Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE PROCEDURA din 18 iunie 2001  privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME DE PROCEDURA din 18 iunie 2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: ACT INTERN

Introducere

In conformitate cu Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 39 pentru acordarea increderii Guvernului pentru realizarea Programului sau de Guvernare, publicata in Monitorul Oficial nr. 700/28.XII.2000, in anexa nr. 2, cap. V - imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, protectia copilului, art. 5.1 - ocrotirea sanatatii, este prevazuta acordarea gratuita de lapte praf.
Romania a aderat in 1982 la principiile Codului international de marketing al substitutelor de lapte matern elaborat de OMS si a semnat acordul privitor la comercializarea substitutelor de lapte matern. Politica actuala a Ministerului Sanatatii si Familiei este orientata spre promovarea si sprijinirea alimentatiei exclusiv la san, in special in cursul primelor 6 luni. Aceasta contribuie esential la dezvoltarea si starea de sanatate a copilului si la reducerea morbiditatii, mortalitatii infantile si la reducerea riscurilor mamei de a dezvolta cancer ovarian, de san si osteoporoza.
Sugarii din Romania au nevoie de alimentatie cu formule de lapte doar in cazurile in care mama nu poate alapta din motive independente de vointa ei si eforturile personalului medical de a stimula lactatia.
In acest scop, se definesc urmatoarele norme de procedura cu privire la implementarea tehnica si financiara a activitatii de distributie a laptelui praf formula pentru copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.
Aceasta procedura tine cont de principiile enuntate in Codul Internationl de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) Geneva si Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), precum si de rozolutiile Adunarii Mondiale a Sanatatii si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

CAP. 1
Finantare
ART. 1
Acordarea gratuita a laptelui praf formula pentru copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, respectiv care se incadreaza in criteriile de acordare, se finanteaza de catre Ministerul Sanatatii si Familiei in limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie.
ART. 2
Directia Generala a Bugetului de Sanatate si Directia Asistentei Familiale si Sociale stabilesc si repartizeaza fondurile alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie pe judete si Municipiul Bucuresti, proportional, in functie de numarul de copii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.
ART. 3
Finantarea se face lunar de catre Ministerul Sanatatii si Familiei - Directia Generala a Bugetului de Sanatate catre Directiile de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti.

CAP. 2
Evaluarea initiala, pe judete si Munucipiul Bucuresti, a numarului copiilor de varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern si a necesarului de lapte praf
ART. 4
Medicii de familie trimit la Directiile de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti lista copiilor cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, pe care ii au in evidenta.

Directiile de Sanatate Publica Judetene si a Municipiului Bucuresti:

a) solicita, primesc si centralizeaza listele copiilor de varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, de la medicii din teritoriu;
b) repartizeaza medicii de familie pe comune, orase, municipii si sectoare ale Municipiului Bucuresti unde se afla situate cabinetele individuale ale medicilor respectivi;
c) anunta medicii de familie din teritoriu despre aceasta repartizare;
d) trimit lunar Ministerului Sanatatii si Familiei - Directia de Asistenta Familiala si Sociala situatia numarului copiilor de varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern;
e) calculeaza si repartizeaza cantitatile de lapte praf pentru fiecare comuna, oras, municipiu si sector al Municipiului Bucuresti, in functie de numarul copiilor de varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, aflati in evidenta medicilor de familie de pe teritoriu localitatii/sectorului respectiv;
f) trimit consiliilor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti repartitia cantitatilor de lapte praf.

CAP. 3
Stabilirea tipului de formula de lapte praf
ART. 5
In ceea ce priveste tipul de formula de lapte praf si compozitia acestuia, Comisia de Pediatrie a Ministerului Sanatatii si Familiei, impreuna cu Institutul de Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" au propus:
- achizitionarea unui singur tip de formula, aceptabila pentru alimentatia intregii perioade de sugar (0-12) luni), care trebuie sa aiba urmatoarea compozitie:
Compozitia la 100 ml. lapte reconstituit.
Kcal = 67 - 80
Kj = 250 - 335


┌────────────────────┬────────────────┬────────────┬─────────────────────────┐
│ Proteine │ 1,5 - 2,5 g │ Din care │ Albumina min 40% │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Lipide │ 3,3 - 3,7 g │ Din care │ Ac. grasi poli- │
│ │ │ │ nesaturati │
│ │ │ │ (acid linoleic) │
│ │ │ │ - min. 0,4 │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Glucide │ 7 - 10 g │ Din care │ Lactoza min. - 4,6 g │
│ │ │ │ Zaharoza max. - 2,2 g │
│ │ │ │ Polizaharide (Amidon, │
│ │ │ │ Dextrinmaltoza) │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Saruri minerale │ Max. 0,40 g │ │ │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Na │ Max. 40 mg │ │ │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Ca │ Min. 38 mg │ │ │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Fe │ 0,8 - 1,5 mg │ │ │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Cu │ Max. 44 mg │ │ │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ I │ Min. 3,4 mg │ │ │
├────────────────────┼────────────────┼────────────┼─────────────────────────┤
│ Zn │ Min. 0,3 mg │ │ │
└────────────────────┴────────────────┴────────────┴─────────────────────────┘


Vitamine: vitamina A (min. 57 mcg/160 U.I.), vitamina D (~ 1 mcg/40 U.I.), vitamina E, vitamina K, vitamina C, vitamina B.1, vitamina B.2, vitamina B.6, vitamina B.12, vitamina PP, pantotenat, acid folic, biotina, inozitol.
Compozitia formulei de lapte praf propusa corespunde standardelor stabilite de Uniunea Europeana, O.M.S. si F.A.O., Academia Americana de Pediatrie si altor foruri de prestigiu in acest domeniu.
In ceea ce priveste concentratia necesara de fier si iod s-a optat pentru valorile mentionate, care sunt la limita superioara a recomandarilor internationale, pentru ca din studiile pe loturi reprezentative din tara reiese:
- prevalenta foarte mare a anemiei hipocrome a sugarului (49-52% copii cu hemoglobina sub 11 g/dl, deci probabil 100% cu deficit de fier);
- prevalenta mare a hipotiroidiei.

CAP. 4
Achizitii
ART. 6
(1) Laptele praf se achizitioneaza prin licitatie, in conformitate cu legislatia in vigoare: Ordonanta de Urgenta nr. 60 privind achizitiile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 241 din 11 mai 2001, Normele de aplicare a <>Ordonantei de Urgenta nr. 60/2001 publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 268 din 24 mai 2001, organizata de fiecare Directie de Sanatate Publica Judeteana si a Municipiului Bucuresti, pentru copiii cu varsta 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern, din teritoriul respectiv;
(2) Caietul de sarcini se va intocmi de institutia care organizeaza licitatia;
(3) Caietul de sarcini va cuprinde, printre altele, tipul de formula de lapte praf pentru sugari, cantitatile, graficele de livrare, locurile de destinatie, tipul de ambalaj, etichetarea in limba romana a produselor - conform Codului International de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern elaborat de OMS si UNICEF (art. 9), - etichetele trebuie proiectate astfel incat sa furnizeze informatiile necesare despre utilizarea adecvata a produsului si de asemenea, sa contina un mesaj clar, concis, usor de citit si de inteles cu privire la superioritatea alaptarii la san; conditii privind transportul, precum si obligativitatea pentru furnizor de a inscriptiona pe fiecare cutie: "Acest produs nu se comercializeaza".
Tipul de formula de lapte praf, respectiv compozitia acestuia, trebuie sa se incadreze in parametrii recomandati de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sanatatii si Familiei si Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu". Produsul e obligatoriu sa fie avizat sanitar - conform cerintelor de avizare a suplimentelor nutritive prevazute in <>Ordinul nr. 910 din 13 decembrie 2000 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65/7.02.2001. De asemenea, durata valabilitatii produsului trebuie sa fie de minimum 1 an din momentul livrarii.

CAP. 5
Transportul
ART. 7
(1) Firmele castigatoare ale licitatiei transporta laptele praf la destinatiile solicitate, conform graficelor de livrare care vor fi cuprinse in caietul de sarcini.
(2) Consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti vor asigura, prin grija primarului, transportul laptelui praf de la depozitar la sediile acestora.
ART. 8
Pentru ambalarea, transportul si depozitarea laptelui praf, vor fi respectate normele sanitare in vigoare. Astfel transportul va fi asigurat cu mijloace de transport autorizate sanitar, igienice, care sa asigure pe toata durata transportului pastrarea nemodificata a caracteristicilor nutritive, organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, precum si protectia impotriva prafului, insectelor, rozatoarelor si altor posibilitati de poluare, degradare si contaminare atat a produselor transportate, cat si a ambalajelor. Mijloacele de transport vor asigura temperaturile necesare pastrarii calitatilor produsului si vor asigura conditii de igiena conform normelor.

