Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 11 mai 2006  privind sistemul de racire la avarie a zonei active pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 11 mai 2006 privind sistemul de racire la avarie a zonei active pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 444 din 23 mai 2006


CAP. I
Dispoziţii generale

Scop, domeniu, definiţii
ART. 1
(1) În baza <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prezentele norme instituie cerinţele pentru sistemul de rãcire la avarie a zonei active pentru centralele nuclearoelectrice de tip CANDU.
(2) Îndeplinirea prevederilor prezentelor norme constituie o condiţie necesarã pentru autorizarea de cãtre Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN, a activitãţilor de construcţie, punere în funcţiune, funcţionare şi întreţinere a centralelor nuclearoelectrice de tip CANDU.
(3) Pentru centralele nuclearoelectrice al cãror proiect este anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme, gradul de aplicabilitate al acestora va fi analizat şi agreat cu CNCAN.
ART. 2
Termenii utilizaţi în prezentele norme sunt definiţi în anexa nr. 1, cu excepţia celor ale cãror definiţii se regãsesc în textul prezentelor norme.

CAP. II
Cerinţe fundamentale

ART. 3
(1) Toate reactoarele de putere de tip CANDU trebuie sã fie prevãzute cu un mijloc alternativ de rãcire a combustibilului pentru situaţiile în care inventarul de agent primar de rãcire scade pânã la un nivel la care nu se mai poate asigura rãcirea adecvatã a combustibilului. În prezentele norme, acest sistem este denumit sistemul de rãcire la avarie a zonei active (SRAZA).
(2) SRAZA trebuie considerat sistem special de securitate.
(3) Cu excepţiile menţionate la alin. (4) şi (5), toate echipamentele necesare pentru funcţionarea corespunzãtoare a SRAZA sunt considerate parte din acest sistem şi trebuie sã îndeplineascã prevederile prezentelor norme.
(4) Echipamentele care asigurã furnizarea aerului comprimat, energiei electrice sau apei de rãcire, necesare pentru funcţionarea SRAZA, sunt considerate echipamente suport de securitate. Aceste echipamente trebuie sã satisfacã toate cerinţele relevante din prezentele norme, cu excepţia prevederilor secţiunilor a 5-a şi a 10-a din cap. III.
(5) Echipamentele care fac parte din sistemele de proces ale centralei nuclearoelectrice şi care nu sunt proiectate special pentru reducerea consecinţelor accidentelor, dar care contribuie la rãcirea combustibilului ca urmare a unui accident, trebuie considerate echipamente de proces care contribuie la rãcirea combustibilului. Aceste echipamente trebuie sã îndeplineascã toate cerinţele relevante din prezentele norme, cu excepţia prevederilor art. 8 pânã la 16 inclusiv şi ale secţiunilor a 5-a, a 6-a şi a 10-a din cap. III.
(6) Cerinţele de proiectare pentru SRAZA trebuie sã se bazeze, în mod conservativ, pe ipoteza cã a funcţionat în mod corespunzãtor cel mai puţin eficient dintre sistemele de oprire rapidã.
(7) Solicitantul de autorizaţie va transmite spre aprobare la CNCAN documentaţia care face dovada respectãrii prevederilor prezentelor norme. Aprobarea documentaţiei mai sus menţionate condiţioneazã eliberarea autorizaţiei de construcţie, dacã se face dovada respectãrii cerinţelor de proiectare cuprinse în cap. III şi, respectiv, eliberarea autorizaţiei de funcţionare şi întreţinere, dacã se face dovada respectãrii cerinţelor de funcţionare şi testare cuprinse în cap. IV şi V.

CAP. III
Cerinţe de proiectare

SECŢIUNEA 1
Cerinţe de performanţã minimã admisibilã

Definirea cerinţelor de performanţã minimã admisibilã
ART. 4
Cerinţele de performanţã minimã admisibilã pentru SRAZA trebuie definite şi incluse în Raportul de securitate şi în documentul care stabileşte politicile şi principiile de operare a instalaţiei nucleare. Se vor specifica, de asemenea, cerinţele de performanţã minimã admisibilã pentru toate echipamentele şi subsistemele importante necesare pentru funcţionarea corespunzãtoare a SRAZA.

