Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 3 septembrie 2003  privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 3 septembrie 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 650 din 12 septembrie 2003
ART. 1
(1) Prezentele norme se aplica produselor definite în anexa nr. I la prezentele norme.
(2) Caracteristicile şi compozitia produselor prevãzute la alin. (1) sunt prevãzute în anexa nr. II la prezentele norme.
ART. 2
Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica în cazul produselor definite în anexa nr. I, în urmãtoarele condiţii:
1. Termenul "miere" se aplica numai produsului definit în anexa nr. I pct. 1 şi este utilizat, în cazul comercializãrii, pentru a desemna produsul respectiv.
2. Denumirile produselor incluse în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplica numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizeazã, în cazul comercializãrii, pentru a desemna produsele respective.
Aceste denumiri pot fi înlocuite cu denumirea simpla "miere", cu excepţia mierii filtrate, a mierii în faguri, a mierii cu bucãţi de fagure sau a bucatilor de fagure în miere şi a mierii destinate industriei:
a) în cazul mierii destinate industriei, cuvintele "pentru gãtit" apar pe eticheta în imediata apropiere a denumirii produsului;
b) cu excepţia mierii filtrate sau a mierii destinate industriei, pe lângã denumirea produselor se mai pot adauga informaţii cu privire la:
- originea florala sau vegetala, dacã produsul provine integral sau în principal din sursa indicatã şi prezintã caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale sursei;
- originea regionala, teritorialã sau topografica, dacã produsul provine integral din sursa indicatã;
- criterii calitative specifice.
3. În cazul în care s-a utilizat mierea destinatã industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat în denumirea produsului alimentar mixt în locul termenului "miere destinatã industriei", însã în lista ingredientelor se va utiliza termenul definit în anexa nr. I pct. 3.
4. Pentru mierea importata, ţara sau ţãrile de origine de unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe eticheta.
Totuşi, în cazul în care mierea provine din mai multe state membre ale Uniunii Europene sau tari terţe, menţiunea respectiva se poate înlocui cu una dintre urmãtoarele menţiuni, dupã caz:
- "amestec de miere provenitã din CE";
- "amestec de miere provenitã din spaţiul extracomunitar";
- "amestec de miere provenitã din CE şi spaţiul extracomunitar".
ART. 3
În cazul mierii filtrate şi al mierii destinate industriei, recipientele pentru mierea în vrac, ambalajele şi documentele de comercializare precizeazã în mod clar denumirea integrala a produsului, conform anexei nr. I pct. 2.2 lit. f) şi pct. 3.
ART. 4
Toate informaţiile prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare, lizibile şi sa nu permitã ştergerea.
ART. 5
Metodele de analiza pentru verificarea compoziţiei şi caracteristicilor mierii sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987) pentru miere şi/sau cu cele din STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiza".

ANEXA I
-------
la norme
--------


DENUMIREA, DESCRIEREA ŞI DEFINIŢIILE PRODUSELOR

1. Mierea este substanta naturala dulce produsã de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secretiile secţiunilor vii ale plantelor ori din excretiile, pe secţiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc prin suctiune din plante şi pe care albinele le colecteazã, le transforma, combinandu-le cu substanţe proprii specifice, le aduna, le deshidrateaza, le depoziteaza şi le lasa în faguri pentru a se matura.
2. Principalele tipuri de miere sunt urmãtoarele:
2.1. în funcţie de origine:
a) miere din inflorescenta sau miere din nectar - mierea obţinutã din nectarul plantelor;
b) miere din secretie zaharoasa - mierea obţinutã în special din excretiile insectelor care se hranesc prin suctiune din plante (Hemiptera) pe secţiunile vii ale plantelor sau din secretiile secţiunilor vii ale plantelor;
2.2. în funcţie de modul de producere şi/sau de prezentare:
a) miere în fagure - mierea depozitata de albine în celulele fagurilor fãrã larve (puieţi), nou-construiti, sau pe pereţii subtiri ai structurii fagurelui, obţinutã numai din ceara de albine şi vândutã în faguri întregi capaciti sau în secţiuni de astfel de faguri;
b) miere cu bucãţi de fagure sau bucãţi de fagure în miere - mierea care conţine una sau mai multe bucãţi de fagure;
c) miere scursa - mierea obţinutã prin drenarea fagurilor fãrã larve (puieţi) deschisi (decapaciti);
d) miere extrasa - mierea obţinutã prin centrifugarea fagurilor fãrã larve (puieţi) deschisi (decapaciti);
e) miere presata - mierea obţinutã prin presarea fagurilor fãrã larve (puieţi), cu sau fãrã încãlzire moderata la o temperatura de maximum 45°C;
f) miere filtrata - mierea obţinutã prin îndepãrtarea materiilor strãine organice şi anorganice, ceea ce duce la îndepãrtarea, în mod semnificativ, a polenului.
3. Mierea destinatã industriei - mierea:
a) care este adecvatã pentru utilizare industriala sau ca ingredient în alte alimente care sunt ulterior procesate; şi
b) care poate:
- sa prezinte un gust ori miros strãin; sau
- sa fi început sa fermenteze ori sa fi fermentat; sau
- sa fi fost supraincalzita.


