Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 iulie 2003  privind recunoasterea si desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii aparatelor de cantarit cu functionare neautomata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 14 iulie 2003 privind recunoasterea si desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii aparatelor de cantarit cu functionare neautomata

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 557 din 4 august 2003
1. Prezentele norme metodologice stabilesc procedura pentru recunoaşterea şi desemnarea organismelor care realizeazã evaluarea conformitatii aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata, denumite în continuare organisme, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de punere în funcţiune a aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata.
2. Poate fi recunoscut şi desemnat orice organism, persoana juridicã sau entitate din cadrul unei persoane juridice cu sediul în România, care dovedeşte ca poate realiza sarcini specifice în legatura cu evaluarea conformitatii aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata şi care respecta cerinţele şi criteriile minime aplicabile organismelor recunoscute, prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 , precum şi cerinţele prevãzute de prezentele norme metodologice.
3. Organismele desemnate conform prevederilor prezentelor norme metodologice trebuie sa îndeplineascã sarcinile în legatura cu obiectul desemnãrii, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 617/2003 , pe toatã perioada desemnãrii.
A. Documentele care se solicita organismelor pentru evaluare în vederea recunoaşterii şi desemnãrii
4. Solicitarea pentru recunoaştere şi desemnare se realizeazã prin completarea şi transmiterea de cãtre organism la Ministerul Economiei şi Comerţului - Comisia de recunoaştere - a cererii de recunoaştere şi desemnare, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare la registrul comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
b) scurta prezentare a activitãţii organismului, din care sa rezulte experienta şi competenta acestuia în domeniul aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata, pentru care se solicita evaluarea, inclusiv organigrama organismului;
c) referinte privind schema de evaluare care va fi aplicatã de cãtre organismul respectiv în calitate de organism desemnat; aceasta schema trebuie sa facã referire la cerinţele şi procedura utilizata pentru evaluarea conformitatii;
d) copie de pe certificatul de acreditare în legatura cu obiectul recunoaşterii şi desemnãrii, emis de organismul naţional de acreditare;
e) raport întocmit de organismul naţional de acreditare referitor la procedura de evaluare a conformitatii, documentata şi aplicatã de cãtre solicitant, şi la sistemul de management al calitãţii privind competenta tehnica a organismului pentru a evalua conformitatea aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata;
f) documentele încheiate pentru subcontractarea activitãţilor în legatura cu sarcinile pentru care solicita desemnarea, în copie, dacã este cazul;
g) modelul contractului de subcontractare a activitãţilor, dacã este cazul;
h) copie de pe asigurarea de rãspundere civilã, pentru cazul în care rãspunderea nu revine statului prin lege;
i) declaraţie scrisã prin care organismul solicitant este de acord ca organismul naţional de acreditare sa punã la dispoziţie Comisiei de recunoaştere, la cerere, documente şi informaţii în legatura cu acreditarea sa.
B. Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea şi retragerea recunoaşterii şi desemnãrii
5. Comisia de recunoaştere evalueaza solicitarea privind recunoaşterea şi desemnarea în urma examinãrii documentelor prevãzute la pct. 4 şi a verificãrii respectãrii:
a) criteriilor minime pentru recunoaşterea organismelor prevãzute în anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 ;
b) prevederilor <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor;
c) cerinţelor privind competenta tehnica şi capabilitatea organismului de a evalua conformitatea aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata cu cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 ;
d) sarcinilor în legatura cu procedura/procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 , pentru care organismul solicita recunoaşterea şi desemnarea;
e) valorii minime a asigurãrii de rãspundere civilã;
f) oricãror alte cerinţe aplicabile organismelor conform prezentelor norme metodologice.
6. În mãsura în care este necesar pentru luarea deciziei privind recunoaşterea şi desemnarea organismului, Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri pentru informarea sa completa şi corecta.
7.1. Comisia de recunoaştere emite certificat de recunoaştere organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prevãzute de prezentele norme metodologice, stabilind scopul şi sarcinile pentru care acesta este recunoscut, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere şi desemnare. Modelul certificatului de recunoaştere este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
7.2. În situaţia în care organismul nu dovedeşte conformitatea cu cerinţele prevãzute de prezentele norme metodologice, Comisia de recunoaştere, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere şi desemnare, face cunoscutã organismului respingerea motivatã a cererii.
7.3. Rezultatul evaluãrii realizate de Comisia de recunoaştere şi decizia acesteia se consemneazã într-un proces-verbal, întocmit şi pãstrat conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al Comisiei de recunoaştere.
7.4. Pana la data intrãrii în vigoare a Protocolului european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale - PECA sau pana la data de 1 ianuarie 2007, în cazul în care un astfel de protocol nu se încheie pentru domeniul aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata, Comisia de recunoaştere solicita înscrierea organismului prevãzut la pct. 7.1 în Registrul organismelor recunoscute.
8.1. Comisia de recunoaştere propune ministrului economiei şi comerţului includerea organismului prevãzut la pct. 7.1 în lista cuprinzând organismele recunoscute care realizeazã evaluarea conformitatii aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata. Lista cuprinzând organismele recunoscute se aproba prin ordin al ministrului economiei şi comerţului şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
8.2. Ordinul ministrului economiei şi comerţului prevãzut la pct. 8.1 va conţine, pentru fiecare organism din lista, informaţii privind denumirea completa, sediul, produsele sau grupele de produse care se supun evaluãrii conformitatii, sarcinile specifice pentru care a fost desemnat şi numãrul de identificare alocat în urma înregistrãrii acestuia în Registrul organismelor recunoscute.
8.3. În cazuri motivate desemnarea poate fi acordatã pentru o perioada limitatã; în aceasta situaţie Comisia de recunoaştere va decide ulterior privind prelungirea sau retragerea desemnãrii.
