Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 26 noiembrie 2002  de comercializare a pestelui si a altor vietuitoare acvatice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 26 noiembrie 2002 de comercializare a pestelui si a altor vietuitoare acvatice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 26 februarie 2003

ART. 1
În sensul prezentului ordin urmãtorii termeni se definesc dupã cum urmeazã:
a) comercializare - prima punere în vânzare în vederea consumului uman;
b) lot - o anumitã cantitate de produse pescuite din aceeaşi specie, care face obiectul aceluiaşi tratament şi provine din acelaşi loc de pescuit sau de pe aceeaşi nava;
c) loc de pescuit - locul unde se realizeazã capturile sau ferma (bazinul) de provenienta;
d) prezentare - forma sub care produsele provenite din pescuitul de captura sau acvacultura sunt comercializate: întreg, eviscerat, decapitat etc.;
e) parazit vizibil - un parazit sau un grup de paraziti care pot fi distinşi clar dupã dimensiune, culoare şi textura pe tesutul pestelui şi care pot fi observati fãrã aparate optice.
ART. 2
Normele de comercializare se referã la:
a) categorii de provenienta:
- pescuit comercial în bazine piscicole naturale;
- acvacultura;
b) categorii de prospetime;
c) categorii de calibraj.
ART. 3
Loturile de peste şi alte vietuitoare acvatice vor fi clasificate în funcţie de provenienta acestora conform art. 2 lit. a).
ART. 4
Provenienta va fi înscrisã cu litere lizibile şi de nesters, cu înãlţimea minima de 2 cm, pe etichetele aplicate pe loturi, astfel:
a) PESCUIT;
b) ACVACULTURA.
ART. 5
(1) Categoriile de prospetime se determina pentru fiecare lot în funcţie de gradul de prospetime şi de caracteristicile complementare.
(2) Gradul de prospetime este definit ca mijloc de barem de cotare specifica, indicat pe tipuri de produse conform anexei nr. 1.
ART. 6
Pe baza baremurilor prevãzute în anexa nr. 1 produsele sunt clasificate în loturi corespunzand uneia dintre urmãtoarele categorii de prospetime:
a) extra, A sau B pentru peste, selacieni, cefalopode şi langustine;
b) extra sau A pentru creveti;
c) E pentru langustine şi raci vii.
ART. 7
Fiecare lot trebuie sa fie omogen din punct de vedere al stãrii de prospetime, cu excepţia loturilor de volum mic, care pot sa nu fie omogene, acestea fiind clasificate în categoria de prospetime de baza.
ART. 8
Categoria de prospetime trebuie sa fie înscrisã cu caractere lizibile, cu o înãlţime minima de 5 cm, pe etichetele aplicate pe loturi.
ART. 9
Loturile de peşti, selacieni, cefalopode şi langustine clasificate în categoria B de prospetime vor fi excluse de la acordarea ajutoarelor financiare de produs.
ART. 10
Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele clasificate în categoria extra de prospetime trebuie sa fie lipsiţi de semne de presiune sau de jupuire, de pete sau decolorare.
ART. 11
Pestii, selacienii, cafalopodele şi langustinele clasificati în categoria A de prospetime trebuie sa fie lipsiţi de semne de presiune sau de jupuire, de pete sau decolorare, fiind admisã o proporţie minima de 5% din greutatea unui lot, exemplare care prezintã semne de presiune sau decojiri superficiale.
ART. 12
Pestii, selacienii, cafalopodele şi langustinele sunt clasificati în categoria B de prospetime dacã maximum 30% din greutatea lotului o reprezintã exemplare cu semne de presiune sau de jupuire. Nu sunt admise pete sau decolorare.
ART. 13
Calibrajul produselor se face în funcţie de greutatea acestora, de numãrul de exemplare pe unitatea de greutate sau de lungimea totalã a acestora.
ART. 14
Speciile la care se aplica normele de comercializare trebuie sa respecte talia minima biologica prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 15
(1) Loturile sunt clasificate în categorii de calibrare dupã baremul prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Fiecare lot trebuie sa fie omogen din punct de vedere al calibrajului produselor. Un lot de volum mic poate sa nu fie omogen, în acest caz lotul fiind clasificat dupã talia cea mai mica pe care o conţine.
(3) Categoria de calibrare şi modul de prezentare trebuie sa fie înscrise cu caractere lizibile şi de nesters, cu o înãlţime de minimum 5 cm, pe eticheta aplicatã pe lot.
ART. 16
Produsele care provin din tari terţe se comercializeazã prin prezentare în ambalaje care conţin indicaţii clare şi vizibile, astfel:
a) ţara de origine - imprimata cu caractere latine cu o înãlţime minima de 2 cm;
b) numele ştiinţific şi denumirea comercialã în limba romana ale produsului;
c) modul de prezentare;
d) provenienta produsului - pescuit sau acvacultura;
e) categoria de prospetime şi categoria de calibraj;
f) greutatea neta a produselor conţinute în ambalaje;
g) data clasificarii şi data expeditiei;
h) numele şi adresa expeditorului.




