele de vacanta cu o capacitate de cazare sub 100 de locuri, precum şi unitãţile de alimentaţie sub 20 de locuri la mese se excepteazã.
**) Cu certificate de calificare obţinute potrivit legislaţiei muncii.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016