Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 16 mai 2001  cu privire la natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 16 mai 2001 cu privire la natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 582 din 17 septembrie 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã la condiţiile privind natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare.
ART. 2
Produsele menţionate la art. 1 se comercializeazã numai dacã respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme.

CAP. 2
Definiţii, conţinut şi caracteristici

ART. 3
În sensul prezentelor norme, extractele de cafea şi cicoare trebuie sa corespundã denumirilor, definitiilor şi caracteristicilor prezentate la art. 5 şi 6.
ART. 4
Denumirile produselor enumerate la art. 5 şi 6 se aplica numai produselor menţionate şi definite în acestea.
ART. 5
(1) Extract de cafea, extract de cafea solubila, cafea solubila sau cafea instant reprezintã produsul concentrat obţinut prin extracţie din boabe de cafea prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa.
(2) Nu este permisã adãugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza.
(3) Extractul de cafea conţine numai constituentii aromatici şi solubili ai cafelei, cu excepţia substanţelor insolubile şi a uleiurilor insolubile derivând din cafea, care din punct de vedere tehnic nu pot fi indepartate.
(4) Conţinutul de cafea pe baza de substanta uscata se încadreazã în urmãtoarele limite şi caracteristici:



a) extract de cafea uscata minimum 95% din greutate;
b) extract de cafea pasta 70%-85% din greutate;
c) extract lichid de cafea 15%-55% din greutate;



d) extractul de cafea sub forma lichidã poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate în procent de maximum 12% din greutate;
e) extractul de cafea sub forma solida sau sub forma de pasta nu trebuie sa conţinã alte substanţe în afarã celor derivate din extractul de cafea.
ART. 6
(1) Extractul de ciocare, cicoarea solubila sau cicoarea instant reprezintã produsul concentrat obţinut prin extractia de cicoare prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa.
(2) Nu este permisã adãugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza.
(3) Prin cicoare se înţelege rãdãcinile de Cichorium Intybus L., curatate corespunzãtor pentru a fi uscate şi prajite; nu este permisã utilizarea acestor rãdãcini la producerea de cicoare "Witloof" destinatã preparãrii bãuturilor.
(4) Conţinutul de cicoare pe baza de substanta uscata se încadreazã în urmãtoarele limite:



a) extract de cicoare uscata minimum 95% din greutate;
b) extract de cicoare sub
forma de pasta 70%-85% din greutate;
c) extract de cicoare sub
forma lichidã 25%-55% din greutate;



d) extractul de cicoare sub forma lichidã poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate, în procent de maximum 35% din greutate;
e) extractul de cicoare sub forma solida sau de pasta poate conţine maximum 1% din greutate substanţe ce nu deriva din cicoare.
ART. 7
Denumirile la care se face referire la art. 5 şi 6 sunt suplimentate, dupã caz, cu urmãtorii termeni:
1. "pasta" sau "sub forma de pasta";
2. "lichid" sau "sub forma lichidã";
3. "concentrat" în urmãtoarele situaţii:
a) pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c), dacã conţinutul de cafea pe baza de substanta uscata reprezintã mai mult de 25% din greutate;
b) pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. c), dacã conţinutul de cicoare pe baza de substanta uscata reprezintã mai mult de 45% din greutate.

CAP. 3
Etichetare

ART. 8
Pentru produsele definite la art. 5 alin. (1), dacã conţinutul de cofeina anhidra nu depãşeşte 0,3% din greutatea conţinutului de cafea pe baza de substanta uscata, pe eticheta se va înscrie termenul "decofeinizata" în acelaşi camp vizual cu descrierea comercialã.
ART. 9
Pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c) şi la art. 6 alin. (4) lit. c), pe eticheta se va înscrie termenul "cu...", "conservat cu..." sau "cu adaos de..." ori "prajita cu...", urmat de denumirea tipului de zahãr utilizat; aceasta informaţie trebuie sa fie în acelaşi camp vizual cu descrierea comercialã.
ART. 10
Pentru produsele definite al art. 5 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie sa indice conţinutul minim de cafea pe baza de substanta uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit.
ART. 11
Pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie sa indice conţinutul minim de cicoare pe baza de substanta uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 12
Prezentele norme nu se aplica produsului "cafea prajita solubila".
ART. 13
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 1999/4/1999.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016