Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 11 septembrie 2006  privind desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii mijloacelor de masurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 11 septembrie 2006 privind desemnarea organismelor care realizeaza evaluarea conformitatii mijloacelor de masurare

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 25 octombrie 2006

1. Prezentele norme metodologice stabilesc procedura pentru desemnarea organismelor de certificare care realizeazã evaluarea conformitãţii mijloacelor de mãsurare, denumite în continuare organisme, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/2006 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a mijloacelor de mãsurare.
2. Poate fi organism desemnat orice persoanã juridicã sau entitate din cadrul unei persoane juridice cu sediul în România, care dovedeşte cã poate realiza sarcini specifice în legãturã cu evaluarea conformitãţii mijloacelor de mãsurare şi care respectã cerinţele şi criteriile aplicabile organismelor desemnate, prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 , precum şi cerinţele prevãzute de prezentele norme metodologice.
3. Organismele desemnate conform prevederilor prezentelor norme metodologice trebuie sã îndeplineascã sarcinile în legãturã cu obiectul desemnãrii, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/2006 , pe toatã perioada desemnãrii.
A. Documentele care se solicitã organismelor pentru evaluare în vederea desemnãrii
4. Solicitarea pentru desemnare se realizeazã prin completarea şi transmiterea de cãtre organism la Ministerul Economiei şi Comerţului - Comisia de recunoaştere a cererii de desemnare, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
b) scurtã prezentare a activitãţii organismului, din care sã rezulte experienţa şi competenţa acestuia în domeniul mijloacelor de mãsurare pentru care se solicitã evaluarea, inclusiv organigrama organismului;
c) certificatul de acreditare în legãturã cu obiectul desemnãrii, emis de organismul naţional de acreditare, în copie;
d) asigurarea de rãspundere civilã, în copie, pentru cazul în care rãspunderea nu revine statului prin lege;
e) referinţe privind schema de evaluare care va fi aplicatã de organismul respectiv în calitate de organism desemnat; schema de evaluare trebuie sã facã referire la cerinţele şi procedura/procedurile utilizatã/utilizate pentru evaluarea conformitãţii;
f) raportul întocmit de organismul naţional de acreditare referitor la procedura de evaluare a conformitãţii documentatã şi aplicatã de cãtre solicitant şi la sistemul de management al calitãţii, având în vedere cerinţele din <>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 ;
g) documentele încheiate pentru subcontractarea activitãţilor în legãturã cu sarcinile pentru care solicitã desemnarea, în copie, dacã este cazul;
h) modelul contractului de subcontractare a activitãţilor, dacã este cazul;
i) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul naţional de acreditare sã punã la dispoziţie Comisiei de recunoaştere, la cerere, documente şi informaţii în legãturã cu acreditarea sa.
B. Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea şi retragerea desemnãrii
5.1. Comisia de recunoaştere evalueazã solicitarea privind desemnarea în urma examinãrii documentelor prevãzute la pct. 4 şi a verificãrii respectãrii:
a) criteriilor pentru desemnarea organismelor prevãzute la <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 ;
b) prevederilor <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã;
c) cerinţelor privind competenţa tehnicã şi capabilitatea organismului de a evalua conformitatea mijloacelor de mãsurare cu cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. I la <>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 ;
d) sarcinilor în legãturã cu procedura/procedurile de evaluare a conformitãţii prevãzute în anexele MI-001-MI-010 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 , pentru care organismul solicitã desemnarea;
e) valorii minime a asigurãrii de rãspundere civilã;
f) oricãror alte cerinţe aplicabile organismelor conform prezentelor norme metodologice.
5.2. Numai organismele recunoscute în prealabil pot fi desemnate.
6.1. În mãsura în care este necesar pentru luarea deciziei privind recunoaşterea în vederea desemnãrii organismului, Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri pentru informarea sa completã şi corectã, inclusiv prin vizite la sediul organismului.
6.2. La solicitarea Comisiei de recunoaştere, unul sau mai mulţi membri ai acesteia participã, în cadrul echipelor de evaluare ale organismului naţional de acreditare, la evaluarea şi supravegherea organismului.