SECŢIUNEA a 2-a
Cerinţe funcţionale

ART. 5
(1) Pentru toate evenimentele menţionate în anexa nr. 2, SRAZA trebuie sã menţinã sau sã restabileascã rãcirea corespunzãtoare a combustibilului din reactor şi a canalelor de combustibil, cu scopul de a limita eliberãrile de materiale radioactive din combustibil şi de a menţine integritatea canalelor de combustibil.
(2) Pentru evenimentele menţionate în anexa nr. 2, SRAZA trebuie sã îndeplineascã toate cerinţele urmãtoare:
a) eliberarea de materiale radioactive din combustibilul din reactor trebuie sã nu conducã la depãşirea limitelor de dozã permise de normele în vigoare;
b) pentru evenimentele de la 1 la 9 inclusiv, trebuie sã nu aparã defecte ale combustibilului din reactor datorate rãcirii necorespunzãtoare;
c) întregul inventar de combustibil din reactor şi toate canalele de combustibil trebuie sã fie menţinute într-o configuraţie pentru care sã fie posibilã evacuarea continuã a cãldurii reziduale de cãtre SRAZA;
d) dupã restabilirea rãcirii corespunzãtoare a combustibilului de cãtre SRAZA, acest sistem trebuie sã fie capabil sã rãceascã zona activã atât timp cât este necesar pentru evitarea deteriorãrii suplimentare a elementelor combustibile;
e) cerinţele de rãcire a combustibilului specificate la lit. b), c) şi d) se aplicã numai combustibilului din reactor. Pentru cazurile în care evenimentul de iniţiere este localizat la nivelul unui singur canal de combustibil sau al extensiilor acestuia, aceste cerinţe nu se aplicã respectivului canal sau combustibilului pe care îl conţine.
(3) Deoarece în timpul unui accident de pierdere a agentului de rãcire pot fi dislocate şi antrenate de curgere diverse materiale componente ale sistemelor nucleare aflate în interiorul clãdirii reactorului, proiectul treptei de joasã presiune a SRAZA trebuie astfel conceput încât sã se previnã obturarea cãilor de curgere prevãzute pentru recircularea agentului de rãcire recuperat.

SECŢIUNEA a 3-a
Cerinţe privind calificarea la condiţii de mediu

ART. 6
(1) Toate componentele SRAZA care trebuie sã intre în funcţiune sau sã continue sã funcţioneze ca rãspuns la oricare dintre evenimentele menţionate în anexa nr. 2 trebuie sã fie proiectate astfel încât sã îndeplineascã toate cerinţele de performanţã necesare, chiar şi atunci când sunt supuse celor mai severe condiţii de mediu care pot apãrea. Aceste condiţii includ cel puţin efectele datorate aburului, apei, temperaturilor ridicate şi radiaţiilor.
(2) Calificarea corespunzãtoare la condiţii de mediu este necesarã pentru toate echipamentele SRAZA care trebuie sã intre în funcţiune sau sã funcţioneze în situaţia expunerii la condiţiile de mediu mai sus menţionate.
(3) Calificarea trebuie demonstratã prin teste care sã arate, în mãsura în care este practic posibil, cã tipul respectiv de echipament poate funcţiona în condiţii similare celor care ar putea apãrea în timpul sau ca urmare a evenimentelor specificate în anexa nr. 2; în cazul în care efectuarea unor astfel de teste nu este practic posibilã, trebuie efectuate analize care sã demonstreze cã cerinţele de calificare la condiţii de mediu sunt îndeplinite.
Efecte dinamice, forţe de jet
ART. 7
SRAZA trebuie proiectat astfel încât sã îşi pãstreze capacitatea de a îndeplini cerinţele prevãzute la art. 5 şi în situaţia apariţiei efectelor dinamice sau a forţelor de jet produse ori cauzate indirect de oricare dintre evenimentele specificate în anexa nr. 2.

