Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 27 februarie 2003  de autorizare a agentilor economici care desfasoara activitati de transport naval in porturi si pe cai navigabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 27 februarie 2003 de autorizare a agentilor economici care desfasoara activitati de transport naval in porturi si pe cai navigabile

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 287 din 24 aprilie 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În sensul prezentelor norme metodologice, prin agenţi economici se înţelege: persoanele juridice, persoanele fizice sau asociaţiile familiale autorizate sa desfãşoare activitãţi economice.
(2) În sensul prezentelor norme metodologice, prin persoane juridice care desfãşoarã activitãţi de transport naval se înţelege: societãţi comerciale, fundaţii şi asociaţii, regii autonome care au în actul constitutiv prevãzut ca obiect de activitate cel puţin una dintre activitãţile cuprinse în anexa nr. 1 la ordin.
(3) În sensul prezentelor norme metodologice, prin persoane fizice care desfãşoarã activitãţi de transport naval se înţelege persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi economice în mod independent, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 507/2002 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice de cãtre persoane fizice.
(4) În sensul prezentelor norme metodologice, prin asociaţii familiale care desfãşoarã activitãţi de transport naval se înţelege asociaţiile familiale înfiinţate şi autorizate sa desfãşoare activitãţi economice, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 507/2002 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice de cãtre persoane fizice.
ART. 2
Autorizarea agenţilor economici se face în numele Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei de cãtre Autoritatea Navala Romana, cu respectarea prezentelor norme metodologice.
ART. 3
(1) Autorizaţia emisã de Autoritatea Navala Romana are valabilitate de 5 ani de la data eliberãrii, cu condiţia reconfirmarii anuale.
(2) Reconfirmarea autorizaţiei se face prin aplicarea vizei anuale.
(3) În situaţia în care nu se efectueazã reconfirmarea anuala, autorizaţia se retrage din oficiu.
(4) Autorizaţia poate fi suspendatã pentru cel mult 30 de zile în cazurile în care se constata ca agentul economic nu mai îndeplineşte criteriile în baza cãrora aceasta i-a fost acordatã şi/sau nu au fost respectate reglementãrile legale privind desfãşurarea activitãţilor pentru care a fost autorizat.
(5) Autorizaţia poate fi retrasã dacã dupã 30 de zile nu a încetat suspendarea.
ART. 4
Modelul autorizaţiei este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
ART. 5
Autorizaţia este documentul care atesta capacitatea agentului economic de a desfasura activitatea înscrisã în aceasta şi da dreptul acestuia de a funcţiona în limitele porturilor şi/sau pe cãile navigabile sau, dupã caz, în apele internaţionale, cu respectarea condiţiilor prevãzute în prezentele norme metodologice şi a legislaţiei în vigoare.
ART. 6
(1) Autorizaţiile emise pentru executarea serviciilor de siguranta în porturile şi pe cãile navigabile, în zonele sau portiunile din aceste zone, în care acestea au fost declarate ca obligatorii şi, prin urmare, devin servicii publice de interes naţional, sunt valabile pana la data la care respectivul serviciu de siguranta este concesionat.
(2) Dupã preluarea executãrii serviciului public de interes naţional de cãtre concesionar, toate autorizaţiile emise agenţilor economici pentru respectivul serviciu de siguranta se retrag, iar concesionarul executa serviciul de siguranta în baza contractului de concesiune încheiat cu Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi cu respectarea condiţiilor stabilite prin caietul de sarcini al concesiunii. Obligaţia de a retrage respectivele autorizaţii revine Autoritãţii Navale Romane pe baza comunicãrii primite de la Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, referitoare la încheierea contractului de concesiune.
ART. 7
Autoritatea Navala Romana tine evidenta autorizaţiilor eliberate şi efectueazã, prin persoane care deţin legitimatii speciale, controlul privind respectarea îndeplinirii permanente a criteriilor de autorizare şi a prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 8
(1) Autoritatea Navala Romana transmite trimestrial, pana la data de 15 a lunilor care urmeazã încheierii fiecãrui trimestru, Direcţiei generale a transporturilor maritime, pe Dunare şi cai navigabile situaţia generalã a autorizaţiilor valabile emise pentru fiecare activitate, pentru fiecare agent economic, precum şi lista agenţilor economici cãrora li s-a retras autorizaţia în acel trimestru.
(2) Autoritatea Navala Romana transmite anual, pana la data de 30 iunie pentru anul anterior, Direcţiei generale a transporturilor maritime, pe Dunare şi cai navigabile situaţia generalã, pe fiecare agent economic şi fiecare activitate, a indicatorilor fizici care exprima volumul de activitate, mentionati pe fiecare autorizaţie, precum şi a indicatorilor economici care exprima veniturile din exploatare.

