Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME METODOLOGICE din 20 aprilie 2006 privind autorizarea laboratoarelor in vederea executarii de analize pentru vinurile si celelalte produse pe baza de must si vin ce urmeaza a fi expediate in scopul comercializarii pe piata interna
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 3 mai 2006
ART. 1
Pentru analizarea compoziţiei fizico-chimice a vinurilor, laboratoarele vor aplica metodele de analizã a vinurilor aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 541/1.025/2002 privind notificarea metodelor comunitare de analizã aplicabile în sectorul vinului.
ART. 2
(1) În vederea autorizãrii, laboratoarele trebuie sã dispunã de dotarea tehnicã şi de personal de laborator calificat care sã permitã efectuarea determinãrilor cuprinse în buletinul de analizã prezentat în anexa nr. 3 la ordin.
(2) Aparatura utilizatã pentru determinãri trebuie sã fie etalonatã metrologic. Baloanele cotate, biuretele şi pipetele din sticlã utilizate în analize trebuie sã corespundã clasei A de calitate.
ART. 3
Laboratoarele care solicitã autorizarea în acest sens vor depune la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti o cerere de autorizare şi documentaţia din care sã rezulte cã pentru fiecare metodã îndeplinesc prevederile art. 2.
ART. 4
(1) Buletinele de analizã pentru livrarea vinului pe piaţa internã, emise de laboratoarele autorizate, vor fi înregistrate într-un registru special de evidenţã a acestor buletine, numerotat, vizat şi ştampilat de cãtre compartimentul Inspecţia de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Registrele vor cuprinde urmãtoarele rubrici: solicitantul, adresa, numãrul probei-contraprobei, denumirea produsului, anul de recoltã, categoria de calitate, valorile analitice, cantitatea pentru care s-a emis buletinul, numãrul buletinului şi concluziile.
ART. 5
Persoana care solicitã laboratorului autorizat eliberarea buletinului de analizã ce va însoţi lotul de vin expediat pentru comercializare pe piaţa internã completeazã la sediul laboratorului o cerere potrivit modelului ataşat buletinului de analizã, prevãzut în anexa nr. 3 la ordin, şi depune 3 probe medii din produsul vinicol ce urmeazã a fi comercializat. Fiecare probã trebuie sã conţinã minimum 0,75 litri.
ART. 6
O probã de vin este destinatã efectuãrii analizelor fizico-chimice şi organoleptice, o probã (constituie contraprobã) se sigileazã în prezenţa solicitantului şi se pãstreazã în laborator timp de 90 de zile pentru vinul livrat în vederea comercializãrii în vrac şi 180 de zile pentru vinul livrat sub formã îmbuteliatã, iar o probã se restituie solicitantului, sigilatã de cãtre laborator.
ART. 7
(1) Buletinul de analizã se completeazã, ca urmare a determinãrilor fizico-chimice şi organoleptice, la toate rubricile, în 3 exemplare autocopiative; primul exemplar (albastru) şi al doilea exemplar (roşu) se înmâneazã solicitantului, iar al treilea exemplar (verde) se pãstreazã la laboratorul care l-a emis.
(2) Produsul vinicol expediat de producãtor/îmbuteliator cãtre reţeaua de comercializare va fi însoţit pânã la primul comerciant de exemplarul albastru al buletinului de analizã sau de o copie a acestuia, certificatã de producãtor/ îmbuteliator, în cazul în care din lotul pentru care s-a eliberat buletinul de analizã se livreazã la mai mulţi beneficiari.
ART. 8
(1) În termen de 15 zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor emite decizii de constituire a unei comisii formate din 3 persoane.
(2) Comisia constituitã în acest scop va verifica scriptic şi faptic respectarea prevederilor art. 1, 2 şi 3 şi va întocmi o notã de constatare în douã exemplare, dintre care un exemplar va fi anexat documentaţiei înaintate de laborator, iar al doilea exemplar va fi înaintat conducerii direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu propunerea de autorizare sau neautorizare, dupã caz.
ART. 9
Autorizaţiile eliberate de direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti se actualizeazã anual, în urma verificãrii menţinerii condiţiilor care au stat la baza autorizãrii de cãtre comisia constituitã conform prevederilor art. 8.
ART. 10
Pe perioada autorizãrii pentru emiterea de buletine de analizã în vederea livrãrii vinului pe piaţa internã, laboratoarele vor lua toate mãsurile tehnice şi organizatorice care sã asigure exactitatea determinãrilor şi înscrierea corectã şi completã a rezultatelor în buletinele de analizã.
ART. 11
Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele specializate şi abilitate în acest sens, respectiv Inspecţia de stat pentru controlul tehnic vitivinicol, vor verifica periodic activitatea desfãşuratã de laboratoarele autorizate, procedând la retragerea autorizãrii în cazul în care se constatã nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: