Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 8 august 2006  privind dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 8 august 2006 privind dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 709 din 18 august 2006
NORME din 8 august 2006
privind dobândirea calitãţii sau renunţarea la calitatea de acţionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 709 din 18 august 2006


ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc documentele şi informaţiile care trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor de cãtre o persoana juridicã sau fizica ce:
a) doreşte sa devinã acţionar semnificativ direct sau indirect la un asigurator/reasigurator;
b) isi propune majorarea drepturilor sale de vot ori a poziţiei de acţionar semnificativ direct sau indirect al unui asigurator/reasigurator, astfel încât participaţia sa va atinge sau va depãşi 20%, 33% sau 50% din capitalul social al acestuia;
c) doreşte sa renunţe la calitatea de acţionar semnificativ direct sau indirect al unui asigurator/ reasigurator;
d) isi propune diminuarea drepturilor sale de vot ori a poziţiei de acţionar semnificativ direct sau indirect al unui asigurator/reasigurator, astfel încât participaţia sa va atinge sau va scãdea sub 20%, 33% sau 50% din capitalul social al acestuia.
(2) Documentele şi informaţiile prevãzute în prezentele norme trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi în cazul în care, prin majorarea participatiei de cãtre o persoana juridicã sau fizica, un asigurator/reasigurator devine filiala a acelei persoane sau când, ca urmare a diminuãrii participatiei unei persoane juridice sau fizice la un asigurator/reasigurator, acesta isi înceteazã statutul de filiala a acelei persoane.
I. Majorarea participatiei
ART. 2
Informaţiile şi documentele ce trebuie transmise de cãtre orice persoana fizica ce intenţioneazã majorarea participatiei sunt urmãtoarele:
1. cota de participaţie la care se va ajunge prin majorare;
2. copia actului de identitate;
3. curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata în ultimii 10 ani, inclusiv denumirea angajatorului, descrierea activitãţii desfãşurate, funcţia detinuta, persoane de contact şi alte informaţii relevante privind activitatea acesteia;
4. lista cu participatiile la capitalul social al oricãrei societãţi comerciale, la data depunerii documentaţiei la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
5. cazierul judiciar valabil sau, în cazul cetãţenilor strãini, un document echivalent, emis de o autoritate administrativã sau judiciarã competenta a statului în care persoana strãinã isi are domiciliul. În cazul în care cetãţeanul strãin a domiciliat în mai multe state membre, este necesarã prezentarea acestui document din toate statele membre în care a domiciliat în ultimii 5 ani pe o perioada mai mare de 6 luni. În cazul în care statul în care cetãţeanul strãin isi are domiciliul nu emite astfel de documente, acestea vor fi înlocuite de declaraţii sub jurãmânt sau pe propria rãspundere, autentificate notarial, însoţite de traducerea legalizatã în limba romana;
6. cazierul fiscal valabil şi enumerarea, dacã este cazul, a naturii şi cuantumului datoriilor/debitelor, existente la data depunerii documentaţiei, cãtre persoane fizice şi/sau juridice, inclusiv fata de autoritãţi publice centrale şi/sau locale din ţara şi din strãinãtate;
7. documentele doveditoare privind sursa fondurilor cu care persoana intenţioneazã sa participe la capitalul social al asiguratorului/reasiguratorului;
8. declaraţia sub semnatura privatã, conform formularului prevãzut în anexa la prezentele norme.
ART. 3
Informaţiile şi documentele care trebuie transmise de cãtre orice persoana juridicã ce intenţioneazã majorarea participatiei sunt urmãtoarele:
1. cota de participaţie la care se va ajunge prin majorare;
2. denumirea completa, numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, codul unic de înregistrare, iar în cazul persoanelor juridice strãine, dovada de la autoritatea competenta, emisã cu cel mult 3 luni înainte de data depunerii, din care sa rezulte ca persoana juridicã este legal constituitã;
3. lista şi cotele de participaţie la capitalul social ale actionarilor semnificativi direcţi şi indirecti ai asiguratorului/reasiguratorului şi drepturile de vot aferente;
4. cazierul fiscal valabil;
5. situaţiile financiare aferente ultimelor 3 exercitii financiare auditate şi înregistrate la autoritatea fiscalã competenta;
6. denumirea, numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, codul unic de înregistrare, dupã caz, ale persoanelor juridice la care este acţionar semnificativ, este în consiliul de administraţie sau are rãspundere nelimitatã pentru obligaţiile acestora, împreunã cu documentele doveditoare ale acestor participatii.
II. Diminuarea participatiei
ART. 4
(1) Orice acţionar semnificativ, persoana fizica sau juridicã, ce intenţioneazã sa renunţe la participaţie ori sa isi diminueze participaţia la capitalul social al unui asigurator/reasigurator trebuie sa notifice aceasta intenţie Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(2) Aceasta notificare trebuie facuta şi în cazul în care prin diminuare participaţia sau drepturile sale de vot vor scãdea sub 20%, 33% sau 50%.
