Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 15 martie 2007  privind recunoasterea si desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii echipamentelor destinate utilizarii in exteriorul cladirilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 15 martie 2007 privind recunoasterea si desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii echipamentelor destinate utilizarii in exteriorul cladirilor

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 232 din 4 aprilie 2007

CAP. A
Dispoziţii generale

1. Prezentele norme metodologice stabilesc procedura privind recunoaşterea şi desemnarea organismelor care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentelor destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor, denumite în continuare organisme, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor.
2. Poate fi organism recunoscut orice persoanã juridicã sau entitate din cadrul unei persoane juridice cu sediul în România, care dovedeşte cã respectã cerinţele prevãzute la <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, şi poate realiza sarcini specifice în legãturã cu evaluarea conformitãţii echipamentelor destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.756/2006 , şi care respectã criterile aplicabile organismelor, prevãzute în anexa nr. 9 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 , precum şi cerinţele prevãzute în prezentele norme metodologice.
3. Organismele recunoscute şi desemnate conform prevederilor prezentelor norme metodologice îndeplinesc sarcini prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 .

CAP. B
Documentele solicitate organismelor pentru evaluare în vederea recunoaşterii şi desemnãrii

4. Cererea de desemnare se completeazã de cãtre organism, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, şi se transmite la Ministerul Economiei şi Comerţului - Comisia de recunoaştere. Cererea de desemnare trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
b) certificatul de acreditare ca organism de evaluare a conformitãţii, emis de organismul naţional de acreditare, în copie;
c) asigurarea de rãspundere civilã, în copie, pentru cazul în care rãspunderea nu revine statului prin lege, însoţitã de o adresã emisã de societatea de asigurare, prin care sã se certifice cã poliţa de asigurare acoperã despãgubirile care pot fi solicitate în urma activitãţii pentru care se solicitã recunoaşterea;
d) o scurtã prezentare a activitãţii organismului, din care sã rezulte experienţa şi abilitãţile acestuia în domeniul evaluãrii echipamentelor destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor, cu indicarea grupelor de produse conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.756/2006 , inclusiv organigrama organismului;
e) prezentarea schemei/schemelor de evaluare care se aplicã de cãtre organism în calitate de organism desemnat, în funcţie de produs, cu indicarea procedurilor pe care are capabilitate sã le efectueze şi a dotãrilor de care dispune, aferente acestora; schema/schemele trebuie sã facã referire la cerinţele şi la procedura pentru evaluarea conformitãţii utilizatã;
f) lista personalului implicat în activitatea de evaluare a conformitãţii de care dispune, cu indicarea experienţei şi expertizei acestuia;
g) o declaraţie scrisã, prin care solicitantul este de acord ca organismul naţional de acreditare sã punã la dispoziţie autoritãţii competente, la cerere, documente şi informaţii în legãturã cu acreditarea sa;
h) raportul întocmit de organismul naţional de acreditare referitor la acordul privind procedura de evaluare a conformitãţii, documentatã şi aplicatã de cãtre solicitant;
i) documentele încheiate pentru subcontractarea activitãţilor în legãturã cu sarcinile pentru care solicitã desemnarea, în copie, dacã este cazul.

CAP. C
Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii

5. Comisia de recunoaştere evalueazã solicitarea privind desemnarea în urma examinãrii documentelor prevãzute la pct. 4 şi a verificãrii respectãrii:
a) criteriilor pentru evaluarea organismelor prevãzute în anexa nr. 9 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 ;
b) prevederilor <>art. 16 din Legea nr. 608/2001 , republicatã;
c) cerinţelor privind competenţa tehnicã şi capabilitatea organismului de a evalua conformitatea echipamentelor destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor, conform <>art. 14 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 ;
d) sarcinilor în legãturã cu procedura/procedurile de evaluare a conformitãţii, prevãzute în anexele nr. 5-8 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 , pentru care organismul solicitã desemnarea;
e) valorii minime a asigurãrii de rãspundere civilã, conform pct. 4 lit. c);
f) oricãror alte cerinţe aplicabile organismelor conform prezentelor norme metodologice.
6. În mãsura în care este necesar pentru luarea deciziei privind recunoaşterea organismului, Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri pentru informarea sa completã şi corectã. În vederea luãrii deciziei, Comisia de recunoaştere poate realiza şi o evaluare a solicitantului la sediul acestuia. Toate cheltuielile ocazionate de deplasarea Comisiei de recunoaştere la sediul solicitantului (transport, cazare, diurnã) se suportã de cãtre solicitant.
7.1. Comisia de recunoaştere elibereazã un certificat de recunoaştere organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prezentelor norme metodologice, stabilind scopul şi sarcinile pentru care va fi recunoscut, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere. Modelul certificatului de recunoaştere este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
7.2. În situaţia în care organismul nu dovedeşte conformitatea cu cerinţele prevãzute în prezentele norme metodologice, Comisia de recunoaştere, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere, comunicã organismului respingerea motivatã a solicitãrii.
7.3. Rezultatul evaluãrii realizate de Comisia de recunoaştere şi decizia acesteia se consemneazã într-un proces-verbal întocmit şi pãstrat conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de recunoaştere.
8.1. Lista cuprinzând organismele recunoscute care se desemneazã în vederea notificãrii se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi comerţului.
8.2. Ordinul prevãzut la pct. 8.1 conţine pentru fiecare organism recunoscut informaţii privind denumirea completã, sediul, produsele sau grupele de produse care se supun evaluãrii şi procedura/procedurile de evaluare a conformitãţii produselor respective pentru care este recunoscut.
8.3. Certificatul de recunoaştere nu dã dreptul organismului recunoscut de a acţiona ca organism desemnat şi notificat.
8.4. În cazuri motivate, desemnarea organismului poate fi acordatã pentru o perioadã limitatã; în aceastã situaţie, Comisia de recunoaştere va decide ulterior privind prelungirea, limitarea sau retragerea desemnãrii.
8.5. În termen de 10 zile lucrãtoare de la data aprobãrii ordinului prevãzut la pct. 8.1, Comisia de recunoaştere solicitã organismului desemnat stabilirea, împreunã cu organismul naţional de acreditare, a programului de supraveghere; organismul desemnat va transmite, în copie, programul de supraveghere astfel convenit Comisiei de recunoaştere, în termen de 20 de zile lucrãtoare de la data la care organismul a primit cererea.
8.6. Ministerul Economiei şi Comerţului notificã Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.756/2006 , organismele recunoscute pe care le-a desemnat şi sarcinile specifice pe care acestea le vor executa; lista organismelor notificate şi numãrul lor de identificare, precum şi sarcinile specifice pentru care au fost notificate se publicã în Sistemul informatic Nando (New Approach Notified and Designated Organisations).
9.1. Comisia de recunoaştere poate limita, suspenda sau retrage desemnarea şi notificarea unui organism, în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza desemnãrii ori în situaţia în care organismul solicitã acest lucru.
9.2. Solicitarea organismului privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii şi notificãrii trebuie înaintatã Comisiei de recunoaştere cu minimum 3 luni înainte de încetarea activitãţii organismului în cauzã.
9.3. În situaţia prevãzutã la pct. 9.1, organismul trebuie sã asigure predarea într-un mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legãturã cu evaluãrile realizate sau în curs de realizare din perioada în care a fost notificat conform pct. 8.6, cu acceptul clientului, cãtre Comisia de recunoaştere sau cãtre un alt organism desemnat şi notificat, dupã caz, din domeniu, stabilit de Comisia de recunoaştere.
9.4. Decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii şi notificãrii determinã retragerea recunoaşterii, prin anularea certificatului de recunoaştere şi actualizarea ordinului ministrului economiei şi comerţului, prevãzut la pct. 8.1, şi informarea corespunzãtoare a Comisiei Europene şi a statelor membre ale Uniunii Europene, prevãzutã la pct. 8.6.
9.5. Limitarea, suspendarea sau retragerea notificãrii, dupã caz, a unui organism nu afecteazã valabilitatea certificatelor de conformitate emise de cãtre acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii şi notificãrii organismului, pânã când se dovedeşte cã acestea trebuie retrase.
10. Organismele pot contesta la instanţa judecãtoreascã competentã decizia privind retragerea desemnãrii şi notificãrii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. D
Supravegherea organismelor desemnate şi notificate

