Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 13 aprilie 2005  privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de garantare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 13 aprilie 2005 privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de garantare

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 321 din 15 aprilie 2005

I. Constituirea şi destinaţia Fondului de garantare
ART. 1
(1) Prezentele norme reglementeazã procedurile de constituire, de administrare şi de utilizare a Fondului de garantare prevãzut la <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi procedurile specifice de platã a sumelor cuvenite creditorilor de asigurãri, conform dispoziţiilor <>Legii nr. 503/2004 privind redresarea financiarã şi falimentul societãţilor de asigurare.
(2) Fondul de garantare, denumit în continuare Fond, se constituie în conformitate cu prevederile <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Fondul se constituie din urmãtoarele surse financiare:
a) sume datorate de asigurãtori cu titlu de contribuţii la constituirea şi menţinerea Fondului, pentru asigurãrile generale, conform <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) sume datorate de asigurãtori cu titlu de contribuţii la constituirea şi menţinerea Fondului, pentru asigurãrile de viaţã, conform <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) sume datorate de asigurãtori cu titlu de dobânzi şi penalitãţi de întârziere pentru neplata la termenul de scadenţã a contribuţiei legale, conform <>art. 62 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) sume rezultate din fructificarea disponibilitãţilor Fondului, conform <>art. 60 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) sume obţinute în urma exercitãrii acţiunilor în regres, precum şi din recuperarea creanţelor Fondului în cadrul unor proceduri de urmãrire şi încasare silitã sau de faliment, pentru valorificarea creanţelor Fondului, conform <>art. 61^1 alineatul final din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>art. 27 din Legea nr. 503/2004 ;
f) orice alte sume din alte surse (donaţii, sponsorizãri etc.), potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 3
(1) Calculul sumelor datorate cu titlu de contribuţie la constituirea Fondului se efectueazã de asigurãtori separat pentru asigurãrile generale şi, respectiv, pentru asigurãrile de viaţã, pe baza evidenţelor contabile lunare, dupã cum urmeazã: la suma totalã a primelor brute încasate din activitatea de asigurare directã şi din coasigurare se aplicã o cotã procentualã, potrivit <>art. 60 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, obţinându-se suma cuvenitã Fondului.
(2) Primele brute de asigurare încasate se determinã astfel: la rulajul creditor al contului 401 "Decontãri privind primele de asigurare" se adaugã rulajul creditor al contului 405 "Decontãri privind operaţiunile de coasigurare", diminuate cu rulajul debitor al contului 402 "Prime anulate şi de restituit". Asigurãtorii care au evidenţiat în contabilitate sumele încasate de la potenţialii asiguraţi în creditul contului 474 "Venituri înregistrate în avans", iar la intrarea în vigoare a contractului de asigurare au debitat direct contul 474 "Venituri înregistrate în avans" prin contul 701 "Venituri din prime brute subscrise privind asigurãrile de viaţã directe" şi/sau prin contul 702 "Venituri din prime brute subscrise privind asigurãrile generale directe", la baza de calcul a Fondului vor adãuga şi rulajul debitor al contului 474, aferent acestor sume.
(3) În contabilitatea asigurãtorilor constituirea Fondului se reflectã în debitul contului 643 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate", respectiv 6431 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate privind asigurãrile de viaţã" şi 6432 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate privind asigurãrile generale", prin creditul contului 443 "Fonduri speciale privind activitatea de asigurãri", respectiv 4431 "Fonduri speciale privind activitatea de asigurãri de viaţã" şi 4432 "Fonduri speciale privind activitatea de asigurãri generale".
(4) Cota procentualã prevãzutã la alin. (1) se stabileşte prin norme de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, separat pentru asigurãri generale şi asigurãri de viaţã, care se pun în aplicare prin ordin al preşedintelui acesteia, şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu prevederile <>art. 9 din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
(1) Contribuţia datoratã de asigurãtori la Fond se achitã lunar, în moneda naţionalã - leu, pânã la data de 25 inclusiv a lunii curente pentru luna expiratã, în urmãtoarele conturi deschise la Trezoreria Statului pe seama Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor:
- 50250114045240 "Disponibil din venituri proprii aferente Fondului de garantare pentru asigurãrile de viaţã";
- 50250214045240 "Disponibil din venituri proprii aferente Fondului de garantare pentru asigurãrile generale".
(2) Pentru neachitarea la termen a sumelor destinate Fondului, asigurãtorii datoreazã dobânzi şi/sau penalitãţi de întârziere, conform prevederilor <>art. 62 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Dobânzile şi penalitãţile de întârziere se evidenţiazã separat pe ordinul de platã prin care se achitã contribuţia şi se vireazã în contul Fondului.
ART. 5
(1) Asigurãtorii sunt obligaţi sã întocmeascã şi sã transmitã lunar Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, pânã la data de 25 inclusiv a lunii curente pentru luna expiratã, raportãri privind modul de constituire şi virare a contribuţiei la Fond, separat pentru asigurãri generale şi asigurãri de viaţã, conform <>art. 20 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit anexei nr. 1 la prezentele norme.
(2) Datele şi/sau informaţiile conţinute în raportãrile lunare se stabilesc conform prevederilor art. 3. O datã cu transmiterea raportãrilor asigurãtorii anexeazã în mod obligatoriu o declaraţie pe propria rãspundere, datã sub semnãturã reprezentantului legal al acestora, sub sancţiunile prevãzute de Codul penal pentru infracţiunile de înşelãciune şi/sau de fals în declaraţii, prin care se atestã cã datele şi/sau informaţiile transmise sunt reale, corecte şi complete.
ART. 6
(1) Fondul are ca destinaţie plata indemnizaţiilor/despãgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate, în condiţiile legii, cu asigurãtorul faţã de care s-a constatat starea de insolvabilitate, în limita disponibilitãţilor existente în conturile Fondului la momentul plãţii.
(2) În cazul contractelor de asigurare, altele decât cele de asigurare de viaţã, plata indemnizaţiilor/despãgubirilor de la Fond se face numai în condiţiile producerii riscurilor asigurate cuprinse în contractele de asigurare respective.
ART. 7
Reprezentarea Fondului în faţa autoritãţilor publice, a instanţelor judecãtoreşti, a organelor judiciare şi/sau a oricãror alte persoane fizice şi/sau juridice, dupã caz, se face de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în calitate de administrator al Fondului, prin departamentul specializat prevãzut la art. 9 alin. (1).
ART. 8
Asigurãtorii pot efectua operaţiuni de regularizare şi/sau de compensare a sumelor virate la Fond, pe baza documentelor justificative, cu aprobarea prealabilã a administratorului Fondului.

