Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 9 octombrie 2006  privind transfuzia autologa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 9 octombrie 2006 privind transfuzia autologa

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 881 din 27 octombrie 2006

ART. 1
(1) Transfuzia autologã reprezintã administrarea de sânge sau de componente sanguine, recoltate de la o persoanã, în vederea utilizãrii terapeutice exclusiv la aceeaşi persoanã.
(2) Transfuzia autologã reprezintã o procedurã transfuzionalã rezervatã intervenţiilor chirurgicale programate şi constã în prelevarea uneia sau mai multor unitãţi de sânge, plachete sau plasmã, unitãţi care vor fi înapoiate numai pacientului cãruia i s-a fãcut prelevarea.
(3) Transfuzia autologã este indicatã în chirurgia ortopedicã, vascularã sau cardiacã, maxilo-facialã, reparatorie, chirurgia ginecologicã şi obstetricalã, precum şi la pacienţii aparţinând unor convingeri religioase, altele decât cele majoritare.
ART. 2
Transfuzia autologã are ca scop sã asigure pacientului unitãţi de sânge şi componente sanguine autologe, în momentul intervenţiei chirurgicale, datoritã urmãtoarelor avantaje pe care le prezintã:
a) eliminarea riscului transmiterii maladiilor virale;
b) diminuarea riscurilor imunologice;
c) diminuarea costurilor din sãnãtate şi, implicit, a morbiditãţii posttransfuzionale;
d) stimularea eritropoiezei în timpul perioadei preoperatorii;
e) utilizarea raţionalã a stocului de componente sanguine, homologe pentru categoria de pacienţi care nu îndeplinesc condiţiile de aplicare a transfuziei autologe.
ART. 3
Aplicarea tehnicii de transfuzie autologã face obiectul prescripţiei medicale în funcţie de natura intervenţiei, caracteristicile individuale ale pacientului şi consimţãmântul scris al pacientului.
ART. 4
Transfuzia autologã poate fi: programatã, preoperatorie şi peroperatorie.
ART. 5
(1) Transfuzia autologã programatã permite recuperarea a 3 sau 4 unitãţi de globule roşii şi a aceleiaşi cantitãţi de plasmã proaspãtã congelatã.
(2) Transfuzia autologã programatã se poate realiza la adulţi, copii şi femei gravide.
ART. 6
(1) Decizia definitivã de a include un pacient în programul de prelevare preoperatorie aparţine medicului care prescrie transfuzia autologã, dupã efectuarea unui bilanţ clinic şi biologic al pacientului.
(2) În absenţa contraindicaţiilor clinice şi biologice (conform indicaţiilor şi contraindicaţiilor donãrii de la nivelul centrului de transfuzie sanguinã), medicul prescriptor informeazã pacientul, obţine acordul sãu scris şi transmite centrului de transfuzie sanguinã, medicului responsabil cu efectuarea prelevãrii sângelui pentru transfuzia autologã programatã, urmãtoarele documente:
a) o adresã prin care solicitã transfuzia autologã programatã şi care conţine:
- numele serviciului şi/sau al unitãţii sanitare care solicitã autotransfuzia;
- numele, semnãtura şi parafa medicului care indicã autotransfuzia;
- diagnosticul pacientului;
- data internãrii;
- numele de familie, numele marital, prenumele şi data naşterii pacientului;
- sexul pacientului;
- greutatea pacientului;
- tipul de transfuzie autologã programatã, precizându-se numãrul şi natura componentelor sanguine obţinute;
- data şi locul intervenţiei programate;
b) un document în care se precizeazã:
- antecedentele medicale ale pacientului;
- tratamentele urmate;
- natura intervenţiei programate.
ART. 7
Prelevarea de sânge şi componente sanguine în vederea realizãrii transfuziei autologe revine ca responsabilitate centrului de transfuzie sanguinã şi se realizeazã doar în incinta acestuia.
ART. 8
(1) Medicul responsabil cu prelevarea sângelui pentru transfuzia autologã programatã va respecta toate normele privind indicaţiile şi contraindicaţiile donãrii şi va informa pacientul, la fel ca pe oricare donator, despre riscul pe care îl poate prezenta o astfel de prelevare, despre procedura transfuziei autologe programate şi testele biologice efectuate (grup sanguin, Rh, MTS), precum şi despre criteriile de selecţie, de excludere şi contraindicaţiile relative pentru efectuarea unei transfuzii autologe programate, prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme.
