Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 11 iunie 2001  cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 11 iunie 2001 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 700 din 5 noiembrie 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
În sensul prezentelor norme produsele din cacao şi ciocolata reprezintã produsele destinate consumului uman definite în anexa nr. 1 la prezentele norme.
ART. 2
Produsele menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt oferite spre vânzare numai dacã sunt în conformitate cu definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.

CAP. 2
Natura, conţinutul, originea, fabricarea
ART. 3
(1) Denumirile enumerate în anexa nr. 1 la prezentele norme se aplica numai produselor definite la litera respectiva şi trebuie utilizate în comerţ pentru descrierea acestora.
(2) Prevederile alin. (1) nu afecteazã totuşi aranjamentele prin care aceste denumiri se utilizeazã suplimentar, în conformitate cu uzanta comercialã, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme.
ART. 4
La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme nu trebuie utilizate boabele de cacao care nu sunt sanatoase şi în condiţii bune de comercializare, cojile, germenii sau alte produse reziduale rezultate din extractia untului de cacao efectuatã cu solvent.

CAP. 3
Etichetarea şi marcarea
ART. 5
(1) Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu suplimentarea urmãtoarelor menţiuni care trebuie sa fie vizibile, lizibile şi inteligibile:
a) denumirea produselor în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A; în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. z) - ciocolata umpluta - aceasta denumire este însoţitã de o indicaţie pentru consumator referitoare la produsele folosite pentru umplutura;
b) pentru produsele specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. j), k), n), o), s) şi t), o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanta uscata prin declaraţia "substanta uscata de cacao ...% minim";
c) pentru ciocolata umpluta şi ciocolata obţinutã din produse de ciocolata, altele decât ciocolata şi cuvertura de ciocolata, o indicaţie suplimentarã referitoare la tipul sau tipurile de ciocolata utilizate;
d) declaraţia cerutã în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. D-G, dacã este necesarã;
e) masa neta, pentru produsele care cantaresc mai mult de 50 g; totuşi, în cazul produselor care cantaresc mai puţin de 50 g fiecare şi care sunt prezentate în ambalaje care conţin doua sau mai multe astfel de produse a cãror masa neta totalã este menţionatã pe ambalajul exterior sau a cãror masa neta individualã menţionatã pe fiecare unitate de ambalaj, în mãsura în care este lizibila din exterior; în cazul produselor turnate în forme aceasta informaţie se înlocuieşte prin masa neta minima;
f) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzãtorului din România ori dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
(2) În cazul în care produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt introduse în ambalaje sau recipiente care au o masa neta de cel puţin 10 kilograme şi nu sunt vândute cu amãnuntul, informaţiile menţionate la alin. (1) lit. b), c), d) şi e), împreunã cu informaţia menţionatã la alin. (1) lit. f) pentru produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. a)-g), apar numai pe documentele insotitoare.
(3) Comercializarea se interzice pentru:
a) produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, dacã marcajul stabilit la alin. (1) lit. a), c) şi d) nu este prezentat în limba romana pe o parte a ambalajului sau a recipientului;
b) produsul definit în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. t), dacã descrierea "ciocolata cu lapte" este prezentatã pe ambalaj.
ART. 6
Denumirea principala "ciocolata" sau "ciocolata cu lapte" nu este completatã cu menţiuni sau calificative referitoare la calitate decât dacã:
a) ciocolata prezintã un conţinut total de substanta uscata de cacao de minimum 43%, inclusiv cel puţin 26% unt de cacao;
b) ciocolata cu lapte conţine maximum 50% zaharoza şi minimum 30% substanta totalã uscata de cacao şi 18% substanta uscata a laptelui obţinutã prin evaporare, inclusiv cel puţin 4,5% grasime din unt.
ART. 7
(1) Prezentele norme se aplica şi produselor importate din tari terţe şi destinate consumului în România.
