Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 10 februarie 2000  privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile   Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 10 februarie 2000 privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 8 martie 2000


ANEXA 1


I. Sfera de aplicare

1. Contribuabilii care obţin venituri din activitãţi independente sunt obligaţi, potrivit prevederilor <>art. 14 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, denumita în continuare ordonanta, sa organizeze şi sa conducã evidenta contabila în partida simpla.
2. În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (3) din ordonanta, contribuabilii care realizeazã numai venituri pentru care cheltuielile se stabilesc în cote forfetare au obligaţia sa completeze Registrul-jurnal de încasãri şi plati (cod 14-1-1/b).
3. Contribuabilii care obţin numai venituri de natura salariala, astfel cum sunt definite la art. 22 şi 23 din ordonanta, nu au obligaţia sa organizeze şi sa conducã evidenta contabila în partida simpla.

II. Organizarea evidentei contabile în partida simpla
A. Dispoziţii generale

4. Contribuabilii pot utiliza toate formularele prevãzute în prezentele norme metodologice sau numai o parte din acestea, în funcţie de elementele specifice activitãţii desfãşurate.
5. Pentru determinarea veniturilor, în funcţie de natura activitãţii, de frecventa încasãrilor/plãţilor sau de felul serviciilor prestate, precum şi de alte elemente specifice activitãţii desfãşurate, contribuabilii pot utiliza şi alte formulare cu regim special, care au fost aprobate prin ordine ale ministrului finanţelor în baza prevederilor <>art. 1 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiarã şi contabila şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora.
6. În funcţie de necesitaţi contribuabilii pot utiliza şi alte formulare stabilite prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 425/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice de întocmire şi utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiarã şi contabila, precum şi a modelelor acestora, cu modificãrile ulterioare.
7. Contribuabilii vor folosi şi alte formulare prevãzute în mod expres de acte normative care reglementeazã activitãţi economice specifice (exploatarea masei lemnoase etc.).
8. În cazul utilizãrii modelelor formularelor financiar-contabile comune pe economie, aprobate pentru persoanele juridice, acestea vor fi completate în conformitate cu prezentele norme metodologice. În aceasta situaţie elementele referitoare la conturi, debite, credite, semnãturile de aprobare, avizare, precum şi alte elemente similare nu se completeazã.
9. În condiţiile utilizãrii sistemelor informatice financiarcontabile este necesar sa fie respectate Criteriile minimale privind programele informatice utilizate în domeniul financiar-contabil prevãzute de <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 425/1998 .
10. Contribuabilii pot edita formularele cu regim special cu ajutorul tehnicii de calcul în condiţiile prevãzute la <>art. 2 din Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.177/1998 privind aplicarea prevederilor <>art. 1 alin. (4) şi alin. (10) paragraful 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 .

B. Norme generale privind documentele justificative şi financiar-contabile

11. Evidenta contabila în partida simpla se va conduce în conformitate cu prezentele norme metodologice.
12. În conformitate cu prevederile legale, evidenta contabila se tine în limba romana şi în moneda nationala.
13. Orice operaţiune patrimonialã se consemneazã în momentul efectuãrii ei într-un înscris care sta la baza înregistrãrilor în evidenta contabila, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
14. Documentele justificative trebuie sa cuprindã urmãtoarele elemente principale, prevãzute în structura formularelor aprobate:
- denumirea documentului;
- numele şi prenumele contribuabilului, precum şi adresa completa;
- numãrul documentului şi data întocmirii acestuia;
- menţionarea pãrţilor care participa la efectuarea operaţiunii economice şi financiare (când este cazul);
- conţinutul operaţiunii economice şi financiare, iar atunci când este necesar şi temeiul legal al efectuãrii ei;
- datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economice şi financiare efectuate;
- numele şi prenumele, precum şi semnãturile persoanelor care rãspund de efectuarea operaţiunii;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operaţiunilor în documente justificative.
15. Înscrisurile care stau la baza înregistrãrilor în evidenta contabila pot dobândi calitatea de document justificativ numai în cazurile în care furnizeazã toate informaţiile prevãzute în normele legale în vigoare.
16. Înscrisurile provenite din relaţiile de cumpãrare a unor bunuri de la persoane fizice pot fi înregistrate în evidenta contabila numai în cazurile în care se face dovada intrãrii în patrimoniu a bunurilor respective.
În cazul în care documentele respective se referã la cheltuieli pentru prestãri de servicii efectuate de persoane fizice impuse pe baza de norma de venit, pentru a fi înregistrate în evidenta contabila a contribuabililor prevãzuţi la pct. 1, acestea trebuie sa aibã la baza contracte sau convenţii, întocmite în acest scop în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
17. Documentele contabile - jurnale, fise etc. - servesc la prelucrarea, centralizarea şi înregistrarea în evidenta contabila a operaţiunilor consemnate în documentele justificative.
18. Înscrierea datelor în documente se face cu cerneala, cu pix cu pasta, la masina de scris sau cu ajutorul tehnicii de calcul, dupã caz.
19. În documentele justificative şi în cele contabile nu sunt admise ştersãturi sau alte asemenea procedee, precum şi lãsarea de spaţii libere între operaţiunile înscrise în acestea.
Erorile se corecteaza prin taierea cu o linie a textului sau a cifrei gresite, pentru ca acestea sa poatã fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corecta.
Corectarea se face pe toate exemplarele documentului justificativ şi se confirma prin semnatura persoanei care a întocmit documentul justificativ, menţionându-se şi data efectuãrii operaţiunii de corectare.
În cazul documentelor justificative la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza cãrora se primeşte, se elibereazã sau se justifica numerarul, sau al altor documente pentru care normele de utilizare prevãd asemenea restrictii, documentul greşit se anuleazã şi rãmâne în carnetul respectiv (nu se detaseaza), cu excepţia ordinului de deplasare (delegaţie), pe baza cãruia se primeşte sau se restituie diferenţa dintre cheltuielile efective de deplasare şi avansul acordat.
Contribuabilii au obligaţia sa efectueze inventarierea generalã a patrimoniului: la începutul activitãţii; cel puţin o data pe an; la încetarea activitãţii, precum şi în alte situaţii prevãzute de lege.
20. Registrul-jurnal de încasãri şi plati (cod 14-1-1/b) şi Registrul-inventar (cod 14-1-2/a) au regim de înregistrare la organele fiscale. Acestea se numeroteaza, se snuruiesc şi se parafeaza înainte de depunerea lor la organele fiscale pentru înregistrare.
Modelele şi normele de întocmire şi de utilizare ale Registrului-jurnal de încasãri şi plati şi ale Registrului-inventar sunt prezentate în cap. IV din prezentele norme metodologice.

C. Reconstituirea documentelor justificative şi contabile, pierdute, sustrase sau distruse

21. Operaţiunile privind evidenta şi gestionarea mijloacelor fixe, a valorilor materiale şi bãneşti şi a altor valori ale contribuabililor se considera valabile numai dacã sunt justificate cu documente originale, întocmite sau reconstituite potrivit prezentelor norme metodologice.
22. În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unor documente contabile şi justificative, contribuabilul va lua mãsuri de reconstituire a acestora în termen de cel mult 30 de zile de la constatare.
23. Contribuabilul care constata pierderea, sustragerea sau distrugerea unor documente justificative sau contabile are obligaţia sa încheie un proces-verbal care sa cuprindã:
- datele de identificare a documentului dispãrut;
- numele şi prenumele persoanei responsabile cu pãstrarea documentului;
- data şi împrejurãrile în care s-a constatat lipsa documentului respectiv.
Persoana responsabilã este obligatã ca o data cu semnarea procesului-verbal sa dea o declaraţie scrisã asupra împrejurãrilor în care a dispãrut documentul respectiv.
Ori de câte ori pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor constituie infracţiune se încunoştinţeazã imediat organele de urmãrire penalã.
24. Reconstituirea documentelor se face pe baza unui dosar de reconstituire, întocmit separat pentru fiecare caz.
Dosarul de reconstituire trebuie sa conţinã toate lucrãrile efectuate în legatura cu constatarea şi reconstituirea documentului dispãrut, şi anume:
- sesizarea scrisã a persoanei care a constatat disparitia documentului;
- dovada sesizãrii Parchetului General sau dovada sanctionarii disciplinare a persoanei vinovate, dupã caz;
- o copie de pe documentul reconstituit;
- procesul-verbal de constatare a pierderii, sustragerii sau distrugerii;
- declaraţia persoanei responsabile.
25. În cazul în care documentul dispãrut emana de la alta unitate, reconstituirea se va face de unitatea emitenta, la cererea scrisã a contribuabilului. În acest caz unitatea emitenta va trimite contribuabilului, în termen de cel mult 10 zile de la primirea cererii, documentul reconstituit.
26. Documentele reconstituite vor purta în mod obligatoriu şi vizibil menţiunea "Reconstituit", cu specificarea numãrului şi a datei dispoziţiei pe baza cãreia s-a fãcut reconstituirea.
Documentele reconstituite conform prezentelor norme metodologice constituie baza legalã pentru efectuarea înregistrãrilor în contabilitate.
Nu se pot reconstitui documentele de cheltuieli nenominale (bonuri, bilete de cãlãtorie nenominale etc.) pierdute, sustrase sau distruse înainte de a fi înregistrate în evidenta contabila. În acest caz vinovaţii de pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor suporta paguba, sumele respective recuperandu-se potrivit prevederilor legale.
27. Gãsirea ulterioara a documentelor originale, care au fost reconstituite, nu anuleazã eventualele sancţiuni disciplinare sau penale, însã poate constitui motiv de revizuire a acestora, în condiţiile legii.
Pentru pagubele generate de disparitia, sustragerea sau distrugerea documentelor se pot stabili raspunderi materiale, care cuprind şi eventualele cheltuieli ocazionate de reconstituirea şi gãsirea acestora.
În cazul gasirii ulterioare a originalului, documentul reconstituit se anuleazã pe baza unui proces-verbal împreunã cu care se ataşeazã la dosarul de reconstituire.
28. Formularele cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare, pierdute sau sustrase, se declara nule în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, dupã sesizarea organelor de drept.

D. Arhivarea şi pãstrarea documentelor justificative şi contabile

29. Contribuabilii au obligaţia sa pãstreze în arhiva lor registrele de contabilitate, documentele contabile, precum şi documentele justificative, care stau la baza înregistrãrii în contabilitate.
30. Termenul de pãstrare a documentelor justificative şi contabile este de 10 ani, cu începere de la data încheierii anului fiscal în cursul cãruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii care se pãstreazã timp de 50 de ani.
31. În cazul încetãrii activitãţii contribuabilului, documentele se predau la arhivele statului în conformitate cu dispoziţiile <>Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 , dacã legea nu dispune altfel.
32. Arhivarea documentelor justificative şi contabile se face, de asemenea, în conformitate cu prevederile legale, cu respectarea urmãtoarelor reguli generale:
- documentele se grupeazã în dosare, numerotate, şnuruite şi parafate;
- gruparea documentelor în dosare se face cronologic şi sistematic, în cadrul fiecãrui an fiscal la care se referã acestea;
- dosarele conţinând documente se pãstreazã în spaţii amenajate în acest scop, asigurate impotriva degradãrii, distrugerii sau sustragerii, dotate cu mijloace de prevenire a incendiilor;
- evidenta documentelor la arhiva se tine cu ajutorul Registrului de evidenta curenta, în care sunt ţinute evidentele dosarelor şi documentelor contabile intrate în arhiva, precum şi miscarea acestora în decursul timpului.

