Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 5 iunie 2001  privind calitatea, receptia si predarea titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 5 iunie 2001 privind calitatea, receptia si predarea titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 361 din 5 iulie 2001
Calitatea
1. Expeditorul va prezenta la încheierea contractului fişele de calitate ale produselor ce urmeazã sa fie transportate (anexele A(1) - A(4) la prezentele norme).
2. Transportatorul va preda la destinaţie produse de aceeaşi calitate cu cea a produselor primite în cazul în care prin programul de transport agreat de pãrţi se transporta pe aceeaşi conducta un singur sortiment de ţiţei (acelaşi cu cel din zestrea conductei).
3. În cazul în care pe aceeaşi conducta se transporta mai multe sortimente de ţiţei, la destinaţie se va preda sortimentul de ţiţei cel mai apropiat de cel preluat pentru pompare.

Condiţii de pompabilitate

a) Pentru titeiul din import:

1. Expeditorul va preda transportatorului pentru pompare ţiţei care la recepţie trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- temperatura de congelare = cu 7°C mai mica decât temperatura minima a solului, masurata pe traseul conductei;
- vascozitatea la temperatura minima a solului:
. cst. maxim =
. °E =
2. Temperatura solului masurata pe traseul conductei va fi comunicatã zilnic de transportator expeditorului pentru ca acesta sa pregãteascã titeiul conform condiţiilor precizate la alineatul precedent.
3. Amestecurile trebuie pregãtite omogen. Pentru verificarea omogenitatii ţiţeiului din rezervoarele propuse la recepţie se vor recolta probe pe toatã înãlţimea stocului pompabil, conform ASTM, în prezenta ambelor pãrţi. Se considera omogene amestecurile la care diferenţa dintre densitatile determinate la probele recoltate nu este mai mare de 0,005 g/cmc. În cazul în care diferenţa de densitate este mai mare se va determina punctul de congelare şi vascozitate la probele de densitate maxima şi minima. Dacã aceste determinãri se încadreazã în condiţiile de pompabilitate precizate, amestecul se considera omogen.

b) Pentru titeiul din ţara:

Pentru asigurarea pomparii pe conducta a titeiurilor parafinoase acestea trebuie sa îndeplineascã condiţia de pompabilitate privind punctul de congelare (minim 7°C sub temperatura solului masurata pe traseul conductei).

Recepţia şi predarea

a) Pentru transportul pe conducta:

1. Primirea produselor de la punctele de primire se va face prin recepţie la intervalele prevãzute în anexa B la prezentele norme, întocmitã de expeditor de comun acord cu transportatorul.
2. Înainte de umplerea rezervorului în vederea recepţiei se izoleaza conducta de legatura dintre pãrţi, prin închiderea şi sigilarea ventilelor. Violarea sigiliilor atrage rãspunderea legalã pentru partea vinovata.
3. Recepţia calitativã şi cantitativã a produselor se efectueazã în rezervoarele şi laboratoarele pãrţilor, cu respectarea stasurilor, ASTM şi instrucţiunilor în vigoare, prevãzute în anexele C(1) - C(4) la prezentele norme.
4. Transportatorul împreunã cu expeditorul vor întocmi: buletinul de analiza-tip, bonul provizoriu, procesul-verbal de predare a ţiţeiului, procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului din import în doua exemplare semnate de cele doua pãrţi (anexele D(1) - D(4) la prezentele norme).
5. Predarea cãtre terţi a ţiţeiului şi gazolinei se face de cãtre transportator numai la comunicarea scrisã a expeditorului şi cu acordul pãrţilor. Transportatorul va transmite procesul-verbal de predare-primire expeditorului pentru facturare.
6. În vederea recepţiei se vor preleva probe de cãtre expeditor în prezenta transportatorului.
7. Din rezervoarele recepţionate se va pãstra la transportator şi la expeditor o proba-martor de un litru, sigilatã de ambele pãrţi, timp de ... zile de la recepţie pentru analiza în caz de reclamaţie. Analiza se efectueazã la un laborator stabilit de comun acord de ambele pãrţi contractante. În situaţia în care prin analiza probei-martor reclamaţia se dovedeşte intemeiata, partea în culpa suporta consecinţele. Recipientele pentru probe vor fi asigurate de cei care pãstreazã probele.
8. Predarea etanului la destinaţie se face prin contorul transportatorului. Pentru eliminarea neconcordantelor, prin grija pãrţilor vor fi verificate cele 3 aparate (al expeditorului, al transportatorului şi al destinatarului).
9. Expeditorul împreunã cu transportatorul vor verifica calitatea etanului lichid care trebuie sa corespundã fisei de calitate eliberate de expeditor la predare cãtre transportator. Eventualele neconcordante vor fi rezolvate de comun acord.

b) Pentru transport pe calea feratã la statia de destinaţie:

1. Recepţia cantitativã a ţiţeiului şi a gazolinei ce se transporta pe calea feratã se face prin cantarirea vagoanelor-cisterna la plin şi la gol pe cantare pod bascula în prezenta expeditorului şi transportatorului.
2. Recepţia calitativã a ţiţeiului şi gazolinei se face de cãtre expeditor prin recoltarea probelor din vagoanele-cisterna sosite în rampa de descãrcare.
3. Dupã efectuarea analizelor de laborator atât ale ţiţeiului, cat şi ale gazolinei, expeditorul întocmeşte buletinul de analiza.
4. Dupã cantarirea fiecãrui vagon-cisterna cu ţiţei sau gazolina la plin se întocmeşte nota de descãrcare a cazanelor, în care se consemneazã toate numerele cazanelor cu ţiţei sau gazolina sosite în rampa de descãrcare, cantitatea bruta determinata prin cantarire, ţara înscrisã pe tablita fiecãrui vagon-cisterna.
5. Vagoanele de ţiţei sau gazolina cantarite se pozitioneaza la gurile de descãrcare în rampe.
6. Se recolteaza probele pentru analiza în laborator a ţiţeiului şi gazolinei din vagoanele-cisterna.
7. Dupã întocmirea buletinului de analiza se trece la descãrcarea efectivã a cantitãţilor de ţiţei şi de gazolina din vagoanele-cisterna.
8. Vagoanele-cisterna descãrcate se cantaresc în stare goala pe cantare pod bascula, se întocmeşte nota de descãrcare a cazanelor în care se trece ţara realã a fiecãrui vagon-cisterna şi se calculeazã cantitatea neta de ţiţei sau de gazolina care s-a descãrcat. La cantarire participa expeditorul şi transportatorul.
9. Dupã efectuarea operaţiunilor de cantarire la plin a vagoanelor-cisterna cu ţiţei şi gazolina şi descãrcarea propriu-zisa a acestora şi cantarirea lor la gol, dupã notele de descãrcare a cazanelor, se întocmeşte procesul-verbal de predare a ţiţeiului sau gazolinei, care se semneazã de cãtre expeditor şi transportator. Acesta va conţine urmãtoarele date:
- cantitatea de ţiţei determinata prin cantarire reprezintã cantitatea de ţiţei bruta. Pe baza buletinului de analiza emis de laborator se determina conţinutul de apa, de sedimente şi de sare;
- cantitatea neta rezultatã ca diferenţa între cantitatea bruta determinata prin cantarirea vagoanelor-cisterna şi cantitatea totalã de impuritati (apa, sedimente şi sare).



Expeditor, Transportator,
.................... .....................






ANEXA A1


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Fişa de calitate a ţiţeiului


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Conţinutul Condiţii speciale
maxim % Congelare de
Sortimentul în apa+imp.mec Cloruri pacura selecţionare
(%)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A1 Vest 1 maximum 6 kg/vagon sub -15°C
A3 Vest 1 maximum 6 kg/vagon sub -15°C
A3 Rest 1 maximum 6 kg/vagon sub -15°C
A3 Sel. 1 maximum 6 kg/vagon sub -30°C
A3 Nesel. 1 maximum 6 kg/vagon sub -15°C
A3 Videle 1 maximum 6 kg/vagon sub -30°C
A3 Ind. 1 maximum 6 kg/vagon sub -30°C
A3 Suplac 1 maximum 6 kg/vagon sub -30°C
B(Olt, Rest) 1 maximum 6 kg/vagon între -15°C şi +18°C
C(Mold, Rest) 1 maximum 6 kg/vagon peste +18°C
C sel. 1 maximum 6 kg/vagon peste +18°C
C rest leb. 1 maximum 6 kg/vagon peste +18°C
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
.................... ...........................





ANEXA A2


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Fişa de calitate a gazolinei


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Constanta Condiţia Metoda
fizica admisã de analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Densitate la 15° C maximum 0,650 NT 312-0, aparat VPD 3 omologat în
1985 cu PV nr. 2
Culoare incolora, maximum 23 STAS 34/67
Conţinut de apa maximum 50 ppm SR ISO 760/94
Conţinut de gume
actuale maximum 10 mg/100 ml SR EN 26246/96
Compoziţie SR ISO 2718/97
Temperatura finala maximum 185°C SR ISO 3405/98
de distilare
Tensiune de vapori maximum 15 kgf/cmp NT 312-0, aparat VPD 3
la 37,8° C omologat în 1985 cu PV nr. 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
.................... .....................






ANEXA A3


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Fişa de calitate a etanului lichid


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Componenţi Limita % g
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C(1) maxima 3
C(2) minima 32
C(3) maxima 43
IC(4) maxima 13,5
IC(4) minima 12,5
C^+(5) maxima 1
CO(2) maxima 0,8
S(total) maxima 50 PPM
APA lipsa -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
.................... ..........................






ANEXA A4


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Fişa de calitate a condensatului


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Constanta Condiţia Metoda
fizica admisã de analiza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Densitate la 20°C 0,720-0,750 STAS 35/81
Conţinut de impuritati:
- apa maximum 1% STAS 24/2/89
- mecanice - STAS 24/1/89
Cloruri maximum 0,06% STAS 1166/89
Distilare maximum 260°C STAS SR ISO 3405/98
- pana la 100°C = 21%
- pana la 200°C = 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
.................... ...........................





ANEXA B


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Puncte de predare-primire a ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi a
etanului lichid şi periodicitatea predãrii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Punctul Estimat Perioada
crt. Locaţia de predare Produsul tone/zi de recepţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Expeditor, Transportator,
.................. .........................






ANEXA C1


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Lista cuprinzând operaţiunile dupã care se face recepţia
ţiţeiului din ţara


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Operaţiunea STAS
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mãsurarea inaltimii, temperaturii lichidului din rezervoare şi 1165/66
determinarea cantitãţii
2. Luarea probelor 41/78
3. Determinarea densitatii şi corecţia acesteia la temperatura 35/81
lichidului din rezervor la primire şi predare
4. Determinarea conţinutului de apa plus sediment prin centrifugare, 24/1/89
precum şi a conţinutului de apa prin metoda distilarii 24/2/89
5. Determinarea conţinutului de cloruri 1166/89
6. Determinarea punctului de congelare 39/80
7. Determinarea vascozitatii ţiţeiului 117/87
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Expeditor, Transportator,
..................... .......................






ANEXA C2


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Lista cuprinzând operaţiunile şi stasurile conform cãrora
se face recepţia gazolinei


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Operaţiunea STAS
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Luarea probelor 41/78
2. Determinarea temperaturii finale de distilare SR ISO 3405/98
3. Determinarea presiunii de vapori VPD 3 NT 310-0
4. Determinarea umiditatii în gazolina prin metoda Karl-Fisher SR ISO 760/94
5. Determinarea conţinutului de gume actuale SR EN 26246/96
6. Determinarea culorii 34/67
7. Determinarea densitatii cu VPD 3 NT 312-0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
.................. ..................






ANEXA C3


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Lista cuprinzând operaţiunile conform cãrora se face
recepţia condensatului


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Operaţiunea STAS
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mãsurarea inaltimii şi temperaturii lichidului din 1165/66
rezervoare şi determinarea cantitãţii
2. Luarea probelor 41/78
3. Determinarea densitatii şi corecţia acesteia la 35/81
temperatura lichidului din rezervor la primire şi predare
4. Determinarea conţinutului de apa plus sediment prin 24/1/89
centrifugare, precum şi a conţinutului de apa prin metoda
distilarii 24/2/89
5. Determinarea conţinutului de cloruri 1166/89
6. Determinarea punctului de congelare 39/80
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
..................... ....................






ANEXA C4


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Lista cuprinzând operaţiunile conform cãrora se face recepţia
ţiţeiului din import


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Operaţiunea ASTM-D
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mãsurarea inaltimii şi temperaturii lichidului din rezervoare 1250/90
2. Luarea probelor 4057/95
CAP.13.3
3. Determinarea densitatii 5002/89,
1298/90
4. Determinarea conţinutului de apa prin metoda distilarii 95/90
5. Determinarea conţinutului de cloruri I.P.77/79
6. Determinarea punctului de congelare 97/96
7. Determinarea vascozitatii cinematice 445/96
8. Determinarea sedimentului prin extracţie 473/95
9. Determinarea cantitãţii nete de ţiţei dupã metoda ASTM cu
tabelele 53A, 54A
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Expeditor, Transportator,
...................... ........................






ANEXA D1


la norme
--------

UNITATEA ..............................


Buletin de analiza
nr. .......... din .................

Ţiţei (proba: din rezervor nr. ).................
Predat de .................................................
Proces-verbal de predare-primire nr. ......................
Mãsura stocului ...........................................



