Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 23 iunie 2006  privind gradualizarea masurilor sanctionatorii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 23 iunie 2006 privind gradualizarea masurilor sanctionatorii

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 560 din 28 iunie 2006
ART. 1
Sãvârşirea cu intenţie sau din culpã, prin comisiune sau omisiune, a vreuneia dintre faptele prevãzute la <>art. 39 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se sancţioneazã potrivit prevederilor art. 39 alin. (3) din legea menţionatã, cu una sau mai multe dintre urmãtoarele mãsuri:
a) avertisment scris;
b) limitarea operaţiunilor;
c) amendã;
d) anularea votului exprimat sau suspendarea temporarã a dreptului de vot al acţionarilor semnificativi;
e) interzicerea temporarã sau definitivã a exercitãrii activitãţii de asigurare şi/sau de reasigurare, parţialã sau totalã, pentru asigurãtori şi/sau reasigurãtori, pentru una sau mai multe categorii de asigurãri, iar pentru brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare, interzicerea temporarã sau definitivã a activitãţii definite la <>art. 2 lit. C pct. 56 şi 57 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) retragerea autorizaţiei asigurãtorilor, reasigurãtorilor sau brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare;
g) revocarea unui membru sau a întregului Consiliu director al Fondului de protecţie a victimelor strãzii;
h) revocarea aprobãrii acordate entitãţilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã şi/sau lectorilor;
i) dispunerea cãtre asigurãtori, reasigurãtori şi brokeri de asigurare/reasigurare a radierii agenţilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, a subagenţilor, a agenţilor de asigurare subordonaţi sau a asistenţilor în brokeraj din registrele speciale în care aceştia au fost înregistraţi;
j) retragerea aprobãrii pentru entitãţile şi/sau persoanele menţionate la <>art. 5 lit. h^3) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Mãsurile sancţionatorii prevãzute de <>art. 39 alin. (3) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se vor aplica fie gradual, fie direct, ţinându-se seama de unul sau mai multe dintre urmãtoarele elemente:
1. interesul asiguraţilor;
2. urmarea produsã asupra stabilitãţii activitãţii de asigurare în România;
3. profilul de risc al fiecãrui asigurãtor;
4. categoriile de asigurãri practicate;
5. gradul de pericol social al faptei sãvârşite;
6. împrejurãrile în care a fost sãvârşitã fapta;
7. modul şi mijloacele de sãvârşire a acestei fapte;
8. scopul urmãrit;
9. circumstanţele personale şi reale ale sãvârşirii faptei;
10. obiecţiunile la procesul-verbal de constatare sau rãspunsul contravenientului la notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, prin care explicã motivul încãlcãrii dispoziţiilor legale;
11. celelalte date înscrise în referatul de constatare/ procesul-verbal;
12. alte considerente de oportunitate, evaluãri şi analize calitative.
(2) Sancţiunea stabilitã va fi proporţionalã cu gradul de pericol social al faptei sãvârşite.
(3) Cuantificarea nivelului de gravitate a faptei se va face prin evaluarea impactului abaterii sãvârşite asupra intereselor asiguraţilor, asupra solvabilitãţii şi continuitãţii activitãţii contravenientului, avându-se în vedere şi celelalte elemente prevãzute la alin. (1).
(4) Luarea în considerare a circumstanţelor sãvârşirii faptei şi conduita fãptuitorului vor fi analizate pe baza profilului de risc al asigurãtorului, a procedurilor de prevenire şi a tehnicilor de reducere a riscurilor, prevãzute în dispoziţiile legale (referitoare la normele minimale privind activitatea de control intern, normele prudenţiale privind managementul asigurãtorului, normele privind prevenirea şi combaterea spãlãrii banilor şi a finanţãrii actelor de terorism prin intermediul pieţei asigurãrilor, procedurile de control intern), în propriul sistem intern de management al riscului şi în procedurile antifraudã, care trebuie sã fie adecvate tipului şi dimensiunilor fiecãrui asigurãtor.
(5) În cazul sãvârşirii de cãtre o persoanã în mod repetat a unor contravenţii, urmãtoarea sancţiune va fi gradual majoratã, dupã caz, pânã la limita maximã prevãzutã de lege.
ART. 3
(1) Avertismentul constã în atenţionarea scrisã a contravenientului asupra pericolului social al faptei sãvârşite, însoţitã de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.
(2) Avertismentul se aplicã în cazul în care fapta este de gravitate redusã.
