Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 26 februarie 2003  privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 26 februarie 2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 353 din 23 mai 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Furnizarea serviciilor medicale în regim ambulatoriu se realizeazã prin intermediul cabinetelor medicale, furnizoare de servicii medicale publice, de stat sau private, al unitãţilor medicale cu personalitate juridicã înfiinţate în temeiul <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ori al cabinetelor medicale din structura instituţiilor prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicatã.
ART. 2
Indiferent de forma de înfiinţare şi funcţionare a cabinetelor medicale, activitatea în cadrul acestor unitãţi medicale se va organiza şi se va desfasura cu respectarea urmãtoarelor principii fundamentale:
a) au dreptul sa lucreze în cabinetele medicale medici şi personal medical autorizat;
b) medicului i se vor respecta independenta profesionalã şi dreptul de initiativa;
c) raporturile de subordonare privesc doar aspectele legate de organizarea funcţionalã şi administrativã a unitãţii medicale, ordinea interioarã şi de disciplina la locul de munca;
d) activitatea medicalã se desfãşoarã conform reglementãrilor în vigoare, Regulamentului Colegiului Medicilor din România şi Codului de deontologie medicalã;
e) în cabinetul medical se vor desfasura numai acele activitãţi pentru care a fost autorizat cabinetul medical;
f) soluţionarea litigiilor legate de exercitarea profesiei de medic este de competenta comisiei de litigii din cadrul Colegiului Medicilor din România.

CAP. 2
Cabinetul medical fãrã personalitate juridicã

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 3
Cabinetele medicale fãrã personalitate juridicã se vor infiinta şi vor funcţiona fie în structura instituţiilor, unitãţilor cu personalitate juridicã prevãzute la art. 1, fie în una dintre formele de exercitare a profesiei de medic.
ART. 4
(1) Cabinetele medicale se pot infiinta şi vor furniza servicii medicale numai în specialitatea sau/şi competenta medicului titular sau a asociaţilor, în cazul formelor asociative.
(2) Medicii care au mai multe specialitãţi sau competente pot infiinta cabinetul medical pentru una sau mai multe dintre specialitatile sau/şi competentele medicale dobândite.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplica şi medicilor de medicina generalã şi medicilor stomatologi.
ART. 5
(1) Medicul este liber sa îşi schimbe forma de exercitare a profesiunii prevãzutã la art. 6 sau sa-şi modifice obiectul de activitate al cabinetului medical în funcţie de specialitatile, supraspecializarile ori competentele dobândite.
(2) Modificarea obiectului de activitate al cabinetului medical, indiferent de forma de organizare, se va face cu autorizarea direcţiei de sãnãtate publica în a carei raza teritorialã funcţioneazã cabinetul medical.
(3) În cazul modificãrii obiectului de activitate al cabinetului medical, indiferent de forma de organizare, în baza avizului eliberat de Colegiul Medicilor din România, direcţiile de sãnãtate publica vor elibera un certificat-anexa la certificatul de înregistrare a cabinetului în Registrul unic al cabinetelor medicale.

SECŢIUNEA a 2-a
Formele de exercitare a profesiunii de medic ca profesiune liberala

