Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 21 aprilie 2003  pentru stabilirea conditiilor de obtinere a atestatului profesional de catre conducatorii auto care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane si transport rutier cu vehicule avand mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 21 aprilie 2003 pentru stabilirea conditiilor de obtinere a atestatului profesional de catre conducatorii auto care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane si transport rutier cu vehicule avand mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 317 din 12 mai 2003
ART. 1
Conducãtorii auto care efectueazã transport rutier de mãrfuri cu vehicule a cãror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane şi transport rutier cu vehicule având mase şi/sau dimensiuni de gabarit depasite trebuie sa fie titulari ai unui atestat profesional, acesta reprezentând dovada pregãtirii profesionale pentru calitatea de conducãtor auto de vehicule destinate transporturilor rutiere menţionate.
ART. 2
Conducãtorii auto prevãzuţi la art. 1 au obligaţia sa îşi desfãşoare activitatea în conformitate cu prevederile reglementãrilor naţionale şi internaţionale în vigoare, cu respectarea condiţiilor de siguranta rutiera şi de protecţie a mediului.
ART. 3
(1) Atestatul profesional este valabil pentru tipul de transport rutier efectuat de cãtre conducãtorul auto şi se elibereazã de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, prin Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
(2) Modelul şi conţinutul fiecãrui tip de atestat profesional aferent conducãtorilor auto prevãzuţi la art. 1 sunt prezentate în anexa nr. 1.
ART. 4
(1) Atestatul profesional se obţine în urma absolvirii cursurilor de pregãtire şi promovãrii unui examen, perioada de valabilitate a acestuia fiind de 5 ani.
(2) Cursurile de pregãtire în vederea obţinerii atestatului profesional se vor organiza în cadrul centrelor de pregãtire şi perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere, autorizate de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(3) Programele de pregãtire a conducãtorilor auto vor fi avizate de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei. Programele de pregãtire a conducãtorilor auto vor fi întocmite astfel încât sa se asigure cunoştinţele necesare referitoare la efectuarea transporturilor rutiere atât în trafic naţional, cat şi internaţional, tematica acestora fiind prezentatã în anexa nr. 2.
(4) Pentru înscrierea la cursurile de pregãtire, conducãtorii auto trebuie sa fie posesori ai permisului de conducere având categoria corespunzãtoare tipului de transport rutier pentru care se solicita acordarea atestatului profesional şi sa detina avizul de aptitudine medicalã şi psihologicã valabil, eliberat de comisiile teritoriale de siguranta circulaţiei care funcţioneazã în reţeaua teritorialã proprie a Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(5) Durata minima pentru cursurile de pregãtire ce vor fi urmate de cãtre conducãtorii auto prevãzuţi la art. 1 va fi de 30 de ore.
(6) Cursurile de pregãtire se vor desfasura astfel încât fiecare serie sa fie compusa din maximum 20 de conducatori auto.
ART. 5
(1) Examenul pentru obţinerea atestatului profesional se va desfasura dupã absolvirea cursurilor de pregãtire prevãzute la art. 4 şi va fi susţinut în fata unei comisii de examinare formatã din 3 membri. Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va desemna reprezentanţi ca fiind membri ai comisiei de examinare. Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere va putea desemna un reprezentant ca membru în cadrul comisiei de examinare.
(2) Examenul pentru obţinerea atestatului profesional va consta într-o proba scrisã - test tip grila alcãtuit din 20 de întrebãri (fiecare intrebare având 4 raspunsuri dintre care unul singur este corect).
(3) Pentru promovarea examenului este necesar sa se rãspundã corect la cel puţin 70% din întrebãrile prevãzute în testul tip grila de la proba scrisã.
(4) Rezultatul examinãrii se va comunica candidaţilor în aceeaşi zi, iar eventualele contestaţii cu privire la rezultatul examinãrii se vor depune în termen de 3 zile la Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
(5) Conducãtorii auto care au fost respinsi în urma examenului pot susţine o singura data o reexaminare la cel puţin 15 zile de la data examenului anterior, la data şi ora comunicate de cãtre comisia de examinare.
(6) Conducãtorii auto respinsi la reexaminare au posibilitatea sa obţinã atestatul profesional numai dupã susţinerea unui nou examen, cu plata tarifului aferent.
ART. 6
(1) Documentele referitoare la absolvenţii cursurilor de pregãtire se pãstreazã la sediul centrelor de pregãtire şi perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizate, unde s-au desfãşurat cursurile, pe o perioada de minimum 10 ani.
(2) Documentele referitoare la rezultatele examenelor susţinute de conducãtorii auto care au absolvit cursurile se pãstreazã la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. pe o perioada de minimum 10 ani.
ART. 7
Dupã expirarea valabilitãţii atestatului profesional, conducãtorii auto vor putea obţine un nou certificat numai dupã absolvirea cursurilor de pregãtire prevãzute la art. 4 şi promovarea examenului prevãzut la art. 5.
ART. 8
(1) Pentru transportul rutier în trafic internaţional, pana la data de 1 septembrie 2003, conducãtorii auto care efectueazã transport rutier de mãrfuri cu vehicule a cãror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane şi transport rutier cu vehicule având mase şi/sau dimensiuni de gabarit depasite au obligaţia sa detina atestatul profesional în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Pentru transportul rutier în trafic naţional, pana la data de 31 martie 2004, conducãtorii auto care efectueazã transport rutier de mãrfuri cu vehicule a cãror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane şi transport rutier cu vehicule având mase şi/sau dimensiuni de gabarit depasite au obligaţia sa detina atestatul profesional în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.



