Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 20 decembrie 2002  de autorizare a centrelor de pregatire si perfectionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere - din Normele de autorizare a functionarii centrelor de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 20 decembrie 2002 de autorizare a centrelor de pregatire si perfectionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere - din Normele de autorizare a functionarii centrelor de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 21 februarie 2003
PARTEA a II-a

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Centrele de pregãtire şi perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere, denumite în continuare centre de pregãtire şi perfecţionare, intregesc cadrul naţional de organizare şi efectuare a transporturilor rutiere în condiţii de siguranta şi de asigurare a unui mediu concurential normal.
ART. 2
Autorizarea centrelor de pregãtire şi perfecţionare se face prin eliberarea unei autorizaţii în condiţiile prezentelor norme.
ART. 3
(1) Pregãtirea personalului din domeniul transporturilor rutiere se poate efectua numai în cadrul centrelor de pregãtire şi perfecţionare autorizate în acest sens de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei prin Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
(2) În cadrul centrelor de pregãtire şi perfecţionare procesul de pregãtire se va desfasura conform regulamentului de funcţionare al acestora şi programelor de pregãtire, elaborate conform reglementãrilor specifice în vigoare.
(3) Stabilirea modalitatii de organizare şi efectuare a examinãrii persoanelor care au absolvit cursuri de pregãtire sau perfecţionare se va face conform reglementãrilor specifice în vigoare.
(4) Tipurile de cursuri specifice funcţiilor din domeniul transporturilor rutiere, pentru care este prevãzutã obligativitatea deţinerii unui certificat de pregãtire profesionalã eliberat de autoritatea competenta, sunt prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme.
(5) Un centru de pregãtire şi perfecţionare profesionalã a personalului din domeniul transporturilor rutiere poate fi autorizat sa desfãşoare unul sau mai multe tipuri din cursurile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 4
Nu sunt supuse prevederilor prezentelor norme centrele de pregãtire şi perfecţionare care funcţioneazã în cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, precum şi în celelalte instituţii componente ale sistemului naţional de apãrare, pentru nevoile proprii.

CAP. 2
Condiţii de autorizare

ART. 5
Pentru autorizarea unui centru de pregãtire şi perfecţionare, din statutul solicitantului persoana juridicã trebuie sa reiasã explicit ca obiectul de activitate consta în activitãţi de pregãtire prin cursuri de calificare şi recalificare, precum şi activitãţi de perfecţionare în domeniul transporturilor rutiere.
ART. 6
(1) În vederea autorizãrii solicitantul trebuie sa aibã incadrata cu contract de munca o persoana care sa conducã permanent şi efectiv activitatea centrului de pregãtire şi perfecţionare şi care sa-l reprezinte în relaţia cu autoritãţile.
(2) Persoana care conduce permanent şi efectiv activitatea centrului de pregãtire şi perfecţionare rãspunde de asigurarea condiţiilor de pregãtire, având obligaţia:
- sa menţinã în permanenta funcţionalitate dotãrile aferente;
- sa supravegheze respectarea programei de pregãtire;
- sa ţinã evidenta tuturor persoanelor care au urmat cursuri;
- sa ţinã evidenta examinarilor, precum şi a rezultatelor acestora.
ART. 7
(1) Autorizarea centrelor de pregãtire şi perfecţionare se face de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere numai dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) de onorabilitate;
b) de capacitate financiarã şi baza materialã;
c) de competenta profesionalã.
(2) Se considera îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. a) dacã persoana care conduce permanent şi efectiv activitatea centrului de pregãtire şi perfecţionare nu a fost condamnata pentru infracţiuni care o fac incompatibilã cu aceasta activitate şi/sau nu a fost declarata necorespunzãtoare de cãtre autoritatea competenta.
(3) Se considera îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) dacã solicitantul face dovada îndeplinirii condiţiilor minime, dupã cum urmeazã:
- deţine în proprietate, închiriate pentru filialele teritoriale sau în folosinta exclusiva şi permanenta spaţii adecvate desfãşurãrii activitãţii: sali de curs, spaţiu destinat activitãţii de secretariat, arhiva şi evidente, grupuri sanitare etc.;
- deţine dotãrile tehnico-didactice minime; de asemenea, în funcţie de tipul cursurilor pentru care se solicita autorizarea, se vor prezenta şi echipamente/materiale specifice, necesare pregãtirii.
(4) Se considera îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. c) dacã persoana care conduce permanent şi efectiv activitatea centrului de pregãtire şi perfecţionare este titulara a unei diplome de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior tehnic în specialitatea transporturi rutiere, iar în cazul lectorilor, dacã persoana este posesoarea unui certificat/atestat profesional de lector obţinut în urma absolvirii unor cursuri de pregãtire, corespunzãtor specificului cursului pe care îl va preda.

