Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 23 aprilie 2001  privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinat consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 23 aprilie 2001 privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinat consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 28 septembrie 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã şi se aplica urmãtoarelor produse:
1. lapte conservat, parţial deshidratat;
2. lapte conservat, integral deshidratat.
ART. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeazã numai dacã respecta definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.

CAP. 2
Natura şi conţinutul

ART. 3
În sensul prezentelor norme produsele menţionate la art. 1 trebuie sa corespundã urmãtoarelor definiţii:
1. laptele parţial deshidratat reprezintã produsul lichid obţinut prin eliminarea parţialã a apei din lapte integral, lapte parţial degresat, lapte degresat sau dintr-un amestec al acestor produse cu adaos de smantana sau lapte integral deshidratat ori ambele, astfel încât procentul de adaugare a laptelui integral deshidratat sa nu depãşeascã în produsul finit 25% din substanta uscata totalã;
2. laptele integral deshidratat reprezintã produsul solid al cãrui conţinut de umiditate nu depãşeşte 5% din greutatea produsului finit, obţinut direct prin eliminarea apei din lapte integral, parţial degresat, lapte degresat sau dintr-un amestec al acestor produse şi smantana.
ART. 4
Sortimentele specifice de lapte parţial sau integral deshidratat sunt prezentate şi definite în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
ART. 5
Denumirile utilizate în anexa sunt aplicate doar pentru produsele definite în aceasta şi trebuie folosite în comerţ pentru a denumi produsele respective.

CAP. 3
Fabricare şi compoziţie

ART. 6
Conservarea produselor definite în anexa la prezentele norme este realizatã prin urmãtoarele procedee:
1. prin sterilizare, pentru produsele prevãzute la lit. A pct. 1-4;
2. prin adãugarea de zahãr semialb sau zahãr alb ori zahãrul alb de calitate extra pentru produsele prevãzute la lit. A pct. 5-7;
3. prin deshidratare, pentru produsele prevãzute la lit. B.
ART. 7
Materiile prime menţionate la art. 3 sunt supuse unui tratament termic cel puţin echivalent cu pasteurizarea, dacã procesul de fabricare a produselor definite la art. 1 şi 4 nu include un astfel de tratament.
ART. 8
(1) La fabricarea produselor definite la lit. A pct. 1-4 din anexa la prezentele norme este admisã utilizarea urmãtorilor aditivi alimentari:
a) bicarbonatii de sodiu şi de potasiu;
b) E 331 citratii de sodiu - sarurile de sodiu ale acidului citric;
c) E 332 citratii de potasiu - sarurile de potasiu ale acidului citric;
d) E 339 ortofosfatii de sodiu - sarurile de sodiu ale acidului ortofosforic;
e) E 340 ortofosfatii de potasiu - sarurile de potasiu ale acidului ortofosforic;
f) clorura de calciu;
g) E 450 polifosfatii de sodiu şi potasiu, din care difosfatii, trifosfatii, în cazul laptelui parţial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura ultrainalta - UHT, polifosfati liniari care conţin cel mult 8% compuşi ciclici, în cazul laptelui parţial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura ultrainalta - UHT.
(2) Cantitatea totalã de polifosfati adãugatã în produsul finit trebuie sa nu depãşeascã:
a) 0,2% pentru produsele cu un conţinut de pana la 28% substanta uscata totalã;
b) 0,3% pentru produsele cu un conţinut mai mare de 28% substanta uscata totalã.
(3) Conţinutul total de trifosfati şi polifosfati liniari, exprimat ca P(2) O(5), trebuie sa nu depãşeascã 0,1% în laptele parţial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura ultrainalta - UHT.
(4) Conţinutul total de fosfati adaugati, exprimat ca P(2) O(5), trebuie sa nu depãşeascã 0,1% pentru produsele cu un conţinut de pana la 28% substanta uscata totalã şi 0,15%, pentru produsele cu un conţinut mai mare de 28% substanta uscata totalã.
ART. 9
La fabricarea produselor menţionate la lit. A pct. 5-7 din anexa la prezentele norme este admisã doar utilizarea urmãtoarelor substanţe:
a) aditivii enumerati la art. 8 alin. (1) astfel încât cantitatea totalã a acestora sa nu depãşeascã 0,2% şi conţinutul total de fosfati adaugati, exprimat ca P(2) O(5), sa nu depãşeascã 0,1% în produs finit;
b) o cantitate de lactoza care sa nu depãşeascã 0,02% în produs finit; dacã este cazul se poate adauga fosfat tricalcic, a cãrui cantitate sa nu depãşeascã 10% din cantitatea de lactoza adãugatã.
ART. 10
La fabricarea produselor definite la lit. B din anexa la prezentele norme este admisã doar utilizarea urmãtoarelor substanţe:
1. aditivii enumerati la art. 8 alin. (1), în urmãtoarele condiţii:
a) cantitatea adãugatã sa nu depãşeascã 0,5% în produs finit, din care conţinutul maxim de bicarbonat de sodiu şi potasiu reprezintã 0,2%. Cantitatea acestuia din urma poate fi de maximum 0,3% în cazul laptelui integral deshidratat sau al tipurilor "Hatmaker" ori "Roller", care sunt diferite de cele destinate comerţului cu amãnuntul şi la fabricarea cãrora nu este folositã nici una dintre substantele enumerate la art. 8 alin. (1);
b) conţinutul total de fosfati adaugati, exprimat în P(2) O(5), trebuie sa nu depãşeascã 0,25% în produs finit;
2. acidul L-ascorbic - E 300, L-ascorbatul de sodiu - E 301 şi palmitatul de ascorbil - E 304, singure sau amestecate, exprimate ca acid ascorbic, trebuie sa nu depãşeascã 0,05% din greutatea produsului finit;
3. în cazul în care denumirea produselor definite la lit. B pct. 1, 3 şi 4 din anexa la prezentele norme se referã la solubilitatea imediata, este autorizata pentru producerea lor utilizarea lecitinei - E 322 la un procent maxim de 0,5% în produsul finit;
4. în sensul prezentului articol, când se indica procentul unui aditiv, se înţelege substanta anhidra.
ART. 11
Pentru a nu aduce prejudicii prevederilor privind sãnãtatea umanã conţinutul de acid lactic al produselor definite în anexa la prezentele norme nu trebuie sa depãşeascã 300 mg/100 g substanta uscata negrasa a laptelui.

