Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE*) din 16 ianuarie 2003  de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE*) din 16 ianuarie 2003 de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 78 bis din 6 februarie 2003
------------
*) Normele metodologice au fost aprobate prin <>Ordinul nr. 23/15/2003 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 6 februarie 2003.


ANEXA 1

Modul de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor
cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu

ART. 1
(1) Medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã se acorda în tratamentul ambulatoriu, pe baza de prescripţie medicalã eliberata de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Pentru elevii şi studenţii care urmeazã o forma de învãţãmânt în alta localitate decât cea de resedinta şi care nu sunt înscrişi la un medic de familie din localitatea unde se afla unitatea de învãţãmânt, în caz de urgenta medicalã medicul din cabinetul şcolar sau studentesc poate prescrie medicamente numai pentru afecţiuni acute, pentru maximum 3 zile. Medicii respectivi au obligaţia sa transmitã prin scrisoare medicalã medicului de familie la care este înscris elevul sau studentul diagnosticul şi tratamentul prescris. Medicii din cãminele de bãtrâni pot prescrie medicamente numai pentru 3 zile pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, dacã nu sunt înscrişi în lista unui medic de familie.
(3) Prescripţiile medicale aferente medicamentelor fãrã contribuţie personalã se elibereazã în urmãtoarele situaţii:
- pentru copii cu varsta cuprinsã între 0-18 ani, gravide şi lehuze, tineri de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din munca;
- pentru bolile care beneficiazã de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare elaborate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
- pentru persoanele prevãzute în legi speciale, care beneficiazã de gratuitate suportatã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, în condiţiile legii.
(4) Prescripţia medicalã este document cu regim special şi se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care doua exemplare (originalul şi o copie) se depun de asigurat la farmacie. Toate datele vor fi înscrise lizibil, fãrã modificãri, ştersãturi sau adaugari. În cazul în care o modificare este absolut necesarã, aceasta menţiune va fi semnatã şi parafatã.
ART. 2
(1) Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de pana la 3-5 zile în afecţiuni acute, de pana la 8-10 zile în afecţiuni subacute şi de pana la 30 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Prescripţia medicalã eliberata de medicii din spitale la externarea bolnavului cuprinde medicatia pentru maximum 30 de zile.
(2) Prescripţia medicalã pentru cazurile cronice este valabilã maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afectiunile acute şi subacute prescripţia medicalã este valabilã în urban numai în primele 24 de ore de la prescriere iar în rural, 48 de ore.
ART. 3
Numãrul medicamentelor care pot fi prescrise cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu pentru un bolnav la o consultatie poate fi de 1-3 produse. Cantitatea de medicamente pentru fiecare produs se noteaza în cifre şi litere.
ART. 4
Prescripţia medicalã conţine în mod obligatoriu urmãtoarele date: denumirea furnizorului de servicii medicale (cabinet medical, spital etc.), datele de identificare a asiguratului (nume, prenume, varsta, cod numeric personal, categoria din care fac parte persoanele care beneficiazã de gratuitate suportatã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate etc.), numãrul foii de observatie sau din registrul de consultaţii al bolnavului, diagnosticul, tipul de afectiune - acuta, subacuta sau cronica - , dupã caz, tratamentul prescris, data eliberãrii, codul medicului şi specialitatea acestuia, numãrul contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu casa de asigurãri de sãnãtate şi denumirea casei de asigurãri de sãnãtate. Aceste obligaţii revin medicului care emite prescripţia medicalã.
ART. 5
Inscriptionarea codului medicului pe prescripţia medicalã se face prin aplicarea parafei medicului, care conţine în mod obligatoriu şi codul acestuia.
ART. 6
Prescripţiile medicale care nu conţin datele precizate la art. 4 şi 5 nu vor fi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, cu excepţia celor la care se referã art. 3 lit. b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.509/2002 .
ART. 7
În sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate prescrierea medicamentelor se face de medici numai în limita specialitatii (responsabilitãţii) pe care o au, cu excepţia medicilor de familie care pot prescrie medicamente atât în limita competentei proprii, cat şi pe baza recomandãrilor scrise date de medicii de specialitate pentru prescripţiile medicale ulterioare, necesare continuãrii tratamentului, cu respectarea indicaţiilor din prospectul producãtorului de medicamente. Medicii din spitale au dreptul de a prescrie asiguraţilor, la externare, medicamente în limita specialitatii şi a consultatiilor interdisciplinare evidentiate în foaia de observatie.
ART. 8
Prescripţiile medicale pe baza cãrora se elibereazã medicamentele constituie documente financiar-contabile, conform cãrora se întocmesc borderourile centralizatoare.
ART. 9
Eliberarea medicamentelor se face la orice farmacie cu care casele de asigurãri de sãnãtate au încheiat contract de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu. Primitorul semneazã de primirea medicamentelor pe versoul prescripţiei medicale, pe care se menţioneazã numele, prenumele, adresa completa, seria şi numãrul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal - CNP, precum şi casa de asigurãri de sãnãtate la care asiguratul vireazã contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 10
În situaţia în care primitorul renunţa la anumite medicamente cuprinse în prescripţia medicalã, acestea se anuleazã, nefiind permisã eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective. În cazul în care prescripţia medicalã cuprinde numai denumirea comercialã a medicamentului, iar farmacistul a efectuat substitutia generica cu acordul asiguratului, eliberandu-i acestuia un medicament din cadrul aceleiaşi denumiri comune internaţionale (DCI) cu un preţ de vânzare mai mic, va efectua modificarea corespunzãtoare în prescripţia medicalã, confirmand modificarea sub semnatura.
ART. 11
Înscrierea preţurilor de vânzare cu amãnuntul se face de cãtre farmacist numai pentru medicamentele eliberate, pe toate exemplarele prescripţiei medicale.
ART. 12
Farmacistul noteaza preţurile de vânzare cu amãnuntul, sumele aferente ce urmeazã sa fie decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate pentru fiecare medicament şi sumele ce reprezintã contribuţia personalã a asiguratului, pe care le totalizeazã.
ART. 13
(1) Suma care se deconteazã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate pentru fiecare medicament reprezintã preţul de referinta, respectiv 65% din valoarea preţului de vânzare cu amãnuntul, pentru medicamentele notate cu litera "a" din lista cu medicamentele de care beneficiazã asiguraţii cu contribuţie personalã pe baza de prescripţie medicalã în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, sau 50% din valoarea preţului de vânzare cu amãnuntul pentru medicamentele notate cu litera "b" din aceeaşi lista.
(2) Suma pe care o deconteazã casele de asigurãri de sãnãtate pentru fiecare medicament ce se elibereazã fãrã contribuţie personalã din partea asiguraţilor pe baza de prescripţie medicalã, cuprins în lista cu medicamentele de care beneficiazã asiguraţii fãrã contribuţie personalã, este preţul de referinta, care este preţul de vânzare cu amãnuntul al medicamentului eliberat.
ART. 14
(1) Prescripţiile pediatrice se deconteazã numai pentru medicamentele de folosinta pediatrica, conform indicaţiilor producãtorului de medicamente, cu excepţia cazurilor justificate în care varsta şi greutatea pacientului impun utilizarea unei alte forme farmaceutice adecvate sau a unui alt medicament adecvat, dupã caz.
(2) În cazul prescripţiilor medicale care cuprind denumirea comercialã a medicamentului se deconteazã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate numai medicamentele cu denumirile comerciale prevãzute în Lista cu medicamente (denumiri comerciale) care se aproba prin decizie a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, elaborata pe baza Listei cu medicamentele de care beneficiazã asiguraţii cu sau fãrã contribuţie personalã, aprobatã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 15
(1) Farmaciile întocmesc un borderou centralizator, pe case de asigurãri de sãnãtate, în funcţie de casa de asigurãri de sãnãtate cãtre care se face virarea contribuţiei asiguratului (denumirea casei de asigurãri de sãnãtate fiind înscrisã pe versoul prescripţiei). Pe borderou fiecare prescripţie medicalã poarta un numãr curent care trebuie sa fie acelaşi cu numãrul de ordine pe care îl poarta prescripţia medicalã. Borderoul va conţine şi codul medicului, precum şi codul numeric personal al asiguratului.
(2) Borderourile se întocmesc în doua exemplare, specificându-se suma ce urmeazã sa fie încasatã de la casele de asigurãri de sãnãtate. Pe baza borderourilor centralizatoare farmaciile vor întocmi facturi cu sumele totale ce urmeazã sa fie decontate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
ART. 16
La stabilirea valorii contractului de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, încheiat între farmacia acreditata şi casele de asigurãri de sãnãtate, se vor avea în vedere criteriile de selecţie prevãzute în anexa nr. 4 la ordin.
ART. 17
În vederea decontãrii medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, farmaciile înainteazã caselor de asigurãri de sãnãtate, la termenele stabilite în contracte, urmãtoarele acte în original: factura, borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale, cu înscrierea numãrului de ordine a bonului fiscal şi a datei de emitere a acestora.
ART. 18
(1) În vederea decontãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã, eliberate asiguraţilor pentru care se vireazã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate la alte case de asigurãri de sãnãtate decât cele cu care farmacia are contract, casa de asigurãri de sãnãtate la care se înregistreazã suma cea mai mare pe care trebuie sa o încaseze farmacia deconteazã, în baza contractului încheiat cu farmacia respectiva, atât sumele aferente prescripţiilor medicale eliberate asiguraţilor proprii, cat şi pe cele eliberate asiguraţilor de la casele de asigurãri de sãnãtate cu care farmacia nu are încheiate contracte. În acest scop casa de asigurãri de sãnãtate care deconteazã prescripţiile medicale şi pentru alte case de asigurãri de sãnãtate va proceda astfel:
a) la primirea facturilor cu sumele totale şi a borderoului centralizator casa de asigurãri de sãnãtate va evidenţia, pe cheltuiala proprie, numai contravaloarea medicamentelor eliberate pentru asiguraţii pentru care contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate se vireazã la casa de asigurãri de sãnãtate respectiva;
b) casa de asigurãri de sãnãtate va evidenţia contravaloarea medicamentelor eliberate pentru asiguraţii pentru care contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate se vireazã la alte case de asigurãri de sãnãtate decât cea cu care farmacia are contract în contul "debitori", prin creditarea contului "furnizori". În termen de 5 zile de la decontarea sumei totale casa de asigurãri de sãnãtate mai sus menţionatã va întocmi facturi nefiscale pentru fiecare casa de asigurãri de sãnãtate, pe baza borderourilor prezentate de farmacie. La aceste facturi vor fi anexate borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale în original care conţin numãrul de ordine al bonului fiscal şi data de emitere a acestora, care vor fi transmise celorlalte case de asigurãri de sãnãtate în vederea verificãrii şi virarii sumelor aferente în contul casei de asigurãri de sãnãtate de la care s-a primit documentul de plata;
c) casa de asigurãri de sãnãtate are obligaţia reţinerii unei copii a borderourilor transmise la celelalte case de asigurãri de sãnãtate în vederea justificarii înregistrãrilor în contabilitate a plãţilor efectuate;
d) în contabilitatea casei de asigurãri de sãnãtate atât plãţile efectuate, cat şi încasarea contravalorii medicamentelor de la celelalte case de asigurãri de sãnãtate, se vor inregistra la subcapitolul "Asistenta medicalã cu medicamente în tratamentul ambulatoriu" ca plati, respectiv, reintregire de plati.
(2) Decontarea sumelor cãtre farmacii se va efectua conform prevederilor Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate.
(3) Fiecare casa de asigurãri de sãnãtate suporta contravaloarea cheltuielilor ocazionate de transportul documentelor aferente asiguraţilor pentru care se vireazã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate la casa de asigurãri de sãnãtate respectiva, din cheltuielile de funcţionare şi administrare ale casei de asigurãri de sãnãtate.
ART. 19
Farmaciile acreditate rãspund de exactitatea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar casele de asigurãri de sãnãtate, de legalitatea plãţilor efectuate.
ART. 20
În cazul în care Lista cu medicamentele din Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman pe anul în curs, corespunzãtoare Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale (DCI) ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente şi produse biologice de uz uman, aprobatã prin hotãrâre a Guvernului, de care beneficiazã asiguraţii cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, se actualizeazã potrivit <>art. 2 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.509/2002 farmaciile vor elibera medicamentele în noile condiţii numai pentru prescripţiile medicale emise dupã data intrãrii în vigoare a noii liste.
ART. 21
(1) Prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã din partea asiguraţilor se fac în limita fondului aprobat cu aceasta destinaţie.
(2) Prescripţiile medicale pentru bolile pentru care asiguraţii beneficiazã de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu vor cuprinde 1-3 medicamente a cãror valoare totalã la preţul cu amãnuntul nu va depãşi 2.000.000 lei. Fac excepţie prescripţiile medicale eliberate pentru bolile pentru care asiguraţii beneficiazã de medicamente fãrã contribuţie personalã, la care exista protocoale terapeutice.
(3) În situaţia în care prescripţia medicalã depãşeşte 2.000.000 lei, aceasta se va elibera de cãtre farmacii numai cu avizul prealabil al casei de asigurãri de sãnãtate la care se vireazã contribuţia la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a asiguratului sau al casei de asigurãri de sãnãtate din raza administrativ-teritorialã în care îşi are domiciliul asiguratul care beneficiazã de asigurare fãrã plata contribuţiei la asigurãrile sociale de sãnãtate.
ART. 22
(1) În vederea îmbunãtãţirii raportului cost - eficienta, pentru prescrierea medicamentelor în asistenta medicalã ambulatorie se vor elabora protocoale terapeutice de cãtre comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi ale Colegiului Medicilor din România pentru bolile pentru care asiguraţii beneficiazã în tratamentul ambulatoriu de medicamente eliberate fãrã contribuţie personalã.
(2) Protocoalele terapeutice se vor analiza şi se vor valida de comisia de transparenta a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, comisia de experţi ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi de Colegiul Medicilor din România.
ART. 23
Casele de asigurãri de sãnãtate nu deconteazã acele medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã la care se face reclama, începând cu data constatãrii şi anunţãrii de cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate a caselor de asigurãri de sãnãtate.



