Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 mai 2003  cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 14 mai 2003 cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 661 din 18 septembrie 2003
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În sensul prezentelor norme, produsele din cacao şi ciocolata reprezintã produsele destinate consumului uman definite în anexa nr. 1.
ART. 2
Produsele menţionate în anexa nr. 1 sunt oferite spre vânzare numai dacã sunt în conformitate cu definiţiile şi cu regulile stabilite în prezentele norme.

CAP. II
Natura, conţinutul, originea, fabricarea

ART. 3
(1) Denumirile enumerate în anexa nr. 1 se aplica numai produselor definite la numãrul respectiv şi trebuie utilizate în comerţ pentru descrierea acestora.
(2) Prevederile alin. (1) nu afecteazã totuşi anumite denumiri combinate sub care se vinde produsul, acolo unde acestea se utilizeazã suplimentar, în conformitate cu uzanta comercialã, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1.
ART. 4
La fabricarea produselor din ciocolata specificate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 şi 9 din anexa nr. 1 pot fi adãugate grãsimi vegetale, altele decât untul de cacao, asa cum sunt definite şi enumerate în anexa nr. 2. Procentul adãugat de grãsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, dupã scãderea din masa totalã a celorlalte ingrediente folosite în conformitate cu anexa nr. 1 lit. B, fãrã a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanta uscata de cacao.

CAP. III
Etichetarea şi marcarea

ART. 5
Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica produselor definite în anexa nr. 1, produse ce sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu urmãtoarele menţiuni suplimentare, care sa fie vizibile, lizibile şi inteligibile:
a) denumirea produselor în cazul produselor definite la lit. A din anexa nr. 1; în cazul produselor definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 7 şi 10 din anexa nr. 1, care sunt comercializate asortate, denumirile sub care se vand produsele pot fi înlocuite prin "ciocolata asortata" sau "ciocolata asortata umpluta" ori alte asemenea denumiri. În acest caz poate fi o singura lista a ingredientelor pentru toate produsele asortate;
b) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2c), 2d), 3, 4, 5, 8 şi 9 din anexa nr. 1 eticheta trebuie sa conţinã o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanta uscata, prin declaraţia "substanta uscata de cacao ...% minimum";
c) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2b) şi 2d) (a doua parte a frazei) din anexa nr. 1, se indica conţinutul de unt de cacao;
d) pentru produsele din ciocolata specificate în art. 4, care conţin grãsimi vegetale, altele decât untul de cacao, pe eticheta se menţioneazã utilizarea acestor grãsimi, prin declaraţia "conţine şi alte grãsimi vegetale pe lângã untul de cacao". Aceasta declaraţie trebuie sa fie în acelaşi camp vizual cu lista de ingrediente, clar separatã de aceasta lista, scrisã cu litere de aceeaşi mãrime şi grosime ca şi denumirea sub care se vinde produsul, alãturatã; denumirea sub care se vinde produsul poate aparea şi în alta parte fãrã a incalca aceasta cerinta.
ART. 6
Denumirile sub care se vand produsele "ciocolata", "ciocolata cu lapte" şi ciocolata "cuvertura", specificate în anexa nr. 1, pot fi completate cu menţiuni sau calificative referitoare la criteriile de calitate care prevãd ca produsul conţine:
a) în cazul ciocolatei, minimum 43% substanta uscata totalã de cacao, inclusiv minimum 26% unt de cacao;
b) în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% substanta uscata totalã de cacao şi minimum 18% substanta uscata din lapte obţinutã prin deshidratarea parţialã sau totalã a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, care include minimum 4,5% grasime din lapte;
c) în cazul ciocolatei "cuvertura", minimum 16% substanta uscata de cacao degresata.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 7
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2000/36.
ART. 8
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

