Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 26 noiembrie 2002  cu privire la desemnarea, denumirea, prezentarea si protectia unor produse vitivinicole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 26 noiembrie 2002 cu privire la desemnarea, denumirea, prezentarea si protectia unor produse vitivinicole

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 890 din 9 decembrie 2002
NORME din 26 noiembrie 2002
cu privire la desemnarea, denumirea, prezentarea şi protecţia unor produse vitivinicole
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
Nr. 515 din 5 noiembrie 2002
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII ŞI FAMILIEI
Nr. 945 din 26 noiembrie 2002
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 890 din 9 decembrie 2002

CAP. 1
Reglementãri comune

ART. 1
Prezentele norme stabilesc modalitãţile de aplicare a unor reglementãri comune privind desemnarea, denumirea, prezentarea şi protecţia urmãtoarelor produse vitivinicole:
- mustul de struguri;
- mustul de struguri parţial fermentat;
- mustul de struguri concentrat;
- vinul nou în fermentare;
- vinul de masa;
- vinul cu indicaţie de provenienta geograficã;
- vinul cu denumire de origine controlatã;
- produsele vitivinicole importate;
- vinul licoros;
- vinul petiant;
- vinul perlant;
- vinul spumant;
- vinul spumos.
ART. 2
Se admite ca indicaţiile privind numele importatorului şi numãrul lotului sa fie înscrise în afarã câmpului vizual folosit pentru indicaţiile obligatorii.
ART. 3
(1) Tãria alcoolicã dobandita menţionatã pe eticheta poate avea o diferenţa de cel mult +/-0,5% în volume fata de cea determinata prin analiza.
(2) La vinurile cu denumire de origine controlatã, invechite în sticle pe o durata mai mare de 3 ani, la vinurile spumante, spumoase, petiante, perlante şi licoroase tãria alcoolicã dobandita menţionatã pe eticheta poate avea o diferenţa de cel mult +/-0,8% în volume fata de cea determinata prin analiza.
ART. 4
La etichetarea produselor vitivinicole se utilizeazã coduri cu abrevierea poştalã a sediului persoanei fizice/juridice care a efectuat îmbutelierea, expeditorului, importatorului, procesatorului şi comerciantului.
ART. 5
Prin derogare sunt exceptate de la aplicarea etichetarii:
- produsele vitivinicole care se transporta între doua sau mai multe subunitati ale aceleiaşi întreprinderi, situate în aceeaşi unitate administrativã sau în unitãţi administrative invecinate;
- cantitãţile de must de struguri şi de vinuri care nu depãşesc 30 litri/lot şi care nu sunt destinate comercializãrii;
- cantitãţile de must de struguri şi de vinuri, destinate consumului familial al producãtorului şi al angajaţilor sãi;
- unele vinuri cu denumire de origine controlatã, invechite în butelii pe o perioada mare de timp, sub rezerva stabilirii unor condiţii stricte de control şi circulaţie a acestora.
ART. 6
Pentru produsele vitivinicole destinate exportului, indicaţiile obligatorii folosite la etichetare pot fi traduse în alte limbi decât limbile oficiale ale Uniunii Europene, în cazul în care ţara terta pretinde acest lucru.
ART. 7
Autoritãţile abilitate pentru control solicita persoanelor fizice/juridice care imbuteliaza produse vitivinicole, exportatorilor sau importatorilor dovada exactitatii mentiunilor utilizate pentru desemnarea, natura, identitatea, calitatea, compozitia, originea şi provenienta produselor vitivinicole sau ale produselor utilizate la elaborarea acestora.
ART. 8
Imbuteliatorul este o persoana fizica ori juridicã sau un grup de astfel de persoane, care procedeazã pe cont propriu la îmbutelierea produselor vitivinicole.
ART. 9
Folosirea dispozitivelor de închidere a buteliilor pe baza de capsule sau folii de plumb este interzisã.
ART. 10
Pentru recipientele cu volum de pana la 600 litri, conţinând acelaşi produs şi depozitate în acelaşi lot, marcarea individualã a acestora poate fi înlocuitã prin aceea a lotului întreg, cu condiţia ca lotul respectiv sa fie bine separat de alte loturi.