II. Administraţia şi structura bugetului de venituri şi cheltuieli ale Fondului
ART. 9
(1) Administrarea şi gestionarea Fondului se efectueazã de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, denumitã în continuare administratorul Fondului, conform <>art. 60 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>art. 45 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, printr-un departament specializat, ale cãrui structurã şi regulament de organizare şi funcţionare sunt stabilite prin hotãrâre a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(2) Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor poate delega unuia sau mai multora dintre membrii sãi o parte din atribuţiile privind administrarea, gestionarea şi reprezentarea Fondului.
(3) Departamentul specializat prevãzut la alin. (1) procedeazã la verificarea dosarelor de daunã şi a creanţelor de asigurãri înregistrate în evidenţele administratorului Fondului, potrivit legii, şi întocmeşte listele creditorilor de asigurãri îndreptãţiţi la primirea sumelor cuvenite de la Fond. Listele creditorilor se înainteazã, cu propunerea de aprobare, comisiei speciale prevãzute la <>art. 23 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 . În vederea aprobãrii, comisia specialã poate verifica prin sondaj dosarele de daunã şi creanţele de asigurãri prevãzute în listele creditorilor şi, în toate cazurile în care considerã cã este necesar, poate dispune reverificarea de cãtre departament a dosarelor de daunã şi/sau a creanţelor respective. Dosarele de daunã se verificã, în vederea întocmirii listelor creditorilor de asigurãri, de cãtre serviciile constituite în cadrul departamentului specializat şi se semneazã, cu menţiunea "bun de platã", de cãtre conducãtorii Direcţiei plãţi despãgubiri şi, respectiv, Direcţiei economice din cadrul departamentului.
(4) Dupã aprobarea listelor propuse de departamentul specializat, conform alin. (3), comisia specialã publicã listele creditorilor de asigurãri ale cãror creanţe certe, lichide şi exigibile urmeazã a fi plãtite de la Fond.
ART. 10
(1) Dacã disponibilitãţile Fondului nu sunt suficiente pentru acoperirea plãţilor, acestea vor fi onorate pe mãsura alimentãrii Fondului cu resursele prevãzute de lege, într-o perioadã de cel mult 3 ani de la data rãmânerii irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti privind deschiderea procedurii de faliment a asigurãtorului debitor.
(2) În cazul în care disponibilitãţile Fondului nu sunt suficiente, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate majora oricând în timpul anului, pânã la 10%, cota prevãzutã la <>art. 60 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
(1) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului cuprinde:
- la partea de venituri, structura surselor financiare de constituire a Fondului, conform art. 2;
- la partea de cheltuieli, volumul cheltuielilor pentru plata indemnizaţiilor/despãgubirilor cuvenite creditorilor de asigurãri conform legii şi prezentelor norme, precum şi cheltuielile de constituire, administrare şi utilizare a Fondului, separat pe cele douã categorii de asigurãri, respectiv asigurãri generale şi de viaţã. În cadrul cheltuielilor de constituire, administrare şi utilizare a Fondului se includ şi cheltuielile ocazionate de achiziţionarea/dobândirea/utilizarea, în condiţiile legii, a unor bunuri, a unor spaţii de depozitare a arhivelor administratorului Fondului şi/sau a unor sedii de lucru ale acestuia, dupã caz.
(2) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului se aprobã de cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 12
Organizarea şi conducerea evidenţei contabile a Fondului se fac potrivit dispoziţiilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale reglementãrilor legale în vigoare în materie.
ART. 13
(1) Disponibilitãţile Fondului se fructificã potrivit <>art. 60 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) La finele anului financiar, excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.

III. Procedura şi condiţiile de efectuare a plãţilor din disponibilitãţile Fondului
ART. 14
Dupã data rãmânerii irevocabile a hotãrârii de deschidere a procedurii de faliment împotriva societãţii de asigurare debitoare, administratorul Fondului este în drept sã efectueze plãţi din disponibilitãţile acestui fond, în vederea achitãrii sumelor cuvenite creditorilor de asigurãri, în condiţiile prevederilor <>Legii nr. 503/2004 şi ale prezentelor norme.
ART. 15
(1) Indemnizaţiile/despãgubirile se acordã persoanelor fizice sau juridice care au calitatea de asigurat, beneficiar sau terţã persoanã pãgubitã, denumite în continuare creditori de asigurãri, potrivit condiţiilor contractelor de asigurare încheiate cu asigurãtorul declarat în stare de insolvabilitate potrivit legii.
(2) Creditorii de asigurãri prevãzuţi la alin. (1) îndreptãţiţi sã solicite plata şi, respectiv, sã primeascã sume din disponibilitãţile Fondului sunt, dupã caz:
a) persoana asiguratã (asiguratul) - orice persoanã fizicã sau juridicã aflatã în raporturi juridice cu societatea de asigurare debitoare prin încheierea contractului de asigurare, având calitatea (şi) de parte contractantã;
b) beneficiarul asigurãrii - terţa persoanã cãreia, în baza legii sau a contractului de asigurare, societatea de asigurare debitoare urmeazã sã-i achite sumele cuvenite ca urmare a realizãrii evenimentului prevãzut în contract (caz asigurat);
c) terţa persoanã pãgubitã (în cazul asigurãrii de rãspundere civilã) - persoana fizicã sau juridicã prejudiciatã prin atingerea adusã bunurilor ori sãnãtãţii sale şi faţã de care persoana asiguratã este obligatã, potrivit legii, la repararea prejudiciului în condiţiile stabilirii rãspunderii civile delictuale a acesteia. Prin terţã persoanã pãgubitã se înţelege, de asemenea, orice persoanã fizicã sau juridicã prejudiciatã prin nerespectarea condiţiilor de asigurare ale contractelor, a cãrei calitate de creditor de asigurãri a fost stabilitã în temeiul subrogaţiei acesteia în drepturile creditorului prin plata creanţei de asigurãri ori, dupã caz, în temeiul unei hotãrâri judecãtoreşti irevocabile.
În aceastã noţiune se încadreazã, dupã caz, şi asigurãtorii care fac dovada efectuãrii plãţii despãgubirilor în baza unui contract de asigurare facultativ, subrogându-se astfel în drepturile terţelor persoane pãgubite conform <>art. 22 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România care a efectuat plãţi din fondul de compensare (Fondul comun Carte Verde) cu titlu de despãgubiri pentru pagube produse de asiguraţii de rãspundere civilã Carte Verde ai asiguraţilor societãţii de asigurare debitoare aflate în stare de insolvabilitate, în îndeplinirea obligaţiilor asumate în acest sens prin statut şi prin Convenţia Tip Interbirouri.
(3) În sensul prezentelor norme sunt asimilate terţelor persoane pãgubite prevãzute la alin. (2) lit. c) şi unitãţile service specializate în activitatea de reparaţie a autovehiculelor de producţie internã şi/sau de producţie externã, agreate de societatea de asigurare debitoare prin convenţii încheiate în acest sens, care fac dovada primirii unei confirmãri de platã din partea asigurãtorului cu privire la plata sumelor datorate persoanelor pãgubite prin accidente auto.
ART. 16
Administratorul Fondului poate efectua plata indemnizaţiilor/despãgubirilor reprezentând urmãtoarele:
a) sume cuvenite cu titlu de creanţe de asigurãri care sunt certe, lichide şi exigibile şi care sunt înregistrate sub acest titlu în lista creditorilor publicatã de administratorul Fondului, conform <>art. 23 alin. (3) din Legea nr. 503/2004 ;
b) sume cuvenite cu titlu de creanţe de asigurãri care sunt acceptate la platã prin decizie a administratorului Fondului, emisã în condiţiile prevãzute la art. 24 alin. (1)-(5) şi la <>art. 25 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 503/2004 , şi care sunt înregistrate sub acest titlu în lista creditorilor publicatã conform art. 24 alin. (6) din aceeaşi lege;