CAP. 4
Etichetare

ART. 12
Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica produselor definite în anexa la prezentele norme care sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu urmãtoarele menţiuni specifice:
1. produsele menţionate la art. 10 pct. 3 sunt comercializate sub denumirea prezentatã, la care se adauga cuvântul "instant";
2. cantitatea neta a produselor definite în anexa la prezentele norme este exprimatã în unitãţi de masa, iar în cazul produselor definite la lit. A pct. 1-4, în unitãţi de masa şi volum, dacã sunt ambalate în alte ambalaje decât tuburi sau cutii metalice;
3. pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite în anexa la prezentele norme trebuie sa apara urmãtoarele menţiuni:
a) procentul de grasime din lapte, exprimat prin greutatea raportatã la produsul finit, cu excepţia produselor definite la lit. A pct. 2 şi 6 şi la lit. B pct. 2 din anexa, şi procentul de substanta uscata negrasa a laptelui pentru produsele definite la lit. A;
b) recomandãri privind metoda de diluare sau de reconstituire pentru produsele definite la lit. A din anexa sau alte informaţii relevante asupra utilizãrii, când sunt destinate utilizãrii într-o forma neschimbata;
c) recomandãri privind metoda de diluare sau reconstituire, inclusiv detalii despre conţinutul de grasime al produsului dupã diluare sau reconstituire, pentru produsele definite la lit. B din anexa, cu excepţia celor definite la lit. B pct. 2;
d) expresia "UHT" sau "tratat la temperatura ultrainalta" pentru produsele definite la lit. A pct. 1-4, în cazul în care sunt obţinute în urma unui astfel de tratament şi sunt ambalate aseptic;
4. prevederile pct. 1-3 se aplica în urmãtoarele condiţii:
a) menţiunile prevãzute la pct. 2 şi 3 lit. a) trebuie sa apara în acelaşi camp vizual cu numele sub care este vândut produsul, cantitatea neta şi data durabilitatii minimale;
b) în cazul în care produsele care cantaresc mai puţin de 20 g şi sunt preambalate într-un ambalaj exterior, menţiunile solicitate trebuie sa apara doar pe ambalajul exterior, cu excepţia denumirii sub care este comercializat produsul conform pct. 2;
c) adãugarea unor vitamine produselor definite în anexa se face cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, menţionându-se natura şi cantitatea acestora.
ART. 13
(1) Menţiunile obligatorii trecute pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite în anexa la prezentele norme, dar care nu sunt destinate consumatorului final, sunt urmãtoarele:
a) denumirea produselor conform art. 5;
b) cantitatea neta exprimatã în kilograme sau grame;
c) denumirea sau denumirea comercialã, adresa fabricantului sau a ambalatorului ori a vânzãtorului;
d) numele tarii de origine în cazul produselor importate;
e) data fabricaţiei sau alte informaţii prin care poate fi identificat lotul respectiv.
(2) Produsele definite în anexa la prezentele norme pot fi comercializate dacã menţiunile prezentate la pct. 1 lit. a), c) şi e) apar în limba romana, nefiind exclusa prezentarea acestora în alte limbi.
(3) Menţiunile specificate la lit. b) şi d) trebuie sa apara doar pe documentele insotitoare.
(4) Toate menţiunile înscrise pe ambalaj, recipient sau etichete trebuie sa fie vizibile, lizibile şi scrise cu caractere care nu pot fi şterse.
ART. 14
Produsele menţionate la art. 4 şi destinate vânzãrii cu amãnuntul sunt ambalate de producãtor sau ambalator în recipiente etanse care protejeaza produsul de influenta nefasta şi care sunt livrate intacte cãtre consumator.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 15
Prezentele norme nu se aplica:
a) produselor destinate exportului în ţãrile din afarã Comunitãţii Europene;
b) produselor dietetice sau produselor preparate special pentru sugari şi copiii de varsta mica.
ART. 16
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 76/118/1975 privind anumite tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinat consumului uman, amendata cu directivele Consiliului 78/630/1978 şi 83/635/1983.