CAP. 2
Solicitarea autorizaţiei

ART. 9
(1) Pentru obţinerea unei autorizaţii agentul economic trebuie sa prezinte o cerere scrisã, însoţitã de documentele prevãzute de prezentele norme metodologice. În cazul persoanelor juridice cererea va fi semnatã de unul dintre reprezentanţii legali ai acestora. În cazul asociaţiei familiale cererea va fi semnatã de reprezentantul acesteia.
(2) Modelul cererii este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
ART. 10
Autoritatea Navala Romana organizeazã şi face publice centrele de primire a cererilor de autorizare.
ART. 11
(1) Autoritatea Navala Romana va afişa la centrele de primire a cererilor de autorizare lista documentelor care atesta îndeplinirea criteriilor de autorizare, ce trebuie depuse de agentul economic o data cu cererea, pentru fiecare activitate pentru care se elibereazã autorizaţii, precum şi, dacã este cazul, vechimea admisã pentru fiecare document.
(2) La fiecare centru de primire a cererilor de autorizare Autoritatea Navala Romana va desemna o persoana care va analiza dacã cererea este corect completatã şi dacã sunt depuse toate documentele necesare.
(3) Copiile neautentificate ale documentelor depuse vor fi însoţite de originale pentru confruntare şi vor fi vizate, la prezentarea acestora, pentru conformitate cu originalul, de cãtre personalul Autoritãţii Navale Romane.
(4) În cazul în care se constata neconformitãţi, persoana prevãzutã la alin. (2) va indruma în mod corespunzãtor reprezentantul agentului economic.
(5) Cererea însoţitã de toate documentele necesare în vederea autorizãrii este înregistratã la centrul de primire a cererilor de autorizare. Pe copia cererii, care se remite solicitantului, se va nota numãrul de înregistrare a cererii în registrul special al cererilor de autorizare.
(6) În cazul în care obţinerea unor certificate de cãtre agentul economic de la Autoritatea Navala Romana incumba deţinerea de cãtre acesta a unor documente care dovedesc îndeplinirea unor criterii generale sau specifice de autorizare, Autoritatea Navala Romana va adapta lista documentelor prevãzutã la alin. (1), astfel încât sa se evite prezentarea de doua ori a aceluiaşi document.
(7) Lista prevãzutã la alin. (1) va fi publicatã şi pe site-ul de reţea informatica al Autoritãţii Navale Romane.

CAP. 3
Acordarea autorizaţiei şi obligaţiile agenţilor economici autorizaţi

ART. 12
(1) În termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de autorizare şi a documentaţiei complete, Autoritatea Navala Romana va elibera autorizaţia solicitatã sau va comunica în scris motivele refuzului de a se acorda autorizaţia.
(2) Autoritatea Navala Romana va stabili în funcţie de specificul fiecãrei activitãţi prevãzute în autorizaţie indicatorii privind volumul de activitate, care vor fi înscrişi pe pagina verso a acesteia, care vor fi raportati anual de agentul economic.
ART. 13
(1) Autorizaţia se elibereazã persoanei fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi economice în mod independent sau, în cazul persoanelor juridice, reprezentantului legal al acestora ori unui împuternicit al acestuia. În cazul asociaţiei familiale autorizaţia se elibereazã reprezentantului acesteia.
(2) Evidenta autorizaţiilor emise se tine într-un registru
unic, denumit registrul autorizaţiilor.
ART. 14
(1) La primirea autorizaţiei persoana fizica autorizata sa desfãşoare activitãţi economice în mod independent sau, în cazul persoanelor juridice, reprezentantul legal al acestora ori împuternicitul acestuia sau, în cazul asociaţiei familiale, reprezentantul acesteia semneazã în registrul autorizaţiilor pentru confirmarea primirii, înscriindu-se şi numele în clar al persoanei.
(2) În cazul în care autorizaţia se elibereazã unei persoane împuternicite, documentul de împuternicire se pãstreazã de Autoritatea Navala Romana la dosarul cu documentele care au fost depuse împreunã cu cererea.
ART. 15
(1) Cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirãrii vizei anuale a autorizaţiei agentul economic este obligat sa solicite în scris Autoritãţii Navale Romane reconfirmarea autorizaţiei.
(2) Cererea de reconfirmare a autorizaţiei va fi însoţitã de documentele care atesta eventualele modificãri în raport cu documentele aflate deja la dosarul de autorizare, precum şi, dupã caz, de dovada prelungirii termenelor de valabilitate a contractelor de închiriere şi/sau a politelor de asigurare prin care au fost constituite garanţiile bãneşti.
(3) Autoritatea Navala Romana va acorda viza anuala în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii şi a documentelor insotitoare complete sau va comunica în scris agentului economic motivele refuzului de a se acorda viza anuala.
ART. 16
În cazul în care agentul economic nu a depus cererea pentru obţinerea vizei anuale, în termenul prevãzut la art. 15 alin. (1), autorizaţia se considera retrasã din oficiu de la data expirãrii vizei anuale şi Autoritatea Navala Romana va înştiinţa agentul economic, administraţia portuara şi/sau de cai navigabile pe teritoriul cãreia îşi desfãşoarã acesta activitatea, precum şi capitaniile de port interesate.
ART. 17
La expirarea datei finale de valabilitate a unei autorizaţii Autoritatea Navala Romana va înştiinţa agentul economic, administraţia portuara şi/sau de cai navigabile pe teritoriul cãreia îşi desfãşoarã acesta activitatea, precum şi capitaniile de port interesate asupra încetãrii valabilitãţii autorizaţiei, dacã agentul economic nu a obţinut o noua autorizaţie pentru respectiva activitate.
ART. 18
Pe intreaga perioada de valabilitate a autorizaţiei agenţii economici sunt obligaţi:
a) sa îndeplineascã criteriile de autorizare şi condiţiile prevãzute de prezentul ordin;
b) sa respecte reglementãrile interne şi, dupã caz, cele internaţionale aplicabile activitãţii pentru care au obţinut autorizaţia;
c) sa afiseze la sediul lor şi la toate punctele lor de lucru, precum şi, dupã caz, la bordul navelor lor câte o copie a autorizaţiei;
d) sa transmitã Autoritãţii Navale Romane datele statistice anuale privind indicatorii fizici care exprima volumul de activitate, mentionati în autorizaţie, şi veniturile din exploatare pentru fiecare activitate pentru care au fost autorizaţi;
e) sa permitã controlul activitãţilor autorizate şi sa prezinte membrilor echipei de control toate documentele necesare.

