Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 4 mai 1992  privind sumele in valuta si in lei ce pot fi introduse si scoase din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 4 mai 1992 privind sumele in valuta si in lei ce pot fi introduse si scoase din Romania

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 13 mai 1992

I. Cu privire la sumele in valuta efectiva (numerar) ce pot fi introduse in Romania
1. Persoanele fizice pot intra in Romania cu valuta efectiva (numerar), in limita unei sume echivalente a 50.000 dolari S.U.A.
In sensul prezentelor norme, prin valuta efectiva (numerar) se inteleg biletele de banca straine si monedele straine in circulatie.
2. Limita de 50.000 dolari S.U.A. aratata la pct. 1 de mai sus constituie suma maxima in valuta efectiva (numerar) de persoana fizica si calatorie ce poate fi introdusa in Romania.
In sensul prezentelor norme, in categoria persoanelor fizice se cuprind:
- cetateni romani cu domiciliul in Romania;
- cetateni romani cu domiciliul in strainatate;
- cetateni straini cu domiciliul in strainatate;
- cetateni straini cu domiciliul in Romania;
- alte categorii de cetateni straini.
De asemenea, se cuprind persoanele fizice care sint reprezentante ale persoanelor juridice.
3. La intrarea in Romania, persoanele fizice, cetateni romani si straini, sint obligate sa declare organelor vamale romanesti sumele in valuta efectiva (numerar) aflate asupra lor, care depasesc echivalentul a 1.000 dolari S.U.A.
Declaratia vamala, vizata de vama, ramine asupra declarantului, urmind a fi prezentata la iesirea din tara, pentru justificarea valutei.
4. Sumele in valuta efectiva (numerar) ce depasesc limita de 50.000 dolari S.U.A. se depun la organele vamale din punctele de trecere a frontierei de stat romanesti.
Pentru aceste sume, organul vamal va intocmi o chitanta de consemnare in 3 exemplare, continind elementele necesare de identificare a depunatorului si a sumei in valuta (numele si prenumele deponentului, numarul si seria pasaportului, tara care l-a eliberat, felul valutei, si suma, motivul depunerii), precum si denumirea bancii comerciale din Romania unde urmeaza sa fie depusa suma in valuta pentru consemnarea pe numele deponentului. Chitanta de consemnare se dateaza si se semneaza de catre organul vamal care a intocmit-o si care va aplica, totodata, pe aceasta stampila sa personala.
Bancile comerciale la care s-au facut depuneri de astfel de sume le pot transfera in strainatate, pe baza cererii titularului si cu retinerea de la acesta a originalului chitantei vamale de consemnare, in termen de 3 ani de la data depunerii in banca. Dupa acest termen, sumele in valuta in cauza se fac venit la bugetul statului, conform reglementarilor in vigoare.
La solutionarea cererilor de transfer in strainatate, bancile comerciale vor avea in vedere si vor aplica si celelalte reglementari in vigoare in Romania privind supravegherea si controlul tranzactiilor valutare.
5. Pentru operatiunile efectuate, vamile si bancile comerciale percep comisioanele, taxele si spezele practicate de acestea in cadrul reglementarilor si normelor specifice de lucru.

II. Cu privire la sumele in valuta efectiva (numerar) ce pot fi scoase din Romania
6. Persoanele fizice rezidente in Romania pot iesi din tara cu sume in valuta efectiva (numerar) echivalente cu maximum 5.000 dolar S.U.A./ persoana / calatorie .
Persoanele fizice rezidente in Romania sint cetatenii romani cu domiciliul in Romania, cetatenii straini cu domiciliul in Romania, precum si cetatenii straini aflati temporar in Romania care au solicitat si au obtinut statut de rezident in Romania.
In cadrul limitei de la alin. 1, scoaterea din tara a sumelor se efectueaza in urmatoarele conditii:
a) sumele in valuta efectiva (numerar) pina la 1.000 dolari S.U.A. de persoana/calatorie se pot scoate fara justificarea provenientei lor cu vreun document;
b) sumele in valuta efectiva (numerar) care depasesc 1.000 dolari S.U.A., dar pina la maximum 5.000 dolari S.U.A., pot fi scoase din tara pe baza unui document bancar (adeverinta, certificat de valuta, buletin de schimb valutar etc.) care probeaza ca suma a fost ridicata de la banca sau provine dintr-un schimb de valuta contra lei, pe teritoriul Romaniei. Aceste sume se inscriu de catre destinatar in declaratia vamala.
7. Persoanele fizice rezidente care scot din tara sume in valuta efectiva (numerar), in limita de la pct. 6 de mai sus, le pot utiliza in strainatate pentru operatiuni curente, cum sint: cheltuieli in cadrul calatorilor turistice in grup organizat sau individual, pe cont propriu; vizite la rude sau prieteni; tratamente medicale sau procurarea de medicamente; participarea la congrese, conferinte, simpozioane sau alte categorii de manifestari stiintifice, culturale, sportive etc.; studii in strainatate; procurari de bunuri de consum de uz personal si plati de servicii; deplasari in interes de serviciu etc. Aceste destinatii sint exemplificative si nu limitative.
In cazul in care aceste sume ar fi destinate unor investitii de capital in strainatate (investitie directa, cumparari de actiuni, obligatiuni sau titluri de stat etc.), este necesar ca persoana fizica respectiva sa obtina o autorizatie prealabila a Bancii Nationale a Romaniei.
8. In cazul in care persoanele fizice rezidente in Romania au asupra lor sume in valuta efectiva (numerar) care depasesc plafonul aratat la cap. 2 pct. 6 de mai sus, au obligatia sa le depuna la organele vamale, care le vor consemna pe numele titularilor, urmindu-se procedura de la cap. 1 pct. 4 alin. 2 si 3 din prezentele norme.
9. Persoanele fizice aflate temporar in Romania (cetateni straini cu domiciliul in strainatate) pot scoate din Romania sume in valuta efectiva (numerar) in limita sumelor declarate la intrarea in Romania. Sumele in cauza se justifica cu declaratia vamala completata la intrarea in Romania, conform cap. 1 pct. 3 din prezentele norme.
Aceste persoane pot avea, de asemenea, asupra lor sume in valuta efectiva (numerar) care provin din ridicari de conturi si transferuri bancare in Romania, ori din incasarea in Romania a cecurilor de calatorie, cecurilor bancare, cartilor de credit si a altor instrumente de plata ori de schimb valutar efectuat pe teritoriul Romaniei. Aceste sume se justifica cu un document eliberat de unitatea bancara sau o alta persoana juridica autorizata din Romania.
In cazul in care persoanele fizice in cauza au asupra lor, la iesirea din Romania, sume in valuta in numerar peste cele justificate potrivit alin. 1 si 2 de la acest punct, au obligatia sa le depuna la organele vamale, urmindu-se procedura de la cap. 1 pct. 4 din prezentele norme.
10. In cazul in care persoanele fizice incearca sa scoata din Romania valuta efectiva (numerar) peste limitele permise conform cap. 1 si 2 din prezentele norme, in forme vadit frauduloase, organele vamale vor retine aceste sume. In acest scop, se intocmeste un proces-verbal de constatare a contraventiei, in 2 exemplare, din care un exemplar se inmineaza contravenientului.
Sumele retinute se dispun de catre vama, in cont, la o banca comerciala autorizata.
Impotriva procesului verbal de contraventie, contravenientul are dreptul sa faca plingere la judecatoria din raza teritoriala a organului vamal constatator, in termen de 90 de zile de la data primirii procesului-verbal.
In baza hotaririi judecatoresti, suma in valuta confiscata se face venit la bugetul statului, conform reglementarilor in vigoare.

