Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 15 februarie 2002  privind desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii in domeniul recipientelor simple sub presiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 15 februarie 2002 privind desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii in domeniul recipientelor simple sub presiune

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 140 din 22 februarie 2002
A. Criteriile minime de evaluare a organismelor care trebuie recunoscute
Poate fi organism desemnat orice persoana juridicã sau structura din cadrul unei persoane juridice înregistrate la registrul comerţului, care dovedeşte ca respecta prevederile prezentelor norme metodologice.
1. Organismul de certificare, directorul acestuia şi personalul responsabil pentru executarea testelor de verificare trebuie sa fie alţii decât proiectantul, producãtorul, furnizorul sau instalatorul de recipiente pe care aceştia le inspecteaza şi decât reprezentanţii autorizaţi ai acestora. Aceştia nu se vor implica direct în proiectarea, construcţia, comercializarea sau întreţinerea acestor recipiente şi nici nu vor reprezenta pãrţile angajate în aceste activitãţi. Aceasta cerinta nu exclude posibilitatea schimburilor de informaţii tehnice între producãtor şi organismul de certificare.
2. Organismul de certificare şi personalul acestuia trebuie sa execute testele de verificare cu cel mai înalt grad de integritate profesionalã şi competenta tehnica şi trebuie sa fie independenţi fata de orice presiuni şi stimulente, îndeosebi financiare, din partea unor persoane sau grupuri de persoane care au interes în rezultatul verificãrii şi care ar putea influenta decizia lor sau rezultatele verificãrilor.
3. Organismul de certificare trebuie sa aibã la dispoziţie personalul necesar şi trebuie sa dispunã de dotãrile necesare care sa îi permitã îndeplinirea în bune condiţii a sarcinilor sale administrative şi tehnice legate de verificare; de asemenea, trebuie sa aibã acces la echipamentul necesar pentru verificãri speciale.
4. Personalul organismului de certificare trebuie sa aibã:
a) pregãtire temeinica tehnica şi profesionalã;
b) cunoştinţe corespunzãtoare cerinţelor privind testele ce trebuie executate şi experienta adecvatã pentru realizarea acestor teste.
5. Trebuie garantatã imparţialitatea personalului de certificare. Remunerarea personalului nu trebuie sa fie dependenta de numãrul de teste executate şi nici de rezultatul acestora.
6. Organismul de certificare trebuie sa încheie o asigurare de rãspundere civilã dacã rãspunderea pentru teste nu este asumatã de cãtre stat.
7. Personalul de certificare este obligat sa pãstreze secretul profesional cu privire la informaţiile dobândite în exercitarea sarcinilor ce decurg din respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice sau a altor reglementãri, cu excepţia situaţiei în care informaţiile sunt solicitate de Ministerul Industriei şi Resurselor în calitate de autoritate de stat în domeniu sau de cãtre autoritatea responsabilã cu supravegherea pieţei în acest domeniu.
B. Documentele care se solicita organismelor pentru evaluarea acestora în vederea desemnãrii
8. Solicitarea pentru desemnare se realizeazã prin completarea şi transmiterea cãtre Ministerul Industriei şi Resurselor - Comisia de desemnare - a cererii de desemnare, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de înmatriculare la registrul comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
b) scurta prezentare a activitãţii organismului, din care sa rezulte experienta şi abilitatile acestuia în domeniul recipientelor simple sub presiune şi/sau în domenii înrudite cu acest domeniu, inclusiv organigrama organismului;
c) certificatul de acreditare în legatura cu obiectul desemnãrii, emis de organismul naţional de acreditare, în copie;
d) asigurarea de rãspundere civilã, în copie, pentru cazul în care rãspunderea nu revine statului prin lege, însoţitã de o adresa a societãţii de asigurare, prin care sa se certifice ca polita de asigurare acoperã despãgubirile care pot fi solicitate în urma activitãţii pentru care se solicita desemnarea;
e) referinte privind schema de evaluare care va fi aplicatã de cãtre organism în calitate de organism desemnat; schema de evaluare trebuie sa facã referire la cerinţele şi procedurile pentru evaluarea conformitatii;
f) raportul întocmit de cãtre organismul naţional de acreditare, referitor la acordul privind procedura de evaluare a conformitatii, documentata şi aplicatã de cãtre solicitant, şi sistemul de management al calitãţii având în vedere cerinţele cuprinse în Hotãrârea Guvernului nr. 571/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a recipientelor simple sub presiune;
g) acordurile încheiate pentru subcontractarea activitãţilor în legatura cu sarcinile pentru care solicita desemnarea, în copie, dacã este cazul;
h) modelul contractului de subcontractare a activitãţilor, dacã este cazul;
i) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul naţional de acreditare sa punã la dispoziţie autoritãţii competente, la cerere, documente şi informaţii în legatura cu acreditarea sa.
9. În mãsura în care este necesar pentru luarea deciziei privind desemnarea, la solicitarea Comisiei de desemnare, organismul va transmite şi alte documente pentru examinare.
C. Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea şi retragerea desemnãrii
10. Comisia de desemnare evalueaza solicitarea privind desemnarea, având în vedere urmãtoarele:
a) prevederile art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor;
b) cerinţele relevante în legatura cu sarcinile prevãzute la cap. II din Hotãrârea Guvernului nr. 571/2001;
c) valoarea minima a asigurãrii de rãspundere civilã conform pct. 8 lit. d).
11. - (1) În baza analizei documentelor enumerate la lit. B Comisia de desemnare va elibera un certificat de recunoaştere laboratorului sau organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prezentelor norme metodologice, stabilind scopul şi sarcinile pentru care va fi desemnat. Modelul certificatului de recunoaştere este prezentat în anexa nr. 2.
(2) În vederea luãrii deciziei privind recunoaşterea Comisia de desemnare poate realiza şi o evaluare a solicitantului la sediul acestuia.
(3) În situaţia în care solicitantul evaluãrii nu întruneşte condiţiile prevãzute de prezentele norme metodologice, Comisia de desemnare, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de evaluare, va face cunoscutã solicitantului respingerea motivatã a cererii.
(4) Decizia Comisiei de desemnare va fi luatã în baza rezultatului evaluãrii consemnat în procesul-verbal de evaluare şi în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de desemnare.
