Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 26 februarie 2003  privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 26 februarie 2003 privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar

EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 4 aprilie 2003
CAP. 1
Dispoziţii generale. Definiţii

ART. 1
Ori de câte ori sunt utilizaţi în prezentele norme, termenii definiţi în prezentul capitol au urmãtorul înţeles:
● Camera - Camera Auditorilor Financiari din România;
● norme - Norme privind perioada de pregãtire profesionalã practica a stagiarilor în activitatea de audit financiar;
● stagiar - persoana fizica care a promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu şi care îşi desfãşoarã activitatea conform prezentelor norme;
● îndrumãtor de stagiu - persoana fizica, auditor financiar activ, sau juridicã, membra a Camerei Auditorilor Financiari din România, sub îndrumarea cãreia se desfãşoarã stagiul unuia sau mai multor stagiari în activitatea de audit financiar;
● stagiu - perioada de pregãtire practica a stagiarului în activitatea de audit financiar;
● caiet de practica - caietul şi documentaţia întocmite de stagiar în activitatea de audit financiar, prin care se consemneazã şi se certifica activitãţile desfãşurate de acesta;
● certificat de stagiu - documentul care atesta efectuarea celor 3 ani de pregãtire profesionalã practica în domeniul auditului financiar şi care este eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România.

CAP. 2
Norme referitoare la activitãţile stagiarului în activitatea de audit financiar în perioada de pregãtire profesionalã practica

ART. 2
Condiţiile de acces la stagiu
Stagiul în activitatea de audit financiar se efectueazã de cãtre persoanele care au promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, organizat de Camera.
ART. 3
Admiterea la stagiu a stagiarului în activitatea de audit financiar
(1) Candidaţii declaraţi admişi la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu vor urma procedurile stabilite prin prezentele norme.
(2) Înscrierea stagiarului la stagiu se realizeazã pe baza urmãtoarelor acte:
a) cerere-tip adresatã Camerei;
b) acceptul indrumatorului de stagiu;
c) declaraţia pe propria rãspundere a indrumatorului de stagiu, ca a avut sau are în derulare cel puţin un angajament de audit financiar.
(3) Dosarul stagiarului este înaintat Departamentului de învãţãmânt şi admitere pentru verificare şi înscrierea ca stagiar în activitatea de audit financiar.
(4) Departamentul de învãţãmânt şi admitere va elibera pentru fiecare stagiar o legitimatie a stagiarului în activitatea de audit financiar. Vizarea anuala a legitimatiei se face o data cu plata cotizatiei fixe.
(5) În condiţiile în care se schimba indrumatorul de stagiu, stagiarul va întocmi un nou dosar care va cuprinde actele prevãzute la procedura de la alin. (2).
(6) Candidaţii declaraţi admişi la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pot solicita admiterea ca stagiar în activitatea de audit financiar, în termen de maximum 6 luni de la publicarea prezentelor norme.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (2) lit. c) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar şi totodatã de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu.
ART. 4
Statutul stagiarului în activitatea de audit financiar
(1) Stagiarii efectueazã programul de pregãtire profesionalã practica prin participarea la activitatea de audit financiar, în cadrul unor cabinete individuale sau societãţi de profil, cu forme legale de încadrare sau fãrã remuneraţie, pentru care entitatile mai sus menţionate vor elibera adeverinta de efectuare a stagiului.
(2) În cazul în care stagiarul are calitatea de salariat, relaţiile contractuale ale acestuia cu persoana sau societatea comercialã de audit financiar în care îşi desfãşoarã stagiul se stabilesc pe baza legislaţiei în vigoare privind angajarea forţei de munca.
(3) Este interzis stagiarului sa semneze, în numele sau, documente pentru terţi, referitoare la activitatea de audit, în timpul efectuãrii perioadei de stagiu.
(4) Nerespectarea prevederilor alin. (3) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar şi totodatã de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu, dupã caz.
ART. 5
Durata stagiului
(1) Stagiul în activitatea de audit financiar se desfãşoarã pe o perioada de 3 ani.
(2) Perioada de stagiu începe de la data la care stagiarul a încheiat un contract cu indrumatorul de stagiu, în cazul în care încadrarea se face cu remuneraţie sau potrivit acceptului indrumatorului de stagiu, în cazul în care perioada de stagiu se face fãrã remuneraţie.
(3) La cererea stagiarului, perioada de pregãtire profesionalã practica poate fi suspendatã cel mult un an. La reluarea stagiului, stagiarul va actualiza contractul de stagiu încheiat cu indrumatorul de stagiu.
(4) La expirarea duratei de 3 ani a stagiaturii, stagiarul se poate prezenta la susţinerea examenului pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar, pe baza certificatului de stagiu emis de Camera.
