Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 19 iunie 2003  privind recunoasterea si desemnarea laboratoarelor de incercari si a organismelor de certificare care realizeaza evaluarea conformitatii jucariilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 19 iunie 2003 privind recunoasterea si desemnarea laboratoarelor de incercari si a organismelor de certificare care realizeaza evaluarea conformitatii jucariilor

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 459 din 27 iunie 2003
A. Dispoziţii generale
1. Prezentele norme metodologice stabilesc procedurile pentru recunoaşterea şi desemnarea laboratoarelor de încercãri, denumite în continuare laboratoare, precum şi a organismelor de certificare care realizeazã evaluarea conformitatii produselor, denumite în continuare organisme.
2. Poate fi laborator sau organism recunoscut şi desemnat orice persoana juridicã ori entitate din cadrul unei persoane juridice cu sediul în România, care dovedeşte ca respecta cerinţele prevãzute la <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor şi realizeazã sarcini specifice conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 396/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii pentru care solicita recunoaşterea şi desemnarea.
B. Criteriile minime de evaluare a laboratoarelor de încercãri şi a organismelor care trebuie recunoscute
1. Laboratorul sau organismul, respectiv directorul acestuia şi personalul responsabil pentru executarea testelor de verificare, trebuie sa fie alţii decât proiectantul, producãtorul, furnizorul de jucarii, pe care aceştia le inspecteaza, şi decât reprezentanţii autorizaţi ai acestora. Aceştia nu se vor implica direct în proiectarea, construcţia şi comercializarea jucariilor şi nici nu vor reprezenta pãrţile angajate în aceste activitãţi. Aceasta cerinta nu exclude posibilitatea schimburilor de informaţii tehnice între producãtor şi laborator sau organism.
2. Laboratorul sau organismul şi personalul implicat trebuie sa execute testele şi/sau evaluarile de verificare cu cel mai înalt grad de integritate profesionalã şi competenta tehnica şi trebuie sa fie independenţi fata de orice presiuni şi stimulente, îndeosebi financiare, din partea unor persoane sau grupuri de persoane care au interes în rezultatul verificãrii şi care ar putea influenta decizia lor sau rezultatele verificãrilor direct sau indirect.
3. Laboratorul sau organismul trebuie sa dispunã de personalul necesar şi de dotãrile necesare, care sa îi permitã îndeplinirea în bune condiţii a sarcinilor administrative şi tehnice legate de verificare; de asemenea, trebuie sa aibã acces la echipamentul necesar pentru verificãri speciale.
4. Personalul laboratorului sau al organismului trebuie sa aibã:
a) o pregãtire temeinica tehnica şi profesionalã;
b) cunoştinţe corespunzãtoare cerinţelor privind testele ce trebuie executate şi experienta adecvatã pentru realizarea acestor teste.
5. Trebuie garantatã imparţialitatea personalului. Remunerarea personalului nu trebuie sa fie dependenta de numãrul de teste executate şi nici de rezultatul acestora.
6. Laboratorul sau organismul trebuie sa aibã încheiatã o asigurare de rãspundere civilã, cu excepţia cazului în care aceasta rãspundere este asigurata de stat prin lege.
7. Personalul laboratorului sau al organismului este obligat sa pãstreze secretul profesional cu privire la informaţiile dobândite în exercitarea sarcinilor sale ce decurg din respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice sau a altor reglementãri, cu excepţia situaţiei în care informaţiile sunt solicitate de Ministerul Industriei şi Resurselor în calitate de autoritate de stat în domeniu sau de cãtre autoritatea responsabilã cu supravegherea pieţei în acest domeniu.
C. Documentele ce se solicita laboratoarelor şi organismelor pentru evaluarea acestora în vederea recunoaşterii şi desemnãrii
1. Solicitarea laboratorului sau a organismului în vederea recunoaşterii se realizeazã prin completarea şi transmiterea cãtre Comisia de recunoaştere din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor a cererii de recunoaştere şi desemnare, al carei model este prezentat în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare la Registrul comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
b) scurta prezentare a activitãţii laboratorului sau organismului, din care sa rezulte experienta şi abilitatile acestuia în domeniul pentru care se solicita recunoaşterea şi desemnarea, dupã caz, precum şi organigrama laboratorului sau organismului;
c) certificatul de acreditare în legatura cu obiectul recunoaşterii şi desemnãrii, emis de organismul naţional de acreditare*), în copie;
d) asigurarea de rãspundere civilã, în copie, pentru cazul în care rãspunderea nu revine, potrivit legii, statului;
e) referinte privind schema de evaluare care va fi aplicatã de laborator sau organism în calitate de laborator sau organism recunoscut şi desemnat; schema de evaluare trebuie sa facã referire la cerinţele şi procedurile pentru evaluarea conformitatii;
f) raportul întocmit de organismul naţional de acreditare, referitor la procedura de evaluare a conformitatii, documentarea şi aplicarea de cãtre solicitant a sistemului de management al calitãţii;
g) copie de pe acordurile încheiate pentru subcontractarea activitãţilor în legatura cu sarcinile pentru care solicita recunoaşterea şi desemnarea;
h) modelul contractului de subcontractare a activitãţilor, dacã este cazul;
i) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul naţional de acreditare sa punã la dispoziţie autoritãţii competente, la cerere, documente şi informaţii în legatura cu acreditarea sa.
2. În mãsura în care este necesar pentru luarea deciziei privind recunoaşterea şi desemnarea, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, laboratorul sau organismul va transmite şi alte documente pentru examinare.
------------
*) Pentru o perioada de tranzitie, respectiv pana la data de 31 decembrie 2003, se accepta dovada ca solicitantul este în procedura de acreditare.

D. Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea şi retragerea recunoaşterii şi desemnãrii
1. Comisia de recunoaştere evalueaza solicitarea privind recunoaşterea şi desemnarea, având în vedere urmãtoarele:
a) prevederile <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 396/2003 , cu respectarea prevederilor cap. B;
c) valoarea minima a asigurãrii de rãspundere civilã, prevãzutã la cap. C pct. 1 lit. d).
1.1. În termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere şi desemnare, în baza analizei documentelor enumerate la cap. C, Comisia de recunoaştere va elibera un certificat de recunoaştere a laboratorului sau a organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prezentelor norme metodologice, stabilind scopul şi sarcinile pentru care va fi recunoscut şi desemnat. Modelul certificatului de recunoaştere este prevãzut în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
1.2. În vederea luãrii deciziei privind recunoaşterea şi desemnarea Comisia de recunoaştere poate realiza şi o evaluare la sediul solicitantului.
1.3. În situaţia în care solicitantul evaluãrii nu întruneşte condiţiile prevãzute de prezentele norme metodologice, Comisia de recunoaştere, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de evaluare, va comunica solicitantului motivul respingerii acesteia.
1.4. În cazuri motivate recunoaşterea şi desemnarea pot fi acordate pentru o perioada limitatã; în aceasta situaţie autoritatea competenta va decide ulterior privind prelungirea, limitarea sau retragerea recunoaşterii şi desemnãrii.
1.5. Decizia Comisiei de recunoaştere va fi luatã în baza procesului-verbal de evaluare, în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei de recunoaştere.
1.6. Laboratoarele sau organismele pentru care s-au emis certificate de recunoaştere se desemneazã, potrivit prevederilor art. 10 alin. (3) şi ale <>art. 20 din Hotãrârea Guvernului nr. 396/2003 , prin ordin al ministrului industriei şi resurselor.
1.7. Ordinul ministrului industriei şi resurselor prevãzut la pct. 1.6 se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi conţine pentru fiecare laborator sau organism desemnat informaţii privind denumirea completa, sediul, produsele sau grupele de produse care se supun evaluãrii şi sarcinile specifice în legatura cu procedura de evaluare a conformitatii produselor respective.
1.8. Lista cuprinzând laboratoarele sau organismele desemnate va fi actualizatã ori de câte ori va fi necesar.
1.9. Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale sau pana la data de 1 iulie 2007, în situaţia în care un astfel de protocol nu este încheiat pentru domeniul în care laboratorul sau organismul este desemnat, se aplica şi urmãtoarele prevederi:
a) pentru organismele desemnate ce realizeazã evaluarea conformitatii potrivit procedurii prevãzute la art. 11 alin. (1)-(5) şi (8)-(10) din Hotãrârea Guvernului 396/2003, informaţiile prevãzute la pct. 1.7 se vor completa şi cu numãrul de identificare din Registrul organismelor recunoscute;
b) în condiţiile prevãzute la lit. a) Comisia de recunoaştere solicita Ministerului Industriei şi Resurselor alocarea acestui numãr şi înscrierea laboratorului sau organismului în Registrul organismelor recunoscute; numãrul de înregistrare în Registrul organismelor recunoscute constituie numãrul de identificare pentru laborator sau organism;
c) solicitarea privind alocarea numãrului de identificare şi înregistrarea laboratorului sau organismului recunoscut în Registrul organismelor recunoscute, prevãzutã la lit. b), va conţine urmãtoarele:
● denumirea şi adresa laboratorului sau organismului, dupã caz;
● referire la <>Hotãrârea Guvernului nr. 396/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 16 aprilie 2003;
● produsul sau grupa de produse care se va evalua;