c) sume cuvenite cu titlu de creanţe de asigurãri care reprezintã prime de asigurare sau sume cuvenite asiguraţilor, dupã caz, prevãzute la <>art. 25 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 503/2004 .
ART. 17
Creditorilor de asigurãri prevãzuţi la art. 15, care au încasat indemnizaţiile/despãgubirile cuvenite de la Fond potrivit art. 16, li se interzice sã solicite valorificarea creanţelor de asigurãri în cadrul procedurii falimentului societãţii de asigurare debitoare, conform <>art. 48 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 .
ART. 18
(1) Plãţile din disponibilitãţile Fondului cãtre creditorii de asigurãri se fac integral, în ordinea înregistrãrii creanţelor şi în cuantumul prevãzut în listele aprobate publicate de administratorul Fondului conform art. 23 alin. (3), art. 24 alin. (6) şi <>art. 25 din Legea nr. 503/2004 .
(2) Plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurãri din disponibilitãţile Fondului se face de cãtre administratorul Fondului, prin departamentul specializat prevãzut la art. 9 alin. (1), în limita resurselor disponibile la data efectuãrii plãţii şi în condiţiile art. 10 alin. (1), pe baza unei cereri de platã tip prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme. Cererea se transmite administratorului Fondului în termen de cel mult 60 de zile de la data publicãrii listelor, sub sancţiunea respingerii acesteia ca tardivã.
(3) Plãţile de la Fond se fac în moneda naţionalã - leu, iar în cazul creanţelor în valutã, echivalentul în lei se calculeazã prin utilizarea cursului de referinţã faţã de valutele respective, stabilit de Banca Naţionalã a României la data efectuãrii plãţii.
(4) Sumele cuvenite de la Fond se plãtesc creditorilor de asigurãri prin trezorerie, C.E.C., poştã şi/sau prin alte instituţii de credit (bãnci) autorizate de Banca Naţionalã a României.
ART. 19
Toate sumele plãtite din disponibilitãţile Fondului se înregistreazã de cãtre administratorul Fondului, prin departamentul specializat, cu titlu de creanţe de asigurãri, la dosarul de faliment înregistrat pe rolul instanţei judecãtoreşti competente, împreunã cu dovada plãţii acestora, în vederea recuperãrii creanţelor Fondului din valorificarea bunurilor şi/sau din veniturile societãţii de asigurare debitoare, în condiţiile <>Legii nr. 503/2004 şi ale <>Legii nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
(1) Creanţele Fondului reprezintã creanţe de asigurãri conform art. 3 lit. i) şi <>art. 49 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 şi se achitã cu prioritate absolutã faţã de orice alte creanţe, imediat dupã achitarea sumelor prevãzute la art. 122 pct. 1 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã, beneficiind de toate drepturile şi/sau de garanţiile ori de privilegiile legale ale creanţelor de asigurãri care au fost plãtite din disponibilitãţile Fondului.
(2) Administratorul Fondului este îndreptãţit sã înregistreze la masa credalã constituitã în cadrul procedurii de faliment declanşate împotriva societãţii de asigurare debitoare, în tot cursul procedurii, în vederea recuperãrii lor din valorificarea bunurilor şi/sau din veniturile acesteia, toate sumele achitate creditorilor de asigurãri, precum şi orice sume, dobânzi şi/sau cheltuieli plãtite din disponibilitãţile Fondului, conform <>art. 27 din Legea nr. 503/2004 .
(3) Administratorul Fondului poate proceda la compensarea creanţelor sale cu cele ale societãţii de asigurare debitoare, conform <>art. 75 alin. (1) din Legea nr. 503/2004 , cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi cu aprobarea tribunalului, conform prevederilor art. 38 alin. (1) lit. f) din acelaşi act normativ. Administratorul Fondului poate adjudeca, în contul creanţei sale constituite din sumele prevãzute la art. 19 şi la alin. (2) al prezentului articol, în calitate de creditor privilegiat, bunurile/activele societãţii de asigurare debitoare, în condiţiile prevãzute la art. 512 alin. 2 din Codul de procedurã civilã.

