Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 10 septembrie 1996  privind clasificarea minelor din punct de vedere al emanatiilor de gaze    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 10 septembrie 1996 privind clasificarea minelor din punct de vedere al emanatiilor de gaze

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 249 din 15 octombrie 1996
In aplicarea prevederilor <>art. 47 alin. (1) lit. e) din Legea protectiei muncii nr. 90/1996 , se emit prezentele norme metodologice.

CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
Prezentele norme metodologice au ca obiectiv cunoasterea regimului de degajare naturala a gazelor din zacamint in reteaua de lucrari miniere subterane.
ART. 2
In acceptiunea prezentelor norme metodologice, prin mina se intelege:
a) minele de carbuni, nisipuri si sisturi bituminoase;
b) minele de sare;
c) minele de minereuri sau zone ale acestora;
d) lucrarile miniere subterane de prospectiuni si explorari geologice si cu caracter special.
ART. 3
Prezenta gazelor in subteran se poate manifesta prin:
a) emanatie lenta de metan sau de bioxid de carbon, degajare continua a gazului de pe suprafata masivului de roci aflat in contact cu atmosfera subterana, respectiv din pori, fisuri si crapaturi, precum si din apele subterane care au strabatut roci calcaroase;
b) suflai de metan sau bioxid de carbon, manifestare dinamica si concentrata a gazului din fisuri, crapaturi, goluri vizibile cu ochiul liber, cu efecte sonore si care, in conditiile asigurarii debitelor de aer calculate dupa factorul gaz, produce cresterea concentratiei de metan sau de bioxid de carbon peste 1% volum in pinza, profil sau la vatra lucrarii miniere;
c) scurgerea de gaze si de carbune si manifestarea dinamica a rocilor in care indicele de fragilitate (F3), specific structurii si rezistentei mecanice a carbunelui, are valori peste limita stabilita (30), iar cantitatile de gaze, care se produc, se datoreaza emanatiilor de metan ce au loc in carbunele marunt, scurs in lucrarea miniera intr-un interval de timp relativ scurt;
d) eruptia de metan, de bioxid de carbon si de material marunt, manifestare dinamica sub greutatea coloanei de material, care provoaca patrunderea acestuia in lucrarea miniera, fiind insotita de degajarea metanului sau a bioxidului de carbon.

CAP. 2
Criterii de clasificare a minelor
ART. 4
Clasificarea minelor se efectueaza luindu-se in considerare atit degajarile de metan (gaz exploziv), cit si degajarile de bioxid de carbon (gaz asfixiant).
ART. 5
(1) In functie de absenta sau prezenta metanului in atmosfera subterana sau in masivul de roci, minele pot fi:
a) cu regim negrizutos;
b) cu regim grizutos.
(2) In categoria minelor cu regim grizutos se includ minele la care s-a pus in evidenta prezenta metanului in atmosfera subterana sau in masivul de roci.
(3) Dupa debitul relativ de metan, minele grizutoase se clasifica in:
a) mine de categoria I;
b) mine de categoria a II-a.

CAP. 3
Proceduri de clasificare
ART. 6
Clasificarea minelor se executa la cererea unitatii economice de catre un institut de specialitate autorizat, care intocmeste documentatia de clasificare sau de verificare a clasificarii.
ART. 7
Documentatia de verificare a clasificarii poate fi intocmita si de catre agentul economic, in care caz aceasta va fi avizata de catre un institut de specialitate autorizat.
ART. 8
Verificarea clasificarii se efectueaza ori de cite ori se constata modificari ale degajarii de gaze (metan sau bioxid de carbon) si in mod obligatoriu la fiecare 2 ani.
ART. 9
Minele de carbuni si sisturi bituminoase, care au fost incadrate in regim grizutos, nu pot fi trecute in categoria minelor negrizutoase.
ART. 10
Documentatia de clasificare si de verificare a clasificarii va fi insusita de organul coordonator al unitatii economice si va fi aprobata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
ART. 11
In cazul mentinerii categoriei de incadrare, documentatia de verificare a clasificarii se avizeaza de catre un institut de specialitate autorizat, urmind ca organul coordonator al agentului economic sa instiinteze Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
ART. 12
Documentatia de clasificare si de verificare a clasificarii va cuprinde:
a) memoriu tehnic de prezentare a minei (lucrarile miniere subterane);
b) rezultatele studiului degajarilor de gaze (masuratori in subteran, analize, documentatii de specialitate etc.), care determina incadrarea;
c) partea grafica actualizata;
d) avizul de clasificare sau de verificare a clasificarii, eliberat de institutul de specialitate autorizat.
ART. 13
Masuratorile in vederea clasificarii minelor, precum si cele de verificare periodica se efectueaza dupa cum urmeaza:

A. In raport cu degajarile de metan:
a) Se controleaza prezenta metanului in curentii secundari si principali de evacuare a aerului viciat din mina.
b) In cazul in care, in curentii de evacuare a aerului viciat, nu s-a pus in evidenta prezenta metanului, se va proceda la masurarea continutului acestuia in atmosfera subterana a locurilor de munca, cu aparatura de detectie adecvata, in zonele unde este posibila acumularea acestui gaz.
c) Daca prin aceste masuratori nu s-a pus in evidenta prezenta metanului, in limita de precizie a aparaturii utilizate, se procedeaza la depistarea acestuia intr-un front de lucru in fund de sac cu deranjamente tectonice, cu avansare ascendenta, situat la nivelul inferior al minei. Masuratorile se vor executa dupa oprirea instalatiei de aeraj partial, pe o durata de maximum 24 de ore. In cazul in care concentratia de metan a atins valoarea de 2% in volum, masuratorile vor fi sistate si se va repune in functiune instalatia de aeraj, partial.
d) Daca prezenta metanului nu a fost constatata in atmosfera subterana, se procedeaza la cercetarea acestuia in masivul de roca utila. In acest scop se vor executa trei gauri de proba cu lungimea maxima de 3 m fiecare, amplasate pe suprafata frontului, directia acestora fiind prezentata in fig. nr. 1 (in Monitorul Oficial nr. 249 pagina 21). In acelasi scop se pot folosi si sondele de cercetare geologica, executate in sau spre stratul de carbune.
Dupa executarea gaurilor de proba, in acestea se amplaseaza cite o sonda de colectare a gazelor si se etanseaza corespunzator (fig. nr. 2 si 3 din Monitorul Oficial nr. 249 pag. 21).
Concentratia gazelor acumulate in spatiul izolat al gaurii de proba se determina cu aparatura de detectie adecvata, la un interval de 24 de ore de la etansarea acestora.

B. In raport cu degajarile de bioxid de carbon:
a) Se controleaza prezenta bioxidului de carbon in curentii secundari si principali de evacuare a aerului.
b) In cazul in care nu s-a detectat prezenta bioxidului de carbon in curentii de evacuare, in concentratie de minimum 1% in volum, se continua cu cercetarea prezentei acestui gaz intr-un front de lucru in fund de sac cu deranjamente tectonice, cu avansare descendenta (sau intr-o lucrare orizontala), situat la nivelul inferior al minei. In aceste fronturi de lucru determinarea concentratiei de bioxid de carbon se face dupa ce instalatia de aeraj partial a fost oprita 24 de ore si numai de catre echipe dotate cu aparate izolante de salvare.
ART. 14
(1) Pentru stabilirea categoriei minei (I si II) in functie de debitul relativ de metan, se vor masura debitele de aer si concentratiile procentuale de metan in curentii principali de evacuare a aerului viciat.
(2) Concentratia de metan se determina cu aparatura de masura corespunzatoare, pe baza a minimum doua masuratori, respectindu-se conditia ca diferenta dintre doua determinari sa nu depaseasca eroarea de masurare a aparaturii utilizate, indicate de producator. In caz contrar, operatiunea se repeta.
ART. 15
Detectarea prezentei metanului in curentii de evacuare a aerului necesita executarea de masuratori specifice, dupa cum urmeaza:
a) in cursul unei luni calendaristice, trei masuratori la interval de 10 zile, fiecare masuratoare efectuindu-se intr-o zi normala de lucru;
b) masuratorile se vor efectua in toti curentii principali de evacuare a aerului, in fiecare schimb al zilei, in a doua jumatate a schimbului.
ART. 16
(1) Debitul relativ de metan (qr) specific unei statii principale de ventilatie se determina cu relatia:

qa
qr = ----(mc/t),
T
unde:
qa = debitul maxim absolut de metan (mc/min.);
T = productia realizata in tone in luna (perioada) in care s-au efectuat masuratorile.
(2) Debitul maxim absolut de metan se va calcula cu relatia:

31 x 24 x 60 x (Q1C1 + Q2C2 + Q3C3)
qa = -------------------------------------(mc/luna),
3 x 100

in care: Q1, Q2, Q3 (mc/min.) si C1, C2, C3 (% in vol.) reprezinta debitele de aer, respectiv concentratiile de metan masurate in lucrarea miniera de evacuare a aerului viciat, in cele trei schimburi. In cazul activitatii desfasurate in patru schimburi, se vor efectua patru masuratori (debit, concentratie de metan).
(3) In cazul minelor cu mai multe statii principale de ventilatie, la stabilirea categoriei minei se va lua in considerare debitul relativ cu valoarea maxima.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016