Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 15 noiembrie 1999  pentru aplicarea prevederilor   Ordonantei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, aprobata si modificata prin   Legea nr. 108/1996 , cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la cesiunea creantelor bugetare fata de debitorii, societati comerciale aflate in procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, supuse executarii silite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 15 noiembrie 1999 pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996 , cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la cesiunea creantelor bugetare fata de debitorii, societati comerciale aflate in procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, supuse executarii silite

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 614 din 16 decembrie 1999
ART. 1
Creanţele bugetare reprezentând impozite, taxe, majorãri de întârziere, penalitãţi, amenzi, precum şi orice alte sume ce reprezintã venituri ale bugetului de stat, denumite în continuare creanţe bugetare, fata de debitorii, societãţi comerciale aflate în procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, pornitã conform reglementãrilor specifice în materie, pot fi cesionate, parţial sau total, altor persoane juridice.
ART. 2
În înţelesul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) debitor cedat insemana debitorul societate comercialã aflat în procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, care are obligaţii bugetare restante;
b) cedent înseamnã unitatea teritorialã subordonata Ministerului Finanţelor, în care debitorul cedat îşi are sediul social ori unde este luat în evidenta fiscalã ca plãtitor;
c) cesionar insemana persoana juridicã ce dobândeşte creanta bugetarã de la cedent prin cesiune de creanta;
d) cesiune de creanta insemana convenţia de cesiune de creanta, prin care cedentul transmite creanta sa bugetarã cesionarului;
e) valoare nominalã a creanţei bugetare cesionate înseamnã valoarea totalã (debite, majorãri de întârziere şi majorãri aferente acestora, precum şi penalitãţi) a obligaţiei bugetare restante, datoratã de cãtre debitorul cedat la data încheierii convenţiei de cesiune de creanta.
ART. 3
Persoana juridicã ce doreşte sa preia, total sau parţial, obligaţiile bugetare ale debitorilor prevãzuţi la art. 1 trebuie sa depunã la sediul cedentului o cerere de cesiune de creanta, din care sa rezulte:
a) datele de identificare a cesionarului (denumirea, forma de organizare, adresa sediului social, codul fiscal, numãrul de înmatriculare la registrul comerţului);
b) informaţii care sa ateste bonitatea cesionarului (cifra de afaceri, furnizori neachitati, debite bancare, profitul mediu anual, debite restante fata de bugetul de stat, precum şi eventualele debite restante fata de celelalte bugete);
c) modul şi perioada în care poate sa facã plata;
d) documente din care sa rezulte valoarea şi natura garanţiilor reale oferite.
În sprijinul cererii vor fi depuse copii certificate de pe urmãtoarele documente, din care sa rezulte veridicitatea celor prezentate în cerere, cum sunt:
a) actul constitutiv al societãţii comerciale;
b) certificatul de înmatriculare la registrul comerţului;
c) certificatul de cod fiscal;
d) ultimul bilanţ şi ultima balanţa de verificare;
e) orice alt document considerat necesar şi util în susţinerea cererii de cesiune de creanta.
ART. 4
Cererea de cesiune de creanta, însoţitã de documentele prezentate de cesionar, precum şi referatul şi propunerea de cesionare a creanţei bugetare ale organului fiscal teritorial (cedentul) se înainteazã direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru aprobarea încheierii convenţiei de cesiune de creanta.
Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana şi a municipiului Bucureşti va preciza condiţiile în care se va încheia convenţia de cesiune de creanta: valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate, condiţiile de plata, nivelul şi natura garanţiilor pe care trebuie sa le prezinte cesionarul.
În cazul în care valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate este de pana la un miliard lei, direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana şi a municipiului Bucureşti, dupã primirea documentaţiei potrivit prevederilor alin. 1, aproba încheierea convenţiei de cesiune de creanta, stabilind condiţiile menţionate la alin. 2.
În cazul în care valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate depãşeşte un miliard lei, direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana şi a municipiului Bucureşti, dupã primirea documentaţiei potrivit prevederilor alin. 1, solicita avizul Direcţiei generale de colectare a veniturilor statului şi de aplicare a executãrii silite şi Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Finanţelor.
Dupã primirea avizului direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana şi a municipiului Bucureşti procedeazã conform prevederilor alin. 3.
ART. 5
Soluţionarea cererii de cesiune de creanta se face în cel mult 30 de zile de la data depunerii acesteia la sediul cedentului.
ART. 6
Transmiterea creanţelor bugetare se face în baza convenţiei de cesiune de creanta încheiate între cedent şi cesionar, conform modelului prezentat în anexa.
ART. 7
Cesionarul devine creditor pentru valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate; debitorul cedat va putea opune cesionarului toate excepţiile pe care le putea invoca impotriva cedentului, cum ar fi: nulitatea, plata, prescripţia.
ART. 8
Valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate poate fi plãtitã astfel:
a) integral, la data încheierii convenţiei de cesiune de creanta;
b) în rate.
În cazul plãţii în rate, prima rata se va achitã la data încheierii convenţiei de cesiune de creanta şi va fi de cel puţin jumãtate din valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate. Cealaltã jumãtate a valorii nominale a creanţei bugetare cesionate poate fi achitatã în rate, în cel mult 2 ani de la data încheierii convenţiei de cesiune de creanta (ratele pot fi lunare sau trimestriale).
ART. 9
Pe perioada plãţii în rate a valorii nominale a creanţei bugetare cesionate cesionarul va plati o dobanda anuala stabilitã la nivelul taxei oficiale a scontului. Dobanda se achitã o data cu fiecare rata. Orice modificare a nivelului taxei oficiale a scontului va fi comunicatã cesionarului de cãtre cedent, în termen util, înaintea scadentei ratei ce urmeazã a fi plãtitã.
ART. 10
Din momentul încheierii convenţiei de cesiune de creanta nu se mai calculeazã majorãri de întârziere în sarcina debitorului cedat.
ART. 11
Cesionarul va garanta îndeplinirea obligaţiei asumate printr-o garanţie bancarã (scrisoare de garanţie) ori printr-o garanţie realã mobiliarã şi/sau imobiliarã care trebuie sa fie cel puţin la nivelul sumei rãmase de plata dupã achitarea primei rate.
ART. 12
Contractul de garanţie realã constituie titlu executoriu în condiţiile <>art. 66 din Legea notarilor publici şi a activitãţii notariale nr. 36/1995 . În situaţia în care cesionarul nu îşi achitã ratele la termenele stabilite în convenţia de cesiune de creanta, creditorul cedent poate executa silit garanţia adusã de cãtre cesionar.
ART. 13
Convenţia de cesiune de creanta, autentificatã pe cheltuiala cesionarului, constituie titlu executoriu pentru obligaţiile asumate de cãtre cesionar, în condiţiile <>art. 66 din Legea nr. 36/1995 , iar în cazul nerespectãrii întocmai şi la termen a dispoziţiilor cuprinse în convenţie, cesionarul poate fi executat silit de cãtre cedent potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 14
Despre încheierea convenţiei de cesiune de creanta va fi înştiinţat judecãtorul-sindic desemnat şi va fi notificat prin intermediul executorilor judecãtoreşti debitorul cedat.



ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------



CONVENŢIE DE CESIUNE DE CREANTA

Pãrţile

Între organul de executare ............................., în calitate de cedent, cu sediul în ....................., reprezentat de ...................................................., şi Societatea Comercialã ......................................., cu sediul în ..............................., codul fiscal ....................., contul bancar nr. ..........., numãrul de înregistrare la registrul comerţului ................................, în calitate de cesionar, reprezentat de .............................., a intervenit prezenta convenţie de cesiune de creanta.


Obiectul

1. Cedentul se obliga sa transmitã cesionarului valoarea nominalã a creanţei bugetare în suma de ..............., constând în (tipuri de impozit şi majorãri de întârziere aferente) ......................, pe care debitorul cedat, Societatea Comercialã ........................., o datoreazã cedentului.
2. Cesionarul se obliga sa plãteascã cedentului suma de .........., reprezentând valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate.

Modul de plata

Plata reprezentând valoarea nominalã a creanţei bugetare cesionate se face:
a) integral, la data încheierii convenţiei de cesiune de creanta;
b) în numãr de .... rate lunare/trimestriale (pe o perioada de cel mult 2 ani de la data încheierii prezentei convenţii de cesiune de creanta), în suma de ............, din care rata curenta ............. şi dobanda .......... .
Prima rata reprezintã cel puţin jumãtate din valoarea nominalã a cesiunii de creanta.
Dobanda se va calcula în funcţie de nivelul taxei oficiale a scontului la data efectuãrii plãţii fiecãrei rate.

Garanţii

Cesionarul se obliga sa garanteze dreptul de creanta cedat de cedent pana la concurenta sumei rãmase de plata dupã achitarea primei rate.
Garanţia consta în bunuri mobile, imobile şi/sau scrisoare de garanţie bancarã, conform contractului de garanţie nr. ........... .
În cazul neachitarii ratelor scadente la termenele prevãzute în prezenta convenţie de cesiune de creanta, cedentul va executa silit garanţia adusã de cesionar pana la concurenta sumei reprezentând rata neachitata.
Contractul de garanţie reprezintã titlu executoriu.


Conducãtorul organului Reprezentantul cesionarului,
de executare,
......................... ..........................
(semnatura) (semnatura)
L.S. L.S.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016