CAP. 2
Reglementãri privind mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, mustul de struguri concentrat şi vinul nou în fermentare

ART. 11
La etichetarea recipientelor pentru mustul de struguri şi mustul de struguri concentrat se menţioneazã densitatea produselor respective.
ART. 12
Tãria alcoolicã totalã menţionatã pe etichetele recipientelor cu must de struguri parţial fermentat poate avea o diferenţa de cel mult +/- 0,5% în volume fata de cea determinata prin analiza.
ART. 13
(1) La etichetarea buteliilor cu vinuri obţinute din struguri supramaturati, încadrate în categoria vinurilor cu denumire de origine - cules la innobilarea boabelor, DOC-CIB, menţionarea tãriei alcoolice dobândite, exprimatã în % volume, se face în unitãţi şi zecimi de unitãţi.
(2) Tãria alcoolicã dobandita a acestor vinuri, menţionatã pe etichete, poate avea o diferenţa de cel mult +/- 0,5% în volume fata de cea determinata prin analiza.
ART. 14
Mustul de struguri parţial fermentat, destinat consumului uman direct, sau vinul DOC-CIB obţinut din struguri supramaturati poate fi desemnat printr-o indicaţie de provenienta geograficã, cu condiţia asigurãrii protecţiei acesteia.
ART. 15
La etichetarea recipientelor pentru mustul de struguri parţial fermentat, destinat consumului uman direct, cu indicaţie de provenienta geograficã, şi pentru vinul DOC-CIB obţinut din struguri supramaturati, cu indicaţie de provenienta geograficã, se folosesc urmãtoarele indicaţii:
- anul de recolta;
- numele soiului/soiurilor de vita de vie;
- o distincţie obţinutã, diploma, medalie, participarea la concursuri de vinuri;
- metoda de elaborare a produsului vitivinicol;
- menţiuni traditionale complementare;
- numele unitãţii procesatoare;
- indicarea locului în care s-a efectuat îmbutelierea pentru vinurile DOC-CIB.

CAP. 3
Reglementãri privind vinul de masa, vinul cu indicaţie de provenienta geograficã şi vinul cu denumire de origine controlatã

ART. 16
În cazul folosirii altor recipiente decât buteliile de sticla, pe etichetele acestora se menţioneazã numele/denumirea persoanei fizice/juridice care a participat la condiţionarea vinului, indiferent de categoria de calitate.

CAP. 4
Reglementãri privind vinul cu indicaţie de provenienta geograficã şi vinul cu denumire de origine controlatã

ART. 17
(1) În cazul folosirii la etichetare a denumirilor a doua sau trei soiuri de vita de vie vinul obţinut trebuie sa provinã în totalitate din strugurii soiurilor menţionate, indicate în ordinea descrescãtoare a proportiei de participare la constituirea vinurilor şi înscrise pe etichete, cu caractere de aceeaşi dimensiune.
(2) În cazul folosirii denumirilor a mai mult de trei soiuri de vita de vie, acestea vor fi indicate în afarã câmpului vizual în care sunt menţionate indicaţiile obligatorii, prin folosirea de caractere ale literelor cu dimensiuni care nu depãşesc 3 mm.
ART. 18
Denumirea unui soi de vita de vie sau a uneia dintre sinonimiile acestuia, care conţine o indicaţie geograficã, poate figura pe eticheta unui vin desemnat prin indicaţia geograficã respectiva.
ART. 19
La etichetarea unui vin nu pot fi utilizate menţiuni traditionale fãrã ca vinul respectiv sa aibã dreptul la aceasta.
ART. 20
Menţiunile traditionale utilizate la etichetarea vinurilor cu indicaţie geograficã, originare din tari terţe, pot fi exprimate în limba tarii de origine sau într-o alta limba, dacã folosirea limbii respective este tradiţionala pentru menţiunile respective şi beneficiazã de o protecţie oficialã acordatã de Comisia Uniunii Europene, astfel încât sa nu creeze confuzii în rândul consumatorilor.
ART. 21
Folosirea numelui unei exploataţii viticole pe eticheta unui vin de calitate, cu indicaţie de provenienta geograficã şi/sau cu denumire de origine controlatã, se aplica numai în cazul în care vinul respectiv provine exclusiv din strugurii recoltati din plantaţiile exploatatiei viticole respective, iar vinificatia a fost efectuatã în aceeaşi exploatatie viticolã.
ART. 22
În cazul producerii unui vin cu denumire de origine controlatã, utilizarea denumirii unei unitãţi geografice restrânse, respectiv a denumirii unui "plai viticol", se poate face cu condiţia ca unitatea geograficã respectiva sa fie bine delimitata, iar strugurii din care a fost obţinut vinul sa provinã în totalitate din aceeaşi unitate geograficã.
ART. 23
La etichetarea unui vin cu denumire de origine controlatã, obţinut din struguri recoltati în diferite unitãţi geografice mai restrânse, respectiv în diferite "plaiuri viticole", se va folosi şi denumirea unitãţii geografice mai extinse din care fac parte aceste areale viticole.

