Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 martie 2006  privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari generale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 14 martie 2006 privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari generale

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 299 din 3 aprilie 2006


I. Definiţii
ART. 1
În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. rezerva tehnicã brutã reprezintã rezerva tehnicã calculatã înainte de cedãrile în reasigurare;
2. rezerva tehnicã netã reprezintã rezerva tehnicã calculatã dupã cedãrile în reasigurare.
II. Determinarea marjei de solvabilitate disponibile
ART. 2
Asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurãri generale au obligaţia sã deţinã permanent o marjã de solvabilitate disponibilã, corespunzãtoare activitãţii desfãşurate de cãtre aceştia, cel puţin egalã cu marja de solvabilitate minimã calculatã în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
ART. 3
(1) La stabilirea marjei de solvabilitate disponibile asigurãtorul care practicã asigurãri generale va face diferenţa dintre valoarea activelor şi a obligaţiilor care urmeazã sã fie luate în considerare potrivit alin. (2) şi (3).
(2) Valoarea activelor care se iau în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asigurãtorului care practicã asigurãri generale se determinã scãzând din valoarea totalã a activelor urmãtoarele: valoarea activelor necorporale, valoarea acţiunilor necotate, valoarea activelor corespunzãtoare pãrţii din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare şi valoarea activelor asupra cãrora s-au creat sarcini (gaj, ipotecã etc.).
(3) Valoarea obligaţiilor care se iau în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asigurãtorului care practicã asigurãri generale se determinã însumând: 50% din valoarea datoriilor subordonate, valoarea rezervelor tehnice (cu excepţia rezervei de egalizare şi a rezervei de catastrofã) nete aferente asigurãrilor generale, valoarea provizioanelor pentru riscuri şi cheltuieli, valoarea depozitelor primite de la reasigurãtori şi valoarea datoriilor, cu excepţia împrumuturilor din emisiuni de obligaţiuni.
(4) Evaluarea activelor şi a obligaţiilor asigurãtorului care practicã asigurãri generale, luate în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile, are la bazã valorile acestora reflectate în evidenţele contabile.
(5) Pentru activele asupra cãrora s-au creat sarcini se va transmite o notã explicativã cu privire la fiecare activ grevat, perioada pentru care nu poate fi liber de sarcini, societatea pentru care se garanteazã cu acest activ şi orice alte informaţii pe care asigurãtorul le considerã utile.
III. Determinarea marjei de solvabilitate minime
ART. 4
(1) În vederea determinãrii marjei de solvabilitate minime pentru activitatea de asigurãri generale se vor lua în considerare urmãtoarele elemente:
a) primele brute subscrise în ultimele 12 luni calendaristice anterioare datei raportãrii, aferente activitãţii de asigurãri directe [PBS(ad)], la care se adaugã cele aferente acceptãrilor în reasigurare [PBS(r)]; din acestea se scad primele anulate (PA), iar la rezultatul astfel obţinut se aplicã un coeficient de 18% pentru sumele a cãror valoare este de pânã la echivalentul a 5.000.000 euro, respectiv de 16% pentru sumele a cãror valoare depãşeşte echivalentul a 5.000.000 euro, la cursul de referinţã al Bãncii Naţionale a României din ultima zi lucrãtoare a perioadei de raportare.
Rezultatul se pondereazã cu un coeficient obţinut din raportarea daunelor nete, la care se adaugã variaţia rezervei de daune, aferentã ultimului an financiar, la daunele brute, la care se adaugã variaţia rezervei de daune, aferentã ultimului an financiar. Coeficientul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%;
b) media daunelor plãtite în ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportãrii, aferente asigurãrilor directe [DP(ad)], la care se adaugã media daunelor plãtite în ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportãrii, aferente acceptãrilor în reasigurare [DP(r)], şi totalul rezervei brute de daune la sfârşitul ultimei luni din perioada de 36 de luni [RD(sf)]. Din acest total se scade media pe ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportãrii a daunelor recuperate de la terţi prin subrogarea în drepturile asiguraţilor (DR) şi rezerva de daune la începutul perioadei de 36 de luni [RD(i)], iar la rezultatul astfel obţinut se aplicã un coeficient de 26% pentru sumele a cãror valoare nu depãşeşte echivalentul a 3.000.000 euro, respectiv de 23% pentru sumele a cãror valoare depãşeşte echivalentul a 3.000.000 euro, la cursul de referinţã al Bãncii Naţionale a României din ultima zi lucrãtoare a perioadei de raportare. Rezultatul se pondereazã cu un coeficient obţinut din raportarea daunelor nete, la care se adaugã variaţia rezervei de daune, aferentã ultimului an financiar, la daunele brute, la care se adaugã variaţia rezervei de daune, aferentã ultimului an financiar. Coeficientul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%.
(2) Marja de solvabilitate minimã va fi consideratã cea mai mare dintre valorile obţinute prin calculele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b).
IV. Dispoziţii finale
ART. 5
(1) Asigurãtorul este obligat sã îşi determine permanent marja de solvabilitate disponibilã şi cel puţin semestrial marja de solvabilitate minimã, pe baza datelor din raportãrile financiare, şi sã transmitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, la sfârşitul fiecãrui exerciţiu financiar, un formular de raportare privind marja de solvabilitate disponibilã şi marja de solvabilitate minimã, conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
(2) Asigurãtorul este obligat sã aducã la cunoştinţã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în timpul anului, în termen de douã zile lucrãtoare de la constatare, diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul marjei minime.
ART. 6
În conformitate cu <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiarã şi falimentul societãţilor de asigurare, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, societatea de asigurare este obligatã sã îşi determine şi sã comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în termen de 48 de ore de la solicitare, situaţia financiarã, precum şi marja de solvabilitate minimã ale acesteia. Informaţiile solicitate se transmit însoţite de o declaraţie a reprezentantului legal al societãţii de asigurare, datã pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de Codul penal pentru infracţiunile de înşelãciune şi fals în declaraţii, prin care se atestã cã datele comunicate sunt corecte şi conforme cu realitatea.
ART. 7
Fãrã a se putea aduce atingere prevederilor art. 5 şi 6, prima raportare privind marja de solvabilitate disponibilã şi marja de solvabilitate minimã se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru exerciţiul financiar 2005.
ART. 8
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 70 şi urmãtoarele din Legea nr. 503/2004 .
ART. 9
La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abrogã <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 10/2001 pentru punerea în aplicare a Normelor privind limita minimã a marjei de solvabilitate a asigurãtorilor care practicã asigurãri generale şi metodologia de calcul a acesteia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 22 ianuarie 2002, şi art. 14 din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri generale, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.111/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005.
ART. 10
Prezentele norme intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi îşi vor înceta aplicarea la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.


