Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 20 iunie 2001  privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism, precum si atributiile acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 20 iunie 2001 privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism, precum si atributiile acestora

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 437 din 6 august 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice se aplica persoanelor juridice şi fizice care desfãşoarã activitate de turism în România.
ART. 2
Categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din România sunt:
a) ghid local, care asigura asistenta turistica pe un teritoriu limitat;
b) ghid naţional, care asigura asistenta turistica pe teritoriul naţional şi în strãinãtate;
c) ghid specializat pentru anumite segmente ale serviciilor turistice:
● montan, drumetie montanã;
● arta;
● supraveghetor;
● animatie;
● habitat natural: fauna, flora;
● ornitologie;
● sportiv, respectiv: alpinism şi catarare pe stanci, schi, bob, inot, canotaj, iahting, zbor cu aparate ultrausoare (deltaplanul, parapanta şi altele);
● alte specializãri în funcţie de cererea pieţei turistice.

CAP. 2
Selecţionarea, şcolarizarea şi specializarea ghizilor de turism

ART. 3
Selecţionarea candidaţilor pentru cursurile de calificare şi, respectiv, de specializare profesionalã în profesia de ghid de turism se fac cu respectarea condiţiilor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 de cãtre instituţiile autorizate de Ministerul Turismului sa organizeze aceste cursuri.

Subcapitolul 1
Calificarea ghizilor

ART. 4
Calificarea în profesia de ghid de turism se realizeazã în baza absolvirii unor cursuri organizate prin:
a) instituţii de stat sau private autorizate conform legii;
b) clase specializate în cadrul liceelor şi şcolilor postliceale de turism din reţeaua Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, potrivit propriilor reglementãri.
ART. 5
Organizarea cursurilor de calificare, precum şi modul de evaluare şi certificare a formãrii se fac pe baza Metodologiei organizãrii şi desfãşurãrii cursurilor de calificare profesionalã în meseriile de baza din activitãţile hoteliere şi de turism, aprobatã prin ordin al ministrului turismului şi avizatã de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi de Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor.
ART. 6
Planurile şi programele de pregãtire pentru calificarea în meseria de ghid de turism se elaboreazã de cãtre unitãţile care organizeazã cursurile de calificare pe baza standardelor ocupationale recunoscute la nivel naţional, în condiţiile legii.
ART. 7
Persoanele care deţin documente care atesta calificarea în profesia de ghid de turism local pot solicita Ministerului Turismului atestatul de ghid local.

Subcapitolul 2
Specializarea ghizilor

ART. 8
Specializarea profesionalã pentru categoriile de ghid naţional sau ghid specializat se realizeazã numai pentru ghizii care au dobândit calificarea de "ghid local", conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 9
Organizarea cursurilor de specializare se face în baza metodologiei menţionate la art. 5. Programele de pregãtire vor fi elaborate de unitãţile care organizeazã cursurile de calificare, pe baza standardelor ocupationale recunoscute la nivel naţional, menţionate la art. 6.
ART. 10
Persoanele care deţin documente care atesta specializarea pentru categoria de ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat pot solicita Ministerului Turismului atestatul de ghid de turism naţional, respectiv de ghid de turism specializat.

CAP. 3
Atestarea ghizilor de turism

ART. 11
Profesia de ghid de turism poate fi exercitatã de persoane fizice deţinãtoare ale atestatului de ghid.
ART. 12
În înţelesul prezentelor norme, atestatul de ghid de turism este documentul eliberat de Ministerul Turismului, prin care se confirma capacitatea profesionalã a persoanelor fizice calificate în profesia de ghid de turism de a exercita activitatea în una dintre categoriile de ghizi de turism definite prin prezentele norme metodologice.
Modelul atestatului de ghid de turism este prezentat în anexa nr. 3.
ART. 13
Criteriile de obţinere a atestatului de ghid de turism sunt prezentate în anexa nr. 4.
ART. 14
În vederea obţinerii atestatului de ghid de turism local solicitantul va prezenta urmãtoarele documente:
a) cerere;
b) copie de pe actul de identitate;
c) copie de pe certificatul de calificare în profesia de ghid de turism;
d) atestat de limba romana, pentru cetãţenii strãini;
e) certificat de cazier judiciar;
f) certificat medical;
g) doua fotografii tip buletin de identitate;
h) dovada achitãrii contravalorii prestaţiei efectuate.
În cazul ghizilor de turism de categoria "naţional" şi "specializat" documentaţia va cuprinde, suplimentar, urmãtoarele:
a) acte justificative privind cunoaşterea cel puţin a unei limbi strãine de circulaţie internationala;
b) certificat de absolvire a cursului de specializare profesionalã ca ghid de turism.
ART. 15
Documentaţia întocmitã potrivit prevederilor art. 14 se transmite Ministerului Turismului - Direcţia generalã de autorizare şi control, care o va verifica şi va solicita eventuale completãri, dupã caz.
În situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberarea atestatului de ghid de turism, persoanei în cauza i se comunica motivul în scris.
Termenul de eliberare sau de rãspuns, dupã caz, este de 30 de zile de la data primirii şi înregistrãrii documentaţiei complete.
ART. 16
Atestatele de ghid de turism vor fi vizate de Ministerul Turismului - Direcţia generalã de autorizare şi control, o data la doi ani. Pentru obţinerea vizei solicitantul va prezenta:
a) cerere;
b) curriculum vitae cu referire expresã la activitatea din ultimii doi ani;
c) certificat de cazier judiciar;
d) certificat medical;
e) atestatul de ghid de turism, în original;
f) recomandare de la agenţii economici cu care a colaborat în ultimii doi ani;
g) dovada achitãrii contravalorii prestaţiei efectuate.
Ghizii de turism care au înregistrat mai mult de cinci reclamaţii vor fi respinsi de la viza pe o perioada de minimum 1-2 ani, în funcţie de gravitatea faptelor.