ART. 6
Cabinetele medicale fãrã personalitate juridicã, ca forma de exercitare a profesiei, se pot infiinta de medicii cu drept de libera practica în una dintre urmãtoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civilã medicalã.
ART. 7
Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, în cadrul cãreia îşi desfãşoarã activitatea medicul titular, singur sau împreunã cu alţi medici şi cu alte categorii de personal medical autorizat. Aceştia au calitatea de salariat sau de colaborator, în condiţiile legii.
ART. 8
(1) Cabinetele medicale grupate se constituie pe baza contractului dintre doua sau mai multe cabinete medicale individuale, în scopul creãrii de facilitãţi economice comune, cum ar fi folosirea în comun a patrimoniului şi/sau a salariaţilor ori a colaboratorilor.
(2) Cabinetele medicale grupate îşi pãstreazã individualitatea în relaţiile cu terţii.
(3) Condiţiile grupãrii sunt stabilite prin contractul dintre pãrţi, încheiat în forma scrisã, cu respectarea Codului civil şi a prezentelor norme metodologice.
(4) Contractul de grupare va cuprinde urmãtoarele elemente minime obligatorii:
- pãrţile contractului;
- obiectul şi scopul contractului;
- sediul profesional al cabinetelor medicale grupate;
- coordonarea cabinetelor medicale grupate, cu indicarea persoanelor care au calitatea de coordonator, facilitãţile economice comune şi modul de repartizare a cheltuielilor comune;
- durata contractului şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 9
(1) Cabinetele medicale asociate se constituie din doua sau mai multe cabinete medicale individuale, în scopul exercitãrii în comun a activitãţii şi al asigurãrii accesului permanent al pacientilor la servicii medicale complete.
(2) Medicii titulari din cabinetele medicale asociate intra în relaţii cu terţii în numele asocierii din care fac parte, cu pãstrarea drepturilor şi a responsabilitãţilor individuale prevãzute de lege.
(3) Condiţiile asocierii sunt convenite între pãrţi prin contract de asociere, încheiat în forma scrisã, cu respectarea legii civile şi a prezentelor norme metodologice.
(4) Contractul de asociere va cuprinde urmãtoarele elemente obligatorii:
- pãrţile contractului şi denumirea asocierii;
- scopul şi obiectul asocierii;
- sediul profesional al asocierii;
- coordonarea asocierii, cu indicarea persoanei sau a persoanelor care au calitatea de coordonator, durata contractului şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 10
(1) Cabinetele medicale grupate şi cabinetele medicale asociate pot avea patrimoniu comun, dacã s-a convenit în acest sens prin contractul de grupare sau de asociere.
(2) Patrimoniul comun este destinat, în exclusivitate, realizãrii obiectului de activitate al cabinetelor medicale.
ART. 11
Contractele de grupare şi asociere a cabinetelor medicale se vor inregistra la administraţia financiarã şi câte un exemplar al contractului se va depune la direcţia de sãnãtate publica şi la colegiul medicilor.
ART. 12
(1) Societatea civilã medicalã se constituie prin contract de societate civilã, încheiat în forma scrisã între 2 sau mai mulţi medici asociaţi, cu respectarea dispoziţiilor art. 1491, 1492 şi 1499-1531 din Codul civil, referitoare la societatea civilã particularã, şi a dispoziţiilor prezentelor norme metodologice.
(2) Contractul de societate civilã va cuprinde urmãtoarele elemente minime obligatorii:
- pãrţile contractului de societate, scopul şi obiectul acestuia;
- sediul profesional al societãţii civile medicale;
- patrimoniul social al societãţii civile medicale, cu indicarea aportului fiecãrui medic societar, constând în bunuri mobile şi imobile ori în munca medicilor societari;
- organul de conducere al societãţii civile medicale şi precizarea funcţiilor membrilor acestuia;
- durata contractului de societate şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 13
(1) Societatea civilã medicalã este condusã de adunarea asociaţilor.
(2) În condiţiile actului constitutiv şi ale statutului asociaţiei, poate funcţiona şi un consiliu de administraţie ce va conduce societatea civilã medicalã între şedinţele adunãrii asociaţilor.
ART. 14
(1) Componenta consiliului de administraţie, modul de desemnare a membrilor acestuia, durata mandatului membrilor şi cauzele de încetare a mandatului acestora vor fi prevãzute în statutul societãţii civile medicale.
(2) Societatea civilã medicalã este reprezentatã în relaţiile cu terţii de un reprezentant desemnat prin hotãrâre a adunãrii asociaţilor.
ART. 15
(1) Conducerea curenta operativã a societãţii civile medicale este încredinţatã unui director executiv, desemnat de consiliul de administraţie dintre membrii acesteia.
(2) Directorul executiv poate fi şi o persoana din afarã societãţii civile medicale.
ART. 16
Organizarea şi funcţionarea societãţii civile medicale vor fi prevãzute în detaliu în statutul sau.
ART. 17
(1) Cabinetele medicale individuale, grupate sau asociate şi societatea civilã medicalã pot angaja, conform prevederilor legale în vigoare, ca salariaţi sau colaboratori, medici şi alte categorii de personal medical autorizat, precum şi personal auxiliar şi de alta specialitate.
(2) Contractul individual de munca şi convenţia de colaborare se încheie între salariaţi ori colaboratori şi angajator: medicul sau, dupã caz, medicul delegat de cabinetele grupate sau asociate, directorul executiv al societãţii civile medicale ori alt medic împuternicit în acest sens.
(3) Modalitatea de selectare a personalului angajat la cabinetele medicale private se stabileşte de titularul cabinetului sau de asociaţi, în cazul societãţii civile medicale.

