Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 17 septembrie 2002  de aplicare a   Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 17 septembrie 2002 de aplicare a Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 705 din 27 septembrie 2002
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Sunt considerate calamitati naturale pierderile cantitative şi calitative de recolte, mortalitatea şi/sau sacrificarea de necesitate a animalelor, produse printr-o manifestare distructiva a fenomenelor naturale şi a bolilor, pe areale extinse.
ART. 2
Fenomenele naturale care genereazã calamitati naturale sunt cele nominalizate la <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 381/2002 privind acordarea despãgubirilor în caz de calamitati naturale în agricultura, care se caracterizeazã şi se încadreazã dupã cum urmeazã:
a) seceta excesiva complexa, persistenta în timp şi care afecteazã terenurile neirigate, este fenomenul meteorologic care asociaza seceta atmosferica cu seceta pedologica, determinând perturbari în starea de vegetaţie a plantelor care duc la scãderea cantitativã şi calitativã a recoltelor şi chiar compromiterea parţialã sau totalã a acestora;
b) inundatiile din revarsari de râuri sau de alte ape curgãtoare, determinate de cauze naturale şi care produc daune la culturile agricole şi la animale;
c) ruperi de baraje produse din cauze naturale şi care prin efectul lor distructiv provoacã pagube la culturile agricole şi animale;
d) ploile abundente şi de durata care determina stresul hidric produs de excesul de umiditate din sol, cu diferite grade de intensitate, provocand stagnarea şi dereglarea proceselor de creştere şi dezvoltare a plantelor;
e) temperaturile excesiv de scãzute, sub limita biologica de rezistenta a plantelor, care conduc la incetinirea procesului dezvoltãrii plantelor şi la distrugerea parţialã sau totalã a culturilor agricole;
f) stratul gros de zapada ce produce pagube în sectorul vegetal şi animal;
g) topirea brusca a zapezilor, care provoacã inundatii, revarsari de râuri, baltiri şi produce daune la culturile agricole şi animale;
h) uraganul - vant puternic de peste 80 km/ora;
i) dezastrele şi alte catastrofe naturale care se produc pe areale extinse şi aduc pagube însemnate producãtorilor agricoli;
j) bolile plantelor de cultura, care în condiţii favorabile genereazã calamitati naturale: la cultura de grâu - Erysiphe spp; Septoria spp; Puccinia spp; Fusarium spp; la cultura de floarea-soarelui - Sclerotinia sclerotiorum; Phomopsis-Diaporthe helianthi; la vita de vie - Plasmopara viticolã; la pomi fructiferi - Erwinia amylovora;
k) bolile animalelor care genereazã calamitati naturale:
- bolile din lista A a Oficiului Internaţional de Epizootii: febra aftoasa, stomatita veziculoasa, boala veziculoasa a porcului, pesta bovina, pesta micilor rumegatoare, pleuropneumonia contagioasa bovina, dermatita virala nodulara, febra vaii de Rift, Bluetongue, variola ovina şi caprina, pesta africana a calului, pesta porcina africana, pesta porcina clasica, pesta aviara şi pseudopesta aviara;
- bolile din lista B a Oficiului Internaţional de Epizootii, ca encefalopatia spongiforma bovina şi scrapia.