ANEXA 1


la norme
--------

MODELUL
atestatului profesional pentru conducãtorii auto care
efectueazã transport rutier de mãrfuri cu vehicule
a cãror masa maxima autorizata este mai mare de 7,5 tone



┌───────────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ │Se certifica prin prezentul atestat ca │
│ │ │titularul a fãcut dovada pregãtirii sale│
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, │ │profesionale, potrivit prevederilor │
│ TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │ │<>Ordonanţei Guvernului nr. 19/1997 │
│ -Autoritatea Rutiera Romana- │ │privind transporturile, republicatã, cu │
│ │ │modificãrile şi completãrile ulterioare,│
│ │ │ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/2003 │
│ │ │pentru aprobarea Regulamentului de │
│ │ │aplicare a Ordonanţei de urgenta a │
│ │ │Guvernului nr. 195/2002 privind │
│ ATESTAT PROFESIONAL │ │circulaţia pe drumurile publice şi │
│ │ │ale Directivei nr. 76/914 a Consiliului │
│ │ │CEE privind nivelul minim de pregãtire │
│ │ │a conducãtorilor de vehicule │
│ pentru conducãtorii auto care │ │pentru transportul rutier. │
│ efectueazã transport rutier de │ │ │
│ mãrfuri cu vehicule a cãror masa │ │ │
│ maxima autorizata este mai mare de│ │ │
│ 7,5 tone │ │ │
│ │ │ Eliberat de Autoritatea Rutiera Romana │
│ │ │ │
│ │ │ la data de ........................... │
│ │ │ valabil pana la data de .............. │
│ │ │ │
│┌─────┐ │ │ │
││ │Numele......................│ │ │
││ │Prenumele...................│ │ │
││ │Data şi locul │ │ │
││ │naşterii................... │ │ │
││ │........................... │ │ Director general │
││ │Semnatura │ │ │
││ │........................... │ │ Seria APCA nr. .............. │
│└─────┘ │ │ │
└───────────────────────────────────┘ └────────────────────────────────────────┘


MODELUL
atestatului profesional pentru conducãtorii auto care efectueazã
transport rutier cu vehicule având mase şi/sau dimensiuni
de gabarit depasite

┌───────────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ │Se certifica prin prezentul atestat ca │
│ │ │titularul a fãcut dovada pregãtirii sale│
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, │ │profesionale, potrivit prevederilor │
│ TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │ │<>Ordonanţei Guvernului nr. 19/1997 │
│ - Autoritatea Rutiera Romana - │ │privind transporturile, republicatã, cu │
│ │ │modificãrile şi completãrile ulterioare,│
│ │ │ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/2003 │
│ │ │pentru aprobarea Regulamentului de │
│ │ │aplicare a Ordonanţei de urgenta a │
│ │ │Guvernului nr. 195/2002 privind │
│ ATESTAT PROFESIONAL │ │circulaţia pe drumurile publice şi │
│ │ │ale Directivei nr. 76/914 a Consiliului │
│ │ │CEE privind nivelul minim de pregãtire │
│ pentru conducãtorii auto care │ │a conducãtorilor de vehicule pentru │
│ efectueazã transport rutier cu │ │transportul rutier. │
│ vehicule având mase şi/sau │ │ │
│ dimensiuni de gabarit depasite │ │ │
│ │ │Eliberat de Autoritatea Rutiera Romana │
│ │ │ │
│ │ │la data de ........................... │
│ │ │valabil pana la data de .............. │
│ │ │ │
│ │ │ │
│┌─────┐ │ │ │
││ │Numele......................│ │ │
││ │Prenumele...................│ │ │
││ │Data şi locul │ │ │
││ │naşterii................... │ │ │
││ │........................... │ │ Director general │
││ │Semnatura │ │ │
││ │........................... │ │ Seria APCA nr. ............... │
│└─────┘ │ │ │
└───────────────────────────────────┘ └────────────────────────────────────────┘


MODELUL
atestatului profesional pentru conducãtorii auto
care efectueazã transport rutier public de persoane

┌───────────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ │Se certifica prin prezentul atestat ca │
│ │ │titularul a fãcut dovada pregãtirii │
│ MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, │ │sale profesionale, potrivit prevederilor│
│ TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI │ │<>Ordonanţei Guvernului nr. 19/1997 │
│ - Autoritatea Rutiera Romana - │ │privind transporturile, republicatã, cu │
│ │ │modificãrile şi completãrile ulterioare,│
│ │ │ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/2003 │
│ │ │pentru aprobarea Regulamentului de │
│ │ │aplicare a Ordonanţei de urgenta a │
│ │ │Guvernului nr. 195/2002 privind │
│ ATESTAT PROFESIONAL │ │circulaţia pe drumurile publice şi │
│ │ │ale Directivei nr. 76/914 a Consiliului │
│ │ │CEE privind nivelul minim de pregãtire │
│ │ │a conducãtorilor de vehicule pentru │
│ pentru conducãtorii auto care │ │transportul rutier. │
│ efectueazã transport rutier public│ │ │
│ de persoane │ │Eliberat de Autoritatea Rutiera Romana │
│ │ │ │
│ │ │la data de ........................... │
│ │ │valabil pana la data de .............. │
│┌─────┐ │ │ │
││ │Numele......................│ │ │
││ │Prenumele...................│ │ │
││ │Data şi locul │ │ │
││ │naşterii................... │ │ │
││ │........................... │ │ Director general │
││ │Semnatura │ │ │
││ │........................... │ │ Seria APCA nr. ........... │
│└─────┘ │ │ │
└───────────────────────────────────┘ └────────────────────────────────────────┘



ANEXA 2
-------
la norme
--------

TEMATICA
privind cerinţele avute în vedere în cadrul programelor
de pregãtire profesionalã a conducãtorilor auto

