Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 31 martie 2004  privind eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate din practici autorizate in domeniul nuclear    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 31 martie 2004 privind eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate din practici autorizate in domeniul nuclear

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 393 din 4 mai 2004
CAP. I
Scop şi definiţii

ART. 1
Prezentele norme stabilesc nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare a materialelor provenite din practici autorizate în domeniul nuclear, potrivit prevederilor <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare <>Legea nr. 111/1996 .
ART. 2
Prezentele norme completeazã prevederile Normelor fundamentale de securitate radiologicã aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 şi 404 bis din 29 august 2000.
ART. 3
În scopul aplicãrii prezentelor norme, pe lângã termenii şi expresiile care se definesc în <>Legea nr. 111/1996 şi în Normele fundamentale de securitate radiologicã, în prezentele norme mai sunt utilizaţi termeni şi expresii specifice, ale cãror definiţii sunt redate în anexa nr. 1 la prezentele norme.

CAP. II
Domeniul de aplicabilitate

ART. 4
(1) Prezentele norme se aplicã eliberãrii de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate în cadrul practicilor autorizate în domeniul nuclear.
(2) Prezentele norme se aplicã şi la eliberarea materialelor rezultate în urma unei intervenţii referitoare la expuneri cronice.
ART. 5
(1) Prezentele norme nu se aplicã eliberãrii de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate din practicile de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi toriu şi din practicile de fabricare a combustibilului nuclear, pentru care nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare sunt prevãzute în reglementãrile specifice practicilor respective.
(2) Prezentele norme nu se aplicã eliberãrii în mediu de efluenţi radioactivi lichizi sau gazoşi, pentru care limitele derivate de emisie se stabilesc conform prevederilor Normelor fundamentale de securitate radiologicã.

CAP. III
Obiectivul prezentelor norme

ART. 6
(1) Obiectivul prezentelor norme este reglementarea scoaterii de sub control a materialelor provenite din activitãţi nucleare, astfel încât conţinutul de radioactivitate al materialelor respective sã nu implice riscuri semnificative pentru populaţie şi mediu.
(2) Se considerã cã eliberarea de sub regimul de autorizare a unor materiale nu prezintã riscuri pentru populaţie sau mediu dacã, în urma analizãrii cãilor de expunere, rezultã cã este puţin probabil ca doza anualã efectivã angajatã de orice persoanã din populaţie în urma eliberãrii respective de sub regimul de autorizare sã depãşeascã 10 æSv şi este practic imposibil ca doza anualã respectivã sã depãşeascã 100 æSv.

CAP. IV
Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate din practici autorizate sau intervenţii referitoare la expuneri cronice