ANEXA 2


Modalitatea de prescriere, procurare şi decontare
a dispozitivelor medicale

ART. 1
(1) Dispozitivele medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice se acorda în baza prescripţiei medicale eliberate de medicul de specialitate aflat în relatie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, direct sau prin reprezentantul legal.
(2) Prescripţia medicalã se elibereazã în 3 exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la medic, un exemplar însoţeşte cererea şi se depune la casa de asigurãri de sãnãtate şi un exemplar rãmâne la asigurat, pe care îl preda furnizorului de dispozitive medicale împreunã cu decizia de aprobare a dispozitivului medical eliberata de casa de asigurãri de sãnãtate. Prescripţia medicalã trebuie sa conţinã denumirea şi tipul dispozitivului medical din Lista dispozitivelor medicale şi sa descrie caracteristicile specifice ale acestuia.
(3) Prescripţia medicalã pentru protezarea auditiva trebuie sa fie însoţitã de audiograma tonala liminara şi audiograma vocala, eliberate de o clinica de specialitate sau de un serviciu specializat, autorizat şi acreditat. Pentru copii, la recomandarea medicului de specialitate, audiograma vocala se poate excepta.
(4) Prescripţia medicalã pentru protezarea vizuala - implant cu lentile intraoculare trebuie sa fie însoţitã de biometria eliberata de o clinica de specialitate sau de un serviciu specializat autorizat şi acreditat.
(5) În cazul primei protezari (activitatea protetica pana la prima protezare definitiva) a membrului inferior, prescripţia medicalã trebuie sa specifice modul de protezare şi sa prevadã tipul protezei definitive.
ART. 2
(1) Pentru obţinerea dispozitivului medical asiguratul, mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurãri de sãnãtate, însoţitã de carnetul de asigurat sau de alt act care atesta calitatea de asigurat, actul de identitate (în copie), certificatul de naştere pentru copiii în varsta de pana la 14 ani (în copie), codul numeric personal - CNP, prescripţia medicalã pentru dispozitivul medical şi declaraţia pe propria rãspundere din care sa rezulte ca deficienta organicã sau fiziologica nu a apãrut în urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv. Copiile se autentifica de casa de asigurãri de sãnãtate pe baza originalelor.
(2) Prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacã nu sunt depuse la casa de asigurãri de sãnãtate în termen de 30 de zile de la data emiterii. Nu sunt acceptate prescripţiile medicale în care este nominalizat furnizorul de dispozitive medicale.
ART. 3
(1) Casa de asigurãri de sãnãtate, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii, este obligatã sa decidã cu privire la cererea prezentatã, prin aprobarea sau respingerea acesteia. Respingerea cererii de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate se face în scris şi motivat, cu indicarea temeiului legal.
(2) Pentru cererile aprobate se emite decizia pentru procurarea dispozitivului medical, în limita fondului aprobat cu aceasta destinaţie. În situaţia în care cererile aprobate depãşesc nivelul aprobat al fondului, se întocmesc liste de asteptare. În acest caz decizia se emite la data prevãzutã în lista de asteptare, cu revizuirea prescripţiei medicale, dacã este cazul.
(3) Fiecare decizie se emite pentru un singur dispozitiv medical şi se elibereazã în doua exemplare, dintre care un exemplar pentru asigurat şi un exemplar rãmâne la casa de asigurãri de sãnãtate.
(4) În cazul protezelor pentru membrul inferior, la prima protezare (activitatea protetica pana la prima proteza definitiva) se vor emite decizii distincte pentru acelaşi tip de proteza pentru ambele etape de protezare, cu respectarea termenului de înlocuire de 3 - 12 luni.
ART. 4
Pentru procurarea dispozitivului medical asiguratul, mandatarul desemnat de acesta cu procura specialã sau reprezentantul legal al asiguratului se adreseazã unuia dintre furnizorii din Lista furnizorilor de dispozitive medicale acreditaţi, cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract, cu urmãtoarele documente: decizia emisã de casa de asigurãri de sãnãtate şi prescripţia medicalã.
ART. 5
Lista dispozitivelor medicale destinate recuperãrii deficienţelor organice sau fiziologice prevãzutã în anexa nr. 3 la ordin, conform pachetului de servicii de baza, cuprinde şi termenele de înlocuire a acestora. Termenul de înlocuire începe sa curgã din momentul în care asiguratul intra în posesia dispozitivului medical sau din momentul în care asiguratul primeşte decizia, în cazul dispozitivelor pentru protezare stomii şi pentru incontinenta urinara.
ART. 6
(1) Decontarea dispozitivelor medicale se face de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, la nivelul preţului de referinta valabil în momentul emiterii deciziei de aprobare a dispozitivului medical, pe baza facturilor emise de furnizorii cu care au încheiat contracte de furnizare de dispozitive medicale.
(2) Lista preţurilor de referinta corespunzãtoare categoriilor şi tipurilor de dispozitive medicale se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Factura emisã este însoţitã de copia certificatului de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele medicale la comanda, de confirmarea primirii dispozitivului medical sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a codului numeric personal - CNP sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu. Furnizorii de proteze auditive vor ataşa audiogramele efectuate dupã protezare.
(4) Decontarea în cazul protezarilor pentru membrul superior şi/sau inferior se face dupã depunerea de cãtre asigurat a documentului prin care eficacitatea actului de protezare este validatã (confirmatã) de medicul de specialitate. În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului medical, casa de asigurãri de sãnãtate va valida (va confirma) din oficiu protezarea respectiva.
(5) Decontarea în cazul protezarilor O.R.L. se face dupã depunerea de cãtre asigurat a unui document de validare întocmit de medicul specialist O.R.L. care a prescris protezarea O.R.L., pe baza raportului probei de protezare. Raportul probei de protezare cuprinde rezultatele testelor audiometriei protetice, realizate prin diferite metode (audiometrie tonala şi vocala în camp liber etc.). În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului, casa de asigurãri de sãnãtate va valida (va confirma) din oficiu protezarea respectiva.
ART. 7
(1) Certificatul de garanţie predat de cãtre furnizor asiguratului trebuie sa precizeze: elementele de identificare a dispozitivului medical (numele producãtorului, numele reprezentantului autorizat al producãtorului, dupã caz; tipul; numãrul lotului precedat de cuvântul "lot" sau nr. de serie, dupã caz); data fabricaţiei/data expirãrii; termenul de garanţie.
(2) În cadrul termenului de garanţie asiguraţii pot reclama executarea necorespunzãtoare, calitatea sau deteriorarea dispozitivului medical, dacã acestea nu s-au produs din vina utilizatorului. În acest caz repararea sau înlocuirea dispozitivului medical cu altul corespunzãtor va fi asigurata şi suportatã de cãtre furnizor.
ART. 8
Casele de asigurãri de sãnãtate vor asigura trimestrial activitãţi de instruire a furnizorilor de dispozitive medicale pe care i-au acreditat, cu recomandarea de a participa la aceste activitãţi.



ANEXA 3



LISTA DISPOZITIVELOR MEDICALE
DESTINATE RECUPERĂRII UNOR DEFICIENTE ORGANICE SAU FUNCTIONALE

A. Dispozitive de protezare în domeniul O.R.L.

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Proteza │a. Retro-│*)ptr. hipoacuzii uşoare: 21'f740dB HL│ 5 ani │
│ │auditiva │auricu- │amplificare: 0'f750 dB │ 5 ani │
│ │ │lara │nivel maxim: 110 ± 5 dB │ │
│ │ │b. Intra-│ │ │
│ │ │auricula-│ │ │
│ │ │ra │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Proteza │a. Retro-│ptr. hipoacuzii uşoare: 41'f770dB HL │ 5 ani │
│ │auditiva │auricu- │amplificare: 0'f750 dB │ 5 ani │
│ │ │lara │nivel maxim: 110 ± 5 dB │ │
│ │ │b. Intra-│ │ │
│ │ │auricula-│ │ │
│ │ │ra │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Proteza │a.Retro- │ptr. hipoacuzii severe: 71'f790 dB HL │ 5 ani │
│ │auditiva │auricula-│amplificare: 0'f760 dB │ 5 ani │
│ │ │ra │nivel maxim: 120 ± 10 dB │ │
│ │ │b. Intra-│ │ │
│ │ │auricula-│ │ │
│ │ │ra │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Proteza │Retro- │ptr. hipoacuzii profunde: >91 dB HL │ 5 ani │
│ │auditiva │auricula-│amplificare: 0'f760 dB │ │
│ │ │ra │nivel maxim: 130 ± 10dB │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Proteza │Vibrator │nivel maxim: 90 dB │ 5 ani │
│ │fonatorie │laringian│se recomanda ptr. laringectomii │ │
│ │ │ │totale sau parţiale │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Buton │se compune din proteza vocala; │ 2/an │
│ │ │fonator │dispozitiv ptr. umidifiere şi emoli-│ │
│ │ │(shunt- │ere a aerului inspirat; canula │ │
│ │ │ventile) │se recomanda pentru laringectomii │ │
│ │ │ │totale │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Proteza │Canula │diametre 6'f714 mm │ 4/an │
│ │traheala │traheala │se recomanda pentru traheostomizati │ │
│ │ │simpla │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Canula │diametre 8'f714 mm │ 2/an │
│ │ │traheala │se recomanda pentru traheostomizati │ │
│ │ │Montgome-│cu stenoze traheale │ │
│ │ │ry │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
*) Se recomanda numai pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani;


B. Dispozitive pentru protezare stomii

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ÎNLOCUIRE │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │A. Sistem sto-│a.sac │cu adeziv │ 1 set/luna │
│ │mic unitar │colector │cu sau fãrã dispozitiv de evacuare │(max. 30 │
│ │(sac stomic de│pentru │cu sau fãrã dispozitiv de închidere │ saci) │
│ │unica utiliza-│colosto- │cu sau fãrã filtru │ │
│ │re) │mie │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b.sac │cu adeziv │ 1 set/luna │
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ (max. 30 │
│ │ │pentru │cu dispozitiv de închidere │ saci) │
│ │ │ileosto- │cu sau fãrã filtru │ │
│ │ │mie │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c.sac │cu adeziv │ 1 set/luna │
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ (max. 15 │
│ │ │pentru │cu dispozitiv de închidere │ saci) │
│ │ │urostomie│cu sau fãrã valva de reţinere │ │
│ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │B. Sistem sto-│a. pentru│ │ │
│ │mic cu doua │colosto- │ │ │
│ │componente │mie: │ │ │
│ │ │flansa │ │ │
│ │ │suport │cu adeziv │ │
│ │ │ şi │ │ *1set/luna │
│ │ │sac │ │ │
│ │ │colector │cu sau fãrã dispozitiv de evacuare │ │
│ │ │ │cu sau fãrã dispozitiv de închidere │ │
│ │ │ │cu sau fãrã filtru │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b. pentru│ │ │
│ │ │ileosto- │ │ │
│ │ │mie: │ │ │
│ │ │flansa │ │ │
│ │ │suport │cu adeziv │ │
│ │ │ şi │ │ *1set/luna │
│ │ │sac │ │ │
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ │
│ │ │ │cu dispozitiv de închidere │ │
│ │ │ │cu sau fãrã filtru │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c. pentru│ │ │
│ │ │urostomie│ │ │
│ │ │flansa │ │ │
│ │ │suport │cu adeziv │ │
│ │ │ şi │ │ *1set/luna │
│ │ │sac │ │ │
│ │ │colector │cu dispozitiv de evacuare │ │
│ │ │ │cu dispozitiv de închidere │ │
│ │ │ │cu sau fãrã valva de reţinere │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
NOTA: * un set de referinta este alcãtuit din 4 flanse suport şi 15 saci
colectori;
În situaţii speciale, la recomandarea medicului specialist, componenta
setului de referinta poate fi modificatã, în limita preţului de
referinta decontat lunar pentru un set de referinta;