SECŢIUNEA a 4-a
Cerinţe de disponibilitate

Disponibilitatea
ART. 8
(1) SRAZA trebuie astfel proiectat încât indisponibilitatea sa sã fie mai micã decât 10 -3 ani/an; sistemul este considerat disponibil numai dacã poate fi demonstrat cã îndeplineşte cerinţele de performanţã minimã admisibilã definite în conformitate cu art. 4.
(2) Disponibilitatea sistemelor suport de securitate necesare pentru funcţionarea corespunzãtoare a SRAZA trebuie sã fie inclusã în disponibilitatea SRAZA.
(3) Analizele care demonstreazã îndeplinirea cerinţelor de disponibilitate trebuie sã fie incluse sau referenţiate în Raportul de securitate.
Fiabilitatea
ART. 9
La proiectarea SRAZA şi a sistemelor suport de securitate ale acestuia trebuie luate în considerare cerinţele de fiabilitate pe termen lung pentru acele componente care trebuie sã continue sã funcţioneze în situaţii de accident. Eliberarea autorizaţiei de construcţie este condiţionatã de aprobarea de cãtre CNCAN a cerinţelor de fiabilitate pe termen lung pentru aceste componente.
Redundanţa
ART. 10
(1) Proiectul trebuie sã asigure o redundanţã suficientã, astfel încât pentru orice defecţiune a unei singure componente a SRAZA, sistemul sã continue sã îndeplineascã cerinţele de performanţã minimã admisibilã în caz de accident.
(2) Cerinţele prevãzute la alin. (1) nu se aplicã la componentele pasive şi care nu depind de sistemele suport de securitate pentru a-şi îndeplini funcţia, cu condiţia ca aceste componente sã fie proiectate, fabricate, inspectate şi întreţinute în conformitate cu standardele acceptate de CNCAN.
Independenţa faţã de sursa de alimentare cu energie electricã
ART. 11
Funcţionarea corespunzãtoare a SRAZA ca urmare a unui accident trebuie sã fie independentã de alimentarea cu energie electricã din sistemul energetic naţional.
Marja de securitate nuclearã
ART. 12
În mãsura în care este practic posibil, toate echipamentele SRAZA trebuie sã fie proiectate astfel încât cele mai probabile moduri de defectare ale acestora sã nu conducã la reducerea marjei de securitate nuclearã.
Întreţinerea
ART. 13
În mãsura în care este practic posibil, proiectul trebuie astfel conceput încât toate activitãţile de întreţinere şi testele de disponibilitate, necesar a fi efectuate când SRAZA trebuie sã fie disponibil, sã poatã fi desfãşurate fãrã reducerea eficienţei acestui sistem sub nivelul impus de cerinţele de performanţã minimã admisibilã.
Starea sigurã la defectare
ART. 14
În mãsura în care este practic posibil, proiectul SRAZA trebuie astfel realizat încât o componentã defectã sã poatã fi adusã într-o stare care nu afecteazã funcţionarea sigurã a sistemului.
Acţionarea manualã
ART. 15
Proiectul trebuie astfel conceptul încât toate acţiunile iniţiate de logica de control automat a echipamentelor SRAZA, ca rãspuns la un accident, sã poatã fi iniţiate şi manual din camera de comandã principalã.
Inhibarea declanşãrii
ART. 16
Trebuie sã nu fie posibilã oprirea involuntarã de cãtre operator a acţiunii SRAZA în caz de accident, atunci când injecţia de agent de rãcire la avarie este necesarã.
Fiabilitatea echipamentelor de proces care contribuie la rãcirea combustibilului
ART. 17
Solicitantul autorizaţiei de construcţie trebuie sã elaboreze şi sã transmitã spre aprobare la CNCAN cerinţele de fiabilitate pentru echipamentele de proces care contribuie la rãcirea combustibilului, aşa cum sunt definite în art. 3 alin. (5).

SECŢIUNEA a 5-a
Cerinţe de separare şi independenţã

Independenţa fizicã şi funcţionalã
ART. 18
(1) În mãsura în care este practic posibil, SRAZA trebuie sã fie independent fizic şi funcţional faţã de alte sisteme speciale de securitate.
(2) În mãsura în care este practic posibil, trebuie ca nici un echipament care face parte din sistemul SRAZA sã nu fie folosit de un alt sistem special de securitate.
Independenţa faţã de sistemele de proces
ART. 19
În mãsura în care este practic posibil, sistemul de rãcire la avarie trebuie sã fie independent faţã de toate sistemele de proces.
Separarea canalelor de instrumentaţie redundante
ART. 20
Eliberarea autorizaţiei de construcţie este condiţionatã de aprobarea de cãtre CNCAN a principiilor de proiectare pentru separarea canalelor de instrumentaţie redundante şi pentru serviciile suport ale acestora, aferente SRAZA.
Justificarea principiilor de separare
ART. 21
Dacã în analizele de securitate subsistemele SRAZA sunt considerate independente, eliberarea autorizaţiei de construcţie este condiţionatã de definirea de cãtre solicitantul de autorizaţie a principiilor de separare şi independenţã pentru aceste subsisteme şi de aprobarea acestor principii de cãtre CNCAN.

SECŢIUNEA a 6-a
Cerinţe privind controlul scurgerilor

Componentele SRAZA aflate în exteriorul anvelopei reactorului
ART. 22
(1) Componentele SRAZA aflate în exteriorul anvelopei reactorului şi care pot conţine materiale radioactive ca urmare a unui accident de pierdere a agentului de rãcire trebuie amplasate astfel încât orice scãpãri de lichid, vapori sau gaz, care ar putea apãrea, sã fie reţinute în imediata vecinãtate a componentei respective sau sã fie dirijate în condiţii de siguranţã cãtre o instalaţie corespunzãtoare destinatã colectãrii scurgerilor.
(2) Cerinţa prevãzutã la alin. (1) nu se aplicã la componentele şi conductele îmbinate exclusiv prin sudurã.

SECŢIUNEA a 7-a
Declanşarea intempestivã

ART. 23
În mãsura în care este practic posibil, SRAZA trebuie proiectat astfel încât declanşarea intempestivã a acestuia sau a unor pãrţi ale sale sã nu aibã efecte negative asupra securitãţii centralei.

SECŢIUNEA a 8-a
Cerinţe privind protecţiile biologice

ART. 24
Trebuie prevãzute prin proiect suficiente mijloace de protecţie biologicã pentru orice echipament al SRAZA care ar putea conţine materiale radioactive ca urmare a unui accident, pentru a se asigura cã nivelul de radiaţii în zonele în care este necesar accesul personalului de intervenţie rãmâne în limitele permise.

SECŢIUNEA a 9-a
Cerinţe de monitorizare

Monitorizarea din camera de comandã
ART. 25
Proiectul SRAZA trebuie astfel conceput încât starea tuturor echipamentelor importante, necesare pentru funcţionarea sistemului, sã poatã fi monitorizatã sau dedusã din camera de comandã principalã.
Semnalizarea defectelor în camera de comandã
ART. 26
În mãsura în care este practic posibil, toate defecţiunile componentelor SRAZA care pot afecta funcţionarea corespunzãtoare a sistemului trebuie sã fie semnalizate în camera de comandã principalã.

SECŢIUNEA a 10-a
Coduri şi standarde

Exceptãri
ART. 27
(1) În cererea pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie, solicitantul trebuie sã identifice zonele proiectului care nu îndeplinesc cerinţele standardului menţionat în anexa nr. 3. Se considerã aplicabilã ediţia agreatã de CNCAN.
(2) Pentru toate exceptãrile de la standardul menţionat în anexa nr. 3 este necesar avizul CNCAN înainte de implementare.
ART. 28
(1) Cerinţele minim acceptabile pentru componentele sub presiune ale SRAZA trebuie sã corespundã celor de clasã 3, conform standardului menţionat în anexa nr. 3.
(2) Cerinţele de clasã 2 din standardul menţionat în anexa nr. 3 se vor aplica cel puţin acelor porţiuni ale SRAZA aflate în exteriorul anvelopei şi care pot sã conţinã cantitãţi apreciabile de materiale radioactive ca urmare a unui accident.
Lista de coduri şi standarde adiţionale
ART. 29
Solicitantul de autorizaţie are obligaţia de a întocmi şi de a prezenta spre aprobare la CNCAN, înainte de obţinerea autorizaţiei de construcţie, o listã de coduri şi standarde aplicabile SRAZA, altele decât cel menţionat în anexa nr. 3, precum şi detalii privind aplicarea acestora.