CAP. 4
Utilizarea ghizilor de turism

ART. 17
Activitatea de ghid de turism poate fi exercitatã fie ca activitate de baza, fie ca activitate complementara numai de cãtre ghizii deţinãtori ai atestatului şi ecusonului de ghid de turism.
ART. 18
Agenţii economici cu activitate de turism pot utiliza ghizi de turism numai în baza unui contract individual de munca sau a unei convenţii civile, încheiate potrivit legii.
ART. 19
Profesia de ghid de turism poate fi practicatã şi pe cont propriu de cãtre persoane fizice autorizate potrivit legii.
ART. 20
Ecusonul de ghid de turism se elibereazã de Ministerul Turismului - Direcţia generalã de autorizare şi control şi este realizat conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
ART. 21
Controlul respectãrii prevederilor prezentelor norme metodologice se face de Ministerul Turismului Direcţia generalã de autorizare şi control.
ART. 22
Aspectele negative constatate, referitoare la comportamentul cu turistii şi/sau la realizarea acţiunilor încredinţate, vor fi evidentiate, pentru fiecare ghid de turism, în banca de date a Ministerului Turismului Direcţia generalã de autorizare şi control.
ART. 23
Agenţii economici cu activitate de turism au obligativitatea verificãrii periodice a valabilitãţii atestatului de ghid de turism.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 24
Ghidul de turism are obligaţia ca în timpul desfãşurãrii activitãţii sa detina asupra sa atestatul de ghid de turism şi sa poarte ecusonul de ghid de turism, pe care sa le prezinte la cererea persoanelor împuternicite sa îi controleze activitatea.
ART. 25
Atribuţiile şi obligaţiile concrete ale ghidului de turism se stabilesc de agentul economic din turism, organizator al acţiunilor turistice, şi diferã în funcţie de categoria de ghid de turism şi de specificul fiecãrei acţiuni.
ART. 26
Organizatorii de cursuri de calificare şi specializare a ghizilor de turism vor prevedea în programa de învãţãmânt teme concrete privind atribuţiile şi obligaţiile ghizilor de turism, pe categorii şi tipuri de acţiuni, precum şi teme concrete privind modul de rezolvare a unor cazuri speciale şi situaţii neprevãzute.
ART. 27
Atestatele de ghid de turism obţinute în baza prevederilor <>Ordinului ministrului turismului nr. 10/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind selecţionarea, şcolarizarea, atestarea, utilizarea şi atribuţiile ghizilor de turism rãmân valabile cu condiţia vizarii lor în termenul prevãzut de prezentele norme metodologice.
ART. 28
În vederea ridicãrii continue a pregãtirii profesionale a ghizilor de turism organizatorii de cursuri de calificare şi specializare sunt obligaţi sa amenajeze cabinete metodologice proprii, dotate corespunzãtor şi actualizate permanent cu literatura turistica, ghiduri, monografii, pliante, broşuri, harti, descrieri de circuite turistice, trasee etc., şi sa stabileascã condiţiile în care cursanţii şi cei interesaţi pot beneficia de materialele documentare susmenţionate.
ART. 29
Atribuţiile şi obligaţiile ghidului de turism, elaborate şi actualizate conform prevederilor art. 25 din prezentele norme metodologice, se vor gãsi la cabinetele metodologice ale organizatorilor de cursuri de calificare şi specializare.
ART. 30
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1


────────
la normele metodologice
────────────────────────

CONDIŢIILE
privind selecţionarea candidaţilor pentru cursurile de calificare profesionalã în profesia de ghid de turism local

1. Sa aibã varsta minima de 18 ani şi maxima de 65 de ani;
2. Sa aibã cel puţin studii liceale cu bacalaureat;
3. Sa nu fi suferit condamnãri (fapt dovedit cu certificatul de cazier judiciar);
4. Sa fie apt din punct de vedere medical pentru profesia de ghid de turism (sanatos clinic, fãrã defecte fizice, de vorbire sau de auz);
5. Sa aibã ţinuta corespunzãtoare şi înfãţişare fizica agreabila;
6. Sa aibã cunoştinţe de cultura generalã, dovedite prin test de verificare;
7. Sa cunoascã satisfãcãtor cel puţin o limba strãinã de circulaţie internationala, doveditã prin test de verificare.
Atestarea îndeplinirii criteriilor de la pct. 1-4 se realizeazã prin prezentarea de copii de pe documente.
Acestea se pãstreazã la organizatorul cursului.