● indicarea clara a procedurii de evaluare sau a sarcinilor în legatura cu aceasta, care urmeazã sa fie realizatã de cãtre laboratorul sau organismul recunoscut;
● perioada pentru care se vor acorda recunoaşterea şi desemnarea;
d) Comisia de recunoaştere care a formulat solicitarea prevãzutã la lit. b) trebuie sa publice lista organismelor recunoscute şi desemnate, conform prevederilor lit. a) şi c), cel târziu la 3 luni de la data alocãrii numãrului de identificare.
2.1. Comisia de recunoaştere limiteazã, suspenda sau retrage recunoaşterea/desemnarea unui laborator ori a unui organism în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza recunoaşterii/desemnãrii sau în situaţia în care laboratorul ori organismul solicita acest lucru.
2.2. Solicitarea laboratorului sau a organismului privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii trebuie înaintatã Comisiei de recunoaştere cu minimum 3 luni înainte de încetarea activitãţii.
2.3. În situaţia prevãzutã la pct. 2.1, laboratorul sau organismul trebuie sa asigure predarea într-un mod corespunzãtor a documentelor şi a înregistrãrilor în legatura cu evaluarile realizate sau în curs de realizare, din perioada pentru care a fost desemnat, cu acceptul clientului, cãtre autoritatea competenta sau cãtre un alt organism desemnat din domeniu, stabilit de cãtre Comisia de recunoaştere; retragerea desemnãrii determina retragerea recunoaşterii prin anularea certificatului de recunoaştere.
2.4. Decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii determina actualizarea ordinului ministrului industriei şi resurselor prin care se aproba lista cuprinzând organismele desemnate.
2.5. Limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii unui laborator sau a unui organism nu afecteazã rapoartele de încercãri ori certificatele de conformitate emise de cãtre acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea recunoaşterii pana când nu se dovedeşte ca acestea trebuie retrase.
2.6. În cazul limitãrii, suspendãrii sau retragerii desemnãrii unui laborator sau organism înregistrat în Registrul organismelor recunoscute, Comisia de recunoaştere va face cunoscute Ministerului Industriei şi Resurselor decizia motivatã şi mãsurile propuse, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data emiterii acesteia.
3. Laboratoarele sau organismele pot contesta la instanta judecãtoreascã competenta decizia privind retragerea recunoaşterii/desemnãrii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
E. Supravegherea laboratoarelor sau a organismelor desemnate
1.1. Laboratoarele sau organismele desemnate trebuie sa îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind recunoaşterea şi desemnarea lor.
1.2. Laboratoarele sau organismele desemnate trebuie sa facã cunoscute Comisiei de recunoaştere şi organismului naţional de acreditare orice modificare ce se intenţioneazã a fi adusã documentelor prevãzute la cap. C pct. 1 lit. a), b), c), d), e), g) şi h), precum şi orice alta mãsura ce se doreşte a fi implementata şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legatura cu recunoaşterea şi desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Laboratoarele şi organismele desemnate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii.
1.3. Laboratoarele sau organismele desemnate vor transmite Comisiei de recunoaştere raportul organismului naţional de acreditare referitor la impactul modificãrilor prevãzute la pct. 1.2 asupra acreditãrii şi/sau raportului prevãzut la cap. C pct. 1 lit. f). În situaţia în care modificãrile privesc documentele prevãzute la cap. C pct. 1 lit. a), laboratorul sau organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere şi o copie de pe documentul actualizat.
2.1. Supravegherea laboratoarelor şi a organismelor desemnate se realizeazã de cãtre Comisia de recunoaştere prin organismul naţional de acreditare în conformitate cu procedura de supraveghere a acestuia.