11.1. Organismele desemnate şi notificate trebuie sã îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind desemnarea lor.
11.2. Organismele desemnate şi notificate trebuie sã facã cunoscut Comisiei de recunoaştere şi organismului naţional de acreditare orice intenţie de modificare a unor documente prevãzute la pct. 4, precum şi orice altã mãsurã ce se doreşte a fi implementatã şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legãturã cu desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Organismele desemnate şi notificate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii.
11.3. Organismele desemnate şi notificate vor transmite Comisiei de recunoaştere raportul organismului naţional de acreditare referitor la impactul modificãrilor, dacã acestea afecteazã condiţiile prevãzute la pct. 11.1. În situaţia în care modificãrile privesc certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, organismul desemnat şi notificat va transmite Comisiei de recunoaştere şi copia documentului actualizat.
12.1. Supravegherea organismelor desemnate şi notificate se realizeazã de cãtre organismul naţional de acreditare, în conformitate cu programul de supraveghere prevãzut la pct. 8.5.
12.2. În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii auditului de supraveghere, organismul desemnat şi notificat va informa Comisia de recunoaştere cu privire la rezultatul auditului de supraveghere, prin transmiterea raportului complet de audit încheiat de echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare.
12.3. Organismele desemnate şi notificate vor informa Comisia de recunoaştere cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi/sau reînnoirea acesteia.
13.1. În caz de existenţã a oricãrui dubiu privind respectarea cerinţelor care au stat la baza desemnãrii, organismul notificat va transmite, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Dacã este cazul, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, organismul naţional de acreditare va realiza un audit de supraveghere neplanificat la organismul desemnat sau notificat în cauzã. Totodatã, Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificãrii dubiilor existente.
13.2. Organismul naţional de acreditare va transmite Comisiei de recunoaştere raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere prevãzut la pct. 13.1, în termen de douã zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
14.1. În situaţia în care în cadrul procesului de supraveghere se constatã neconformitãţi faţã de cerinţele prezentelor norme metodologice, organismul naţional de acreditare şi organismul notificat în cauzã vor stabili mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitãţilor, care se aprobã de Comisia de recunoaştere.
14.2. În funcţie de natura neconformitãţilor, Comisia de recunoaştere poate decide ca pe o perioadã determinatã, pânã la eliminarea neconformitãţilor, activitatea organismului în domeniul în care este desemnat şi notificat sã fie limitatã sau suspendatã.
15. Organismele notificate trebuie sã permitã necondiţionat accesul reprezentanţilor Comisiei de recunoaştere la documente, precum şi participarea la activitãţile care privesc încercãrile şi/sau evaluãrile ce se realizeazã de cãtre acestea, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
16. Organismele notificate vor transmite Comisiei de recunoaştere în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile de certificare efectuate în anul calendaristic anterior. Raportul anual va conţine în principal informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, conform sarcinilor atribuite organismului ca urmare a notificãrii;
b) reclamaţiile şi apelurile înregistrate împotriva deciziilor organismului notificat, inclusiv informaţii privind negocierile şi rezultatele în legãturã cu acestea;
c) experienţa acumulatã în urma realizãrii sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a notificãrii şi propuneri de perfecţionare a activitãţii;
d) activitãţile subcontractate, subcontractanţii şi experienţa dobânditã ca urmare a subcontractãrii activitãţilor pentru realizarea sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a notificãrii;
e) dificultãţile întâmpinate în realizarea sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a notificãrii şi mãsurile pe care le-a luat pentru eliminarea acestora sau pe care urmeazã sã le ia în acest scop;
f) modul de participare la activitãţile de standardizare din domeniul în care a fost desemnat.
17. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1


───────
la normele metodologice
───────────────────────

Organismul .......................................................
(denumirea completã, adresa, tel/fax, e-mail,
cod unic de înregistrare)

Nr. ........./data ............*1)

CERERE DE DESEMNARE
- model -

Organismul*2) ........, având sediul în*3) ......., reprezentat prin director/preşedinte*4) ......., în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Normele metodologice privind desemnarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii produselor din domeniile reglementate prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 487/2002 , republicatã, şi ale <>art. 14 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor, solicitã Ministerului Economiei şi Comerţului - Comisia de recunoaştere sã fie evaluat în vederea desemnãrii în scopul de a realiza evaluarea conformitãţii pentru grupa de produse ........., prin*5) .................. .

Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente*6): ............... .

Directorul/preşedintele*7) organismului,
.......................................
__________
*1) Numãrul/data de înregistrare la Comisia de recunoaştere.
*2) Denumirea completã a organismului.
*3) Adresa completã, codul poştal.
*4) Numele şi prenumele.
*5) Denumirea procedurilor de evaluare a conformitãţii produselor ce fac obiectul evaluãrii.
*6) Documentele conform prevederilor art. 5 alin. (3) din Normele metodologice privind desemnarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii produselor din domeniile reglementate prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 487/2002 , republicatã.
*7) Numele, prenumele şi semnãtura directorului/preşedintelui şi ştampila organismului.


ANEXA 2
───────
la normele metodologice
───────────────────────

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
Comisia de recunoaştere a organismelor care realizeazã evaluarea
conformitãţii echipamentelor destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor

CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
- model -

Nr. ................../data emiterii ...............
În aplicarea prevederilor art. 7 din Normele metodologice privind desemnarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii produselor din domeniile reglementate prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 487/2002 , republicatã, şi ca urmare a cererii de desemnare înregistrate cu nr. ...../....., se emite prezentul certificat de recunoaştere, prin care se atestã cã organismul *1) ........., cu sediul în*2) ......., respectã cerinţele minime prevãzute la <>art. 14 din Legea nr. 608/2001 , republicatã, şi are competenţa, capacitatea şi aptitudinea de a realiza sarcinile specifice privind evaluarea conformitãţii produselor prin*3): ........ pentru produsele sau grupa de produse ........., conform prevederilor aplicabile din <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizãrii în exteriorul clãdirilor. La data retragerii desemnãrii organismului *1) ....... prezentul certificat se anuleazã.

Preşedintele*4) Comisiei de recunoaştere,
.......................................
____________
*1) Denumirea completã a organismului.
*2) Adresa completã, codul poştal.
*3) Denumirea procedurii de evaluare a conformitãţii produselor.
*4) Numele, prenumele, semnãtura şi ştampila autoritãţii competente.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016