E. Norme privind înregistrarea veniturilor

33. Evidenta contabila a veniturilor se tine pe feluri de venituri, dupã natura lor, astfel:
a) venituri din activitãţi care constituie fapte de comerţ;
b) venituri din profesii liberale;
c) alte venituri.
Pentru asociaţiile fãrã personalitate juridicã evidenta contabila a veniturilor se va tine în mod distinct.
34. Evidenta contabila a operaţiunilor efectuate în valuta se tine atât în moneda nationala, cat şi în valuta.
35. În cazul încetãrii definitive a activitãţii asociaţiilor, sumele obţinute din valorificarea bunurilor din patrimoniul afacerii, înscrise în Registrul-inventar (mijloace fixe, obiecte de inventar etc.), sunt incluse în venitul brut.
În situaţia în care bunurile din patrimoniul asociaţiei respective nu pot fi înstrãinate şi se împart între asociaţi, devenind bunuri personale, din punct de vedere fiscal acestea se considera ca fiind cesionate cu plata, evaluarea urmând sa se facã la preţul pieţei.
În cazul în care asociaţiile îşi înceteazã activitatea, iar foştii asociaţi continua sa funcţioneze în mod individual, bunurile din patrimoniul asociaţiei trec în patrimoniul noilor afaceri, se înscriu în Registrul-inventar al acestora şi se amortizeaza în continuare, dupã caz.
36. Stabilirea venitului net obţinut sau a pierderii înregistrate în cadrul asocierii se determina pe fiecare contract de asociere.
37. În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) din ordonanta, pentru înregistrarea veniturilor din activitãţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor persoanele fizice vor utiliza, în funcţie de specificul activitãţii şi de necesitãţile proprii, formularele cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare, prevãzute în prezentele norme metodologice, dupã caz:
- Chitanţa (cod 14-4-1);
- Factura (cod 14-4-10/aA) şi Factura fiscalã (cod 14-4-10/A);
- Bon de comanda-chitanţa (cod 14-4-11/a şi cod 14-4-11);
- Fişa de magazie a formularelor cu regim special (cod 14-3-8/b);
- Monetar (cod 14-50-61).
Modelele şi normele de întocmire şi de utilizare a acestor formulare sunt prezentate în cap. III din prezentele norme metodologice.
38. Constituie venit brut venitul încasat în cadrul unui an calendaristic, indiferent de perioada în care au fost efectuate prestaţiile.
Pentru fiecare tip de activitate desfasurata se va întocmi o Fişa pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22/b) în care se vor inregistra toate documentele în ordine cronologicã.
Contribuabilii care desfãşoarã activitãţi de:
- comerţ cu ridicatã vor întocmi, pentru livrãrile efectuate, formularele Factura (cod 14-4-10/aA), respectiv Factura fiscalã (cod 14-4-10/A);
- comerţ cu amãnuntul vor întocmi zilnic formularul Monetar (cod 14-50-61);
- producţie vor întocmi pentru livrarea producţiei formularele Factura (cod 14-4-10/aA), respectiv Factura fiscalã (cod 14-4-10/A) şi/sau Chitanţa (cod 14-4-1), dupã caz.
Contribuabilii care desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
- organizarea de spectacole (culturale, sportive, distractive etc.);
- activitãţi al cãror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar (contract de comision, consignaţie);
- activitãţi de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folositã, şi altele asemenea;
- transport de bunuri şi de persoane;
- alte activitãţi cuprinse în Codul comercial, precum şi pentru veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectualã pot întocmi, în funcţie de natura activitãţii, de frecventa încasãrii sau de felul serviciilor prestate, precum şi de alte elemente specifice activitãţii desfãşurate, formularele Factura (cod 14-4-10/aA), respectiv Factura fiscalã (cod 14-4-10/A), Chitanţa (cod 14-4-1) sau alte formulare cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor, în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 831/1997 .
39. Totalurile lunare din Fişa pentru operaţiuni diverse se vor inregistra în Jurnalul privind operaţiuni diverse (cod 14-6-17/c), grupate pe feluri de activitãţi. Totalul veniturilor din Jurnalul privind operaţiuni diverse reprezintã venitul contribuabilului.
În cazul contribuabililor care realizeazã venituri dintr-o singura activitate, totalul veniturilor se regaseste în Fişa pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22/b), pe rândul "Total", nemaifiind necesarã deschiderea Jurnalului privind operaţiuni diverse (cod 14-6-17/c).
Contribuabilii care încaseazã în numerar toate veniturile realizate pot sa evidentieze aceste venituri numai în Registrul-jurnal de încasãri şi plati, nemaifiind obligatorie întocmirea Fisei pentru operaţiuni diverse şi, implicit, a Jurnalului pentru operaţiuni diverse.
40. În cazul contribuabililor plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, veniturile, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã, se preiau pentru determinarea impozitului din coloanele corespunzãtoare ale Jurnalului pentru vânzãri (cod 14-6-12/a), nemaifiind obligatorie întocmirea Fisei pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22/b) şi, implicit, a Jurnalului privind operaţiuni diverse pentru veniturile realizate (cod 14-6-17/c).
41. În condiţiile utilizãrii aparatelor de marcat electronice fiscale, în conformitate cu prevederile legale, înregistrarea veniturilor se face în baza Raportului fiscal de închidere zilnica şi a Registrului special, întocmit în condiţiile defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale.

F. Norme privind evidentierea cheltuielilor şi stabilirea deductibilitatii acestora

42. Evidenta contabila a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, în funcţie de natura lor, astfel:
a) cheltuielile efectuate în interesul direct al activitãţii, cum sunt:
- cheltuieli cu achiziţionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar şi mãrfuri;
- cheltuieli cu lucrãri executate şi servicii prestate de terţi;
- cheltuieli efectuate de contribuabil pentru executarea de lucrãri şi prestarea de servicii pentru terţi;
- chiria pentru spaţiul în care se desfãşoarã activitatea, pentru utilaje şi pentru alte instalaţii închiriate, utilizate în desfãşurarea activitãţii, în baza unui contract de închiriere;
- dobânzile aferente creditelor bancare;
- cheltuieli cu comisioanele şi cu alte servicii bancare;
- cheltuieli cu primele de asigurare;
- cheltuieli cu reclama şi publicitatea;
- cheltuieli poştale şi taxe de telecomunicaţii;
- cheltuieli cu energia şi apa;
- cheltuieli cu transportul de bunuri şi de persoane;
- cheltuieli de delegare, detaşare şi deplasare;
- cheltuieli de personal;
- cheltuieli cu impozite şi taxe, altele decât impozitul pe venit;
- cheltuieli reprezentând contribuţiile pentru asigurãrile sociale de stat, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, precum şi alte contribuţii obligatorii;
- cheltuieli reprezentând contribuţiile profesionale obligatorii datorate asociaţiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
b) cheltuielile cu sponsorizarea şi mecenatul;
c) cheltuielile de protocol;
d) cheltuielile cu amortizarea;
e) alte cheltuieli deductibile plafonat.
43. Angajatorii care au personal cu carnet de munca sau cu convenţie civilã de prestãri de servicii au obligaţia sa întocmeascã, dupã caz, Fişa fiscalã 1 (pentru venituri din salarii la funcţia de baza - FF 1) cod 14.13.01.13/1, respectiv Fişa fiscalã 2 (pentru venituri, altele decât cele de la funcţia de baza - FF 2) cod 14.13.01.13/2, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor nr. 1.193/1999.
În vederea completãrii fişelor fiscale 1 şi 2 şi stabilirii drepturilor bãneşti ale persoanelor angajate, angajatorul va întocmi Statul de salarii (cod 14-5-1/c sau cod 14-5-1/l), pentru funcţia de baza, şi/sau Statul de salarii pentru colaboratori (cod 14-5-1/j), pentru venituri din salarii, altele decât cele de la funcţia de baza.
44. Pentru fiecare fel de cheltuieli se va întocmi o Fişa pentru operaţiuni diverse, iar totalul lunar al acestora se va inregistra în Jurnalul pentru operaţiuni diverse pentru cheltuieli.
Contribuabilii pot întocmi o singura Fişa pentru operaţiuni diverse care sa cuprindã toate cheltuielile a cãror deductibilitate nu este plafonata.
Contribuabilii care nu efectueazã cheltuieli de natura celor care sunt deductibile plafonat, iar cheltuielile efectuate au fost plãtite în totalitate, pot sa evidentieze aceste cheltuieli numai în Registrul-jurnal de încasãri şi plati, nemaifiind obligatorie întocmirea Fisei pentru operaţiuni diverse şi, implicit, a Jurnalului privind operaţiuni diverse. Pentru cheltuielile cu amortizarea se va întocmi Fişa pentru operaţiuni diverse.
45. Pentru cheltuielile deductibile plafonat, înainte de înregistrarea totalului din Fişa pentru operaţiuni diverse se va calcula cota care este deductibilã şi numai aceasta se va inregistra în Jurnalul pentru operaţiuni diverse pentru cheltuieli.

G. Calculul venitului net impozabil

46. Venitul brut cuprinde sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natura.
Nu constituie venit brut şi nu se înregistreazã în Registrul-jurnal de încasãri şi plati sumele încasate, cum sunt:
- aporturile în numerar sau în natura fãcute la începerea unei activitãţi sau în cursul desfãşurãrii acesteia;
- sumele primite sub forma de credite;
- sumele primite ca despãgubiri din asigurãri, pentru pagube suportate.
Pentru aceste categorii de operaţiuni fie se deschid fise pentru operaţiuni diverse distincte, fie se întocmesc situaţii cu ajutorul documentelor cumulative care sa reflecte situaţia acestor sume.
Încasãrile şi plãţile efectuate în avans, care privesc exerciţiul fiscal curent, se considera venituri anticipate, respectiv cheltuieli anticipate, şi influenţeazã baza impozabilã a exerciţiului la care se referã.
Sumele rãmase neconsumate la data de 31 decembrie a anului fiscal din bugetul pentru libera practica, care se reporteazã în anul urmãtor, se scad din venitul net al anului de impunere. Suma reportata majoreazã venitul brut al anului urmãtor şi se înregistreazã ca prima operaţiune, sub denumirea "Report privind bugetul pentru libera practica", în Registrul-jurnal de încasãri şi plati.
Venitul net sau pierderea fiscalã pe fiecare loc de realizare a activitãţilor independente se determina ca diferenţa între venitul brut şi cheltuielile aferente, deductibile.
Se admit la deducere numai cheltuielile care sunt aferente realizãrii veniturilor şi care sunt plãtite în cursul unui an fiscal.
47. Înregistrarea în evidenta contabila a bunurilor mobile şi imobile se face la valoarea de achiziţie, de producţie sau la preţul pieţei, dupã caz.
Creanţele, respectiv facturile emise şi neîncasate, precum şi obligaţiile stabilite conform legii şi neonorate se înregistreazã la valoarea lor nominalã în fise pentru operaţiuni diverse. Aceste fise se deschid distinct pentru creanţe şi datorii.
Cheltuielile cu amortizarea pentru bunuri se admit la deducere potrivit legii amortizarii.
Sunt amortizabile, în conformitate cu prevederile legale, numai bunurile înregistrate în Registrul-inventar (cod 14-1-2/a).
48. Evidenta contabila a bunurilor din patrimoniu se tine în conformitate cu prevederile Normelor metodologice de întocmire şi utilizare a formularelor tipizate comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiarã şi contabila, precum şi a modelelor acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 425/1998 .
49. Orice suma plãtitã, respectiv încasatã, în numerar sau prin banca se va inregistra în mod obligatoriu, cronologic, în Registrul-jurnal de încasãri şi plati (cod 14-1-1/b).
Limitele cheltuielilor deductibile plafonat se stabilesc astfel încât la sfârşitul anului fiscal sa se încadreze în prevederile dispoziţiilor legale.
50. Venitul net sau pierderea fiscalã se calculeazã astfel: din totalul sumelor încasate, evidentiate în coloana 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasãri şi plati, se scad cheltuielile cu amortizarea bunurilor, evidentiate în Fişa de cont pentru operaţiuni diverse, şi totalul sumelor plãtite, evidentiate în coloana 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasãri şi plati, şi se aduna sumele plãtite pentru cumpãrarea bunurilor amortizabile şi totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Venitul net impozabil sau pierderea fiscalã va fi influentata cu plãţile şi/sau încasãrile efectuate în avans care se referã la alte exercitii fiscale, iar în cazul drepturilor de proprietate intelectualã, cu impozitul de 15% din venitul brut încasat, reprezentând plati anticipate în contul impozitului anual.

H. Calculul taxei pe valoarea adãugatã

51. Taxa pe valoarea adãugatã datoratã bugetului de stat se stabileşte lunar, pe baza de decont, ca diferenţa între valoarea taxei exigibile aferente bunurilor livrate şi/sau serviciilor prestate (pentru taxa pe valoarea adãugatã colectata) şi a taxei deductibile pentru cumpãrãrile de bunuri şi/sau servicii (pentru taxa pe valoarea adãugatã deductibilã).
Diferenţa dintre taxa pe valoarea adãugatã colectata şi taxa pe valoarea adãugatã deductibilã se înregistreazã în documente cumulative ca taxa pe valoarea adãugatã de plata, respectiv ca taxa pe valoarea adãugatã de rambursat, şi se regularizeazã în condiţiile legii.
52. Evidenta taxei pe valoarea adãugatã colectata se tine cu ajutorul Jurnalului pentru vânzãri (cod 14-6-12/a). În acest jurnal se înregistreazã pe baza de documente (facturi fiscale, bonuri de comanda-chitanţa, monetare etc.) valoarea bunurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã.
În situaţia în care preţurile şi tarifele cuprind şi taxa pe valoarea adãugatã, valoarea taxei pe valoarea adãugatã colectata se calculeazã prin înmulţirea valorii bunurilor livrate, lucrãrilor executate sau serviciilor prestate cu coeficientul 19/119 x 100.
53. Evidenta taxei pe valoarea adãugatã deductibilã se tine cu ajutorul Jurnalului pentru cumpãrãri (cod 14-6-17/b). În acest jurnal se înregistreazã pe baza de documente (facturi fiscale, bonuri de comanda-chitanţa, monetare etc.) valoarea cumpãrãrilor de bunuri şi/sau a serviciilor prestate de terţi şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã.
54. Totalurile lunare din Jurnalul pentru vânzãri, respectiv din Jurnalul pentru cumpãrãri, se înregistreazã în decontul privind taxa pe valoarea adãugatã.
Normele de întocmire şi utilizare, precum şi modelele Jurnalului pentru vânzãri şi ale Jurnalului pentru cumpãrãri sunt prezentate în continuare.

JURNAL PENTRU VÂNZĂRI
(cod 14-6-12/a)

1. Serveşte ca:
- jurnal auxiliar pentru înregistrarea vânzãrilor de valori materiale sau a prestãrilor de servicii;
- document de stabilire lunarã a taxei pe valoarea adãugatã colectata;
- document de control al operaţiunilor înregistrate în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte într-un singur exemplar, având paginile numerotate, în care se înregistreazã zilnic sau lunar, dupã caz, fãrã ştersãturi şi spaţii libere, elementele necesare pentru determinarea corecta a T.V.A. colectate datorate.
Acest jurnal se completeazã pe baza documentelor tipizate comune şi specifice (facturi sau documente inlocuitoare) privind vânzãrile de valori materiale sau de servicii.