2.2. În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii auditului de supraveghere, organismul desemnat va informa Comisia de recunoaştere cu privire la rezultatul auditului de supraveghere, prin transmiterea raportului complet de audit încheiat de echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare.
2.3. Laboratoarele sau organismele desemnate vor informa Comisia de recunoaştere cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi reînnoirea acesteia.
3.1. În cazul în care exista dubii privind respectarea cerinţelor care au stat la baza recunoaşterii/desemnãrii, laboratorul sau organismul desemnat va transmite la solicitarea Comisiei de recunoaştere toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Dacã este cazul, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, organismul naţional de acreditare va realiza un audit de supraveghere neplanificat al laboratorului sau al organismului desemnat, în cauza. Totodatã Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificarii dubiilor.
3.2. Organismul naţional de acreditare va transmite Comisiei de recunoaştere raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere neplanificat, prevãzut la pct. 3.1, în termen de doua zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
4.1. În situaţia în care în cadrul procesului de evaluare sau de supraveghere se constata neconformitãţi fata de cerinţele prezentelor norme metodologice, Comisia de recunoaştere împreunã cu organismul naţional de acreditare şi laboratorul sau organismul în cauza vor stabili mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitatilor.
4.2. În funcţie de natura neconformitatilor, Comisia de recunoaştere poate decide ca pe o perioada determinata, pana la eliminarea neconformitatilor, activitatea laboratorului sau a organismului desemnat sa fie limitatã sau suspendatã.
5. Laboratorul sau organismul desemnat trebuie sa permitã necondiţionat accesul la documente, precum şi evaluarea în legatura cu recunoaşterea şi supravegherea, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
6. Laboratorul sau organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere, la solicitarea acesteia, copii de pe rapoartele de testare şi/sau de pe certificatele emise, refuzate sau retrase.
7.1. Laboratorul sau organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere, în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile întreprinse în anul calendaristic anterior. Raportul anual va conţine, în principal, informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, care sunt în legatura cu sarcinile ce îi revin acestuia;
b) reclamaţiile şi apelurile înregistrate impotriva deciziilor laboratorului sau organismului, inclusiv informaţii privind modul de rezolvare a acestora;
c) dificultãţile intampinate în realizarea sarcinilor, mãsurile proprii întreprinse şi/sau pe care le propune pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
d) activitãţile subcontractate, subcontractantii; mãsurile întreprinse şi/sau pe care le propune pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
e) dificultãţile intampinate în realizarea sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a desemnãrii;
f) participarea la activitãţile de standardizare din domeniul în care a fost desemnat.
7.2. Laboratorul sau organismul desemnat va transmite Ministerului Industriei şi Resurselor, care coordoneazã domeniul infrastructurii calitãţii şi evaluãrii conformitatii produselor, în fiecare an, anterior datei de 1 martie, o copie de pe raportul anual prevãzut la pct. 7.1.
F. Dispoziţii finale
1. Organismele recunoscute şi desemnate conform prevederilor prezentelor norme metodologice pot face obiectul notificãrii, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 396/2003 şi ale <>Legii nr. 608/2001 .


