Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 5 aprilie 2002  privind constituirea, utilizarea si gestionarea Fondului de protejare a asiguratilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 5 aprilie 2002 privind constituirea, utilizarea si gestionarea Fondului de protejare a asiguratilor

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 16 mai 2002
I. Întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului de protejare a asiguraţilor

ART. 1
Fondul de protejare a asiguraţilor se constituie în conformitate cu prevederile <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România şi ale prezentelor norme.
ART. 2
Potrivit prevederilor <>art. 60 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 şi ale <>art. 45 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, Fondul de protejare a asiguraţilor se constituie şi se administreazã de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, care va stabili anual cota procentualã ce se aplica asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurãri directe de cãtre societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare. Aceasta cota este prevãzutã în legea bugetului de stat.
ART. 3
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului de protejare a asiguraţilor se întocmeşte potrivit prevederilor <>art. 7 şi 10 din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice.

II. Execuţia Fondului de protejare a asiguraţilor

A. Încasarea veniturilor Fondului de protejare a asiguraţilor

ART. 4
(1) Societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare au obligaţia de a vira lunar sumele datorate Fondului de protejare a asiguraţilor pana la data de 25 a lunii curente pentru luna expiratã. Calculul şi virarea sumelor pentru anul curent se efectueazã de asiguratori astfel: total prime brute de asigurare încasate din activitatea de asigurare directa, la care se aplica cota de prelevare, obtinandu-se suma cuvenitã Fondului de protejare a asiguraţilor.
(2) Societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare vireazã sumele stabilite conform legii bugetului de stat în contul nr. 301714045240 "Disponibil din Fondul de protejare a asiguraţilor", deschis pe seama Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor la Trezoreria Municipiului Bucureşti.
(3) Dobânzile la disponibilitãţile Fondului de protejare a asiguraţilor vor fi utilizate ca sursa de venit a acestui fond pentru plata despãgubirilor şi sumelor asigurate în caz de faliment al asigurãtorilor.
ART. 5
(1) Pentru nevirarea în termen a sumelor destinate Fondului de protejare a asiguraţilor se calculeazã majorãri de întârziere în conformitate cu reglementãrile în vigoare referitoare la sumele nevirate în termen, datorate bugetului de stat.
(2) Majorãrile de întârziere calculate în conformitate cu prevederile Normelor privind constituirea, utilizarea şi gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.998/1996 , vor fi virate în contul Fondului de protejare a asiguraţilor respectiv, cu evidentierea separatã pe ordinul de plata.
(3) Verificarea respectãrii prevederilor legale privind virarea sumelor şi a majorãrilor de întârziere cuvenite Fondului de protejare a asiguraţilor se face de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 6
În contabilitatea asigurãtorilor constituirea Fondului de protejare a asiguraţilor se va reflecta în debitul contului 643 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate", analitic distinct, prin creditul contului 443 "Fonduri speciale privind activitatea de asigurare", analitic distinct.
ART. 7
Asiguratorii au posibilitatea de a efectua regularizari şi compensãri de sume virate, pe baza documentelor justificative, cu aprobarea prealabilã a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.