7.1. Comisia de recunoaştere emite certificat de recunoaştere organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prevãzute de prezentele norme metodologice, stabilind scopul şi sarcinile pentru care acesta este recunoscut, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere şi desemnare. Modelul certificatului de recunoaştere este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
7.2. În situaţia în care organismul nu dovedeşte conformitatea cu cerinţele prevãzute de prezentele norme metodologice, Comisia de recunoaştere, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de recunoaştere şi desemnare, face cunoscutã organismului respingerea motivatã a cererii.
7.3. Rezultatul evaluãrii realizate de Comisia de recunoaştere şi decizia acesteia se consemneazã într-un proces-verbal întocmit şi pãstrat conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al Comisiei de recunoaştere.
8.1. Comisia de recunoaştere propune ministrului economiei şi comerţului includerea organismului prevãzut la pct. 7.1 în lista organismelor recunoscute care realizeazã evaluarea conformitãţii mijloacelor de mãsurare. Lista cuprinzând organismele recunoscute se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi comerţului şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
8.2. Ordinul ministrului economiei şi comerţului prevãzut la pct. 8.1 va conţine, pentru fiecare organism din listã, informaţii privind denumirea completã, sediul, produsele sau grupele de produse care se supun evaluãrii conformitãţii, precum şi sarcinile specifice pentru care a fost desemnat. Ordinele ce se emit pânã la data aderãrii României la Uniunea Europeanã vor conţine, pentru fiecare organism din listã, şi numãrul de identificare alocat în urma înregistrãrii acestuia în Registrul organismelor recunoscute.
8.3. În cazuri motivate, desemnarea poate fi acordatã pentru o perioadã limitatã; în aceastã situaţie Comisia de recunoaştere va decide ulterior privind prelungirea, limitarea sau retragerea desemnãrii.
8.4. În termen de 5 zile lucrãtoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului prevãzut la pct. 8.1 Comisia de recunoaştere solicitã organismului desemnat stabilirea, împreunã cu reprezentanţii organismului naţional de acreditare, a programului de supraveghere. Programul de supraveghere va fi transmis Comisiei de recunoaştere de cãtre organismul desemnat, în termen de 20 de zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
9.1. Comisia de recunoaştere propune spre aprobare ministrului economiei şi comerţului decizia sa privind suspendarea, limitarea sau retragerea desemnãrii unui organism, în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza recunoaşterii şi desemnãrii ori în situaţia în care organismul solicitã acest lucru.
9.2. Solicitarea organismului privind limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii trebuie înaintatã Comisiei de recunoaştere cu minimum 3 luni înainte de încetarea activitãţii.
9.3. În situaţia retragerii desemnãrii, organismul trebuie sã asigure predarea în mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legãturã cu evaluãrile realizate ori în curs de realizare din perioada în care a fost desemnat, cu acceptul clientului, cãtre Comisia de recunoaştere sau cãtre un alt organism desemnat din domeniu, stabilit de Comisia de recunoaştere.
9.4. Decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii determinã actualizarea ordinului ministrului economiei şi comerţului care cuprinde lista organismelor recunoscute care realizeazã evaluarea conformitãţii mijloacelor de mãsurare, prevãzutã la pct. 8.1.
9.5. În situaţia în care suspendarea, limitarea sau retragerea desemnãrii priveşte un organism desemnat care a fost notificat, Comisia de recunoaştere trebuie sã acţioneze imediat în sensul informãrii statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene în legãturã cu acest act, respectând procedura aplicabilã a Uniunii Europene.
9.6. Limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii şi, dupã caz, a notificãrii unui organism nu afecteazã rapoartele de încercãri sau certificatele de conformitate emise de acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii sau notificãrii, pânã se poate dovedi cã acestea trebuie retrase.
9.7. Retragerea desemnãrii atrage anularea certificatului de recunoaştere.
10. Decizia privind retragerea desemnãrii se poate contesta de cãtre organism la instanţa judecãtoreascã competentã, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
C. Supravegherea organismelor desemnate
11.1. Organismele desemnate trebuie sã îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind recunoaşterea şi desemnarea lor.