Observatie: se va prescrie doar unul din sisteme A sau B, pentru fiecare tip


C. Dispozitive pentru incontinenta urinara

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ ÎNLOCUIRE │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Condom urinar │ │se executa din cauciuc natural │ 1 set/luna │
│ │ │ │cu evacuare │(max. 30 │
│ │ │ │ │ buc.) │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Sac colector │ │500 ml, 1500 ml, 2000 ml │ 1 set/luna │
│ │de urina │ │cu tub de admisie │(max. 6 buc)│
│ │ │ │cu sau fãrã tub de evacuare │ │
│ │ │ │cu sau fãrã dispozitiv de drenaj │ │
│ │ │ │cu adaptor │ │
│ │ │ │cu sau fãrã valva de reţinere │ │
│ │ │ │cu sau fãrã dispozitiv de aerare │ │
│ │ │ │cu gradatie │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Sonda Foley │ │de diverse dimensiuni │ 1 set/luna │
│ │ │ │cu 2 cai │(max. 4 buc)│
│ │ │ │se executa din cauciuc natural sau │ │
│ │ │ │sintetic │ │
│ │ │ │cu balonas gonflabil pentru fixare │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘

D. Proteze pentru membrul inferior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INCLUIRE │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Proteza │a) │se recomanda pentru amputatia │ * │
│ │parţialã de │LISEFRANC│metatarsienilor │ │
│ │picior ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b)CHOPART│picior cu sprijin pe gamba │ * │
│ │ │ │cu manson │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatia la │ │
│ │ │ │nivelul tarsienelor │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c) │picior cu sprijin pe gamba │ * │
│ │ │PIROGOFF │cu manson │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatia │ │
│ │ │ │astragalului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Proteza pentru│SYME │picior cu sprijin pe gamba │ * │
│ │dezarticulatia│ │cu manson │ │
│ │de glezna │ │articulatia fixa sau mobila la │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatia │ │
│ │ │ │membrului inferior la nivelul │ │
│ │ │ │articulatiei gleznei │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Proteza de │a) conven│se fixeazã prin intermediul unei │ * │
│ │gamba │tionala, │mansete sau bratari │ │
│ │ │din ma- │articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │terial │glezna │ │
│ │ │plastic, │ │ │
│ │ │cu con- │ │ │
│ │ │tact │ │ │
│ │ │total │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) con- │se fixeazã cu siret sau curele │ * │
│ │ │ventiona-│articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │la, din │glezna │ │
│ │ │piele │se recomanda pentru orice tip de │ │
│ │ │ │bont │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c)geria- │picior din material plastic, │ * │
│ │ │trica │gamba din rasina artificiala │ │
│ │ │ │manson din plastic/piele │ │
│ │ │ │prindere cu butoni sau sireturi │ │
│ │ │ │se recomanda ptr. persoane cu condi-│ │
│ │ │ │tie fizica precara, în cazul în care│ │
│ │ │ │bontul îşi modifica volumul │ │
│ │ │ │contracturi de max. 30° │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │d) │manson elastic intern supracondiliar│ ** │
│ │ │modularã │acoperit de un manson rigid din │ │
│ │ │ │rasina │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa/ │ │
│ │ │ │mobila de glezna │ │
│ │ │ │se recomanda pentru amputatii pana │ │
│ │ │ │la nivelul 1/3 medii superioare │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Proteza pentru│modularã │manson elastic acoperit de un manson│ ** │
│ │dezarticulatia│ │rigid din rasina; structura tubulara│ │
│ │de genunchi │ │metalicã din duraluminiu, oţel sau │ │
│ │ │ │titan care asigura sprijinul între │ │
│ │ │ │articulatia genunchiului şi laba │ │
│ │ │ │piciorului │ │
│ │ │ │articulatia genunchiului mobila │ │
│ │ │ │laba piciorului cu articulatie fixa │ │
│ │ │ │de glezna │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Proteza de │a) pilon │manson coapsa din plastic sau piele;│ * │
│ │coapsa │ │nu are în componenta piciorul şi │ │
│ │ │ │articulatia gleznei │ │
│ │ │ │poate avea în componenta articulatia│ │
│ │ │ │genunchiului libera sau blocata │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) │manson coapsa din piele; manson │ * │
│ │ │combinata│gamba din plastic │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │articulatie fixa/libera la genunchi │ │
│ │ │ │prinderea se face cu siret sau │ │
│ │ │ │curele │ │
│ │ │ │trohanter din piele sau metalic │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c) din │manson coapsa din piele; manson │ * │
│ │ │plastic │gamba din plastic │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │
│ │ │ │blocata │ │
│ │ │ │prinderea se face cu cordon din │ │
│ │ │ │piele │ │
│ │ │ │trohanter din piele sau metalic │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │d) cu │manson coapsa din material plastic/ │ * │
│ │ │vacuum │lemn de tei ce realizeazã prinderea │ │
│ │ │ │pe bont prin vacuum │ │
│ │ │ │manson gamba de plastic │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │
│ │ │ │blocata │ │
│ │ │ │fixare de sold prin curele ptr. bon-│ │
│ │ │ │turi foarte scurte │ │
│ │ │ │prinderea se face cu siret sau │ │
│ │ │ │curele │ │
│ │ │ │trohanter din piele sau metalic │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │e) geria-│manson coapsa din material plastic/ │ * │
│ │ │trica │piele │ │
│ │ │ │gamba din lemn/material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │
│ │ │ │blocata │ │
│ │ │ │sinarie metalicã │ │
│ │ │ │manson din plastic/piele │ │
│ │ │ │prindere cu butoni sau sireturi │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │f)modula-│manson coapsa rigid din rasina │ ** │
│ │ │ra │articulatie de genunchi mobila │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │
│ │ │ │genunchiului şi laba piciorului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │g) modu- │manson rigid din rasina cu fixare │ ** │
│ │ │lara cu │prin vacuum │ │
│ │ │vacuum │articulatie de genunchi mobila │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold, │ │
│ │ │ │ptr. bonturile scurte │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │
│ │ │ │genunchiului şi laba piciorului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Proteza de │a) │se executa din piele/plastic │ * │
│ │sold │conven- │articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │tionala │glezna │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │
│ │ │ │blocata │ │
│ │ │ │articulatie de sold │ │
│ │ │ │prinderea de bazin se face cu manson│ │
│ │ │ │piele/plastic │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) modu- │manson din rasina flexibila │ ** │
│ │ │lara │articulatie de sold cu blocare, │ │
│ │ │ │poate fi din duraluminiu, oţel sau │ │
│ │ │ │titan │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi mobila; poa-│ │
│ │ │ │te fi din oţel sau titan │ │
│ │ │ │laba picior cu articulatie fixa de │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │
│ │ │ │de sold şi articulatia de genunchi │ │
│ │ │ │şi între articulatia de genunchi şi │ │
│ │ │ │laba piciorului │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7 │Proteza pãrţi-│a) │se recomanda pentru amputatia pãrţi-│ * │
│ │ala de bazin │conven- │ala a pelvisului │ │
│ │hemipelvecto- │tionala │partea care lipseşte din pelvis se │ │
│ │mie │ │reconstituie din plastic sau rasina │ │
│ │ │ │la care se fixeazã proteza de sold │ │
│ │ │ │se executa din piele/plastic │ │
│ │ │ │articulatie fixa sau mobila la │ │
│ │ │ │glezna │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi libera sau │ │
│ │ │ │blocata │ │
│ │ │ │articulatie de sold │ │
│ │ │ │prinderea de bazin se face cu manson│ │
│ │ │ │piele/plastic │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) modu- │manson din rasina flexibila │ ** │
│ │ │lara │articulatie de sold cu blocare, │ │
│ │ │ │poate fi din duraluminiu, oţel sau │ │
│ │ │ │titan │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi mobila; poa-│ │
│ │ │ │te fi din oţel sau titan │ │
│ │ │ │laba piciorului cu articulatie fixa │ │
│ │ │ │de glezna │ │
│ │ │ │structura tubulara metalicã din │ │
│ │ │ │duraluminiu, oţel sau titan care │ │
│ │ │ │asigura sprijinul între articulatia │ │
│ │ │ │de sold şi articulatia de genunchi │ │
│ │ │ │şi între articulatia de genunchi şi │ │
│ │ │ │laba piciorului │ │
│ │ │ │sistem de curele de fixare pe sold │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
NOTA: prima protezare: 3'f712 luni
începând de la a doua protezare: * 2 ani
** 4 ani
Pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani se poate acorda o alta proteza
înainte de termenul de înlocuire prevãzut în col. C5, la recomandarea
medicului specialist, ca urmare a modificãrii datelor avute în vedere la
ultima protezare.

E. Proteze pentru membrul superior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ ÎNLOCUIRE │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Proteza pãrţi-│functio- │manusa cu fermoar şi degete rigide, │ * │
│ │ala de mana │nala │din silicon, material plastic │ │
│ │ │simpla │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │sistem de apucare cu degete rigide │ * │
│ │ │nala │din material plastic │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ * │
│ │dezarticulatie│nala │material plastic │ │
│ │de incheietura│simpla │manuse din material plastic │ │
│ │a mainii ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ * │
│ │ │nala │mana mecanicã cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manusa din matrial plastic │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │fixa │ │
│ │ │ │manson din piele/material plastic │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │
│ │ │ │cablu │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │fixa │ │
│ │ │ │manson din piele/material plastic │ │
│ │ │ │ham de umar/braţ pentru actionare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │c. actionata mioelectric │ ** │
│ │ │ │mana actionata electric │ │
│ │ │ │manuse din mat. plastic, articulatie│ │
│ │ │ │de incheietura mainii fixa │ │
│ │ │ │manson din material plastic │ │
│ │ │ │sistem electronic de culegere, am- │ │
│ │ │ │plificare a semnalelor mioelectrice │ │
│ │ │ │şi comanda a mainii electrice │ │
│ │ │ │acumulator, încãrcãtor acumulator │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ * │
│ │antebrat │nala │material plastic │ │
│ │ │simpla │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din material plastic │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ * │
│ │ │nala │mana mecanicã cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva sau dispozitive │ │
│ │ │ │mecanice de lucru (hook, alte dis- │ │
│ │ │ │pozitive) │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │fixa │ │
│ │ │ │manson din piele/material plastic │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │
│ │ │ │cablu │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din material plastic │ │
│ │ │ │ham de umar pentru actionare │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │acţionate prin cablu sau pasiv │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │fixa │ │
│ │ │ │manson din piele/material plastic │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │c. actionata mioelectric cu pro- │ ** │
│ │ │ │supinatie pasiva │ │
│ │ │ │mana actionata electric, │ │
│ │ │ │manusa din mat. plastic, articulatie│ │
│ │ │ │de incheietura mainii cu actionare │ │
│ │ │ │pasiva │ │
│ │ │ │manson din material plastic │ │
│ │ │ │sistem electronic de culegere, am- │ │
│ │ │ │plificare a semnalelor mioelectrice │ │
│ │ │ │şi comanda electrica a mainii │ │
│ │ │ │acumulator, încãrcãtor acumulator │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │d. actionata mioelectric cu pro- │ ** │
│ │ │ │supinatie activa │ │
│ │ │ │mana actionata electric │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │actionata electric │ │
│ │ │ │manson din material plastic │ │
│ │ │ │sistem electronic de culegere, │ │
│ │ │ │amplificare a semnalelor mioelectri-│ │
│ │ │ │ce şi comanda electrica a mainii şi │ │
│ │ │ │a articulatiei de incheietura mainii│ │
│ │ │ │acumulator, încãrcãtor │ │
│ │ │ │acumulator │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ * │
│ │dezarticulatie│nala │material plastic │ │
│ │de cot │simpla │manuse din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │
│ │ │ │cablu │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │
│ │ │ │şi braţ │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │acţionate prin cablu sau pasiv │ │
│ │ │ │articulatia de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã cu blocare │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu │ │
│ │ │ │microcontacte │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │d. mioelectrica cu articulatie de │ ** │
│ │ │ │cot mecanicã cu blocare │ │
│ │ │ │articulatie de pumn pasiva │ │
│ │ │ │mana electrica actionata mioelectric│ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ * │
│ │braţ │nala │material plastic │ │
│ │ │simpla │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │articulatia de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │
│ │ │ │cablu │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │
│ │ │ │sau dispozitive mecanice de lucru │ │
│ │ │ │(hook, alte dispozitive) │ │
│ │ │ │acţionate prin cablu sau pasiv │ │
│ │ │ │articulatia de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson scurt din piele/mat. plastic │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã cu blocare │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu micro- │ │
│ │ │ │contacte │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │d. mioelectrica cu articulatie de │ ** │
│ │ │ │cot mecanicã cu blocare │ │
│ │ │ │articulatie de pumn pasiva │ │
│ │ │ │mana electrica actionata mioelectric│ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Proteza de │functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ * │
│ │dezarticulatie│nala │material plastic │ │
│ │de umar │simpla │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatia de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │
│ │ │ │cablu │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã cu blocare │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu micro- │ │
│ │ │ │contacte │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │d. mioelectrica cu articulatie de │ ** │
│ │ │ │cot mecanicã cu blocare │ │
│ │ │ │articulatie de pumn pasiva │ │
│ │ │ │mana electrica actionata mioelectric│ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7 │Proteza pentru│functio- │mana de proteza cu degete fixe din │ * │
│ │amputatie │nala │material plastic │ │
│ │inter-scapulo-│simpla │manusa din material plastic │ │
│ │toracica │ │articulatie de incheietura mainii cu│ │
│ │ │ │actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │functio- │a. actionata pasiv │ * │
│ │ │nala │mana de proteza cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat,│ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare pasiva│ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │ham de purtare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │b. actionata prin cablu │ * │
│ │ │ │mana mecanicã cu actionare prin │ │
│ │ │ │cablu │ │
│ │ │ │manusa din material plastic │ │
│ │ │ │articulatie de incheietura mainii │ │
│ │ │ │cu actionare pasiva │ │
│ │ │ │manson din mat. plastic de antebrat │ │
│ │ │ │articulatie de cot cu blocare │ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │ham de actionare şi purtare │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │c. atipica electrica cu articulatie │ ** │
│ │ │ │de cot mecanicã şi supino-pronatie │ │
│ │ │ │pasiva │ │
│ │ │ │mana electrica actionata cu micro- │ │
│ │ │ │contacte │ │
│ │ │ │manusa din mat. plastic, manson din │ │
│ │ │ │material plastic de antebrat │ │
│ │ │ │manson din material plastic de braţ │ │
│ │ │ │manson din material plastic toracal │ │
│ │ │ │articulatia de cot mecanicã cu │ │
│ │ │ │blocare │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
Observaţii: protezele mioelectrice se pot recomanda numai persoanelor cu
ambele membre lipsa.

