Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORME din 20 decembrie 2002 cu privire la stabilirea conditiilor de calitate ale zaharului din sfecla de zahar cumparat de organismul de interventie
ART. 1 Prezentele norme se referã la stabilirea condiţiilor de calitate ale zahãrului din sfecla de zahãr cumpãrat de organismul de intervenţie. ART. 2 Zahãrul este preluat de organismul de intervenţie numai dacã corespunde cerinţelor calitative stabilite în aceste norme.
CAP. 2 Calitatea zahãrului, cerinţe generale şi cerinţe specifice
ART. 3 În sensul prezentelor norme, zahãrul preluat la intervenţie trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele caracteristici: 1. cerinţe generale: - sa fie produs în cadrul aceleiaşi campanii de comercializare; - sa fie zahãr cristal; - zahãrul alb trebuie sa fie de calitate comercialã şi vandabil, cu un conţinut de umiditate egal sau inferior lui 0,06% şi sa curgã liber; 2. cerinţe specifice. ART. 4 Zahãrul oferit la intervenţie se clasifica în 4 categorii: 1. Zahãrul alb de categoria 1 este de calitate superioarã calitãţii-tip, de calitate corespunzãtoare, uscat, cristale cu granulatie omogenã, liber-curgãtoare şi are caracteristicile: a) umiditate maximum 0,06%; b) conţinut de zahãr invertit maximum 0,04%; c) numãr de puncte maximum 8, dar nu mai mult de: ● 6 pentru conţinutul de cenusa; ● 4 pentru tipul de culoare; ● 3 pentru coloratie în soluţie. Numãrul de puncte se determina conform prevederilor din Normele cu privire la stabilirea calitãţii-tip a produselor de baza din industria zahãrului, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrului pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperatie şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 180/374/398/2001. 2. Zahãrul alb de categoria a 2-a este zahãrul de calitatetip ale cãrui caracteristici sunt stabilite în normele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrului pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperatie şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 180/374/398/2001. 3. Zahãrul alb de categoria a 3-a este produsul de calitate corespunzãtoare, uscat, în cristale de granulatie omogenã, liber-curgãtoare, având urmãtoarele caracteristici: a) polarizatie minimum 99,7%; b) umiditate maximum 0,06%; c) conţinut de zahãr invertit maximum 0,04%; d) tipul de culoare maximum 6 puncte. 4. Zahãrul alb de categoria a 4-a cuprinde zahãrul care nu este inclus în categoriile 1, 2 şi 3.
CAP. 3 Dispoziţii finale
ART. 5 Prezentele norme sunt compatibile cu regulamentele comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Regulamentului CEE nr. 2.103/1977, care stabileşte reguli detaliate pentru cumpãrarea de cãtre agenţiile de intervenţie a zahãrului obţinut din sfecla de zahãr şi trestie de zahãr, recoltate în Comunitatea Europeanã.
────────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email