(2) Prezentele norme nu afecteazã prevederile legilor naţionale:
a) care autorizeaza sau interzic în prezent adãugarea grasimilor vegetale, altele decât untul de cacao, la produsele din ciocolata definite în anexa nr. 1 la prezentele norme;
b) care autorizeaza sau interzic vânzarea cu amãnuntul a variatelor produse din ciocolata fãrã ambalaj;
c) care stabilesc reglementãri mai puţin stricte privind etichetarea pentru vânzarea cu amãnuntul a produselor fantezie, cum sunt: figurinele, tigarile, ouale şi bomboanele de ciocolata în vrac; în astfel de cazuri prevederile stipuleazã numai plasarea unei indicaţii în apropierea produsului prezentat;
d) care se aplica produselor dietetice;
e) care autorizeaza vânzarea produselor din ciocolata, altele decât cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, sub denumirea "crema de ciocolata" sau "ciocolata cu lapte smantanit".
(3) Prezentele norme nu se aplica produselor menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A, destinate exportului efectuat de România în ţãrile din afarã statelor membre ale Uniunii Europene.

CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 8
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/241/1973, amendata de Directiva Consiliului 74/411, Directiva Consiliului 74/644, Directiva Consiliului 75/155, Directiva Consiliului 76/628, Directiva Consiliului 78/609, Directiva Consiliului 78/842, Directiva Consiliului 80/608, Directiva Consiliului 85/7 şi Directiva Consiliului 89/344.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

DEFINIŢII ŞI CARACTERISTICI

A. În sensul prezentelor norme se aplica urmãtoarele definiţii:
a) Boabe de cacao - seminţele arborelui de cacao (Theobroma cacao L.) fermentate şi deshidratate.
b) Miez de cacao - boabe de cacao, prajite sau neprajite, care sunt curatate, decorticate şi degerminate şi care conţin, fãrã sa încalce prevederile pct. B, un reziduu maxim de 5% coaja sau germen şi un conţinut maxim de 10% cenusa, aceste procente raportandu-se la substanta uscata degresata.
c) Praf de cacao, cacao fina - bucãţi de boabe de cacao sub forma de particule mici, colectate separat în timpul proceselor de separare, cu conţinut minim de grasime de 20%, raportatã la substanta uscata.
d) Masa de cacao - miez de cacao transformat printr-un proces mecanic în masa fãrã pierderi din conţinutul de grasime natural.
e) Turta de cacao - miez de cacao sau masa de cacao transformata printr-un proces mecanic într-o turta ce conţine, fãrã sa încalce prevederile definitiei turtei de cacao cu conţinut scãzut de grasime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanta uscata, şi maximum 9% umiditate.
f) Turta de cacao cu conţinut scãzut de grasime - turta de cacao cu conţinut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanta uscata.
g) Turta de cacao expeller - boabele de cacao, praful de cacao, cu sau fãrã miez de cacao sau turta de cacao, transformate în turta printr-un proces expeller (presat hidraulic, mecanic sau rafinat).
h) Cacao, cacao pudra - turta de cacao obţinutã prin presare hidraulica, transformata în pudra printr-un proces mecanic şi care conţine, fãrã sa încalce prevederile definitiei referitoare la cacao pudra cu conţinut scãzut de grasime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanta uscata, şi minimum 9% umiditate;
i) Cacao cu conţinut scãzut de grasime, cacao pudra cu conţinut scãzut de grasime - cacao pudra cu conţinut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanta uscata.
j) Cacao cu zahãr, cacao pudra cu zahãr - produsul obţinut prin amestec de cacao pudra şi zaharoza, astfel încât 100 g de amestec sa conţinã minimum 32 g de cacao pudra.
k) Cacao cu zahãr cu conţinut scãzut de grasime, cacao pudra cu zahãr cu conţinut scãzut de grasime - produsul obţinut prin amestec de cacao pudra cu conţinut scãzut de grasime şi zaharoza, astfel încât 100 g de amestec sa conţinã minimum 32 g de cacao pudra cu conţinut scãzut de grasime.
l) Unt de cacao - grasimea obţinutã din boabe de cacao sau pãrţi de boabe de cacao, care se prezintã sub forma de unt de cacao de presa sau unt de cacao, unt de cacao expeller şi unt de cacao rafinat.
Untul de cacao de presa sau untul de cacao este obţinut prin presare din una sau mai multe dintre urmãtoarele materii prime: miez de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scãzut de grasime şi care prezintã conţinut de substanta nesaponificabila determinata cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,35% şi aciditate de maximum 1,75%, exprimatã în acid oleic.
Untul de cacao expeller este untul de cacao obţinut prin torsiune (procesul expeller) din boabe de cacao sau din boabe de cacao combinate cu miez de cacao, masa de cacao, turta de cacao sau turta de cacao cu conţinut scãzut de grasime şi care prezintã conţinut de substanta nesaponificabila determinata cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,50% şi aciditate de maximum 1,75%, exprimatã în acid oleic.
Untul de cacao rafinat este untul de cacao obţinut prin presare, prin torsiune (procesul expeller), prin extracţie folosind un solvent sau prin combinarea acestor procese, din una sau mai multe dintre urmãtoarele materii prime: boabe de cacao, miez de cacao, praf de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scãzut de grasime, turta expeller şi care sunt rafinate în conformitate cu prevederile pct. C lit. b); în cazul în care grasimea de cacao, produsã de însuşi producãtorul de unt de cacao rafinat sau de un alt producãtor, este utilizata ca cea de-a doua materie prima, aceasta trebuie sa fie obţinutã din materiile prime enumerate mai sus. Untul de cacao rafinat prezintã conţinut de substanta nesaponificabila determinata cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,50%, aciditate de maximum 1,75%, exprimatã ca acid oleic, şi conţinut de grasime obţinut din coji şi germeni care sa nu depãşeascã în untul de cacao proporţia care exista în mod natural în boabele de cacao.
m) Grasime de cacao - grasimea obţinutã din boabe de cacao sau din pãrţi de boabe de cacao care nu prezintã caracteristicile stabilite pentru variatele categorii de unt de cacao.
n) Ciocolata - produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut redus de grasime şi zaharoza, cu sau fãrã adaos de unt de cacao, care prezintã, fãrã a aduce prejudicii definitiei ciocolatei sub forma de fidea, ciocolatei cu nuci gianduja şi cuverturii de ciocolata, un conţinut minim total de substanta uscata de cacao de 35%, minimum 14% substanta uscata de cacao fãrã grasime şi 18% unt de cacao. Aceste procente se calculeazã dupã ce se deduce masa substanţelor adãugate prevãzute la pct. E-H.
o) Ciocolata menaj - produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut redus de grasime şi zaharoza, cu sau fãrã adaos de unt de cacao, care prezintã un conţinut minim total de substanta uscata de cacao de 30%, din care 12% substanta uscata de cacao fãrã grasime şi 18% unt de cacao. Aceste procente se calculeazã dupã ce se deduce masa substanţelor adãugate prevãzute la pct. E-H.
p) Ciocolata sub forma de fidea, fulgi de ciocolata - ciocolata sub forma de granule sau fulgi, care prezintã un conţinut minim total de substanta uscata de cacao de 32%, care include 12% unt de cacao.
r) Ciocolata cu nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvantului "gianduja") - produsul obţinut în primul rând din ciocolata care prezintã un conţinut total minim de substanta uscata de cacao de 32%, inclusiv un conţinut minim de substanta uscata de cacao fãrã grasime de 8%, şi din nuci macinate fin în cantitãţi în care 100 g de produs conţin minimum 20 g şi maximum 40 g de nuci.
Se adauga lapte sau substanta uscata produsã prin deshidratarea parţialã sau completa a laptelui integral ori prin smantanirea parţialã sau totalã a laptelui într-o proporţie în care produsul finit conţine nu mai mult de un total de 5% din masa substanţei uscate a laptelui care include maximum 1,25% grasime din unt, precum şi migdale, nuci şi alte produse similare, întregi sau sfaramate, în cantitãţi care, împreunã cu nucile macinate, nu depãşesc 60% din masa totalã a produsului.
s) Cuvertura de ciocolata - ciocolata care conţine minimum 31% unt de cacao şi 2,5% substanta uscata de cacao fãrã grasime; în cazul în care cuvertura de ciocolata este descrisã drept "cuvertura de ciocolata neagra" atunci aceasta va conţine minimum 31% unt de cacao şi 16% substanta uscata de cacao fãrã grasime.
s) Ciocolata cu lapte - produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut scãzut de grasime şi zaharoza, cu sau fãrã adaos de unt de cacao, şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, dacã este posibil, din smantana, smantana deshidratata parţial sau total, unt sau grasime din unt, care prezintã caracteristicile care fac obiectul definitiilor ciocolatei cu lapte sub forma de fidea, ciocolatei cu lapte şi nuci gianduja şi cuverturii de ciocolata cu lapte.