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Caracteristici tehnice calitative Valorile determinate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Temperatura ţiţeiului în rezervor, °C
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Densitate în laborator
(kg/cmc) la temperatura rezervorului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Impuritati conţinut în apa
% conţinut în cloruri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Prezentul buletin constituie atestarea legalã a îndeplinirii condiţiilor de
calitate de cãtre produsul livrat, în conformitate cu <>Legea nr. 7/1977 .


Expeditor, Transportator,
................... ......................






ANEXA D2


la norme
--------

UNITATEA ..............................
DEPOZITUL ............................


Bon provizoriu nr. .............
pentru rezervor nr. ............
(predare-primire ţiţei)

Predator.....................................................................
Primitor ....................................................................
Ora ..............................
Înãlţimea cm iniţial ........................................
lichidului cm final .........................................
Temperatura lichidului în rezervor (°C)......................
Densitatea (kg/cmc) .........................................
Apa % -- centrifuga
-- ASTM
Analiza de laborator: impuritati mecanice (%) ................
sare (kg/vag.)..........................
Total impuritati (%) ...................


Am predat, Am primit,


────────── ──────────





ANEXA D3


la norme
--------

UNITATEA ....................

Data ........ Anul ........


Proces-verbal de predare a ţiţeiului
Predator ............... Primitor .................



┌───────────┬───────┬──────────────────────────────┬──────────┬───────┬────────┐
│Rezervor │Înalţi-│Analiza ţiţeiului din rezervor│Ţiţei brut│ │ │
│nr. ... │mea ├────┬───┬─────────────────────┼────┬─────┤Impuri-│ Ţiţei │
│ │lichi- │Den-│Tem│ Impuritati (%) │ │ │tati │ net │
│ │dului │şi- │pe-├───┬────────┬───┬────┤ │ │ (kg) │ (kg) │
│ │(cm) │ta- │ra-│Apa│Sedimen-│Sa-│To- │(li-│ (kg)│9x7/100│ 9-10 │
│ │ │tea │tu-│ │te │re │tal │tri)│ 8x2 │ │ │
│ │ │ │ra │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │°C │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼────┼───┼───┼────────┼───┼────┼────┼─────┼───────┼────────┤
│Data 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├───────────┼───────┼────┼───┼───┼────────┼───┼────┼────┼─────┼───────┼────────┤
│Iniţial │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼────┼───┼───┼────────┼───┼────┼────┼─────┼───────┼────────┤
│Final │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼────┼───┼───┼────────┼───┼────┼────┼─────┼───────┼────────┤
│Receptionat│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────┴────┴───┴───┴────────┴───┴────┴────┴─────┴───────┴────────┘


Expeditor, Transportator,
.......................... ........................





ANEXA D4


la norme
--------

UNITATEA ....................


Proces-verbal de predare-primire a ţiţeiului din import
nr. .............. din ...............



┌─────────┬────┬────┬──────┬─────┬────┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬──────┐
│ │Ma- │Tem-│Numa- │Den- │Im- │Vo-│De- │Vo- │Fac-│Vo- │Can-│Can-│Can- │
│ │su- │pe- │rul │şi- │pu- │lu-│pla │lu- │to- │lu- │ti- │ti- │ti- │
│Rezervor │ra │ra- │rapor-│tate │ri- │mul│sa- │mul │rul │mul │ta- │ta- │ta- │
│nr. ... │(cm)│tu- │tului │la │tati│to-│rea │to- │de │to- │tea │tea │tea │
│ │ │ra │ de │15°C │to- │tal│ca- │tal │co- │tal │bru-│de │neta │
│ │ │re- │incer-│(kg/l│tale│li-│pa- │co- │rec-│stan│ta │im- │ (kg) │
│ │ │zer-│care │ │(%g)│tri│cu- │rec-│tie │dard│(kg)│pu- │ │
│ │ │vo- │ │ │ │(ca│lui │tat │a │(li-│ │ri- │ │
│ │ │ru- │ │ │ │li-│(li-│(li-│vo- │tri)│ │tati│ │
│ │ │lui │ │ │ │bra│tri)│tri)│lu- │ │ │(kg)│ │
│ │ │(°C)│ │ │ │re)│ │ │mu- │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │lui │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(ta-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │be- │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │lul │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │nr. │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │54A)│ │ │ │ │
├─────────┼────┼────┼──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │(7- │ │9x10│(5x │12x │12-13 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ 8) │ │ │11) │6/ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │100 │ │
├─────────┼────┼────┼──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├─────────┼────┼────┼──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│Plin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────┼────┼──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│Gol │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────┼────┼──────┼─────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│Diferenţa│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴────┴────┴──────┴─────┴────┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴──────┘

Observaţii ................................................................
...............................................................................


Expeditor, Transportator,
........................... ......................



---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016