JURNAL PENTRU VÂNZĂRI
┌─┬───────────────────┬─────┬──────────────┬──────┬───────────────────────────┐
│N│Factura sau docu- │ │ Scutite │ │ Vânzãri │
│r│entul înlocuitor │Total├─┬────────────┤Export├─────────────┬─────────────┤
│ │legal aprobat │fac- │T│din care: │(TVA │Cota T.V.A. │ Cota T.V.A. │
│c├────┬─┬────────────┤tura │O├──────┬─────┤cota │ 19% │ O │
│r│Data│N│Cumpãrãtorul│inclu│T│cu dre│fãrã │ O) ├─────┬───────┼─────┬───────┤
│t│ │r├─────┬──────┤siv │A│pt de │drept│ │Baza │ Valoa-│Baza │ Valoa-│
│ │ │ │Denu-│Codul │T.V.A│L│dedu- │de │ │ de │rea │ de │rea │
│ │ │ │mirea│fiscal│ │ │cere │dedu-│ │impo-│T.V.A. │impo-│T.V.A. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │cere │ │zita-│ │zita-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │re │ │re │ │
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│0│ 1 │2│ 3 │ 4 │ 5 │6│ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┴────┴─┴─────┴──────┼─────┼─┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴─────┴─┴──────┴─────┴──────┴─────┴───────┴─────┴───────┘
14-6-12/a)

Întocmit, Verificat,



JURNAL PENTRU CUMPĂRĂRI
(cod 14-6-17/b)

1. Serveşte ca:
- jurnal auxiliar pentru înregistrarea cumpãrãrilor de valori materiale sau a prestãrilor de servicii;
- document de stabilire lunarã a taxei pe valoarea adãugatã deductibilã;
- document de control al operaţiunilor înregistrate în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte într-un singur exemplar, având paginile numerotate, în care se înregistreazã zilnic, fãrã ştersãturi şi spaţii libere, elementele necesare pentru determinarea corecta a taxei pe valoarea adãugatã deductibilã.
Se întocmeşte un jurnal separat pentru cumpãrãri de bunuri şi servicii pentru nevoile proprii şi separat pentru cumpãrãri de bunuri (mãrfuri) care se vand ca atare.
Acest jurnal se completeazã pe baza documentelor tipizate privind cumpãrãrile de valori materiale sau de servicii.

JURNAL PENTRU CUMPĂRĂRI


┌─┬───────────────────┬─────┬───────┬───────────────────────────┬─────────────┐
│N│Factura sau docu- │ │ │ Cumpãrãri │ Import cu │
│r│entul înlocuitor │Total┤Neimpo-├─────────────┬─────────────┤certificat de│
│ │legal aprobat │fac- │zabile │Cota T.V.A. │ Cota T.V.A. │ suspendare │
│c├────┬─┬────────────┤tura │ │ 19% │ O │ │
│r│Data│N│ Vânzãtorul │inclu│ ├─────┬───────┼─────┬───────┼─────┬───────┤
│t│ │r├─────┬──────┤siv │ │Baza │ Valoa-│Baza │ Valoa-│Baza │Valoa- │
│ │ │ │Denu-│Codul │T.V.A│ │ de │rea │ de │rea │ de │rea TVA│
│ │ │ │mirea│fiscal│ │ │impo-│T.V.A. │impo-│T.V.A. │impo-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │zita-│ │zita-│ │zit- │ │
│ │ │ │ │ │ │ │re │ │re │ │are │ │
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│0│ 1 │2│ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┼────┼─┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
├─┴────┴─┴─────┴──────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴─────┴───────┴─────┴───────┴─────┴───────┴─────┴───────┘
14-6-17/b

Întocmit, Verificat,



III. Modele şi norme de întocmire şi de utilizare a formularelor financiar-contabile, comune pe economie, cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare

CHITANŢA
(cod 14-4-1)

Formular cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare.
Tipãrit în carnete cu câte 100 de file.
1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casierie;
- document justificativ de înregistrare în Registrul-jurnal de încasãri şi plati şi în contabilitate.
2. Se întocmeşte în doua exemplare, pentru fiecare suma încasatã, de cãtre contribuabilul sau casierul numit şi se semneazã de acesta pentru primirea sumei.
3. Circula la depunator (exemplarul 1). Exemplarul 2 rãmâne în carnet, fiind folosit ca document de verificare a operaţiunilor efectuate în Registrul-jurnal de încasãri şi plati.
4. Se arhiveaza dupã utilizarea completa a carnetului (exemplarul 2).



┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ .................................................. │
│ (numele şi prenumele/denumirea asociaţiei) │
│ .................................................. │
│ (codul numeric personal/codul fiscal) │
│ │
│ .................................................. │
│ [domiciliul/sediul (localitatea, strada, numãrul)] │
│ │
│ Judeţul ............................. │
│ │
│ CHITANŢA Nr. .............. │
│ din data de ............ │
│ │
│ Am primit de la ................................... │
│ Adresa ............................................ │
│ Suma de ..........., adicã ........................ │
│ Reprezentând │
│ ................................................... │
│ Casier, │
└────────────────────────────────────────────────────────┘
14-4-1


FACTURA
(cod 14-4-10/aA)
şi

FACTURA FISCALĂ
(cod 14-4-10/A)

Formular cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare.
Tipãrit în blocuri cu câte 150 de file, formate din 50 de seturi cu câte 3 file în culori diferite: albastru - exemplarul 1, roşu - exemplarul 2, verde - exemplarul 3.
1. Serveşte ca:
- document pe baza cãruia se întocmeşte documentul de decontare a produselor şi mãrfurilor livrate, a lucrãrilor executate sau a serviciilor prestate;
- document de însoţire a mãrfii pe timpul transportului;
- document de încãrcare în gestiunea primitorului;
- document justificativ de înregistrare în contabilitatea furnizorului şi a cumpãrãtorului.
2. Se întocmeşte manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul, în 3 exemplare, la livrarea produselor şi a mãrfurilor, la executarea lucrãrilor şi la prestarea serviciilor, de cãtre compartimentul desfacere sau de alt compartiment desemnat, pe baza dispoziţiei de livrare, a avizului de însoţire a mãrfii sau a altor documente care atesta executarea lucrãrilor şi prestarea serviciilor, şi se semneazã de compartimentul emitent.
Atunci când factura nu se poate întocmi în momentul livrãrii datoritã unor condiţii obiective şi cu totul excepţionale, produsele şi mãrfurile livrate sunt însoţite pe timpul transportului de avizul de însoţire a mãrfii. În vederea corelãrii documentelor de livrare, numãrul şi data avizului de însoţire a mãrfii se înscriu în formularul de factura.
3. Circula:
- exemplarul 1, la cumpãrãtor;
- exemplarul 2, la desfacere;
- exemplarul 3, pentru înregistrarea în contabilitate.




Furnizor ................................ Cumpãrãtor ...................
......................................... ..............................
(numele şi prenumele/denumirea societãţii (denumirea,forma juridicã)
Nr. de înmatriculare în Registrul Nr. de înmatriculare în Registrul
comerţului/anul ......................... comerţului/anul .................
Codul fiscal ............................ codul fiscal ....................
Domiciliul/sediul(localitatea,strada, Sediul(localitatea,strada,
numãrul) ................................ numãrul .........................
Judeţul ................................. Judeţul .........................
Contul .................................. Contul ..........................
Banca ................................... Banca ...........................

FACTURA
┌──────────────────────────────┐
│Nr. ......................... │
│Data(ziua,luna,anul) ........ │
│Nr. avizului de însoţire │
│a mãrfii .................... │
│ (dacã este cazul) │
└──────────────────────────────┘

┌────┬──────────────────────┬──────┬────────────┬───────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Denumirea produselor │ U.M. │ Cantitatea │ Preţul unitar │ Valoarea │
│crt.│ sau a serviciiilor │ │ │ - lei - │ - lei - │
├────┼──────────────────────┼──────┼────────────┼───────────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5(3x4) │
├────┼──────────────────────┼──────┼────────────┼───────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├────┴────────┬─────────────┴──────┴────────────┴──┬────────────┼─────────────┤
│Semnatura şi │ Date privind expediţia: │ TOTAL, │ │
│ştampila │ Numele delegatului.................│din care: ├─────────────┤
│furnizorului │ Buletinul/cartea de identitate │accize │ │
│ │ seria ........ nr. ....., eliberat/│ │ │
│ │ eliberata .........................├────────────┴─────────────┤
│ │ Mijlocul de transport .............│Semnatura │
│ │ nr. ...............................│de primire │
│ │ Expedierea s-a efectuat în prezenta│ │
│ │ noastrã la data de ......, ora ....│ │
│ │ Semnãturile .......................│ │
└─────────────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘
14-4-10/aA

Furnizor ................................ Cumpãrãtor ...................
......................................... ..............................
(numele şi prenumele/denumirea societãţii (denumirea,forma juridicã)
Nr. de înmatriculare în Registrul Nr. de înmatriculare în Registrul
comerţului/anul ......................... comerţului/anul .................
codul fiscal ............................ codul fiscal ....................
Domiciliul/sediul(localitatea,strada, Sediul(localitatea,strada,
numãrul) ................................ numãrul .........................
Judeţul ................................. Judeţul .........................
Contul .................................. Contul ..........................
Banca ................................... Banca ...........................


FACTURA FISCALĂ
┌──────────────────────────────┐
│Nr. ......................... │
│Data(ziua,luna,anul) ........ │
│Nr. avizului de însoţire │
│a mãrfii .................... │
│ (dacã este cazul) │
└──────────────────────────────┘

┌────┬────────────────────┬────┬───────────┬──────────────┬─────────┬─────────┐
│Nr. │Denumirea produselor│U.M.│Cantitatea │Preţul unitar │Valoarea │Valoarea │
│crt.│sau a serviciiilor │ │ │(fãrã TVA) │ - lei - │ TVA │
│ │ │ │ │ - lei - │ │ - lei - │
├────┼────────────────────┼────┼───────────┼──────────────┼─────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5(3x4) │ 6 │
├────┼────────────────────┼────┼───────────┼──────────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────┬───────────┴────┴───────────┴───────┬──────┴───┬─────┼─────────┤
│Semnatura şi │ Date privind expediţia: │ TOTAL, │ │ │
│ştampila │ Numele delegatului.................│din care: ├─────┼─────────┤
│furnizorului │ Buletinul/cartea de identitate │accize │ │ │
│ │ seria ........ nr. ....., eliberat/│ │ │ X │
│ │ eliberata .........................├──────────┼─────┴─────────┤
│ │ Mijlocul de transport .............│Semnatura │Total │
│ │ nr. ...............................│de primire│de plata │
│ │ Expedierea s-a efectuat în prezenta│ │col. 5 + col.6)│
│ │ noastrã la data de ......, ora ....│ │ │
│ │ Semnãturile .......................│ │ │
└─────────────┴────────────────────────────────────┴──────────┴───────────────┘
14-4-10/A


BON DE COMANDA-CHITANŢA
(cod 14-4-11 şi cod 14-4-11/a)

Formular cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare.
Tipãrit în carnete cu câte 75 de file.
1. Serveşte ca document pentru: contractarea serviciilor, confirmarea primirii şi evaluarea obiectului de executat sau de reparat, dupã caz, încasarea sumei de la client, determinarea volumului serviciilor prestate şi a materialelor consumate.
2. Se întocmeşte în 3 exemplare de cãtre contribuabil.
3. Circula:
- exemplarul 1, pentru înregistrarea în contabilitate;
- exemplarul 2 se preda clientului;
- exemplarul 3 rãmâne în carnet.

Contribuabilul ...............................................
Codul fiscal..................................................
Nr. de înmatriculare în Registrul comerţului/
anul .........................................................
Domiciliul/sediul (localitatea, strada, numãrul)
..............................................................
Judeţul ......................................................

BON DE COMANDA-CHITANŢA Nr. .....
din data de .............................

Client ............, str. ........ nr. ...., bl. ...., et. ....., ap. ..., sectorul/judeţul .........., localitatea .........



┌──────┬─────────────────────┬──────┬───────────┬────────────────┬────────────┐
│Codul │Obiectul/Operaţiunea │ U.M. │Cantitatea │ Preţul unitar/ │ Valoarea │
│ │ │ │ │ Tariful │ │
│ │ │ │ │ - lei - │ - lei - │
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
└──────┴─────────────────────┴──────┴───────────┴────────────────┴────────────┘


TOTAL I: ..............................
TOTAL II: .............................
TOTAL (I+II): .........................
Încasat avans ..........................................................
Rest de plata ..........................................................
Termen de execuţie .....................................................
Valoarea obiectului adus la reparat ....................................
Obiectul neridicat în termen de un an se valorifica conform normelor legale.

Responsabil, Client,
L.S.
..................... ...................

14-4-11/a

Materiale date de unitate
(verso)
┌──────┬─────────────────────┬──────┬───────────┬────────────────┬────────────┐
│Codul │ Denumirea │ U.M. │ Cantitatea│ Preţul unitar │ Valoarea │
│ │ │ │ │ - lei - │ - lei - │
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
└──────┴─────────────────────┴──────┴───────────┴────────────────┴────────────┘

TOTAL II: .....................