ANEXA 1
-------
la norme
--------


DENUMIRILE ŞI DEFINIŢIILE PRODUSELOR

A. Lapte parţial deshidratat
Tipuri de lapte condensat neindulcit:
1. Lapte condensat neindulcit este laptele parţial deshidratat care conţine minimum 7,5% grasime şi 25% substanta uscata totalã din greutate.
2. Lapte degresat condensat neindulcit este laptele parţial deshidratat care conţine maximum 1% grasime şi minimum 20% substanta uscata totalã din greutate.
3. Lapte parţial degresat condensat neindulcit este:
a) laptele parţial deshidratat care conţine minimum 1% şi maximum 7,5% grasime şi minimum 20% substanta uscata totalã din greutate;
b) laptele parţial deshidratat care conţine între 4 şi 4,5% grasime şi minimum 24% substanta uscata totalã din greutate, fiind singurul lapte care poate fi vândut cu amãnuntul sub aceasta denumire.
4. Laptele condensat neindulcit cu conţinut ridicat de grasime este laptele parţial deshidratat care conţine minimum 15% grasime şi minimum 26,5% substanta uscata totalã din greutate.
Tipuri de lapte condensat indulcit:
5. Lapte condensat indulcit este:
a) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahãr semialb, zahãr sau zahãr alb ori zahãr alb extra, care conţine minimum 8% grasime şi 28% substanta uscata totalã din greutate;
b) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahãr semialb, zahãr sau zahãr alb ori zahãr alb extra, care conţine minimum 9% grasime şi 31% substanta uscata totalã, fiind singurul lapte care poate fi vândut cu amãnuntul sub aceasta denumire.
6. Lapte degresat condensat indulcit este laptele parţial deshidratat cu un amestec de zaharoza - zahãr semialb, zahãr sau zahãr alb ori zahãr alb extra, care conţine maximum 1% grasime şi minimum 24% substanta uscata totalã din greutate.
7. Lapte parţial degresat condensat indulcit este:
a) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahãr semialb, zahãr sau zahãr alb ori zahãr alb extra, care conţine minimum 1% şi maximum 8% grasime şi minimum 24% substanta uscata totalã din greutate;
b) laptele parţial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahãr semialb, zahãr sau zahãr alb ori zahãr alb extra, care conţine între 4 şi 4,5% grasime şi minimum 28% substanta uscata totalã din greutate, fiind singurul lapte care poate fi vândut cu amãnuntul sub aceasta denumire.
B. Lapte integral deshidratat
1. Lapte integral deshidratat sau laptele praf integral este laptele deshidratat care conţine minimum 26% grasime din greutate.
2. Lapte degresat deshidratat sau laptele praf degresat este laptele deshidratat care conţine maximum 1,5% grasime din greutate.
3. Lapte parţial degresat deshidratat sau laptele praf parţial degresat este laptele deshidratat cu un conţinut de grasime de minimum 1,5% şi maximum 26% din greutate.
4. Lapte deshidratat cu conţinut ridicat de grasime sau laptele praf cu conţinut ridicat de grasime este laptele deshidratat care conţine minimum 42% grasime din greutate.


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016