CAP. 4
Dispoziţii speciale privind agenţii economici care sunt autorizaţi pentru desfãşurarea activitãţilor de transport naval cu simbolurile PMMP şi FPM

ART. 19
Activitãţile de transport naval cu simbolurile PMMP şi FPM pot fi desfãşurate numai de persoane juridice care îndeplinesc criteriile prevãzute la art. 2 şi 3 din anexa nr. 2 la ordin.
ART. 20
(1) Garanţiile bãneşti prevãzute la art. 3 lit. d) din anexa nr. 2 la ordin se constituie fie prin depunerea sumei într-un cont deschis la o banca din România, fie sub forma unei poliţe de asigurare, încheiatã în acest scop cu o societate de asigurare cu sediul în România.
(2) În cazul în care garanţia bãneascã se constituie sub forma poliţei de asigurare, aceasta trebuie sa acopere, în orice moment, orice membru al echipajului de la bordul oricãrei nave aflate în gestiunea agentului economic autorizat. Sunt admise şi mai multe poliţe de asigurare care, împreunã, trebuie sa acopere aceste situaţii.
(3) Sumele constituite ca garanţie bãneascã vor putea fi disponibilizate, în condiţiile prevãzute în prezentele norme metodologice, la solicitarea Autoritãţii Navale Romane, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de repatrierea personalului navigant care face parte din echipajul navelor gestionate de agentul economic autorizat, precum şi pentru plata salariilor şi/sau a diurnei cuvenite acestora, în cazul în care acestea nu au fost plãtite.
ART. 21
În situaţia în care garanţiile bãneşti s-au diminuat ori s-au epuizat sau s-a produs o modificare a numãrului de nave, care determina un alt cuantum al garanţiei bãneşti, agenţii economici sunt obligaţi sa procedeze, în termen de 10 zile de la apariţia acestei situaţii, la reconstituirea sau majorarea garanţiei financiare la nivelul corespunzãtor prevãzut la art. 3 lit. d) din anexa nr. 2 la ordin.
ART. 22
(1) În cazul diminuãrii numãrului de nave agenţii economici pot solicita Autoritãţii Navale Romane aprobarea pentru diminuarea cuantumului garanţiei bãneşti.
(2) Agenţii economici au obligaţia sa prezinte dovezile pentru constituirea noilor garanţii bãneşti, în termen de 10 zile de la data obţinerii aprobãrii.
ART. 23
(1) Agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de transport maritim în ape internaţionale, pentru a face dovada ca îndeplinesc criteriul prevãzut la art. 3 lit. d) din anexa nr. 2 la ordin, vor depune pentru obţinerea autorizaţiei în mod obligatoriu şi documentele prin care au constituit garanţia bãneascã în cuantumul prevãzut, în funcţie de numãrul de nave aflate în gestiunea lor.
(2) În cazul constituirii garanţiei bãneşti prin depunerea unei sume într-un cont deschis la o banca, va trebui sa existe o clauza de operare a acestui cont numai la solicitarea Autoritãţii Navale Romane şi în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul constituirii garanţiei bãneşti sub forma poliţei de asigurare, aceasta va trebui sa conţinã o clauza de executare ca urmare a dispoziţiei Autoritãţii Navale Romane şi în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice.
(4) Documentul care face dovada constituirii garanţiei bãneşti este copia legalizatã a contractului încheiat cu banca sau a poliţei de asigurare.
ART. 24