ANEXĂ
la norme

Formulare de raportare privind marja de solvabilitate minimã
şi marja de solvabilitate disponibilã pentru asigurãrile generale

Marja de solvabilitate disponibilã


Lei
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│X = Marja de solvabilitate disponibilã = C - D │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│A = total active, potrivit situaţiilor financiare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│B = active care nu se iau in considerare = B1 + B2 + B3 + B4 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│B1 = active necorporale │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│B2 = actiuni necotate │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│B3 = partea din rezervele tehnice aferentã contractelor cedate │ │
│ în reasigurare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│B4 = activele asupra carora s-au creat sarcini │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│C = activele care se iau in considerare la stabilirea marjei de │ │
│ solvabilitate disponibile = A - B │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D = total obligatii care se iau in considerare = D1 + D2 + D3 + D4 + D5│ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D1 = 0,5 * valoarea datoriilor subordonate │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D2 = rezerve tehnice (cu excepţia rezervei de egalizare şi a rezervei │ │
│ de catastrofã) nete │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D3 = provizioane pentru riscuri şi cheltuieli │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D4 = depozite primite de la reasigurãtori │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D5 = datorii, cu excepţia împrumuturilor din emisiuni de obligatiuni │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

Marja de solvabilitate minimã

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│Y = Marja de solvabilitate minimã = max (H;J) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│PBS(ad) = prime brute subscrise, aferente activitãţii de asigurare │ │
│ directã │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│PBS(r) = prime brute subscrise, aferente acceptãrilor in reasigurare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│PA = prime anulate │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│M = PBS(ad) + PBS(r) - PA │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│t1 = echivalentul în lei a 5 milioane euro, la cursul de referinţã al │ │
│ Bãncii Naţionale a României din ultima zi lucratoare a perioadei │ │
│ de raportare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│a1 = raportul dintre daunele nete plãtite, la care se adaugã variaţia │ │
│ rezervei de daunã şi daunele brute plãtite, la care se adaugã │ │
│ variaţia rezervei de dauna │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│a = max(a1; 0,5) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│H = a * [min(t1; M) * 0,18 + max(M - t1; 0) * 0,16] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│DP(ad) = media daunelor plãtite în ultimele 36 de luni calendaristice │ │
│ anterioare datei raportãrii, aferente asigurãrilor directe │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│DP(r) = media daunelor plãtite în ultimele 36 de luni calendaristice │ │
│ anterioare datei raportãrii, aferente acceptãrilor în │ │
│ reasigurare │ │ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│RD(sf) = totalul rezervei brute de daune la sfârşitul ultimei luni din │ │
│ perioada de 36 de luni │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│DR = media pe ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei │ │
│ raportãrii a daunelor recuperate de la terţi prin subrogarea în │ │
│ drepturile asiguraţilor │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│RD(i) = rezerva de daune la începutul perioadei de 36 de luni │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│N = DP(ad) + DP(r) + RD(sf) - DR - RD(i) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│t2 = echivalentul în lei a 3 milioane euro, la cursul de referinţã al │ │
│ Bãncii Naţionale a României din ultima zi lucratoare a perioadei │ │
│ de raportare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│J = a * [min(t2; N) * 0,26 + max(N - t2; 0) * 0,23] │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016