CAP. 2
Constituirea sumei destinate despãgubirii producãtorilor agricoli

ART. 3
În bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor vor fi prevãzute anual sumele necesare despãgubirii producãtorilor agricoli ca urmare a efectelor negative ale fenomenelor naturale şi ale bolilor prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 şi subvenţionarea primelor de asigurare pentru riscurile asigurate la culturile şi speciile de animale nominalizate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 4
În cazul producerii fenomenelor naturale şi al bolilor prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 , Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor sesizeazã Guvernul care, în funcţie de mãrimea zonelor afectate, declara stare de calamitate naturala prin hotãrâre.
ART. 5
(1) Administrarea, utilizarea şi gestionarea sumelor pentru despãgubirea producãtorilor agricoli se fac de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Se constituie în cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în subordinea Direcţiei generale de elaborare şi armonizare a politicilor, strategiilor şi programelor, din personalul existent, un birou compus din 3 persoane, care are ca scop aplicarea <>Legii nr. 381/2002 privind acordarea despãgubirilor în caz de calamitati naturale în agricultura.
ART. 6
(1) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, pot beneficia de despãgubiri pentru calamitatile naturale produse de fenomenele naturale şi bolile prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 numai pentru culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine şi pestii care au fost asiguraţi de cãtre societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare pentru fenomene naturale şi boli, altele decât cele nominalizate la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 , cu respectarea prevederilor art. 19 din aceeaşi lege. Termenul maxim de încheiere a contractelor de asigurare a culturilor agricole este data de 15 decembrie pentru culturile insamantate în toamna şi data de 31 mai pentru culturile insamantate în primavara şi pentru plantaţii.
(2) Agreerea societãţilor de asigurare şi asigurare-reasigurare se face anual de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 7
(1) Despãgubirile se acorda producãtorilor agricoli pentru culturile agricole şi plantaţiile afectate de calamitati naturale numai pentru daune ce depãşesc 30% din producţie, nivelul maxim al despãgubirilor fiind de 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului.
(2) Nivelul despãgubirilor acordate pe unitatea de suprafata pentru culturile agricole şi plantaţiile afectate de calamitati, care au înregistrat daune de peste 30% din producţie, se stabileşte prin aplicarea procentului de daunare la valoarea cheltuielilor efectuate pana la data producerii fenomenului, dar nu mai mult de 70% din valoarea acestora.
(3) Pe suprafeţele afectate de calamitatile naturale prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 cat şi de factorii naturali de risc asiguraţi la societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare, valoarea despãgubirilor acordate producãtorilor agricoli de la bugetul de stat se va diminua cu suma încasatã de la societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare.
(4) În cazul producãtorilor agricoli care au beneficiat de alocaţii bugetare pentru culturi agricole şi animale, valoarea cheltuielilor efectuate se diminueazã cu contravaloarea alocaţiilor bugetare primite.
(5) Cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului, pentru care se acorda despãgubiri, sunt: samanta, ingrasamintele chimice, pesticidele, lucrãrile mecanice şi manuale, irigatiile.
(6) Stabilirea procentului de daunare pentru culturile agricole afectate se face prin raportarea producţiei exprimate în unitãţi fizice, distrusa de calamitatile naturale, la producţia exprimatã în unitãţi fizice, înscrisã în polita de asigurare încheiatã cu societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare.
(7) Pentru stabilirea nivelului cheltuielilor efectuate la culturile agricole şi plantaţiile care au fost afectate, producãtorul agricol trebuie sa facã dovada efectuãrii acestor lucrãri.
(8) Documentele care atesta efectuarea cheltuielilor ce se înscriu în devizul-cadru al culturii, conform tehnologiei specifice, vor fi puse la dispoziţie comisiei constituite conform art. 9 şi vor face parte din dosarul de despãgubiri.
(9) Devizele-cadru şi tehnologiile specifice pentru fiecare cultura agricolã sunt cele elaborate de Institutul de Economie Agrarã şi însuşite de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.

