Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 9 decembrie 2002  cu privire la metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de calitate ale zaharului cumparat de organismul de interventie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 9 decembrie 2002 cu privire la metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de calitate ale zaharului cumparat de organismul de interventie

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 25 din 17 ianuarie 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Metodele de analiza pentru determinarea condiţiilor de calitate ale zahãrului cumpãrat de organismul de intervenţie sunt în conformitate cu prevederile anexei nr. 2a) care face parte integrantã din prezentele norme.

CAP. 2
Domeniu de aplicare

ART. 2
Metodele de analiza pentru determinarea condiţiilor de calitate ale zahãrului constituie baza de calcul a numãrului de puncte şi sunt urmãtoarele:
a) conţinutul de cenusa conductometrica;
b) tipul de culoare;
c) culoare în soluţie.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 3
Prezentele norme sunt compatibile cu regulamentele comunitare în domeniu şi sunt armonizate parţial cu prevederile Regulamentului CEE nr. 1.265/1969, care stabileşte metodele de analiza pentru determinarea calitãţii zahãrului cumpãrat de cãtre agenţiile de intervenţie.

ANEXA 2a)

METODE
pentru determinarea calitãţii zahãrului alb

Procedura pentru stabilirea punctelor europene
1. Determinarea conţinutului de cenusa conductometrica ICUMSA: Cenusa conductometrica (Sursa: Lucrãrile celei de-a 14-a Sesiuni a ICUMSA, 1966, p. 88)
Aparatura şi sticlarie de laborator necesare
Conductometru cu scala gradata în procente de cenusa sau conductometru universal, care permite mãsurarea conductivitatii pana la 0,5 æS cm^-1, cu precizia de ± 2%.
Este de preferat a se utiliza celule de mãsurare a cãror temperatura poate fi menţinutã la 20°C ± 0,2°C cu ajutorul unei bãi de apa termoreglabile.
Baloane cotate de 100 ± 0,05 ml, 500 ± 0,25 ml şi 1000 ± 0,40 ml; pipete cu capacitate de 10 ± 0,02 ml.
Pentru prepararea tuturor soluţiilor (soluţii de zahãr şi soluţii din clorura de potasiu) trebuie utilizata apa bidistilata sau deionizata cu o conductivitate mai mica de 2 æS cm^-1. În prezentele metode, prin cuvântul apa se înţelege apa bidistilata sau deionizata cu o conductivitate specifica mai mica de 2 æS cm^-1.
Toate recipientele şi pipetele trebuie clatite foarte atent înainte de a fi utilizate cu acest fel de apa.
Instrumentele pentru mãsurarea conductivitatii sunt calibrate cu ajutorul unei soluţii de clorura de potasiu de n/5000 sau 0,0002 n. Conţinutul de cenusa conductometrica al acestei soluţii, determinat la 20°C, trebuie sa fie de 0,0475% ± 0,005%.
Astfel, 745,5 mg de clorura de potasiu, în prealabil deshidratata prin calcinare în cuptorul electric la aproximativ 500°C, pana când este adusã la culoarea roşie, se dizolva în apa, într-un balon cotat de 1 litru, şi apoi se aduce la semn cu apa bidistilata sau deionizata.
Se transfera 10 ml din aceasta soluţie (n/100) cu ajutorul unei pipete într-un balon cotat de 500 ml şi se aduce la semn cu apa.
La temperatura de 20°C aceasta soluţie n/5000 de clorura de potasiu are o conductivitate specifica de 26,6 ± 0,3 æS cm^-1, dupã scãderea conductivitatii specifice apei utilizate.
Având în vedere metoda de operare a instrumentului utilizat, acesta trebuie sa arate valoarea mai sus menţionatã plus conductivitatea specifica apei folosite sau valoarea mai sus menţionatã plus conductivitatea specifica apei utilizate va fi folositã la calculul constantei celulei.
Înainte de fiecare calibrare trebuie preparate soluţii proaspete de clorura de potasiu.
Mod de lucru
Determinarea conductivitatii specifice a apei utilizate se face în felul urmãtor: se omogenizeaza aceeaşi cantitate de apa cu cea folositã pentru soluţia de zahãr într-un balon cotat de 100 ml în acelaşi mod ca şi la dizolvarea zahãrului. Se aduce la semn la 100 ml şi se mãsoarã conductivitatea la temperatura de 20°C ± 0,2°C. În momentul masurarii nu este necesarã efectuarea unui control termostatic precis de vreme ce orice corectãri ale temperaturii se încadreazã în limitele de eroare admise.
Determinarea conductivitatii soluţiei de zahãr analizate
Se pregãteşte o soluţie de zahãr în apa cu conţinutul de substanta uscata de 28° Brix fie prin dizolvarea a 31,3 g ± 0,01 g de zahãr la 20°C ± 0,2°C într-un balon cotat de 100 ml şi aducând totul la 100 ml, fie prin dizolvarea a 28 g de zahãr în 100 g soluţie.
Dupã omogenizarea şi filtrarea soluţiei prin hârtie de filtru cu porozitate medie, se mãsoarã conductivitatea soluţiei, dupã spalarea în prealabil a celulei conductometrice cu soluţia de analizat. Se citeşte conductivitatea soluţiei atunci când temperatura sa este de 20°C ± 0,2°C.
Se scad 50% din valoarea cititã pentru apa utilizata.
Calculul şi exprimarea rezultatelor
Rezultatul obţinut, respectiv conductivitatea probei analizate, este:
C(28) = [C(p) - 0,5 C(apa)] x K (æ Scm^-1),
în care:
C(p) = conductivitatea soluţiei de zahãr, în æ Scm^-1;
C(apa) = conductivitatea apei utilizate, în æ Scm^-1;
K = constanta celulei conductometrului, care se calculeazã cu formula:


26,6
K = ────────,
C(2)-C(1)


unde:
26,6 = conductivitatea specifica a soluţiei de clorura de potasiu 0,0002 n, în æ Scm^-1;
C(2) = conductivitatea soluţiei de clorura de potasiu 0,0002 n, cititã în aparat, în æ Scm^-1;
C(1) = conductivitatea apei cititã în aparat, în æ Scm^-1.
Coeficientul 28 arata ca s-a lucrat cu o soluţie de zahãr cu substanta uscata de 28° Brix.
Conductivitatea electrica se transforma în cenusa conductometrica dupã relaţia:
Cenusa conductometrica (c) = 0,320 x 18 x 10^-4 x C(28) = 5,76 x 10^-4 x C(28) (%)
Se atribuie un punct european pentru 3,13 æ Scm^-1, respectiv pentru 0,0018% cenusa.


C(28) c
Numãr de puncte europene = ───── = ──────
3,13 0,0018



2. Determinarea tipului de culoare
Metoda Institutului Braunschweig
Sursa: Schneider F., A. Emmerich şi J. Dubourg, Zucker 18, 571 (1965) şi Sucrerie Francaise, 106, 219 (1965).
Aparatura de laborator necesarã:
- scara de culoare Braunschweig, numerotatã de la 0 la 6. Aceasta scara este stabilã 3 ani. În cazul în care se foloseşte frecvent trebuie înlocuitã dupã 3 sau 6 luni;
- cutii de comparare cu capac, cu baza sub forma de patrat, cu lãţimea de 60 mm şi înãlţimea de 218 mm, captusite în interior cu hârtie alba, identice cu cele ale scãrii de culoare;
- lampa fluorescenta Osram HNT 120 sau Philips TL 25W/55, care asigura repartiţia spectrala uniforma a intensitatii luminoase. Lampa este montata în interiorul unei cutii mici, deschisã în fata, cu o adancime de 200 mm, latime de 1.200 mm şi înãlţime de 500 mm, în asa fel încât distanta perpendiculara între lampa şi mostrele de zahãr sa fie de aproximativ 350 mm. Ochii operatorului trebuie protejati impotriva luminii directe a lampii cu ajutorul unei benzi protectoare la o înãlţime de 150 mm.
Nu se pot folosi alte lampi fãrã a fi testate în prealabil, ţinându-se seama de importanta distribuţiei spectrale a luminii emise.
Pentru a scoate în evidenta gama de culori a zahãrului analizat pereţii cutiei în care se monteaza lampa sunt vopsiti la interior cu o culoare alba sau gri.
Fundul cutiei este acoperit cu hârtie de filtru fata de care coloratia zahãrului contrasteaza net.
Cutia mica trebuie asezata în asa fel încât lampa sa fie la nivelul ochilor. În momentul comparãrii mostrele nu trebuie sa între în contact direct cu lumina zilei şi nici sa fie luminate de alte lampi invecinate, deoarece acest lucru ingreuneaza testarea.
Mod de lucru
Zahãrul alb de analizat se introduce în cutia de comparare care se umple pana la marginea superioarã, iar conţinutul se niveleaza cu ajutorul capacului.
Cutiile cu scara-etalon se asaza una lângã alta, fãrã nici un spaţiu între ele; din acest motiv cutiile rotunde nu sunt utilizabile.
Iniţial mostra se compara prin plasarea ei în diferite poziţii pe scara de culori. Apoi se compara atent cu culorile cele mai apropiate de ale ei, asezand-o alternativ în stanga şi în dreapta.
Se efectueazã trei citiri consecutive pe aceeaşi proba de analizat şi se calculeazã valoarea medie a celor trei citiri.