SECŢIUNEA a 11-a
Cerinţe de calificare seismicã

ART. 30
Toate echipamentele necesare pentru rãcirea combustibilului, dupã ce aceasta a fost restabilitã, trebuie sã fie proiectate astfel încât sã rãmânã funcţionale dupã producerea unui seism bazã de amplasament.

CAP. IV
Cerinţe de funcţionare

SECŢIUNEA 1
Cerinţe pentru funcţionarea normalã

Indisponibilizarea SRAZA
ART. 31
(1) SRAZA nu trebuie indisponibilizat în mod intenţionat atunci când existã posibilitatea ca intervenţia sa sã fie necesarã, cu excepţia cazurilor în care sunt aplicate proceduri aprobate de CNCAN. Eliberarea autorizaţiei de funcţionare este condiţionatã de întocmirea de cãtre solicitantul de autorizaţie a procedurilor pentru indisponibilizarea intenţionatã a SRAZA şi de aprobarea acestor proceduri de cãtre CNCAN.
(2) SRAZA este considerat disponibil numai când îndeplineşte toate cerinţele de performanţã minimã admisibilã, definite în conformitate cu prevederile art. 4.
Proceduri pentru acţiuni corective
ART. 32
Înainte de emiterea autorizaţiei de funcţionare trebuie elaborate şi trimise spre aprobare la CNCAN procedurile pentru întreprinderea acţiunilor corective în situaţia în care se constatã cã SRAZA prezintã disfuncţionalitãţi într-o perioadã de timp în care ar trebui sã fie disponibil.
Indisponibilitatea unei componente
ART. 33
În situaţia în care se observã cã o componentã SRAZA este indisponibilã sau prezintã disfuncţionalitãţi datoritã cãrora nu îndeplineşte cerinţele de performanţã minimã admisibilã, componenta şi echipamentele asociate acesteia vor fi imediat aduse într-o stare sigurã, în mãsura în care este practic posibil, cu excepţia cazurilor în care se aplicã acţiuni corective în conformitate cu prevederile art. 32.
Întreţinerea
ART. 34
(1) În mãsura în care este practic posibil, activitãţile de întreţinere pentru oricare dintre componentele SRAZA trebuie sã fie efectuate numai dupã ce componenta respectivã şi echipamentele asociate acesteia au fost aduse într-o stare care nu reduce disponibilitatea sistemului.
(2) În cazul în care componentele redundante necesitã operaţiuni de întreţinere, fiecare dintre aceste componente trebuie complet testatã dupã efectuarea lucrãrilor de întreţinere, înainte de a se începe lucrãrile asupra urmãtoarei componente.
(3) Cerinţele prevãzute la art. 33 şi la art. 34 alin. (1) şi (2) nu se aplicã pe durata intervalelor în care SRAZA a fost indisponibilizat intenţionat ca urmare a aplicãrii procedurilor aprobate în conformitate cu prevederile art. 31.
(4) Dupã ce activitãţile de întreţinere pentru o componentã sunt finalizate, componenta trebuie testatã, în mãsura în care este practic posibil, pentru a demonstra cã aceasta, împreunã cu echipamentele asociate, funcţioneazã în conformitate cu cerinţele şi specificaţiile de proiectare.
(5) Calitatea activitãţilor de întreţinere trebuie stabilitã astfel încât sã asigure fiabilitatea şi eficienţa tuturor echipamentelor, în conformitate cu specificaţiile conţinute în Raportul de securitate şi în alte documente suport pentru autorizaţia de funcţionare.