(1) Personalul navigant poate solicita Autoritãţii Navale Romane executarea garanţiei bãneşti a agentului economic autorizat cu care are încheiat contract individual de munca, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) drepturile salariale, diurna în valuta şi celelalte drepturi de personal nu au fost achitate pentru o perioada de doua luni şi personalul navigant abandonat şi/sau sindicatul cu care s-a semnat contractul colectiv de munca dovedesc ca au depus toate diligenţele pentru repatriere şi plata drepturilor;
b) îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în contractul individual de munca ale membrilor echipajului este confirmatã de comandantul navei;
c) personalul navigant este la bordul navei, care se afla într-un port din afarã României, sau a fost debarcat în strãinãtate. Confirmarea acestei situaţii se face printr-o scrisoare adresatã Autoritãţii Navale Romane de cãtre consulul României din acea ţara, la solicitarea personalului navigant.
(2) În sensul prezentelor norme metodologice, prin abandonarea personalului navigant se înţelege neîndeplinirea de cãtre agentul economic autorizat a obligaţiilor asumate prin contract cu privire la repatrierea la timp şi la plata salariilor restante, precum şi la asigurarea condiţiilor de viata minime necesare, cum ar fi: alimente, cazare, asistenta medicalã şi altele asemenea. Se considera abandonare şi lãsarea comandantului navei fãrã mijloacele bãneşti necesare plãţii cheltuielilor pentru operarea navei.
ART. 25
(1) Agentul economic autorizat, pentru care s-a dispus executarea garanţiei bãneşti, are obligaţia sa utilizeze sumele disponibilizate cu prioritate pentru repatrierea personalului navigant.
(2) Drepturile bãneşti se achitã pentru cel mult doua luni de imbarcare, în limita sumei disponibilizate, şi se distribuie proporţional cu drepturile restante cuvenite fiecãrui navigator.
(3) În cazuri excepţionale, determinate de abandonarea navei de cãtre agentul economic autorizat, care şi-a declarat falimentul sau care este în procedura de declarare a falimentului la solicitarea creditorilor, dar pentru care încã nu a fost numit lichidatorul, Autoritatea Navala Romana poate solicita bãncii sau asiguratorului disponibilizarea sumei necesare repatrierii echipajului cãtre sindicatul care a semnat contractul colectiv de munca şi a sumelor cuvenite fiecãrui membru al echipajului în conturile bancare personale. În acest sens sindicatul va semna un contract cu banca sau cu asiguratorul.
ART. 26
În cazul în care agentul economic nu efectueazã repatrierea echipajului şi plata diurnelor în valuta în termen de 30 de zile de la data la care s-a dispus executarea garanţiei bãneşti, Autoritatea Navala Romana va retrage autorizaţia de funcţionare a acestuia.
ART. 27
Atunci când agentul economic aduce dovezi ca neplata echipajului este justificatã de neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin contractele individuale de munca, Autoritatea Navala Romana poate sa nu ia în considerare solicitarile personalului navigant.
ART. 28
În situaţia în care agenţii economici care au constituit garanţii bãneşti îşi înceteazã activitatea, acestea se vor putea elibera în termen de 60 de zile de la depunerea autorizaţiei deţinute şi numai dupã prezentarea la Autoritatea Navala Romana a documentelor care atesta ca toate persoanele din echipajele navelor au obţinut integral drepturile bãneşti acoperite de garanţia bãneascã. În acest sens Autoritatea Navala Romana va emite scrisoare cãtre banca sau, dupã caz, cãtre societatea de asigurare.

CAP. 5
Dispoziţii speciale privind agenţii economici autorizaţi care desfãşoarã activitatea de transport naval cu simbolul PFMP

ART. 29
(1) Dispoziţiile acestui capitol se aplica numai agenţilor economici care efectueazã transporturi de marfa cu nave a cãror capacitate de încãrcare la pescaj maxim este mai mare de 200 tone.
(2) Dispoziţiile acestui capitol nu se aplica agenţilor economici care au în operare bacuri de traversare a cãilor navigabile interioare, indiferent de capacitatea acestora.
ART. 30
Agenţii economici prevãzuţi la art. 29 trebuie sa obţinã autorizaţiile corespunzãtoare activitãţii pe care o desfãşoarã, chiar dacã aceasta este desfasurata cu titlu ocazional sau agentul economic este subcontractant al unui agent economic autorizat pentru aceasta activitate.
ART. 31
Satisfacerea criteriului de capacitate profesionalã poate sa fie îndeplinitã nu de conducãtorul activitãţii, ci de o persoana desemnatã de acesta şi care dirijeaza efectiv şi în permanenta activitatea de transport naval cu simbolul PFMP.
ART. 32
Criteriul de capacitate profesionalã a conducatorului activitãţii sau a persoanei desemnate de acesta este considerat îndeplinit dacã se face dovada ca respectivele persoane deţin cunoştinţele din materiile prevãzute în anexa la criteriile de autorizare (anexa nr. 2 la ordin).
ART. 33
(1) Constatarea privind deţinerea cunoştinţelor prevãzute la art. 31 se poate face astfel:
a) prin prezentarea la Autoritatea Navala Romana a unor diplome de licenta/studii postliceale/studii medii sau altele echivalente, eliberate de instituţii de învãţãmânt din România, însoţite de foile matricole din care sa reiasã acoperirea materiilor prevãzute la art. 32; sau
b) prin susţinerea unui examen în fata unei comisii numite de Autoritatea Navala Romana, dupã ce, în prealabil, conducãtorul activitãţii sau persoana desemnatã de acesta a absolvit un curs de specializare care acoperã toate materiile prevãzute la art. 32, organizat de centrele de perfecţionare aflate în subordinea sau sub autoritatea Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 412/2002 .
(2) În cazul în care diplomele şi foile matricole prevãzute la alin. (1) lit. a) nu acoperã integral materiile prevãzute la art. 32, conducãtorii activitãţilor sau persoanele desemnate de aceştia pot urma numai module de cursuri în completarea cursurilor acoperite de diplomele de licenta sau altele echivalente, iar examenele se vor susţine numai din aceste materii.
(3) Autoritatea Navala Romana elibereazã atestate persoanelor care absolvesc examenele stabilite pentru constatarea îndeplinirii capacitãţii profesionale a conducãtorilor activitãţilor sau a persoanelor desemnate de aceştia.
ART. 34
(1) Autoritatea Navala Romana poate accepta ca un conducãtor al activitãţii sau persoana desemnatã de acesta îndeplineşte criteriul de capacitate profesionalã, fãrã a fi examinat, numai pe baza experienţei practice acumulate, de cel puţin 3 ani, într-o societate comercialã care a desfãşurat efectiv activitãţi de transport fluvial şi/sau pe alte cai navigabile interioare ori dacã a exercitat activitatea sau a condus cel puţin un an activitatea agentului economic care a fost autorizat anterior intrãrii în vigoare a prezentului ordin, cu condiţia ca respectivul agent economic sa desfãşoare activitãţi numai pe plan local ori numai în apele naţionale navigabile, din care se exclud: fluviul Dunarea, Canalul Sulina, Canalul Dunare-Marea Neagra şi Canalul Poarta Alba-Midia Navodari.
(2) Acceptarea îndeplinirii criteriului de capacitate profesionalã prin demonstrarea experienţei nu atrage eliberarea atestatelor prevãzute la art. 33 alin. (3).
ART. 35
(1) Autoritatea Navala Romana poate autoriza, cu titlu provizoriu pe o perioada de cel mult un an, un agent economic sa desfãşoare activitatea de transport naval cu simbolul PFMP, cu limitare numai la transport de marfa, fãrã îndeplinirea criteriului de capacitate profesionalã a conducatorului activitãţii sau a persoanei desemnate de acesta, cu condiţia ca respectiva persoana sa aibã experienta practica de cel puţin 3 ani într-o societate comercialã autorizata sa desfãşoare activitatea de transport naval cu simbolul PFMP.
(2) Perioada de un an prevãzutã la alin. (1) poate fi prelungitã cu cel mult 6 luni în situaţii excepţionale justificate fie de decesul persoanei şi înlocuirea acesteia cu alta persoana care urmeazã sa îşi dovedeascã în fata comisiei Autoritãţii Navale Romane capacitatea profesionalã, fie de incapacitatea fizica sau legalã a persoanei de a-şi dovedi capacitatea profesionalã în termenul iniţial.
ART. 36
(1) În cazul în care România încheie acorduri cu alte state sau uniuni de state, prin care se acorda dreptul agenţilor economici din acele state sa desfãşoare pe apele naţionale navigabile activitãţi de transport naval cu simbolul PFMP, Autoritatea Navala Romana va proceda dupã cum urmeazã:
a) va recunoaşte atestatele eliberate de autoritãţile competente din respectivele state pentru recunoaşterea capacitãţii profesionale;
b) va accepta drept dovada pentru îndeplinirea criteriului de onorabilitate a conducatorului activitãţii sau a persoanei desemnate de acesta un extras de cazier judiciar ori un document echivalent eliberat de o autoritate judiciarã sau administrativã competenta din statul de origine ori de rezidenţã, din care sa rezulte ca nu a avut condamnãri penale. În cazul în care astfel de documente nu se elibereazã de aceste state, Autoritatea Navala Romana poate accepta ca aceste documente sa fie înlocuite cu o declaraţie sub jurãmânt sau cu o declaraţie solemna facuta cu respectiva persoana în fata unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dacã este cazul, în fata unui notar al statului de origine ori de rezidenţã, care trebuie sa elibereze persoanei un atestat care sa autentifice acest jurãmânt sau aceasta declaraţie solemna;
c) va accepta drept dovada a îndeplinirii criteriului de a nu fi în stare de faliment fie un document emis de autoritatea competenta din statul de origine, fie o declaraţie solemna ori un jurãmânt dat în fata unui notar sau a unui organism profesional calificat din statul de origine;
d) va accepta drept dovada a îndeplinirii criteriului de capacitate financiarã atestatele corespunzãtoare eliberate de bãncile din statul de origine sau de provenienta a agentului economic ori de alte organisme desemnate de respectivul stat.
(2) La prezentarea documentelor prevãzute la alin. (1), acestea trebuie sa fi fost eliberate cu cel mult 3 luni înainte.

