Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE CERTIFICARE din 3 martie 2003  privind producerea si comercializarea hameiului, pentru a fi comercializate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME DE CERTIFICARE din 3 martie 2003 privind producerea si comercializarea hameiului, pentru a fi comercializate

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 275 din 18 aprilie 2003

ART. 1
În sensul prevederilor prezentului ordin, se definesc urmãtoarele:
a) hamei necondiţionat reprezintã hameiul care a fost supus unei proceduri de uscare şi de ambalare;
b) hamei condiţionat reprezintã hameiul supus operaţiunii de uscare finala şi de ambalare finala;
c) hamei cu seminţe reprezintã hameiul cu un conţinut de seminţe mai mare de 2% din greutate;
d) hamei fãrã seminţe reprezintã hameiul cu un conţinut de seminţe pana la 2% din greutate;
e) extract izomerizat de hamei reprezintã extractul al cãrui conţinut în acizi alfa a suferit o izomerizare aproape totalã;
f) sigilarea ambalajelor reprezintã închiderea ambalajului sub supravegherea oficialã, astfel încât la deschidere sigiliul ambalajului se deterioreazã;
g) circuit închis de operare reprezintã un proces de preparare sau de transformare a hameiului, efectuat sub supraveghere oficialã, care sa garanteze ca nu se utilizeza decât produsele certificate şi bonitate din care rezulta produsele preparate sau transformate, fãrã a exista, în timpul operaţiilor de procesare, posibilitatea de adaugare sau de sustragere a hameiului ori produselor derivate din hamei;
h) lot - un numãr de baloturi de hamei sau de produse derivate din hamei cu aceleaşi caracteristici, care s-au prezentat în acelaşi timp pentru certificare de acelaşi producãtor individual sau asociat.
ART. 2
Lotul de conuri de hamei prezentat pentru certificare trebuie sa fie însoţit de o declaraţie semnatã de producãtor, care cuprinde:
- anul de recolta;
- soiul;
- locul de producere;
- informaţiile cadastrale sau o indicare oficialã echivalenta;
- numãrul de baloturi care fac parte din lot.
ART. 3
(1) Se prezintã spre certificare numai conurile de hamei care îndeplinesc cerinţele minime de comercializare. În anexa nr. 2 sunt prevãzute exigenţele minime de comercializare.
(2) Controlul efectuat în vederea respectãrii cerinţelor minime de comercializare are în vedere gradul de umiditate a hameiului, determinat conform metodelor agreate de organismul de control, prevãzute în anexa nr. 3, secţiunea B, pct. 2. Prin metodele prevãzute la anexa nr. 3, secţiunea B, pct. 2, agreate de organismul de control, rezultatul dat de scala tipica produsului are valoarea 2. În cazul contestarii rezultatelor analizelor de determinare a umiditatii se aplica metodele de determinare a umiditatii prevãzute în anexa nr. 3, secţiunea B, pct. 1.
(3) Controlul respectãrii exigenţelor minime de comercializare, altele decât umiditatea, se realizeazã conform uzantelor comerciale practicate şi cu efectuarea analizelor prevãzute în anexa nr. 3, secţiunea C.
ART. 4
Pentru efectuarea analizelor necesare activitãţii de control, prevãzute la art. 10 şi în anexa nr. 3, secţiunea B, pct. 1 şi 3, şi secţiunea C, recoltarea esantioanelor se realizeazã astfel:
a) prelevarea se face pentru fiecare lot, cel puţin un balot din zece şi cel puţin doua baloturi din lot;
b) prelevarea şi tratarea esantioanelor se realizeazã conform metodelor descrise în anexa nr. 3, secţiunea A.
ART. 5
Certificatul prevãzut la art. 5 din ordin trebuie sa prevadã menţiunile "hamei cu seminţe" sau, dupã caz, "hamei fãrã seminţe".
ART. 6
(1) Numãrul de referinta al certificatului prevãzut la art. 5 din ordin este format din codificarea elementelor care definesc centrele de certificare, codul României, anul de recolta şi identificarea loturilor, asa cum sunt indicate în anexa nr. 4.
(2) Numãrul de referinta al certificatului este acelaşi pentru componentele unui lot.
(3) Lista cuprinzând centrele de certificare şi codul atribuit fiecãrui centru este întocmitã de autoritatea competenta a statului şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Lista se actualizeazã şi se publica anual.
ART. 7
În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (4) din ordin, dupã sigilare fiecare ambalaj este marcat. Marcarea pe unitatea de ambalaj în care produsul se comercializeazã, cu elementele prevãzute la art. 2 şi conform indicaţiilor prevãzute în anexa nr. 5, este supusã controlului.