ANEXA 2
────────
la normele metodologice
────────────────────────

CONDIŢIILE
pentru participarea la cursurile de specializare profesionalã pentru categoriile de ghid de turism naţional şi ghid de turism specializat

1. Sa aibã calificarea profesionalã pentru profesia de ghid de turism;
2. Sa aibã varsta minima de 18 ani şi maxima de 62 de ani;
3. Sa aibã cel puţin studii liceale cu bacalaureat;
4. Sa nu fi suferit condamnãri (fapt dovedit cu certificatul de cazier judiciar);
5. Sa fie apt din punct de vedere medical pentru profesia de ghid de turism [sanatos clinic, fãrã defecte fizice, de vorbire sau de auz, apt pentru efort fizic*)];
6. Pentru categoria de ghid de turism specializat trebuie sa aibã cunoştinţe temeinice, teoretice şi practice, specifice categoriei de ghid de turism specializat pentru care opteazã;
7. Sa aibã ţinuta corespunzãtoare şi înfãţişare fizica agreabila;
8. Sa aibã cunoştinţe de cultura generalã, dovedite prin test de verificare;
9. Sa cunoascã temeinic cel puţin o limba strãinã de circulaţie internationala, doveditã prin test de verificare.
Atestarea îndeplinirii criteriilor de la pct. 1-6 se realizeazã prin prezentarea de copii de pe documente.
Acestea se pãstreazã la organizatorul cursului.

────────────
*) Condiţie necesarã pentru ghidul de turism specializat - ghid sportiv, ghid montan.






ANEXA 3
────────
la normele metodologice
────────────────────────

- coperta fata -
(Model)
ROMÂNIA

Ministerul Turismului

ATESTAT DE GHID DE TURISM
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- coperta verso -
┌─────────┐
│ │
│ │
│ Foto │
│ │
│ │
└─────────┘

Atestat de ghid de turism nr. ..............
data .......................................
Categoria*) ................................
Dl/Dna .....................................
............................................
B.I./C.I. seria ........ nr. ...............

Ministru,
..........

Director General,
.................

──────────
*) Se va mentiona categoria.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pag. 1, 2 -
Vize de atestare/reatestare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pag. 3, 4 -
Sancţiuni
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 4
─────────
la normele metodologice
────────────────────────

CRITERII
minime pentru eliberarea atestatelor de ghid de turism
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii Categoria de ghizi de turism
──────────────────────────────
Local Naţional Specializat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Sa îndeplineascã una dintre condiţiile:

1. CETĂŢENIE:

- sa fie cetãţean al României x x x

2. VARSTA:

- minimum 18 ani x x x
- maximum 62 de ani - x x
- maximum 65 de ani x - -

3. STUDII:

- sa fie absolvent de liceu cu bacalaureat x x x

4. PREGĂTIRE PROFESIONALĂ:

- sa cunoascã cel puţin o limba strãinã de
circulaţie internationala, doveditã - x x
cu acte justificative
- sa fie absolvent al unui curs de x x x
calificare profesionalã pentru profesia
de ghid de turism, organizat de instituţii
autorizate de Ministerul Turismului
- sa fie absolvent al unui curs de - x*) x**)
specializare organizat de instituţii
autorizate conform legii
5. Sa nu fi suferit condamnãri, fãcând x x x
dovada cu certificatul de cazier judiciar
6. Sa aibã o conduita morala ireprosabila, x x x
doveditã cu recomandare de la ultimul
loc de munca
7. Sa aibã o ţinuta corespunzãtoare şi x x x
înfãţişare fizica agreabila
8. Sa fie apt din punct de vedere medical x x x
pentru profesia de ghid de turism, fapt
dovedit cu certificat medical
în care se va mentiona şi categoria de
ghid de turism solicitatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Se excepteazã absolvenţii unitãţilor de învãţãmânt superior cu profil de turism, dacã fac dovada unei activitãţi de minimum 2 ani în profesia de ghid de turism local.
În cazul absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt superior cu alt profil excepţia este condiţionatã de dovedirea unei activitãţi de minimum 2 ani în profesia de ghid de turism dupã obţinerea atestatului de ghid local.
Se excepteazã persoanele care deţin de cel puţin 2 ani funcţia de conducere în agenţii de turism.
**) În funcţie de categoria de ghid de turism specializat solicitatã se excepteazã absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior cu profil similar (facultãţi de educaţie fizica şi sport pentru ghizi sportivi, geografie-biologie pentru habitat natural, arta teatrala pentru animatie etc.).



ANEXA 5
─────────
la normele metodologice
────────────────────────

(Modelul ecusonului)

┌─────────┐
│ │
│ │
│ Loc Foto│ ROMÂNIA
│ │
│ │ Ministerul Turismului
└─────────┘

DIRECŢIA GENERALĂ DE AUTORIZARE ŞI CONTROL

GHID DE TURISM

Domnul/Doamna ........................................

Director general,
.........................
(semnatura şi ştampila)

Atestat de ghid de turism nr. ..............





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016