B. Utilizarea Fondului de protejare a asiguraţilor

ART. 8
(1) Fondul de protejare a asiguraţilor se administreazã de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor ca ordonator principal de credite.
(2) Fondul de protejare a asiguraţilor este destinat plãţilor de despãgubiri şi de sume asigurate în caz de faliment al societãţilor de asigurare şi de asigurare-reasigurare, în condiţiile prevederilor <>art. 31 din Legea nr. 32/2000 .
(3) Asiguratorii aflaţi în situaţia prevãzutã la alin. (2) vor efectua plata despãgubirilor şi a sumelor asigurate din fondurile de rezerva, precum şi din cele obţinute din vânzarea activelor aparţinând asiguratorului, pana la epuizare, cu respectarea prioritatii prevãzute de <>art. 32 din Legea nr. 32/2000 şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu respectarea celorlalte dispoziţii legale în vigoare.
(4) În cazul în care fondurile de mai sus sunt insuficiente, dupã închiderea procedurii de faliment, potrivit legii, plãţile se vor efectua numai în limita disponibilului aflat în Fondul de protejare a asiguraţilor, administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, şi numai pentru asiguraţii direcţi.
(5) Fiecare cheltuiala a Fondului de protejare a asiguraţilor, efectuatã în condiţiile de mai sus, va reprezenta:
a) pana la 100% din indemnizaţia cuvenitã pentru contractele de asigurare de viata care acoperã riscul de supravietuire şi care expira în anul în care s-a produs începerea procedurii de faliment al asiguratorului;
b) pana la 100% din suma de rãscumpãrare pentru contractele de asigurare de viata, calculatã la data începerii procedurii de faliment al asiguratorului, dacã aceasta este prevãzutã prin condiţiile de asigurare;
c) pana la 100% din valoarea contului contractantului asigurãrii de viata, pentru asigurãrile prevãzute la pct. III.1 lit. c) din <>Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2001 privind clasele de asigurãri care pot fi practicate de societãţile de asigurare, în cazul în care începerea procedurii de faliment al asiguratorului s-a produs înainte de expirarea contractului;
d) pana la 70% din indemnizaţia cuvenitã pentru contractele de asigurãri de viata care acoperã riscuri de deces, dacã decesul s-a produs în perioada de valabilitate a politelor, dar nu mai târziu de momentul începerii procedurii de faliment al asiguratorului;
e) pana la 70% din indemnizaţia cuvenitã în cazul asigurãrilor de viata prevãzute la pct. III.1 lit. c) şi pct. III.4 din <>Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2001 , în cazul producerii riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a politelor, dar nu mai târziu de momentul începerii procedurii de faliment al asiguratorului;
f) pana la 50% din despãgubirea cuvenitã pentru poliţele aferente celorlalte clase de asigurãri, cu excepţia claselor de asigurãri prevãzute la pct. IV.14 şi IV.15 din <>Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2001 , pentru riscurile produse în perioada de valabilitate a politelor, dar nu mai târziu de momentul începerii procedurii de faliment al asiguratorului;
g) pana la 25% din despãgubirea cuvenitã pentru poliţele aferente claselor de asigurãri prevãzute la pct. IV.14 şi IV.15 din <>Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2001 , pentru riscurile produse în perioada de valabilitate a politelor, dar nu mai târziu de momentul începerii procedurii de faliment al asiguratorului.
ART. 9
Termenul de formulare a pretenţiilor în scris de cãtre asiguraţi la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor este de maximum 30 de zile de la data închiderii procedurii de faliment al asiguratorului, dispusã de instanta de judecata competenta.
ART. 10
Pretenţiile de despãgubire din Fondul de protejare a asiguraţilor vor fi analizate şi aprobate de o comisie special constituitã, numita prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, având urmãtoarea componenta:
a) un membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, care va conduce aceasta comisie în calitate de preşedinte, putând delega aceasta competenta secretarului general al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor;
b) un reprezentant al Direcţiei generale juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor;
c) un reprezentant al Direcţiei generale logistica din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor;
d) un reprezentant al unei direcţii tehnice din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, cu experienta în activitatea de lichidare a daunelor;
e) un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice de pe raza teritorialã unde s-a aflat sediul central al asiguratorului în cauza, conform prevederilor Normelor privind constituirea, utilizarea şi gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.998/1996 ;
f) 2 reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Societãţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.
ART. 11
(1) Comisia special constituitã se va întruni la termenele stabilite de preşedintele acesteia, la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, şi va lua hotãrâri valabile cu majoritatea simpla (jumãtate plus unul), în prezenta a cel puţin 5 dintre membrii ei, inclusiv preşedintele.
(2) Documentele justificative pe baza cãrora va fi luatã decizia de aprobare a efectuãrii plãţilor din Fondul de protejare a asiguraţilor vor include toate documentele care fac dovada producerii evenimentului asigurat şi furnizeazã elementele necesare pentru stabilirea cuantumului despãgubirii.
(3) Aceasta comisie special constituitã poate solicita prezentarea oricãror alte documente sau informaţii pe care le considera necesare pentru fundamentarea deciziei de aprobare a efectuãrii plãţilor din Fondul de protejare a asiguraţilor.
(4) Plãţile din Fondul de protejare a asiguraţilor se vor efectua în ordinea aprobãrii dosarelor analizate de cãtre comisia special constituitã, prin mandat poştal sau în contul solicitantului, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data acestei aprobãri, respectiv alimentarii Fondului de protejare a asiguraţilor pentru cazul prevãzut la art. 12.
ART. 12
Dacã disponibilul existent în Fondul de protejare a asiguraţilor nu este suficient pentru efectuarea plãţilor aprobate de cãtre comisia special constituitã, acestea vor fi onorate pe mãsura alimentarii Fondului de protejare a asiguraţilor, ţinându-se seama de uzanţele circuitului bancar, cu resursele financiare prevãzute la art. 2, fãrã a se depãşi doua exercitii financiare de la data acestei aprobãri.

III. Raportarea şi contabilitatea execuţiei Fondului de protejare a asiguraţilor

ART. 13
(1) Operaţiunile de încasãri şi plati din Fondul de protejare a asiguraţilor se înregistreazã în contabilitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, ca ordonator principal de credite, în conturi distincte, potrivit planului de conturi al instituţiilor publice.
(2) Evidentierea disponibilitãţilor şi a cheltuielilor în contul privind Fondul de protejare a asiguraţilor se realizeazã cu ajutorul conturilor specifice fondurilor speciale, şi anume:
149 "Disponibil din Fondul de protejare a asiguraţilor";
349 "Fondul de protejare a asiguraţilor";
449 "Cheltuieli din Fondul de protejare a asiguraţilor".
ART. 14
Disponibilitãţile din Fondul de protejare a asiguraţilor, rãmase neutilizate la finele anului financiar, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie, potrivit legii.

IV. Dispoziţii finale

ART. 15
Disponibilitãţile la Fondul de protejare a asiguraţilor în contul de trezorerie sunt purtãtoare de dobânzi care se constituie ca venit al Fondului de protejare a asiguraţilor, având aceeaşi destinaţie.
ART. 16
Asiguratorii vor prezenta lunar Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, raportarea privind virarea contribuţiei la Fondul de protejare a asiguraţilor, în forma şi la termenele prevãzute prin Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul nr. 13/2001 .
ART. 17
Administrarea, gestionarea şi utilizarea Fondului de protejare a asiguraţilor se vor efectua de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 18
Contul de execuţie a Fondului de protejare a asiguraţilor va fi publicat în raportul informativ anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în conformitate cu prevederile <>art. 7 din Legea nr. 32/2000 .

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016