SECŢIUNEA a 2-a
Cerinţe privind operarea în condiţii de accident

Acţiunile operatorului
ART. 35
În cazurile în care este necesarã intervenţia operatorului pentru acţionarea oricãrui echipament al SRAZA, urmãtoarele cerinţe trebuie sã fie îndeplinite simultan:
a) trebuie sã existe instrumentaţie adecvatã care sã furnizeze operatorului indicaţii clare şi sigure asupra necesitãţii intervenţiei;
b) fiabilitatea instrumentaţiei menţionate la lit. a) trebuie sã fie în conformitate cu cerinţele de disponibilitate pentru SRAZA, specificate în cap. III secţiunea a 4-a. Dacã este necesarã indicarea doar a unui singur parametru, atunci instrumentaţia care furnizeazã indicaţia pentru respectivul parametru trebuie sã facã parte din SRAZA;
c) trebuie sã fie disponibil un interval de minimum 15 minute între indicaţia clarã şi sigurã furnizatã de instrumentaţie şi intervenţia operatorului;
d) trebuie sã existe proceduri şi instrucţiuni de operare clare şi bine definite, aflate la dispoziţia operatorilor pentru identificarea acţiunilor necesar a fi întreprinse.

CAP. V
Cerinţe de testare

SECŢIUNEA 1
Teste la punerea în funcţiune

Teste de performanţã
ART. 36
(1) Înainte de atingerea primei criticitãţi a reactorului nuclear trebuie efectuatã testarea echipamentelor SRAZA, pentru a se verifica îndeplinirea tuturor cerinţelor de proiectare.
(2) Exceptãrile de la prevederile alin. (1) sunt permise numai cu aprobarea CNCAN, dacã solicitantul de autorizaţie demonstreazã satisfãcãtor cã anumite caracteristici de funcţionare nu se pot verifica decât în condiţii de accident sau cã testele respective pot avea o influenţã negativã asupra securitãţii nucleare a centralei.
Testarea sistemelor de cabluri electrice
ART. 37
Înainte de atingerea primei criticitãţi a reactorului nuclear trebuie testate toate sistemele de cabluri electrice asociate SRAZA, pentru a demonstra cã toate conexiunile sunt în conformitate cu cerinţele şi specificaţiile de proiectare.
Teste de disponibilitate
ART. 38
Toate echipamentele SRAZA trebuie sã fie monitorizate sau testate cu o frecvenţã corespunzãtoare pentru a demonstra îndeplinirea cerinţelor specificate în art. 8.
Rapoarte de disponibilitate
ART. 39
În raportul anual de exploatare a centralei trebuie inclus un raport asupra disponibilitãţii SRAZA. Acest raport trebuie sã cuprindã:
a) intervalul de timp pentru care SRAZA nu a putut fi considerat disponibil în conformitate cu prevederile art. 8; la calcularea acestui interval se exclud numai perioadele de timp în care SRAZA a fost indisponibilizat intenţionat în conformitate cu prevederile cap. IV secţiunea 1;
b) o comparaţie între modurile de defectare şi frecvenţele de defectare observate în exploatarea centralei şi cele utilizate în analizele de disponibilitate prevãzute la art. 8;
c) analizele de disponibilitate bazate pe datele obţinute din exploatarea centralei, menite sã demonstreze cã cerinţele de disponibilitate prevãzute în art. 8 continuã sã fie îndeplinite.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 40
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme

DEFINIŢII

Cerinţele de performanţã minimã admisibilã - setul de limite de operare sau domeniul condiţiilor stabilite pentru componente ori subsisteme, prin care se definesc stãrile minime acceptabile pentru acele componente sau subsisteme, astfel cum sunt considerate în analizele de securitate.
Defect de combustibil - orice deteriorare a tecii elementelor de combustibil care poate conduce la eliberarea produşilor de fisiune.
Disponibilitate - fracţiunea de timp dintr-o perioadã specificatã în care un sistem cu funcţie de securitate este capabil sã îşi îndeplineascã funcţia pentru care a fost proiectat.
Eveniment de iniţiere - un eveniment singular care conduce la apariţia de evenimente anticipate în exploatare sau la condiţii de accident şi care necesitã iniţierea funcţiilor de securitate ale sistemelor centralei nuclearoelectrice. Pentru evenimentele de iniţiere luate în considerare în proiectarea centralei se foloseşte termenul "evenimente de iniţiere postulate".
Securitate nuclearã - ansamblul de mãsuri tehnice şi organizatorice destinate sã asigure funcţionarea instalaţiilor nucleare în condiţii de siguranţã, sã previnã şi sã limiteze deteriorarea acestora şi sã asigure protecţia personalului ocupat profesional, a populaţiei, mediului înconjurãtor şi a bunurilor materiale împotriva iradierii sau contaminãrii radioactive.
Seism bazã de amplasament - reprezentarea inginereascã a efectelor asupra amplasamentului centralei a unui set de evenimente seismice posibile, selectate pe baza înregistrãrilor existente ca având o frecvenţã de apariţie mai micã de 10^-2 evenimente/an.
Sisteme de proces - sistemele a cãror funcţie principalã este de a asigura sau de a contribui la producerea aburului sau electricitãţii.
Sistem primar de transport al cãldurii - acel ansamblu de componente care permite transferul cãldurii de la combustibilul din reactor cãtre generatorii de abur.
Sistem de rãcire a combustibilului - orice sistem de rãcire a cãrui defectare poate conduce la eliberãri de radioactivitate care depãşesc limitele legale. În aceastã categorie sunt incluse sistemul primar de transport al cãldurii, precum şi sistemul de rãcire al maşinii de încãrcare-descãrcare combustibil. Nu este inclus sistemul de rãcire al bazinului de combustibil uzat.
Sisteme speciale de securitate - acele sisteme încorporate în proiectul centralei nucleare, care au rolul de a limita şi a atenua consecinţele defectãrii unui sistem de proces şi de a asigura menţinerea scãpãrilor radioactive cauzate de aceastã defectare sub limitele permise de normele în vigoare; într-o unitate CANDU aceste sisteme sunt:
a) sistemele de oprire rapidã a reactorului;
b) sistemul de rãcire la avarie a zonei active a reactorului;
c) sistemul anvelopei.
Sisteme suport de securitate - sistemele care furnizeazã servicii necesare pentru funcţionarea corespunzãtoare a sistemelor speciale de securitate.


ANEXA 2
la norme

EVENIMENTE POSTULATE
care necesitã intervenţia SRAZA

1. Ruperea oricãrui feeder din sistemul primar de transport al cãldurii
2. Ruperea unui fiting terminal
3. Ruperea unui tub de presiune şi a tubului calandria asociat acestuia
4. Blocarea curgerii în canalul de combustibil
5. Defectarea maşinii de încãrcare-descãrcare combustibil astfel încât sã nu poatã înlocui dopul de închidere al canalului
6. Deschiderea intempestivã a armãturilor de control al presiunii sau de descãrcare ale sistemului primar de transport al cãldurii
7. Ruperea tuburilor generatorului de abur
8. Defectarea sistemului de alimentare cu apã a generatorilor de abur sau a sistemului de abur viu
9. Oricare dintre evenimentele de la pct. 1 la pct. 8 inclusiv, coincident cu disfuncţionalitãţi ale sistemului anvelopei
10. Ruperea oricãrei conducte sau a oricãrui colector din sistemul primar de transport al cãldurii
11. Evenimentul de la pct. 10, simultan cu disfuncţionalitãţi ale sistemului anvelopei.
Prin rupere/defectare se înţelege ruperea/defectarea atât parţialã, cât şi totalã.


ANEXA 3
la norme

DOCUMENTE DE REFERINŢĂ
pentru reactoarele de tip CANDU

CAN3-N285.0 "General Requirements for Pressure-Retaining Systems and Components in CANDU Nuclear Power Plants"


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016