CAP. 3
Eliberarea autorizaţiei pentru centrele de pregãtire şi perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere

ART. 8
(1) În vederea eliberãrii autorizaţiei solicitantul va depune la Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere un dosar care trebuie sa cuprindã, în copie şi în original, pentru verificarea conformitatii, urmãtoarele documente:
a) cerere;
b) actul de înfiinţare şi statutul din care sa rezulte explicit ca activitatea de pregãtire prin cursuri de calificare şi recalificare, precum şi activitatea de perfecţionare în domeniul transporturilor rutiere este obiect de activitate al solicitantului;
c) actul de proprietate (sau contractul de închiriere în cazul filialelor teritoriale) pentru spaţiile care îndeplinesc condiţiile minime prevãzute în prezentele norme pentru desfãşurarea activitãţii de pregãtire şi perfecţionare profesionalã;
d) lista cuprinzând dotãrile tehnico-didactice minime, respectiv aparat de retroproiectie, ecran, telefon, fax, copiator, echipamente de calcul (PC) - minimum 20 de ansambluri (unitate centrala + monitor), trusa ADR în cazul predãrii cursului referitor la transportul rutier al mãrfurilor periculoase;
e) regulamentul de organizare şi funcţionare propriu;
f) programa de pregãtire;
g) avizele de funcţionare corespunzãtoare (sanitare, P.S.I., protecţia muncii), eliberate de instituţiile abilitate;
h) pentru persoana care conduce permanent şi efectiv activitatea centrului de pregãtire şi perfecţionare se vor depune:
- diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior tehnic în specialitatea transporturi rutiere şi un certificat/atestat profesional de lector obţinut în urma absolvirii unor cursuri de pregãtire;
- contractul de munca;
- decizia de numire;
- cazierul judiciar;
- cartea de munca (în copie) din care sa rezulte ca a activat minimum 3 ani în domeniul transporturilor rutiere;
i) pentru lectorii care vor preda cursuri de specialitate se vor depune:
- diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior în specialitatea tipului de curs pe care îl va preda şi certificatul/atestatul profesional de lector obţinut în urma absolvirii unor cursuri de pregãtire;
- contractul de munca sau convenţia civilã de prestãri de servicii;
- cazierul judiciar.
(2) În termen de 15 zile de la înregistrarea solicitãrii personalul Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere analizeazã dosarul şi verifica la sediul solicitantului dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentele norme.
(3) În termen de 30 de zile de la înregistrarea solicitãrii Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere va elibera autorizaţia centrului de pregãtire şi perfecţionare dacã se constata îndeplinirea condiţiilor prevãzute sau comunica în scris refuzul motivat, dupã caz.
ART. 9
(1) Autorizaţia centrului de pregãtire şi perfecţionare se acorda pentru o perioada de 5 ani. Modelul autorizaţiei este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme.
(2) Autorizaţia centrului de pregãtire şi perfecţionare se vizeazã anual de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere. Viza anuala se acorda numai dupã verificarea:
- menţinerii condiţiilor iniţiale care au stat la baza eliberãrii autorizaţiei;
- reactualizarii, dupã caz, a documentelor;
- respectãrii programei de pregãtire avizate în condiţiile legii.
(3) Contestaţia în legatura cu refuzul eliberãrii autorizaţiei sau vizarii acesteia se depune în termen de 15 zile de la comunicare la secretarul de stat care coordoneazã activitatea Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
(4) Rãspunsul la contestaţie se va comunica în termen de 30 de zile de la înregistrare.
ART. 10
În termen de 3 ani de la data obţinerii autorizãrii centrele de pregãtire şi perfecţionare care organizeazã cursuri au obligaţia sa certifice sistemul calitãţii serviciului, conform cerinţelor standardului SREN ISO 9001/2001.
ART. 11
Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei se comunica Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere. Pierderea sau sustragerea autorizaţiei se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, urmând ca Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere sa elibereze un duplicat al acesteia, în termen de 15 zile de la data publicãrii anunţului.

CAP. 4
Retragerea şi anularea autorizaţiei

ART. 12
(1) Retragerea autorizaţiei se face de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere, în urmãtoarele cazuri:
a) când centrul de pregãtire şi perfecţionare nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza acordãrii autorizaţiei;
b) când reclamaţiile adresate în scris Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere privind calitatea procesului de instruire se confirma, iar deţinãtorul autorizaţiei nu a remediat aceste deficiente;
c) când procesul de pregãtire nu se desfãşoarã conform programelor de pregãtire aprobate de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
(2) Reacordarea autorizaţiei se face, la cerere, dupã ce deţinãtorul face dovada ca au fost remediate cauzele care au stat la baza retragerii acesteia.
ART. 13
Anularea autorizaţiei se dispune de cãtre conducerea Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere la a treia retragere sau în urmãtoarele cazuri:
a) când s-au falsificat documente privind evidentele şi rezultatele pregãtirilor efectuate;
b) când deţinãtorul autorizaţiei îşi înceteazã activitatea.
ART. 14
(1) Impotriva mãsurii de retragere sau anulare a autorizaţiei se poate face contestaţie, în termen de 15 zile de la data retragerii sau anulãrii, la secretarul de stat care coordoneazã domeniul rutier.
(2) Rãspunsurile la contestaţiile cu privire la retragerea sau anularea autorizaţiei se vor comunica partii interesate în termen de 30 de zile de la înregistrare.