8.4. În termen de 5 zile lucrãtoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului prevãzut la pct. 8.1 Comisia de recunoaştere solicita organismului desemnat stabilirea, împreunã cu reprezentanţii organismului naţional de acreditare, a programului de supraveghere. Programul de supraveghere va fi transmis Comisiei de recunoaştere de cãtre organismul desemnat, în termen de 20 de zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
9.1. Comisia de recunoaştere propune spre aprobare ministrului economiei şi comerţului decizia sa privind suspendarea, limitarea sau retragerea desemnãrii unui organism, în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza recunoaşterii şi desemnãrii sau în situaţia în care organismul solicita acest lucru.
9.2. Solicitarea organismului privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii trebuie înaintatã Comisiei de recunoaştere cu minimum 3 luni înainte de încetarea activitãţii.
9.3. Decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii determina actualizarea listei organismelor recunoscute care realizeazã evaluarea aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata, prevãzutã la pct. 8.1.
9.4. În situaţia retragerii desemnãrii organismul trebuie sa asigure predarea într-un mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legatura cu evaluarile realizate sau în curs de realizare din perioada în care a fost desemnat, cu acceptul clientului, cãtre Comisia de recunoaştere sau cãtre un alt organism desemnat din domeniu, stabilit de Comisia de recunoaştere. Retragerea desemnãrii determina retragerea recunoaşterii prin anularea certificatului de recunoaştere.
9.5. Limitarea, suspendarea sau retragerea recunoaşterii şi desemnãrii unui organism nu afecteazã rapoartele de încercãri ori certificatele de conformitate emise de cãtre acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii, pana când se poate dovedi ca acestea trebuie retrase.
10. Decizia privind retragerea recunoaşterii şi desemnãrii se poate contesta de cãtre laborator sau organism la instanta judecãtoreascã competenta, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
C. Supravegherea organismelor desemnate
11.1. Organismele desemnate trebuie sa îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind recunoaşterea şi desemnarea lor.
11.2. Organismele desemnate trebuie sa facã cunoscut Comisiei de recunoaştere şi organismului naţional de acreditare orice modificare care se intenţioneazã a fi adusã documentelor prevãzute la pct. 4 lit. a), c), d), f), g) şi h), precum şi orice alta mãsura ce se doreşte a fi implementata şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legatura cu desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Organismele desemnate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii. În situaţia în care modificãrile privesc documentele prevãzute la pct. 4 lit. a), organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere şi copia documentului actualizat.
11.3. Pentru mãsurile care pot afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legatura cu recunoaşterea şi desemnarea, organismele desemnate trebuie sa solicite, în funcţie de natura modificãrilor, organismului naţional de acreditare, evaluarea impactului acestor modificãri asupra condiţiilor de recunoaştere şi desemnare; în termen de 48 de ore de la finalizarea evaluãrii, organismele desemnate vor transmite Comisiei de recunoaştere raportul organismului naţional de acreditare încheiat cu ocazia acestei evaluãri.
12.1. Supravegherea organismelor desemnate se realizeazã de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului şi de reprezentanţi ai organismului naţional de acreditare, conform programului de supraveghere prevãzut la pct. 8.4 şi în baza procedurii de supraveghere stabilite de cãtre organismul naţional de acreditare şi acceptate de cãtre Comisia de recunoaştere.
12.2. În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii auditului de supraveghere organismul desemnat va informa Comisia de recunoaştere cu privire la rezultatul auditului de supraveghere, prin transmiterea raportului complet de audit, încheiat de cãtre echipa de evaluare constituitã în acest scop.
12.3. Organismele desemnate au obligaţia sa informeze Comisia de recunoaştere cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi reînnoirea acesteia.
13.1. În cazul existenţei vreunui dubiu privind respectarea cerinţelor care au stat la baza recunoaşterii şi desemnãrii, organismul desemnat va transmite, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Când este cazul, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, organismul naţional de acreditare va realiza un audit de supraveghere neplanificat al organismului desemnat în cauza. Totodatã Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificarii dubiului.
13.2. Organismul naţional de acreditare va transmite Comisiei de recunoaştere raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere neplanificat prevãzut la pct. 13.1, în termen de doua zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
14.1. În situaţia în care în cadrul procesului de supraveghere se constata neconformitãţi fata de cerinţele prezentelor norme metodologice, Comisia de recunoaştere, împreunã cu echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare şi organismul în cauza vor stabili mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitatilor.
14.2. Comisia de recunoaştere, în funcţie de natura neconformitatilor, poate decide ca pe o perioada determinata, pana la eliminarea neconformitatilor prevãzute la pct. 14.1, activitatea organismului sa fie limitatã sau suspendatã în domeniul în care este desemnat.
15. Organismele trebuie sa permitã necondiţionat reprezentanţilor Comisiei de recunoaştere accesul la documente şi participarea la activitãţile care privesc incercarile şi/sau evaluarile ce se realizeazã de cãtre acestea în legatura cu obiectul desemnãrii şi supravegherii, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
16. Organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile întreprinse în anul calendaristic anterior, ca urmare a desemnãrii. Raportul anual va conţine informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, care sunt în legatura cu sarcinile ce îi revin acestuia;
b) reclamaţiile înregistrate impotriva deciziilor laboratorului sau organismului, inclusiv informaţii privind modul de rezolvare a acestora;
c) dificultãţile intampinate în realizarea sarcinilor; mãsurile proprii întreprinse şi/sau pe care le propune pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
d) activitãţile subcontractate, subcontractantii; mãsurile întreprinse şi/sau pe care le propune pentru îmbunãtãţirea acestor activitãţi;
e) participarea la activitãţile de standardizare din domeniul în care a fost desemnat.
17. Organismele recunoscute conform prevederilor prezentelor norme metodologice pot face obiectul notificãrii, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 617/2003 şi ale <>Legii nr. 608/2001 .
18. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------