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
------------------------

Modelul cererii de recunoaştere şi desemnare

Laboratorul de încercãri/organismul
...................................
(denumirea completa, adresa, tel.,
fax, e-mail, cod unic de înregistrare,
nr. de ordine în Registrul comerţului)

Nr. .../data*1) .....

CERERE DE RECUNOAŞTERE ŞI DESEMNARE

Laboratorul de încercãri/organismul*2) ..........., cu sediul în*3) .............., reprezentat prin director/preşedinte*4) ..........., în aplicarea prevederilor Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 368/2003 şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 396/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii, solicita Comisiei de recunoaştere a laboratoarelor de încercãri şi a organismelor de certificare care realizeazã evaluarea conformitatii în domeniul jucariilor evaluarea în vederea recunoaşterii şi desemnãrii, în scopul de a realiza testarea/evaluarea conformitatii pentru grupa de produse*5) ........... prin*6) ................
La prezenta cerere anexãm urmãtoarele documente*7): ..................


Director/preşedinte*8),
--------------
*1) Numãrul/data de înregistrare la autoritatea competenta.
*2) Denumirea completa a laboratorului de încercãri/organismului.
*3) Adresa completa, codul poştal.
*4) Numele şi prenumele.
*5) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse ce fac obiectul evaluãrii, asociate activitãţilor CAEN.
*6) Denumirea încercãrilor sau procedurii de evaluare a conformitatii produselor ce fac obiectul evaluãrii.
*7) Documentele solicitate conform prevederilor cap. C din normele metodologice.
*8) Numele, prenumele, semnatura şi ştampila laboratorului de încercãri/organismului.


ANEXA 2
--------
la normele metodologice
------------------------

Modelul certificatului de recunoaştere

MINISTERUL*1) ................
Comisia de desemnare a laboratorului
de încercãri/organismului

CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
Nr. ..../data emiterii ....

În aplicarea prevederilor cap. D pct. 1 din Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 368/2003 şi ca urmare a Cererii de evaluare nr. ...., se emite prezentul certificat de recunoaştere, prin care se atesta ca laboratorul de încercãri/organismul*2) .........., cu sediul în*3) .........., respecta cerinţele minime prevãzute la <>art. 14 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor şi are capacitatea şi competenta de a realiza sarcinile specifice privind evaluarea produselor prin testare/procedura de evaluare a conformitatii*4) ......... pentru produsele/grupa de produse*5) ............, conform prevederilor <>art. 11 din Hotãrârea Guvernului nr. 396/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii.
Prezentul certificat de recunoaştere nu constituie temei legal pentru organismul*2) ......... de a acţiona ca laborator/organism desemnat.


Preşedintele*6) Comisiei de recunoaştere,
--------------
*1) Denumirea completa a autoritãţii competente responsabile de reglementarea domeniului în care s-au solicitat evaluarea şi recunoaşterea.
*2) Denumirea completa a laboratorului de încercãri/organismului de certificare.
*3) Adresa completa, codul poştal.
*4) Denumirea încercãrilor sau a procedurii de evaluare a conformitatii produselor.
*5) Denumirea şi codul produselor sau a grupei de produse asociate activitãţilor CAEN.
*6) Numele, prenumele, semnatura şi ştampila autoritãţii competente.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016