NOTA: * 2 ani
** 8 ani
Pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani se poate acorda o alta proteza
înainte de termenul de înlocuire prevãzut în col. C5, la recomandarea
medicului specialist, ca urmare a modificãrii datelor avute în vedere la
ultima protezare.

F. Dispozitive de mers

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Baston │ │metalic │ 3 ani │
│ │ │ │reglabil │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Baston │cu trei/ │metalic │ 3 ani │
│ │ │patru │fix sau reglabil │ │
│ │ │picioare │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Carja │cu spri- │fixa sau reglabila │ 1 an │
│ │ │jin │ │ │
│ │ │subaxilar│ │ │
│ │ │din lemn │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │cu spri- │fixa sau reglabila │ 3 ani │
│ │ │jin │ │ │
│ │ │subaxilar│ │ │
│ │ │metalicã │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │cu spri- │fixa sau reglabila │ 3 ani │
│ │ │jin pe │ │ │
│ │ │antebrat │ │ │
│ │ │metalicã │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Cadru de mers │ │fix sau reglabil │ 3 ani │
│ │ │ │rigid sau pliabil │ │
│ │ │ │cu sau fãrã roti │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Fotoliu rulant│asistat │de interior sau de exterior │ 5 ani │
│ │cu antrenare │neasistat│rigid sau pliabil │ │
│ │manualã │ │demontabil sau nedemontabil │ │
│ │ │ │actionare directa bimanuala a roti- │ │
│ │ │ │lor din spate sau din fata │ │
│ │ │ │conducere prin levier sau volan │ │
│ │ │ │bimanuala │ │
│ │ │ │conducere monolaterala (cu mana stan│ │
│ │ │ │ga sau dreapta) │ │
│ │ │ │propulsie cu piciorul │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Fotoliu rulant│ │metalic │ 5 ani │
│ │triciclu pen- │ │actionare cu pedale │ │
│ │tru copii │ │sisteme de fixare a picioarelor şi a│ │
│ │ │ │toracelui │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7 │Fotoliu rulant│ │ │ 8 ani │
│ │cu antrenare │ │ │ │
│ │electrica │ │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘


G. Orteze

G.1 Orteze pentru coloana vertebrala

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Orteze │a) colar │se executa din diverse materiale │ 12 │
│ │cervicale │ │dimensiuni diferite │ luni │
│ │ │ │pentru imobilizarea coloanei │ │
│ │ │ │cervicale │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunii cervicale │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) Phila-│se executa din diverse materiale │ 12 │
│ │ │delphia/ │dimensiuni diferite │ luni │
│ │ │Minerva │cu sprijin suboccipital, mandibular │ │
│ │ │ │şi manubriul sternal │ │
│ │ │ │diverse sisteme de fixare │ │
│ │ │ │pentru imobilizarea coloanei │ │
│ │ │ │cervicale │ │
│ │ │ │inconjoara intreaga regiune │ │
│ │ │ │cervicala │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c)Schanz │se executa din diverse materiale │ 12 │
│ │ │ │dimensiuni diferite │ luni │
│ │ │ │diverse sisteme de fixare │ │
│ │ │ │pentru imobilizarea coloanei │ │
│ │ │ │cervicale │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunii cervicale │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Orteze cervico│ │se executa din diverse materiale │ 12 │
│ │toracice │ │diverse sisteme de fixare │ luni │
│ │ │ │diverse marimi │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor cervicala şi toracica │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Orteze │ │se executa din diverse materiale │ 12 │
│ │toracice │ │diverse sisteme de fixare │ luni │
│ │ │ │diverse marimi │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunii toracice │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Orteze toraco-│ │material moale cu suport elastic │ 12 │
│ │lombosacrale │ │cu intarituri din material dur sau │ luni │
│ │ │ │materiale plastice termoformabile │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi elastice│ │
│ │ │ │intaritoare │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │a) corset│material termoformabil │ 12 │
│ │ │Cheneau │cu pelote de corectie │ luni │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │
│ │ │ │intaritoare │ │
│ │ │ │inconjoara întregul regiunii toraca-│ │
│ │ │ │la, lombara şi sacro-iliaca ale │ │
│ │ │ │trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) corset│material termoformabil │ 12 │
│ │ │Boston │executat dintr-un modul cu deschide-│ luni │
│ │ │ │re dorsala; cu pelote de corectie │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │
│ │ │ │intaritoare │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │inconjoara întregul regiunii │ │
│ │ │ │toracala, lombara şi sacro-iliaca │ │
│ │ │ │ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c) corset│material termoformabil │ 12 │
│ │ │Eurobos- │executat din doua module; │ luni │
│ │ │ton │cu pelote de corectie │ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │
│ │ │ │intaritoare │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │inconjoara întregul │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │d) corset│material termoformabil │ 12 │
│ │ │Hessing │material moale cu suport elastic │ luni │
│ │ │ │prezintã intarituri din material dur│ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi │ │
│ │ │ │intaritoare sau armatura metalicã │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │e) corset│se compune dintr-o centura pelviana │ 12 │
│ │ │Milwaukee│şi o tetiera, unite între ele printr│ luni │
│ │ │ │un sistem de bare metalice şi perni-│ │
│ │ │ │te reglabile │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │f) corset│material moale cu suport elastic cu │ 12 │
│ │ │de hiper-│intarituri din material dur sau │ luni │
│ │ │extensie │materiale termoformabile │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │limiteazã miscarile laterale sau de │ │
│ │ │ │rotaţie a torsului datoritã celor │ │
│ │ │ │trei puncte de sprijin lombar, tora-│ │
│ │ │ │cic şi pelvian │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │g) corset│se compune dintr-o tija anterioarã │ 12 │
│ │ │Lyonnais │şi una posterioarã fixate pe o cen- │ luni │
│ │ │ │tura pelviana stabilã, compusa din │ │
│ │ │ │doua valve de sprijin şi contraspri-│ │
│ │ │ │jin situate la nivelul curburilor │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │h) corset│material moale cu suport elastic şi │ 12 │
│ │ │de hiper-│intarituri din material dur │ luni │
│ │ │extensie │materiale termoformabile │ │
│ │ │în trei │prezintã pelote de corectie │ │
│ │ │puncte │limiteazã miscarile datoritã celor │ │
│ │ │pentru │trei puncte de sprijin │ │
│ │ │scolioza │inconjoara întregul │ │
│ │ │ │regiunilor toracala, lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Orteze │ │din microfibra, termoneopren sau │ 12 │
│ │lombosacrale │ │material moale cu suport elastic │ luni │
│ │ │ │prezintã intarituri din material dur│ │
│ │ │ │unele modele prezintã benzi elastice│ │
│ │ │ │intaritoare │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │lombostat│din microfibra, termoneopren sau │ 12 │
│ │ │ │material moale cu suport elastic │ luni │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor lombara şi │ │
│ │ │ │sacro-iliaca ale trunchiului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Orteze │ │din microfibra, termoneopren sau │ 12 │
│ │sacro-iliace │ │material moale cu suport elastic │ luni │
│ │ │ │se executa din diverse materiale │ │
│ │ │ │diverse sisteme de fixare │ │
│ │ │ │se pot ajusta │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunii sacro-iliace a trunchiului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7 │Orteze cervico│a) corset│schelet metalic reglabil cu sistem │ 2 ani │
│ │toracolombo- │Stagnara │de închidere │ │
│ │sacrala │ │carcasa zonei pelvine din material │ │
│ │ │ │plastic │ │
│ │ │ │pelote de corectie din spuma │ │
│ │ │ │poliuretanica │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │regiunilor cervicala, toracica, lom-│ │
│ │ │ │bara şi sacro-iliaca ale trunchiului│ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘

NOTA:
Pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani, se poate acorda o alta orteza
înainte de termenul de înlocuire prevãzut în col. C5, la recomandarea
medicului specialist, ca urmare a modificãrii datelor avute în vedere la
ultima ortezare.