11.2. Organismele desemnate trebuie sã facã cunoscute Comisiei de recunoaştere orice modificare ce se intenţioneazã a fi adusã documentelor prevãzute la pct. 4 lit. a), c), d), e), g) şi h), precum şi orice altã mãsurã ce se doreşte a fi implementatã şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legãturã cu desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Organismele desemnate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii. În situaţia în care modificãrile privesc documentele prevãzute la pct. 4 lit. a), organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere şi copia documentului actualizat.
11.3. Pentru mãsurile care pot afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legãturã cu recunoaşterea şi desemnarea, organismele desemnate trebuie sã solicite, în funcţie de natura modificãrilor, organismului naţional de acreditare evaluarea impactului acestor modificãri asupra condiţiilor de recunoaştere şi desemnare; în termen de 48 de ore de la finalizarea evaluãrii, organismele desemnate vor transmite Comisiei de recunoaştere raportul organismului naţional de acreditare încheiat cu ocazia acestei evaluãri.
12.1. Supravegherea organismelor desemnate se realizeazã de Ministerul Economiei şi Comerţului şi de reprezentanţi ai organismului naţional de acreditare, conform programului de supraveghere prevãzut la pct. 8.4 şi în baza procedurii de supraveghere stabilite de organismul naţional de acreditare şi acceptate de Comisia de recunoaştere.
12.2. În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii evaluãrii pentru supraveghere, organismul desemnat va informa Comisia de recunoaştere cu privire la rezultatul evaluãrii pentru supraveghere, prin transmiterea raportului complet privind evaluarea, încheiat de echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare.
12.3. Organismele desemnate au obligaţia sã informeze Comisia de recunoaştere cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi reînnoirea acesteia.
13.1. În cazul existenţei oricãrui dubiu privind respectarea cerinţelor care au stat la baza recunoaşterii şi desemnãrii, organismul desemnat va transmite, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Când este cazul, la solicitarea Comisiei de recunoaştere, organismul naţional de acreditare va realiza o evaluare neplanificatã pentru supraveghere a organismului desemnat în cauzã. Totodatã Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificãrii dubiului.
13.2. Organismul naţional de acreditare va transmite Comisiei de recunoaştere raportul şi concluziile referitoare la evaluarea neplanificatã pentru supraveghere prevãzutã la pct. 13.1, în termen de douã zile lucrãtoare de la finalizarea acesteia.
14.1. În situaţia în care în cadrul procesului de supraveghere se constatã neconformitãţi în legãturã cu îndeplinirea cerinţelor prezentelor norme metodologice, organismul naţional de acreditare şi organismul în cauzã stabilesc mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitãţilor, care se supun avizãrii Comisiei de recunoaştere.
14.2. Comisia de recunoaştere, în funcţie de natura neconformitãţilor, poate decide ca pe o perioadã determinatã, pânã la eliminarea neconformitãţilor prevãzute la pct. 14.1, activitatea organismului sã fie limitatã ori suspendatã în domeniul în care este desemnat.
15. Organismele trebuie sã permitã necondiţionat reprezentanţilor Comisiei de recunoaştere accesul la documente şi participarea la activitãţile care privesc încercãrile şi/sau evaluãrile ce se realizeazã de cãtre acestea în legãturã cu obiectul desemnãrii şi supravegherii, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
16. Organismul desemnat va transmite Comisiei de recunoaştere, în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile întreprinse în anul calendaristic anterior. Raportul anual va conţine informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, care sunt în legãturã cu sarcinile ce îi revin organismului;
b) reclamaţiile înregistrate împotriva deciziilor organismului, inclusiv informaţii privind modul de rezolvare a acestora;
c) dificultãţile întâmpinate de organism în realizarea sarcinilor; mãsurile proprii întreprinse şi/sau pe care acesta le propune pentru îmbunãtãţirea activitãţii;
d) activitãţile subcontractate, subcontractanţii; mãsurile întreprinse şi/sau pe care organismul le propune pentru îmbunãtãţirea acestor activitãţi;
e) participarea la activitãţile de standardizare din domeniul în care organismul a fost desemnat.
17. Organismele desemnate conform prevederilor prezentelor norme metodologice fac obiectul notificãrii, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/2006 şi ale <>Legii nr. 608/2001 , republicatã.