CAP. 3
Constatarea şi evaluarea pagubelor produse de calamitati naturale

ART. 8
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va încheia o convenţie-contract cu Compania Nationala "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A. pentru a obţine informãri detaliate privind aria de rãspândire şi intensitate a fenomenelor naturale prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 .
(2) În baza informaţiilor primite de la Compania Nationala "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodãrire a Apelor" - S.A. şi de la unitãţile teritoriale Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va sesiza Guvernul şi va elabora o hotãrâre pentru declararea stãrii de calamitate în zonele afectate.
ART. 9
(1) Constatarea pagubelor şi stabilirea nivelului despãgubirilor acordate se fac în prezenta producãtorului agricol afectat, de cãtre o comisie numita de prefectul judeţului, la propunerea directorului general al direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana şi a municipiului Bucureşti, formatã din primarul localitãţii pe raza cãreia s-a produs calamitatea, unul sau doi specialişti de la centrul agricol ori, dupã caz, de la circumscripţia sanitarã veterinara zonala în cazul pagubelor produse la animale, un delegat din partea organelor judeţene ale Ministerului Finanţelor Publice şi reprezentantul societãţii de asigurare-reasigurare cu care producãtorul agricol are încheiatã asigurare potrivit prevederilor <>Legii nr. 381/2002 .
(2) Comisia de constatare a daunelor şi de stabilire a valorii despãgubirilor va utiliza devizele-cadru şi normele tehnice de constatare, evaluare a pagubelor şi stabilire a despãgubirilor, elaborate de societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare cu care producãtorul agricol a încheiat asigurarea.
(3) Pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole şi animale se vor utiliza procesele-verbale prezentate în anexele nr. 5 şi 6.
ART. 10
Pentru a putea beneficia de prevederile prezentelor norme metodologice, producãtorul agricol afectat de calamitati naturale trebuie sa depunã o înştiinţare conform modelului prezentat în anexele nr. 1 şi 2, la primãria pe raza teritorialã unde s-au produs fenomenele naturale şi bolile prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 , şi sa respecte termenele şi metodologia de lucru prezentate la art. 19 şi 20 din aceeaşi lege.
ART. 11
(1) Expertizarea daunelor în vederea stabilirii dreptului şi volumului despãgubirilor se face de comisia stabilitã prin ordin al prefectului, care se convoacã de primarul comunei, oraşului sau sectorului în cel târziu 48 de ore de la producerea evenimentului în cazul pieirii animalelor, pasarilor, familiilor de albine şi pestilor.
(2) Pentru culturile agricole şi plantaţii, convocarea comisiei trebuie facuta în cel mult 3 zile de la producerea fenomenului.
ART. 12
(1) Dupã constatarea pe teren a producerii fenomenelor naturale prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 381/2002 şi a valorii pagubelor, comisia va proceda la întocmirea documentaţiei.
(2) Pentru culturile agricole şi plantaţiile afectate parţial se va face o constatare preliminarã a pagubelor şi a cheltuielilor efectuate la data producerii fenomenului.
(3) La sfârşitul ciclului de producţie se va face o constatare definitiva a pagubelor, cu încadrarea în prevederile <>art. 8 lit. a) din Legea nr. 381/2002 şi ale art. 7 din prezentele norme metodologice.
(4) Pentru animale, pãsãri, familii de albine şi peşti constatarea pagubelor şi despãgubirea se fac într-o singura faza, cu respectarea prevederilor <>art. 8 lit. b) din Legea nr. 381/2002 .
ART. 13
Fac excepţie de la prevederile art. 12 producãtorii agricoli care se încadreazã în prevederile <>art. 18 alin. (2) din Legea nr. 381/2002 .
ART. 14
Documentele vor fi întocmite în dublu exemplar şi semnate de toţi membrii comisiei constituite conform art. 9 alin. (1) şi vor fi trimise în termen de 5 zile la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti în vederea verificãrii şi centralizarii, iar o copie de pe centralizator se va transmite şi la prefectura judeţului.
ART. 15
(1) Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia preluãrii, verificãrii şi centralizarii actelor de constatare pentru stabilirea sumelor necesare acordãrii despãgubirilor.
(2) Dupã verificarea documentaţiilor de constatare a calamitãţilor Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin biroul de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 381/2002 , aproba sumele cuvenite pentru despãgubirea producãtorilor agricoli, individualizate pe judeţe, şi le comunica direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 16
Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile de la data centralizarii documentelor, vor transmite o informare detaliatã la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, biroului de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 381/2002 .
ART. 17
(1) În baza situaţiei centralizatoare a documentelor de constatare a calamitãţilor, în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 3, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare.
(2) Cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, însoţitã de situaţia centralizatoare pe judeţe, se întocmeşte conform modelului prezentat în anexa nr. 4.
ART. 18
(1) Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul alocat Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se alimenteazã conturile direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Plata despãgubirilor acordate producãtorilor agricoli se face de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, dupã aprobarea hotãrârii Guvernului prin care zona respectiva este declarata zona calamitata în conformitate cu <>art. 14 din Legea nr. 381/2002 .