ART. 6
Organizarea stagiului
(1) Camera monitorizeazã activitatea desfasurata în perioada de pregãtire profesionalã practica a stagiarilor, prin Departamentul de învãţãmânt şi admitere şi Departamentul de monitorizare şi competenta profesionalã.
(2) Departamentul de învãţãmânt şi admitere va tine evidenta stagiarilor înscrişi, în ordinea aprobãrii cererilor de înscriere la stagiu, într-un registru cu regim special. Fiecare stagiar va avea un dosar personal unde se vor arhiva toate documentele şi actele acestuia. Numãrul de înregistrare din registrul de evidenta a stagiarilor se va înscrie atât pe dosarul personal, cat şi pe orice document sau corespondenta referitoare la stagiar.
(3) Dosarul stagiarului cuprinde:
a) documentele depuse pentru susţinerea testului de acces la stagiu;
b) documentele depuse pentru înscrierea la stagiu;
c) rapoartele anuale ale indrumatorului de stagiu;
d) rapoartele inspectorilor de la Departamentul de monitorizare şi competenta profesionalã;
e) caietul de practica al stagiarului, cu vizele anuale aferente.
(4) Activitãţile desfãşurate de stagiar, documentele şi rapoartele acestuia sunt consemnate şi conservate într-un dosar numit Caiet de practica.
(5) La expirarea stagiului efectuat conform prezentelor norme, pe baza raportului indrumatorului de stagiu şi pe baza rapoatelor inspectorilor de la Departamentul de monitorizare şi competenta profesionalã, stagiarului i se elibereazã de cãtre Camera un certificat de stagiu.
(6) În baza certificatului de stagiu stagiarul are dreptul de a se prezenta la examenul de aptitudini profesionale pentru obţinerea calitãţii de auditor financiar.
ART. 7
Desfãşurarea stagiului
(1) În perioada de stagiu stagiarul este obligat sa efectueze anual un minim de 25 de zile lucrãtoare efectiv, de experienta profesionalã, în fiecare dintre domeniile: contabilitate, audit şi opţionale. Totodatã stagiarul are obligaţia sa participe la programul de pregãtire profesionalã continua, de 25 de ore, organizat anual de Camera.
(2) Repartizarea timpului de stagiu pe activitãţi este stabilitã de indrumatorul de stagiu, care trebuie sa acorde stagiarului toate facilitãţile, pentru a-i permite sa efectueze instruirea.
(3) Pe intreaga perioada de desfãşurare a stagiului, stagiarul trebuie sa-şi îndeplineascã obligaţiile privind întocmirea caietului de practica în care se reflecta în mod corect şi complet experienta profesionalã acumulatã.
(4) La fiecare 6 luni stagiarul trebuie sa prezinte indrumatorului de stagiu un raport sintetic al experienţei profesionale dobândite.
(5) La sfârşitul fiecãrui an de stagiu indrumatorul de stagiu trebuie sa prezinte Departamentului de învãţãmânt şi admitere un raport referitor la activitatea desfasurata de stagiar pe parcursul anului respectiv.
(6) Stagiarul trebuie sa prezinte, anual sau la cerere, Departamentului de învãţãmânt şi admitere caietul de practica pentru verificare.
(7) Departamentul de învãţãmânt şi admitere este autorizat:
- sa stabileascã numãrul de ore de pregãtire, precum şi repartizarea acestora pe domenii de activitate;
- sa intrerupa perioada de stagiu, la cererea stagiarului, din motive cum ar fi: satisfacerea stagiului militar, sãnãtate sau alte motive considerate justificate.
(8) Nerespectarea prevederilor alin. (1), (5) şi (6) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar şi totodatã de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu, dupã caz.
ART. 8
Indrumatorul de stagiu
(1) Stagiul trebuie sa se efectueze pe lângã o persoana fizica, auditor financiar activ, sau în cadrul unei societãţi comerciale de audit, membra a Camerei. Persoanele fizice şi juridice, membre ale Camerei, care fac dovada ca au în derulare cel puţin o misiune de audit financiar, pot sa înainteze Departamentului de învãţãmânt şi admitere o scrisoare prin care îşi iau angajamentul de a lua sub îndrumare stagiari în activitatea de audit financiar.
(2) Un îndrumãtor de stagiu nu poate avea mai mult de 5 stagiari în activitatea de audit financiar sub îndrumare.
(3) Stagiarul în activitatea de audit financiar are obligaţia de a-şi gãsi un îndrumãtor de stagiu care sa ofere garanţii suficiente în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor pentru desfãşurarea perioadei de pregãtire profesionalã practica.