CAP. 6
Criteriile de acordare a laptelui praf formula pentru copiii cu 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern
ART. 9
Criteriile de acordare a laptelui praf sunt definite in concordanta cu ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
ART. 10
Laptele praf, formula pentru sugari se va acorda numai copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni care necesita obligatoriu alimentare cu substitute de lapte matern, in urmatoarele situatii:
a) mame care prezinta contraindicatii permanente ale alaptarii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie);
b) absenta sau insuficienta cantitativa a laptelui matern care poate fi confirmata prin demonstrarea cresterii nesatisfacatoare a sugarului (cel putin la limita inferioara a normalului varstei sau a percentilei 5). Demonstrarea se face prin compararea greutatii la un interval de minimum doua saptamani (la nou nascut situarea sub greutatea de la nastere la varsta de doua saptamani). Orice alt criteriu ("proba suptului", aspectul laptelui, etc.) e lipsit de valoare.
c) copilul adoptat sau aflat in familiile de plasament;
d) mama decedata;

CAP. 7
Prescriere
ART. 11
(1) Prescrierea laptelui praf este facuta de medicul de familie sau de medicul pediatru/neonatolog pe baza criteriilor de mai sus, cu mult discernamant. Pentru sugarii cu varsta cuprinsa intre 0-6 luni se acorda 100g lapte praf/zi, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 6-12 luni se acorda 120g lapte praf/zi.
(2) In prescrierea laptelui praf formula pentru sugari medicul de familie va tine cont de prevederile din Codul International de Marketing al Substitutelor de Lapte matern. Personalul sanitar trebuie sa incurajeze si sa protejeze alaptarea; personalul interesat in particular de nitritia mamei si a sugarului trebuie sa se familiarizeze cu responsabilitatile care le are in cadrul acestui Cod.
(3) Codul International de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern prevede ca modul de alimentare cu formule pentru sugari, fie din comert, fie preparate acasa, trebuie demonstrat numai de catre personalul sanitar, sau alt personal comunitar daca este cazul, si numai mamelor sau membrilor de familie care au nevoie; informatia furnizata trebuie sa includa explicatii clare asupra riscurilor folosirii necorespunzatoare a produselor.
(4) Medicii de familie vor prescrie laptele praf fara conditionarea dovedirii calitatii de asigurat a parintilor copiilor.
(5) Medicii de familie vor inscrie pe listele lor copiii neinscrisi care nu pot beneficia de lapte matern si care intrunesc conditiile necesare acordarii gratuite de lapte praf in momentul solicitarii acestuia. Conform Legii nr. 145, cap II, sectiunea 1, art. 6, alin. a, copii si tinerii pana la 26 de ani intra in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate, fara plata contributiei si pot fi inscrisi pe lista medicului de familie, fara a fi conditionati de plata asigurarii sociale pentru sanatate a parintilor sau apartinatorilor acestora. Pentru aceasta medicii beneficiaza de punctajul per capita si per servicii acordat de CNAS si unitatile subordonate.

Modul de prescriere
ART. 12
Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari se face pe reteta tip Ministerul Sanatatii si Familiei, care se va completa de catre medicul de familie, astfel:
a) in partea de sus: "Lapte praf - gratuit", codul numeric personal al copilului si parafa medicului. In cazul in care sugarul nu are cod numeric personal, apartinatorul va semna pe fisa copilului ca nu va apela la alt medic pentru inscrierea pe lista a aceluiasi sugar si respectiv nu va mai beneficia de necesarul de lapte praf si de la alti medici;
b) la rubrica Dg: "Alimentat artificial sau mixt";
c) la rubrica Rp.: denumirea laptelui praf indicat si cantitatea recomandata pentru o luna.

CAP. 8
Eliberarea
ART. 13
(1) Eliberarea se face prin consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, pe raza carora se afla cabinetele individuale ale madicilor de familie, pe listele carora se afla inscrisi copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.
(2) Primarii localitatilor respective raspund de buna desfasurare a acestei actiuni. Pentru aceasta autorizeaza o persoana care va raspunde de primirea laptelui praf. De asemenea, aceasta persoana centralizeaza lunar retetele de lapte praf, intocmeste un borderou si il trimite Directiilor de Sanatate Publica Judetene si a Municipiului Bucuresti.
Primarii din comune, orase, municipii si sectoarele Municipiului Bucuresti colaboreaza cu Directiile de Sanatate Publica si Judetene si a Municipiului Bucuresti pentru evaluarea dinamica a cantitatilor de lapte praf necesare (numarul copiilor de varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, cantitatile de lapte praf consumate).

