Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORME din 23 septembrie 2004 privind etichetarea alimentelor si a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau esteri de fitostanol
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 909 din 6 octombrie 2004
ART. 1
Prezentele norme se aplicã alimentelor şi ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol.
ART. 2
(1) În scopul etichetãrii, fitosterolul, esterul de fitosterol, fitostanolul şi esterul de fitostanol se desemneazã prin termenii "sterol vegetal", "ester de sterol vegetal", "stanol vegetal" sau "ester de stanol vegetal" ori, dupã caz, forma acestora la plural.
(2) Fãrã a încãlca alte dispoziţii legale în vigoare privind etichetarea alimentelor, etichetarea alimentelor sau a ingredientelor alimentelor cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol va conţine urmãtoarele elemente:
a) în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care este vândut produsul apare, în mod uşor vizibil şi lizibil, menţiunea: "cu adaos de steroli vegetali/stanoli vegetali";
b) conţinutul adãugat de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol (exprimat în % sau g de steroli vegetali/stanoli vegetali liberi din 100 g sau 100 ml de aliment) se înscrie în lista ingredientelor;
c) trebuie sã se semnaleze cã produsul este destinat exclusiv persoanelor care doresc sã-şi reducã nivelul de colesterol în sânge;
d) trebuie sã se semnaleze cã pacienţii cu medicaţie pentru reducerea colesterolului vor consuma produsul numai sub supraveghere medicalã;
e) trebuie sã se semnaleze, în mod vizibil şi lizibil, cã produsul poate sã nu corespundã din punct de vedere nutriţional pentru femei însãrcinate sau care alãpteazã şi pentru copii mai mici de 5 ani;
f) trebuie sã se semnaleze o recomandare cã produsul trebuie folosit în cadrul unei diete echilibrate şi variate, incluzând consumul regulat de fructe şi legume pentru a ajuta menţinerea nivelurilor de carotenoizi;
g) în acelaşi câmp vizual cu prevederea lit. c) trebuie sã se semnaleze cã trebuie evitat consumul de mai mult de 3 g/zi de adaos de steroli vegetali/stanoli vegetali;
h) trebuie sã existe o definire a unei pãrţi de produs alimentar sau de ingredient alimentar implicate (preferabil în g sau ml), cu indicarea cantitãţii de steroli vegetali/stanoli vegetali conţinutã de fiecare parte.
ART. 3
Alimentele sau ingredientele alimentare cu adaos de esteri de fitostanol care sunt deja pe piaţã ori "grãsimile tartinabile cu adaos de esteri ai fitosterolului" care au fost autorizate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003, produse dupã 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, se vor supune prevederilor privind etichetarea din prezentele norme.
________________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: