Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 11 decembrie 2001  privind scutirea de la plata obligatiilor bugetare aferente minelor si carierelor inchise, aflate in conservare, potrivit prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 11 decembrie 2001 privind scutirea de la plata obligatiilor bugetare aferente minelor si carierelor inchise, aflate in conservare, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2001

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 819 din 19 decembrie 2001


În aplicarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 156/2001 pentru scutirea de la plata obligaţiilor bugetare aferente minelor şi carierelor închise, aflate în conservare se emit urmãtoarele norme metodologice:
1. Obligaţiile bugetare ale companiilor naţionale, societãţilor naţionale şi ale societãţilor comerciale din domeniul minier, pentru activitatea proprie şi a exploatarilor miniere subordonate, aferente minelor şi carierelor închise şi aflate în conservare, pentru care s-au aprobat prin hotãrâri de Guvern decizii de închidere, datorate şi neachitate pana la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 156/2001 , se scutesc de la plata.
Penalitãţile de orice fel, precum şi majorãrile de întârziere aferente debitelor prevãzute la alineatul precedent, calculate pana la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 156/2001 , se scutesc la plata.
În categoria obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate se includ obligaţiile fata de bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale.
Obligaţiile datorate bugetului de stat care fac obiectul înlesnirilor prevãzute mai sus, cuprind impozitele, contribuţiile şi alte venituri datorate bugetului de stat, cu excepţia T.V.A.
2. În vederea stingerii obligaţiilor bugetare datorate, pentru minele şi carierele închise, de companiile naţionale, societãţile naţionale sau societãţile comerciale şi exploatãrile miniere subordonate, atât din evidentele contabile ale acestora, precum şi din evidentele organelor competente, ale fiecãrui creditor bugetar, se întocmesc urmãtoarele situaţii, conform modelelor nr. 1-3 din prezentele norme metodologice:
- "Situaţia privind scutirea de la plata obligaţiilor datorate şi neachitate la bugetul de stat şi scutirea la plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor aferente", unde se includ şi fondurile speciale administrate de Ministerul Finanţelor Publice, modelul nr. 1;
- "Situaţia obligaţiilor datorate şi neachitate creditorului bugetar - Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale", modelul nr. 2;
- "Situaţia privind scutirea de la plata obligaţiilor datorate şi neachitate bugetelor locale şi scutirea la plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor aferente - Consiliul local/ judeţean .........", modelul nr. 3.
Pentru alte eventuale obligaţii datorate fondurilor speciale, altele decât cele administrate de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, situaţiile se vor adapta în mod corespunzãtor pentru fiecare creditor bugetar.
Fiecare model din situaţiile prevãzute mai sus se întocmeşte în patru exemplare de exploatarea miniera şi în trei exemplare de compania nationala, societatea nationala sau societatea comercialã, dupã caz.
Exploatarea miniera întocmeşte situaţiile, pe care le transmite spre avizare companiei naţionale, societãţii naţionale sau societãţii comerciale cãreia îi este subordonata. Acestea, la rândul lor, pentru obligaţiile proprii aferente minelor şi carierelor închise, întocmesc separat situaţiile prevãzute în modelele nr. 1-3.
Toate aceste situaţii se transmit de companiile naţionale, societãţile naţionale sau de societãţile comerciale, împreunã cu un centralizator pentru fiecare model de situaţie, Ministerului Industriei şi Resurselor pentru verificarea încadrãrii închiderii minelor şi carierelor respective în prevederile hotãrârilor de Guvern adoptate în acest sens.
Dupã avizarea situaţiilor de cãtre Ministerul Industriei şi Resurselor, în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare compania nationala, societatea nationala sau societatea comercialã, dupã caz, transmite un exemplar al situaţiilor model nr. 1 organelor fiscale în evidenta cãrora sunt înregistrate ca plãtitoare de impozite şi taxe, atât acestea, cat şi exploatãrile miniere subordonate, în vederea operarii în evidenta pe plãtitori a operaţiunilor respective. Totodatã un exemplar al celorlalte situaţii se transmite fiecãrui creditor bugetar pentru obligaţiile administrate de acesta, în vederea operarii în evidenta proprie a operaţiunilor respective.
Scutirea de la plata a obligaţiilor bugetare, precum şi a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor de orice fel se efectueazã prin efectul legii.
Câte un exemplar din fiecare situaţie se va transmite şi exploatarilor miniere în cauza.
Situaţiile întocmite conform modelelor prevãzute la prezentele norme metodologice, avizate de Ministerul Industriei şi Resurselor, reprezintã documentele pe baza cãrora se efectueazã înregistrãrile aferente operaţiunilor efectuate în evidenta contabila proprie.
Compania nationala, societatea nationala sau societatea comercialã va transmite organelor competente subordonate fiecãrui creditor bugetar câte o copie a situaţiilor aferente obligaţiilor bugetare datorate, pentru toate minele sau carierele închise din subordinea sa.
3. Eventualele diferenţe de impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, precum şi de majorãri de întârziere şi penalitãţi de orice fel aferente acestora, constatate ulterior de organele de control competente, vor fi achitate de companiile naţionale, societãţile naţionale, societãţile comerciale sau exploatãrile miniere din subordinea acestora, dupã caz, conform legii.
Operaţiunile de scutire de la plata a obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate şi de scutire la plata a penalitatilor de orice fel şi a majorãrilor de întârziere aferente vor fi încheiate pana la data de 27 decembrie 2001, urmând sa fie evidentiate în bilanţul contabil încheiat la data de 31 decembrie 2001.
4. Reflectarea în contabilitatea companiilor naţionale, societãţilor naţionale sau a societãţilor comerciale, precum şi a exploatarilor miniere aflate în subordinea acestora a operaţiunilor de scutire de la plata a obligaţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale şi fondurile speciale
a) Scutirea de la plata a obligaţiilor datorate şi neachitate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale şi fondurile speciale, prevãzute la alin. (1) al <>art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2001 :



% = 7718 "Alte venituri excepţionale
441 "Impozitul pe profit" din operaţii de gestiune"
444 "Impozitul pe salarii"
446 "Alte impozite, taxe şi vãrsãminte
asimilate"
448 "Alte datorii şi creanţe cu bugetul
statului"
431 "Asigurãri sociale"
437 "Ajutor de şomaj"
447 "Fonduri speciale-taxe şi vãrsãminte
asimilate"



b) Evidentierea penalitatilor şi majorãrilor de întârziere scutite, aferente anilor anteriori:



% = 7718 "Alte venituri excepţionale
447 "Fonduri speciale-taxe din operaţii de gestiune"
şi vãrsãminte asimilate"
448 "Alte datorii şi creanţe cu bugetul
statului"



c) Pentru evidentierea penalitatilor şi majorãrilor de întârziere scutite, aferente anului curent, articolele contabile prin care acestea s-au evidenţiat vor fi stornate prin corectarea în roşu sau cu semnul minus.



MODEL Nr. 1

C.N./S.N./S.C./Exploatarea miniera_______________
Adresa__________________
Cod fiscal______________

SITUAŢIA
privind scutirea de la plata a obligaţiilor datorate
şi neachitate la bugetul de stat, precum şi a majorãrilor
de întârziere şi a penalitatilor aferente
- lei -
┌────┬──────────────────────┬───────┬──────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Denumirea impozitelor,│Anul de│ Suma datoratã │
│crt.│taxelor, contributi- │când se├─────┬────────┬──────────┬──────┬─────────┤
│ │ilor şi altor venituri│datorea│Debit│Majorãri│Penalitãţi│Alte │ TOTAL │
│ │ │za obli│ │ de │ │sume*)│ │
│ │ │gatia │ │intarzi-│ │ │ │
│ │ │ │ │ ere │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 7 │ 8 │ 9 │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ │ 199 │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ │ 199 │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ │ .. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ │ .. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ │ .. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ ........... │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┤
│ │ TOTAL │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────┴───────┴─────┴────────┴──────────┴──────┴─────────┘
*) amenzi, etc

MINISTERUL INDUSTRIEI
ŞI RESURSELOR, C.N./S.N./S.C.________ Exploatarea miniera,


Director, Director, Director, Compartiment
financiar-contabil


MODEL Nr. 2

C.N./S.N./S.C./Exploatarea miniera_______________
Adresa__________________
Cod fiscal______________

SITUAŢIA
obligaţiilor datorate şi neachitate creditorului bugetar -
Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale
- lei -
┌────┬───────────────────────────────────┬────────────┬───────────────────────┐
│Nr. │ │Anul de când│ Suma datoratã │
│crt.│ │se datoreazã├─────┬───────────┬─────┤
│ │ Contribuţii │ obligaţia │Debit│Majorãri de│TOTAL│
│ │ │ │ │întârziere │ │
│ │ │ │ │ aferente │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ 199.. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ 199.. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ ..... │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ ..... │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ ..... │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ ........... │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ TOTAL │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────────────────┴────────────┴─────┴───────────┴─────┘

MINISTERUL INDUSTRIEI
ŞI RESURSELOR, C.N./S.N./S.C.________ Exploatarea miniera,


Director, Director, Director, Compartiment
financiar-contabil


MODEL Nr. 3

C.N./S.N./S.C./Exploatarea miniera_______________
Adresa__________________
Cod fiscal______________

SITUAŢIA
privind scutirea de la plata obligaţiilor datorate şi neachitate bugetelor
locale, precum şi a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor aferente -
Consiliul local/judeţean............

- lei -
┌────┬───────────────────────────────────┬────────────┬───────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea impozitelor, taxelor, │Anul de când│ Suma datoratã │
│crt.│ contribuţiilor şi altor venituri │se datoreazã├─────┬───────────┬─────┤
│ │ │ obligaţia │Debit│Majorãri de│TOTAL│
│ │ │ │ │întârziere │ │
│ │ │ │ │ aferente │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ 199.. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ │ 199.. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ ........... │ ..... │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────┼─────┼───────────┼─────┤
│ │ TOTAL │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────────────────┴────────────┴─────┴───────────┴─────┘

MINISTERUL INDUSTRIEI
ŞI RESURSELOR, C.N./S.N./S.C.________ Exploatarea miniera,


Director, Director, Director, Compartiment
financiar-contabil



-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016