(5) Organismele pentru care s-au emis certificate de recunoaştere se desemneazã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor.
(6) Ordinul prevãzut la alin. (5) conţine pentru fiecare organism desemnat informaţii privind denumirea completa, sediul, produsele sau grupele de produse care se supun evaluãrii şi sarcinile specifice în legatura cu procedura de evaluare a conformitatii produselor respective, precum şi numãrul de identificare din Registrul organismelor notificate.
(7) Lista cuprinzând organismele notificate va fi actualizatã ori de câte ori va fi necesar.
12. - (1) Comisia de desemnare limiteazã, suspenda sau retrage desemnarea unui organism în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza desemnãrii sau în situaţia în care organismul solicita acest lucru.
(2) Solicitarea organismului privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii trebuie înaintatã Comisiei de desemnare cu minimum 3 luni înainte de încetarea activitãţii.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (1) organismul trebuie sa asigure predarea în mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legatura cu evaluarile realizate sau în curs de realizare din perioada în care a fost desemnat, cãtre autoritatea competenta sau cãtre un alt organism desemnat din domeniu, stabilit de Comisia de desemnare.
(4) Decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii determina actualizarea ordinului ministrului industriei şi resurselor, care conţine lista cuprinzând organismele notificate.
(5) Limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii unui organism nu afecteazã rapoartele de încercãri sau certificatele de conformitate emise de cãtre acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii.
13. Organismele pot contesta la instanta judecãtoreascã competenta decizia privind retragerea desemnãrii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
D. Supravegherea organismelor desemnate
14. - (1) Organismele desemnate trebuie sa îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind desemnarea lor.
(2) Organismele desemnate trebuie sa facã cunoscut Comisiei de desemnare şi organismului naţional de acreditare orice modificare ce se intenţioneazã a fi adusã documentelor prevãzute la pct. 8 lit. a), c), d), e), g) şi h), precum şi orice alta mãsura ce se doreşte a fi implementata şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legatura cu desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Organismele desemnate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii.
(3) Organismele desemnate vor transmite Comisiei de desemnare raportul organismului naţional de acreditare referitor la impactul modificãrilor prevãzute la alin. (1) asupra acreditãrii şi/sau acordului prevãzut la pct. 8 lit. f). În situaţia în care modificãrile privesc certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, organismul desemnat va transmite Comisiei de desemnare şi copia de pe documentul actualizat.
15. - (1) Supravegherea organismelor desemnate se realizeazã de cãtre organismul naţional de acreditare în conformitate cu procedura de supraveghere a acestuia.
(2) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii auditului de supraveghere organismul desemnat va informa Comisia de desemnare cu privire la rezultatul auditului de supraveghere, prin transmiterea raportului complet de audit, încheiat de echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare.
(3) Organismele desemnate vor informa Comisia de desemnare cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi reînnoirea acesteia.
16. - (1) În cazul existenţei oricãrui dubiu privind respectarea cerinţelor care au stat la baza desemnãrii, organismul desemnat va transmite, la solicitatea Comisiei de desemnare, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Dacã este cazul, la solicitarea Comisiei de desemnare, organismul naţional de acreditare va realiza un audit de supraveghere neplanificat la organismul desemnat în cauza. Totodatã Comisia de desemnare poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificarii dubiului.
(2) Organismul naţional de acreditare va transmite Comisiei de desemnare raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere neplanificat prevãzut la alin. (1), în termen de doua zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
17. - (1) În situaţia în care în cadrul procesului de evaluare sau supraveghere se constata neconformitãţi fata de cerinţele prezentelor norme metodologice, Comisia de desemnare împreunã cu organismul naţional de acreditare şi organismul desemnat în cauza vor stabili mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitatilor.
(2) În funcţie de natura neconformitatilor Comisia de desemnare poate decide ca pe o perioada determinata, pana la eliminarea neconformitatilor, activitatea organismului în domeniul în care este desemnat sa fie limitatã sau suspendatã.
18. Organismele desemnate trebuie sa permitã necondiţionat accesul la documentele, precum şi evaluarea în legatura cu desemnarea şi supravegherea conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
19. Organismul desemnat va transmite Comisiei de desemnare care l-a desemnat copii de pe rapoartele de testare şi/sau de pe certificatele emise, refuzate sau retrase.
20. - (1) Organismul desemnat va transmite Comisiei de desemnare care l-a desemnat, în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile întreprinse în anul calendaristic anterior. Raportul anual va conţine în principal informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, care sunt în legatura cu sarcinile ce i-au revenit acestuia ca urmare a desemnãrii;
b) reclamaţiile şi apelurile înregistrate impotriva deciziilor organismului desemnat, inclusiv informaţii privind negocierile şi rezultatele în legatura cu acestea;
c) experienta acumulatã în urma realizãrii sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a desemnãrii;
d) activitãţile subcontractate, subcontractantii şi experienta dobandita ca urmare a subcontractarii activitãţilor pentru realizarea sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a desemnãrii;
e) dificultãţile intampinate în realizarea sarcinilor ce i-au revenit ca urmare a desemnãrii;
f) participarea la activitãţile de standardizare din domeniul în care a fost desemnat.
(2) Organismul desemnat va transmite la Ministerul Industriei şi Resurselor - structura care va coordona domeniul infrastructurii calitãţii şi evaluãrii conformitatii produselor, conform Legii nr. 608/2001, în fiecare an, anterior datei de 1 martie, o copie de pe raportul anual prevãzut la alin. (1).
21. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

