Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 16 iunie 2003  privind inscrierea la studii a cetatenilor straini, a cetatenilor straini de origine etnica romana si a cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate la institutiile de invatamant superior particular acreditate din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 16 iunie 2003 privind inscrierea la studii a cetatenilor straini, a cetatenilor straini de origine etnica romana si a cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate la institutiile de invatamant superior particular acreditate din Romania

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 761 din 30 octombrie 2003
ART. 1
(1) În instituţiile de învãţãmânt superior particular, înfiinţate prin lege ca persoane juridice romane de drept privat şi de utilitate publica, pot fi înscrişi la studii universitare şi postuniversitare cetãţeni ai altor state, precum şi cetãţenii strãini de origine etnicã romana şi cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate.
(2) Cetãţenii strãini de origine etnicã romana şi cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate pot fi înscrişi la studii la instituţiile de învãţãmânt prevãzute la alin. (1), la facultãţile şi specializãrile acreditate, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 689/1994 privind acordarea unor burse de studii, doctorat şi specializare, a altor forme de sprijin pentru tineri de origine etnicã romana sau pentru cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate, cu modificãrile ulterioare, în limita locurilor aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
ART. 2
(1) Cetãţenii strãini prevãzuţi la art. 1 alin. (1) trebuie sa prezinte la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia generalã pentru integrare europeanã şi relaţii internaţionale un dosar de studii, în vederea obţinerii scrisorii de acceptare la studii, conform prevederilor <>art. 45 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul juridic al strãinilor în România.
(2) Înscrierea cetãţenilor strãini la studii în instituţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) se face numai la facultãţile şi specializãrile acreditate, cu respectarea reglementãrilor aplicabile cetãţenilor strãini, pe baza dosarelor de studii depuse de fiecare candidat.
(3) Dosarele de studii prevãzute la alin. (1) şi (2) trebuie sa cuprindã, în mod obligatoriu, urmãtoarele documente:
a) diploma de bacalaureat - traducere legalizatã în limba romana sau într-o limba de circulaţie internationala -, vizata spre autentificare de ambasada României din ţara emitenta, condiţie valabilã pentru candidaţii proveniţi din statele care nu sunt parte la Convenţia de la Haga, adoptatã la 5 octombrie 1961, precum şi pentru candidaţii proveniţi din statele cu care România a încheiat acorduri bilaterale de asistenta juridicã;
b) certificatul de absolvire a anului pregatitor, certificatul de competenta lingvistica sau, dupã caz, acte de studii atestând absolvirea a cel puţin 4 ani de studii la o şcoala cu predare în limba romana;
c) certificatul de naştere, în copie legalizatã;
d) pasaportul, în copie legalizatã.
(4) Dispoziţia definitiva de înmatriculare a cetãţenilor strãini se poate emite de cãtre conducerea universitatii numai dupã primirea aprobãrii scrise din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia generalã pentru integrare europeanã şi relaţii internaţionale.
ART. 3
(1) Cetãţenii strãini înmatriculaţi ca studenţi pe cont propriu la instituţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) îşi pãstreazã calitatea de student, implicit drepturile şi obligaţiile aferente, numai în perioadele pentru care au achitat taxele de şcolarizare.
(2) Calitatea de student înceteazã în caz de neplata a taxelor de şcolarizare, de nerespectare a obligaţiilor şi disciplinei universitare şi în cazul încãlcãrii legilor tarii.
(3) Reinmatricularea la studii a cetãţenilor strãini exmatriculati ca urmare a neplatii taxei de şcolarizare se face dupã achitarea de cãtre cei în cauza a taxelor de studii restante şi a taxei de studii pentru primele 3 luni aferente noului an de învãţãmânt.
ART. 4
(1) Cuantumul taxelor de şcolarizare care pot fi percepute studenţilor strãini este cel stabilit prin <>Ordonanta Guvernului nr. 13/1993 privind modificarea cuantumului taxelor de şcolarizare, în valuta, a cetãţenilor din alte tari care studiazã pe cont propriu în România, aprobatã prin <>Legea nr. 102/1994 .
(2) Cuantumul taxelor de şcolarizare care pot fi percepute studenţilor strãini de origine etnicã romana şi studenţilor romani cu domiciliul în strãinãtate este acelaşi ca şi pentru studenţii romani cu domiciliul în România, care au statutul de studenţi şcolarizaţi cu taxa, fiind stabilit de senatele universitare.
(3) Taxele de şcolarizare prevãzute la alin. (1) se achitã trimestrial, cu o anticipatie de minimum 3 luni.
(4) Taxele de şcolarizare aferente sesiunii de restante se achitã pe durata prevãzutã în planul de învãţãmânt, indiferent dacã studentul susţine unul sau mai multe examene în sesiunea respectiva.
ART. 5
(1) Transferul studenţilor strãini, înmatriculaţi la una dintre instituţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), la o alta instituţie de învãţãmânt superior particular acreditata sau la o instituţie de învãţãmânt superior de stat, se face pe baza aprobãrilor conducerilor instituţiilor de învãţãmânt superior implicate, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Nu poate fi solicitat şi aprobat transferul studenţilor înmatriculaţi în primul şi în ultimul an de studii.