ANEXA II
--------
la norme
--------

CARACTERISTICILE ŞI COMPOZITIA MIERII

1. Mierea conţine diferite tipuri de zaharuri, în special fructoza şi glucoza, şi alte substanţe, precum acizi organici, enzime şi particule solide provenite din timpul colectãrii mierii.
● Culoarea mierii variaza de la tipul de miere aproape incolor pana la cel maro închis.
● Consistenta poate sa fie fluida, vascoasa sau parţial ori integral cristalizata.
● Gustul şi aroma variaza în funcţie de planta de origine.
2. În cazul în care se introduce pe piata ca miere sau când se utilizeazã în orice produs destinat consumului uman, se interzice adãugarea în miere a oricãrui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt adaos cu excepţia mierii.
Mierea nu trebuie sa conţinã, pe cat posibil, materii organice sau anorganice strãine compoziţiei sale. Cu excepţia pct. 3 din anexa nr. I la norme, mierea nu trebuie sa prezinte gusturi sau arome strãine, nu trebuie sa fie în proces de fermentare, sa prezinte aciditate modificatã artificial ori sa fi fost supusã unui procedeu de încãlzire, astfel încât enzimele naturale sa fi fost fie distruse, fie inactivate în mod semnificativ.
3. Fãrã a se aduce prejudicii prevederilor pct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate îndepãrta polenul sau un alt element constitutiv al mierii, cu excepţia cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul indepartarii materiilor strãine organice sau anorganice.
4. În cazul în care se introduce pe piata ca miere sau când se utilizeazã în orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele caracteristici privind compozitia:


4.1. Conţinutul în zaharuri

4.1.1. Conţinutul de fructoza şi glucoza (suma celor doua)
- mierea din inflorescenta minimum 60g/100g
- mierea din secretie zaharoasa, amestecuri
de miere din secretie zaharoasa şi miere
din inflorescenta minimum 45g/100g

4.1.2. Conţinutul de zaharoza
- în general maximum 5g/100g
- salcam fals (Robinia pseudoacacia),
lucerna (Medicago sativa), Menzies
Banksia (Banksia menziesii), French
honeysuckle (Hedysarum), eucalipt
(Eucalyptus camadulensis), leatherwood
(Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii),
Citrus sp. maximum 10g/100g
- lavanda (Lavandula sp.), limba-mielului
(Borago officinalis) maximum 15g/100g
4.2. Umiditate
- în general maximum 20%
- iarba-neagra (Calluna) şi mierea destinatã
industriei alimentare în general maximum 23%
- mierea destinatã industriei, obţinutã din
iarba-neagra (Calluna) maximum 25%

4.3. Conţinutul de substanţe insolubile în apa
- în general maximum 0,1g/100g
- miere presata maximum 0,5g/100g

4.4. Conductivitate electrica
- mierea care nu este enumerata mai jos şi
amestecuri ale acestor tipuri de miere maximum 0,8 mS/cm
- mierea din secretie zaharoasa şi mierea
de castane, precum şi amestecuri ale
acestora, cu excepţia celor enumerate
mai jos maximum 0,8 mS/cm
- excepţii: capsun (Arbustus unedo), bell
heather (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.),
iarba-neagra (Calluna vulgaris), manuka
sau jelly bush (Leptospermum), arborele
de ceai (Melaleuca sp.)

4.5. Aciditate libera
- în general maximum 50
miliechivalenti
acid la 1.000 grame
- mierea destinatã industriei maximum 80
miliechivalenti
acid la 1.000 grame

4.6. Activitate diastazica şi conţinut
de hidroximetilfurfural (HMF) determinat
dupã procesare şi amestecare
a) Activitate diastazica (scara Schade)
- în general, cu excepţia mierii destinate
industriei minimum 8
- tipuri de miere cu conţinut scãzut de
enzime naturale minimum 3
(de exemplu mierea de citrice) şi
cu un conţinut de HMF de maximum 15 mg/kg
b) Conţinut de HMF
- în general, cu excepţia mierii destinate
industriei maximum 40 mg/kg
[sub rezerva
prevederilor lit. a)
a doua liniuta]
- tipuri de miere cu origine declarata
din regiuni cu clima tropicala şi
amestecuri de astfel de tipuri de miere maximum 80 mg/kg



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016