ANEXA 1


la norme
--------

BAREMURI DE COTARE A PROSPETIMII

A. Peşti albi*)


┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ / │ CRITERII │
│ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
│ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
│/ │ EXTRA │ A │ B │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Piele │Pigmentare vie │Pigmentare vie │Pigmentare │Pigmentare │
│ │şi iridescenta │fãrã stralucire │intunecoasa │intunecoasa │
│ │sau │ │spre intunecat │ │
│ │opalescenta, │ │ │ │
│ │fãrã decolorare│ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Mucus │Apos, │Uşor tulbure │Laptos │Gri galben, │
│cutanat │transparent │ │ │opac │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Ochi │Convexe │Convecsi şi │Plat; cornee │Concav în │
│ │(bombata), │uşor infundati; │opalescenta; │centru; pupila│
│ │pupila neagra, │pupila neagra │pupila opaca │gri, cornee │
│ │cornee │întunecatã; │ │laptoasa │
│ │transparenta │cornee uşor │ │ │
│ │ │opalescenta │ │ │
│ │ │plat, cornee │ │ │
│ │ │opalescenta, │ │ │
│ │ │pupila opaca │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Branhii │Culoare vie, │Puţin colorate; │Brun/gri se │Galbui, mucus │
│ │fãrã mucus │mucus │decoloreaza; │laptos │
│ │ │transparent │mucus opac şi │ │
│ │ │ │gros │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Peritoneu │Neted şi lucios│Puţin │Pestrit, se │Nu este │
│(peste │stralucitor; │intunecat; │detasaza uşor │lipicios │
│eviscerat) │dificil de │poate fi detaşat │de carne │ │
│ │detaşat de │de carne │ │ │
│ │carne │ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Mirosul │De alge marine │Absenta │Fermentat, │Acru │
│branhiilor │sau de ulei │mirosului de │uşor acru │ │
│şi al │proaspãt, │alge marine │ │ │
│cavitatii │miros de │sau miros │ │ │
│abdominale │pãmânt │neutru │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Carne │Textura tare şi│Fãrã │Uşor flasca, │Flasca, solzii│
│ │elasica, │elasticitate │fãrã │se desprind │
│ │suprafata │ │elasticitate, │uşor de piele,│
│ │neteda şi │ │suprafata │suprafata │
│ │lucioasa │ │ceroasa şi │foarte plisata│
│ │ │ │întunecatã │ │
└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘

B. Peşti albastri**)
┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ / │ CRITERII │
│ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
│ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
│/ │ EXTRA │ A │ B │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Piele │Pigmentare │Pierdere de │Întunecatã, │Pigmentare │
│ │vie, culoare │stralucire; mici │fãrã stralucire│intunecoasa, │
│ │vie, │diferenţe între │puţin pliata │pielea se │
│ │stralucitoare │suprafata │ │detasaza de │
│ │şi iridescenta;│dorsala şi │ │carne │
│ │diferenţa între│ventrala │ │ │
│ │suprafata │ │ │ │
│ │dorsala şi │ │ │ │
│ │ventrala │ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Mucus │Apos, │Uşor tulbure │Laptos │Gri galbui, │
│cutanat │transparent │ │ │mucus opac │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Consistenta│Foarte tare, │Destul de │Puţin moale │Moale, │
│carnii │rigida │rigida, tare │ │flescaita │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Opercule │Argintii │Argintii, uşoare │Brune cu │Galbui │
│ │ │tente de roşu │intinderi │ │
│ │ │sau brun │sanguine │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Ochii │Convecsi, │Convecsi, │Plat, pupila │Concav în │
│ │bombati cu │cornee uşor │voalata, vase │centru, pupila│
│ │pupile bleu │opalescenta │sanguine în │cornee │
│ │negru │ │jurul ochilor │laptoasa │
│ │stralucitori │ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Branhii │Roşu purpuriu │Culoare puţin │Ingrosate, │Galbui, mucus │
│ │uniform, fãrã │vie, uşor pala │decolorate, │laptos │
│ │mucus │la margini, │mucus opac │ │
│ │ │mucus │ │ │
│ │ │transparent │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Mirosul │De alge marine │Absenta │Sulfuros, │Putred │
│branhiilor │proaspete │mirosului de │ranced. │ │
│ │ │alge, miros │ │ │
│ │ │neutru │ │ │
└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘


C. Selacieni***)
┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ / │ CRITERII │
│ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
│ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
│/ │ EXTRA │ A │ B │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Ochi │Convecsi, │Convecsi şi │Plate │Concave │
│ │foarte │uşor │ │galbui │
│ │stralucitori, │infundati, │ │ │
│ │pupile mici │pierdere de │ │ │
│ │ │stralucire, │ │ │
│ │ │pupile ovale │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Aspect │În rigor mortis│Stadiul rigor │Un pic de │Cantitãţi mari│
│ │sau parţial în │depãşit, │mucus în │de mucus în │
│ │rigor, prezintã│absenta │gura şi în │gura şi în │
│ │un pic de │mucusului pe │deschiderile │deschiderile │
│ │mucus clar │piele şi │branhiale, │branhiale │
│ │pe piele │particular în │maxilare │ │
│ │ │gura şi în │uşor │ │
│ │ │deschiderile │aplatizate │ │
│ │ │branhiale │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Mirosul │De alge │Absenta │Miros uşor │Miros │
│ │marine │mirosului sau │amoniacal, │amoniacal │
│ │ │un uşor miros │acru │acru │
│ │ │de │ │ │
│ │ │neproaspat, │ │ │
│ │ │însã fãrã │ │ │
│ │ │amoniac │ │ │
└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘

Criterii specifice sau suplimentare pentru calcan:
┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ / │ CRITERII │
│ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ │
│ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS │
│/ │ EXTRA │ A │ B │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Piele │Pigmenatie │Pigmentatie │Pigmentatie │Decolorare, │
│ │vie iridiscenta│vie; mucus │decolorata şi │piele pliata, │
│ │şi │apos │întunecatã, │mucus gros │
│ │stralucitoare, │ │mucus opac │ │
│ │mucus apos │ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Textura │Ferma şi │Ferma │Moale │Flescaita │
│pielii │elastica │ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Aspect │Bordura │Aripioare │Moale │Moale şi │
│ │aripioarelor │rigide │ │flescait │
│ │translucida │ │ │ │
├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Burta │Alba şi │Alb şi │Alb şi │Galben spre │
│ │stralucitoare, │stralucitor │cu intunecat, │verzui, pete │
│ │se reflecta │pete rosi în │cu numeroase │roşii chiar în│
│ │mov în jurul │jurul │pete roşii sau │carne │
│ │aripioarelor │aripioarelor │galbene │ │
└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘


D. Cefalopode****)
┌──────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ CRITERII │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ CATEGORII DE PROSPETIME │
├──────────────────┼──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
│ │ EXTRA │ A │ B │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│PIELE │Pigmentatie vie │Pigmentatie │Decolorata, se │
│ │piele aderenta la │întunecatã, piele │detaseaza uşor │
│ │carne │aderenta la │de carne │
│ │ │carne │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│CARNE │Foarte închisã, │Închisã, alb │Uşor moale; │
│ │alb sidefiu │cretos │albroze sau uşor │
│ │ │ │galben │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│TENTACULE │Rezistenta la │Rezistenta la │Se extrage foarte │
│ │extragere │extragere │uşor │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│MIROS │Proaspãt de │Slab sau lipsa │Miros de │
│ │alge marine │ │cerneala │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘

E. Crustacee

1) Creveti
┌──────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ CRITERII │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Categorii de prospetime │
├──────────────┼───────────────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │ EXTRA │ A │
├──────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Caracteristici│● Suprafata carapacei: │● Aceleaşi din categoria │
│minime │ umeda şi stralucitoare; │ EXTRA │
│ │● În cazul transvazarii, │ │
│ │crevetii nu trebuie lipiti unul│ │
│ │cu altul; │ │
│ │● Carne fãrã miros strãin; │ │
│ │● Sa nu existe nisip, mucus │ │
│ │şi alte materii strãine. │ │
├──────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Aspecte: │ │ │
│a) Creveti │● Culoare roza roşie cu mici │● Roşu-roziu uşor decolorat │
│inzestrati cu │pete albe; partea pectorala a │la bleu-roşu cu pete albe; │
│carapace; │carapacei în principal este │partea pectorala a carapacei │
│ │clara; │trebuie sa fie de culoare │
│ │ │clara spre gri; │
│ │ │● Roz cu posibilitatea de │
│b) creveti de │● Culoare roza uniforma │Inegrire la cap │
│apa adanca │ │ │
├──────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Starea carnii │● Se decortica cu usurinta │● Se decortica fãrã usurinta │
│în timpul şi │cu pierderi de carne │cu pierderi slabe de carne │
│dupã │inevitabile │● Puţin tare, uşor scortos │
│decorticare │● Tare dar nu scortos │ │
├──────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Fragmente │● Sunt admise fragmente │● Se admit slabe cantitãţi de│
│ │rare │fragmente de creveti │
├──────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Mirosul │● Miros proaspãt de alge │● Acidulat; absenta mirosului│
│ │marine; miros uşor │de alge marine │
│ │dulceag │ │
└──────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────────────┘

2) Languste
┌──────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ CRITERII │
├──────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Categorii de prospetime │
├──────────────────┼──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
│ │ EXTRA │ A │ B │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Carapace │Culoare roz pal │Culoare roz pal sau│ │
│ │sau roz spre oranj│roz spre roşu oranj│ │
│ │roşu │fãrã pete negre │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Urechi şi │Urechi negru │Branhii spre gri │Branhii de culoare│
│branhii │stralucitor; │ │gri intunecat sau │
│ │branhii de culoare│ │colorare pe │
│ │roz │ │suprafata dorsala │
│ │ │ │a carapacei │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Miros │Miros uşor │Pierdere de miros │Miros uşor acru │
│ │caracteristic │caracteristic │ │
│ │crustaceelor │crustaceelor. Fãrã │ │
│ │ │miros amoniacal │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Carne │Carne translucida │Carne │Carne opaca şi │
│ │de culoare bleu │nestralucitoare dar│aspect palid │
│ │spre alb │nedecolorata │ │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘

*) Peste alb: Eglefin, cod, cod negru, polac, sebasta, mihalt de mare,
merlan, brama, tipar de mare, randunica de mare, chefal, cambula din
speciile Platichtys flesus şi Pleuronectes flesus, limada, speciile
de peşti de apa dulce.
**) Peste albastru: Grmon, ton obez, ton roşu, putasu, hering, sardina,
scrumbie, stavrid, hamsie.
***) Selaciforme: Rechin, vatos.
****) Cefalopode: Sepie, calmar, caracatita