CAP. 9
Implementarea Procedurii de acordare gratuita a laptelui praf formula pentru copii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern si raspunderea institutiilor
ART. 14
Programul de acordare gratuita a laptelui praf formula pentru copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern se implementeaza in anul 2001 de catre urmatoarele institutii cu responsabilitati in coordonarea si implementarea activitatilor, care se abiliteaza in acest scop.

a) Ministerul Sanatatii si Familiei
- coordoneaza, indruma si controleaza respectarea criteriilor de acordare a laptelui praf de catre medicii de familie;
- stabileste si repartizeaza fondurile alocate de la Bugetul de Stat cu aceasta destinatie pe judete si Municipiul Bucuresti, proportional, in functie de numarul de copii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.

b) Cabinetul medicului de familie
Medicul de familie are urmatoarele responsabilitati:
- trimite la inceputul programului, la Directia de Sanatate Publica Judeteana, respectiv a Municipiului Bucuresti, lista copiilor cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, pe care ii are in evidenta;
- mentine si reactualizeaza, lunar, evidenta copiilor cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern (nume, varsta, cod numeric personal, datele prescriptiilor, cantitatile prescrise);
- trimite aceasta evidenta lunar la Directia de Sanatate Publica Judeteana, respectiv a Municipiului Bucuresti;
- prescrie retetele de lapte praf gratuit (cantitatea pe o luna) solicitantilor care intrunesc conditiile necesare acordarii de lapte praf;
- informeaza parintii asupra criteriilor de acordare a laptelui praf formula pentru copiii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern si a locului de unde va fi eliberat laptele praf.

c) Directiile de Sanatate Publica Judetene si a Municipiului Bucuresti
- solicita, primeste si centralizeaza lunar, listele cu copiii de varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, de la madicii de familie din teritoriu;
- repartizeaza medicii de familie unitatii administrativ-teritoriale in raza careia se afla cabinetul medical individual al medicului respectiv, atat in mediul urban, cat si in cel rural;
- anunta medicii de familie din teritoriu despre aceasta repartizare;
- anunta consiile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si ale sectoarelor Municipiului Bucuresti despre aceasta repartizare si respectiv, cantitatile lunare de lapte praf alocate;
- identifica spatii de depozitare adecvate, in conditii care sa previna madificarea proprietatilor nutritive ale produselor depozitate:
- incaperi uscate, ventilate, intunecoase, care sa asigure pastrarea unei temperaturi constante, nu mai mare de 15 grade si o umiditate de pana la 75% si o protectie impotriva insectelor si rozatoarelor;
- depozitarea se face pe gratare de lemn, asezarea permitand circulatia aerului intre ambalaje; in spatiul de depozitare alocat acestui produs nu vor fi introduse ambalaje murdare, degradate si nici produse care pot constitui surse de contaminare;
- trimit Ministerului Sanatatii si Familiei - Directia de Asistenta Familiala si Sociala, initial si apoi lunar, situatia numarului de copii cu varsta 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern;
- inregistreaza in evidenta contabila (gestiune) achizitionarea laptelui praf si plata acestuia catre furnizori, in baza facturilor primite de la furnizori si a receptiilor cantitative si calitative ale laptelui praf, certificate de catre acestea din punct de vedere al realitatii, regularitatii si legalitatii operatiunilor;
- inregistreaza descarcarea gestiunii si trecerea pe cheltuieli efective a laptelui praf distribuit gratuit pe baza borderourilor centralizate, insotite de retete, intocmite si transmise de catre persoanele autorizate de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor ale sectoarelor Municipiului Bucuresti;
- transmite Ministerului Sanatatii si Familiei necesarul de fonduri pentru luna urmatoare, pana la data de 15 a lunii curente, avand in vedere numarul beneficiarilor, precum si consumul lunii precedente;
- face control, prin sondaj, pentru verificarea modului de realizare a actiunii la nivelul beneficiarilor.

