Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 23 aprilie 2001  cu privire la natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 23 aprilie 2001 cu privire la natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 28 septembrie 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã la condiţiile privind natura, conţinutul, procedeele de fabricaţie, calitatea şi etichetarea lactoproteinelor, respectiv cazeine şi cazeinati, destinate consumului uman, şi la amestecurile din acestea.
ART. 2
Cazeinele şi cazeinatii, precum şi amestecurile din acestea se comercializeazã numai dacã respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme.

CAP. 2
Denumiri, definiţii şi procedee de fabricaţie

ART. 3
În sensul prezentelor norme lactoproteinele sunt definite dupã cum urmeazã:
1. cazeina este constituentul proteic principal al laptelui, spalata şi uscata, insolubila în apa şi obţinutã din lapte degresat precipitat prin:
a) adãugarea de acid;
b) acidificare microbiana;
c) folosirea unui cheag;
d) folosirea altor enzime de coagulare a laptelui;
2. cazeinatii sunt produsele obţinute din cazeina uscata, tratata cu agenţi de neutralizare;
3. laptele degresat este laptele obţinut de la una sau de la mai multe vaci, fãrã alte adaosuri, dar la care a fost redus conţinutul de grasime.
ART. 4
Tipurile de cazeina şi cazeinati, denumirile şi calitatea acestora sunt prezentate în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 5
Produsele prezentate în anexele nr. 1 şi 2 trebuie sa se supunã unor tratamente termice astfel încât în produsul finit sa fie o fosfataza negativa.
ART. 6
Denumirile menţionate în anexele nr. 1 şi 2 sunt rezervate numai produselor definite în acestea şi sunt utilizate din punct de vedere comercial la desemnarea acestor produse.

CAP. 3
Etichetare

ART. 7
(1) Produsele denumite şi definite în prezentele norme se eticheteaza în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare privind etichetarea alimentelor.
(2) Menţiunile specifice obligatorii care trebuie marcate pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite în anexele nr. 1 şi 2 sunt urmãtoarele:
a) denumirea conform art. 6, urmatã de indicarea cationului sau a cationilor, în cazul cazeinatilor;
b) cuvintele "amestec de...", urmate de denumirile diverselor produse care alcãtuiesc amestecul, înscrise în ordine descrescãtoare, dupã greutate;
c) conţinutul de proteine, în cazul amestecurilor conţinând cazeinati;
d) o indicaţie privind cationul sau cationii, în cazul amestecurilor conţinând cazeina sau cazeinati;
e) cantitatea neta exprimatã în unitãţi de masa, respectiv kilograme sau grame;
f) denumirea sau denumirea comercialã, adresa fabricantului sau a ambalatorului ori a vânzãtorului;
g) numele tarii producãtoare, în cazul produselor importate;
h) data fabricaţiei sau alte informaţii de identificare a lotului.
(3) Menţiunile prezentate la alin. (2) lit. a)-d), f) şi g) trebuie sa fie redate într-un limbaj înţeles cu usurinta de cãtre cumpãrãtor sau prin alte mijloace accesibile acestuia.
(4) Menţiunile prezentate la alin. (2) lit. c), e), f) şi g) trebuie sa apara numai într-un document de însoţire. Pentru transportul în vrac aceasta derogare poate fi extinsã la lit. d) şi h) ale alin. (2).
ART. 8
Menţiunile specifice obligatorii prezentate la art. 7 alin. (2) trebuie sa fie clare, vizibile şi scrise într-un mod ce nu permite ştergerea.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 9
Produsele care nu îndeplinesc criteriile stabilite în anexele nr. 1 şi 2 sunt denumite şi etichetate astfel încât cumpãrãtorul sa nu fie indus în eroare asupra naturii, calitãţii şi utilizãrii lor.
ART. 10
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului nr. 83/417.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

CAZEINA COMESTIBILA

I. Denumiri şi definiţii
1. Cazeina acida comestibila este cazeina comestibila obţinutã prin precipitare, utilizând adjuvantii tehnologici şi culturile de bacterii enumerate la pct. II.4.
2. Cazeina cheag comestibila este cazeina obţinutã prin precipitare, utilizând adjuvantii tehnologici enumerati la pct. III.4.
II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibile
1. Factori privind compozitia:
a) conţinutul de umiditate - maximum 10%;
b) conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 90%, din care conţinutul de cazeina - minimum 95%;
c) conţinutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,25%,
d) aciditatea libera, exprimatã în ml de soluţie decinormal de hidroxid de sodiu ml/g - maximum 0,27%;
e) conţinutul de cenusa (P(2)O(5) inclus) - maximum 2,5%;
f) conţinutul de lactoza anhidra - maximum 1%;
g) conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
2. Contaminanti:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
3. Impuritati:
- corpuri strãine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par sau insecte - 0 în 25 g.
4. Adjuvanti tehnologici inofensivi şi culturi de bacterii apte pentru consumul uman:
a) acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric, acid citric (E 330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic;
b) zer, culturi de bacterii care produc acidul lactic.
5. Caracteristici organoleptice:
a) miros - lipsit de mirosuri strãine;
b) aspect - gama de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa conţinã vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea uşoarã.
III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibile
1. Factori privind compozitia:
a) conţinutul de umiditate - maximum 10% m/m;
b) conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 84%,
din care, conţinutul de cazeina - minimum 95%;
c) conţinutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2%;
d) conţinutul de cenusa (P(2)O(5) inclus) - minimum 7,50%;
e) conţinutul de lactoza anhidra - maximum 1%;
f) conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
2. Contaminanti:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
3. Impuritati:
- corpuri strãine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par sau de insecte - 0 în 25 g.
4. Adjuvanti tehnologici inofensivi apţi pentru consumul uman:
a) cheag;
b) alte enzime de coagulare a laptelui.
5. Caracteristici organoleptice:
a) miros - lipsit de mirosuri strãine;
b) aspect - gama de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa conţinã vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea uşoarã.

ANEXA 2
-------
la norme
--------


CAZEINATI COMESTIBILI

I. Denumiri şi definiţii
Cazeinati comestibili sunt cazeinatii obţinuţi din cazeina comestibila, utilizându-se agenţi de neutralizare de calitate comestibila, enumerati la pct. II.4.
II. Standarde aplicabile cazeinatilor comestibili
1. Factori privind compozitia:
a) conţinutul de umiditate - maximum 8%;
b) conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 88%;
c) conţinutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,0%;
d) conţinutul de lactoza anhidra - maximum 1,0%;
e) valoarea pH - 6,0 - 8,0;
f) conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
2. Contaminanti:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
3. Impuritati:
- corpuri strãine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par sau insecte - 0 în 25 g.
4. Adjuvanti tehnologici de calitate comestibila
(facultativ neutralizanti şi agenţi de tamponare):
a) hidroxizi de sodiu
b) carbonati de potasiu
c) fosfati de calciu
d) citrati de amoniu
d) citrati de magneziu
5. Caracteristici:
a) miros - arome şi mirosuri strãine în foarte mica mãsura;
b) aspect - culoarea variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa conţinã vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea uşoarã;
c) solubilitate - solubili aproape în totalitate în apa distilata, cu excepţia cazeinatului de calciu.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016