ANEXA 2


la norme
--------

CATEGORII DE CALIBRAJ



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Specii marine │
├──────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬────────────────────┤
│ Specia │ Categoria │ kg/exemplar │ Numãr de │
│ │ │ │ exemplare/kg │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Hering │ 1 │ 0,25 şi peste │ 4 sau mai putini │
│(Ciupea harengus) │ 2 │ 0,125-025 │ 5-8 │
│ │ 3 │ 0,085-0,125 │ 9-11 │
│ │ 4 │ 0,05-0,085 │ 12-20 │
│ │ 5 │ 0,031-0,085 │ 21-32 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Sardina │ 1 │ 0,067 şi peste │15 sau mai putini │
│(Sardina │ 2 │ 0,042-0,067 │ 16-24 │
│pilchardus) │ 3 │ 0,028-0,042 │ 25-35 │
│ │ 4 │ 0,015-0,028 │ 36-67 │
│Mediteraneana │ - │ 0,011-0,028 │ 36-91 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Rechin patat │ 1 │ 2,2 şi peste │ │
│(Sczliorhinus spp)│ 2 │ 1-2,2 │ │
│ │ 3 │ 0,5-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Rechin-caine de │ 1 │ 2,2 şi peste │ │
│mare │ 2 │ 1-2,2 │ │
│(Squalis │ 3 │ 0,5-1 │ │
│acanthias) │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Sebasta │ 1 │ 2 şi peste │ │
│(Sebastes spp.) │ 2 │ 0,6-2 │ │
│ │ 3 │ 0,35-06 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Cod de Atlantic │ 1 │ 7 şi peste │ │
│(Gadus morhua) │ 2 │ 4-7 │ │
│ │ 3 │ 2-4 │ │
│ │ 4 │ 1-2 │ │
│ │ 5 │ 0,3-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Cod negru │ 1 │ 5 şi peste │ │
│(Pollachius │ 2 │ 3-5 │ │
│virens) │ 3 │ 1,5-3 │ │
│ │ 4 │ 0,3-1,5 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Eglefin │ 1 │ 1 şi peste │ │
│(Melanogrammus │ 2 │ 0,57-1 │ │
│aeglefinus) │ 3 │ 0,37-0,57 │ │
│ │ 4 │ 0,17-0,37 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Merlan │ 1 │ 0,5 şi peste │ │
│(Merlangius │ 2 │ 0,35-0,5 │ │
│merlangus) │ 3 │ 0,25-0,35 │ │
│ │ 4 │ 0,11-0,25 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Mihalt de mare │ 1 │ 5 şi peste │ │
│(Molva spp.) │ 2 │ 3-5 │ │
│ │ 3 │ 1,2-3 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Putasu │ 1 │ │ 7 sau mai puţin │
│(Micromesistius │ 2 │ │ 8-14 │
│poutassou) │ 3 │ │ 15-25 │
│ │ 4 │ │ 26-30 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Tipar de mare - │ 1 │ 7 şi peste │ │
│Conger │ 2 │ 5-7 │ │
│(Conger conger) │ 3 │ 0,5-5 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Randunica de mare │ 1 │ 1 şi peste │ │
│(Trigla spp.) │ 2 │ 0,4-1 │ │
│ │ 3 │ 0,2-0,4 │ │
│ │ 4 │ 0,06-0,2 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Stavrid │ 1 │ 0,6 şi peste │ │
│(Trachurus spp.) │ 2 │ 0,4-0,6 │ │
│ │ 3 │ 0,2-0,4 │ │
│ │ 4 │ 0,08-0,2 │ │
│ │ 5 │ 0,02-0,08 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Chefal │ 1 │ 1 şi peste │ │
│(Mugil spp.) │ 2 │ 0,5-1 │ │
│ │ 3 │ 0,2-0,5 │ │
│ │ 4 │ 0,01-0,2 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Cambula │ 1 │ Peste 0,3 │ │
│(Platichtys │ 2 │ 0,2-0,3 │ │
│flesus) │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Limba de mare │ 1 │ 0,5 şi peste │ │
│(Solea spp.) │ 2 │ 0,33-0,5 │ │
│ │ 3 │ 0,25-0,33 │ │
│ │ 4 │ 0,17-0,25 │ │
│ │ 5 │ 0,12-0,17 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Peste teaca │ 1 │ 3 şi peste │ │
│(Lepidopus │ 2 │ 2-3 │ │
│caudatus) │ 3 │ 1-2 │ │
│ │ 4 │ 0,5-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Sepie │ 1 │ 0,5 şi peste │ │
│(Sepia │ 2 │ 0,3-0,5 │ │
│officinalis) │ 3 │ 0,1-0,3 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Langustina │ 1 │ │20 şi mai putini │
│(Nephrops │ 2 │ │ 21 - 30 │
│norvegicus) │ 3 │ │ 31 - 40 │
│ │ 4 │ │ Peste 40 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Cozi de langustine│ 1 │ │ 60 şi mai putine │
│ │ 2 │ │ 61-120 │
│ │ 3 │ │ 121-180 │
│ │ 4 │ │ Peste 180 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Macrou de Atlantic│ 1 │ 0,5 şi peste │50 sau mai putini*1)│
│(Scomber scombrus)│ 2 │ 0,2-0,5 │ 51-125 │
│ │ 3 │ 0,1-02 │ 126-250 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Macrou spaniol │ 1 │ 0,5 şi peste │ │
│(Scomber │ 2 │ 0,25-05 │ │
│japonicus) │ 3 │ 0,14-0,25 │ │
│ │ 4 │ 0,05-0,14 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Hamsie │ 1 │ 0,033 şi peste │30 sau mai putini │
│(Engraulis spp.) │ 2 │ 0,020-0,033 │ 31-50 │
│ │ 3 │ 0,012-0,020 │ 51-83 │
│ │ 4 │ 0,008-0,012 │ 84-125 │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Cambula │ 1 │ 0,6 şi peste │ │
│(Pleuronectes │ 2 │ 0,4-0,6 │ │
│platesa) │ 3 │ 0,3-0,4 │ │
│ │ 4 │ 0,15-0,3 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Merluciu │ 1 │ 2,5 şi peste │ │
│(Merlucius │ 2 │ 1,2-2,5 │ │
│merlucius) │ 3 │ 0,6-1,2 │ │
│ │ 4 │ 0,28-0,6 │ │
│ │ 5 │ 0,2-0,28 │ │
│Mediteraneean │ │ 0,15-0,28 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Brama │ 1 │ 0,8 şi peste │ │
│(Brama spp.) │ 2 │ 0,2-0,8 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Peste unditar │ 1 │ 4 şi peste │ │
│(Lophinus spp.) │ 2 │ 2-4 │ │
│Decapitat │ 3 │ 1-2 │ │
│ │ 4 │ 0,5-1 │ │
│ │ 5 │ 0,2-0,5 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Limada │ 1 │ 0,25 şi peste │ │
│(Limada limada) │ 2 │ 0,13-0,25 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Ton alb │ 1 │ 4 şi peste │ │
│(Thunnus alalunga)│ 2 │ 1,5-4 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Ton roşu │ 1 │ 70 şi peste │ │
│(Thunnus thynnus) │ 2 │ 50-70 │ │
│ │ 3 │ 25-50 │ │
│ │ 4 │ 10-25 │ │
│ │ 5 │ 6,4-10 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Ton obez │ 1 │ 10 şi peste │ │
│(Thunnus obesus) │ 2 │ 3,2-10 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Polac │ 1 │ 5 şi peste │ │
│(Pollachius │ 2 │ 3-5 │ │
│pollachius) │ 3 │ 1,5-3 │ │
│ │ 4 │ 0,3-1,5 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Crevete cenusiu │ 1 │6,8 mm şi peste*2) │ │
│(Crangon crangon) │ 2 │6,5 mm şi peste │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Creveti │ 1 │ │250 şi mai putini │
│(Pandalus │O singura mãrime │ │ │
│borealis) │ │ │ │
│proaspeţi sau │ │ │ │
│refrigerati │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Creveti │ 1 │ │160 şi mai putini │
│(Pandalus │ │ │ 161-250 │
│borealis) fierti │ │ │ │
│în apa sau aburi │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Crab comun │ 1 │16 cm şi peste*3) │ │
│(Cancer pagurus) │ 2 │ 13-16 │ │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴────────────────────┘

*1) Numãr de peşti/25 kg
*2) Lãţimea cochiliei
*3) Lãţimea cochiliei la diametrul maxim

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Specii indigene de apa dulce │
├──────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬────────────────────┤
│ Specia │ Categoria │ kg/exemplar │ Numãr de │
│ │ │ │ exemplare/kg │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Crap │ 1 │ 2 şi peste │ │
│(Cyprinus carpio) │ 2 │ 1-2 │ │
│ │ 3 │ 0,25-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Cosas │ 1 │ 2 şi peste │ │
│(Ctenopharyngodon │ 2 │ 1-2 │ │
│idella) │ 3 │ 0,25-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Novac │ 1 │ 2 şi peste │ │
│(Aristichtys │ 2 │ 1-2 │ │
│nobilis) │ 3 │ 0,25-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Sanger │ 1 │ 2 şi peste │ │
│(Hypophtalmichtys │ 2 │ 1-2 │ │
│molitrix) │ 3 │ 0,25-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Pastrav de munte │ 1 │ 0,25 şi peste │ │
│(Salmo trutta) │ 2 │ 0,1-0,25 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Scoicar │ 1 │ 2 şi peste │ │
│(Milopharyngodon │ 2 │ 1-2 │ │
│piceus) │ 3 │ 0,25-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Somn │ 1 │ 10 şi peste │ │
│(Silurus glanis) │ 2 │ 3-10 │ │
│ │ 3 │ 1-3 │ │
│ │ 4 │ 0,15-1 │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Stiuca │ 1 │ 1 şi peste │ │
│(Esox lucius) │ 2 │ 0,1-1 │ │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴────────────────────┘

Nota: celelalte specii de apa dulce care nu sunt menţionate sunt cuprinse
într-o singura categorie dimensiunea minima fiind cea stabilitã de
<>Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016