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 19
(1) Utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat în alte scopuri decât cele prevãzute în <>Legea nr. 381/2002 se sancţioneazã cu restituirea sumelor la bugetul de stat, actualizate cu indicele de inflaţie pentru perioada în care au fost folosite în alte scopuri, dacã fapta nu a fost sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa constituie infracţiune.
(2) Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor vor verifica permanent modul de întocmire a documentaţiei, acordarea şi utilizarea fondurilor bugetare pentru despãgubirea producãtorilor agricoli.
ART. 20
Curtea de Conturi controleazã modul de acordare a despãgubirilor în conformitate cu prevederile legii.
ART. 21
Sumele recuperate ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 19 alin. (1) se vireazã la bugetul de stat.
ART. 22
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------


ÎNŞTIINŢARE
cu privire la pierderile produse culturilor agricole de
calamitatile naturale conform art. 2 din Legea nr. 381/2OO2

Producãtorul agricol persoana fizica/juridicã ................... .................................... din comuna (oraşul, sectorul) ........................... judeţul ....................... reprezentat prin domnul (a) ......................... posesor/posesoare a B.I./cãrţii de identitate seria ................. nr. ............ asigurat la societatea de asigurare şi asigurare-reasigurare ...................... ......................................................... cu polita de asigurare seria ...... nr. ..... va aduc la cunostinta ca la data de ................... ora ......... s-au produs pagube la culturile în suprafata de ..................... în sola nr. ...... de cãtre ....... (culturile se vor nominaliza separat cu suprafeţele afectate şi se va enunta fenomenul natural)
Declar pe propria rãspundere ca cele declarate corespund realitãţii din teren.
Nivelul estimativ al pagubelor este de ........%


Data ............... Semnatura,
(ştampila dacã este cazul)

Înregistratã cu nr. ..... din .......

Secretar consiliu comunal (orasenesc, sector)
Semnatura, ştampila

ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

ÎNŞTIINŢARE
cu privire la pieirea animalelor ca urmare a
calamitãţilor naturale conform <>art. 2 din Legea nr. 381/2002

Producãtorul agricol persoana fizica/juridicã ................... din comuna (oraşul, sectorul) ............. judeţul ....................... reprezentat prin domnul(a).................. posesor/posesoare a B.I. /cãrţii de identitate seria ...... nr. ...... asigurat la societatea de asigurare şi asigurare-reasigurare ..................... cu polita de asigurare seria ..... nr. ........ va aduc la cunostinta ca la data de ................... ora ............. au pierit urmãtoarele animale ................................ pieirea produsã de ...................... (se vor enumera speciile şi categoriile de animale cat şi fenomenul natural).
Declar pe propria rãspundere ca pagubele corespund realitãţii din teren.
Se anexeazã certificatul medico legal.
Nivelul estimativ al pagubelor este de ...... lei.

Data ............... Semnatura,
(ştampila dacã este cazul)

Înregistratã cu nr. ...... din .......

Secretarul consiliului comunal (orasenesc, sector)

Semnatura
(ştampila)



ANEXA 3


la normele metodologice
-----------------------

Direcţiei Generalã pentru Agricultura şi
Industrie Alimentara a judeţului .............../
Municipiul Bucureşti
Nr......./...............