Modelul cererii de recunoaştere şi desemnare


Organismul .............................. Nr. .../data ......*1)
(denumirea completa, adresa, tel./fax,
e-mail, codul unic de înregistrare,
nr. de ordine în registrul comerţului)



CERERE DE RECUNOAŞTERE ŞI DESEMNARE


Organismul*2) ........................, având sediul în*3) ....................., reprezentat prin directorul/preşedintele*4) ......................., în aplicarea prevederilor <>art. 18 din Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de punere în funcţiune a aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata, solicita Comisiei de recunoaştere a organismelor care realizeazã evaluarea conformitatii aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata sa fie evaluat în vederea recunoaşterii şi desemnãrii, în scopul de a realiza evaluarea conformitatii pentru sortimentul/sortimentele/subsortimentul/subsortimentele*5) ......... prin*6) ............ .
La prezenta cerere anexãm urmãtoarele documente*7):
- ...............................................................
- ...............................................................
- ...............................................................



Directorul/Preşedintele*8)
organismului,
...........................

--------------
*1) Numãrul/data de înregistrare la Comisia de recunoaştere.
*2) Denumirea completa a organismului.
*3) Adresa completa, codul poştal.
*4) Numele şi prenumele.
*5) Denumirea şi codul sortimentului/subsortimentului ce face obiectul evaluãrii.
*6) Denumirea procedurii de evaluare a conformitatii produselor ce fac obiectul evaluãrii.
*7) Documentele conform prevederilor din secţiunea A pct. 4 din normele metodologice.
*8) Numele, prenumele, semnatura şi ştampila organismului.


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------


Modelul certificatului de recunoaştere

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
Comisia de recunoaştere a organismelor
care realizeazã evaluarea conformitatii
aparatelor de cantarit cu funcţionare
neautomata



CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
Nr. ......./ data emiterii ........

În aplicarea prevederilor <>art. 18 din Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de punere în funcţiune a aparatelor de cantarit cu funcţionare neautomata, ca urmare a cererii de recunoaştere şi desemnare înregistrate cu nr. ........../............., se emite prezentul certificat de recunoaştere, prin care se atesta ca organismul*1) .........................., cu sediul în*2) ..................................., respecta cerinţele minime prevãzute şi are capacitatea, competenta şi capabilitatea de a realiza sarcinile specifice privind evaluarea conformitatii produselor prin*3) .............................. pentru sortimentele sau subsortimentele*4) ................................., conform prevederilor <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 .
Prezentul certificat da dreptul organismului*1) ...................., de a acţiona ca organism desemnat de la data intrãrii în vigoare a ordinului prevãzut la <>art. 18 lit. f) din Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 .


Preşedintele*5)
Comisiei de recunoaştere,
..........................


-----------
*1) Denumirea completa a organismului.
*2) Adresa completa, codul poştal.
*3) Denumirea procedurii de evaluare a conformitatii produselor.
*4) Denumirea şi codul sortimentelor sau subsortimentelor.
*5) Numele, prenumele, semnatura, ştampila Direcţiei infrastructura calitãţii şi mediu.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016