ANEXA 1
┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Condiţii de │
│ caracteristicii │ admisibilitate │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Aspectul │ │
│recipientului: │ │
│- exterior │- curat, ermetic închis, cu capacul nebombat, neruginit, │
│ │cu eticheta curata, vizibil imprimata cu toate elementele │
│ │de identificare, lipita simetric în plan pe recipient; la │
│ │cutia metalicã se admit uşoare deformari la corp, dar │
│ │nu la falt; │
│ │- butoaiele trebuie sa fie curate, sa nu prezinte │
│ │scurgeri şi miros strãin. │
│- interior │- curate; capacul şi cutia metalicã fãrã pete negre sau │
│ │de rugina, exfolieri sau zgarieturi ale peliculei de lac; │
│ │este admisã o uşoarã marmorare datoritã sulfurii de staniu. │
│Aspectul │ - masa omogenã, densa la pasta de tomate, fin strecurata, │
│conţinutului │ fãrã corpuri strãine: seminţe, pielite, frunze; fãrã │
│ │ semne de alterare, respectiv mucegai sau fermentare. │
│Culoare │ - roşie intensa pînã la roşie caramizie, uniforma în │
│ │ toatã masa produsului. │
│Gust şi miros │ - specifice concentratelor de tomate; fãrã gust şi miros │
│ │ strãin: de afumat, ars, fermentare, mucegai; nu este admis │
│ │ gustul amar sau acru; la pasta de tomate cu sare, este │
│ │ admis gustul sarat, funcţie de cantitatea de sare │
│ │ adãugatã. │
│ │ │
└─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘
Examenul organoleptic se efectueazã în conformitate cu prevederile
SR 1754-94.
ANEXA 2
┌───────────────────────────────┬──────────────────────────────┬───────────────┐
│ Denumirea │ Condiţii de │ Metode de │
│ caracteristicii │ admisibilitate │ analiza │
│ ├───────┬──────────────────────┤ │
│ │bulion │ pasta tomate │ │
│ ├───────┼─────┬─────┬─────┬────┤ │
│ │ tip │ tip │ tip │ tip │ tip│ │
│ │ 18 │ 24 │ 28 │ 36 │ 40│ │
├───────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼────┼───────────────┤
│Substanta uscata solubila │ │ │ │ │ │ │
│(exclusiv adaosul de sare), │ │ │ │ │ │ │
│% grade refractometrice, │ │ │ │ │ │ STAS │
│la 20°C, min. │ 18 │ 24 │ 28 │ 36 │ 40│ 5856/71 │
├───────────────────────────────┼───────┴─────┴─────┴─────┴────┼───────────────┤
│Aciditate totalã, exprimatã │ │ │
│în acid citric şi raportatã │ │ │
│la substanta uscata │ │ STAS │
│solubila, % max. │ 10 │ 5952/79 │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────┤
│Aciditate volatila, │ │ │
│exprimatã în acid acetic │ │ │
│şi raportatã la substanta │ │ STAS │
│uscata solubila, % max. │ 0,50 │ 5952/71 │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────┤
│Impuritati minerale │ │ │
│insolubile, raportate la │ │ │
│substanta uscata solubila, │ │ STAS │
│% max. │ 0,050 │ 5959/70 │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────┤
│Indice de culoare, exprimat │ │ │
│în grade GARDNER, min. │ 1,7 │ │
│ │ │ │
└───────────────────────────────┴──────────────────────────────┴───────────────┘