(2) Anual, instituţiile de învãţãmânt superior prevãzute la art. 1 alin. (1) au obligaţia de a comunica Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii - Direcţia generalã pentru integrare europeanã şi relaţii internaţionale situaţia studenţilor strãini care au solicitat şi au obţinut transferul la alte universitãţi.
(3) Studenţii pot solicita transferul numai dacã şi-au îndeplinit toate obligaţiile universitare în anul de învãţãmânt anterior.
(4) Pentru fiecare examen de diferenţa impus de transferarea unui student de la o instituţie de învãţãmânt superior la alta se achitã taxa pentru o luna prevãzutã pentru specializarea respectiva.
ART. 6
Schimbarea profilului, domeniului şi specializãrii se poate face dupã anul I de studii, cu eventuala recunoaştere a unor examene promovate de cãtre consiliul facultãţii, cu condiţia ca durata totalã a studiilor sa nu depãşeascã durata iniţialã pentru care a fost înmatriculat studentul.
ART. 7
(1) Cetãţenii strãini care provin din ţãrile Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European sau din cele care nu sunt incluse în lista ţãrilor cunoscute cu tendinte de emigrare, care au primit aprobarea de a se înscrie la studii, au obligaţia de a achitã taxele de şcolarizare în avans pe o perioada de minimum 3 luni şi de a se prezenta la instituţia de învãţãmânt superior respectiva în termen de 30 de zile de la intrarea în România.
(2) Cetãţenii strãini care provin din ţãrile cunoscute cu tendinte de emigrare, care au primit aprobarea de a se înscrie la studii, au obligaţia de a achitã taxele de şcolarizare aferente unui an de studii (10 luni) şi de a se prezenta la instituţia de învãţãmânt superior respectiva în termen de 30 de zile de la intrarea în România.
(3) În cazul nerespectãrii prevederilor alin. (1) şi (2), instituţia de învãţãmânt superior are obligaţia de a comunica serviciilor teritoriale de evidenta informatizata a persoanei numele acestor studenţi, în maximum 10 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1) şi (2), şi de a bloca sumele plãtite cu titlu de taxe de şcolarizare de cãtre persoana respectiva.
(4) În cazul în care forurile competente dispun repatrierea unor persoane dintre cele prevãzute la alin. (1) şi (2), instituţia de învãţãmânt superior transfera, la cerere, în contul Direcţiei generale de evidenta informatizata a persoanei, din sumele depuse în avans de cãtre persoana în cauza, cuantumul necesar realizãrii acestei acţiuni, fãrã a se putea depãşi contravaloarea avansului.
ART. 8
(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, instituţiile de învãţãmânt superior prevãzute la art. 1 alin. (1) vor încheia cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii o convenţie prin care se va stabili modalitatea virarii în contul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii a procentului de 30% din sumele încasate de aceste instituţii cu titlu de taxa de la studenţii strãini care studiazã în România pe cont propriu, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.589/2002 privind aprobarea infiintarii pe lângã Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi unitãţile din subordinea sa a unor activitãţi finanţate integral din venituri proprii.
(2) Încheierea convenţiei menţionate la alin. (1) da dreptul instituţiilor de învãţãmânt superior particular acreditate sa primeascã pentru şcolarizare cetãţeni strãini.
(3) Studenţii şi absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior particular acreditate pot participa la concursurile organizate de cãtre Oficiul Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate, în vederea obţinerii de burse de studii în strãinãtate.
(4) Cetãţenilor strãini mentionati la art. 1 alin. (1), absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt superior particular acreditate, care au urmat studiile în condiţiile prezentelor norme metodologice, li se recunosc (vizeazã) de cãtre Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor pe baza unei adeverinte emise de instituţia de învãţãmânt superior care atesta virarea de cãtre aceasta în contul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii a procentului menţionat la alin. (1).
(5) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior particular acreditate atrage urmãtoarele consecinţe:
a) respectivelor instituţii de învãţãmânt li se interzice sa mai înscrie la studii cetãţeni strãini, în condiţiile prezentelor norme metodologice;
b) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii nu va emite scrisoare de acceptare pentru şcolarizarea cetãţenilor strãini la instituţiile de învãţãmânt superior în cauza, pana la data la care prevederile alin. (1) nu vor fi îndeplinite;
c) studenţii şi absolvenţii acestor instituţii de învãţãmânt superior nu pot participa la concursurile organizate de cãtre Oficiul Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate, în vederea obţinerii de burse;
d) actele de studii ale absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt superior în cauza nu vor fi vizate de cãtre Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.
ART. 9
(1) Conducerilor instituţiilor de învãţãmânt superior prevãzute la art. 1 alin. (1) le revine rãspunderea aplicãrii prevederilor legale referitoare la încasarea taxelor de şcolarizare în valuta.
(2) Nerespectarea prevederilor mai sus menţionate atrage, dupã caz, rãspunderea civilã, penalã sau administrativã, conform legii.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016