(3) Notificarea trebuie sa cuprindã urmãtoarele informaţii: denumirea asiguratorului/reasiguratorului în al cãrui capital social intenţioneazã sa isi diminueze participaţia, precum şi, dacã este cazul, numãrul acţiunilor rãmase, valoarea nominalã a acestora, valoarea totalã şi procentul în totalul capitalului social al asiguratorului/reasiguratorului, procentul în totalul drepturilor de vot pe care le conferã acestea.
(4) Notificarea pentru situaţiile prevãzute la acest articol nu sunt urmate de o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
III. Obligaţiile asiguratorului/reasiguratorului
ART. 5
(1) Conducerea executivã a unui asigurator/reasigurator care ia cunostinta despre una dintre situaţiile menţionate la art. 1 este obligatã sa notifice în termen de 3 zile aceasta situaţie Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(2) Obligaţia persoanelor fizice sau juridice de notificare a intentiei nu exonereaza conducerea executivã de rãspunderea respectãrii prevederilor alin. (1).
(3) Încãlcarea prevederilor alin. (1), coroborata cu netransmiterea notificãrii intentiei de cãtre persoanele fizice sau juridice în cauza, se sancţioneazã în conformitate cu prevederile <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
IV. Prevederi finale
ART. 6
(1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor decide asupra intentiei notificate de majorare în termen de maximum 3 luni de la transmiterea documentaţiei complete prevãzute la art. 2 şi/sau la art. 3.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va stabili prin decizie, în cazul în care nu se opune intentiei notificate, un termen maxim de punere în aplicare a acesteia.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor se poate opune intentiei notificate, prin decizie motivatã, în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte calificarea persoanelor menţionate la art. 1 şi pentru a se asigura gestionarea corecta şi prudenta a asiguratorului/reasiguratorului în cazul dobândirii de cãtre o persoana juridicã sau fizica a calitãţii de acţionar semnificativ ori majorãrii participatiei la capitalul social.
(4) În cazul în care nu se transmite notificarea intentiei de cãtre persoanele fizice sau juridice în cauza ori Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor se opune intentiei notificate, iar persoanele isi materializeaza intenţia, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, având în vedere nulitatea acţiunii, decide fie suspendarea exercitãrii drepturilor de vot corespunzãtoare, fie nulitatea voturilor exprimate, fie anularea acestora.
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate, pe lângã mãsurile prevãzute la alin. (4), sa aplice şi alte sancţiuni prevãzute la <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
(1) Asiguratorii/reasiguratorii autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sa desfãşoare activitate de asigurare/reasigurare sunt obligaţi sa transmitã anual, pana la data de 30 aprilie, situaţia actionariatului, dupã cum urmeazã:
a) lista completa a actionarilor direcţi, persoane fizice şi juridice, asa cum este întocmitã pentru adunarea generalã a actionarilor;
b) lista actionarilor indirecti semnificativi, persoane fizice şi juridice, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(2) Pentru actionarii indirecti persoane juridice din domeniul financiar care sunt autorizaţi şi supravegheati de o autoritate competenta din statele membre se va prezenta numai o copie a autorizaţiei de funcţionare, certificatã de conducerea executivã a asiguratorului/reasiguratorului în cauza, fãrã a se întocmi o lista cu actionariatul direct şi indirect al acestora.
(3) Listele se vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pe suport magnetic (compact disc).
ART. 8
Persoanelor fizice sau juridice care devin pentru prima data acţionari semnificativi direcţi sau indirecti, indiferent de cota de participare la capitalul social al unui asigurator/reasigurator, li se aplica condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã actionarii unui asigurator/reasigurator, prevãzute în normele privind autorizarea asigurãtorilor, în vigoare la data evaluãrii intentiei.
ART. 9
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
Prezentele norme transpun prevederile art. 15 din Directiva 92/49 CEE din 18 iunie 1992 de coordonare a dispoziţiilor legale, de reglementare şi administrative privind asigurarea directa, alta decât asigurarea de viata, şi de modificare a directivelor 73/239/CEE şi 88/357/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial L 228 din 11 august 1992, şi ale art. 15 din Directiva 2002/83 din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viata, publicatã în Jurnalul Oficial L 345 din 19 decembrie 2002.
ART. 11
Anexa face parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA
-----
la norme
--------