Ciocolata cu lapte prezintã urmãtoarele caracteristici: substanta uscata totalã de cacao de minimum 25%, substanta uscata de cacao fãrã grasime de minimum 2,5%, substanta uscata totalã a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grasime din unt de minimum 3,5%, grasime totalã de minimum 25%, zaharoza de maximum 55%.
Aceste procente se calculeazã dupã ce este dedusã masa substanţelor adãugate prevãzute la pct. E-H.
t) Ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte - produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut scãzut de grasime şi zaharoza, cu sau fãrã adaos de unt de cacao, şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, dacã este posibil, din smantana, smantana parţial sau total deshidratata, unt sau grasime din unt, care prezintã urmãtoarele caracteristici: substanta uscata totalã de cacao de minimum 20%, substanta uscata de cacao fãrã grasime de minimum 2,5%, substanta uscata totalã a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 20%, grasime din unt de minimum 5%, grasime totalã de minimum 25% şi zaharoza de maximum 55%.
Aceste procente se calculeazã dupã ce este dedusã masa substanţelor adãugate prevãzute la pct. E-H.
t) Ciocolata cu lapte sub forma de fidea, fulgi de ciocolata cu lapte - ciocolata cu lapte sub forma de granule sau fulgi, care prezintã urmãtoarele caracteristici, diferite de cele stabilite la pct. A lit. s), şi anume substanta uscata totalã de cacao de minimum 20%, substanta uscata totalã a laptelui derivata din ingredientele enumerate la lit. s) de minimum 12%, grasime din unt de minimum 3%, grasime totalã de minimum 12% şi zaharoza de maximum 66%.
u) Ciocolata cu lapte şi nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvantului "gianduja") - produsul obţinut în primul rând din ciocolata cu lapte care prezintã un conţinut minim de substanta uscata a laptelui de 10% şi, în al doilea rând, din nuci macinate fin, astfel încât 100 g de produs sa conţinã maximum 40 g şi minimum 15 g de nuci. Se pot adauga şi migdale, nuci şi alte varietati similare, întregi sau sfaramate, în cantitãţi care, împreunã cu nucile macinate, sa nu depãşeascã 60% din masa totalã a produsului.
v) Cuvertura de ciocolata cu lapte - ciocolata cu lapte care prezintã un conţinut minim de 31% grasime.
w) Ciocolata alba - produsul fãrã substanţe colorante, obţinut din unt de cacao, zaharoza şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, posibil, din smantana, smantana parţial sau total deshidratata, unt sau grasime din unt care prezintã urmãtoarele caracteristici: substanta uscata totalã de cacao de minimum 20%, substanta uscata totalã a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grasime din unt de minimum 3,5% şi zaharoza de maximum 55%.
Aceste procente se calculeazã dupã ce este dedusã masa substanţelor adãugate prevãzute la pct. E-H.
x) Ciocolata umpluta - fãrã a incalca prevederile aplicabile umpluturii utilizate, produsul umplut, cu excepţia produselor de cofetarie din fãina sau a produselor tip biscuiti, este produsul a cãrui parte exterioarã consta în ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata cu lapte şi cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata cu lapte sau ciocolata alba şi care reprezintã minimum 25% din masa totalã a produsului.
y) Bomboana de ciocolata - produsul de dimensiunea unei imbucaturi, care consta în ciocolata umpluta sau combinatie de ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata cu lapte şi cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata cu lapte sau ciocolata alba cu alte substanţe comestibile, astfel încât pãrţile de ciocolata sa fie clar vizibile cel puţin parţial şi sa reprezinte 25% din masa totalã a produsului, ori într-un amestec de ciocolata, ciocolata menaj, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte sau cuvertura de ciocolata cu lapte şi de alte substanţe comestibile, cu excepţia fainii sau amidonului şi a grasimilor, altele decât untul de cacao şi grasimile laptelui, fãrã a incalca prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) din norme, cu condiţia ca produsele din ciocolata sa reprezinte minimum 25% din masa totalã a produsului.