IV. Dispoziţii speciale privind utilizarea Fondului în cadrul procedurilor de faliment declanşate şi aflate în desfãşurare înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 503/2004
ART. 21
(1) În conformitate cu <>art. 72 din Legea nr. 503/2004 , procedura de faliment deschisã împotriva unei societãţi de asigurare debitoare, aflatã pe rolul instanţei judecãtoreşti competente la data intrãrii în vigoare a acestui act normativ, continuã sã se desfãşoare şi se închide în condiţiile respectivei legi.
(2) Actele şi/sau, dupã caz, mãsurile adoptate în cadrul procedurii de faliment înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 503/2004 rãmân legal îndeplinite şi sunt câştigate cauzei, conform prevederilor Legii nr. 64/1995, republicatã, şi ale <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aplicabile la momentul adoptãrii acestor acte şi/sau mãsuri. Dupã momentul intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 503/2004 , toate actele şi/sau mãsurile adoptate în cadrul procedurii de faliment se îndeplinesc cu respectarea întocmai şi de îndatã a dispoziţiilor acesteia, sub sancţiunea anulãrii lor potrivit legii.
ART. 22
În termen de cel mult 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, prin hotãrâre a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, se constituie comisia specialã prevãzutã la <>art. 23 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 .
ART. 23
În temeiul art. 40 lit. a) şi s) şi al <>art. 43 din Legea nr. 503/2004 , administratorul Fondului, prin departamentul specializat prevãzut la art. 9 alin. (1), solicitã lichidatorului judiciar desemnat în dosarul de faliment întocmirea şi transmiterea unui raport amãnunţit asupra situaţiei bunurilor/veniturilor societãţii de asigurare debitoare şi asupra stadiului procedurii de lichidare. Raportul se întocmeşte şi se transmite administratorului Fondului în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii solicitãrii.
ART. 24
(1) Raportul lichidatorului judiciar, prevãzut la art. 23, trebuie sã cuprindã, în afara informaţiilor şi datelor referitoare la situaţia bunurilor şi/sau veniturilor societãţii de asigurare debitoare şi la stadiul procedurii de lichidare, urmãtoarele elemente privind:
a) situaţia creanţelor de asigurãri înregistrate la dosarul de faliment cu respectarea prevederilor Legii nr. 64/1995, republicatã, cu precizarea numelui/denumirii creditorilor de asigurãri, a cuantumului creanţelor admise şi înregistrate în tabelul consolidat al creanţelor, precum şi a ordinii de prioritate/a privilegiului/a garanţiei legale de care se bucurã aceste creanţe;
b) situaţia creanţelor de asigurãri înregistrate la dosarul de faliment cu respectarea prevederilor Legii nr. 64/1995, republicatã, cu precizarea creditorilor de asigurãri ale cãror creanţe nu au fost admise de lichidatorul judiciar în cuantumul solicitat de aceştia ori, dupã caz, au fost respinse la platã. Prevederile lit. a) referitoare la elementele privind creditorii şi creanţele de asigurãri se aplicã în mod corespunzãtor;
c) situaţia creanţelor de asigurãri aferente dosarelor de daunã existente în evidenţele societãţii de asigurare debitoare, aprobate la platã de cãtre aceasta, dar neînregistrate la dosarul de faliment în condiţiile Legii nr. 64/1995, republicatã;
d) situaţia creanţelor de asigurãri aferente dosarelor de daunã existente în evidenţele societãţii de asigurare debitoare, neaprobate la platã de cãtre aceasta şi neînregistrate la dosarul de faliment în condiţiile Legii nr. 64/1995, republicatã;
e) situaţia creanţelor de asigurãri care au fãcut/fac obiectul unor operaţiuni de compensare ori al unor concordate sau, dupã caz, al unor litigii aflate spre soluţionare pe rolul instanţelor judecãtoreşti competente la data întocmirii raportului; lichidatorul judiciar va preciza elementele de identificare a creditorilor de asigurãri şi a creanţelor acestora, corespunzãtor prevederilor lit. a);
f) situaţia sumelor aferente primelor de asigurare restante primite în cadrul procedurii de faliment pe seama societãţii de asigurare debitoare, conform <>art. 40 lit. l) din Legea nr. 503/2004 ;
g) propunerile lichidatorului judiciar privind modalitãţile concrete de lichidare a bunurilor şi/sau a drepturilor din patrimoniul societãţii de asigurare debitoare, prevãzute la <>art. 40 lit. t) din Legea nr. 503/2004 , precum şi/sau mãsurile întreprinse de acesta pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
(2) O datã cu transmiterea raportului întocmit conform alin. (1) lichidatorul judiciar pune la dispoziţia administratorului Fondului dosarele de daunã şi toate înscrisurile/documentaţiile aferente înregistrate în evidenţele sale, precum şi un exemplar al tabelului definitiv consolidat al creanţelor, întocmit în cadrul procedurii de faliment. Dacã este cazul, lichidatorul judiciar transmite administratorului Fondului şi situaţia plãţilor cãtre creditorii de asigurãri ale cãror creanţe au fost valorificate înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 503/2004 , în cadrul procedurii de faliment reglementate de Legea nr. 64/1995, republicatã, şi de <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Sumele obţinute din valorificarea drepturilor şi/sau a bunurilor societãţii de asigurare debitoare, care au fost plãtite creditorilor acesteia înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 503/2004 , rãmân corect distribuite conform tabelului definitiv consolidat al creditorilor şi planului de distribuire, întocmite şi aprobate în cadrul procedurii de faliment reglementate de dispoziţiile Legii nr. 64/1995, republicatã, şi conform prevederilor speciale ale <>art. 32 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vigoare la momentul distribuirii sumelor.
(4) Sumele obţinute din valorificarea drepturilor şi/sau a bunurilor societãţii de asigurare debitoare, care nu au fãcut obiectul unui plan de distribuire conform alin. (3) şi nu au fost achitate creditorilor societãţii de asigurare debitoare pânã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 503/2004 , se distribuie, dupã caz, cu respectarea ordinii de preferinţã prevãzute la art. 49 din aceeaşi lege. Sumele plãtite de administratorul Fondului cãtre creditorii de asigurãri ale cãror creanţe nu au fost valorificate potrivit alin. (2) şi (3), precum şi/sau, dupã caz, sumele plãtite creditorilor de asigurãri acceptaţi la platã conform listelor publicate potrivit art. 9 alin. (4) beneficiazã de ordinea de prioritate prevãzutã la <>art. 49 din Legea nr. 503/2004 . Creanţele administratorului Fondului se îndestuleazã din sumele existente în conturile de lichidare, obţinute din valorificarea drepturilor şi/sau a bunurilor societãţii de asigurare debitoare, în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 503/2004 .
ART. 25
(1) În urma înregistrãrii raportului lichidatorului judiciar, întocmit şi transmis conform art. 24 alin. (1) şi (2), administratorul Fondului verificã, prin departamentul specializat prevãzut la art. 9 alin. (1), dosarele de daunã şi înscrisurile/documentaţiile aferente acestora, în vederea întocmirii listelor creditorilor de asigurãri ale cãror creanţe certe, lichide şi exigibile sunt acceptate la platã din disponibilitãţile Fondului.
(2) Comisia specialã prevãzutã la art. 22 analizeazã listele creditorilor de asigurãri, propuse de cãtre departamentul specializat, şi ia toate mãsurile în vederea publicãrii acestora, în condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (3) şi (4).
(3) Orice persoanã care se încadreazã în categoria creditorilor de asigurãri definitã la <>art. 3 lit. h) din Legea nr. 503/2004 şi care pretinde vreun drept de creanţe de asigurãri împotriva societãţii de asigurare debitoare şi/sau ale cãrei creanţe nu se regãsesc înregistrate în cuprinsul listelor publicate conform alin. (2), precum şi/sau, dupã caz, creditorii de asigurãri acceptaţi la platã conform listelor publicate şi ale cãror sume nu corespund cu creanţele pretinse în baza unor documente justificative pot formula obiecţiuni în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data publicãrii listelor. Obiecţiunile se adreseazã administratorului Fondului care, prin comisia specialã prevãzutã la art. 22, emite o decizie motivatã de admitere a obiecţiunilor şi de aprobare la platã a sumelor de la Fond sau, dupã caz, de respingere a obiecţiunilor şi de refuz la platã a sumelor pretinse de la Fond. În urma deciziei de aprobare, administratorul Fondului va publica, în condiţiile prezentelor norme, o listã suplimentarã a creditorilor de asigurãri ale cãror sume au fost acceptate la platã, cu titlu de creanţe de asigurãri, din disponibilitãţile Fondului.
(4) Împotriva deciziei administratorului Fondului persoana interesatã şi/sau creditorul de asigurãri acceptat la platã, prevãzuţi la alin. (3), pot formula plângere în condiţiile art. 24 alin. (5), raportat la <>art. 19 din Legea nr. 503/2004 . Prevederile <>art. 24 alin. (6) din Legea nr. 503/2004 , referitoare la creditorii de asigurãri acceptaţi la platã prin hotãrâre judecãtoreascã, se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 26
(1) Creanţele de asigurãri constatate printr-un titlu executoriu obţinut înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 503/2004 şi neînregistrate la masa credalã conform Legii nr. 64/1995, republicatã, se transmit administratorului Fondului în vederea verificãrii lor de cãtre departamentul specializat prevãzut la art. 9 alin. (1) şi, dupã caz, a valorificãrii acestora, prin plata sumelor cuvenite de la Fond, în condiţiile prezentelor norme şi ale <>art. 24 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 503/2004 .
(2) Titlul executoriu prevãzut la alin. (1) se transmite administratorului Fondului, în original, însoţit de o declaraţie a creditorului de asigurãri, datã pe propria rãspundere şi sub semnãtura legalizatã a acestuia, din care sã rezulte cã suma pretinsã de la Fond cu titlu de creanţã de asigurãri nu a fost înregistratã şi/sau valorificatã în cadrul procedurii de faliment al societãţii de asigurare debitoare ori în cadrul unei alte proceduri de urmãrire şi încasare silitã sau prin alte mijloace şi/sau modalitãţi legale de platã, dupã caz.
(3) Prevederile alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul creanţelor de asigurãri care, la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecãtoreşti competente sau care, dupã caz, sunt constatate prin hotãrâri judecãtoreşti irevocabile, potrivit legii. Hotãrârile judecãtoreşti se transmit administratorului Fondului, în original, dupã învestirea lor cu formulã executorie conform prevederilor Codului de procedurã civilã.
ART. 27
În conformitate cu prevederile <>art. 61^1 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 27 alin. (1) din Legea nr. 503/2004 , administratorul Fondului se subrogã în toate drepturile creditorilor de asigurãri pentru creanţele plãtite din disponibilitãţile acestuia. Creanţele Fondului se înregistreazã la masa credalã în vederea valorificãrii lor şi a completãrii disponibilitãţilor acestuia, potrivit <>art. 27 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 503/2004 .

V. Dispoziţii finale
ART. 28
(1) Verificarea modului de constituire de cãtre asigurãtori a contribuţiei la Fond şi de virare la termen a acesteia, precum şi verificarea datelor cuprinse în raportãrile lunare se fac de organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 503/2004 , precum şi ale normelor date în aplicarea acestor acte normative. În calitatea sa de administrator al Fondului, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate dispune, prin departamentul specializat prevãzut la art. 9 alin. (1), efectuarea acţiunilor de analizã şi de control cu privire la situaţia financiarã a societãţii de asigurare.
(2) Actul prin care se constatã şi se individualizeazã obligaţia de platã a sumelor cuvenite Fondului, întocmit sau emis de organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sau de administratorul Fondului, dupã caz, constituie titlu de creanţã potrivit legii.
ART. 29
(1) Nerespectarea în orice mod a prevederilor prezentelor norme constituie contravenţie şi se sancţioneazã în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 503/2004 , ale <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Constatarea faptelor nelegale, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în temeiul competenţelor şi atribuţiilor legale ale acesteia.
(2) În cazul constatãrii existenţei unor indicii cu privire la sãvârşirea unor infracţiuni, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, precum şi/sau administratorul Fondului, dupã caz, solicitã organelor competente analizarea faptelor şi stabilirea rãspunderii civile sau penale, dupã caz, a persoanelor vinovate.
ART. 30
La data publicãrii prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I, îşi înceteazã aplicabilitatea Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.998/1996 pentru aprobarea Normelor privind constituirea, utilizarea şi gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 29 octombrie 1996.