ART. 7
(1) Eliberarea de sub regimul de autorizare poate fi necondiţionatã sau condiţionatã.
(2) Materialele eliberate necondiţionat de sub regimul de autorizare pot fi folosite în continuare fãrã restricţii.
(3) Materialele eliberate condiţionat de sub regimul de autorizare pot fi reciclate/reutilizate numai în conformitate cu condiţiile de eliberare.
ART. 8
Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare se referã la concentraţia activitãţii masice şi la contaminarea superficialã.
ART. 9
(1) Materialele care îndeplinesc cerinţele de excludere prevãzute în anexa nr. 2 la Normele fundamentale de securitate radiologicã pot fi eliberate necondiţionat de sub regimul de autorizare conform prevederilor art. 13 din prezentele norme.
(2) Materialele solide care nu îndeplinesc cerinţele de excludere prevãzute în anexa nr. 2 la Normele fundamentale de securitate radiologicã, dar care îndeplinesc prevederile anexei nr. 2 la prezentele norme, pot fi eliberate necondiţionat de sub regimul de autorizare conform prevederilor art. 13 din prezentele norme, numai dupã ce titularul de autorizaţie a obţinut:
a) autorizaţia Ministerului Sãnãtãţii prevãzutã la <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 ;
b) aprobarea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN, privind utilizarea valorilor obţinute conform prevederilor anexei nr. 2 ca niveluri de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare pentru materialele respective.
ART. 10
(1) Nivelurile de eliberare condiţionatã de sub regimul de autorizare, precum şi condiţiile pentru eliberare se aprobã de cãtre CNCAN, de la caz la caz, la propunerea titularului de autorizaţie care deţine materialele respective.
(2) În cazul în care eliberarea condiţionatã de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate din practici autorizate sau din intervenţii referitoare la expuneri cronice nu exclude posibilitatea introducerii ulterioare a materialelor respective în circuitul economic şi social, în vederea utilizãrii sau consumului de cãtre populaţie, CNCAN va emite aprobarea prevãzutã la alin. (1) numai dupã ce titularul de autorizaţie a obţinut în prealabil autorizaţia Ministerului Sãnãtãţii, prevãzutã la <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 .
(3) Pentru materialele solide, nivelurile de eliberare condiţionatã de sub regimul de autorizare se stabilesc atunci când, datoritã unor circumstanţe speciale, cum ar fi cunoaşterea precisã a destinaţiei viitoare a materialului ce urmeazã a fi eliberat de sub regimul de autorizare sau dimensiunea redusã a volumului ori suprafeţei materialului respectiv, este posibilã relaxarea nivelurilor de eliberare necondiţionatã.
(4) Pentru materialele lichide sau gazoase, altele decât efluenţii radioactivi, nivelurile de eliberare condiţionatã de sub regimul de autorizare trebuie sã fie stabilite pe baza unor scenarii conservative şi numai în condiţiile cunoaşterii precise a destinaţiei viitoare a materialelor respective.

CAP. V
Verificarea respectãrii nivelurilor de eliberare de sub regimul de autorizare

ART. 11
Verificarea de cãtre titularul de autorizaţie a respectãrii nivelurilor de eliberare de sub regimul de autorizare se face utilizând urmãtoarele metode, dupã caz:
a) mãsurãri directe ale materialelor ce urmeazã a fi eliberate;
b) mãsurãri de laborator asupra unor probe reprezentative;
c) utilizarea unor factori de scalare deduşi în mod corespunzãtor;
d) alte metode acceptate de CNCAN.
ART. 12
Strategia de mãsurare cuprinde cel puţin urmãtorii paşi:
a) gruparea materialelor ce urmeazã a fi mãsurate în vederea eliberãrii, în aşa fel încât sã fie asiguratã omogenitatea acestora atât în ceea ce priveşte compoziţia materialelor, cât şi în ceea ce priveşte originea acestora (pentru a se asigura omogenitatea spectrului de radionuclizi);
b) evaluarea spectrului de radionuclizi pentru materialele ce urmeazã a fi eliberate, prin analiza probelor, ţinându-se cont de toate informaţiile disponibile privind istoria operaţionalã a materialului;
c) selectarea metodei (metodelor) de mãsurare potrivite pentru a se demonstra respectarea nivelurilor de eliberare;
d) alegerea instrumentelor de mãsurare potrivite şi etalonarea lor corespunzãtoare;
e) stabilirea procedurilor de mãsurare, evidenţã şi raportare.
ART. 13
(1) Eliberarea de sub regimul de autorizare poate fi efectuatã numai dupã ce a fost aprobatã de CNCAN.
(2) Aprobarea de cãtre CNCAN a eliberãrii de sub regimul de autorizare se acordã numai dacã titularul de autorizaţie a demonstrat cã metodele, strategia, instrumentele şi procedurile utilizate pentru mãsurare garanteazã cã nivelurile de eliberare sunt respectate.
(3) Aprobarea de cãtre CNCAN a eliberãrii de sub regimul de autorizare se face:
a) în cadrul procesului de autorizare;
b) ulterior autorizãrii, prin emiterea aprobãrii de eliberare de sub regimul de autorizare, pe baza documentaţiei înaintate de titularul de autorizaţie.