Materiale aduse de client
┌─────────────────┬───────────┬───────────────┬───────────────┬─────────────┐
│ Denumirea │ U.M. │ Cantitatea │ Preţul unitar │ Valoarea │
│ │ │ │ - lei - │ - lei - │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
└─────────────────┴───────────┴───────────────┴───────────────┴─────────────┘

TOTAL III: .......................
Contribuabilul ..............................
codul fiscal ................................
Nr. de înmatriculare în Registrul comerţului/
anul ........................................
Domiciliul/sediul (localitatea,strada,numãrul)
.............................................
Judeţul .....................................


BON DE COMANDA - CHITANŢA Nr. .....
din data de .................

Client ....., str. ..... nr. ...., bl. ..., et. ..., ap. ...,
sectorul/judeţul ......, localitatea .........

┌──────┬─────────────────────┬──────┬───────────┬────────────────┬────────────┐
│Codul │Obiectul/Operaţiunea │ U.M. │Cantitatea │ Preţul unitar/ │ Valoarea │
│ │ │ │ │ Tariful │ │
│ │ │ │ │ - lei - │ - lei - │
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
└──────┴─────────────────────┴──────┴───────────┴────────────────┴────────────┘

TOTAL I: ..............................
TOTAL II: .............................
TOTAL (I+II): .........................
T.V.A. : ..............................
TOTAL GENERAL: ........................
Încasat avans ..........................................................
Rest de plata ..........................................................
Termen de execuţie .....................................................
Valoarea obiectului adus la reparat ....................................
Obiectul neridicat în termen de un an se valorifica conform normelor legale.

Responsabil, Client,
L.S.
..................... ...................



Materiale date de unitate
(verso)
┌──────┬─────────────────────┬──────┬───────────┬────────────────┬────────────┐
│Codul │ Denumirea │ U.M. │ Cantitatea│ Preţul unitar │ Valoarea │
│ │ │ │ │ - lei - │ - lei - │
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
├──────┼─────────────────────┼──────┼───────────┼────────────────┼────────────│
└──────┴─────────────────────┴──────┴───────────┴────────────────┴────────────┘

TOTAL II: .....................


Materiale aduse de client
┌─────────────────┬───────────┬───────────────┬───────────────┬─────────────┐
│ Denumirea │ U.M. │ Cantitatea │ Preţul unitar │ Valoarea │
│ │ │ │ - lei - │ - lei - │
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
├─────────────────┼───────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┤
└─────────────────┴───────────┴───────────────┴───────────────┴─────────────┘

TOTAL III: .......................



FIŞA DE MAGAZIE A FORMULARELOR CU REGIM SPECIAL
(cod 14-3-8/b)

Formular cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare.
1. Serveşte ca:
- document de evidenta a intrãrilor, iesirilor şi stocurilor de formulare, care au un regim special de inseriere, numerotare, evidenta şi urmãrire;
- document de evidenta a formularelor anulate;
- document pentru stabilirea grupelor de numere (serii), în vederea numerotarii formularelor;
- sursa de informaţii pentru controlul operativ curent şi contabil al stocurilor de formulare.
2. Se întocmeşte într-un exemplar, separat pentru fiecare fel de formular cu regim special, de cãtre gestionar.
Fişele de magazie ale formularelor cu regim special se ţin la locul de depozitare a formularelor.



┌───────────────────┬─────────────┐
│ Rezervat numerele │ Pentru │
│ (seriile) │compartiment │
.................................... ├────────┬──────────┼─────────────┤
Unitatea │ de la │ pana la │ │
FIŞA DE MAGAZIE A FORMULARELOR CU REGIM ├────────┼──────────┼─────────────┤
SPECIAL ├────────┼──────────┼─────────────┤
Denumirea formularului ................. ├────────┼──────────┼─────────────┤
Codul formularului ......., formatul ... ├────────┼──────────┼─────────────┤
Preţul unitar ........ U.M. ............ ├────────┼──────────┼─────────────┤
Codul .................................. └────────┴──────────┴─────────────┘



┌────┬───────┬─────────────┬──────┬──────────┬───────────┬──────────┬─────────┐
│ │Felul │ │ │ │ Numele şi │Formulare │ Data şi │
│ │ şi │ │ │ │ prenumele │neutiliza-│semnatura│
│ │numãrul│ │ │ │ primito- │bile │celui │
│ │formu- │ Cantitatea │ │ │ rului │(numãrul │care pre-│
│ │larului│ │ │ Numerele │ │şi seria) │da formu-│
│Data│de pri-│ │Stocul│ (seria) │ │ │larele │
│ │mire │ │ │ │ │ │neutili- │
│ │sau de ├──────┬──────┤ ├─────┬────┤ │ │zabile │
│ │elibe- │primi-│elibe-│ │de la│pana│ │ │ │
│ │rare │ta │rata │ │ │ la │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
└────┴───────┴──────┴──────┴──────┴─────┴────┴───────────┴──────────┴─────────┘
14-3-8/b

verso
┌────┬───────┬─────────────┬──────┬──────────┬───────────┬──────────┬─────────┐
│ │Felul │ │ │ │ Numele şi │Formulare │ Data şi │
│ │ şi │ │ │ │ prenumele │neutiliza-│semnatura│
│ │numãrul│ │ │ │ primito- │bile │celui │
│Data│formu- │ Cantitatea │ │ │ rului │(numãrul │care pre-│
│ │larului│ │ │ Numerele │ │şi seria) │da formu-│
│ │de pri-│ │Stocul│ (seria) │ │ │larele │
│ │mire │ │ │ │ │ │neutili- │
│ │sau de ├──────┬──────┤ ├─────┬────┤ │ │zabile │
│ │elibe- │primi-│elibe-│ │de la│pana│ │ │ │
│ │rare │ta │rata │ │ │ la │ │ │ │
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼────┼───────────┼──────────┼─────────│
└────┴───────┴──────┴──────┴──────┴─────┴────┴───────────┴──────────┴─────────┘



MONETAR
(cod 14-50-61)

Formular cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare.
Formularul este tipãrit în carnete cu câte 100 de file.
1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru evidentierea la sfârşitul zilei a numerarului existent în casierie, corespunzãtor mãrfurilor comercializate;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate;
- document justificativ pe baza cãruia se preda contribuabilului numerarul încasat prin casa de cãtre casier, respectiv de vânzãtor.
Monetarul se utilizeazã numai în cazul vânzãrii mãrfurilor cu amãnuntul.
Potrivit reglementãrilor în vigoare, în condiţiile utilizãrii aparatelor de marcat electronice fiscale, suma înscrisã în monetar trebuie sa coincida cu suma din registrul de casa emis de aceste aparate, inclusiv cu suma înregistratã de mana în registrul de casa, în cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale.
Valoarea înscrisã în monetar trebuie sa corespundã valorii înscrise în raportul de gestiune.
2. Se întocmeşte în doua exemplare de cãtre casier sau de persoana imputernicita, la sfârşitul zilei, prin inventarierea numerarului pe categorii de bancnote şi de monede.
3. Circula:
- exemplarul 1, pentru înregistrarea în Registrul-jurnal de încasãri şi plati;
- exemplarul 2 rãmâne în carnet.

Contribuabilul ............................
...........................................



MONETAR Nr. ...........
Data .................................
Magazinul ............................. Casa ..............

............. bucãţi x 100.000 lei ...................
............. bucãţi x 50.000 lei ...................
............. bucãţi x 10.000 lei ...................
............. bucãţi x 5.000 lei ...................
............. bucãţi x 1.000 lei ...................
............. bucãţi x 500 lei ...................
............. bucãţi x 100 lei ...................
............. bucãţi x 50 lei ...................
............. bucãţi x 20 lei ...................

TOTAL LEI:
........................................................

Casier predator, Casier primitor,
................... ................

Responsabil,
.............

Aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 970/1998.

14-50-61



IV. Registrele şi formularele financiar-contabile, comune pe economie, utilizate de contribuabili în conducerea evidentei contabile în partida simpla

A. Nomenclatorul registrelor şi formularelor financiar-contabile



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Denumirea formularului Codul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Registrul-jurnal de încasãri şi plati 14-1-1/b
2. Registrul-inventar 14-1-2/a
3. Fişa mijlocului fix 14-2-2/a
4. Nota de recepţie şi constatare de diferenţe 14-3-1/aA
5. Bon de consum 14-3-4A
6. Fişa de magazie 14-3-8
7. Lista de inventariere 14-3-12
8. Lista de inventariere (pentru gestiuni global-valorice) 14-3-12/a
9. Chitanţa pentru operaţiuni în valuta 14-4-1/a
10. Registru de casa (în valuta) 14-4-7/cA
11. Borderou de achiziţie 14-4-13
12. Borderou de achiziţie 14-4-13/b
13. Stat de salarii 14-5-1/c
14. Stat de salarii 14-5-1/l
15. Lista pentru plati parţiale 14-5-1/d1
16. Lista pentru plati parţiale 14-5-1/d2
17. Stat de salarii pentru colaboratori 14-5-1/j
18. Ordin de deplasare (delegaţie) 14-5-4
19. Jurnal privind operaţiuni diverse (pentru ....................) 14-6-17/c
20. Fişa pentru operaţiuni diverse (pentru .......................) 14-6-22/b
21. Document cumulativ 14-6-24
22. Declaraţie de inventar 14-8-1
23. Decizie de imputare 14-8-2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



B. Modelele şi normele de întocmire şi de utilizare a formularelor financiar-contabile

<> Formularele tipizate, comune pe economie, privind activitatea financiarã şi contabila pot fi adaptate în funcţie de specificul şi de necesitãţile contribuabililor, cu condiţia respectãrii conţinutului de informaţii cuprinse în modele, precum şi a normelor de întocmire şi utilizare.
<> Formatul acestor modele poate fi adaptat în funcţie de necesitãţile proprii, în sensul micsorarii sau maririi acestuia, iar numãrul de exemplare poate fi mai mare atunci când se considera oportun.
<> Formularele se pot tipari fata şi verso sau numai fata, în funcţie de specificul activitãţii, de utilizarea tehnicii de calcul la întocmirea acestora sau de tipul de hârtie folosit (autocopiativa).
<> În cazul utilizãrii echipamentelor informatice pentru întocmirea documentelor justificative şi pentru preluarea şi înregistrarea datelor în evidenta contabila, registrele contabile şi formularele privind activitatea financiarã şi contabila pot fi adaptate în funcţie de necesitãţile proprii de utilizare, în condiţiile respectãrii conţinutului de informaţii.


REGISTRUL-JURNAL DE ÎNCASĂRI ŞI PLATI
(cod 14-1-1/b)

Serveşte ca:
- document de înregistrare a încasãrilor şi plãţilor;
- document de stabilire a situaţiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila în partida simpla;
- proba în litigii.
Se întocmeşte într-un singur exemplar de cãtre contribuabili, persoane fizice, fãcându-se înregistrarea operaţiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct pe fiecare operaţiune, fãrã a se lasa randuri libere, dupã ce a fost numerotat, snuruit, parafat şi înregistrat la organul fiscal teritorial.
Pentru fiecare asociaţie fãrã personalitate juridicã se va întocmi câte un registru-jurnal de încasãri şi plati.
În Registrul de încasãri şi plati se înregistreazã nu numai operaţiunile în numerar, ci şi cele efectuate prin contul curent de la banca.
Contribuabilii plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã vor inregistra sumele încasate sau plãtite, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã.
Operaţiunile înregistrate în Registrul-jurnal de încasãri şi plati se totalizeazã anual.
Registrul-jurnal de încasãri şi plati se numeroteaza şi se snuruieste. Numerotarea filelor se va face în ordine crescatoare, iar dupã completarea integrala se deschide un nou registru înregistrat şi parafat, care va fi numerotat în ordine crescatoare.
Acest registru se parafeaza de organul fiscal teritorial la începerea şi la încetarea activitãţii.
În condiţiile conducerii contabilitãţii cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operaţiune patrimonialã se va inregistra în ordine cronologicã, în funcţie de data de întocmire sau de intrare a documentelor. În aceasta situaţie Registrul-jurnal de încasãri şi plati se editeazã lunar, iar paginile vor fi numerotate pe mãsura editãrii lor.
Registrul-jurnal de încasãri şi plati parafat şi înregistrat la organul fiscal teritorial va fi completat lunar, prin preluarea totalului sumelor din Registrul-jurnal de încasãri şi plati obţinut cu ajutorul tehnicii de calcul.
Se arhiveaza împreunã cu documentele justificative care au stat la baza întocmirii lui.




Nr. pagina .........