Aceasta valoare medie se exprima în zecimalele unei unitãţi de culoare.
În cazul zahãrului la care mãrimea cristalului diferã de cea a mostrelor standard, trebuie observata culoarea şi nu reflectia cristalelor.
Calculul şi exprimarea rezultatelor
Se atribuie probei de zahãr numãrul etalonului de culoare cu care coincide sau un numãr intermediar, atunci când culoarea probei de zahãr se situeaza între doua etaloane de culoare.
Rezultatul se exprima în puncte Braunschweig şi se obţine inmultind cu 2 numãrul atribuit probei.
Numãr de puncte = unitate de culoare x 2,
adicã 0,5 unitãţi de culoare = 1 punct.
3. Culoarea în soluţie
Metoda 4 ICUMSA - dupã filtrarea printr-un filtru cu membrana fie de 0,45 æm (prin metoda excluziunii mercurului), fie de 0,6 æm (prin metoda Hagen-Poiseuille).
Sursa: De Whalley, metode ICUMSA de analiza a zahãrului (1964), pag. 57, Lucrãrile celei de-a 12-a Sesiuni a ICUMSA (1958), pag. 55.
Aparatura şi materiale
Pentru prepararea soluţiei sunt necesare urmãtoarele:
- pahar conic de 200 ml;
- dispozitiv de filtrare sub vid pentru membrane filtrante, alcãtuit din:
● vase de trompa de 500 ml şi 250 ml;
● trompa de vid;
● membrane filtrante cu diametrul mediu al porilor de 0,45 æm sau 0,60 æm;
- bagheta din material plastic;
- refractometru cu precizie de ± 0,1° Brix, prevãzut cu ultratermostat;
- fotometru care poate efectua mãsurarea absorbantei la 420 nm ± 10 nm, prevãzut cu cuva acoperitã cu capac.
Concentratia soluţiei se determina refractometric.
Pentru mãsurarea extinctiei se poate folosi orice fotometru care permite efectuarea cu precizie a unor mãsurãtori la 420 ± 10 nm.
Celulele trebuie selectate astfel ca rezultatul comparãrii a doua celule umplute cu apa distilata sa aibã extinctia zero.
Lungimea celulei trebuie sa fie de minimum 3 cm.
Mod de lucru
Se cantaresc 50 g ± 0,1 g de zahãr într-un balon Erlenmeyer cu gat larg. Se adauga 50 g de apa distilata, fie 50 cmc de apa distilata (se foloseşte un cilindru gradat), apoi se agita pana la dizolvarea completa a zahãrului, folosindu-se un agitator du-te-vino, agitator vibrator sau agitator girator.
Se monteaza membrana filtranta în dispozitivul de filtrare, dupã ce în prealabil a fost menţinutã în apa circa 10 minute, şi se filtreaza soluţia de zahãr pentru analiza.
Se mãsoarã cu refractometrul conţinutul de substanta uscata al soluţiei filtrate şi se noteaza valoarea.
Se umple cuva fotometrului cu soluţia filtrata, dupã ce în prealabil a fost clatita cu putina soluţie de analizat. Se închide cuva cu capacul, pentru a se evita formarea striatiilor. Dacã apar striatii, soluţia trebuie omogenizata în cuva, printr-o mişcare du-te-vino, cu ajutorul unei baghete de material plastic. Se mãsoarã imediat absorbanta la 420 nm, fata de o cuva identicã umpluta cu apa.
Soluţia este aerisita în timp ce se desfãşoarã filtrarea.
Apa utilizata pentru comparatie trebuie filtrata prin acelaşi tip de membrana filtranta ca şi soluţia de zahãr.
Calculul şi exprimarea rezultatelor
Coloratia probei, exprimatã în unitãţi ICUMSA, se calculeazã cu formula:


100 x E(420)
Coloratia = 1000 x ──────────────(unitãţi ICUMSA),
I x °Bx x d


în care:
E(420) = extinctia probei de analizat, la 420 nm, prin care se exprima absorbanta;
I = grosimea stratului de lichid din cuva, în cm;
°Bx = conţinutul de substanta uscata al probei de zahãr, în grade Brix;
d = masa volumetrica aparenta, care se alege din tabele, în funcţie de concentratia exprimatã în grade Brix a soluţiei de zahãr analizate (vezi tabelul).
Interpretarea rezultatelor
Se atribuie un punct european pentru 7,5 unitãţi ICUMSA.
Deci:


Unitãţi ICUMSA
Numãr de puncte europene = ──────────────── = 0,133 unitãţi ICUMSA
7,5


4. Stabilirea numãrului de puncte europene
Punctele atribuite pentru tipul de culoare, pentru cenusa conductometrica şi pentru coloratia în soluţie se aduna.



Tabel

Masa volumetrica aparenta a soluţiilor de zahãr
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
°Brix Masa volumetrica aparenta a soluţiilor de zahãr
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45 1,2049 1,2054 1,2060 1,2065 1,2070 1,2076 1,2081 1,2087 1,2092 1,2097
46 1,2102 1,2108 1,2113 1,2118 1,2102 1,2129 1,2135 1,2140 1,2146 1,2151
47 1,2156 1,2162 1,2167 1,2173 1,2173 1,2156 1,2156 1,2156 1,2156 1,2156
48 1,2211 1,2216 1,2222 1,2227 1,2232 1,2211 1,2211 1,2211 1,2211 1,2211
49 1,2265 1,2271 1,2276 1,2282 1,2287 1,2265 1,2265 1,2265 1,2265 1,2265
50 1,2320 1,2326 1,2331 1,2337 1,2342 1,2320 1,2320 1,2320 1,2320 1,2320
51 1,2376 1,2381 1,2387 1,2392 1,2398 1,2376 1,2376 1,2376 1,2376 1,2376
52 1,2431 1,2437 1,2442 1,2449 1,2554 1,2431 1,2431 1,2431 1,2431 1,2431
53 1,2487 1,2493 1,2499 1,2504 1,2510 1,2487 1,2487 1,2487 1,2487 1,2487
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016