Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 26 mai 2006  de aplicare a prevederilor titlului XI - Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 26 mai 2006 de aplicare a prevederilor titlului XI - "Finantarea unor cheltuieli de sanatate" din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 495 din 8 iunie 2006
1. Contribuţiile instituite pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi bãuturi alcoolice, precum şi pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate se suportã de persoanele juridice care produc sau importã produse din tutun şi bãuturi alcoolice, dupã cum urmeazã:
a) produse din tutun:


1. pentru ţigarete - cu suma de 10 euro/1.000 ţigarete;
2. pentru ţigãri şi - cu suma de 10 euro/1.000 bucãţi;
ţigãri de foi
3. pentru tutun - cu suma de 13 euro/kg;
destinat fumatului


b) pentru bãuturi alcoolice, altele decât bere, vinuri, bãuturi fermentate - altele decât bere şi vinuri -, produse intermediare, aşa cum sunt definite prin <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contribuie cu suma de 200 euro pe hectolitru alcool pur sau 2 euro pe fiecare litru alcool pur.
2. (1) Contribuţiile prevãzute la <>art. 363 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii se deduc din accizele datorate de cãtre persoanele juridice care produc sau importã produse din tutun şi bãuturi alcoolice - altele decât bere, vinuri, bãuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare -, stabilite prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 33/2006 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dupã cum urmeazã:
a) pentru produsele din tutun din producţia internã, contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate se deduce din suma reprezentând valoarea accizelor aferente livrãrilor de astfel de produse;
b) pentru bãuturile alcoolice din producţia internã, marcate cu banderole achiziţionate dupã data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 33/2006 , contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate se deduce din valoarea accizelor corespunzãtoare cantitãţii de banderole înscrise în notele de comandã, determinatã pe baza nivelului prevãzut de aceastã ordonanţã de urgenţã;
c) pentru bãuturile alcoolice şi pentru produsele din tutun din import, contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate se deduce din valoarea accizelor corespunzãtoare marcajelor din notele de comandã aprobate, fãrã a se efectua plata acesteia la data aprobãrii notei de comandã. Contribuţia se va plãti în contul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi va fi aferentã livrãrilor de astfel de produse efectuate pe piaţa internã.
(2) Pentru bãuturile alcoolice din producţia internã, livrate începând cu luna mai 2006, marcate cu banderole achiziţionate la o datã anterioarã acestei luni, pentru care acciza a fost plãtitã anticipat la momentul achiziţionãrii banderolelor, contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate nu se deduce din aceastã accizã. În acest caz, valoarea contribuţiei va fi înscrisã distinct în facturile aferente livrãrilor respective, determinatã pe baza cursului de schimb valutar utilizat la calculul accizelor, aceasta fiind şi suma care se va vira în contul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(3) Pentru bãuturile alcoolice şi produsele din tutun ce urmeazã a fi importate dupã data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 33/2006 , pentru care marcajele au fost aprobate înainte de aceastã datã, contribuţia nu se deduce din valoarea accizelor calculate la momentul aprobãrii notelor de comandã. Contribuţia aferentã importurilor respective se va plãti în contul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi va fi aferentã livrãrilor de astfel de produse efectuate pe piaţa internã.
(4) Valoarea în lei a contribuţiilor se determinã la data plãţii acestora prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul accizelor, din care s-au dedus aceste contribuţii.
(5) Sumele reprezentând contribuţiile prevãzute la <>art. 363 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii se declarã de cãtre plãtitori, lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a avut loc livrarea produselor.