CAP. VI
Controlul conformitãţii şi managementul calitãţii

ART. 14
În cazul eliberãrilor condiţionate, titularul de autorizaţie trebuie sã verifice permanent îndeplinirea condiţiilor de eliberare.
ART. 15
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã raporteze periodic CNCAN tipurile şi cantitãţile de materiale eliberate de sub regimul de autorizare.
(2) În cazul eliberãrilor condiţionate, raportul prevãzut la alin. (1) trebuie sã cuprindã şi modul de îndeplinire a condiţiilor de eliberare.
(3) Periodicitatea raportãrii prevãzute la alin. (1) şi (2) este, dacã autorizaţia, respectiv aprobarea de eliberare de sub regimul de autorizare, prevãzutã la art. 13 alin. (3), nu prevede altfel, de un an.
ART. 16
(1) Toate activitãţile pe care titularul de autorizaţie, deţinãtor al materialelor ce urmeazã a fi eliberate de sub regimul de autorizare, sau orice altã persoanã legal constituitã, autorizatã de CNCAN, urmeazã a le desfãşura pentru a verifica respectarea nivelurilor de eliberare de sub regimul de autorizare şi a condiţiilor de eliberate vor fi efectuate în cadrul unui sistem corespunzãtor de management al calitãţii.
(2) În stabilirea cerinţelor pentru sistemul de management al calitãţii se va ţine cont de cantitatea estimatã de materiale ce urmeazã a fi eliberate şi de complexitatea practicii din care provin materialele respective.
(3) Sistemul de management al calitãţii trebuie, în particular, sã acopere ţinerea evidenţei cantitãţilor de materiale eliberate şi a concentraţiilor activitãţilor masice conţinute de aceste materiale şi/sau a contaminãrii superficiale a acestora, precum şi, în cazul eliberãrii condiţionate, ţinerea evidenţei îndeplinirii condiţiilor de eliberare.
(4) Titularul de autorizaţie trebuie sã revadã periodic metodele, strategia, instrumentele şi procedurile utilizate pentru mãsurare, pentru a se convinge cã cerinţele pentru efectuarea corectã a mãsurãrilor sunt respectate corespunzãtor.
(5) În cazul eliberãrilor condiţionate, titularul de autorizaţie trebuie sã revadã, cu periodicitatea aprobatã de CNCAN şi ori de câte ori apar elemente noi, modul de stabilire a nivelurilor de eliberare condiţionatã, pentru a se convinge cã scenariile de evaluare a dozelor maxime rãmân conservative.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 17
Îndeplinirea cerinţelor privind eliberarea de sub regimul de autorizare, prevãzute în prezentele norme, nu îl absolvã pe titularul de autorizaţie de responsabilitatea sa de a îndeplini celelalte dispoziţii ale legislaţiei privind regimul materialelor, inclusiv al deşeurilor care au alte caracteristici periculoase.
ART. 18
Prezentele norme intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.


ANEXA 1
la norme

DEFINIŢII

a) Eliberarea condiţionatã de sub regimul de autorizare este procesul prin care materialele provenite din practici din domeniul nuclear sau rezultate în urma intervenţiei referitoare la expuneri cronice la radiaţii, având concentraţiile activitãţii masice şi contaminarea superficialã inferioare nivelurilor de eliberare condiţionatã de sub regimul de autorizare stabilite/aprobate de CNCAN, sunt declarate libere pentru utilizare, cu anumite restricţii, conform condiţiilor pentru eliberarea respectivã.
b) Eliberarea necondiţionatã de sub regimul de autorizare este procesul prin care materialele provenite din practici din domeniul nuclear sau rezultate în urma intervenţiei referitoare la expuneri cronice la radiaţii, având concentraţiile activitãţii specifice masice şi contaminarea superficialã inferioare nivelurilor de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare, sunt declarate libere pentru utilizare nerestrictivã.
c) Nivelurile de eliberare de sub regimul de autorizare sunt valori limitã ale concentraţiei activitãţii masice sau ale contaminãrii superficiale, stabilite/aprobate de CNCAN pentru eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor provenite din practici din domeniul nuclear sau rezultate în urma intervenţiei referitoare la expuneri cronice la radiaţii. Nivelurile de eliberare diferã în funcţie de tipul eliberãrii (necondiţionatã sau condiţionatã).