(2) Pacientul care nu se încadreazã în normele transfuziei autologe programate va fi informat de medicul responsabil cu prelevarea sângelui pentru transfuzia autologã de motivele excluderii.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) se informeazã pacientul cã se va apela la transfuzia homologã cu toate riscurile ei.
(4) Informaţiile prevãzute la alin. (1)-(3) se vor comunica pacientului sub semnãturã, pãrinţilor sau tutorelui legal, în cazul pacientului minor, ocazie cu care se va completa autorizaţia de donare prevãzutã în anexa nr. 2.
(5) Medicul care prescrie transfuzia autologã va fi informat, în scris, în cel mai scurt timp despre motivele excluderii pacientului de la transfuzia autologã programatã.
ART. 9
O unitate de sânge poate fi prelevatã în fiecare sãptãmânã, în cursul celor 35 de zile care precedã intervenţia chirurgicalã. Ultima unitate de sânge este prelevatã cu 72 de ore înainte de intervenţie, ceea ce permite obţinerea unui numãr maxim de 5 unitãţi de sânge autolog.
ART. 10
Unitãţile de sânge prelevate prin transfuzie autologã programatã sunt supuse aceluiaşi tip de control obligatoriu ca şi unitãţile prelevate alogenic.
ART. 11
(1) Unitãţile de sânge şi componentele de sânge provenite din donarea autologã trebuie sã fie etichetate respectându-se legislaţia în vigoare.
(2) Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 1, eticheta trebuie sã includã identificarea donatorului cu avertizarea "NUMAI PENTRU TRANSFUZIE AUTOLOGĂ, PUNGĂ REZERVATĂ STRICT PENTRU:
- numele de familie, urmat de numele marital;
- prenumele;
- data naşterii;
- locul şi data intervenţiei programate."
ART. 12
Volumul prelevat atât pentru copil, cât şi pentru adult nu trebuie sã depãşeascã 8-10 ml/kg corp, în condiţiile în care nu se face compensare volemicã, şi de 12 ml/kg corp, în condiţii de compensare volemicã, cantitatea de soluţie fiind în funcţie de volumul prelevat.
ART. 13
(1) Sângele şi componentele sanguine autologe trebuie identificate conform art. 11 şi conservate, transportate şi distribuite separat de unitãţile de sânge şi componente sanguine provenite din donarea alogenicã.
(2) Componentele sanguine autologe neutilizate sunt obligatoriu distruse, nefiind folosite în transfuziile homologe.
ART. 14
Caracteristicile componentelor sanguine autologe sunt identice cu cele ale componentelor sanguine homologe.
ART. 15
Centrele de transfuzie sanguinã şi unitatea spitaliceascã utilizatoare vor trebui sã consemneze într-un dosar toate informaţiile privitoare la pacienţii care necesitã transfuzie autologã programatã, conform anexei nr. 3.
ART. 16
Transfuzia autologã peroperatorie se face în spital, responsabilitatea revenind medicului curant şi medicului anestezist. Aceasta presupune urmãtoarele tehnici:
a) transfuzia autologã peroperatorie prin hemodiluţie normovolemicã intenţionatã preoperatorie imediatã - se realizeazã anterior intervenţiei chirurgicale pe un pacient adormit, cantitatea de sânge recoltatã fiind compensatã volum/volum cu o soluţie coloidalã;
b) autotransfuzia autologã peroperatorie prin recuperarea sângelui pre-, per- sau postoperator cu ajutorul unui recuperator de celule.
ART. 17
(1) Procedurile standard operaţionale privind transfuzia autologã peroperatorie vor fi elaborate de Comisia consultativã anestezie-terapie intensivã din Ministerul Sãnãtãţii Publice.
(2) Criteriile de includere a pacientului pentru transfuzia autologã peroperatorie, efectuarea practicã a procedurii de transfuzie autologã peroperatorie şi dotarea cu echipamentele şi consumabilele aferente vor fi în responsabilitatea unitãţii spitaliceşti care efectueazã aceastã procedurã sub directa coordonare a medicului-şef anestezie-terapie intensivã.
ART. 18
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme

1. Criterii de selecţie pentru efectuarea unei transfuzii autologe programate
Nivelul hemoglobinei sã fie mai mare sau egal cu 11,5 g/100 ml. Pentru copii greutatea corporalã sã fie mai mare sau egalã cu 10 kg.
2. Contraindicaţii relative:
- paludism pozitiv;
- serologie sifilis pozitivã;
- alanin-amino-transferazã crescutã;
- hepatitã cu virus B, dar AgHBs negativ.
3. Criterii de excludere:
- refuzul bolnavului;
- vârstã înaintatã peste 70 de ani, cu stare nutriţionalã precarã, copii cu greutate corporalã sub 10 kg, pacienţi anemici sau cu hemoglobinopatii;
- insuficienţã renalã;
- pacienţi cu patologie cardiacã de tip angor instabil, crize anginoase în ultimele 8 zile precedente prelevãrii, cardiopatii cianogene, accident vascular sever;
- patologie infecţioasã;
- sindrom pulmonar restrictiv;
- bolnav purtãtor de virus HIV;
- bolnav purtãtor de anticorpi anti-HCV şi anticorpi anti-HTLV.
Pentru gravide autotransfuzia programatã este indicatã în cazuri de uter cicatriceal, placentã praevia, grupe sanguine rare, prezenţã de anticorpi prin aloimunizare şi se efectueazã în al treilea trimestru de sarcinã în sãptãmânile 34-37, din sãptãmâna a 20-a de sarcinã fiind indispensabilã administrarea de fier şi acid folic.
Atât pacienţii adulţi, cât şi copiii supuşi procedurii de transfuzie autologã programatã necesitã încã de la prima prelevare şi pânã în ziua intervenţiei chirurgicale o suplimentare de fier şi acid folic.


ANEXA 2
la norme
AUTORIZAŢIE DE DONARE
pentru protocol de transfuzie autologã programatã (TAP)


Subsemnatul ............................, nãscut la data de ..............,
consimt la donare autologã de sânge prin echipa centrului de transfuzie
sanguinã, în vederea unei intervenţii chirurgicale prevãzute la data
de .......... .
Certific cã am fost informat de modalitãţile, avantajele şi inconvenientele
TAP.

Data ..................

Pentru minori: Pentru adulţi:
Semnãtura reprezentantului legal Semnãtura




ANEXA 3
la norme
DOSAR
cu informaţii privitoare la pacienţii
care necesitã transfuzie autologã programatã

- numele de familie al bolnavului, urmat de numele marital-soţ;
- prenumele;
- data naşterii;
- diagnosticul;
- locul, data şi natura intervenţiei programate;
- numele şi semnãtura medicului anestezist şi chirurg;
- ora transfuziei, precizând dacã aceasta s-a fãcut în timpul sau dupã operaţie;
- utilizarea realã înainte de operaţie a componentelor autologe preparate;
- utilizarea concomitentã a tehnicilor de transfuzie autologã peroperatorie;
- tehnica şi volumul de sânge autolog reinjectat;
- utilizarea compuşilor sanguini homologi;
- apariţia reacţiilor legate de transfuzie.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016