I. Conducerea în condiţii de siguranta rutiera
1. Caracteristici tehnice:
- construcţia şi funcţionarea motorului;
- curbe de cuplu, putere, consum specific ale unui motor;
- utilizarea optima a treptelor de viteza în funcţie de forţele care acţioneazã asupra vehiculului în mişcare, încãrcarea vehiculului şi a profilului drumului.
2. Sisteme de franare:
- funcţionarea circuitului de franare pneumatic, ABS, franare cu motorul, limitator de viteza;
- caracteristici ale circuitului de franare oleopneumatic;
- limitele utilizãrii franei de serviciu şi a celei de motor, utilizarea lor combinata;
- verificãrile şi controalele aflate în sarcina conducatorului auto.
3. Comportamentul în timpul conducerii:
- anticiparea intentiei partenerilor de trafic;
- utilizarea inertiei în conducere;
- conducerea pe drumuri accidentate;
- conducerea pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusã.
4. Manevre specifice:
- identificarea obstacolelor;
- pregãtirea manevrei;
- vizibilitate, unghiuri moarte;
- verificarea securitãţii manevrei;
- realizarea manevrei.
II. Prevenirea accidentelor de munca în circulaţia rutiera
1. Informaţii generale:
- definirea accidentului de munca;
- prezentare de statistici privind implicarea autovehiculelor pentru transport de mãrfuri în accidente rutiere;
- consecinţe umane, materiale şi financiare;
- influenta alimentaţiei asupra stãrii conducatorului auto;
- efectele consumului de alcool, medicamente, tutun sau alte substanţe care pot influenta comportamentul uman;
- simptomele, cauzele şi efectele oboselii şi stresului;
- rolul fundamental al ciclului lucru-odihna.
2. Prevenirea accidentelor de munca în circulaţie:
- atitudinea şi atenţia conducatorului auto;
- întreţinerea vehiculului;
- organizarea muncii;
- infrastructura şi starea vremii;
- manevre, oprire, stationare.
3. Prevenirea accidentelor de munca în stationare:
- asigurarea imobilizarii vehiculului;
- asigurarea accesului pentru încãrcare/descãrcare;
- aranjarea şi asigurarea încãrcãturii;
- utilizarea dispozitivelor de remorcare.
4. Principii de ergonomie:
- poziţii şi miscari periculoase (cu grad ridicat de risc);
- poziţii normale în spaţiul de conducere, coordonarea miscarilor;
- mãsuri de protecţie individualã.
III. Reglementãri privind transportul rutier de mãrfuri, circulaţia pe drumurile publice, timpul de lucru, cunoaşterea şi utilizarea dispozitivelor de control (tahografe)
1. Reglementãri privind transportul rutier de mãrfuri şi activitãţi conexe:
- accesul la profesie;
- documente necesare efectuãrii operaţiunilor de transport;
- documente de însoţire a mãrfurilor;
- utilizarea autorizaţiilor de transport internaţional;
- generalitati privind carnete TIR, formulare CMR;
- obligaţii la trecerea frontierelor.
2. Reguli de circulaţie rutiera:
- semnalizari specifice transportului de mãrfuri, inclusiv transportului agabaritic;
- restrictii şi interdicţii de circulaţie, în special pentru transportul agabaritic;
- stationarea şi oprirea;
- limitãri de viteza specifice;
- controale şi sancţiuni.
3. Reglementãri sociale în transportul mãrfurilor:
- cunoaşterea reglementãrilor privind timpii de conducere şi perioadele de repaus;
- manevrarea selectorului dispozitivului de control (tahograf);
- utilizarea tahografului şi a foilor de înregistrare;
- sancţiuni în cazul neutilizarii sau utilizãrii defectuoase a tahografului sau al falsificãrii înregistrãrilor.
IV. Respectarea regulilor de încãrcare şi asigurare a mãrfurilor transportate
1. Încãrcarea mãrfurilor:
- calculul încãrcãturii utile a unui vehicul sau ansamblu de vehicule;
- calculul volumului util;
