Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 11 mai 2000  privind aplicarea prevederilor   art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 11 mai 2000 privind aplicarea prevederilor art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 22 mai 2000
1. Prevederile prezentelor norme metodologice se aplica persoanelor care se regãsesc în una sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la <>art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a), b), c) şi d) din Legea nr. 19/2000 :
- asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
- administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
- membri ai asociaţiilor familiale;
- persoane autorizate sa desfãşoare activitãţi independente;
precum şi persoanelor care desfãşoarã activitãţi exclusiv pe baza de convenţii civile de prestãri de servicii, prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. VI din lege.
2. Persoanele sus-menţionate, care au împlinit varsta de 18 ani şi care realizeazã un venit lunar de cel puţin o pãtrime din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat, au obligaţia sa plãteascã contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi cea pentru pensia suplimentarã. Pentru aceste persoane, contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi cea pentru pensia suplimentarã se datoreazã începând cu data de 1 mai 2000.
3. Se excepteazã de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare, respectiv a plãţii contribuţiilor pentru asigurãri sociale, persoanele prevãzute la <>art. 5 alin. (1), pct. IV, lit. a), b), c) şi d) din Legea nr. 19/2000 , dacã se regãsesc şi în una din urmãtoarele situaţii:
- desfãşoarã activitãţi pe baza de contract individual de munca;
- desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului.
4. Pensionãrii care se regãsesc în una sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a), b), c) şi d), precum şi în situaţiile prevãzute la pct. VI se pot asigura în sistemul asigurãrilor sociale de stat conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 .
5. Persoanele care se regãsesc în situaţiile prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 şi au împlinit varsta de 18 ani sunt obligate sa depunã, în termen de 30 de zile de la încadrarea în situaţiile prevãzute la <>art. II alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 , declaraţia de asigurare la direcţiile generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/casele teritoriale de pensii în raza cãrora îşi au domiciliul, locul de activitate sau îşi are sediul angajatorul, dupã caz.
6. Persoanele care se regãsesc în mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a), b), c) şi d), respectiv la <>art. 5 alin. (1) pct. VI din Legea nr. 19/2000 , sunt obligate sa depunã o singura declaraţie de asigurare.
7. Toate operaţiunile legate de înregistrarea şi evidenta declaraţiilor de asigurare, a plãţii contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de stat şi a celei pentru pensia suplimentarã, înregistrãrile în carnetele de munca, precum şi stabilirea şi plata drepturilor sunt în sarcina direcţiilor generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/caselor teritoriale de pensii care au primit şi au înregistrat declaraţiile de asigurare.
8. Declaraţiile de asigurare pot fi depuse personal sau transmise prin posta, cu confirmare de primire.
9. Declaraţia de asigurare transmisã prin posta, constatatã ca fiind incompleta sau eronat întocmitã, nu va fi luatã în considerare dacã nu este rectificata în termen de 30 de zile de la primirea înştiinţãrii de rectificare transmise de direcţia generalã de munca şi protecţie socialã teritorialã/casa teritorialã de pensii. În caz contrar se aplica prevederile <>art. II alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 .
10. Ori de câte ori intervin modificãri asupra elementelor care au stat la baza declaraţiei de asigurare este obligatorie depunerea unei noi declaraţii de asigurare, în termen de 30 de zile de la apariţia modificãrii respective.
11. Declaraţia de asigurare se întocmeşte în forma scrisã, potrivit modelului prevãzut în anexa.
12. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pentru anul 2000 este de 2.698.500 lei.
13. Baza lunarã de calcul a contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de stat şi a celei pentru pensia suplimentarã individuale o constituie venitul brut lunar realizat, declarat ca venit asigurat în declaraţia de asigurare, care nu poate fi mai mic de 674.625 lei, reprezentând o pãtrime din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pentru anul 2000.
14. Cota de contribuţie pentru asigurãrile sociale de stat este de 30%, iar cota de contribuţie pentru pensia suplimentarã este de 5%.
15. Pentru convenţiile civile înregistrate anterior intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 , inspectoratele teritoriale de munca au obligaţia sa analizeze situaţia acestora şi sa comunice, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, situaţia nominalã privind convenţiile civile de prestãri de servicii care îşi menţin valabilitatea.
16. Pentru urmãrirea aducerii la îndeplinire a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 în ceea ce priveşte obligativitatea asigurãrii la sistemul asigurãrilor sociale de stat a persoanelor care desfãşoarã activitãţi exclusiv pe baza de convenţii civile de prestãri de servicii, inspectoratele teritoriale de munca, prin serviciile specializate, au obligaţia de a comunica lunar la direcţiile generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/casele teritoriale de pensii situaţia nominalã privind convenţiile civile de prestãri de servicii înregistrate de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice. Situaţia nominalã se va transmite pana la data de 15 a lunii urmãtoare celei expirate.