ANEXA 2
la norme

NIVELURILE
de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare
a materialelor care nu îndeplinesc cerinţele de excludere
prevãzute în anexa nr. 2 la Normele fundamentale de securitate radiologicã

1. Pentru materialele care nu îndeplinesc cerinţele de excludere prevãzute în anexa nr. 2 la Normele fundamentale de securitate radiologicã, dar pentru care titularul de autorizaţie a demonstrat cã forma fizicã, proprietãţile fizicochimice şi cantitãţile ce vor fi eliberate presupun cã în orice scenariu rezonabil de încorporare cantitatea încorporatã pe timp de un an prin inhalare de o persoanã nu depãşeşte 0,5 g, iar cantitatea încorporatã pe timp de un an prin ingestie nu depãşeşte 50 g, pot fi stabilite niveluri de eliberare necondiţionatã superioare.
2. Algoritmul de stabilire a noilor niveluri de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare este urmãtorul:
a) se calculeazã valoarea:

1 ALI(inh) ALI(ing)
minimum ( --------------, ---------, ---------- ) , (1)
E(ã) + 0,1E(â) 1.000 100.000

unde E(ã) şi E(â) sunt energiile efective în MeV pentru emisiile gama, respectiv beta ale radionuclidului, aşa cum sunt prevãzute în Publicaţia nr. 38 a Comisiei Internaţionale de Protecţie Radiologicã (ICRP), ALI(inh) este cea mai restrictivã valoare a limitei anuale de încorporare prin inhalare pentru o persoanã expusã profesional, exprimatã în Bq, calculatã pentru doza efectivã anualã de 20 mSv, utilizându-se valorile pentru coeficienţii de dozã efectivã prevãzuţi în tabelul 4-C1 din anexa nr. 4 la Normele fundamentale de securitate radiologicã, iar ALI(ing) este cea mai restrictivã valoare a limitei anuale de încorporare prin ingestie pentru o persoanã expusã profesional, exprimatã în Bq, calculatã pentru doza efectivã anualã de 20 mSv, utilizându-se valorile pentru coeficienţii de dozã efectivã prevãzuţi în tabelul 4-C1 din anexa nr. 4 la Normele fundamentale de securitate radiologicã;
b) se rotunjeşte valoarea calculatã la un numãr având nenulã numai prima cifrã semnificativã;
c) se solicitã la CNCAN, de cãtre titularul de autorizaţie interesat, aprobarea utilizãrii valorii obţinute conform lit. b) ca nivel de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare pentru concentraţia activitãţii, exprimatã în Bq/g, şi pentru contaminarea superficialã, exprimatã în Bq/cm², pentru materialele care îndeplinesc cerinţele prevãzute la pct. 1;
d) se solicitã Ministerului Sãnãtãţii, de cãtre titularul de autorizaţie interesat, autorizaţia prevãzutã la <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 privind introducerea în circuitul economic şi social a materialelor care îndeplinesc cerinţele prevãzute la pct. 1 şi al cãror conţinut radioactiv este inferior nivelurilor de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare, aprobate de CNCAN conform prevederilor lit. c).
Nota 1. Pentru radionuclizii care sunt precursori într-o serie de dezintegrare, se va considera cã nucleul precursor este în echilibru cu descendenţii sãi de viaţã scurtã. Ca urmare, în calculul lui E(ã) şi E(â) din formula (1) trebuie introdusã şi contribuţia descendenţilor respectivi.
Nota 2. În cazul unui amestec de radionuclizi, se considerã cã sunt respectate nivelurile de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare, dacã este îndeplinitã relaţia:

n C(i)
Σ ----- < 1, (2)
i=1 C(Li)

unde: C(i) este concentraţia radionuclidului i în materialul considerat, C(Li) este nivelul de eliberare necondiţionatã de sub regimul de autorizare, iar n este numãrul de radionuclizi din amestec.


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016