CAP. 5
Reglementãri privind produsele vitivinicole importate

ART. 24
Etichetarea vinurilor originare din tari terţe, cu excepţia vinurilor spumante, spumoase, mustului de struguri, mustului de struguri parţial fermentat, mustului de struguri concentrat, vinului nou în fermentare şi a vinului DOC-CIB obţinut din struguri supramaturati, poate fi completatã cu urmãtoarele indicaţii:
- numele, adresa şi calitatea persoanei/persoanelor care au participat la comercializare;
- tipul de vin;
- culoarea particularã a vinului, în mãsura în care condiţiile de desemnare a acesteia sunt reglementate de ţara terta.
ART. 25
La etichetarea unui vin fãrã indicaţie geograficã produs într-o ţara terta se menţioneazã denumirea localitãţii în care îşi are sediul principal persoana/persoanele care au participat la comercializarea vinului respectiv, înscrisã cu caractere ale cãror dimensiuni nu depãşesc jumãtate din dimensiunile caracterelor folosite pentru indicaţia geograficã, în mãsura în care condiţiile de aplicare a acestei prevederi sunt reglementate de ţara terta.
ART. 26
La etichetarea unui vin cu indicaţie geograficã produs într-o ţara terta se menţioneazã localitatea în care îşi are sediul principal persoana/persoanele care au participat la comercializarea vinului respectiv, înscrisã cu caractere ale cãror dimensiuni nu depãşesc jumãtate din dimensiunile caracterelor folosite pentru indicaţia geograficã, în mãsura în care condiţiile de aplicare a acestei prevederi sunt reglementate de ţara terta.
ART. 27
La vinurile rezultate în urma unui amestec de vinuri importate din mai multe tari terţe, obţinute într-o ţara terta, pe eticheta se menţioneazã "amestec de vinuri din ...................", completat cu numele ţãrilor terţe în care au fost obţinute vinurile folosite în "amestec".
ART. 28
La vinurile obţinute într-o ţara terta din struguri produşi într-o alta ţara terta, pe eticheta se menţioneazã "vin obţinut în ............. din struguri produşi în ...............", completat cu numele ţãrilor respective.

CAP. 6
Reglementãri privind vinurile licoroase, petiante şi perlante

ART. 29
(1) La etichetarea vinurilor licoroase, petiante şi perlante, pe lângã indicaţiile obligatorii generale se folosesc urmãtoarele indicaţii:
- denumirea persoanei juridice care a efectuat îmbutelierea;
- ţara de origine şi sediul persoanei care a efectuat îmbutelierea;
- numele expeditorului pentru recipientele cu volumul nominal mai mare de 60 litri.
(2) În cazul vinurilor petiante denumirea persoanei juridice care a efectuat îmbutelierea poate fi înlocuitã cu cea a procesatorului.
(3) La etichetarea vinurilor importate se menţioneazã numele importatorului sau al persoanei juridice care a efectuat îmbutelierea, în ţara importatoare.
ART. 30
Menţiunea "vin perlant" de pe eticheta este completatã cu cuvintele "obţinut prin adaos de anhidrida carbonica", înscrise cu caractere de acelaşi tip şi de aceeaşi dimensiune, plasate pe aceeaşi linie sau pe o linie situata imediat sub denumirea de comercializare.
ART. 31
Vinurile licoroase şi petiante pot fi desemnate printr-o indicaţie geograficã.
ART. 32
La etichetarea vinurilor licoroase, petiante şi perlante pot fi folosite urmãtoarele indicaţii facultative:
- numele, adresa şi calitatea persoanelor sau ale uneia dintre persoanele care au participat la comercializarea acestor vinuri;
- denumirea produsului;
- culoarea particularã a vinului, în mãsura în care condiţiile de desemnare a acesteia sunt reglementate.
ART. 33
Indicaţiile facultative pentru etichetarea vinurilor licoroase cu indicaţie geograficã şi a vinurilor petiante cu indicaţie geograficã sunt urmãtoarele:
- anul de recolta;
- denumirea soiului/soiurilor de vita de vie;
- o distincţie, diploma sau medalie obţinutã la concursuri;
- metoda de elaborare a vinului;
- menţiuni traditionale complementare;
- denumirea unitãţii producãtoare;
- menţionarea locului în care se face îmbutelierea: o exploatatie viticolã, un grup de exploataţii viticole sau o unitate situata în regiunea de producţie.

CAP. 7
Reglementãri privind vinurile spumante şi spumoase

ART. 34
La etichetarea vinului spumos, pe lângã indicaţiile obligatorii se înscriu cuvintele "vin spumos" cu caractere de acelaşi tip şi de aceeaşi dimensiune cu cuvintele "obţinut prin impregnare cu anhidrida carbonica", pe aceeaşi linie sau pe o linie situata imediat sub cea pe care figureazã denumirea de comercializare.
ART. 35
Comerciantul de vinuri spumante şi spumoase este orice persoana fizica sau juridicã ori grupuri de astfel de persoane, altele decât procesatorul, care deţin în nume propriu vinuri spumante sau spumoase, în vederea punerii lor în circulaţie pentru consum.
ART. 36
Lista indicaţiilor geografice utilizate la etichetarea vinurilor spumante de calitate se transmite la Comisia Uniunii Europene.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 37
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile Uniunii Europene în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Reglementãrii (CE) nr. 753/2002 .

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016