17. Conţinutul situaţiilor nominale prevãzute la pct. 15 şi 16 şi modalitatea de transmitere a acestora vor fi convenite între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Inspecţia Muncii.
18. Începând cu data de 1 mai 2000 contractele de asigurare individualã încheiate în baza actelor normative anterioare de cãtre persoanele care se regãsesc în situaţiile prevãzute la <>art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 înceteazã de drept.
19. Persoanele cãrora le-au încetat contractele de asigurare şi se încadreazã în prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data încetãrii acestora sa depunã declaraţia de asigurare; contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi cea pentru pensia suplimentarã se datoreazã începând cu data de 1 mai 2000.
20. La nivelul direcţiilor generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/caselor teritoriale de pensii, evidenta contribuabililor la bugetul asigurãrilor sociale de stat prevãzuţi de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 şi a plãţii lunare a contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de stat şi pentru pensia suplimentarã se tine în registre de evidenta distincte, pe suport informatic, pe baza codului numeric personal.
21. Contribuţia de asigurãri sociale de stat şi cea pentru pensia suplimentarã se depun lunar, cu precizarea destinaţiei plãţii "conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 ", în urmãtoarele conturi:
- 22.09.04.01, deschis la trezoreria localã pe seama direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale la care s-a depus declaraţia de asigurare socialã, pentru plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat;
- 22.09.04.04, deschis la trezoreria localã pe seama direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale la care s-a depus declaraţia de asigurare socialã, pentru plata contribuţiei pentru pensia suplimentarã.
22. Depunerea contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de stat şi a celei pentru pensia suplimentarã se poate face prin casieriile direcţiilor generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/caselor teritoriale de pensii, trezoreriile locale sau prin mandat poştal.
23. Controlul asupra constituirii, virarii/plãţii, precum şi asupra termenelor de depunere a declaraţiilor de asigurare se face de organele de control şi de compartimentele care se ocupa direct cu evidenta contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de stat şi a celei pentru pensia suplimentarã şi a declaraţiilor de asigurare, la nivelul direcţiilor generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/caselor teritoriale de pensii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor, cu respectarea prevederilor legale, revin organelor de control ale direcţiilor generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/caselor teritoriale de pensii. Amenzile se plãtesc în contul direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale 22.22.04.30, cu precizarea destinaţiei plãţii "conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 ".
24. Prevederile <>art. II alin. (7) şi (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 se aplica la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor norme metodologice.
25. Perioadele pentru care s-au plãtit contribuţii pentru asigurãri sociale de stat pe baza de declaraţie de asigurare, în condiţiile şi în cotele stabilite de lege, constituie vechime în munca pentru stabilirea pensiilor corespunzãtor grupei III de munca, precum şi pentru stabilirea celorlalte drepturi de asigurãri sociale de stat, cu excepţia drepturilor de şomaj şi a celor privind asigurãrile sociale de sãnãtate.
26. Persoanelor care se asigura pentru prima oara la sistemul asigurãrilor sociale de stat, în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 şi care nu au întocmite carnete de munca, li se întocmesc astfel de documente de cãtre serviciile specializate ale direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/casei teritoriale de pensii.
27. Pãstrarea şi completarea carnetelor de munca se fac de cãtre serviciile specializate din cadrul direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/casei teritoriale de pensii. Evidenta carnetelor de munca se tine într-un registru special.
28. Procedura întocmirii, completãrii şi pãstrãrii carnetelor de munca este cea prevãzutã în metodologia de aplicare a <>Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu precizarea ca la coloana 8 din cap. IX al carnetului de munca se va mentiona, drept temei în baza cãruia s-a încheiat, s-a modificat sau a încetat calitatea de asigurat, declaraţia de asigurare (numãrul/data), data în temeiul <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 .
29. În carnetele de munca ale asiguraţilor întocmite şi completate pe baza de declaraţie de asigurare se vor opera: perioada (ziua, luna, anul) cat se încadreazã în aceasta situaţie, venitul lunar în raport cu care s-a contribuit la asigurãrile sociale de stat, numãrul şi data declaraţiei de asigurare, orice alte modificãri intervenite în situaţia asiguratului.
30. Certificarea operaţiunilor efectuate în carnetele de munca în condiţiile arãtate se va face înscriindu-se menţiunea "verificat valabilitatea înregistrãrii fãcute", dupã care se va semna şi se va specifica funcţia salariatului din serviciul specializat din cadrul direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/casei teritoriale de pensii. Dupã efectuarea acestei menţiuni, în vederea închiderii sale, carnetul de munca va fi prezentat directorului general al direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/casei teritoriale de pensii, care va semna şi va aplica ştampila.



ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

DECLARAŢIE DE ASIGURARE
conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000

Nr. [][][][][][][[] din ziua, [][], luna [][], anul [][][][]



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 1. Numele şi prenumele asiguratului 2. Codul numeric personal │
│ [][][][][][][][][][][][][][][][][][] [][][][][][][][][][][][][]│
│ S A A L L Z Z J J N N N C │
│ │
│ 3. Adresa: Localitatea [][][][][][][][][][][] │
│ Strada [][][][][][][][][][][] nr. [][][][][][] │
│ Bl. [][] Sc. [][] Et. [][] Ap. [][] Oficiul poştal [][][] │
│ │
│ 4. Actul de identitate: Seria: [][] Nr. [][][][][][] Telefon [][][][][][] │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 5. Declaraţie cu privire la încadrarea/neincadrarea în prevederile │
│ <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 : │
│ Începând cu data de [][], luna [][], anul [][][][]: │
│ 5.1. Asiguratul declara ca se încadreazã în categoria: │
│ 5.1.1. [] asociat unic, [] asociaţi, [] comanditari sau [] acţionari; │
│ 5.1.2. [] administratori sau manageri care au încheiat contract de │
│ administrare sau de management; │
│ 5.1.3. [] membru al asociaţiilor familiale; │
│ 5.1.4. [] persoana autorizata sa desfãşoare activitãţi independente; │
│ 5.1.5. [] persoana care desfãşoarã activitãţi exclusiv pe baza de │
│ convenţii civile de prestãri de servicii. │
│ 5.2. Asiguratul declara ca nu se mai încadreazã în prevederile Ordonanţei │
│ de urgenta a Guvernului nr. 41/2000 []. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 6. Venitul asigurat*) este de [][][][][][][][][] lei (în cifre) │
│ ................................................ (în litere). │
│ 7. Contribuţiile datorate: │
│ a) contribuţia de asigurãri sociale de stat (30%) [][][][][][][][][] lei;│
│ b) contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentarã (5%) │
│ [][][][][][][][][][][] lei. │
│ 8. Conturile în care se plãtesc contribuţiile, deschise la trezorerie pe │
│ seama Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã teritoriale/Casei │
│ teritoriale de pensii, judeţul ............... [][] sunt: │
│ - pentru contribuţia de asigurãri sociale de stat, contul │
│ nr. 22.09.04.01; │
│ - pentru contribuţia pentru pensia suplimentarã, contul nr. 22.09.04.04. │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 9. Declaraţia asiguratului: │
│ - declar pe proprie rãspundere ca datele de mai sus corespund realitãţii;│
│ - declar pe proprie rãspundere ca realizez venituri exclusiv pe baza de │
│ convenţii civile de prestãri de servicii**); │
│ - posed carnetul de munca seria [][][] nr. [][][][][][][], pe care │
│ ma oblig sa îl depun la Direcţia generalã de munca şi protecţie │
│ socialã teritorialã/Casa teritorialã de pensii, judeţul ..........., │
│ în termen de 30 de zile de la data prezentei declaraţii; │
│ - am luat la cunostinta ca perioadele de cotizare constituie vechime în │
│ munca, fiind luate în considerare la stabilirea pensiei corespunzãtor │
│ grupei III de munca şi a celorlalte drepturi de asigurãri sociale, cu │
│ excepţia drepturilor de şomaj şi a celor privind asigurãrile sociale │
│ de sãnãtate; │
│ - cunosc obligativitatea virarii contribuţiilor lunare la bugetul │
│ asigurãrilor sociale de stat pana la sfârşitul lunii pentru luna în │
│ curs, în caz contrar urmând sa achit majorãri de întârziere. │
│10. Prezentul titlu de creanta devine titlu executoriu la data la care │
│ creanta bugetarã este scadenta conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 .│
│ │
│ Semnatura asiguratului │
│ ...................... │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ S-a întocmit la direcţia generalã de munca şi protecţie socialã │
│ teritorala/casa teritorialã de pensii carnetul de munca cu seria [][] │
│ nr. [][][][][][][] de cãtre ............., având funcţia de ............. . │
│ │
│ Semnatura │
│ ...................... │
│ │
│ │
│ Directorul general al direcţiei │
│ generale de munca şi protecţie │
│ socialã teritoriale │
│ (ştampila) │
│ ............................ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-----------
*) Care nu poate fi mai mic de 674.625 lei, reprezentând o pãtrime din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pentru anul 2000.
**) Se referã la persoanele care se încadreazã la pct. 5.1.5.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016