B. Boabele de cacao, miezul de cacao, praful de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scãzut de grasime, turta de cacao expeller, cacaua pudra şi cacaua pudra cu conţinut scãzut de grasime se pot alcaliniza numai cu una sau mai multe dintre urmãtoarele substanţe: carbonati alcalini, hidroxizi alcalini, carbonat de magneziu, oxid de magneziu, soluţii de amoniac, astfel încât cantitatea adãugatã de agent alcalinizator, exprimatã sub forma de carbonat de potasiu, sa nu depãşeascã 5% din masa substanţei uscate degresate.
La produsele astfel tratate se poate adauga o cantitate de acid citric sau acid tartric, care sa nu depãşeascã 0,5% din masa totalã a produsului.
Dacã produsul a fost tratat în conformitate cu cele descrise mai sus, conţinutul sau de cenusa nu trebuie sa depãşeascã 14% din substanta uscata degresata.
C. a) Untul de cacao de trateazã numai prin procesele de filtrare, centrifugare, alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea desmucilaginarii, tratament prin abur supraincalzit în vid şi prin alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea dezodorizarii.
b) Pentru untul de cacao rafinat sunt permise şi urmãtoarele procese: tratament prin spalare alcalina sau printr-o substanta similarã uzual folositã pentru realizarea neutralizarii şi tratament cu una sau mai multe dintre urmãtoarele substanţe: bentonit, atomi de carbon activi şi alte substanţe similare uzual folosite pentru realizarea decolorarii.
D. Produsele menţionate la pct. A pot conţine, în loc de zaharoza, glucoza cristalizata (dextroza), fructoza, lactoza sau maltoza, în cantitãţi de pana la 5% din masa totalã a produsului, fãrã a fi necesarã menţionarea acesteia, şi glucoza cristalizata (dextroza) în proporţie mai mare de 5%, dar care sa nu depãşeascã 20% din masa totalã a produsului. În acest caz denumirea produsului este însoţitã de menţiunea "cu glucoza cristalizata" sau "cu dextroza".
E. a) Cu excepţia preparatelor aromatizante care sugereaza gustul ciocolatei naturale sau al grasimii laptelui, alimentele care au un efect aromatizant, substantele aromatizante naturale şi sintetice sau substantele aromatizante artificiale, a cãror compoziţie chimica este identicã cu cea a elementelor principale ale substanţelor aromatizante naturale, şi etilvanilina se adauga la masa de cacao, la variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata şi ciocolata cu lapte, la ciocolata alba şi la bomboanele de ciocolata.
b) Fãrã a incalca prevederile pct. G, o menţiune referitoare la aceasta adaugare însoţeşte denumirea produselor masa de cacao, cuvertura de ciocolata şi cuvertura de ciocolata cu lapte, precum şi variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata, ciocolata cu lapte, cu excepţia cuverturii de ciocolata şi a ciocolatei albe, în cazul în care gustul alimentului care are efect aromatizant sau al substanţei aromatizante este predominant.
Aceasta menţiune se face atunci când este utilizat alimentul care are efect aromatizant, prin indicarea denumirii sale, în cazul în care sunt utilizate substanţe aromatizante, altele decât etilvanilina, prin adãugarea la denumire a menţiunii "gust de..." sau "aroma de...", împreunã cu o menţiune în caractere de dimensiuni egale, care sa indice natura gustului sau a aromei. Orice referire la o sursa naturala trebuie restrictionata la substantele aromatizante naturale, iar când se utilizeazã etilvanilina, printr-o menţiune "cu etilvanilina" sau "aroma de etilvanilina".
F. La produsele menţionate la pct. A, cu excepţia miezului de cacao, se poate adauga lecitina vegetala tehnic pura, care prezintã un indice de peroxid (exprimat ca miliechivalenti pe kg) ce nu depãşeşte 10.
Denumirea produsului este însoţitã de o menţiune referitoare la aceasta adaugare şi de procentul respectiv, cu excepţia cazului în care lecitina se adauga la variatele tipuri de ciocolata menţionate la pct. A lit. d)-y).
Produsele menţionate la pct. A nu pot conţine fosfatide mai mult de 0,5% din masa lor totalã, însã acest procent este 1% din masa lor totalã pentru variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte şi fulgi de ciocolata şi este 5% din masa lor totalã pentru variatele tipuri de cacao pudra destinate producţiei de preparate instant, în mãsura în care prevederile referitoare la acestea permit şi cu condiţia ca acest scop sa fie indicat pe ambalaje şi în documentele comerciale.
G. a) Fãrã a incalca prevederile art. 7 alin. (2) din norme, ingredientele, cu excepţia fainii, amidonului, grasimilor şi a derivatelor din grasime care nu rezulta exclusiv din lapte, se adauga la ciocolata, ciocolata menaj, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, cuvertura de ciocolata cu lapte şi la ciocolata alba.
Cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totalã a produsului finit nu este mai mica de 5% sau mai mare de un total de 40%, dacã se adauga în bucãţi clar vizibile şi separabile, iar cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totalã a produsului finit nu este mai mare de un total de 30%, dacã se adauga sub o forma care din motive practice este de nedeslusit.
Cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totalã a produsului finit este mai mare decât un total de 40%, dacã sunt adãugate atât în bucãţi clar vizibile şi separabile, cat şi sub o forma care, din motive practice, este de nedeslusit, fãrã a incalca prevederile primului alineat.
b) O menţiune referitoare la ingredientele adãugate însoţeşte denumirea produselor din ciocolata menţionate la lit. a).
O astfel de menţiune este interzisã în ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, în cazul în care produsul finit nu este ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, cuvertura din ciocolata cu lapte sau ciocolata alba, cafeaua şi bãuturile spirtoase, când cantitatea din fiecare dintre aceste substanţe este mai mica de 1% din masa totalã a produsului finit şi alte substanţe comestibile, încorporate sub o forma care, din motive practice, este de nedeslusit şi când cantitatea din fiecare dintre aceste substanţe este mai mica de 5% din masa totalã a produsului finit.
c) În cazul ciocolatei umplute şi a bomboanelor de ciocolata ingredientele adãugate menţionate la lit. a) nu sunt incluse în pãrţile produsului de ciocolata, care, conform pct. A lit. x) şi y), reprezintã cel puţin 25% din masa totalã.
H. Ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata alba, ciocolata umpluta şi bomboanele de ciocolata sunt în unele cazuri parţial invelite în substanţe comestibile care reprezintã un maxim de 10% din masa lor totalã. În acest caz limitele superioare de 40% şi 30% stabilite la pct. G lit. a) şi b) includ substantele de invelire, iar limita inferioarã de 25% stabilitã pentru conţinutul variatelor tipuri de ciocolata din ciocolata umpluta şi din bomboanele de ciocolata se raporteazã la masa totalã a produsului, inclusiv la stratul de invelire.


ANEXA 2
--------
la norme
---------

MĂSURI SPECIALE

A. Adãugarea sarurilor de amoniu ale acizilor fosfatidici se poate autoriza la produsele din cacao şi ciocolata menţionate la pct. A din anexa nr. 1 la norme, cu excepţia miezului de cacao.
Denumirea produsului este însoţitã de o declaraţie referitoare la aceasta adaugare şi la procentul aferent, cu excepţia cazului în care sarurile de amoniu ale acizilor fosfatidici sunt adãugate la diferitele tipuri de ciocolata menţionate în anexa nr. 1 la norme pct. A lit. n)-y).
Dacã sunt utilizate sarurile de amoniu ale acizilor fosfatidici, se aplica şi procentele maxime stabilite în al doilea alineat al pct. F din anexa nr. 1 la norme.
B. Prezentele norme nu afecteazã prevederile actelor normative naţionale care sunt în vigoare şi care autorizeaza utilizarea altor substanţe aromatizante decât cele menţionate la pct. E lit. a) din anexa nr. 1 la norme în produsele din cacao şi din ciocolata menţionate la punctul respectiv.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016