d) Autoritatile administratiei publice locale
Au urmatoarele responsabilitati:
- consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, desemnate a fi parte integranta din procesul de distributie, aproba alocarea unui spatiu de depozitare adecvat, in conditii care sa previna modificarea proprietatilor nutritive ale produselor depozitate:
- incaperi uscate, ventilate, intunecoase, care sa asigure pastrarea unei temperaturi constante, nu mai mare de 15 grade si o umiditate de pana la 75% si asigurarea protectiei impotriva insectelor si rozatoarelor;
- depozitarea se face pe gratare de lemn, asezarea permitand circulatia aerului intre ambalaje; in spatiul de depozitare alocat acestui produs nu vor fi introduse ambalaje murdare, degradate si nici produse care pot constitui surse de contaminare;
- transportul laptelui praf de la spatiile de depozitare ale Directiilor de Sanatate Publica Judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti pana la locul de distributie se face prin grija primarilor comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor Municipiului Bucuresti;
- primarul desemneaza o persoana care va raspunde de: primirea, depozitarea si eliberarea laptelui praf. La primirea laptelui praf se face receptia cantitativa si calitativa; persoana desemnata de primarii comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor Municipiului Bucuresti, in baza proceselor verbale de predare-primire de la Directiile de Sanatate Publica Judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, intocmite odata cu primirea laptelui praf, se inregistreaza in evidenta extracontabila cu laptele praf primit, acesta urmand a fi scos din evidenta pe baza borderoului centralizator lunar, intocmit pe baza borderoului centralizator lunar, intocmit pe baza retetelor inaintate de beneficiarii laptelui praf;
- centralizeaza lunar retetele inaintate de beneficiarii laptelui praf si intocmesc un borderou centralizator lunar al consumului de lapte praf;
- borderoul centralizator lunar al consumului, in original, insotit de retete, se preda lunar Directiei de Sanatate Judeteana, respectiv a Municipiului Bucuresti, in prima zi dupa expirarea lunii curente;
- pastreaza o copie a borderoului centralizator lunar al consumului de lapte praf pentru descarcarea de gestiune.

CAP. 10
Dispozitii finale
Campania concomitenta de promovare a alaptarii naturale la san
ART. 15
(1) In vederea continuarii politicii de stimulare a alaptarii naturale si evitarii unui declin al acesteia, programul de acordare gratuita de lapte praf formula pentru sugari va fi insotit de o campanie sustinuta de promovare a alimentatiei naturale la san. Ministerul Sanatatii si Familiei - Directia de Asistenta Familiala si Sociala va elabora detalii si va coordona aceasta campanie in cadrul programului national de promovare a sanatatii.
(2) De asemenea, prevederile Codului International de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern vor fi aduse la cunostinta personalului medical implicat, astfel ca acesta sa incurajeza si sa protejeze alaptarea. Personalul interesat in particular de nutritia mamei si a sugarului trebuie sa se familiarizeze cu responsabilitatile care le are in cadrul acestui Cod, inclusiv cu informatiile specificate in Articolul 4.2 (Articolul 7).
ART. 16
(1) Materialele informative si educative, atat cele scrise, cat si cele audiovizuale referitoare la alimentatia sugarilor, destinate femeilor gravide si mamelor de sugari si copii mici, trebuie sa includa informatii clare despre urmatoarele puncte:
(a) beneficiile si calitatile superioare ale alaptarii;
(b) alimentatia mamei, precum si pregatirea si mentinerea alaptarii;
(c) efectul negativ al utilizarii biberonului asupra alaptarii;
(d) dificultatea revenirii asupra deciziei de a nu mai alapta;
(e) utilizarea formulelor pentru sugari (din comert sau preparate acasa), atunci cand este cazul.
(2) Atunci cand astfel de materiale contin informatii despre utilizarea formulelor pentru sugari, ele trebuie sa mentioneze si implicatiile sociale si financiare ale utilizarii acestora; riscurile utilizarii neadecvate a alimentelor sau ale metodelor de alimentatie asupra sanatatii; precum si, in mod special, riscurile utilizarii formulelor sau substitutelor de lapte matern necesare sau neadecvate asupra sanatatii. Aceste materiale nu trebuie sa foloseasca desene sau texte care sa idealizeze utilizarea substitutelor de lapte (Articolul 4.2).
(3) Textul referitor la promovarea alimentatiei la san va fi obligatoriu inscrptionat, in limba romana, pe toate cutiile de lapte praf (in conformitate cu Codul international de marketing al substitutelor de lapte matern).

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016