SECŢIUNEA a 3-a
Înfiinţarea cabinetelor medicale şi a societãţii civile medicale

ART. 18
Cabinetul medical se înfiinţeazã la cererea medicului titular sau a medicilor asociaţi din cadrul societãţii civile medicale.
ART. 19
Actul de înfiinţare a cabinetului medical ori a societãţii civile medicale îl constituie certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale.
ART. 20
(1) Certificatul de înregistrare se elibereazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cerere de înfiinţare;
b) autorizaţia de libera practica a medicului titular sau a asociaţilor;
c) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmeazã sa funcţioneze cabinetul medical;
d) avizul Colegiului Medicilor din România;
e) actul constitutiv şi statutul societãţii civile medicale.
(2) Existenta dotãrii minime necesare functionarii cabinetelor medicale se va verifica de direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectori delegaţi.
ART. 21
(1) Avizul colegiului medicilor se elibereazã în baza autorizaţiei de libera practica şi a dovezii deţinerii legale a spaţiului şi numai dupã verificarea existenţei dotãrii minime a cabinetului medical.
(2) Dotarea minima va fi verificata de cãtre direcţiile de sãnãtate publica pentru toate activitãţile medicale ce urmeazã a fi menţionate în obiectul de activitate al cabinetului medical.
(3) În cazul societãţilor civile medicale, un exemplar al actului constitutiv şi al statutului se va depune şi la colegiul medicilor care emite avizul de înfiinţare.
(4) În avizul eliberat de colegiul medicilor se vor mentiona serviciile medicale furnizate, numãrul de cabinete, în cazul societãţii civile medicale, şi existenta dotãrii minime corespunzãtoare activitãţii medicale desfãşurate.
ART. 22
(1) Formele de exercitare a profesiei de medic vor fi individualizate prin denumire, dupã cum urmeazã:
a) în cazul cabinetului medical individual - numele medicului titular, urmat de sintagma "cabinet medical de..." (se trece activitatea medicalã principala ce se desfãşoarã în cabinet);
b) în cazul societãţilor civile medicale - numele cel puţin al unuia dintre asociaţi, urmat de sintagma "şi asociaţii - societate civilã medicalã" sau numele asociaţilor şi sintagma "societate civilã medicalã". Pe firma societãţii civile medicale vor fi menţionate activitãţile medicale desfãşurate sau doar cele mai semnificative.
(2) Numele vor fi precedate de titulatura medicalã.
(3) Denumirile prevãzute la alin. (1) vor figura pe firmele cabinetelor şi ale societãţilor în condiţiile stabilite de Codul de deontologie medicalã.

CAP. 3
Înregistrarea unitãţilor medico-sanitare înfiinţate potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi a cabinetelor din structura organizaţiilor prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã

ART. 23
(1) Unitãţile medicale cu personalitate juridicã, înfiinţate potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, vor funcţiona cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege.
(2) Asociaţiile şi fundaţiile vor putea infiinta cabinete medicale numai dacã au prevãzut în obiectul de activitate acest gen de activitãţi.
ART. 24
(1) Înregistrarea acestor unitãţi se face la direcţiile de sãnãtate publica în a cãror raza teritorialã funcţioneazã unitatea respectiva.
(2) Înregistrarea unitãţii se va efectua numai dacã unitatea medico-sanitarã înfiinţatã în temeiul <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 15 alin. 1 lit. a) şi b) din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã.
ART. 25
(1) Înregistrarea unitãţii şi emiterea certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale se fac în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea reprezentantului legal al unitãţii medicosanitare;
b) certificatul de înregistrare la registrul comerţului, respectiv certificatul de înregistrare în registrul persoanelor juridice, ori hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare sau actul de acordare a personalitãţii juridice;
c) actul constitutiv;
d) hotãrârea statutara a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete medicale, pentru organizaţiile şi instituţiile prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã;
e) dovada legalã a deţinerii spaţiului în care se organizeazã şi funcţioneazã cabinetul medical;
f) autorizaţia sanitarã de funcţionare;
g) avizul colegiului medicilor.
(2) Existenta dotãrii minime necesare functionarii cabinetelor medicale se va verifica de direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectori delegaţi.
ART. 26
(1) În cererea de înregistrare şi în certificatul emis de cãtre direcţiile de sãnãtate publica se vor mentiona activitãţile cu caracter medical ce urmeazã sa fie furnizate de unitatea medico-sanitarã, precum şi numãrul de cabinete medicale ce vor funcţiona în cadrul unitãţii.
(2) Certificatul menţionat la alin. (1) se emite pe numele unitãţii, organizaţiei, instituţiei care a solicitat înregistrarea cabinetului/cabinetelor medicale.
ART. 27
Avizul colegiului medicilor se elibereazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea organului de conducere;
b) certificatul de înregistrare la registrul comerţului, respectiv certificatul de înregistrare în registrul persoanelor juridice, ori hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare sau actul de acordare a personalitãţii juridice;
c) actul constitutiv al societãţii;
d) hotãrârea statutara a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete medicale, pentru organizaţiile şi instituţiile prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã;
e) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmeazã sa funcţioneze cabinetul/cabinetele medicale;
f) declaraţia prevãzutã la art. 28 lit. b) din prezentele norme metodologice;
g) regulamentul de organizare şi funcţionare;
h) fişele de atribuţii ale posturilor;
i) raportul favorabil privind existenta dotãrii minime corespunzãtoare activitãţilor medicale desfãşurate şi numãrului de cabinete, document întocmit de inspectori delegaţi din partea Colegiului Medicilor din România;
j) programul de lucru al cabinetelor medicale, aprobat de conducerea unitãţii.
ART. 28
(1) Colegiul medicilor va elibera avizul corespunzãtor numai dacã:
a) fata de activitãţile medicale şi cabinetele medicale declarate exista asigurata dotarea minima corespunzãtoare;
b) organul de conducere al unitãţii se obliga în scris printr-o declaraţie sa respecte independenta profesionalã a medicilor şi sa angajeze numai personal medico-sanitar autorizat;
c) regulamentul de organizare şi funcţionare asigura independenta profesionalã şi dreptul de decizie ale personalului medical;
d) fişele de atribuţii ale posturilor respecta competenta profesionalã specifica fiecãrei specialitãţi ori competenta medicalã, precum şi condiţia prevãzutã la lit. c).
(2) Avizul eliberat de colegiul medicilor va cuprinde menţiuni referitoare la activitãţile medicale ce urmeazã sa fie furnizate de societate, numãrul de cabinete medicale ce vor funcţiona, precum şi existenta dotãrii minime pentru fiecare cabinet medical.
ART. 29
(1) Modificarea ori completarea numãrului de cabinete medicale din cadrul unitãţii se va face în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(2) În baza avizului eliberat de colegiul medicilor privind existenta dotãrii minime şi a îndeplinirii condiţiilor şi pentru noile cabinete medicale înfiinţate, direcţiile de sãnãtate publica vor emite un supliment la certificatul de înregistrare.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 30
(1) Controlul prevãzut la <>art. 6 alin. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã, se exercita de comisii mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi ai unitãţilor sale subordonate, ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, ai Colegiului Medicilor din România şi ai altor organe abilitate, în condiţiile legii.
(2) În acest sens, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, cele 3 instituţii vor încheia protocoale privind modalitãţile de desfãşurare a controalelor în cabinetele medicale şi tematica de control.
ART. 31
(1) Cabinetele medicale, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice, pot infiinta puncte secundare de lucru în localitatea în care funcţioneazã sau în alte localitãţi, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
(2) Pentru punctele secundare de lucru direcţiile de sãnãtate publica, în baza avizului eliberat de colegiul medicilor, vor emite un certificat de înregistrare.
ART. 32
Mutarea sediului unui cabinet medical va fi aprobatã de Colegiul Medicilor din România şi va fi comunicatã direcţiilor de sãnãtate publica.
ART. 33
(1) Cabinetele de medicina muncii se pot organiza fie în una dintre formele liberale de exercitare a profesiei de medic, fie ca societate medicalã înfiinţatã potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(2) Înfiinţarea cabinetelor de medicina muncii se va face potrivit prezentelor norme metodologice.
ART. 34
Cabinetele medicale din structura unitãţilor cu capital de stat sau privat se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu prezentele norme metodologice. Aceste cabinete medicale vor furniza servicii medicale numai angajaţilor unitãţilor în care sunt înfiinţate.
ART. 35
În acelaşi spaţiu nu pot coexista doua forme diferite de exercitare a profesiei, conform art. 6 din prezentele norme metodologice.




────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016