CAP. 5
Controlul centrelor de pregãtire şi perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere

ART. 15
(1) În scopul vizarii anuale a autorizaţiei personalul Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere va efectua controlul îndeplinirii condiţiilor de funcţionare a centrelor de pregãtire şi perfecţionare.
(2) Controlul îndeplinirii condiţiilor de funcţionare a centrelor de pregãtire şi perfecţionare se va efectua şi la sesizãri sau prin dispoziţii exprese din partea conducerii Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(3) Tematica minima de control va cuprinde:
- verificarea menţinerii condiţiilor iniţiale care au stat la baza acordãrii autorizaţiei;
- verificarea modului de desfãşurare a procesului de pregãtire;
- verificarea respectãrii programei de pregãtire corespunzãtoare cursurilor predate;
- verificarea evidentelor cu privire la personalul pregãtit şi a evidentelor rezultatelor obţinute în urma examinarilor.
(4) Controlul desfãşurãrii activitãţii centrelor de pregãtire şi perfecţionare se va efectua de cãtre personalul autorizat al Direcţiei generale de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 16
Evidenta centrelor de pregãtire şi perfecţionare autorizate se va tine de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
ART. 17
Evidenta personalului pregãtit se va tine de cãtre centrele de pregãtire şi perfecţionare pe registre unice, numerotate, înregistrate şi avizate de cãtre Direcţia generalã de reglementãri şi calitatea serviciilor în transporturile rutiere.
ART. 18
Centrele de pregãtire şi perfecţionare autorizate au obligaţia de a arhiva pentru o perioada de 5 ani registrele, testele şi formularele de înregistrare a rezultatelor examinarilor, în copie sau în original, dupã caz.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

TIPURILE
de cursuri specifice funcţiilor din domeniul transporturilor rutiere, pentru care este prevãzutã obligativitatea deţinerii unui certificat de pregãtire profesionalã

1. Curs de pregãtire şi perfecţionare profesionalã pentru persoane desemnate sa conducã permanent şi efectiv activitãţi de transport rutier
2. Curs de pregãtire şi perfecţionare profesionalã pentru instructori de conducere auto
3. Curs de pregãtire şi perfecţionare profesionalã pentru profesori de legislaţie rutiera
4. Curs de pregãtire şi perfecţionare profesionalã pentru consilieri de siguranta pentru transportul rutier al mãrfurilor periculoase
5. Curs de pregãtire şi perfecţionare profesionalã pentru conducãtorii auto care efectueazã transporturi rutiere de mãrfuri periculoase.


ANEXA 2
-------
la norme
--------
(fata)




ROMÂNIA

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI

DIRECŢIA GENERALĂ DE REGLEMENTĂRI ŞI CALITATEA
SERVICIILOR ÎN TRANSPORTURILE RUTIERE


AUTORIZAŢIE


- CENTRUL DE PREGĂTIRE ŞI PERFECŢIONARE A PERSONALULUI
DIN DOMENIUL TRANSPORTURILOR RUTIERE -


Persoana juridicã ......................................... este autorizata sa desfãşoare activitãţi de pregãtire prin cursuri de calificare şi recalificare, precum şi activitãţi de perfecţionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere.

Valabilã de la ..................... pana la .................. numai în condiţiile vizarii anuale.


Data emiterii ...................


Emitent,
.......................
Semnatura şi ştampila



Seria ........ nr. ...........


(verso)

Vize anuale:


┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │ │ │ │ │
│ Valabil pana │ Valabil pana │ Valabil pana │ Valabil pana │ Valabil pana │
│ la data de │ la data de │ la data de │ la data de │ la data de │
│ │ │ │ │ │
│ .......... │ ............ │ ........... │ ............ │ ........... │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ Semnatura │ Semnatura │ Semnatura │ Semnatura │ Semnatura │
│ │ │ │ │ │
│ .......... │ ............ │ ........... │ ............ │ ........... │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ Ştampila │ Ştampila │ Ştampila │ Ştampila │ Ştampila │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘



Tipul cursului:

1. ..........................................................
2. ..........................................................
3. ..........................................................
4. ..........................................................
5. ..........................................................


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016