G.2 Orteze pentru membrul superior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Orteze de │ │piele sau material textil cu suport │ 12 │
│ │deget │ │elastic, cu insertii ptr. intarire │ luni │
│ │ │ │dimensiuni diferite │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │degetului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Orteze de mana│cu mobili│material moale, cu suport elastic, │ 12 │
│ │ │tatea/fi-│cu insertii pentru intarire; │ luni │
│ │ │xarea │material termoformabil, respectând │ │
│ │ │degetului│forma şi anatomia mainii │ │
│ │ │mare │dimensiuni diferite pentru mana │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │mainii │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │dinamica │se recomanda pentru recuperare │ 12 │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ luni │
│ │ │ │mainii │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Orteze de │fixa │material moale, cu suport elastic, │ 12 │
│ │incheietura │ │cu insertii ptr. intarire; │ luni │
│ │mainii- mana │ │material termoformabil, respectând │ │
│ │ │ │forma şi anatomia mainii, monobloc │ │
│ │ │ │se fixeazã cu banda velcro │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia incheieturii │ │
│ │ │ │mainii şi mana │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │dinamica │se pot folosi împreunã cu celelalte │ 12 │
│ │ │ │orteze pentru mana │ luni │
│ │ │ │piele sau material textil, atelate │ │
│ │ │ │cu imobilizator pentru incheietura │ │
│ │ │ │mainii │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia incheieturii │ │
│ │ │ │mainii şi mana │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Orteze de │fixa/ │microfibra, poliester sau material │ 12 │
│ │incheietura │mobila │moale, cu suport elastic, cu inser- │ luni │
│ │mainii - mana-│ │tii pentru intarire │ │
│ │deget │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia mainii, mana │ │
│ │ │ │şi unul sau mai multe degete │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Orteze de cot │cu atela/│termoneopren sau material moale cu │ 12 │
│ │ │fãrã │suport elastic │ luni │
│ │ │atela │unele modele prezintã intarituri │ │
│ │ │ │rigide │ │
│ │ │ │se modifica în funcţie de grosimea │ │
│ │ │ │bratului │ │
│ │ │ │diverse modele │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia cotului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Orteze de cot-│ │material moale cu suport elastic; │ 12 │
│ │incheietura │ │termoneopren; material termoformabil│ luni │
│ │mainii - mana │ │monobloc sau modularã │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia cotului, │ │
│ │ │ │incheieturii mainii şi mana │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7 │Orteze de umar│ │termoneopren sau material moale cu │ 12 │
│ │ │ │suport elastic │ luni │
│ │ │ │dimensiuni diferite pentru mana │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia umarului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 8 │Orteze de umar│ │termoneopren sau material moale cu │ 12 │
│ │- cot │ │suport elastic │ luni │
│ │ │ │dimensiuni diferite pentru mana │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia umarului şi │ │
│ │ │ │cotului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 9 │Orteze de umar│fixa │termoneopren; material moale cu su- │ 12 │
│ │-cot-incheietu│ │port elastic; │ luni │
│ │ra mainii-mana│ │ham de fixare pentru articulatia │ │
│ │ │ │umarului ce sprijinã componenta de │ │
│ │ │ │fixare a cotului, a incheieturii │ │
│ │ │ │mainii şi a mainii │ │
│ │ │ │dimensiuni diferite pentru mana │ │
│ │ │ │stanga/dreapta │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia umarului, │ │
│ │ │ │cotului, incheietura mainii cat şi │ │
│ │ │ │mana │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │dinamica │suport de fixare a întregului ansam-│ 12 │
│ │ │ │blu ce intra în legatura cu componen│ luni │
│ │ │ │ta de fixare a cotului-incheieturii │ │
│ │ │ │mainii-mana prin articulatia care │ │
│ │ │ │permite pozitionarea bratului şi a │ │
│ │ │ │antebratului în poziţii prestabilite│ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile umarului, │ │
│ │ │ │cotului, incheietura mainii cat şi │ │
│ │ │ │mana │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
NOTA:
Pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani, se poate acorda o alta orteza
înainte de termenul de înlocuire prevãzut în col. C5, la recomandarea
medicului specialist, ca urmare a modificãrii datelor avute în vedere la
ultima ortezare.

G.3 Orteze pentru membrul inferior

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Orteze de │ │termoneopren sau material textil cu │ 12 │
│ │picior │ │suport elastic │ luni │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara întregul sau o parte a │ │
│ │ │ │piciorului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Orteze pentru │fixa/ │termoneopren sau material moale cu │ 12 │
│ │glezna-picior │mobila │suport elastic │ luni │
│ │ │ │material termoformabil, monobloc, │ │
│ │ │ │mobilitatea rezulta din elasticita- │ │
│ │ │ │tea materialului şi forma ortezei în│ │
│ │ │ │zona gleznei │ │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia gleznei şi │ │
│ │ │ │întregul sau o parte a piciorului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3 │Orteze de │fixa │termoneopren, material moale cu su- │ 12 │
│ │genunchi │ │port elastic cu intarituri rigide, │ luni │
│ │ │ │fixe; material termoformabil mono- │ │
│ │ │ │bloc │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia genunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │mobila │termoneopren, material moale cu su- │ 12 │
│ │ │ │port elastic │ luni │
│ │ │ │material termoformabil, 2 subansam- │ │
│ │ │ │ble, cu articulatie rigida libera │ │
│ │ │ │sau care permite limitarea flexiei │ │
│ │ │ │şi extensiei │ │
│ │ │ │diverse modele │ │
│ │ │ │cu intarituri rigide, fixe sau cu │ │
│ │ │ │articulatie ce permit fixarea orte- │ │
│ │ │ │zei la extensii şi flexii de diferi-│ │
│ │ │ │te grade │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia genunchiului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Balant │se executa din piele şi sinarie │ 2 ani │
│ │ │ │metalicã, cu articulatie la genunchi│ │
│ │ │ │prinderea se realizeazã cu curele │ │
│ │ │ │sau siret │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia genunchiului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4 │Orteze de │ │termoneopren, material moale cu su- │ 12 │
│ │genunchi- │ │port elastic; │ luni │
│ │glezna-picior │ │material termoformabil sau fibra de │ │
│ │ │ │carbon laminata, sinarie metalicã, │ │
│ │ │ │articulatie de genunchi cu blocare │ │
│ │ │ │şi articulatie de glezna cu mobili- │ │
│ │ │ │tate controlatã prin sistem de │ │
│ │ │ │arcuri sau fixa │ │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile genunchiu- │ │
│ │ │ │lui, gleznei şi piciorului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Gambier │se executa din piele şi sinarie me- │ 2 ani │
│ │ │cu │talica, cu articulatie libera sau │ │
│ │ │scurtare │blocata la glezna │ │
│ │ │ │se fixeazã de gheaţa ortopedica │ │
│ │ │ │pentru fracturi de tibie şi peroneu │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile genunchiu- │ │
│ │ │ │lui, gleznei şi piciorului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Kramer │doua tije metalice │ 2 ani │
│ │ │Peroneal │fixarea se realizeazã pe picior cu │ │
│ │ │Spring │bratari din piele, cu armãturi │ │
│ │ │(orteza │metalice │ │
│ │ │peroniera│se fixeazã pe incaltaminte │ │
│ │ │ │se recomanda ptr. paralizia │ │
│ │ │ │sciaticului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │pentru │se executa din piele şi sinarie │ 2 ani │
│ │ │scurtarea│metalicã, cu articulatie libera sau │ │
│ │ │membrului│blocata la genunchi │ │
│ │ │pelvin │piciorul şi glezna se executa din │ │
│ │ │ │lemn cu talpa din poliuretan │ │
│ │ │ │fixarea se realizeazã cu siret │ │
│ │ │ │pentru malformatii congenitale ale │ │
│ │ │ │membrului inferior │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5 │Orteze de sold│ │termoneopren, material moale cu su- │ 12 │
│ │ │ │port elastic │ luni │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatia soldului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6 │Orteze sold- │ │termoneopren, material moale cu su- │ 12 │
│ │genunchi │ │port elastic │ luni │
│ │ │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile genunchiu- │ │
│ │ │ │lui şi soldului │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7 │Orteze de sold│ │termoneopren, material moale cu su- │ 12 │
│ │-genunchi-glez│ │port elastic │ luni │
│ │na-picior │ │cu sistem de închidere tip velcro │ │
│ │ │ │se recomanda pentru recuperare │ │
│ │ │ │inconjoara articulatiile soldului, │ │
│ │ │ │genunchiului, gleznei şi piciorului │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │coxalgi- │piele şi bratari metalice, montat │ 2 ani │
│ │ │era │pe opincuta │ │
│ │ │(aparat) │aparate pentru descãrcarea şi │ │
│ │ │ │imobilizarea articulatiei membrului │ │
│ │ │ │pelvin │ │
│ │ │ │se recomanda pentru paralizia infan-│ │
│ │ │ │tila la copii şi adulti │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Hessing │piele şi sinarie metalicã, cu ar- │ 2 ani │
│ │ │(aparat) │ticulatie la genunchi şi sold │ │
│ │ │ │prinderea se realizeazã cu curele │ │
│ │ │ │sau siret │ │
│ │ │ │se recomanda pentru afecţiuni ale │ │
│ │ │ │genunchiului şi gleznei │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 8 │Orteze pentru │a) ham │se executa din curele din piele │ * │
│ │luxatii de │Pavlik │material textil │ │
│ │sold congeni- ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │tale la copii │b) de │panza şi buretele sunt fixate cu │ * │
│ │ │abductie │chinga textila; │ │
│ │ │ │material termoformabil, metalic şi │ │
│ │ │ │textil, compus din doua module de │ │
│ │ │ │coapsa reglabile în diametru care │ │
│ │ │ │sunt cuplate printr-o bara reglabila│ │
│ │ │ │în lungime prin intermediul a doua │ │
│ │ │ │articulatii libere │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c) Dr. │material termoformabil, metalic │ * │
│ │ │Fettwies │module pentru 4 marimi, uşor de │ │
│ │ │ │asamblat │ │
│ │ │ │pentru copii de la 6 la 15 luni │ │
│ │ │ │igienizare uşoarã │ │
│ │ │ │ptr. abductie se foloseşte o tija │ │
│ │ │ │reglabila │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │d) Dr. │material termoformabil, metalic │ * │
│ │ │Behrens │şi benzi textile │ │
│ │ │ │hamul de purtare permite reglarea │ │
│ │ │ │flexiei picioarelor în diferite │ │
│ │ │ │unghiuri │ │
│ │ │ │pentru tratamentul luxatiei de sold │ │
│ │ │ │pana la tipul III │ │
│ │ │ │ptr. abductie se foloseşte o tija │ │
│ │ │ │reglabila │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │e) Becker│ │ * │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │f) Dr. │material termoformabil, metalic şi │ * │
│ │ │Bernau │benzi textile │ │
│ │ │ │doua marimi pentru 0'f76 luni, 6'f712 │ │
│ │ │ │luni │ │
│ │ │ │combina tratamentul luxatiei congeni│ │
│ │ │ │tale de sold cu flexia soldului mai │ │
│ │ │ │mare de 90° │ │
│ │ │ │modulele fixeazã picioarele, iar cu │ │
│ │ │ │ajutorul corzilor se regleaza un- │ │
│ │ │ │ghiul flexiei │ │
│ │ │ │o bara reglabila permite pozitiona- │ │
│ │ │ │rea corecta a abductiei │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 9 │Orteze │a) │pana la nr. 23 inclusiv │ ** │
│ │corectoare de │susţinã- │se executa din pluta/duraluminiu/ │ │
│ │statica a │tori │polimer │ │
│ │piciorului │plantari │se folosesc pentru platfus gradele I│ │
│ │ │ │şi II pinteni │ │
│ │ │ │calcanieri şi scurtari foarte mici │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │mai mare de nr. 23,5 │ ** │
│ │ │ │se executa din pluta/duraluminiu/ │ │
│ │ │ │polimer │ │
│ │ │ │se folosesc pentru platfus gradele I│ │
│ │ │ │şi II pinteni │ │
│ │ │ │calcanieri şi scurtari foarte mici │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │b) Pes │se pot executa din diversi polimeri:│ 12 │
│ │ │Var/Valg │poliamide, poliuretani, polimeri │ luni │
│ │ │ │vascoelastici, cauciuc, etc. │ │
│ │ │ │diverse marimi │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │c) Hallux│banda textila uşoarã şi flexibila │ 12 │
│ │ │-Valgus │marimi universale pentru piciorul │ luni │
│ │ │ │drept/stang │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
NOTA:
1) Pentru ortezele corectoare de statica piciorului tipurile a) şi b) se
prescriu numai perechi;
2) Pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani, se poate acorda o alta
orteza înainte de termenul de înlocuire prevãzut în col. C5, la
recomandarea medicului specialist, ca urmare a modificãrii datelor
avute în vedere la ultima ortezare.
*) termenul de înlocuire poate fi modificat la recomandarea medicului
specialist, cu monitorizarea perioadei de creştere;
**) 6 luni pentru sustinatorii plantari din pluta / polimer;
12 luni pentru sustinatorii plantari din duraluminiu.