III. Cu privire la alte instrumente de plata in valuta
11. Persoanele fizice romane si straine pot introduce si scoate din Romania cecuri de calatorie, cecuri bancare, carti de credit si orice alte instrumente bancare similare, exprimate in valuta straina.
Limitele si conditiile aratate la cap. 1 si 2 din prezentele norme nu se refera la instrumentele de plata mentionate la alin. 1 din acest punct.

IV. Cu privire la introducerea si scoaterea de sume in lei din Romania
12. Persoanele fizice nu pot introduce sau scoate din Romania sume efective (numerar) mai mari de 5.000 lei de persoana/calatorie.
In sensul prezentelor norme, prin sume efective (numerar) in lei se inteleg biletele de banca si monedele romanesti in circulatie.
Cupiurile maxime admise la introducerea si scoaterea din Romania sint cele pina la 1.000 lei inclusiv.
13. La iesirea din Romania, persoanele fizice mentionate la pct. 12 de mai sus au obligatia sa declare sumele in lei care depasesc plafonul de 5.000 lei de persoana si sa le depuna organelor vamale contra chitanta de consemnare, urmindu-se procedura de consemnare similara celei de la cap. 1 pct. 4 din prezentele norme.
Deponentilor care sint cetateni romani sau cetateni straini cu domiciliul in Romania li se restituie aceste sume la intoarcerea din calatorie.
In cazul persoanelor fizice aflate temporar in Romania - cetateni straini cu domiciliul in strainatate si cetateni romani cu domiciliul in strainatate -, restituirea se poate face cu ocazia unei noi calatorii in Romania.
Termenul maxim de restituire este de 3 ani. Dupa expirarea acestui termen, sumele in cauza se fac venit la bugetul statului.
14. In cazul in care persoanele fizice incearca sa scoata din Romania sumele in lei, in numerar, peste limita permisa potrivit pct. 12 de mai sus, in forme vadit frauduloase, organele vamale vor retine aceste sume in vederea confiscarii, procedindu-se conform cap. 2 pct. 10 din prezentele norme. Totodata, in functie de gravitatea faptei, vor sesiza organele Ministerului de Interne din punctele de trecere a frontierei de stat, in vederea retinerii si declansarii procedurii de urmarire penala.
15. La intrarea in Romania, persoanele fizice nu pot introduce sume in lei peste limita de 5.000 lei de persoana/calatorie, prevazuta la pct.12 de mai sus. Sumele in lei peste aceasta limita se confisca de organele vamale si se fac venit la bugetul statului.
16. Pentru operatiunile efectuate in cadrul prevederilor de la cap. 4, vama retine comisioanele si spezele practicate in baza reglementarilor si normelor specifice de lucru.

V. Alte dispozitii
17. Membrii reprezentantelor diplomatice, consulare si comerciale ale statelor straine in Romania, cetateni straini, precum si membrii familiilor lor sint scutiti de obligatiile prevazute in prezentele norme.
Aceleasi scutiri se aplica si intregului personal al reprezentantelor diplomatice, consulare si comerciale ale statelor straine in Romania, compus din cetateni straini, precum si membrilor familiilor lor.
Prevederile de la acest punct se aplica, de asemenea, cetatenilor straini, persoane oficiale, posesoare de pasapoarte diplomatice, in misiune temporara, in vizita sau trecere prin Romania, precum si persoanelor care se bucura de privilegii diplomatice, in baza conventiilor diplomatice la care Romania a aderat.
18. Scoaterea din Romania de titluri publice (titluri de stat) romanesti, exprimate in valuta straina, cit si a celor exprimate in lei, se poate efectua numai pe baza autorizatiei date de Banca Nationala a Romaniei.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016