DECLARAŢIE *)
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în aceasta declaraţie, cu excepţia cazurilor prevãzute de legislaţia în vigoare.

Subsemnatul**) ..........., în calitate de***) ...... (denumirea asiguratorului/reasiguratorului) ....................................................., declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
1. Deţin participatii (acţiuni, pãrţi sociale) la urmãtoarele societãţi comeciale****):
a) în România ......................................................................
b) în state membre .................................................................
c) în state terţe ..................................................................
-------
*) Aceasta declaraţie va fi completatã personal de cãtre persoanele fizice, acţionari sau acţionari semnificativi ai asiguratorului/reasiguratorului, precum şi de cele care doresc sa devinã acţionari semnificativi pentru prima data. Declaraţia se întocmeşte potrivit acestui model, în forma tehnoredactata; este obligatoriu a se furniza toate informaţiile solicitate.
**) Se vor înscrie: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul stabil şi, dacã este cazul, domiciliul de resedinta, seria şi numãrul actului de identitate sau, dacã este cazul, seria şi numãrul pasaportului, data expirãrii şi emitentul documentului de identificare, codul numeric personal (CNP).
***) Se va scrie: acţionar sau acţionar semnificativ la.......; în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 din norme se va scrie: notificator pentru.......
****) Se vor indica: denumirea completa, sediul social al societãţii comerciale, numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului şi codul unic de înregistrare, obiectul de activitate al acesteia, suma şi procentul participatiei deţinute.

2. Valoarea dividendelor încasate în ultimii 5 ani de la societãţile comerciale la care deţin participatii este urmãtoarea*):.................................................................
--------
*) Se va indica valoarea dividendelor încasate anual de la fiecare societate comercialã precizatã la pct. 1.

3. Veniturile obţinute din activitatea de baza şi din alte activitãţi cu scop lucrativ pe care le-am desfãşurat în ultimii 5 ani sunt urmãtoarele:
a) din activitatea de baza - pe fiecare an: ..................................................
b) din alte activitãţi cu scop lucrativ - pe activitate şi pe an:.............................
4. Deţin în strãinãtate depozite în valuta, în suma de: ......................................
5. Deţin depozite la instituţii de credit, participatii la fonduri de investiţii sau la alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România, în suma de:
- în lei .....................................................................................
- în valuta ..................................................................................
6. Alte creanţe, având fiecare o valoare egala sau mai mare decât echivalentul în lei al 5.000 euro, pe care le deţin (inclusiv obligaţiuni, titluri de stat etc.) în România sau în strãinãtate: ..............
7. Datorii/debite cãtre:
a) persoane juridice .........................................................................
b) persoane fizice ...........................................................................
c) alţi terţi ................................................................................
Subsemnatul ................................................, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal (sau art. 474 din noul Cod penal) privind falsul în declaraţii, declar pe propria rãspundere ca toate informaţiile şi documentele sunt complete şi conforme cu realitatea şi ca nu exista alte fapte relevante care trebuie aduse la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.

Data Semnatura
................. .................................


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016