ANEXA 1


───────
la normele metodologice
───────────────────────





Modelul cererii de desemnare
Organismul ................. Nr. ...../data .......*1)
(denumirea completã, adresa, telefon/fax,
e-mail, cod unic de înregistrare,
nr. de ordine în registrul comerţului)

CERERE DE DESEMNARE
Organismul*2) ........., având sediul în*3) .........., reprezentat
prin directorul/preşedintele*4) ........, în aplicarea prevederilor
art. 4 alin. (1) din Normele metodologice privind desemnarea
laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare
şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii produselor din
domeniile reglementate prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind
evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, aprobate prin
<>Hotãrârea Guvernului nr. 487/2002 , republicatã, şi ale art. 11 din
<>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 privind stabilirea condiţiilor de
introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a mijloacelor de
mãsurare, solicitã Comisiei de recunoaştere a organismelor care
realizeazã evaluarea conformitãţii mijloacelor de mãsurare sã fie
evaluat în vederea desemnãrii, în scopul de a realiza evaluarea
conformitãţii pentru grupa de produse*5) ..........................,
prin*6) .......................................................... .
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente*7):
- .................................................................;
- .................................................................;
- .................................................................;

Directorul/preşedintele*8) organismului,
.........................................
__________
*1) Numãrul/data de înregistrare la Comisia de recunoaştere.
*2) Denumirea completã a organismului.
*3) Adresa completã, codul poştal.
*4) Numele şi prenumele.
*5) Denumirea şi codul produselor sau grupelor de produse ce fac
obiectul evaluãrii.
*6) Denumirea procedurii/procedurilor de evaluare a conformitãţii
produselor ce fac obiectul evaluãrii.
*7) Documentele necesare conform prevederilor pct. 4 din normele
metodologice.
*8) Numele, prenumele, semnãtura şi ştampila laboratorului sau
organismului.



ANEXA 2


───────
la normele metodologice
───────────────────────





Modelul certificatului de recunoaştere

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
Comisia de recunoaştere a organismelor
care realizeazã evaluarea conformitãţii
mijloacelor de mãsurare

CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
Nr. ....../data emiterii .........

În aplicarea prevederilor art. 6 din Normele metodologice privind
desemnarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de
certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii
produselor din domeniile reglementate prevãzute în <>Legea nr. 608/2001
privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, aprobate prin
<>Hotãrârea Guvernului nr. 487/2002 , republicatã, şi ca urmare a Cererii
de desemnare nr. ...../........., se emite prezentul certificat de
recunoaştere, prin care se atestã cã organismul*1) ..........., cu
sediul în*2) ................., respectã cerinţele minime prevãzute la
<>art. 14 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii
produselor, republicatã, şi are competenţa, capacitatea şi aptitudinea
de a realiza sarcinile specifice privind testarea/evaluarea
conformitãţii produselor prin*3) .......... pentru produsele sau grupa
de produse*4) ........, conform prevederilor*5) art./pct./anexei .....
din <>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 .
La data retragerii desemnãrii organismului prezentul certificat de
recunoaştere se anuleazã.

Preşedintele*6) Comisiei de recunoaştere,
.........................................
_________
*1) Denumirea completã a laboratorului sau organismului.
*2) Adresa completã, codul poştal.
*3) Denumirea testãrilor/procedurii de evaluare a conformitãţii
produselor.
*4) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse asociate
activitãţilor CAEN.
*5) Articolul, numãrul şi denumirea completã a reglementãrii tehnice
în baza prevederilor cãreia se realizeazã testarea/evaluarea
conformitãţii produselor sau grupei de produse.
*6) Numele, prenumele, semnãtura şi ştampila autoritãţii competente.


__________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016