A. DENUMIRI COMERCIALE, DEFINIŢII ŞI CARACTERISTICI
În sensul prezentelor norme, se aplica urmãtoarele denumiri sub care se vand produsele:
1. Unt de cacao - grasimea obţinutã din boabele de cacao sau pãrţi din acestea şi care prezintã conţinut de substanta nesaponificabila, determinata cu ajutorul eterului de petrol, de maximum 0,5%, cu excepţia untului de cacao de presa, unde acest conţinut este de maximum 0,35%, iar conţinutul de acizi grasi liberi este de maximum 1,75% (exprimat în acid oleic).
2. a) Cacao pudra, cacao - produsul obţinut din transformarea boabelor de cacao care au fost curatate, decojite şi prajite în pudra şi care conţine minimum 20% unt de cacao, raportat la conţinutul de substanta uscata, şi maximum 9% umiditate.
b) Cacao cu conţinut redus de grasime - pudra de cacao care conţine maximum 20% unt de cacao, raportat la conţinutul de substanta uscata.
c) Ciocolata pudra - produsul care consta dintr-un amestec de cacao şi zaharuri, amestec ce conţine minimum 32% pudra de cacao.
d) Ciocolata de baut, cacao indulcita, pudra de cacao indulcita - produsul care consta dintr-un amestec de cacao pudra şi zaharuri, care conţine minimum 25% pudra de cacao; aceste denumiri trebuie însoţite de sintagma "conţinut redus de grasime" în cazul în care produsul este cu conţinut redus de grasime, asa cum este definit la lit. b).
3. Ciocolata - produsul obţinut din produse de cacao şi zaharuri care, sub rezerva lit. b), conţine minimum 35% substanta uscata totalã de cacao şi care include minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% substanta uscata de cacao fãrã grasime.
a) Aceasta denumire, acolo unde este însoţitã de cuvântul "fidea" sau "fulgi", defineste produsul sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie sa conţinã minimum 32% substanta uscata totalã de cacao, care include minimum 12% unt de cacao şi minimum 14% substanta uscata de cacao fãrã grasime.
b) Când aceasta denumire este însoţitã de cuvântul "cuvertura", produsul trebuie sa conţinã minimum 35% substanta uscata totalã de cacao, care include minimum 31% unt de cacao şi minimum 2,5% substanta uscata de cacao fãrã grasime.
c) Atunci când aceasta denumire este însoţitã de cuvântul "gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului "gianduja"), produsul trebuie obţinut în primul rând din ciocolata cu un conţinut total minim de substanta uscata de cacao de 32%, inclusiv un conţinut minim de substanta uscata de cacao fãrã grasime de 8%, şi, în al doilea rând, din alune fin macinate în cantitãţi în care 100 g de produs sa conţinã minimum 20 g şi maximum 40 g de alune.
Se pot adauga lapte sau/şi substanta uscata din lapte obţinutã prin deshidratarea laptelui în asemenea proporţie încât produsul finit sa conţinã maximum 5% substanta uscata din lapte, precum şi migdale, alune sau alte varietati similare, întregi sau sparte, în cantitãţi care împreunã cu alunele macinate nu depãşesc 60% din masa totalã a produsului.
4. Ciocolata cu lapte - produsul obţinut din produse din cacao, zaharuri şi lapte sau derivati de lapte, care sub rezerva prevederilor pct. 1 lit. b), prezintã urmãtoarele caracteristici: minimum 25% substanta uscata totalã de cacao, minimum 14% substanta uscata din lapte, obţinutã prin deshidratarea parţialã sau totalã a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau din frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fãrã grasime, minimum 3,5% grasime din lapte şi minimum 25% grasime totalã (unt de cacao şi grasime din lapte).
a) Aceasta denumire, atunci când este însoţitã de cuvântul "fidea" sau "fulgi", defineste produsul prezentat sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie sa conţinã minimum 20% substanta uscata totalã de cacao, minimum 12% substanta uscata din lapte, obţinutã prin deshidratarea parţialã sau totalã a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau din frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte şi minimum 12% grasime totalã (unt de cacao şi grasime din lapte).
b) Când aceasta denumire este însoţitã de cuvântul "cuvertura", produsul trebuie sa conţinã minimum 31% grãsimi totale (unt de cacao şi grasime din lapte).
c) Atunci când aceasta denumire este însoţitã de cuvântul "gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului "gianduja") ciocolata cu lapte şi alune, produsul trebuie sa fie obţinut în primul rând din ciocolata cu lapte cu un conţinut minim de 10% substanta uscata din lapte, obţinutã prin deshidratarea parţialã sau totalã a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grãsimi din lapte şi, în al doilea rând, din alune fin macinate în asemenea cantitãţi încât 100 g de produs sa conţinã minimum 15 g şi maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele şi alte varietati similare se pot adauga, întregi sau maruntite, în cantitãţi care împreunã cu alunele macinate sa nu depãşeascã 60% din masa totalã a produsului.
d) Dacã în denumirea produsului cuvântul "lapte" este înlocuit de cuvântul "frisca" sau "lapte degresat", produsul trebuie sa aibã un conţinut de grasime din lapte de minimum 5,5%, respectiv maximum 1%.
5. Ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte - produsul obţinut din produse de cacao, zaharuri şi lapte sau derivate din lapte şi care conţine: minimum 20% substanta uscata totalã de cacao, minimum 20% substanta uscata din lapte, obţinutã prin deshidratarea parţialã sau totalã a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau din frisca parţial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fãrã grasime, minimum 5% grasime din lapte şi minimum 25% grãsimi totale (unt de cacao şi grasime din lapte).
6. Ciocolata alba - produsul obţinut din unt de cacao, lapte sau derivate din lapte şi zaharuri, care conţine minimum 20% unt de cacao şi minimum 14% substanta uscata din lapte, obţinutã prin deshidratarea parţialã sau totalã a laptelui integral, parţial ori complet degresat, din frisca sau frisca parţial sau total deshidratata, unt ori grasime din lapte, din care minimum 3,5% este grasime din lapte.
7. Ciocolata umpluta, ciocolata cu umplutura de..., ciocolata cu interior din... - produsul umplut a cãrui parte exterioarã consta din unul dintre produsele definite la pct. 3, 4, 5 şi 6, cu excepţia produselor al cãror interior consta din produse de panificatie, patiserie, biscuiti sau inghetata. Proporţia de invelis de ciocolata al produselor cu aceasta denumire trebuie sa fie de minimum 25% din masa produsului.
8. Ciocolata a la taza - produsul obţinut din produse de cacao, zaharuri şi fãina sau amidon de grâu, orez ori porumb, care conţine minimum 30% substanta uscata totalã de cacao, care include minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% substanta uscata de cacao fãrã grasime şi maximum 8% fãina sau amidon.
9. Ciocolata obişnuitã a la taza - produsul obţinut din produse din cacao, zaharuri şi fãina sau amidon din grâu, orez ori porumb, care conţine minimum 30% substanta uscata de cacao, care include minimum 18% unt de cacao şi minimum 12% substanta uscata de cacao fãrã grasime şi maximum 18% fãina sau amidon.
10. Bomboana de ciocolata sau pralina - produsul de dimensiunea unei singure imbucaturi, care consta din ciocolata umpluta sau o singura ciocolata sau o combinatie de diferite tipuri de ciocolata definite la pct. 3, 4, 5 sau 6 şi alte ingrediente, astfel încât sa reprezinte minimum 25% din masa totalã a produsului.

