Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 14 iunie 2005  privind clasificarea deseurilor radioactive    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 14 iunie 2005 privind clasificarea deseurilor radioactive

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 571 din 4 iulie 2005

CAP. I
Scop şi definiţii

ART. 1
Prezentele norme stabilesc cerinţele privind clasificarea deşeurilor radioactive, inclusiv a combustibilului nuclear uzat.
ART. 2
(1) Prezentele norme sunt emise în temeiul <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vederea detalierii cerinţelor privind clasificarea deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear ars de cãtre Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN.
(2) Prezentele norme sunt, de asemenea, în acord cu prevederile Normelor fundamentale de securitate radiologicã, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 bis din 29 august 2000, ale Normelor fundamentale pentru gospodãrirea în siguranţã a deşeurilor radioactive, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 56/2004 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 4 mai 2004, şi ale Normelor privind eliberarea de sub regimul de autorizare a materialelor rezultate din practici autorizate în domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 62/2004 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 4 mai 2004.
ART. 3
În scopul aplicãrii prezentelor norme, pe lângã termenii şi expresiile care sunt definite în <>Legea nr. 111/1996 , în Normele fundamentale de securitate radiologicã şi în Normele fundamentale privind gospodãrirea în siguranţã a deşeurilor radioactive, în prezentele norme mai sunt utilizaţi termeni şi expresii specifice, ale cãror definiţii sunt date mai jos:
a) depozitare geologicã de adâncime - depozitarea definitivã a deşeurilor într-o instalaţie amplasatã sub pãmânt, la o adâncime de ordinul câtorva sute de metri, într-o formaţiune geologicã stabilã, care asigurã izolarea pe termen lung a radionuclizilor de biosferã. De regulã, depozitarea geologicã va fi utilizatã pentru deşeuri de viaţã lungã şi/sau deşeuri de activitate înaltã;
b) depozitare de suprafaţã - depozitarea definitivã a deşeurilor, cu sau fãrã bariere inginereşti, la sau sub suprafaţa pãmântului, pentru care acoperirea finalã de protecţie are o grosime de ordinul a câţiva metri, sau în caverne la câteva zeci de metri sub suprafaţa pãmântului.
De regulã, deşeuri de viaţã scurtã, de activitate joasã şi medie sunt depozitate definitiv în acest mod;
c) deşeuri de activitate foarte joasã - deşeuri radioactive de viaţã scurtã, a cãror activitate specificã depãşeşte nivelurile de eliberare de sub cerinţele de autorizare, dar al cãror conţinut radioactiv este inferior nivelurilor stabilite de CNCAN pentru definirea deşeurilor de activitate joasã.
Depozitarea definitivã a deşeurilor de activitate foarte joasã necesitã amenajãri mai puţin complexe decât a deşeurilor de activitate joasã de viaţã scurtã;
d) deşeuri de activitate joasã şi medie - deşeuri radioactive a cãror concentraţie a activitãţii depãşeşte nivelurile limitã stabilite de CNCAN pentru deşeurile de activitate foarte joasã, dar al cãror conţinut radioactiv şi putere termicã sunt inferioare celor ale deşeurilor de activitate înaltã. Deşeurile de activitate joasã nu necesitã ecranare în timpul manipulãrii sau al transportului.
Deşeurile de activitate medie necesitã ecranare în timpul manipulãrii;
e) deşeuri de activitate înaltã:
1. lichidul radioactiv conţinând cea mai mare parte a produselor de fisiune şi a actinidelor prezente iniţial în combustibilul nuclear uzat şi formând reziduul de la primul ciclu de extracţie cu solvenţi din cadrul reprocesãrii;
2. deşeurile solidificate menţionate la pct. 1 şi combustibilul nuclear uzat;
3. orice alt deşeu cu activitate specificã comparabilã cu a celor menţionate la pct. 1 şi 2.
În general, deşeurile de activitate înaltã conţin radionuclizi de viaţã lungã. Una dintre caracteristicile care deosebeşte deşeurile de activitate înaltã de cele de activitate joasã şi medie este nivelul puterii termice, care la deşeurile de activitate înaltã necesitã consideraţii speciale pentru manipulare sau depozitare definitivã;
f) deşeuri de tranziţie - deşeuri radioactive având concentraţia activitãţii superioarã nivelurilor de eliberare de sub cerinţele de autorizare, dar care se dezintegreazã la niveluri inferioare nivelurilor de eliberare de sub cerinţele de autorizare într-o perioadã nu mai mult de 5 ani de depozitarea intermediarã;
g) deşeuri exceptate - deşeuri conţinând radionuclizi a cãror concentraţie a activitãţii este atât de redusã, încât deşeurile respective pot fi eliberate (condiţionat sau necondiţionat) de sub cerinţele de autorizare.

CAP. II
Domeniul de aplicabilitate

ART. 4
(1) Prezentele norme se aplicã activitãţilor legate de gospodãrirea deşeurilor radioactive, de la generare şi pânã la depozitarea definitivã, inclusiv celor de gospodãrire a deşeurilor radioactive şi a surselor orfane rezultate din practici desfãşurate în trecut şi a celor de gospodãrire a deşeurilor radioactive rezultate în urma intervenţiei referitoare la expuneri cronice.
(2) Prezentele norme se aplicã, împreunã cu reglementãrile specifice emise de organele competente, şi în cazul activitãţilor legate de gestionarea deşeurilor radioactive care prezintã pericole suplimentare, cum ar fi cele chimice, biologice, piroforice, inflamabile etc.
ART. 5
(1) Prezentele norme nu se aplicã deşeurilor radioactive provenite din activitãţile de extragere şi preparare a minereurilor de uraniu şi toriu.
(2) Prezentele norme nu se aplicã efluenţilor radioactivi.

CAP. III
Clasificarea generalã a deşeurilor radioactive

ART. 6
(1) Clasificarea generalã a deşeurilor radioactive se referã strict la cerinţele privind modul de asigurare a izolãrii de biosferã la depozitarea definitivã a deşeurilor radioactive.
(2) Conform clasificãrii generale, deşeurile radioactive se împart în:
a) deşeuri exceptate;
b) deşeuri de tranziţie;
c) deşeuri de activitate foarte joasã;
d) deşeuri de activitate joasã şi medie de viaţã scurtã;
e) deşeuri de activitate joasã şi medie de viaţã lungã;
f) deşeuri de activitate înaltã.
(3) Cerinţele de depozitare definitivã a fiecãrei categorii de deşeuri sunt urmãtoarele:
a) deşeurile exceptate pot fi depozitate definitiv fãrã restricţii;
b) deşeurile de tranziţie se depoziteazã intermediar pânã când devin deşeuri exceptate, putând fi depozitate definitiv fãrã restricţii;
c) deşeurile de activitate foarte joasã pot fi depozitate definitiv la suprafaţã, necesitând amenajãri mai puţin complexe decât deşeurile de activitate joasã de viaţã scurtã;
d) deşeurile de activitate joasã şi medie de viaţã scurtã pot fi depozitate definitiv la/lângã suprafaţã;
e) deşeurile de activitate joasã şi medie de viaţã lungã pot fi depozitate numai în depozite geologice de adâncime;
f) deşeurile de activitate înaltã pot fi depozitate numai în depozite geologice de adâncime.

CAP. IV
Clasificarea operaţionalã a deşeurilor radioactive

ART. 7
În cadrul prezentelor norme, prin clasificarea operaţionalã se înţelege clasificarea deşeurilor radioactive în scopul de a realiza activitãţi asociate cu etapele anterioare depozitãrii definitive.
ART. 8
(1) Fiecare titular de autorizaţie care desfãşoarã activitãţi asociate cu etapele de gospodãrire a deşeurilor radioactive va stabili şi va implementa un sistem operaţional de clasificare a deşeurilor radioactive pe care le are în deţinere sau în gospodãrire.
(2) În vederea stabilirii şi implementãrii sistemului de clasificare operaţionalã, titularul de autorizaţie care desfãşoarã activitãţi asociate cu etapele de gospodãrire a deşeurilor radioactive selecteazã criteriile aplicabile menţionate la art. 9.
(3) Sistemul de clasificare operaţionalã trebuie realizat în aşa fel încât sã fie asiguratã respectarea principiilor fundamentale ale gospodãririi deşeurilor radioactive şi a cerinţelor generale privind aplicarea principiilor respective, aşa cum sunt ele formulate în Normele fundamentale privind gestionarea în siguranţã a deşeurilor radioactive.
(4) Sistemul de clasificare operaţionalã a deşeurilor radioactive trebuie sã fie în acord cu Strategia naţionalã privind gospodãrirea în siguranţã a deşeurilor radioactive.
(5) Sistemul de clasificare operaţionalã a deşeurilor radioactive gospodãrite de un titular de autorizaţie care desfãşoarã activitãţi asociate cu etapele de gospodãrire a deşeurilor radioactive trebuie aprobat de CNCAN în cadrul procesului de autorizare.
ART. 9
(1) Clasificarea operaţionalã a deşeurilor radioactive va fi realizatã de titularul de autorizaţie care desfãşoarã activitãţi asociate cu etapele de gospodãrire a deşeurilor radioactive, ţinând cont de:
a) originea deşeurilor gestionate, cum ar fi: amplasamentul, instalaţia, sistemul de provenienţã;
b) tipurile de deşeuri gestionate, cum ar fi: filtre uzate, componente uzate, structuri demolate, gunoaie diverse, surse închise uzate, reziduuri din manipularea radioizotopilor;
c) proprietãţi nucleare şi radiologice, cum ar fi: conţinutul fisil, generarea de cãldurã, debitul dozei ambientale, contaminarea suprafeţei, activitatea specificã, compoziţia de radionuclizi şi timpii de înjumãtãţire ai radionuclizilor dominanţi, potenţialul de radiolizã;
d) alte proprietãţi, cum ar fi: riscuri fizico-chimice şi biologice, corozivitate, conţinutul de lichid liber, inflamabilitate, volatilitate, solubilitate, miscibilitate, dispersabilitate, conţinutul organic, agenţi complexanţi şi de chelare, reactivitate, sorbţia radionuclizilor, capacitatea de a se umfla, substanţe periculoase chimic sau biologic;
e) opţiuni de gospodãrire, cum ar fi: compresare, incinerare, imobilizare, segmentare, decontaminare sau topire.
(2) Titularul de autorizaţie care desfãşoarã activitãţi asociate cu etapele de gospodãrire a deşeurilor radioactive trebuie sã clasifice fiecare colet/articol/lot cu deşeuri în conformitate cu sistemul de clasificare operaţionalã şi sã înregistreze caracteristicile lor relevante conform reglementãrilor specifice.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 10
Titularii de autorizaţii care desfãşoarã activitãţi asociate cu etapele de gospodãrire a deşeurilor radioactive, valabile la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, trebuie sã se încadreze în prevederile acestora în termen de cel mult 2 ani.

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016