H. Incaltaminte ortopedica

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Ghete │diformi- │pana la nr. 23 inclusiv │ 6 luni │
│ │ │tati ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │mai mare de nr. 23,5 │ 6 luni │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │cu arc │prevãzutã cu un arc de vipusca şi │ 6 luni │
│ │ │ │sub talpa; cu staif înalt şi cu │ │
│ │ │ │adaosuri la partea externa a talpii │ │
│ │ │ │şi tocului (sau interna dupã caz) │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │amputatii│pana la nr. 23 inclusiv │ 6 luni │
│ │ │de meta- ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │tars şi │mai mare de nr. 23,5 │ 6 luni │
│ │ │falange │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │scurtari │pana la 10 cm, pana la nr. 23 │ 6 luni │
│ │ │ │inclusiv │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │pana la 10 cm, mai mare de nr. 23,5 │ 6 luni │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │peste 10 cm, pana la nr. 23 inclusiv│ 6 luni │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │peste 10 cm, mai mare de nr. 23,5 │ 6 luni │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Pantofi │diformi- │pana la nr. 23 inclusiv │ 6 luni │
│ │ │tati ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │mai mare de nr. 23,5 │ 6 luni │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │amputatii│pana la nr. 23 inclusiv │ 6 luni │
│ │ │de meta- ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │tars şi │mai mare de nr. 23,5 │ 6 luni │
│ │ │falange │ │ │
│ │ ├─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │scurtari │pentru scurtari pana la 8 cm, pana │ 6 luni │
│ │ │ │la nr. 23 inclusiv │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │pentru scurtari pana la 8 cm, mai │ 6 luni │
│ │ │ │mare de nr. 23,5 │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
NOTA:
1) Pentru copiii, în varsta de pana la 18 ani, se poate acorda o alta
pereche de incaltaminte ortopedica, înainte de termenul de înlocuire
prevãzut în col. C5, la recomandarea medicului specialist, ca urmare
a modificãrii datelor avute în vedere la acordarea ultimei perechi.
2) Se va prescrie o pereche de ghete sau o pereche de pantofi:
3) Numerele utilizate sunt exprimate în sistemul metric


I. Dispozitive pentru deficiente vizuale

┌───┬──────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┬────────────┐
│NR.│ DENUMIREA │ TIPUL │ CARACTERISTICI TEHNICE DEFINITORII │ TERMEN │
│CRT│DISPOZITIVULUI│ │ │ INLOC. │
│ │ MEDICAL │ │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │Lentile │ptr. came│Filtru UV │ * │
│ │intraoculare │ra anteri│ │ │
│ │ │oara │ │ │
│ │ │ptr. came│Filtru UV │ │
│ │ │ra pos- │ │ │
│ │ │terioara │ │ │
├───┼──────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2 │Proteza │ptr. │ │ ** │
│ │oculara │copii │ │ │
└───┴──────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┴────────────┘
* Se poate acorda o lentila intraoculara pentru celãlalt ochi dupã cel
puţin 6 luni de la prima protezare.
** Se acorda doar pentru copii, în varsta de pana la 18 ani ori de câte ori
este nevoie.





ANEXA 4


CRITERII DE SELECŢIE A FARMACIILOR ÎN VEDEREA
ÎNCHEIERII CONTRACTULUI

I: Condiţii prealabile pentru negociere:
● farmacia trebuie sa fie autorizata şi acreditata
● farmacia trebuie sa prezinte stocul de medicamente, inclusiv OTC-uri, semnat de farmacistul diriginte; casele de asigurãri de sãnãtate verifica stocul declarat înainte de încheierea contractului de furnizare de medicamente.

II: Criterii pentru stabilirea sumei prevãzute în contract.
Suma care se poate contracta cu farmaciile care îndeplinesc condiţiile de mai sus se stabileşte pe baza unui coeficient de repartiţie K calculat pentru fiecare farmacie, luându-se în considerare urmãtoarele criterii:
a) concordanta dintre stocul de medicamente, inclusiv OTC-uri, declarat şi cel constatat cu ocazia controlului efectuat de casele de asigurãri de sãnãtate;
b) gradul de orientare a activitãţii farmaciei pentru desfacerea de medicamente;
c) raportul dintre valoarea impozitului plãtit şi valoarea contractului cu casa de asigurãri de sãnãtate în anul precedent, corectat în funcţie de numãrul de puncte de lucru.

III: Calculul coeficientului de repartiţie K(i) aferent unei farmacii:

K(i) = a x b x c ,

în care
a = 1 dacã din raportul de control rezulta ca stocul fizic corespunde cu declaraţia farmacistului diriginte;
a = 0 dacã din raportul de control rezulta ca stocul fizic nu corespunde cu declaraţia farmacistului diriginte;
1
b = --- ,
n
unde n este numãrul de activitãţi înregistrate CAEN (numãrul de coduri CAEN din anexa de la registrul comerţului)
I
c = --- ,
V
în care:
I = valoarea impozitului plãtit pentru activitatea din anul precedent celui în care se face evaluarea;
V = valoarea contractului cu casa de asigurãri de sãnãtate din acelaşi an pentru care s-a plãtit impozitul;
pentru farmaciile nou înfiinţate: c = 1

IV: Calculul valorii contractului pentru o farmacie

K(i)
X(i) = F ---------
n
Σ K(i)
i=1

în care:
X(i) = suma de contractat cu farmacia i;
F = bugetul care se împarte la n farmacii;
K(i) = coeficientul de repartiţie.

V: Exemplu de calcul: într-un judeţ în care urmeazã sa se încheie contracte cu 80 de farmacii suma ce se contracteazã cu o farmacie este:

K(37)
X(37) = F --------------------------- ,
K(1) + K(2) + .... + K(80)

în care K(1), K(2) ........ K(80) reprezintã coeficienţii de repartiţie obţinuţi de fiecare farmacie din judeţ.
Rectificarea bugetului determinat prin formula de mai sus se poate face numai cu respectarea aceleiaşi metodologii, bugetul suplimentar urmând a se distribui la toate farmaciile cu care casa de asigurãri de sãnãtate are contract.



ANEXA 5

CRITERII DE SELECŢIE A FURNIZORILOR DE DISPOZITIVE MEDICALE

A. Amplasarea furnizorului de dispozitive medicale fata de casa de asigurãri de sãnãtate cu care urmeazã sa încheie contractul de furnizare de dispozitive medicale

Punctaj:
- sediu social / punct de lucru - în raza judeţului 5 puncte
- sediu social / punct de lucru - judeţ limitrof 3 puncte
- sediu social / punct de lucru în afarã
judeţului /judeţului limitrof 1 punct

B. Programul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. Pentru furnizorii de dispozitive medicale care desfãşoarã activitãţi de protezare se menţioneazã prezenta personalului calificat care deţine aviz de libera practica, corespunzãtor unei categorii/tip de dispozitiv medical.

Punctaj:
program de lucru:
- zilnic 5 puncte
- 2 zile/ saptamana 3 puncte
- sãptãmânal 2 puncte
- lunar şi mai rar 1 punct

C. Raportul dintre numãrul de reparaţii sau dispozitive medicale înlocuite în termenul de garanţie în anul anterior contractãrii fata de numãrul de dispozitive medicale furnizate în aceeaşi perioada

Punctaj:
- 0% reparaţii sau nr. de dispozitive medicale
înlocuite 5 puncte
- sub 10% reparaţii sau nr. de dispozitive
medicale înlocuite 3 puncte
- peste 10% reparaţii sau nr. de dispozitive
medicale înlocuite 0 puncte

D. Diversitatea sortimentelor oferite la aceeaşi categorie şi tip de dispozitiv medical

Punctaj:
- peste 10 sortimente 5 puncte
- între 5-10 sortimente 3 puncte
- sub 5 sortimente 1 punct

E. Nivelul preţurilor de vânzare cu amãnuntul comparativ cu preţurile de referinta

- în limita preţului de referinta 10 puncte
- peste nivelul preţului de referinta cu pana la 10% 5 puncte
- peste nivelul preţului de referinta cu 10% pana la 25% 2 puncte
- peste nivelul preţului de referinta cu mai mult de 25% 1 punct

Nota:
-----
1. Se încheie contracte cu furnizorii de dispozitive medicale care realizeazã minimum 10 puncte.
2. Pentru furnizorii nou - acreditaţi, la criteriul C se acorda 3 puncte.
3. Furnizorii care asigura categorii/tipuri de dispozitive medicale la preţul de vânzare cu amãnuntul cel mai mic la nivel naţional încheie contracte cu casele de asigurãri de sãnãtate numai pentru respectivele categorii/tipuri de dispozitive medicale, dacã nu întrunesc punctajul minim.


ANEXA 6

CONTRACT
de furnizare de medicamente cu sau fãrã contribuţie
personalã în tratamentul ambulatoriu, în cadrul
sistemului de asigurãri de sãnãtate

I. Pãrţile contractante:

Casa de asigurãri de sãnãtate ......................, cu sediul în municipiul/oraşul ...................., str. ............ nr. ........, judeţul/sectorul ..........., telefon/fax .............., reprezentatã prin director general..........................,
şi
Societatea comercialã farmaceutica ................, având sediul în municipiul/oraşul ............, str. ......... nr. ....., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ..........., telefon/fax ............., înregistratã la registrul comerţului ............... cu nr. J ..../........., având contul nr. ..........., deschis la Trezoreria statului ................, şi codul fiscal nr. .........., reprezentatã prin ................., autorizaţie de funcţionare nr. ........, eliberata de ................, certificat de acreditare nr. .......... .

II. Obiectul contractului:

ART. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, conform reglementãrilor legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman, de care beneficiazã asiguraţii, pe baza de prescripţie medicalã, în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, şi sistemul de compensare a acestora, Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.509/2002, şi normelor metodologice de aplicare a acestuia.

III. Furnizarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu:

ART. 2. - Prezentul contract privind eliberarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu respecta reglementãrile legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman de care beneficiazã asiguraţii pe baza de prescripţie medicalã.
ART. 3. - Furnizarea medicamentelor se va desfasura prin intermediul urmãtoarelor farmacii aflate în structura societãţii comerciale:
1. ........................ din ..............., str. ............ nr. ......., bl. ........, sc. ......., sectorul/judeţul ............., telefon/fax ............, cu autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......................., certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ......../........, farmacist ........................;
2. ........................ din ..............., str. ............ nr. ......., bl. ........, sc. ......., sectorul/judeţul ............., telefon/fax ............, cu autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......................., certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ......../........, farmacist ........................;
3. ........................ din ..............., str. ............ nr. ......., bl. ........, sc. ......., sectorul/judeţul ............., telefon/fax ............, cu autorizaţia de funcţionare nr. ...../...., eliberata de ......................., certificat de acreditare în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. ......../........, farmacist ........................;

IV. Durata contractului:

ART. 4. - Prezentul contract este valabil de la data încheierii lui pana la data de 31 decembrie 2003.
ART. 5. - Durata prezentului contract se poate prelungi cu acordul pãrţilor pe toatã durata de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate.

V. Obligaţiile pãrţilor:

A. Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate
------------------------------------------
ART. 6. - Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa încheie contracte de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu numai cu farmaciile autorizate şi acreditate conform reglementãrilor legale în vigoare şi care îndeplinesc criteriile de selecţie;
b) sa deconteze farmaciilor acreditate cu care au încheiat contracte, în limita valorii contractate şi defalcate trimestrial, contravaloarea medicamentelor eliberate cu şi fãrã contribuţie personalã astfel: 50% din valoarea facturii în termen de 5 zile lucrãtoare de la data depunerii facturii de cãtre farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate şi restul valorii facturii acceptate la decontare, în maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii acesteia. Facturile ce depãşesc valoarea contractatã iniţial şi defalcata trimestrial se deconteazã în baza actelor adiţionale la contract prin modificarea valorii contractate iniţial, în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data depunerii acestora, ţinându-se seama de limitele de cheltuieli aprobate cu aceasta destinaţie;
c) sa nu deconteze contravaloarea prescripţiilor medicale care nu conţin datele obligatorii privind prescrierea şi eliberarea acestora, stabilite potrivit normelor; casele de asigurãri de sãnãtate pot deconta şi prescripţii medicale care nu conţin toate datele, dar numai pentru afecţiuni acute, dacã se poate identifica medicul, asiguratul şi dacã se specifica faptul ca tratamentul este prescris pentru afectiune acuta. În aceasta situaţie casele de asigurãri de sãnãtate vor atentiona medicii care prescriu retete fãrã toate datele obligatorii necesare în vederea decontãrii acestora, iar începând cu cea de-a treia abatere constatatã casele de asigurãri de sãnãtate vor recupera 10% din valoarea decontatã pentru fiecare prescripţie medicalã la care s-au constatat astfel de deficiente;
d) sa verifice autorizarea şi/sau acreditarea furnizorului de servicii farmaceutice;
e) sa controleze farmaciile în scopul respectãrii clauzelor contractuale;
f) sa acorde, în cadrul sumelor negociate şi contractate, avansuri lunare în limita a 30% din suma corespunzãtoare lunii respective pentru farmaciile care funcţioneazã în structura unor unitãţi sanitare din ambulatoriul de specialitate din sistemul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti;
g) sa aducã la cunostinta furnizorilor şi asiguraţilor cazurile în care s-a eliberat mai mult de o prescripţie medicalã pentru o singura boala cronica pe o luna pentru un asigurat; în aceasta situaţie asiguraţii respectivi nu mai beneficiazã de o alta prescripţie medicalã pentru perioada acoperitã cu medicamentele eliberate suplimentar.