B. INGREDIENTE OPŢIONALE AUTORIZATE. ADĂUGAREA DE INGREDIENTE
1. Fãrã a incalca prevederile art. 4 din norme şi ale lit. B pct. 2, ingredientele pot fi adãugate produselor de ciocolata definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 şi 9, dar este interzisã adãugarea de grãsimi animale şi a derivatelor lor care nu rezulta exclusiv din lapte şi de fãina, amidon granule sau pudra, care sunt permise numai la produsele definite la lit. A pct. 8 şi 9. Cantitatea acestor ingrediente adãugate nu poate depãşi 40% din masa totalã a produsului finit.
2. La produsele definite la lit. A pct. 2, 3, 4, 5, 6, 8 şi 9 se pot adauga numai acele arome care nu imita gustul ciocolatei sau al grasimii din lapte.

C. CALCULAREA PROCENTELOR
1. Conţinutul minim al produselor menţionate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 şi 9 se calculeazã dupã scãderea masei ingredientelor menţionate la lit. B, iar pentru produsele menţionate la lit. A pct. 7 şi 10 conţinutul minim se calculeazã dupã scãderea masei ingredientelor, precum şi a masei umpluturii.
2. Conţinuturile de ciocolata ale produselor definite la lit. A pct. 7 şi 10 se calculeazã în funcţie de masa totalã a produsului finit, inclusiv umplutura.

D. ZAHARURI
Zaharurile menţionate în prezentele norme nu sunt limitate numai la acele zaharuri cuprinse în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 269/453/81/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 419 din 16 iunie 2003.

ANEXA 2
-------
la norme
--------

GRĂSIMI VEGETALE

1. Grasimile vegetale menţionate la art. 4 al cap. II din norme sunt individuale sau în amestec, echivalente ale untului de cacao, şi trebuie sa respecte urmãtoarele criterii:
a) sunt grãsimi vegetale nonlaurice, bogate în trigliceride de tipul: palmitic- oleic- palmitic, palmitic- oleic- stearic, stearic- oleic- stearic;
b) sunt miscibile în orice proporţie cu untul de cacao şi sunt compatibile cu proprietãţile fizice ale acestuia (punct de topire şi temperatura de cristalizare, viteza de topire pentru faza de temperare);
c) sunt obţinute numai prin procesul de rafinare şi/sau fractionare, care exclud modificãrile enzimatice ale structurii trigliceridelor.
2. În conformitate cu criteriile de mai sus, urmãtoarele grãsimi vegetale, obţinute din plantele ale cãror nume ştiinţifice sunt enumerate mai jos, se pot folosi:
- illipe, grasime de Borneo sau Tengkawang, obţinutã din Shorea spp;
- ulei de palmier obţinut din Elaeis guineensis; Elaeis olifera;
- Sal obţinutã din Shorea robusta;
- Shea obţinutã din Butyrospermum parkii;
- Kokum gurgi obţinutã din Garcinia indica;
- samburi de Mango obţinuţi din Mangifera indica.
Se poate folosi şi uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate la fabricarea inghetatei şi a altor produse similare.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016