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE

a documentelor privind constatarea pagubelor
produse de calamitatile naturala în conformitate
cu <>Legea nr. 381/2002



┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │Producãtor │ Cultura │ Suprafata │ Fenomenul │Asigurat la│ Valoarea │
│crt.│ agricol │ agricolã │ sau │natural ce │ societatea│ pagubelor │
│ │(date de │ sau │numãrul de │a produs │ de │inregistra-│
│ │identifica-│ specia de │ animale │daune Art.2│ asigurare │te │
│ │re) │ animale │ afectate │ din │ sau │- mii lei -│
│ │ │ │ Ha/nr. │ Legea │ asigurare │ │
│ │ │ │ │nr.381/2002│reasigurare│ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

- Valoarea pagubelor înregistrate trebuie sa fie cea stabilitã de comisie
şi evaluatã dupã metodologia de lucru a societãţii de asigurare şi
asigurare reasigurare cu care producãtorul agricol are încheiatã
asigurarea.
- Situaţia centralizatoare se va întocmi separat pentru culturi agricole
şi animale şi se va prezenta împreunã cu documentele fiecãrui
producãtor agricol care a suferit daune.


DIRECTOR GENERAL, CONTABIL ŞEF






ANEXA 4


la normele metodologice
-----------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI
ŞI PĂDURILOR

SE APROBA
ORDONATOR PRINCIRAL
DE CREDITE


SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind sumele cuvenite producãtorilor agricoli
reprezentând valoarea pagubelor produse ca urmare
a calamitãţilor naturale



┌────┬──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Judeţul │ Suma │ Observaţii │
│crt.│ │ cuvenitã │ │
├────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │ │ │ │
└────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘

- Lucrarea va fi însoţitã de situaţia centralizatoare pe judeţe
(anexa 3 din norme).

DIRECŢIA GENERALĂ DE
PATRIMONIU PUBLIC ŞI DE DIRECŢIA BUGET, FINANŢE
GESTIUNE A MIJLOACELOR ŞI INVESTIŢII BUGETARE
FINANCIARE






ANEXA 5


la normele metodologice
-----------------------

PROCES-VERBAL DE CONSTATARE ŞI EVALUARE A
PAGUBELOR LA CULTURILE AGRICOLE Nr. ...../......

Producãtorul agricol ______________ din loc. _________ judeţul ________
nr. contract asigurare _____________ din ____________ încheiat cu Societatea
de asigurãri ______________________________________________________________



┌─────────────────────────────┬───────┬──────────────────────────────────────┐
│I. ELEMENTELE ASIGURĂRII │U.M. │ CULTURILE AFECTATE │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│SUPRAFATA ASIGURATA │HA │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│SUMA ASIGURATA PE HA │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│PRIMA DE ASIGURARE - total │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Din care: ACHITAT │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ajunse la scadenta şi │ │ │ │ │ │ │
│neachitate │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│neajunse la scadenta │MII LEI│ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┘

II. COMISIA de constatare, şi evaluare a pagubelor, numita prin Ordinul
prefectului Nr.________/____________şi producãtorul agricol_________________
reprezentat de cãtre _________________________ având funcţia ______________
Urmare ÎNŞTIINŢĂRII din data de _________________________ ne-am deplasat
la fata locului unde am constatat şi stabilit urmãtoarele: la data de ______
s-au produs pagube datorate fenomenelor naturale:
_____________________________________________________________________________
dupã cum urmeazã :

┌────┬─────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────────────┬────────┐
│Nr. │CULTURA │LOCALITA-│PARCELA │SUPRAFATA│ │ GRAD │
│crt.│ │TEA │ (NR.) │AFECTATĂ │ DIN CARE: │ DE │
│ │ │ │(TOPO) sau│ │ │DAUNARE │
│ │ │ │DENUMIREA │ HA │ │ % │
│ │ │ │ │ ├────────┬─────────┤ │
│ │ │ │ │ │ TOTAL │PARŢIAL │ │
│ │ │ │ │ │ HA │ HA │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 4.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 5.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 6.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 7.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 8.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 9.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ 10.│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────────┴──────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┘