B. Obligaţiile farmaciilor
--------------------------
ART. 7. - Farmaciile au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte modul de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, în condiţiile stabilite prin norme;
b) sa se aprovizioneze permanent cu medicamentele prevãzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman, de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, pe baza de prescripţie medicalã, cu sau fãrã contribuţie personalã;
c) sa înregistreze pe medicamentele cu contribuţie personalã a asiguratului preţul de vânzare cu amãnuntul;
d) sa practice o evidenta de gestiune cantitativ-valoricã;
e) sa pãstreze la loc vizibil în farmacie condica de sugestii şi reclamaţii; condica va fi numerotatã de farmacie şi va fi stampilata de casa/casele de asigurãri de sãnãtate cu care aceasta se afla în relatie contractualã;
f) sa întocmeascã şi sa prezinte caselor de asigurãri de sãnãtate documentele necesare decontãrii medicamentelor: factura, borderou centralizator, prescripţii medicale cu înscrierea numãrului de ordine al bonului fiscal şi a datei de emitere a acestora, pe baza cãrora au fost eliberate medicamentele în condiţiile stabilite prin norme; furnizorul este direct rãspunzãtor de corectitudinea raportarilor prezentate;
g) sa punã la dispoziţie, la cererea medicilor care prescriu medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã, lista cu preţurile de vânzare cu amãnuntul a medicamentelor existente în farmacie şi sa reactualizeze periodic aceasta lista;
h) sa angajeze numai personal farmaceutic care poseda autorizaţie de libera practica;
i) sa informeze asiguraţii despre drepturile şi obligaţiile care decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum şi despre modul de utilizare a acestora, conform prescripţiei medicale;
j) sa respecte prevederile Codului deontologic al farmacistilor în relaţiile cu asiguraţii;
k) sa îşi stabileascã programul de funcţionare, pe care sa îl afiseze la loc vizibil în farmacie, sa participe la sistemul organizat pentru asigurarea furnizarii medicamentelor în zilele de sambata, duminica şi sarbatori legale şi sa afiseze la loc vizibil programul farmaciilor care asigura continuitatea furnizarii de medicamente. Acest program se comunica direcţiilor de sãnãtate publica şi caselor de asigurãri de sãnãtate;
l) sa elibereze medicamentul cu preţul cel mai mic din farmacie, dacã medicul indica în prescripţia medicalã numai denumirea substanţei active; dacã prescripţia medicalã cuprinde numai denumirea comercialã a medicamentului, farmacistul, dacã este cazul, poate efectua substitutia generica, cu acordul asiguratului, eliberand acestuia un medicament din cadrul aceleiaşi denumiri comune internaţionale (DCI) cu un preţ de vânzare mai mic;
m) sa aducã la cunostinta asiguraţilor, la loc vizibil în farmacie, condiţiile de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã;
n) sa elibereze prescripţii medicale pentru asiguraţi, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care s-a virat contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate;
o) sa nu intrerupa livrarea de medicamente pentru asiguraţi în cazul în care s-a ajuns la valoarea prevãzutã în contract, medicamentele respective urmând a fi decontate potrivit art. 3 lit. c) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate;
p) sa aibã permanent în stoc produse comerciale cu aceleaşi denumiri comune internaţionale (DCI), care au preţurile cele mai mici disponibile pe piata;
q) sa verifice prescripţiile medicale cu privire la datele obligatorii pe care acestea trebuie sa le cuprindã pentru a fi eliberate şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi sa verifice dacã au fost respectate condiţiile prevãzute în normele privind eliberarea prescripţiilor medicale referitoare la numãrul medicamentelor şi durata terapiei;
r) sa anuleze în fata primitorului medicamentele care nu au fost eliberate pe toate exemplarele prescripţiei medicale;
s) sa nu elibereze medicamentele din prescripţiile medicale care şi-au încetat valabilitatea;
t) sa accepte controlul din partea serviciilor specializate prevãzute la <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.509/2002 ;
u) sa nu elibereze medicamente fãrã prescripţie medicalã pentru cele la care reglementãrile legale în vigoare prevãd aceasta obligaţie;
v) sa transmitã caselor de asigurãri de sãnãtate, prin programul implementat de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, datele solicitate sau printr-un program compatibil cu cerinţele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, avizat de aceasta.

VI. Modalitãţi de plata

ART. 8. - (1) Decontarea medicamentelor eliberate se face pe baza urmãtoarelor acte în original: factura, borderouri centralizatoare, prescripţii medicale, cu înscrierea numãrului de ordine a bonului fiscal şi a datei de emitere a acestora.
(2) Casa de asigurãri de sãnãtate nu deconteazã sumele aferente prescripţiilor medicale cu sau fãrã contribuţie personalã, care nu corespund prevederilor referitoare la prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor, din vina exclusiva a furnizorului de servicii farmaceutice, cu excepţia prescripţiilor pentru afectiunile acute, dacã se poate identifica medicul, asiguratul şi dacã se specifica faptul ca tratamentul este prescris pentru afectiune acuta.
ART. 9. - Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de ............ a fiecãrei luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
ART. 10. - Valoarea contractului*) este de ........ lei, din care:
Trimestrul I ..................... lei
Trimestrul II ..................... lei
Trimestrul III ..................... lei
Trimestrul IV ..................... lei
-----------
*) Valoarea contractului include şi obligaţiile de plata cãtre farmacii pentru facturile înregistrate pana la data de 30 noiembrie 2002.
ART. 11. - Decontarea prescripţiilor cu sau fãrã contribuţie personalã se face astfel: 50% din valoarea facturii în termen de 5 zile lucrãtoare de la data depunerii facturii de cãtre farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate, restul valorii facturii acceptate spre decontare, în maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii acesteia. Facturile ce depãşesc valoarea contractatã iniţial şi defalcata trimestrial se deconteazã în baza actelor adiţionale la contract, prin modificarea valorii contactate iniţial, în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data depunerii acestora şi tinindu-se seama de limitele de cheltuieli aprobate cu aceasta destinaţie.
ART. 12. - Plata se face în:
a) contul nr. ................... deschis la Trezoreria statului.
b) ....................... .

VII. Rãspunderea contractualã:

ART. 13. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
ART. 14. - Neplata din vina casei de asigurãri de sãnãtate, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, a sumelor datorate, în limita sumei prevãzute în contract, respectiv în termen de maximum 90 de zile calendaristice pentru cele care depãşesc valoarea contractatã iniţial, atrage majorãri de întârziere egale cu majorãrile prevãzute pentru întârzierea achitãrii impozitelor cãtre stat.
ART. 15. - Farmacia garanteazã şi rãspunde de calitatea furnizarii medicamentelor eliberate asiguraţilor.
ART. 16. - Farmacia este direct rãspunzãtoare de corectitudinea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar casele de asigurãri de sãnãtate de legalitatea plãţilor.

VIII. Clauza specialã:

ART. 17. - (1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului, şi care impiedica executarea acestuia este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(4) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezilierea contractului.

IX. Contravenţii:

ART. 18. - Refuzul farmaciilor acreditate de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã din partea asiguraţilor şi a documentelor în baza cãrora se deconteazã acestea de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate conduce la sistarea plãţilor în curs cãtre farmacia respectiva pana în momentul efectuãrii urmatorului control.

X. Încetarea contractului:

ART. 19. - Prezentul contract se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a caselor de asigurãri de sãnãtate în termen de 10 zile calendaristice de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã farmacia acreditata nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni de la data semnãrii prezentului contract;
b) dacã din motive imputabile farmaciei acreditate, aceasta îşi întrerupe activitatea pe o perioada mai mare de 3 luni;
c) dacã farmacistul renunţa sau pierde calitatea de membru al Colegiului Farmacistilor din România;
d) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de funcţionare a farmaciei acreditate sau expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
e) retragerea de cãtre organele în drept a acreditãrii farmaciei sau expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
f) dacã farmacia acreditata compenseazã medicamentele neeliberate din prescripţia medicalã cu orice alte medicamente sau produse din farmacie;
g) nerespectarea obligaţiilor contractuale nejustificat, constatatã cu ocazia controalelor efectuate de instituţiile abilitate sa efectueze controlul.
ART. 20. - Contractul înceteazã cu data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) se muta farmacia din teritoriul de funcţionare;
b) faliment, dizolvare, lichidare;
c) încetarea definitiva a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
d) acordul de vointa al pãrţilor;
e) prin denunţarea unilaterala a contractului de cãtre reprezentantul legal al farmaciei sau al casei de asigurãri de sãnãtate printr-o notificare scrisã şi motivatã, în care se va preciza temeiul legal cu 30 de zile calendaristice anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 21. - (1) Situaţiile prevãzute la art. 19 şi la art. 20 lit. b)-d) se constata, din oficiu, de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
(2) Situaţiile prevãzute la art. 20 lit. a) şi e) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
ART. 22. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, cu condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

XI. Corespondenta:

ART. 23. - (1) Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire sau la sediul pãrţilor.
(2) Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale datelor ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XII. Modificarea contractului

ART. 24. - (1) Prezentul contract se poate modifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 45 de zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
(2) Modificarea se va face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi care va constitui anexa la prezentul contract.
ART. 25. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor.
ART. 26. - Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului.

XIII. Soluţionarea litigiilor

ART. 27. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta Comisiei centrale de arbitraj, care va soluţiona cauza potrivit legii.
ART. 28. - Hotãrârile Comisiei centrale de arbitraj pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIV. Alte clauze
..................................................................
..................................................................
..................................................................
Prezentul contract de furnizare de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate, a fost încheiat astãzi .............. în doua exemplare a câte ........ pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FARMACIA

Director general, Reprezentant legal,
.................. ...................

Director adjunct economic,
..........................

Director adjunct relaţii contractuale,
......................................



Vizat
-----
Oficiul juridic


ANEXA 7

CONTRACT
de furnizare de dispozitive medicale destinate
recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice

I. PĂRŢILE CONTRACTANTE

Casa de asigurãri de sãnãtate .................................., cu sediul în municipiul/oraşul ......................, str. ............. nr. ......., judeţul/sectorul ............................, telefon/fax ..................., reprezentatã prin director general ...............,
şi furnizorul de dispozitive medicale ............................., prin reprezentantul legal ...................................., cu Certificatul de înregistrare*) seria ............... codul unic de înregistrare nr. ..................., având sediul social în localitatea ............................, str. ........... nr. ............, telefon ..........., fax: ........... contul nr. ............., deschis la Trezoreria statului ................................., Certificat de acreditare nr. ........../data ......., autorizaţia/autorizaţiile de utilizare a dispozitivelor medicale pentru care a fost acreditat şi/sau, dupã caz, certificatul/certificatele de înregistrare a dispozitivelor medicale pentru care a fost acreditat ................................
Certificatul de înregistrare a reprezentantului autorizat, acolo unde este cazul ............................................

---------
*) Certificatul de înregistrare cu cod unic de înregistrare sau, dupã caz, înregistrarea în Registrul unic al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, inclusiv codul fiscal şi autorizaţia sanitarã de funcţionare;

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de dispozitive medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, conform Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.509/2002 , şi normelor metodologice de aplicare a acestuia.

III. DISPOZITIVE MEDICALE FURNIZATE

Art. 2. - Dispozitivele medicale furnizate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate sunt prevãzute în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 23/15/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, şi constau în:
a) ....................................
b) ....................................
c) ....................................

IV. DURATA CONTRACTULUI

Art. 3. - Prezentul contract este valabil de la data încheierii pana la data de 31 decembrie 2003.
Art. 4. - Durata prezentului contract se poate prelungi prin acordul pãrţilor în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate.

V. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR

A. OBLIGAŢIILE CASEI DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
------------------------------------------
Art. 5. - Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sa informeze permanent furnizorii de dispozitive medicale asupra condiţiilor de contractare;
b) sa verifice activitatea furnizorilor de dispozitive medicale conform contractelor încheiate cu aceştia;
c) sa afiseze la loc vizibil lista cuprinzând furnizorii acreditaţi cu care se afla în relatie contractualã, preţurile de vânzare cu amãnuntul ale dispozitivelor furnizate de aceştia şi preţurile de referinta ale dispozitivelor medicale;
d) sa respecte dreptul asiguratului de a-şi alege furnizorul de dispozitive medicale din Lista cuprinzând furnizorii acreditaţi pentru intreaga ţara, scop în care în decizia privind aprobarea procurãrii dispozitivului medical se interzice menţionarea numelui furnizorului de dispozitive medicale;
e) sa asigure decontarea pe baza facturilor emise de furnizor şi a documentelor insotitoare;
f) sa raporteze Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, la termenele stabilite, datele solicitate privind activitatea desfasurata de furnizorii de dispozitive medicale, în baza contractelor încheiate cu aceştia;
g) sa verifice dacã emitentul prescripţiei medicale se afla în relaţii contractuale cu o casa de asigurãri de sãnãtate. Prin emitent se înţelege furnizorul de servicii medicale şi nu cel de dispozitive medicale.