ANEXA 1

RAPORTARE
privind modul de constituire şi virare a
contribuţiei la Fondul de garantare pentru luna ..............


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Asigurãri Asigurãri Documentul/
crt. Explicaţii Total de viaţã generale data
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Volumul de prime brute încasate X
din activitatea de asigurare
directã şi coasigurare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Contribuţia datoratã X
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Contribuţia viratã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Dobânda viratã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Penalitãţi de întârziere
virate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Subsemnatul (conducãtor executiv) .............., în calitate de .............., cunoscând prevederile Codului penal privind infracţiunea de fals în declaraţii, declar pe propria rãspundere cã toate informaţiile şi documentele sunt complete şi conforme cu realitatea şi cã nu existã alte fapte relevante care trebuie aduse la cunoştinţã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.

Numele şi prenumele (cu majuscule) ..........
Semnãtura ..................
Ştampila societãţii


ANEXA 2

Faţã


CERERE DE PLATĂ
a indemnizaţiei/despãgubirii

Subsemnatul/Subsemnata ..................., reprezentant/reprezentantã (împuternicit/împuternicitã) al/a ..............., cu sediul social în ................, str. ............ nr...., bl...., sc..., ap..., judeţul/sectorul ..........., având C.U.I. .............., domiciliat/domiciliatã în .................., str. .................. nr...., bl...., sc...., et..., ap...., judeţul/sectorul .........., posesor/posesoare al/a B.I./C.I./paşaport seria ....... nr. ......., eliberat/eliberatã de ...................... la data de ............., C.N.P. ...................., telefon/fax ............, creditor de asigurãri al Societãţii Comerciale ........................., înscris la poziţia nr. ........ în lista creditorilor publicatã de administratorul Fondului de garantare, solicit Fondului de garantare administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor acordarea indemnizaţiei/despãgubirii, în sumã de ...................... lei.
Sunt posesor/posesoare al/a contractului de asigurare obligatorie/facultativã seria...... nr. ......, încheiat cu societatea de asigurare ....................., cu valabilitate de la data de ................ la data de ............. .
Solicit ca plata sã se efectueze:
- în contul de card nr. ............, deschis la Banca ..................;
- în contul nr. ...................., deschis la Banca ..................;
- prin poştã la adresa de mai sus;
- prin unitãţile C.E.C. de domiciliu.
Declar pe propria rãspundere cã nu am încheiat contract pentru acest tip de asigurare cu altã societate de asigurare şi nu am primit indemnizaţie/despãgubire aferentã obiectului contractului menţionat mai sus.

Data ............... Semnãtura/ştampila .................


Verso



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DECLARAŢIE ÎN CAZUL EXISTENŢEI UNUI ALT CONTRACT DE ASIGURARE*) │
│ Societatea de asigurare ................................................... │
│ Contractul de asigurare ................................................... │
│ Valabilitate: de la data de .............. la data de ..................... │
│ Cerere de despãgubire: DA/NU │
│ Despãgubire primitã în sumã de ............. DA/NU la data de ............. │
│privind evenimentul din data de ................ │
│ │
│ Data ............. Semnãtura/ştampila ............ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
*) Se bareazã acest chenar în cazul în care nu sunt date de completat.




DECLARAŢIA PERSOANEI PĂGUBITE
(se va completa numai de cãtre persoana pãgubitã)

Am luat cunoştinţã de faptul cã obţinerea sau încercarea, prin orice mijloace, de obţinere pe nedrept a indemnizaţiilor/despãgubirilor din asigurare sau înlesnirea unor asemenea fapte se pedepsesc potrivit legii penale.
Declar cã prin încasarea indemnizaţiei/despãgubirii am fost integral indemnizat/despãgubit pentru sumele asigurate/pagubele suferite şi nu mai am nici o pretenţie de la asigurãtorul ................ şi Fondul de garantare în legãturã cu paguba respectivã.
Declar cã prin încasarea de la Fondul de garantare a indemnizaţiilor/despãgubirilor dau acestuia şi Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor drepturile, acţiunile, privilegiile sau ipotecile mele în contra asigurãtorului debitor ..............., conform art. 1107 din Codul civil privind subrogarea convenţionalã.

Data ............ Semnãtura/ştampila ..........

Anexez la prezenta:
- copie de pe actul de identitate
- copie de pe contractul de asigurare
- procurã, împuternicire etc.
- ...............................................................
- ...............................................................
- ...............................................................
- ...............................................................
- ...............................................................

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016