(6) Sumele reprezentând contribuţiile pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate se vireazã de cãtre plãtitori producãtori sau importatori ai produselor supuse acestui regim -, lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a avut loc livrarea produselor, la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror razã îşi au domiciliul fiscal, astfel:
- în contul 51.14.10.03 "Disponibil din accize încasate din vânzarea produselor din tutun, conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 " - contribuţiile datorate conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 de persoanele juridice care produc produse din tutun;
- în contul 51.14.10.13 "Disponibil din accize încasate din importul de produse din tutun, conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 " - contribuţiile datorate conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 de persoanele juridice care importã produse din tutun;
- în contul 51.14.10.02 "Disponibil din accize încasate din vânzarea de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice, conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 " - contribuţiile datorate conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 de persoanele juridice care produc bãuturi alcoolice - altele decât bere, vinuri, bãuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare -, aşa cum sunt definite prin <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- în contul 51.14.10.12 "Disponibil din accize încasate din importul de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice, conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 " - contribuţiile datorate conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 de persoanele juridice care importã bãuturi alcoolice - altele decât bere, vinuri, bãuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare -, aşa cum sunt definite prin <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- în contul 51.16.10.05 "Disponibil din taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare sãnãtãţii şi din publicitatea lor, conform <>art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 " - contribuţiile datorate începând cu data de 1 ianuarie 2007 conform <>art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 de persoanele juridice care realizeazã încasãri din activitãţi publicitare la produse din tutun şi bãuturi alcoolice, dupã deducerea taxei pe valoarea adãugatã.
(7) Plãtitorii contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate vor evidenţia distinct valoarea acestei contribuţii în facturile aferente livrãrilor de bãuturi alcoolice şi produse din tutun pe piaţa internã.
3. (1) Declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate, precum şi reflectarea în contabilitate a operaţiunilor privind declararea şi colectarea creanţelor bugetare reprezentând contribuţiile datorate se fac în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se realizeazã de organele fiscale potrivit competenţelor legale.
(2) În realizarea atribuţiilor de mai sus, Ministerul Finanţelor Publice, prin unitãţile fiscale teritoriale, organizeazã evidenţa pe plãtitori, persoane juridice, respectiv evidenţa centralizatã pe categorii de venituri, evidenţã care trebuie sã ofere informaţiile necesare organizãrii şi conducerii evidenţei contabile sintetice şi analitice a creanţelor bugetului de stat.
4. (1) Administraţiile finanţelor publice municipale, orãşeneşti, comunale, precum şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia ca pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei în care s-a depus declaraţia sã transmitã la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti informaţiile privind evidenţa centralizatã, pe categorii de venituri.
(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili transmit unitãţilor teritoriale ale Ministerului Sãnãtãţii Publice pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei în care s-a depus declaraţia informaţiile privind evidenţa centralizatã, pe categorii de venituri.
5. (1) Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin unitãţile sale teritoriale, organizeazã şi conduce contabilitatea drepturilor constatate şi a veniturilor încasate aferente bugetului pe care îl administreazã potrivit legii.
(2) În scopul raportãrii prin conturile de execuţie a veniturilor şi cheltuielilor bugetului de mai sus, contabilitatea sinteticã şi analiticã se organizeazã astfel:
a) contabilitatea sinteticã a drepturilor constatate şi a veniturilor încasate se conduce potrivit Planului de conturi general pentru instituţiile publice, aprobat prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) contabilitatea analiticã a drepturilor constatate şi a veniturilor încasate se conduce pe categorii de venituri, pe structura clasificaţiei bugetare funcţionale, aprobatã prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe capitole şi subcapitole de venituri.
6. Evidenţa contabilã a drepturilor constatate şi a veniturilor încasate se realizeazã de cãtre structurile teritoriale ale Ministerului Sãnãtãţii Publice pe baza situaţiilor centralizate lunar, transmise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi de Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili.
7. Pe baza datelor din evidenţa contabilã sinteticã şi analiticã, unitãţile teritoriale ale Ministerului Sãnãtãţii Publice efectueazã raportãri lunare, precum şi raportãri trimestriale şi anuale prin sistemul situaţiilor financiare asupra modului de executare a veniturilor şi cheltuielilor bugetului aprobat, precum şi a veniturilor neîncasate.
8. Bugetul de venituri şi cheltuieli al activitãţilor de combatere a consumului excesiv de produse din tutun şi bãuturi alcoolice se întocmeşte şi se aprobã odatã cu bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi se executã în condiţiile <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
9. Procedura de efectuare a cheltuielilor pentru finanţarea sãnãtãţii din contribuţiile colectate potrivit <>art. 363 din Legea nr. 95/2006 va fi stabilitã prin instrucţiuni comune ale Ministerului Sãnãtãţii Publice şi Ministerului Finanţelor Publice, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016