B. OBLIGAŢIILE FURNIZORULUI DE DISPOZITIVE MEDICALE
------------------------------------------------
Art. 6. - Furnizorul de dispozitive medicale are urmãtoarele obligaţii:
a) sa livreze dispozitivele medicale autorizate/înregistrate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
b) sa nu livreze dispozitive medicale expirate sau care prezintã abateri de la performanţele functionale şi de securitate, generatoare de incidente;
c) sa livreze dispozitive medicale însoţite de documente care atesta provenienta şi calitatea lor;
d) sa emita, potrivit legii, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele medicale la comanda;
e) sa asigure service pentru dispozitivul medical livrat, atât în perioada de garanţie, cat şi dupã expirarea acesteia, în cadrul termenului de înlocuire;
f) sa livreze dispozitivele medicale şi sa desfãşoare activitãţi de protezare numai la sediul social sau la punctul/punctele de lucru menţionat/menţionate în certificatul de acreditare;
g) sa livreze numai dispozitive medicale cu elemente de identificare şi cu instrucţiuni de folosire şi întreţinere redactate în limba romana;
h) sa livreze dispozitive medicale în ambalaje adecvate, potrivit formei şi caracteristicilor acestora, şi sa le eticheteze conform prevederilor legale în vigoare;
i) sa verifice la livrare, dupã caz, adaptabilitatea şi buna funcţionare a dispozitivului medical;
j) sa livreze la termenul convenit cu asiguratul dispozitivul medical comandat;
k) sa execute orice modificare necesarã dispozitivului medical în cazul în care nu au fost respectate caracteristicile specifice din prescripţia medicului de specialitate;
l) sa transmitã Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate documentaţia privind fundamentarea datelor pentru calcularea preţului de referinta şi caracteristicile specifice ale dispozitivelor medicale pentru care sunt acreditaţi; preţurile de vânzare cu amãnuntul care sunt comunicate în vederea calculãrii preţului de referinta rãmân nemodificate în perioada pentru care se încheie contractul de furnizare de dispozitive medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate;
m) sa respecte confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor privitoare la asiguraţi, precum şi demnitatea şi intimitatea acestora;
n) sa emita facturile însoţite de: copia de pe certificatul de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele la comanda, dupã caz, audiogramele efectuate dupã protezarea auditiva, dupã caz, confirmarea primirii dispozitivului medical sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului, a actului de identitate şi a codului numeric personal sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu; cheltuielile cu transportul dispozitivului medical la domiciliul asiguratului nu se deconteazã de casele de asigurãri de sãnãtate;
o) sa respecte dreptul asiguratului de a alege furnizorul de dispozitive medicale în mod nediscriminatoriu;
p) sa accepte controlul asupra modului de desfãşurare a întregii activitãţi care face obiectul contractului din partea serviciilor specializate din structura Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, a caselor de asigurãri de sãnãtate, a Ministerului Sãnãtãţii şi Farmiliei, a direcţiilor de sãnãtate publica sau a direcţiilor medicale din ministerele cu reţea sanitarã proprie, dupã caz, împreunã cu Colegiul Medicilor din România, organizat la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, precum şi de alte instituţii abilitate de lege, conform prevederilor legale în vigoare.

VI. MODALITĂŢI DE PLATA

Art. 7. - Documentele în baza cãrora se face decontarea se depun la casa de asigurãri de sãnãtate pana la data de .......... a fiecãrei luni urmãtoare celei pentru care se face decontarea.
Art. 8. - Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã integral preţul de vânzare cu amãnuntul al dispozitivului medical, dacã acesta este mai mic decât preţul de referinta. Dacã preţul de vânzare cu amãnuntul al dispozitivului medical este mai mare decât preţul de referinta, diferenţa se suporta de cãtre asigurat prin contribuţie personalã şi se achitã direct furnizorului, care elibereazã chitanţa fiscalã. Pentru persoanele prevãzute în legi speciale, care beneficiazã de gratuitate suportatã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în condiţiile prevederilor legale în vigoare, în situaţia în care pentru un dispozitiv medical preţurile de vânzare cu amãnuntul ale tuturor furnizorilor de dispozitive medicale sunt mai mari decât preţul de referinta al acestui dispozitiv medical, casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã contravaloarea dispozitivului medical la preţul de vânzare cu amãnuntul cel mai mic la nivel naţional.
Art. 9. - (1) Decontarea la furnizor a dispozitivelor medicale se face de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate la nivelul preţului de referinta valabil în momentul emiterii deciziei privind aprobarea procurãrii dispozitivului medical, pe baza facturilor emise de furnizor, dupã confirmarea primirii de cãtre asigurat a dispozitivului medical. Furnizorul va indica şi suma încasatã de la asigurat drept contribuţie personalã, cu menţionarea numãrului chitanţei fiscale şi a datei acesteia. Factura emisã de furnizor este însoţitã de copia certificatului de garanţie, declaraţia de conformitate pentru dispozitivele medicale la comanda, iar dupã caz, de confirmarea primirii dispozitivului medical, sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului şi a actului de identitate şi a codului numeric personal - CNP sau a documentelor ce confirma expedierea prin posta şi primirea la domiciliu. Furnizorii de proteze auditive vor ataşa audiogramele efectuate dupã protezare.
(2) Decontarea în cazul protezarilor pentru membrul superior şi/sau inferior se face dupã depunerea de cãtre asigurat a documentului prin care eficacitatea actului de protezare este validatã (confirmatã) de medicul de specialitate. În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului medical, casa de asigurãri de sãnãtate va valida (va confirma) din oficiu protezarea respectiva.
(3) Decontarea în cazul protezarilor O.R.L. se face dupã depunerea de cãtre asigurat a unui document de validare, întocmit de medicul specialist O.R.L. care a prescris protezarea ORL, pe baza raportului probei de protezare. Raportul probei de protezare cuprinde rezultatele testelor audiometriei protetice, realizate prin diferite metode (audiometrie tonala şi vocala în camp liber etc.). În cazul în care asiguratul nu se prezintã la casa de asigurãri de sãnãtate cu acest document în termen de 15 zile lucrãtoare de la ridicarea dispozitivului, casa de asigurãri de sãnãtate va valida (confirma) din oficiu protezarea respectiva.
(4) Pentru încadrarea în fondul aprobat pentru acordarea de dispozitive medicale şi asigurarea accesului asiguraţilor la toate categoriile de dispozitive medicale, casele de asigurãri de sãnãtate vor analiza lunar numãrul de decizii privind aprobarea procurãrii dispozitivelor medicale emise în luna anterioarã, alcatuind, dupã caz, liste de asteptare pentru asiguraţi, pe categorii de dispozitive medicale.
Art. 10. - Plata dispozitivelor medicale se face în contul furnizorului de dispozitive medicale nr. .................... deschis la Trezoreria statului.
Art. 11. - Decontarea dispozitivelor medicale se face în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor justificative, conform normelor financiar-contabile şi dispoziţiilor Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

VII. RĂSPUNDEREA CONTRACTUALĂ

Art. 12. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale partea în culpa datoreazã daune-interese.
Art. 13. - (1) Neplata sumelor datorate în condiţiile prevãzute în contract, din vina casei de asigurãri de sãnãtate, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea facturii şi a altor documente justificative atrage majorãri de întârziere egale cu majorãrile aferente pentru întârzierile achitãrii impozitelor cãtre stat.
(2) Refuzul caselor de asigurãri de sãnãtate de a deconta unele facturi ale furnizorilor de dispozitive medicale se poate face numai prin prezentarea în scris a cauzelor care au condus la aceasta.
(3) Litigiile dintre furnizorii de dispozitive medicale şi casele de asigurãri de sãnãtate se soluţioneazã de Comisia centrala de arbitraj organizatã potrivit legii.
Art. 14. - Refuzul furnizorilor de dispozitive medicale de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenta a dispozitivelor medicale furnizate şi documentele în baza cãrora se deconteazã acestea conduce la sistarea plãţilor în curs cãtre furnizorul respectiv pana la urmãtorul control.
Art. 15. - Furnizorul de dispozitive medicale garanteazã şi rãspunde de calitatea dispozitivelor medicale acordate asiguraţilor.
Art. 16. - Reprezentantul legal al furnizorului de dispozitive medicale cu care casa de asigurãri de sãnãtate a încheiat contract este direct rãspunzãtor de corectitudinea datelor raportate. Acesta rãspunde material, civil şi penal, în cazul în care se constata raportari eronate, conform legislaţiei în vigoare.

VIII. CLAUZA SPECIALĂ

Art. 17. - (1) Orice împrejurare independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului, şi care impiedica executarea acestuia este consideratã ca forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargo.
(2) Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
(3) Dacã nu procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea în termen.
(4) În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.

IX. ÎNCETAREA CONTRACTULUI

Art. 18. - Contractul de furnizare de dispozitive medicale se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a casei de asigurãri de sãnãtate, în termen de 10 zile de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei/avizului de funcţionare a furnizorului de dispozitive medicale sau expirarea termenului de valabilitate a acestora;
b) retragerea acreditãrii sau expirarea termenului de valabilitate a acreditãrii;
c) dacã din motive imputabile furnizorului de dispozitive medicale acesta îşi întrerupe activitatea o perioada mai mare de 3 luni;
d) furnizarea de dispozitive medicale neautorizate/neinregistrate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
e) furnizarea de dispozitive medicale pentru care nu este acreditat în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
f) nerespectarea în mod repetat a termenelor de livrare a dispozitivelor medicale;
g) majorarea preţurilor de vânzare cu amãnuntul al dispozitivelor medicale livrate asiguraţilor în perioada de valabilitate a contractului.
Art. 19. - Contractul de furnizare de dispozitive medicale înceteazã la data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) se schimba adresa sediului social;
b) a survenit decesul reprezentantului legal al furnizorului;
c) falimentul, dizolvarea, lichidarea activitãţii furnizorului de dispozitive medicale;
d) încetarea definitiva a activitãţii caselor de asigurãri de sãnãtate;
e) acordul de vointa al pãrţilor;
f) denunţarea unilaterala a contractului de cãtre reprezentantul legal al furnizorului de dispozitive medicale sau al casei de asigurãri de sãnãtate printr-o notificare scrisã şi motivatã, în care se va preciza temeiul legal, cu 30 de zile calendaristice anterioare datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 20. - Situaţiile prevãzute la art. 18 şi art. 19 lit. b) - d) se constata din oficiu de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate prin organele sale abilitate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate.
Situaţiile prevãzute de art. 19 lit. a) şi f) se notifica casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea contractului.
Art. 21. - Prezentul contract poate fi reziliat de cãtre pãrţile contractante pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, cu condiţia notificãrii intentiei de reziliere cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea datei de la care se doreşte rezilierea.

X. CORESPONDENTA

Art. 22. - Corespondenta legatã de derularea prezentului contract se va efectua în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau la sediul pãrţilor. Fiecare parte contractantã este obligatã ca în termen de 3 zile de la momentul în care intervin modificãri ale adresei (inclusiv ale telefonului, faxului) sediului ce figureazã în prezentul contract sa notifice celeilalte pãrţi contractante schimbarea survenitã.

XI. MODIFICAREA CONTRACTULUI

Art. 23. - Prezentul contract se poate modifica prin negociere şi acord bilateral, la initiativa oricãrei pãrţi contractante, sub rezerva notificãrii scrise a intentiei de modificare şi a propunerilor de modificare cu cel puţin 45 de zile înaintea datei de la care se doreşte modificarea.
Modificarea se va face printr-un act adiţional semnat de ambele pãrţi şi va constitui anexa la prezentul contract.
Art. 24. - În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi completa în mod corespunzãtor.
Art. 25. - Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai cu putinta spiritului contractului.

XII. SOLUŢIONAREA LITIGIILOR

Art. 26. - (1) Litigiile nãscute în legatura cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabila.
(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) sunt de competenta Comisiei centrale de arbitraj.
Art. 27. - Hotãrârile Comisiei centrale de arbitraj pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente.

XIII ALTE CLAUZE:

..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
Prezentul contract de furnizare de dispozitive medicale în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate a fost încheiat astãzi .......... în doua exemplare a câte .................... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.


CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FARMACIA

Director general, Reprezentant legal,
.................. ...................

Director adjunct economic,
..........................

Director adjunct relaţii contractuale,
......................................



Vizat
-----
Oficiul juridic

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016