REGISTRUL-JURNAL DE ÎNCASĂRI ŞI PLATI


┌────┬────┬────────────┬─────────────┬────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │Data│ Documentul │ Felul │ Inasari │ Plati │
│crt.│ │ (felul,nr.)│ operaţiunii ├─────────┬──────┼─────────┬───────┤
│ │ │ │ (explicaţii)│ numerar │banca │ numerar │ banca │
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
├────┴────┴────────────┴─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ De reportat: ├─────────┼──────┼─────────┼───────┤
└────────────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────┘
14-1-1/b


(verso)
┌────┬────┬────────────┬─────────────┬────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │Data│ Documentul │ Felul │ Inasari │ Plati │
│crt.│ │(felul,nr.) │ operaţiunii ├─────────┬──────┼─────────┬───────┤
│ │ │ │ (explicaţii)│ numerar │banca │ numerar │ banca │
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┴────┴────────────┴─────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────┤
│ Report: │
├────┬────┬────────────┬─────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────┤
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
├────┼────┼────────────┼─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
├────┴────┴────────────┴─────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────┤
│ Total: ├─────────┼──────┼─────────┼───────┤
└────────────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────┘




REGISTRUL-INVENTAR
(cod 14-1-2/a)

Serveşte ca document de înregistrare a bunurilor achiziţionate sau realizate, pe baza documentelor justificative.
Se întocmeşte într-un singur exemplar.
În coloana 1 se înscrie numãrul curent al operaţiunilor, de la începutul activitãţii pana la data încetãrii acesteia.
În coloana 2 se înscrie denumirea bunurilor.
În coloana 3 se înscrie numãrul de inventar.
În coloana 4 se trece data (ziua, luna, anul) la care se face înregistrarea.
În coloana 5 se înscriu felul şi numãrul documentului pe baza cãruia se face înregistrarea.
În coloana 6 se înscrie valoarea de achiziţie sau valoarea bunurilor rãmasã de recuperat.
În coloana 7 se înscrie data (ziua, luna, anul) la care iese din gestiune bunul respectiv.
În coloana 8 se înscrie suma inclusã pe cheltuieli pana la data iesirii.
În coloana 9 se înscrie valoarea de ieşire (vânzare) a bunului.
În coloana 10 se dau explicaţii cu privire la identificarea bunului.
Acest registru se numeroteaza şi se completeazã fãrã ştersãturi şi fãrã a se lasa spaţii libere.
Se arhiveaza împreunã cu documentele justificative care stau la baza întocmirii lui.




Nr. pagina.

REGISTRUL-INVENTAR
┌───┬──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────┬──────┐
│ │ INTRARI │ IESIRI │ │ │
│ ├───────┬──────┬─────┬──────┬──────────┼───────┬──────────┤Valoarea│ Alte │
│Nr.│Denumi-│ Nr. │Data │ Felul│ Valoarea │ Data │ Valoarea │ de │menti-│
│ │rea bu-│ de │achi-│ şi │ de │iesirii│inclusã │ieşire │ uni │
│c │nului │inven-│ziti-│ numa-│ intrare │ din │ pe │ │ │
│r │ │ tar │ona- │ rul │ sau │gesti- │cheltuieli│ │ │
│t. │ │ │rii │ docu-│ rãmasã │une │ pana │ │ │
│ │ │ │sau │ men- │ de │ │ la data │ │ │
│ │ │ │ a │ tului│recuperat │ │iesirii │ │ │
│ │ │ │rea- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │li- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │za- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │rii │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
├───┼───────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┤
└───┴───────┴──────┴─────┴──────┴──────────┴───────┴──────────┴────────┴──────┘
14-1-2/a

Întocmit,


FIŞA MIJLOCULUI FIX
(cod 14-2-2/a)

1. Serveşte ca document pentru evidenta analitica a mijloacelor fixe.
2. Se întocmeşte într-un exemplar, pentru fiecare mijloc fix sau pentru mai multe mijloace fixe de acelaşi fel şi de aceeaşi valoare care au aceleaşi cote de amortizare şi sunt puse în funcţiune în aceeaşi luna.
Se pãstreazã în cartoteca pe grupe de mijloace fixe, în ordinea codurilor din clasificarea fondurilor fixe conform Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar în cadrul acestora fişele mijloacelor fixe se grupeazã pe locuri de folosinta.
În cazul în care formularul este folosit ca fişa colectivã, nu se sorteaza pe locuri de folosinta.
Fişele mijloacelor fixe scoase din funcţiune sau transferate se scot din cartoteca şi se pãstreazã separat.
Se completeazã pe baza documentelor justificative privind miscarea mijloacelor fixe sau modificarea valorii de inventar a acestora, ca urmare a completãrii, îmbunãtãţirii, modernizãrii sau reevaluarii lor.
În coloana "Bucãţi" intrãrile se înscriu "în negru", iar ieşirile "în roşu".
În rubrica destinatã caracteristicilor tehnice de identificare a mijlocului fix, în afarã de datele privind marca, numãrul de fabricaţie şi seria, în spaţiul rezervat "Accesoriilor" se înscriu pãrţile componente ale mijlocului fix. De exemplu, la o clãdire se completeazã instalaţiile de încãlzire centrala, sanitare, electrice etc.
Data amortizarii complete şi cota de amortizare se înscriu în spaţiile rezervate.



┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│ FIŞA MIJLOCULUI FIX │ Grupa ................... │
│ │ │
│Nr. de inventar ......................│ │
│Nr. documentului de provenienta ......│ │
│Valoarea de inventar .................│ │
│Amortizarea lunarã ...................│ │
│ │ │
│Denumirea mijlocului fix şi caracte- │ │
│risticile tehnice │ │
│ │ │
│ │ │
│Accesorii │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │ │
│ │Codul │
│ │de clasificare ............... │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Data dãrii în folosinta │
│ │ Anul ........................│
│ │ Luna ........................│
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Data amortizarii complete │
│ │ Anul ........................│
│ │ Luna ........................│
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │ │
│ │Durata normalã de │
│ │funcţionare ...................│
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Cota de amortizare ..........% │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘
14-2-2/a

(verso)
┌─────────┬──────────┬───────────────────┬────────┬────────┬─────────┬───────┐
│ Nr. de │ Documen- │Operaţiunile care │ │ │ │ │
│inventar │tul (data,│privesc miscarea, │ │ │ │ │
│ (de la │felul, │creşterea sau dimi-│Bucãţi*)│Preţul*)│Valoarea │Obser- │
│numãr la │numãrul) │nuarea valorii mij-│ │ -lei- │ -lei- │vatii │
│numãr) │ │locului fix │ │ │ │ │
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
├─────────┼──────────┼───────────────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┤
└─────────┴──────────┴───────────────────┴────────┴────────┴─────────┴───────┘



*)Se completeazã în cazul bunurilor care formeazã seturi şi se utilizeazã ca atare.



NOTA DE RECEPŢIE ŞI CONSTATARE DE DIFERENŢE
(cod 14-3-1/aA)

1. Serveşte ca:
- document pentru recepţia bunurilor aprovizionate;
- document justificativ pentru încãrcare în gestiune;
- act de proba în litigiile cu cãrãuşii şi furnizorii, pentru diferenţele constatate la recepţie;
- document justificativ de înregistrare în evidenta contabila.
Se foloseşte ca document distinct de recepţie în cazul:
a) bunurilor materiale cuprinse într-o factura sau într-un aviz de însoţire a mãrfii, care fac parte din gestiuni diferite;
b) bunurilor materiale primite spre prelucrare, în custodie sau în pãstrare;
c) bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
d) bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare;
e) bunurilor materiale care prezintã diferenţe la recepţie;
f) mãrfurilor intrate în gestiunile la care evidenta se tine la preţ de vânzare cu amãnuntul.
În cazurile nemenţionate mai sus, precum şi pentru materialele nestocate a cãror valoare se înregistreazã direct pe cheltuieli, recepţia şi încãrcarea în gestiune se fac pe baza documentului de livrare care însoţeşte transportul (factura, avizul de însoţire a mãrfii etc.).
2. Se întocmeşte în doua exemplare, potrivit prevederilor legale, la locul de depozitare sau în unitatea cu amãnuntul, dupã caz, pe mãsura efectuãrii recepţiei. În situaţia în care la recepţie se constata diferenţe, Nota de recepţie şi constatare de diferenţe se întocmeşte în 3 exemplare de comisia de recepţie legal constituitã.
În cazul în care bunurile materiale sosesc în transe, se întocmeşte câte un formular pentru fiecare transa, care se anexeazã apoi la factura sau la avizul de însoţire a mãrfii.
Datele de pe versoul formularului nu se completeazã decât atunci când se constata diferenţe la recepţie.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ NOTA DE RECEPŢIE ŞI CONSTATARE DE DIFERENŢE │
│ ........... │
│ │
│ │
│ ┌────────┬──────────────┬────────┬──────┬──────────┬─────────┬───────┐ │
│ │Numãrul │ │ │ │ Contract│ Factura│ │ │
│ │documen-│ │ Codul │Codul │Nr. ......│Nr. .....│ │ │
│ │tului │ Data │furnizo-│primi-│ Comanda │ Aviz de│ │ │
│ │........│ │rului │toru- │ │însoţire │ │ │
│ │ │ │ │lui │ │ │ │ │
│ ├────────┼────┬────┬────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┼───────┼───┤
│ │ │Ziua│Luna│Anul│ │ │ │ │ │ │
│ ├────────┼────┼────┼────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┼───────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┴────────┴────┴────┴────┴────────┴──────┴──────────┴─────────┴───────┴───┤
│Subsemnaţii, membri ai comisiei de recepţie, am procedat la receptionarea │
│valorilor materiale furnizate de ................ din ........................│
│cu vagonul/auto nr. ..........................................................│
│documente insotitoare .............. delegat ............., constatandu-se │
│urmãtoarele: │
│ │
├─┬──────┬─┬───┬──┬─────┬───────────┬──────────┬─────────┬─────────┬───────────┤
│N│Denu- │ │Co-│UM│Can- │Receptionat│Adaos com.│Preţul de│ TVA │Valoarea la│
│r│mirea │ │dul│ │tita-├────┬──────┼────┬─────┤achiziţie├──┬──────┤preţ de │
│ │bunu- │ │ │ │tea │Can-│Preţul│Uni-│Total│unitar + │U │Totalã│vânzare, │
│c│rilor │ │ │ │con- │tita│ de │tar │(6x8)│adaosul │n │(6x11)│inclusiv │
│r│recep-│ │ │ │form │tea │achi- │ │ │comercial│i │ │ T.V.A. │
│t│tiona-│ │ │ │docu-│ │zitie │ │ │ (7+8) │t │ ├───────────┤
│ │te │ │ │ │men- │ │ │ │ │ │a │ │Unita-│Tota│
│ │ │ │ │ │telor│ │ │ │ │ │r │ │ra │la │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │a │ │(10+ │(6x │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 11) │13) │
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
│0│ 1 │2│ 3 │ 4│ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │11│ 12 │ 13 │ 14 │
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
├─┼──────┼─┼───┼──┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────────┼──┼──────┼──────┼────┤
│ │TOTAL │X│ X│ X│ X │ X │ X │ X │ │ X │X │ │ X │ │
├─┴──────┴─┴───┴──┴─────┴────┴──────┴────┴─────┴─────────┴──┴──────┴──────┴────┤
│ Comisia de recepţie Primit în gestiune│
├─────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────┬─────────────┤
│ Numele şi prenumele │ Semnatura │ Numele şi │ Semnatura │ Data │ Semnatura │
│ │ │prenumele │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────┼─────────────┤
├─────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────┼─────────────┤
└─────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────┴─────────────┘

14-3-1/aA

- verso -
┌───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Determinarea cantitãţii Pe cantarul nr. │Determinarea calitãţii s-a │
│s-a fãcut prin: │fãcut prin proba ............ │
│....................... ............... │nr. ......................... │
├───────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│Expeditor ............ Cãrãuş ............... Insotitor ......................│
│Statia de expediţie ............. Statia de destinaţie .......................│
│Data eliberãrii ............... Data expedierii ......... Data sosirii .......│
│Delegaţii furnizorului(cãrãuş neutru) care au participat la recepţie: │
│ │
├─────────────┬─────────┬─────────┬───────────┬─────────┬──────────────────────┤
│Participanţii│ Numele │ │Buletin │ │ │
│ la │ şi │Calitatea│ de │Semnatura│ Alte menţiuni │
│ recepţie │prenumele│ │identitate │ │ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────┤ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────┤ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────┤ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────┤ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────┤ │
│ │ │ │Diferenţe ±│ │ │
├──────┬──────┴──┬─────┬┴─┬───────┴┬─────────┬┴─────────┤ │
│Tipul │Denumirea│Codul│ │Cantita-│Preţul │ │ │
│docu- │bunurilor│ │UM│tea │unitar │Valoarea │ │
│mentu-│recepti- │ │ │ │ de │ │ │
│lui │onate │ │ │ │achiziţie│ │ │
├──────┼─────────┼─────┼──┼────────┼─────────┼──────────┤ │
├──────┼─────────┼─────┼──┼────────┼─────────┼──────────┤ │
├──────┼─────────┼─────┼──┼────────┼─────────┼──────────┤ │
├──────┴─────────┴─────┴──┴────────┴─────────┴──────────┘──────────────────────┤
│Concluziile comisiei de recepţie │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│Punctul de vedere al delegatului furnizorului/cãrãuşului(delegatul neutru) │
│..............................................................................│
│..............................................................................│
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



BON DE CONSUM
(cod 14-3-4A)

1. Serveşte ca:
- document de eliberare din magazie pentru consum a unui singur material, respectiv mai multor materiale, dupã caz;
- document justificativ de scãdere din gestiune;
- document justificativ de înregistrare în evidenta magaziei şi în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte în doua exemplare, pe mãsura lansãrii, respectiv eliberãrii, materialelor din magazie pentru consum.
Bonul de consum se poate întocmi într-un exemplar în condiţiile utilizãrii tehnicii de calcul.
Bonul de consum (colectiv), în principiu, se întocmeşte pe formulare separate pentru materialele din cadrul aceleiaşi grupe de materiale, aceluiaşi loc de depozitare şi loc de consum.
În situaţia în care materialul solicitat lipseşte din depozit, se procedeazã în felul urmãtor:
- în cazul bonului de consum se completeazã spaţiul urmãtor cu denumirea materialului înlocuitor, dupã ce, în prealabil, pe versoul formularului se obţin semnãturile persoanelor autorizate sa aprobe folosirea altor materiale decât cele prevãzute în consumurile normate;
- în cazul bonului de consum (colectiv) se taie cu o linie denumirea materialului înlocuit şi se semneazã de aprobare a înlocuirii, în dreptul rândului respectiv. Dupã înscrierea denumirii materialului înlocuitor se întocmeşte un bon de consum separat. În bonul de consum coloanele "Unitatea de mãsura" şi "Cantitatea necesarã" de pe rândul 2 se completeazã în cazul în care se solicita şi se elibereazã din magazie materiale cu doua unitãţi de mãsura.





┌─────────────────────────────────────┬───────────────┬────────────────────────┐
│Contribuabilul ................... │ │ │
│Produsul/lucrarea(comanda) ....... │Bucãţi lansate │ BON DE CONSUM │
│Reperul ....... nr. .............. ├─────-─────────┼────────────────────────┤
│Denumirea piesei ..... norma ..... │ │ │
└─────────────────────────────────────┴───────────────┴────────────────────────┘
┌────────┬───────────────┬────────┬────────┬───────────┬────────┬──────────────┐
│ Nr. │ Data │ Codul │ Codul │Nr. comenzi│ │ │
│documen-│ eliberãrii │producã-│primito-│Codul pro- │ │ │
│tului │ │torului │rului │dusului │ │ │
│ ├────┬────┬─────┼────────┼────────┼───────────┼────────┼──────────────┤
│ │Ziua│Luna│Anul │ │ │ │ │ │
├────────┼────┼────┼─────┼────────┼────────┼───────────┼────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┴────┴────┴───┬─┴──┬─────┴┬─────┬─┴──┬────────┴─┬──────┴┬─────────────┤
│Denumirea materialului│ │Canti-│ │ │ │ │ │
│(inclusiv sortimentul,│ │tatea │Codul│U.M.│Cantitatea│Preţul │Valoarea │
│marca,profilul, │ │nece- │ │ │eliberata │unitar │ │
│ dimensiunea) │ │sara │ │ │ │ │ │
├──────────┬───────────┼────┼──────┼─────┼────┼──────────┼───────┼─────────────┤
│Conform │ │ │ 1 │ │ │ │ │ │
│normei │ │ ├──────┼─────┼────┼──────────┼───────┼─────────────┤
│tehnice │ │ │ 2 │ x │ │ │ x │ x │
├──────────┼───────────┼────┼──────┼─────┼────┼──────────┼───────┼─────────────┤
│ │ │ │ 1 │ │ │ │ │ │
│Înlocuitor│ │ ├──────┼─────┼────┼──────────┼───────┼─────────────┤
│ │ │ │ 2 │ x │ │ │ x │ x │
├──────────┴──────────┬┴────┴──────┴─────┴────┴──┬───────┴──────┬┴─────────────┤
│ Data şi semnatura │ Şef compartiment │ Gestionar │ Primitor │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘
14-3-4A

(verso)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ELIBERARI PATIALE CARE SE LICHIDEAZĂ │
│ ÎN CEL MULT 24 ORE │
│ DATA ...................... │
├────────────────────┬────────────────────┬────────────────────────────────────┤
│ Material │ Cantitatea │ Semnatura │
├────────────────-───┼────────┬───────────┼────────────────────────────────────┤
│ │ cerutã │ eliberata │ │
├───────────────────-┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├────────────────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├────────────────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├────────────────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├────────────────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├───────────────────-┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├────────────────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
├──────────┬─────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
│Restituiri│Normat │ x │ │ │
├──────────┼─────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
│ │Inloc. │ x │ │ │
├──────────┼─────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
│ Total │Normat │ x │ │ Se trece pe fata bonului │
├──────────┼─────────┼────────┼───────────┼────────────────────────────────────┤
│ │Inloc. │ x │ │ │
├──────────┴─────────┴────────┴───────────┴────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ DATE PRIVIND ÎNLOCUIREA │
├─────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────┤
│ Data │ Aprovizionare │ Producţie │
├─────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Semnatura │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────┴──────────────────────────────────┤
│ Data şi │ │
│semnatura │ APROBAT ÎNLOCUIREA │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│MENŢIUNI │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



FIŞA DE MAGAZIE
(cod 14-3-8)

1. Serveşte ca:
- document de evidenta la locul de depozitare a intrãrilor, iesirilor şi stocurilor de valori materiale;
- sursa de informaţii pentru controlul operativ curent şi contabil al stocurilor de valori materiale.
2. Se întocmeşte într-un exemplar, separat pentru fiecare fel de material, şi se completeazã de gestionar sau de persoana desemnatã, care completeazã coloanele privitoare la intrari, la iesiri şi la stoc.
Fişele de magazie se ţin la fiecare loc de depozitare a valorilor materiale, pe feluri de materiale ordonate pe grupe, eventual pe subgrupe, sau în ordine alfabetica.
Pentru valori materiale primite spre prelucrare de la terţi sau în custodie se întocmesc fise distincte care se ţin separat de cele ale valorilor materiale proprii.
Înregistrãrile în fişele de magazie se fac document cu document. Stocul se poate stabili dupã fiecare operaţiune înregistratã, dar în mod obligatoriu zilnic.



┌───────────────┬───────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ │ Pagina ............... │
│ │ FIŞA DE MAGAZIE │ │
├────────┬──────┴───────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
│Magazia │Materialul/produsul(sortimentul,calitatea,marca,profilul,dimensiunea)│
├────────┴─┬─────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────────┤
│ Codul │ U.M. │ Preţul unitar │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────┴───┬─────┴────┬────────────┼───────┬─────────┴─────────────────────┤
│ Document │ Intrari │ Iesiri │ Stoc │ Data şi semnatura de control │
├────┬─────┬───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
│Data│Numãr│Fel│ │ │ │ │
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
├────┼─────┼───┼──────────┼────────────┼───────┼───────────────────────────────┤
└────┴─────┴───┴──────────┴────────────┴───────┴───────────────────────────────┘
14-3-8




LISTA DE INVENTARIERE
(cod 14-3-12)

1. Serveşte ca:
- document pentru inventarierea valorilor materiale aflate în gestiune;
- document de baza pentru stabilirea minusurilor şi plusurilor de valori materiale (imobilizari, stocuri materiale) şi a altor valori (elemente de trezorerie etc.);
- document justificativ de înregistrare în evidenta magaziilor (depozitelor) şi în contabilitate a plusurilor şi minusurilor constatate;
- document pentru întocmirea Registrului-inventar;
- document centralizator al operaţiunilor de inventariere.
2. Se întocmeşte într-un exemplar, la locurile de depozitare, de regula anual sau în situaţiile prevãzute de dispoziţiile legale, de comisia de inventariere, pe gestiuni.
În listele de inventariere a valorilor materiale aflate în ambalaje originale intacte, a lichidelor a cãror cantitate faptica nu se poate stabili prin transvazare şi mãsurare sau a materialelor de masa, în vrac etc., a cãror inventariere prin cantarire sau mãsurare ar necesita cheltuieli importante sau ar conduce la degradarea bunurilor respective, se vor ataşa notele de calcul privind inventarierea, precum şi datele tehnice care au stat la baza calculelor.
Materiile prime, materialele, prefabricatele, piesele de schimb, semifabricatele etc., aflate la locurile de munca şi nesupuse prelucrãrii, se înscriu separat în listele de inventariere.
Materialele, materialele de natura obiectelor de inventar, produsele finite şi ambalajele se înscriu în listele de inventariere, pe feluri, indicandu-se codul, unitatea de mãsura, unii indici calitativi (tãrie alcoolicã, grad de umiditate la cereale etc.).
Listele de inventariere întocmite pentru bunurile în custodie trebuie sa conţinã, pe lângã elementele comune (felul materialului sau produsul finit, cantitatea, valoarea etc.), numãrul şi data actului de predare-primire în custodie şi ale documentului de decontare (dispoziţia de plata, dispoziţia de încasare etc.).
Pentru stocurile de valori materiale, fãrã mişcare, de prisos, de calitate necorespunzãtoare, depreciate, fãrã desfacere asigurata se întocmesc liste de inventariere separate, la care se anexeazã procesele-verbale în care se arata cauzele nefolosirii, caracterul şi gradul deteriorarii sau deprecierii, dacã este cazul, cauzele care au determinat starea bunurilor respective, precum şi persoanele vinovate, dupã caz.
Formularele cu regim special se înscriu în listele de inventariere, în ordinea codurilor, pentru a se putea stabili cu usurinta integritatea acestora, în conformitate cu dispoziţiile legale.
Mãrcile poştale şi timbrele fiscale se înscriu în listele de inventariere la valoarea nominalã.
Înainte de stabilirea rezultatelor inventarierii se procedeazã la o verificare minuţioasã a exactitatii înregistrãrilor efectuate în fişele de magazie şi în contabilitate a tuturor evaluãrilor, calculelor şi totalizarilor din contabilitate. Greşelile descoperite cu aceasta ocazie trebuie corectate înainte de consemnarea rezultatelor inventarierii.
În cazul valorilor materiale primite în custodie şi/sau în consignaţie, pentru prelucrare etc., listele de inventariere se întocmesc în doua exemplare, copia inaintandu-se agentului economic în al cãrui patrimoniu se afla valorile respective.
Toate bunurile inventariate, grupate pe gestiuni şi categorii de bunuri, se înscriu în listele de inventariere, care se semneazã de persoanele împuternicite sa efeueze inventarierea.



┌────────┬───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Unitatea│ │ Gestiunea Pagina │
├────────┤ LISTA DE INVENTARIERE ├─────────────────────────────┤
│Magazia │ Data ............ │Loc de depozitare │
├─┬─────┬┴────┬─┬─────────────────┬────┬─────────┴────────┬────┬───────────────┤
│N│Denu-│Codul│U│ CANTITĂŢI │Pre-│VALOAREA CONTABILA│Va- │ DEPRECIEREA │
│r│mirea│ sau │.├───────┬─────────┤tul ├────┬─────────────┤loa-├───────┬───────┤
│ │bunu-│numa-│M│Stocuri│Diferenţe│uni-│Va- │ Diferenţe │rea │Valoa- │Motivul│
│c│rilor│rul │.├─┬─────┼────┬────┤tar │loa-├────┬────────┤ de │rea │ (cod) │
│r│ │ de │ │F│Scri-│Plus│Mi- │ │rea │Plus│Minus │în- │ │ │
│t│ │în- │ │a│ptice│ │nus │ │ │ │ │ven-│ │ │
│ │ │ven- │ │p│ │ │ │ │ │ │ │tar │ │ │
│ │ │tar │ │t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │i│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │c│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │e│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
│0│ 1 │ 2 │3│4│ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┼─────┼─────┼─┼─┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼────────┼────┼───────┼───────┤
├─┴─┬───┴─────┴─┼─┴─────┴────┴────┼────┴────┴────┴────────┴────┴───────┴───────┤
│Nu-│Comisia de │ Gestionar │ │
│me-│iventariere│ (Responsabil │ Contabilitate │
│le │ │ mijloace fixe) │ │
│ ├───┬───┬───┼─────────────────┴────────────────────────────────────────────┤
│şi │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│pre│ │ │ │ │
│nu-│ │ │ │ │
│me-│ │ │ │ │
│le │ │ │ │ │
├───┼───┼───┼───┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sem│ │ │ │ │
│na-│ │ │ │ │
│tu-│ │ │ │ │
│ra │ │ │ │ │
└───┴───┴───┴───┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘




LISTA DE INVENTARIERE
(pentru gestiuni global-valorice)
(cod 14-3-12/a)