Determinarea gradului de daunare s-a fãcut în prezenta producãtorului
agricol asigurat. Restul suprafeţelor din ÎNŞTIINŢARE nu sunt afectate de
calamitati naturale, provocate de fenomenele naturale prevãzute la
<>Art. 2. (1) din Legea Nr. 381/24.06.2002 .
III. SITUAŢIA culturilor la data constatãrii pagubelor:
1. Stadiul de dezvoltare (fenofaza) şi starea de vegetaţie a plantelor
(culturilor) în momentul producerii daunei:
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
2. Aspecte de vãtãmare (daunare) ______________________________________
___________________________________________________________________________
3. Starea fitosanitara a culturilor (plantaţiilor)
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
4. Mãsuri aplicate de cãtre producãtorul agricol asigurat pentru
reducerea sau limitarea pagubelor:
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Cultura rãmâne sub observatie cu urmãtoarele recomandãri:
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
IV. CHELTUIELILE EFECTUATE pana la producerea daunei (probate cu documente
justificative):
┌──────────┬─────────┬─────────┬────────┬─────────────────────────────────────┐
│ LUCRAREA │ Volum la│ Tarif │Valoare │ CULTURA │
│ │ ha │mii lei/ │mii lei/│ │
│ │ │ ha │ ha │ │
│ │ │ │ ├─────────┬────────┬─────────┬────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
├──────────┼─────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │
│CHELTUIELI│ │ │ │ │ │ │ │
│ LA HA │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴─────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────┘

V. STABILIREA DESPĂGUBIRILOR:

┌──────────────────────────┬──────┬────────────────────────────────┬─────┐
│ Specificare │ U.M. │ Culturile: │Total│
│ │ ├──────┬─────┬──────┬─────┬──────┤ │
│ │ - │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│1. Suprafata afectatã │ Ha │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│2. Gradul de daunare │ % │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│3. Cheltuieli efectuate │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│pana la producerea daunei │ lei │ │ │ │ │ │ │
│pe ha │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│4. Valoarea pagubei pe ha │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│(rând 2 x rând 3) │ lei │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│5. Franciza - 30% din │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│cheltuielile efectuate │ lei │ │ │ │ │ │ │
│pana la prod. daunei/ha │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│6. Valoarea despãgubirii │ │ │ │ │ │ │ │
│acordate pe ha (rând 4 - │ │ │ │ │ │ │ │
│rând 5) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│7. Valoarea despãgubirii │ │ │ │ │ │ │ │
│acordate pe supraf. │ │ │ │ │ │ │ │
│afectatã (rând 1 x rând 5)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
└──────────────────────────┴──────┴──────┴─────┴──────┴─────┴──────┴─────┘
Drepturile de despãgubire cuvenite se vor vira în contul nr. _________
deschis la _________________ sau prin mandat poştal pe adresa ____________
__________________________________________________________________________
Prin plata despãgubirii se sting orice pretenţii în legatura cu dãuna
mai sus menţionatã.
PROCESUL VERBAL s-a încheiat în ..... exemplare, din care unul s-a
înmânat producãtorului.

COMISIA (numele, funcţia, instituţia reprezentatã, semnatura):

1. ___________________________________________________________
2. ___________________________________________________________
3. ___________________________________________________________
4. ___________________________________________________________
5. ___________________________________________________________
6. ___________________________________________________________
______________________________________________________________

PRODUCĂTORUL AGRICOL,





ANEXA 6


la normele metodologice
-----------------------

PROCES-VERBAL DE CONSTATARE A PIEIRII ANIMALELOR
ŞI EVALUAREA PAGUBELOR Nr. ........./...........

Producãtorul agricol __________________ din loc. _________________
judeţul _______________ nr. contract/asigurare _______________________
din ____________________ încheiat cu Societatea de asigurãri
_______________________________________________________



┌─────────────────────────────┬───────┬──────────────────────────────────────┐
│I. ELEMENTELE ASIGURĂRII │U.M. │ SPECII ŞI CATEGORII DE ANIMALE │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┬───────┬───────┬───────┬───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ANIMALE ASIGURATE │CAP. │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│SUMA ASIGURATA PE CAP │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│PRIMA DE ASIGURARE - total │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Din care: ACHITAT │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ajunse la scadenta şi │ │ │ │ │ │ │
│neachitate │MII LEI│ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│neajunse la scadenta │MII LEI│ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┘
II. COMISIA de constatare şi evaluare a pagubelor, numita prin Ordinul
prefectului Nr. _________/___________ şi producãtorul agricol ___________
reprezentat de cãtre _____________ având funcţia _____________
Urmare ÎNŞTIINŢĂRII din data de _________________________ ne-am deplasat
la fata locului unde am constatat şi stabilit urmãtoarele : la data
de ____________ au pierit urmãtoarele animale:

┌────┬────────┬───────┬────────┬───────┬────────┬────────────────┬───────┐
│Nr. │SPECIA │ RASA │ SEXUL │VARSTA │NUMĂR │ GREUTATEA │ OBS. │
│crt.│ │ │ │ │MATRICOL│ÎN VIU (KG/CAP) │ │
│ │ │ │ │ │ ├───────┬────────┤ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 4.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 5.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 6.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 7.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 8.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 9.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
│ 10.│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴───────┴────────┴───────┴────────┴───────┴────────┴───────┘

III. CAUZA PIEIRII ANIMALELOR:
boala_________________________________________________________________
(specificatã boala, descrierea în mod detailat a apariţiei bolii,
efectele negative, buletine de analiza),
__________________________________________________________________________
actul constatator al organelor sanitare, evoluţia şi durata bolii, dacã
au existat posibilitãţi de prevenire, data imbolnavirii,
__________________________________________________________________________
alimentele consumate, tratamente prescrise
__________________________________________________________________________
data când a fost anuntat medicul veterinar _______________________________
tratamentul efectuat _____________________________________________________
__________________________________________________________________________
cauza neefectuarii tratamentului _________________________________________
__________________________________________________________________________
medicul veterinar a vãzut sau nu cadavrul animalului
__________________________________________________________________________
este vinovat sau nu proprietarul sau o alta persoana (calitatea acesteia
fata de proprietar) de moartea animalului
__________________________________________________________________________

SACRIFICAREA DE NECESITATE:

Cine a dispus sacrificarea animalului _______________________________
_____________________________________ data ______________________________
motivele ________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
Cantitatea de carne rezultatã _______ kg., valoare _______________ lei.
- vândutã ___________________ kg., valoare ____________________ lei.
- reţinutã __________________ kg., valoare ____________________ lei.
- confiscatã ________________ kg., valoare ____________________ lei.
Specificate motivele pentru care a fost confiscatã carnea
_________________________________________________________________________
Pielea - valoare: __________________ calitatea la livrare: ______________


IV. STABILIREA DESPĂGUBIRILOR
┌──────────────────────────┬──────┬────────────────────────────────┬─────┐
│ Specificare │ U.M. │ SPECIA ŞI CATEGORIA: │Total│
│ │ ├──────┬─────┬──────┬─────┬──────┤ │
│ │ - │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│1. Numãr animale pierite │ Cap │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│2. Suma asigurata pe cap │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│ │ lei │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│3. Valoarea realã a │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│animalului │ lei │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│4. Valoarea pagubei │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│(rând 1 x rând 3) │ lei │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│5. Franciza - 20% │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│(rând 4 x 20%) │ lei │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│6. Valoarea recuperarilor │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│ │ lei │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┤
│7. Valoarea despãgubirii │ Mii │ │ │ │ │ │ │
│acordate (rând 4 - rând 5-│ lei │ │ │ │ │ │ │
│rând 6) │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴──────┴──────┴─────┴──────┴─────┴──────┴─────┘
Drepturile de despãgubire cuvenite se vor vira în contul nr. _________
deschis la ______________ sau prin mandat poştal pe adresa _______________
Prin plata despãgubirii se sting orice pretenţii în legatura cu paguba
mai sus menţionatã.

PROCESUL-VERBAL s-a încheiat în ... exemplare, din care unul s-a înmânat
proprietarului.

COMISIA (numele, funcţia, instituţia reprezentatã, semnatura):
1. _______________________________________________________________
2. _______________________________________________________________
3. _______________________________________________________________
4. _______________________________________________________________
5. _______________________________________________________________
6. _______________________________________________________________


PRODUCĂTORUL AGRICOL,



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016