Organismul ................................................
(denumirea completa, adresa, telefon/fax, e-mail)

Nr. ......../data ......*1)

CERERE DE DESEMNARE
- model -

Organismul ......................*2), având sediul în ..............*3), reprezentat prin director/preşedinte ...............*4), în aplicarea prevederilor Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 35/2002 şi a prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 571/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a recipientelor simple sub presiune, solicita Comisiei de desemnare - organism care realizeazã evaluarea conformitatii în domeniul recipientelor simple sub presiune, evaluarea în vederea desemnãrii, în scopul de a realiza testarea/evaluarea conformitatii pentru grupa de produse .............*5) prin ..............*6).
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente*7):
- ........................................................................
- ........................................................................
- ........................................................................
- ........................................................................

Director/Preşedinte,
......................*8)

-----------------
*1) Numãrul/data de înregistrare de cãtre autoritatea competenta.
*2) Denumirea completa a organismului.
*3) Adresa completa, codul poştal.
*4) Numele şi prenumele.
*5) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse ce face obiectul evaluãrii, asociate activitãţilor CAEN.
*6) Denumirea încercãrilor sau procedurii de evaluare a conformitatii produselor ce fac obiectul evaluãrii.
*7) Documentele conform prevederilor lit. B din Normele metodologice privind desemnarea organismelor care realizeazã evaluarea conformitatii în domeniul recipientelor simple sub presiune.
*8) Numele, prenumele, semnatura şi ştampila organismului.


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

Ministerul ................*1)
Comisia de desemnare

CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
- model -

Nr. ......./data emiterii .........

În aplicarea prevederilor pct. 10 din Normele metodologice privind desemnarea organismelor care realizeazã evaluarea conformitatii în domeniul recipientelor simple sub presiune, aprobate prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 35/2002, şi a cererii de evaluare nr. ......... se emite prezentul certificat de recunoaştere, prin care se atesta ca organismul ............*2), cu sediul în ....................*3), respecta cerinţele minime prevãzute la art. 14 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor şi are capacitatea, competenta şi capabilitatea de a realiza sarcinile specifice privind evaluarea produselor prin testare/procedura de evaluare a conformitatii ........*4) pentru produsele sau grupa de produse ............*5), conform prevederilor aplicabile din Hotãrârea Guvernului nr. 571/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a recipientelor simple sub presiune.
Prezentul certificat nu constituie temei legal pentru organismul ..........*2) de a acţiona ca laborator/ organism desemnat.

Preşedinte,
.....................*6)
---------------
*1) Denumirea completa a autoritãţii competente responsabile de reglementarea domeniului în care s-au solicitat evaluarea şi desemnarea.
*2) Denumirea completa a organismului.
*3) Adresa completa, codul poştal.
*4) Denumirea încercãrilor sau procedurii de evaluare a conformitatii produselor.
*5) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse asociate activitãţilor CAEN.
*6) Numele, prenumele, semnatura şi ştampila autoritãţii competente.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016