(4) Indrumatorul de stagiu este persoana fizica. Când stagiul este realizat într-o societate comercialã de audit financiar, înscrisã în Registrul auditorilor financiari - persoane juridice, aceasta precizeazã numele şi calitatea indrumatorului de stagiu ales din rândul angajaţilor, asociaţilor, care trebuie sa aibã calitatea de auditor financiar activ.
(5) Acordarea şi retragerea calitãţii de auditor financiar îndrumãtor de stagiu sunt hotãrâte de Consiliul Camerei, în urma rapoartelor primite de la Departamentul de învãţãmânt şi admitere.
(6) Indrumatorul de stagiu trebuie sa creeze stagiarilor condiţii pentru:
a) a urma pregãtirea prevãzutã în prezentele norme;
b) a se achitã cu regularitate de obligaţiile lor prevãzute în prezentele norme.
(7) Indrumatorul de stagiu trebuie sa mãreascã treptat nivelul de dificultate a lucrãrilor încredinţate stagiarilor în activitatea de audit financiar şi sa-i ajute sa-şi însuşeascã disciplinele profesionale ale pregãtirii tehnice de baza (contabilitate şi audit) în conformitate cu caietul de practica.
(8) De asemenea, indrumatorul de stagiu trebuie sa rãspundã la solicitarile Departamentului de învãţãmânt şi admitere şi ale Departamentului de monitorizare şi competenta profesionalã în legatura cu furnizarea de informaţii privind activitatea stagiarului.
ART. 9
Urmãrirea, controlul şi aprecierea activitãţilor desfãşurate de stagiari în activitatea de audit financiar
(1) Urmãrirea modului de desfãşurare a stagiului este realizatã şi apreciatã de indrumatorul de stagiu şi de cãtre Departamentul de învãţãmânt şi admitere, în colaborare cu Departamentul de monitorizare şi competenta profesionalã.
(2) Indrumatorul de stagiu trebuie sa verifice activitãţile desfãşurate de stagiar şi sa notifice evidenta detaliatã a experienţei profesionale din caietul de practica, la fiecare 6 luni.
(3) La fiecare 6 luni indrumatorul de stagiu trebuie sa facã o evaluare a activitãţii stagiarului pe urmãtoarele domenii:
a) în ce mãsura a fost respectat programul de stagiu;
b) cunoştinţele şi aptitudinile de specialitate;
c) gradul de însuşire a experienţei profesionale;
d) rationamentul profesional.
(4) Pentru fiecare domeniu de evaluare se poate da unul dintre calificativele:
a) satisfãcãtor;
b) nesatisfãcãtor.
(5) Indrumatorul de stagiu trebuie sa întocmeascã un raport scris de evaluare periodicã a stagiarului, în care sa consemneze:
a) progresele înregistrate de stagiar;
b) deficientele constatate în experienta profesionalã;
c) acţiuni de întreprins în viitor;
d) opinia generalã privind evoluţia profesionalã a stagiarului.
(6) Acest raport va fi depus la sfârşitul fiecãrui an de stagiu la Departamentul de învãţãmânt şi admitere.
(7) Departamentul de monitorizare şi competenta profesionalã poate organiza, prin sondaj sau ori de câte ori este solicitat din partea Consiliului Camerei, un control al calitãţii activitãţii stagiarilor şi a indrumatorilor de stagiu.
(8) Inspectorii din cadrul Departamentului de monitorizare şi competenta profesionalã vor întocmi un raport în urma controlului efectuat. Acest raport va cuprinde o evaluare a activitãţii stagiarului, precum şi propuneri de imbunatatire a activitãţii stagiarilor sau de prelungire a perioadei de stagiu, în cazul în care inspectorii au constatat nerespectarea normelor de stagiu.
(9) Acordarea vizei anuale de cãtre Departamentul de învãţãmânt şi admitere se va face ţinându-se cont de raportul inspectorilor din cadrul Departamentului de monitorizare şi competenta profesionalã.
(10) Nerespectarea prevederilor alin. (2), (3) şi (4) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar şi totodatã de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu, dupã caz.
ART. 10
Dispoziţii finale
(1) La sfârşitul perioadei de stagiu stagiarul va prezenta Departamentului de învãţãmânt şi admitere din cadrul Camerei caietul de practica, completat şi vizat, cu activitatea depusa în cei 3 ani de pregãtire profesionalã practica.
(2) La sfârşitul perioadei de stagiu indrumatorul de stagiu întocmeşte şi prezintã Departamentului de învãţãmânt şi admitere un raport de stagiu, în conformitate cu activitatea înregistratã în caietul de practica.
(3) În urma analizarii documentaţiei depuse Camera va elibera un certificat de stagiu, care da dreptul stagiarului de a se prezenta la examenul de obţinere a calitãţii de auditor financiar.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016