CAP. 6
Controlul agenţilor economici autorizaţi

ART. 37
(1) Autoritatea Navala Romana verifica dacã agenţii economici care desfãşoarã activitãţile prevãzute în anexa nr. 1 la ordin deţin autorizaţie pentru acestea.
(2) Controlul agenţilor economici autorizaţi sa efectueze activitãţi de transport naval se face de cãtre o echipa de control formatã din personalul Autoritãţii Navale Romane, Controlul se poate efectua şi în cooperare cu organele de control ale altor autoritãţi competente ale statului.
(3) Personalul din echipele de control trebuie sa posede legitimatii speciale de control al cãror model este prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
(4) Din echipele de control nu pot face parte persoanele care au participat la analiza dosarului de autorizare a agentului economic.
(5) Prin decizie a directorului general, Autoritatea Navala Romana va aproba proceduri de control şi de încadrare a deficienţelor constatate în deficiente minore, care vor putea fi eliminate de agentul economic în termen de cel mult 30 de zile, fãrã a se aplica mãsura suspendãrii autorizaţiei, sau în deficiente majore, care atrag imediat mãsura suspendãrii autorizaţiei. Listele deficienţelor pentru fiecare activitate pentru care se emit autorizaţii şi încadrarea lor se fac publice la centrele de primire a cererilor de autorizare şi se publica pe site-ul informatic al Autoritãţii Navale Romane.
ART. 38
(1) Obiectivele echipei de control pot fi generale, privind modul de respectare de cãtre agentul economic a tuturor criteriilor pe baza cãrora acesta a fost autorizat, sau speciale, privind modul de îndeplinire a unuia sau mai multor criterii specifice.
(2) Obiectivele de control sunt înscrise în ordinul de control semnat de persoana din conducerea Autoritãţii Navale Romane care are astfel de atribuţii.
ART. 39
Rezultatele fiecãrui control se consemneazã într-un proces-verbal care trebuie sa facã referire la toate obiectivele de control cuprinse în ordin. Procesul-verbal se semneazã de membrii echipei de control şi de reprezentantul agentului economic controlat sau, dupã caz, de persoana fizica ori de reprezentantul asociaţiei familiale controlate.