1. Serveşte ca:
- document pentru inventarierea rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor destinate ambalarii;
- document pentru inventarierea mãrfurilor şi ambalajelor aflate în unitãţile cu amãnuntul şi pentru care evidenta se tine cantitativ-valoric;
- document pentru stabilirea minusurilor şi plusurilor valorice din gestiunile inventariate;
- document justificativ de înregistrare în evidenta de la locurile de depozitare şi în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte în doua exemplare la locurile de depozitare. Pentru bunurile deteriorate total sau parţial, degradate, precum şi pentru cele fãrã mişcare sau cele care nu mai pot fi valorificate se întocmesc liste de inventariere separate.
Pentru bunurile aflate în ambalaje originale intacte, lichidele a cãror cantitate faptica nu se poate stabili prin transvazare şi mãsurare sau mãrfurile în vrac etc., a cãror inventariere prin cantarire sau mãsurare ar necesita cheltuieli importante sau ar conduce la degradarea bunurilor respective, în listele de inventariere se menţioneazã modul în care s-a fãcut inventarierea şi datele tehnice care stau la baza calculelor.
În listele de inventariere se înscriu stocurile faptice stabilite de comisia de inventariere prin numarare, cantarire, mãsurare sau cubare, dupã caz.
Datele privind bunurile inventariate se înscriu în listele de inventariere imediat dupã determinarea cantitãţilor inventariate, în ordinea în care ele au fost grupate, ţinându-se seama de dimensiunile şi de unitãţile de mãsura cu care figureazã în evidenta de la locurile de depozitare şi în contabilitate.
Evaluarea stocurilor faptice în listele de inventariere se face cu aceleaşi preţuri folosite la înregistrarea bunurilor în contabilitate.
Valoarea de inventar se stabileşte de comisia de inventariere, cu respectarea prevederilor legale.
Înainte de stabilirea rezultatelor inventarierii prin compararea stocului faptic valoric al bunurilor inventariate cu soldul scriptic din contabilitate se procedeazã la o verificare amãnunţitã a exactitatii tuturor evaluãrilor, calculelor, totalizarilor şi înregistrãrilor din contabilitate şi din evidenta de la locurile de depozitare. Greşelile identificate cu aceasta ocazie trebuie corectate înainte de stabilirea rezultatelor inventarierii.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│ │Pagina│
│ LISTA DE INVENTARIERE │ │
│ (pentru gestiuni global-valorice) │ │
│ Data .......................... │ │
│ │ │
├───────────────┬────────────────────────┬──────────────────────────────┼──────┤
│ │ │ │ │
│ Magazia │ │ Locul de depozitare │ │
├──┬────────────┼─────┬────┬──────┬──────┴─┬───────────────┬────────────┴──────┤
│Nr│ │ │ │ │Preţul │Valoa- │Valoa- │ Deprecierea │
│ │ Denumirea │ │ │ │unitar │rea │rea de ├───────────────────┤
│c │ bunurilor │Codul│U.M.│Canti-│ de │conta- │inven- │Valoarea │ Motivul │
│r │inventariate│ │ │tatea │inregis-│bila │tar │ │ (cod) │
│t.│ │ │ │ │trare în│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │contabi-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │litate │ │ │ │ │
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
├──┼────────────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│ │Total pagina│ x │ x │ │ x │ │ │ │ │
├──┴────────────┴─────┴────┴──────┴──────┬─┴───────┴──┬────┴─────┬───┴─────────┤
│ Comisia de inventariere │ │ │ │
├─────────────┬──────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ Numele şi │ │ │ │ │
│prenumele │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│Semnatura │ │ │ │ │
└─────────────┴──────────────────────────┴────────────┴──────────┴─────────────┘

14-3-12/a



CHITANŢA PENTRU OPERAŢIUNI ÎN VALUTA
(cod 14-4-1/a)

1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru depunerea unei sume în valuta, în numerar, la casierie;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casa (în valuta) şi în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte de persoanele care efectueazã operaţiuni în devize, în doua exemplare, pentru fiecare suma încasatã în valuta.
3. Circula la depunator (exemplarul 1). Exemplarul 2 rãmâne în carnet, fiind folosit ca document de verificare a operaţiunilor înregistrate în registrul de casa (în valuta).



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ CHITANŢA PENTRU OPERAŢIUNI ÎN VALUTA Nr. ................. │
│ Data ....... │
│ Am primit de la ................................................... │
│ urmãtoarele sume în valuta, reprezentând: .............................. │
│ ........................................................................ │
│ │
├────────────────┬───────────────────────┬───────────────┬─────────────────────┤
│ Felul valutei │ Suma în valuta │ Curs │ Suma în lei │
│ ├──────────┬────────────┤ │ │
│ │ în cifre │ în litere │ │ │
├────────────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼─────────────────────┤
├────────────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼─────────────────────┤
├────────────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼─────────────────────┤
├────────────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼─────────────────────┤
├────────────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼─────────────────────┤
├────────────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼─────────────────────┤
│ Total │ x │ x │ x │ │
├────────────────┴──────────┴────────────┴───────────────┴─────────────────────┤
│ Casier, │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
14-4-1/a



REGISTRU DE CASA (în valuta)
(cod 14-4-7/cA)

1. Serveşte ca:
- document de înregistrare operativã a încasãrilor şi plãţilor în valuta (numerar sau cecuri de cãlãtorie), pe baza actelor justificative anexate;
- document de stabilire, la sfârşitul fiecãrei zile, a soldului de casa;
- document de înregistrare zilnica în evidenta contabila a operaţiunilor de casa în valuta.
2. Se întocmeşte în doua exemplare, zilnic, pe baza actelor justificative de încasãri şi plati în valuta.
În antetul coloanelor se înscrie fiecare fel de valuta care se încaseazã sau se plãteşte. În coloanele formularului se înregistreazã sumele în valuta, iar în ultima coloana, echivalentul acestora în lei, la cursul de referinta din data efectuãrii operaţiunilor din documentele în care s-au consemnat acestea.
Pentru cecuri de cãlãtorie se deschid coloane separate.
Se înregistreazã toate încasãrile, dupã care acestea se totalizeazã (inclusiv soldul din casa reportat al zilei precedente); se înregistreazã apoi toate plãţile, iar totalul acestora se scade din sumele rezultate din însumarea încasãrilor, pentru a se stabili soldul de casa al zilei respective.
În cazul în care numãrul valutelor efective şi al cecurilor de cãlãtorie încasate în cursul unei zile depãşeşte numãrul coloanelor existente pe o fila, pentru ziua respectiva se completeazã atâtea file câte sunt necesare.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ .............. │ │
│ │ │
│ REGISTRU DE CASA (în valuta) │ │
│ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
├─┬──────────────┬────┬───┬───────┬─┬────────────────┬────────────┬───┴────────┤
│N│ │ │ │ │ │ │ │ │
│r│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Nr. │Nr.│Expli- │ │ │ │ │
│c│ │act │a- │catii │ │ │ │contrava- │
│r│ DATA │casa│ne-│ │ │ ÎNCASĂRI │ PLATI │loarea în │
│t│ │ │xe │ │ │ │ │ lei │
│.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────┬────┬────┤ │ │ │ ├───────┬─┬──┬─┬─┼─┬─┬──┬─┬─┬─┼────────────┤
│ │Ziua│Luna│Anul│ │ │ │ │Felul │$│DM│ │ │ │$│DM│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │valutei│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │Cursul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Report/│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │Sold │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ziua │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │prece- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │denta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┼────┼────┼────┼────┼───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
├─┴────┴────┴────┴────┴───┼───────┼─┼───────┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼────────────┤
│ │De re- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │portat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ x │
│ │pag/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┴───────┴─┴───────┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴────────────┤
│ Casier, │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
14-4-7/aA



BORDEROU DE ACHIZIŢIE
(cod 14-4-13 şi cod 14-4-13/b)

1. Serveşte ca:
- document de înregistrare în gestiune a bunurilor cumpãrate de la persoane fizice;
- document justificativ de înregistrare în evidenta contabila a valorii bunurilor cumpãrate;
- document pentru justificarea sumelor primite ca avans (spre decontare) pentru achiziţii sau pentru decontarea sumelor plãtite pentru achiziţii.
2. Se întocmeşte în doua exemplare pentru aprovizionarile cu bonuri de pe piata taraneasca, de la producãtorii individuali sau de la alte persoane fizice, în momentul achiziţiei.



Numele .........................
Prenumele ......................
Localitatea ....................
Judeţul ........................

BORDEROU DE ACHIZIŢIE
nr. ..... data ......

┌────────────┬─────────┬────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────┐
│ Produsul │ Codul │ U.M. │ Cantitatea │ Preţul unitar │ Valoarea │
│ │ │ │ │ de achiziţie │ achiziţiei │
├────────────┼─────────┼────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┤
├────────────┼─────────┼────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┤
├────────────┼─────────┼────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┤
├────────────┼─────────┼────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┤
├────────────┼─────────┼────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┤
├────────────┼─────────┼────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │
└────────────┴─────────┴────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────┘

Semnatura achizitorului, 14-4-13



Numele ................
Prenumele .............
Localitatea ...........
Judeţul ...............

BORDEROU DE ACHIZIŢIE Nr. .......
(de la producãtori individuali)
din data de .....................


┌──────┬─────────────┬───────────┬───────┬─────┬────┬──────┬────┬────┬────────┐
│Con- │ │Buletinul/ │ │ │ │ │ │ │Semnatu-│
│trac- │ │cartea de │ │ │ │ │ │ │ra de │
│tul │Producãtorii │identitate │ │ │ │ │ │ │primire │
│─┬────┼──────┬──────┼─────┬─────┤Denumi-│Canti│Pre-│Valoa-│Ava-│Rest│ a │
│N│Data│Numele│Domi- │seria│numa-│rea │tatea│tul │rea │ns │ de │sumei │
│r│ │ şi │ciliul│ │rul │produ- │ │uni-│ │ │pla-│ │
│.│ │prenu-│ │ │ │selor │ │tar │ │ │ta │ │
│ │ │mele │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
│1│ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
├─┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼───────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼────────┤
└─┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴───────┴─────┴────┴──────┴────┴────┴────────┘

Semnatura achizitorului Semnatura gestionarului, 14-4-13/b



STAT DE SALARII
(cod 14-5-1/c şi 14-5-1/l)

1. Serveşte ca:
- document pentru calculul drepturilor bãneşti cuvenite salariaţilor, precum şi al contribuţiei privind protecţia socialã şi al altor datorii;
- document justificativ de înregistrare în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte în doua exemplare, lunar, pe baza documentelor de evidenta a muncii şi a timpului lucrat efectiv, a documentelor privind retinerile legale, a listelor pentru plati parţiale, a concediilor de odihna, a certificatelor medicale, şi se semneazã pentru confirmarea exactitatii calculelor de cãtre persoana care determina salariul cuvenit şi întocmeşte statul de salarii.
Pentru centralizarea la nivelul unitãţii a salariilor şi a elementelor componente ale acestora, inclusiv a reţinerilor, se utilizeazã aceleaşi formulare de state de salarii.
Plãţile fãcute în cursul lunii se includ în statele de salarii, pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate şi toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva.
Contribuabilii pot sa îşi stabileascã, dacã necesitãţile interne o cer, o alta macheta a formularului, dar care sa conţinã informaţiile necesare pentru completarea Fisei fiscale F1, respectiv:
- venit brut;
- contribuţia pentru pensia suplimentarã;
- contribuţia pentru protecţia socialã a şomerilor;
- contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate;
- cheltuieli profesionale (cota 15%);
- venit net;
- deducere personalã de baza;
- deduceri suplimentare;
- venit baza de calcul;
- impozit calculat şi reţinut.
În situaţia în care suma rezultatã din însumarea coloanelor "Deducere personalã de baza" şi "Deduceri suplimentare" este mai mare sau egala cu coloana "Venit net", în coloana "Venit baza de calcul" şi, implicit, în coloana "Impozit calculat şi reţinut" se va înscrie cifra zero.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│......... │
│ STAT DE SALARII │
│ pe luna ........... anul ......... │
│ │
├───┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬────────────────────┬─────┤
│Nr │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ALTE REŢINERI │ │
│crt│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├──┬──┬──┬──┬──┬─────┤ 24 │
│ 0 │1 │ 2│ 3│ 4│ 5│ 6│ 7│ 8│ 9│10│11│12│13│14│15│16│17│18│19│20│21│22│23│ │
├───┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴─────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
14-5-1/c
Întocmit,


1. Numele şi prenumele
2. Marca (funcţia sau numãrul matricol
3. Total salariu
4. Indemnizaţie pentru primele 10 zile de boala
5. Indemnizaţie din asigurãri sociale de stat
6. Venitul brut
7. Contribuţia pentru pensia suplimentarã
8. Contribuţia pentru protecţia socialã a şomerilor
9. Contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate
10. Cheltuieli profesionale (cota 15%)
11. Venitul net
12. Deducere personalã de baza
13. Deduceri suplimentare
14. Venitul baza de calcul
15. Impozitul calculat şi reţinut
16. Salariul net
17. Indemnizaţie pentru concediul de odihna, lichidari
18. Avans
19. Chirii
20. Imputatii
21. Popriri
22. Rate
23. Alte câştiguri în bani şi în natura
24. Total de plata.



LISTA PENTRU PLATI PARŢIALE
(cod 14-5-1/d1 şi cod 14-5-1/d2)

1. Serveşte ca:
- document pentru calculul drepturilor bãneşti cuvenite salariaţilor pentru plãţile parţiale efectuate;
- document care sta la baza întocmirii statelor de salarii;
- document justificativ de înregistrare în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte în doua exemplare, ori de câte ori se face o plata parţialã în cursul lunii, pe baza documentelor de evidenta a muncii, a timpului lucrat efectiv, a certificatelor medicale prezentate.
Lista pentru plati parţiale (cod 14-5-1/d1) se întocmeşte pentru prima plata parţialã, iar Lista pentru plati parţiale (cod 14-5-1/d2) se întocmeşte pentru cea de-a doua plata parţialã şi urmãtoarele.



LISTA PENTRU PLATI PARŢIALE
reprezentând ..............
pe luna ...................
┌──────┬───────────┬────────────────────┬────────────────────┬───────────────┐
│ Nr. │ Numele şi │ Venitul impozabil │ Impozitul calculat │ Rest de plata │
│ crt. │ prenumele │ │ şi reţinut │ │
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├──────┼───────────┼────────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
└──────┴───────────┴────────────────────┴────────────────────┴───────────────┘
Întocmit, 14-5-1/d1


LISTA PENTRU PLATI PARŢIALE
reprezentând ..............
pe luna ...................