- plan de încãrcare, incompatibilitãţi;
- repartizarea încãrcãturii, consecinţele supraincarcarii pe o axa;
- stabilitatea vehiculului şi centrul de greutate;
- tipuri de ambalaje.
2. Asigurarea încãrcãturii:
- principalele categorii de mãrfuri care necesita ancorare;
- modalitãţi de fixare şi ancorare;
- verificarea ancorarii mãrfurilor.
V. Cunoştinţele minime necesare de pregãtire profesionalã a conducãtorilor auto care efectueazã transporturi rutiere de mãrfuri
1. Cunoştinţe despre construcţia şi pãrţile componente ale vehiculelor:
- motoare cu combustie interna;
- sisteme de ungere şi rãcire;
- sisteme de injecţie;
- instalatie electrica;
- instalatie de aprindere şi carburatie;
- sistem de transmisie;
- cunoştinţe generale despre sistemul de ungere şi de rãcire;
- cunoştinţe şi mãsuri de protecţie în timpul montarii şi demontarii rotilor;
- cunoştinţe despre construcţia, montarea, folosirea şi întreţinerea pneurilor;
- cunoştinţe privind sistemele de franare şi dispozitivele de remorcare;
- cunoştinţe privind întreţinerea şi repararea vehiculelor;
2. Cunoştinţe generale în domeniul transporturilor rutiere:
- cunoştinţe generale privind geografia României şi a Europei şi de utilizare a hartilor rutiere;
- cunoştinţe privind folosirea economicã a autovehiculelor;
- cunoştinţe despre mãsurile ce trebuie luate dupã un accident sau incident în ceea ce priveşte asigurarea automobilului;
- cunoştinţe privind legislaţia nationala şi internationala aplicabilã tipului de transport de mãrfuri;
- cunoştinţe despre condiţiile impuse pentru vehicul în trafic naţional şi internaţional de marfa;
- cunoştinţe privind rãspunderea conducatorului auto care transporta mãrfuri;
- cunoaşterea documentelor referitoare la vehicule şi mãrfurile transportate în trafic naţional şi internaţional.
3. Experienta practica în conducerea şi manevrarea autovehiculelor de transport marfa şi de folosire a dispozitivelor de remorcare.
VI. Cunoştinţe minime necesare de pregãtire profesionalã a conducãtorilor auto care efectueazã transporturi rutiere de persoane
1. Cunoştinţe despre construcţia şi pãrţile componente ale vehiculelor:
- motoare cu combustie interna;
- sisteme de ungere şi rãcire;
- sisteme de injecţie;
- instalatie electrica;
- instalatie de aprindere şi carburatie;
- sistem de transmisie;
- cunoştinţe generale despre sistemul de ungere şi de rãcire;
- cunoştinţe şi mãsuri de protecţie în timpul montarii şi demontarii rotilor;
- cunoştinţe despre construcţia, montarea, folosirea şi întreţinerea pneurilor;
- cunoştinţe privind sistemele de franare şi dispozitivele de remorcare;
- cunoştinţe privind întreţinerea şi repararea vehiculelor.
2. Cunoştinţe generale în domeniul transporturilor rutiere:
- cunoştinţe generale privind geografia României şi a Europei şi de utilizare a hartilor rutiere;
- cunoştinţe privind folosirea economicã a autovehiculelor;
- cunoştinţe despre mãsurile ce trebuie luate dupã un accident sau un incident în ceea ce priveşte asigurarea automobilului;
- cunoştinţe privind legislaţia nationala şi internationala aplicabilã tipului de transport de persoane;
- cunoştinţe despre condiţiile impuse pentru vehicule în trafic naţional şi internaţional de persoane;
- cunoştinţe privind rãspunderea conducatorului auto care transporta persoane;
- cunoaşterea documentelor referitoare la vehicule şi pasageri, cerute în cazul transportului de cãlãtori naţional şi internaţional.
3. Experienta practica în conducerea şi manevrarea autovehiculelor de transport de persoane şi de folosire a dispozitivelor de remorcare.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016