CAP. 7
Suspendarea şi retragerea autorizaţiilor. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor
ART. 40
(1) În cazul în care în urma controlului se constata ca agentul economic nu mai respecta, în ansamblul activitãţii, unul sau mai multe dintre criteriile de autorizare, echipa de control va proceda dupã cum urmeazã:
a) în cazul în care a constatat numai deficiente minore, le va consemna în procesul-verbal de control şi va stabili termenul maxim acordat pentru eliminarea lor de cãtre agentul economic, acest termen neputând depãşi 30 de zile;
b) în cazul în care agentul economic nu a eliminat deficientele minore în termenul prevãzut la lit. a) sau în cazul în care echipa de control constata deficiente majore, aceasta va propune suspendarea autorizaţiei;
c) în cazul în care nerespectarea unui criteriu reprezintã contravenţie, va aplica sancţiunea potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. A doua sancţionare aplicatã pentru sãvârşirea aceleiaşi contravenţii în decursul unui an atrage retragerea autorizaţiei.
(2) Decizia de suspendare sau retragere a autorizaţiei se ia de persoana din conducerea Autoritãţii Navale Romane care are astfel de atribuţii şi se comunica agentului economic, în scris, în termen de 5 zile de la data încheierii procesului-verbal de control. În comunicare se vor preciza motivele care au condus la suspendarea sau retragerea autorizaţiei.
(3) Pe perioada suspendãrii autorizaţiei, agentului economic îi este interzisã desfãşurarea activitãţii pentru care a fost autorizat.
ART. 41
(1) În cazul deciziei de suspendare a autorizaţiei, agentul economic poate solicita, în termen de 30 de zile de la comunicare, încetarea suspendãrii, dacã aduce dovezile corespunzãtoare prin care demonstreaza ca îndeplineşte din nou criteriile de autorizare. Decizia de încetare a suspendãrii se comunica agentului economic sub semnatura persoanei din conducerea Autoritãţii Navale Romane care are astfel de atribuţii, la propunerea echipei de control care a verificat şi a confirmat îndeplinirea criteriilor.
(2) În cazul în care dupã 30 de zile de la data comunicãrii deciziei de suspendare a autorizaţiei agentul economic nu solicita încetarea suspendãrii sau nu poate demonstra ca îndeplineşte criteriile de autorizare şi, prin urmare, Autoritatea Navala Romana nu emite decizia de încetare a suspendãrii, autorizaţia respectiva se retrage din oficiu. Autoritatea Navala Romana are obligaţia ca în termen de 5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile sa comunice în scris agentului economic aplicarea mãsurii de retragere a autorizaţiei, cu motivarea luãrii deciziei.
ART. 42
Controalele agenţilor economici autorizaţi se efectueazã cel puţin o data pe an sau la sesizarea capitaniilor de port care constata ca agenţii economici incalca în mod repetat sau cu buna ştiinţa reglementãrile privind transporturile navale.
ART. 43
(1) În cazul în care echipele de control constata fapte care constituie contravenţii prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a cãilor navigabile, precum şi desfãşurarea activitãţilor de transport naval în porturi şi pe cai navigabile, republicatã, sau prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 441/1995 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind transporturile pe apele naţionale navigabile şi în porturi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 6 iulie 1995, fãrã ca acestea sa constituie şi nerespectarea criteriilor de autorizare, acestea au dreptul sa aplice sancţiunile prevãzute de respectivele acte normative.
(2) Constatarea şi sancţionarea unei contravenţii pot atrage şi suspendarea autorizaţiei, numai dacã echipa de control constata ca respectiva contravenţie reprezintã şi nerespectarea criteriului de autorizare de cãtre agentul economic.
ART. 44
În cazul retragerii autorizaţiei agentul economic poate obţine o noua autorizaţie, cu respectarea procedurilor prevãzute în prezentele norme metodologice.
ART. 45
Deciziile de suspendare, de încetare a suspendãrii sau de retragere a autorizaţiilor vor fi menţionate în registrul autorizaţiilor.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 46
Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 , republicatã, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 412/2002 , ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 441/1995 , ale <>Legii nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României, republicatã, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 47
Agenţii economici pot contesta decizia de neacordare, de suspendare sau de retragere a autorizaţiei, potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 48
Formatul şi elementele de siguranta ale autorizaţiei şi legitimatiei de control se stabilesc de cãtre Autoritatea Navala Romana.
ART. 49
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.



ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI │
│ LOCUINŢEI AUTORITATEA NAVALA ROMANA │
│ │
│ AUTORIZAŢIE │
│ │
│ pentru desfãşurarea activitãţilor de │
│ transport naval în porturi şi pe cai navigabile │
│ │
│ În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind │
│ administrarea porturilor şi a cãilor navigabile, precum şi desfãşurarea │
│ activitãţilor de transport naval în porturi şi pe cai navigabile, │
│ republicatã, şi ale Ordinului ministrului lucrãrilor publice, │
│ transporturilor şi locuinţei nr. 287/2003, în baza documentelor prezentate,│
│ se autorizeaza .....................................................*1), │
│ cu sediul/domiciliul în ..............................................*2), │
│ având Certificatul de înregistrare la Registrul comerţului seria ...... │
│ nr. ...., codul unic de înregistrare nr. ......., sa desfãşoare urmãtoarele│
│ activitãţi de transport naval: ............................................│
│ ..................................................................... *3), │
│ cu obligativitatea respectãrii prevederilor legale în domeniu. │
│ │
│ │
│ Data emiterii ................... │
│ Valabilã pana la data de ........ │
│ │
│ │
│ Semnatura şi ştampila*4) │
│ │


│ *1) Se înscrie denumirea agentului economic sau numele persoanei fizice│
│ ori al asociaţiei familiale. │
│ *2) Se înscrie adresa completa. │
│ *3) Se vor specifica activitãţile în conformitate cu anexa nr. 1 la │
│ Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei │
│ nr. 287/2003, pentru care a îndeplinit criteriile de autorizare. │
│ *4) Se semneazã de cãtre persoana autorizata din cadrul Autoritãţii │
│ Navale Romane. │
│ │
│ │
│ │


└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



(verso)

În baza documentelor depuse la data de ..................., valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ............................................

Data .................... locul .........................


Semnatura persoanei autorizate
.............................. Ştampila

În baza documentelor depuse la data de ...................., valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de .......................

Data ................. locul ..............


Semnatura persoanei autorizate
.............................. Ştampila

În baza documentelor depuse la data de .................., valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de .....................

Data ................. locul ..............


Semnatura persoanei autorizate
.............................. Ştampila

În baza documentelor depuse la data de ................, valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de .......................

Data ................... locul .................


Semnatura persoanei autorizate
.............................. Ştampila


Indicatorii "volum de activitate" sunt:

1.
2.
3.


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
------------------------

Agentul economic ...................................................
Nr. de înregistrare din registrul de evidenta al acestuia ..........


CERERE
pentru acordarea/reconfirmarea autorizaţiei de
desfãşurare a activitãţilor de transport naval

Agentul economic ............*1), cu sediul/domiciliul în ........*2), str. ......... nr. ....., telefon .........., fax ........, e-mail ........., având Certificatul de înregistrare la Registrul comerţului seria ...... nr. ..... şi codul unic de înregistrare nr. ...., solicit eliberarea/reconfirmarea autorizaţiei pentru desfãşurarea urmãtoarelor activitãţi de transport naval: ...............................*3)
Anexez documentele necesare pentru autorizarea/reconfirmarea desfãşurãrii activitãţilor prezentate mai sus, conform listei de pe verso.

Semnatura conducatorului
şi ştampila agentului economic


Autoritãţii Navale Romane

NOTA:

Persoanele fizice vor întocmi cererea respectând modelul, cu modificãrile corespunzãtoare privind înregistrarea la primãrie, la Registrul comerţului şi la organele fiscale teritoriale.
-------------
*1) Se înscrie denumirea agentului economic sau numele persoanei fizice ori al asociaţiei familiale.
*2) Se înscrie adresa completa.
*3) Se vor trece activitãţile din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 287/2003, pentru care se solicita autorizaţia, cu prezentarea simbolului activitãţii autorizate şi a simbolului din Clasificarea activitãţilor din economia nationala - CAEN.



ANEXA 3


la normele metodologice
------------------------



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │
│ AUTORITATEA NAVALA ROMANA │
│ │
│ │
│ Loc pentru │
│ fotografie │
│ │
│ LEGITIMATIE SPECIALĂ DE CONTROL │
│ Seria ........ Nr. ....... │
│ │
│ Domnul ........, având funcţia de ....... în cadrul .........., posesor │
│al documentului de identitate (BI/CI) seria ....... nr. ......, în temeiul │
│<>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a │
│cãilor navigabile, precum şi desfãşurarea activitãţilor de transport naval,│
│în porturi şi pe cai navigabile, republicatã, al Ordonanţei Guvernului │
│nr. 42/1997 privind transportul naval, aprobatã cu modificãri şi completãri│
│prin <>Legea nr. 412/2002 , şi al Ordinului ministrului lucrãrilor publice, │
│transporturilor şi locuinţei nr. 287/2003 privind autorizarea agenţilor │
│economici care desfãşoarã activitãţi de transport naval, are dreptul de │
│control asupra modului în care agenţii economici respecta criteriile de │
│acordare a autorizaţiilor şi legislaţia în vigoare în domeniul desfãşurãrii│
│activitãţilor de transport naval pentru care au fost emise autorizaţiile şi│
│de constatare şi aplicare a sancţiunilor prevãzute de aceste ordonanţe şi │
│de legislaţia în vigoare. │
│ │
│ Semnatura persoanei autorizate │
│ Ştampila │
│ │
│ Data eliberãrii ................ │
│ Valabilã pana la ............... │
│ │
│ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016