ART. 4
(1) Amenda contravenţionalã are caracter administrativ.
(2) Limitele minime şi maxime ale amenzii contravenţionale aplicabile potrivit <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt;
1. pentru asigurãtori sau reasigurãtori, de la 0,5% pânã la 1% din capitalul social;
2. pentru intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurãri, cu forma juridicã de societate pe acţiuni, de la 3% la 6% din capitalul social;
3. pentru brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 10% pânã la 20% din capitalul social;
4. pentru agenţii de asigurare, persoane juridice, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON);
5. pentru agenţii de asigurare, persoane fizice, subagenţilor şi agenţilor de asigurare subordonaţi, persoane fizice, precum şi lectorilor, de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON);
6. pentru conducãtorii entitãţilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã, de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
7. pentru membrii consiliului de administraţie şi/sau ai consiliului director şi/sau ai consiliului de supraveghere, conducerii executive, conducãtorilor activitãţilor de asigurãri de viaţã şi de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozitã, persoanelor desemnate în funcţii de conducere specifice domeniului asigurãrilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, conducãtorului sau, dupã caz, conducerii executive a intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurãri, persoane juridice, membrilor Consiliului director al Fondului de protecţie a victimelor strãzii, între 1-6 salarii nete sau indemnizaţii de şedinţã de consiliu ale persoanelor respective din luna precedentã celei în care a fost constatatã contravenţia.
(3) În cazul în care prin aplicarea acestor amenzi se depãşeşte limita maximã prevãzutã pentru amenzi în legea-cadru care reglementeazã regimul juridic al contravenţiilor, se va aplica aceasta.
(4) Sancţiunea amenzii poate fi aplicatã cumulativ cu oricare dintre sancţiunile prevãzute la <>art. 39 alin. (3) lit. d) şi e) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) La individualizarea sancţiunii se va ţine seama de circumstanţele personale şi reale ale sãvârşirii faptei şi de conduita fãptuitorului.
(6) În cazul constatãrii sãvârşirii a douã sau mai multe contravenţii, se aplicã amenda prevãzutã pentru contravenţia cea mai gravã.
(7) Decizia de sancţionare este semnatã de preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi produce efecte la data comunicãrii sale persoanei sancţionate.
ART. 5
Aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevãzute de <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se prescrie în termen de 6 luni de la data constatãrii faptei, dar nu mai mult de 24 de luni de la data sãvârşirii acesteia.
ART. 6
Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor se fac venituri la bugetul de stat în cotã de 50%, iar diferenţa se face venit la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 7
Deciziile de sancţionare vor cuprinde justificarea legalã a aplicãrii acestora şi vor fi comunicate persoanelor fizice sau juridice împotriva cãrora s-a dispus sancţiunea. În deciziile de sancţionare se vor menţiona şi dreptul de contestare de cãtre persoanele în cauzã a mãsurilor sancţionatorii dispuse, termenul pânã la care se poate depune contestaţia, precum şi autoritatea sau instanţa cãtre care trebuie adresatã contestaţia.
ART. 8
(1) Împotriva deciziilor adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în conformitate cu <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, persoana fizicã sau juridicã în cauzã poate face plângere la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
(2) Plângerea adresatã Curţii de Apel Bucureşti nu suspendã, pe timpul soluţionãrii acesteia, mãsurile dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(3) Soluţionarea plângerii se face cu precãdere şi de urgenţã.
ART. 9
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate oricând sã decidã modificarea sau revocarea oricãror mãsuri dispuse, dacã constatã cã acestea nu mai sunt necesare.
ART. 10
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 39 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în mãsura în care <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu prevede altfel.
ART. 11
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã penalã de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) fapta oricãrei persoane constând în desfãşurarea activitãţii de asigurare în/din România fãrã autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, precum şi desfãşurarea activitãţii fãrã înscrierea în Registrul asigurãtorilor, reasigurãtorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurãri.
ART. 12
În vederea asigurãrii transparenţei aplicãrii mãsurilor sancţionatorii şi aducerii acestora la cunoştinţa asiguraţilor şi potenţialilor asiguraţi, deciziile de sancţionare prin care se impun interdicţii, se suspendã sau se retrag autorizaţii vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi menţionate în Registrul asigurãtorilor, reasigurãtorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurãri, aceste informaţii fiind permanent accesibile publicului pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 13
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor este singura autoritate în mãsurã sã se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, evaluãrilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016