┌─┬─────────┬────────┬───────┬─────┬─────────┬──────────┬──────────┬───────────┐
│N│ Numele │Venitul │Venitul│Total│Impozitul│ Salariul │ Salariul │ Rest de │
│r│ şi │impoza- │curent │venit│calculat │ net │ net │ plata │
│ │prenumele│bil cal-│ante- │impo-│ şi │ cuvenit │acordat │ │
│c│ │culat │rior │zabil│reţinut │ │anterior │ │
│r│ │anteri- │ │ │ │ │ │ │
│t│ │or │ │ │ │ │ │ │
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─┼─────────┼────────┼───────┼─────┼─────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
└─┴─────────┴────────┴───────┴─────┴─────────┴──────────┴──────────┴───────────┘
Întocmit, 14-5-1/d2




STAT DE SALARII PENTRU COLABORATORI
(cod 14-5-1/j)

1. Serveşte ca:
- document pentru calculul drepturilor bãneşti cuvenite colaboratorilor, precum şi al impozitului aferent;
- document justificativ de înregistrare în evidenta contabila.
2. Se întocmeşte în doua exemplare, lunar, pe baza convenţiei civile de prestãri de servicii, şi se semneazã pentru confirmarea exactitatii drepturilor bãneşti de cãtre persoana care întocmeşte documentul.
Plãţile fãcute în cursul lunii sub forma de avans se includ în statul de salarii pentru colaboratori, în vederea cuprinderii întregii sume cuvenite şi pentru calculul impozitului aferent.
Unitãţile pot sa îşi stabileascã, dacã necesitãţile o cer, o alta macheta a formularului, dar care sa conţinã informaţiile necesare pentru completarea Fisei fiscale 2, respectiv:
- venit brut;
- contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate;
- venit baza de calcul;
- impozit calculat şi reţinut.


STAT DE SALARII PENTRU COLABORATORI
pe luna ........... anul ..........


┌───────────────────────────┬───────────┬───────┬─────────┬────────┬─────┬─────┐
│Nr.│Numele│ Drepturi │ │Contribuţia│Venitul│Impozitul│Salariul│Avans│Rest │
│crt│ şi │ de │Veni-│pentru asi-│baza de│calculat │ net │ │ de │
│ │prenu-│colaborare│tul │gurari so- │calcul │ şi │ │ │plata│
│ │mele ├────┬─────┤brut │ciale de │ │reţinut │ │ │ │
│ │ │ în │ în │ │sãnãtate │ │ │ │ │ │
│ │ │bani│natu-│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ra │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
├───┼──────┼────┼─────┼─────┼───────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┤
└───┴──────┴────┴─────┴─────┴───────────┴───────┴─────────┴────────┴─────┴─────┘

Întocmit, 14-5-1/j



ORDIN DE DEPLASARE (DELEGAŢIE)
(cod 14-5-4)

Serveşte ca:
- dispoziţie cãtre persoana delegatã sa efectueze deplasarea;
- document pentru decontarea de cãtre titularul de avans a cheltuielilor efectuate;
- document pentru stabilirea diferenţelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de înregistrare în evidenta contabila.
Se întocmeşte într-un exemplar, pentru fiecare deplasare, de persoana care urmeazã sa efectueze deplasarea, precum şi pentru justificarea avansurilor acordate în vederea procurãrii de valori materiale în numerar.




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ............. Depus decontul (numãrul şi data) │
│ ................................ │
│ │
│ ORDIN DE DEPLASARE (DELEGAŢIE) │
│ Nr. .................... │
│ │
│ │
│ Domnul/Doamna ............................................................, │
│ având funcţia de ........................................................., │
│ este delegat pentru ....................................................... │
│ ........................................................................... │
│ la ........................................................................ │
│ ........................................................................... │
│ Durata deplasarii de la ..................... la .......................... │
│ Se legitimeazã cu ......................................................... │
│ │
│ Semnatura, │
│ │
│ │
│ Data .................. │
│ │
│ │
├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Sosit *) ....................... │ Sosit *) ................................ │
│Plecat *) ...................... │ Plecat *) ............................... │
│Cu(fãrã) cazare │ Cu(fãrã) cazare │
│ │ │
│ Ştampila unitãţii │ Ştampila unitãţii │
│ şi semnatura │ şi semnatura │
│ │ │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Sosit *) ....................... │ Sosit *) ................................ │
│Plecat *) ...................... │ Plecat *) ............................... │
│Cu(fãrã) cazare │ Cu(fãrã) cazare │
│ │ │
│ Ştampila unitãţii │ Ştampila unitãţii │
│ şi semnatura │ şi semnatura │
│ │ │
└─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘
*) Se vor completa ziua, luna, anul şi ora. 14-5-4


(verso)
┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Ziua şi ora plecãrii .............. │Avans spre decontare: │
│Ziua şi ora sosirii ............... │- Primit la plecare .............. lei │
│Data depunerii decontului ......... │- Primit în timpul │
│Penalizãri calculate .............. │ deplasarii ..................... lei │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┤
│ CHELTUIELI EFECTUATE CONFORM DOCUMENTELOR ANEXATE │
├────────────────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────┤
│ Felul actului şi emitentul │ Nr. şi data actului │ Suma │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
├────────────────────────────────────┴────────────────────────┼───────────────┤
│ TOTAL CHELTUIELI │ │
├────────────────────────────────────┬────────────────────────┴───────────────┤
│Diferenţa de restituit s-a depus cu │ │
│chitanţa nr. ...... din ........... │Diferenţa de primit/restituit lei ..... │
├───────────┬──────────┬─────────────┼─────────────┬─────────────┬────────────┤
│ Semnatura │ Aprobat, │ Control │ Verificat │ Şef │ Titular │
│ │conducã- │financiar- │ decont │compartiment │ avans │
│ │torul uni-│preventiv │ │ │ │
│ │tatii │ │ │ │ │
├───────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┤
└───────────┴──────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴────────────┘





JURNAL PRIVIND OPERAŢIUNI DIVERSE
pentru ..........................
(cod 14-6-17/c)

Serveşte ca jurnal auxiliar pentru înregistrarea veniturilor, respectiv a cheltuielilor.
Se întocmeşte trimestrial sau anual, dupã caz, pe baza fişelor pentru operaţiuni diverse.
Se întocmesc mai multe jurnale pentru cheltuieli şi un jurnal pentru venituri.
Datele din jurnale stau la baza determinãrii venitului brut, a totalului cheltuielilor deductibile fiscal şi a venitului net.



┌─────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ .......... │ │ Pagina ......... │
├─────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────────────────┤
│ JURNAL PRIVIND OPERAŢIUNI DIVERSE │
│ pentru ............................ │
│ anul ............... │
├────┬──────────────┬────────────────┬──────────────┬──────────┬──────────────┤
│Nr. │ Ziua │ Documentul │ │ │ │
│crt.│înregistrãrii │ (felul, │ Explicaţii │ Suma │ Observaţii │
│ │ │ numãrul, data) │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┴──────────────┴────────────────┴──────────────┴──────────┴──────────────┤
│ Întocmit, │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
14-6-17/c



FIŞA PENTRU OPERAŢIUNI DIVERSE
pentru .................
(cod. 14-6-22/b)

Serveşte la ţinerea evidentei contabile analitice a veniturilor şi cheltuielilor în funcţie de natura lor.
Se întocmeşte manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul, dupã caz, într-un exemplar.
La sfârşitul fiecãrei luni, în fişele analitice se totalizeazã rulajele pe luna respectiva şi cumulat de la începutul anului, în vederea întocmirii Jurnalului pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-17/c).



┌─────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ .......... │ │ Pagina ......... │
├─────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────────────────┤
│ FIŞA PENTRU OPERAŢIUNI DIVERSE │
│ pentru ............................ │
│ anul ............... │
├────┬──────────────┬────────────────┬──────────────┬──────────┬──────────────┤
│Nr. │ Data │ Documentul │ │ │ │
│crt.│ documentului │ (felul, │ Explicaţii │ Suma │ Observaţii │
│ │ │ numãrul) │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┼──────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────┼──────────────┤
├────┴──────────────┴────────────────┴──────────────┴──────────┴──────────────┤
│TOTAL │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
14-6-22/b

Întocmit,



DOCUMENT CUMULATIV
(cod 14-6-24)

Serveşte ca:
- document de centralizare a datelor din mai multe documente justificative care reflecta operaţiuni economice şi financiare de acelaşi fel dintr-o anumitã perioada (intrari şi iesiri de materiale, produse sau mãrfuri, operaţiuni bãneşti etc.);
- document justificativ centralizator de înregistrare în evidenta contabila. Se completeazã titulatura şi conţinutul coloanelor, în funcţie de natura operaţiunilor economice şi financiare şi de necesitãţile de centralizare şi de înregistrare.
În situaţia în care în cursul unei zile exista un numãr mai restrâns de operaţiuni, se poate folosi un singur document cumulativ pentru operaţiunile unei zile. Pe ultimul rând se face totalul sumelor pe fiecare coloana.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ................... DOCUMENT CUMULATIV │
│ │
├─────┬───────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nr. │ │ │
│rând │ │ │
├─────┼───────────┼─────────┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┬──────────┤
├─────┼───────────┼──────┬──┼─────┬──┼──────┬──┼──────┬──┼──────┬──┼──────┬───┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ │ 3 │ │ 4 │ │ 5 │ │ 6 │ │ 7 │ │
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
├─────┼───────────┼──────┼──┼─────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼──┼──────┼───┤
└─────┴───────────┴──────┴──┴─────┴──┴──────┴──┴──────┴──┴──────┴──┴──────┴───┘
14-6-24
Întocmit,




DECLARAŢIE DE INVENTAR
(cod 14-8-1)

1. Serveşte ca declaraţie scrisã a gestionarului rãspunzãtor de gestionarea valorilor materiale şi bãneşti, pe care o prezintã comisiei de inventariere, potrivit normelor legale.
2. Se întocmeşte într-un exemplar, de cãtre gestionar, dupã sigilarea locurilor de pãstrare a valorilor materiale şi bãneşti de care rãspunde gestionarul respectiv sau, acolo unde nu este posibil acest lucru, înainte de începerea operaţiunii de inventariere, şi se semneazã de acesta.
3. Circula la membrii comisiei de inventariere, care semneazã pentru confirmare ca declaraţia a fost data în fata acesteia.




┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ DECLARAŢIE DE INVENTAR │
│ │
│ ................... │
│ (unitatea) │
│ │
│ Subsemnatul .................., gestionar al ......................., │
│ numit prin Decizia nr. ...... din data de ..........., declar: │
│ │
│ 1. Toate valorile materiale şi bãneşti aflate în gestiunea subsemnatului │
│ se gãsesc în încãperile (locurile) ...................................... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ │
│ │
│ 2. Posed/Nu posed valori materiale şi bãneşti aparţinând terţilor ...... │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
│ │
│ 3. Am/Nu am cunostinta de existenta unor plusuri sau minusuri în valoare │
│ (cantitate) de ........................................................... │
│ .......................................................................... │
│ │
│ │
│ 4. Am/Nu am eliberat valori materiale şi bãneşti fãrã documente legale. │
│ .............................................................. Beneficiar │
│ ............................................................... Beneficiar │
│ ............................................................... Beneficiar │
│ .......................................................................... │
│ │
│ 5. Am/Nu am valori materiale nereceptionate sau care trebuie expediate, │
│ pentru care s-au întocmit documentele aferente, în cantitate de .......... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ │
│ 6. Am/Nu am documente de primire-eliberare care nu au fost operate în │
│ evidenta operativã sau nu au fost predate la contabilitate ............... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
14-8-1



DECIZIE DE IMPUTARE
(cod 14-8-2)

Serveşte ca:
- document de imputare a valorii pagubei produse de persoanele încadrate în munca;
- document de înregistrare în evidenta contabila.
Se întocmeşte în doua sau mai multe exemplare, în funcţie de numãrul persoanelor rãspunzãtoare pentru paguba produsã, pe baza actelor de constatare (procese-verbale, referate etc.).
Se transmite la persoana (sau persoanele) rãspunzãtoare de paguba adusã, pentru semnare de luare la cunostinta şi de primire a deciziei de imputare (ambele exemplare).


...........................

DECIZIE DE IMPUTARE
Nr. ....... din data de ........

Având în vedere actul de constatare (proces-verbal, referat etc.) nr. ........ din data de ........, întocmit de.........., în calitate de ............, din care rezulta ca s-a produs o paguba în valoare de .............................. lei, reprezentând ........................ rãspunzãtoare pentru producerea pagubei se fac persoanele care, în perioada analizata, au lucrat la gestiunea verificata ............................ .
Având în vedere temeiurile de drept şi de fapt care determina angajarea rãspunderii materiale, valoarea totalã a pagubei de ...................................... lei se suporta de persoanele vinovate, dupã cum urmeazã:
.......................... lei de domnul/doamna ...........
.......................... lei de domnul/doamna ...........
Calculul s-a fãcut asa cum rezulta din actul de constatare.
În conformitate cu prevederile legale,

DECIDE:

Se imputa domnului/doamnei ........., având funcţia de ........., domiciliat/domiciliata în ..................., suma de .................. lei, adicã ................................. .
Decizia poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la comunicare la ...........................................................................


DOVADA DE COMUNICARE

Subsemnatul ............, domiciliat în ................, am primit Decizia de imputare nr. ....... din data de ........., emisã de ........., în valoare de .................................. lei.
(în cifre şi în litere)



Semnatura

Data ..................
14-8-2




------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016