ART. 8
(1) Produsele obţinute prin procesarea hameiului certificat înainte de procesare pot fi certificate dacã procesarea are loc în circuit închis de operare.
(2) Când procesarea hameiului are loc în halele sau centrele de certificare:
a) certificatul este eliberat dupã procesare;
b) hameiul original, neprocesat, este însoţit de declaraţia prevãzutã la art. 2.
(3) Numãrul atribuit lotului de hamei original, înainte de procesare, trebuie sa figureze în certificatul hameiului procesat.
(4) Produsele obţinute din hamei, conform art. 7 din ordin, pot fi certificate dacã sunt fabricate în circuit închis de operare.
ART. 9
(1) Pe filiera de comercializare nu pot fi schimbate ambalajele pulberilor şi extractelor din hamei decât sub supravegherea oficialã a persoanelor cu atribuţii de control al produselor certificate.
(2) La schimbarea ambalajelor prevãzutã la alin. (1), realizatã fãrã o transformare a produsului, noua procedura de certificare prevede numai:
a) marcarea noului ambalaj;
b) menţionarea actualizãrii marcarii şi schimbãrii ambalajului în certificatul iniţial.
ART. 10
Produsele prevãzute la art. 1 din ordin sunt supuse controalelor astfel:
a) pentru hameiul recoltat pe suprafeţele proprii ale producãtorilor de bere şi utilizat de aceştia în vederea transformarii, producãtorul de bere transmite, pentru fiecare recolta, înainte de 1 noiembrie, organismului de control prevãzut la art. 1 alin. (9) din ordin, o declaraţie care cuprinde: soiul, cantitatea recoltata, locul de cultivare, suprafata aferentã, cu indicaţiile cadastrale, sau o indicare corespunzãtoare oficialã echivalenta. Nu se impune un control suplimentar când hameiul este transformat sau utilizat în cadrul unui singur producãtor de bere. În celelalte cazuri controlul se realizeazã conform prevederilor lit. c), cu excepţia subpct. 5, menţionate mai jos;
b) pentru extractele izomerizate de hamei, transformatorul declara anual, nu mai târziu de 31 decembrie, organismului de control cantitãţile produse, precum şi cantitãţile comercializate. Ambalajele poarta menţiunea "extract izomerizat de hamei" şi indicaţiile referitoare la greutate sau volum;
c) pentru derivatele din hamei transformat, contractate şi evidentiate de un producãtor de bere, acestea trebuie sa fie utilizate de producãtorul de bere contractant, iar organismul de certificare emite la intrarea hameiului în locul de procesare un document care prevede, pe mãsura derulãrii operaţiilor de procesare, cel puţin urmãtoarele indicaţii:
1. numãrul contractului;
2. destinatarul;
3. stabilirea procesarii;
4. descrierea produsului procesat;
5. numãrul certificatului sau atestatului de echivalenta a hameiului original;
6. greutatea produsului procesat.
Numãrul acestui document este indicat pe ambalaj;
d) pentru conurile de hamei şi produsele derivate din hamei, ambalate în pachete mici, destinate vânzãrii pentru consumuri particulare, greutatea pachetului nu poate fi mai mare de 500 g, pentru conuri de hamei şi pulbere de hamei, şi pana la 150 g pentru extracte. În toate cazurile descrierea produsului, precum şi greutatea trebuie indicate pe ambalaj.


ANEXA 2
EXIGENŢELE MINIME
de comercializare a hameiului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristici Descriere Conţinutul maxim
(% din greutate)
──────────────────────────
Hamei Hamei
condiţionat necondiţionat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Amestec Conţinut de apa 12 14
b) Frunze, lastari Fragmente de frunze, 6 6
şi pedunculi de lastari şi pedunculi
cu lungimea mai mare de 2,5 cm
c) Bractee Bractee despãrţite de conuri
d) Impuritati Mici particule care rezulta Nu este 15
din masina de recoltat aplicabil
şi care în general nu rezulta
din con 3 4
e) Pentru "hamei Fructe mature ale 2 2
fãrã seminţe" - conului seminţe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3

A. Metode de esantionare
Pentru esantionarea conurilor de hamei în vederea determinãrii umiditatii hameiului şi, dupã caz, a conţinutului de corpuri strãine, se procedeazã astfel:
1. Prelevarea
a) Hamei ambalat
Prelevarea probelor se realizeazã în funcţie de numãrul de baloturi prevãzut la art. 4 din anexa nr. 1 şi de greutatile conurilor de hamei proporţionale cu greutatile coletelor; esantioanele recoltate trebuie sa fie suficiente, astfel ca numãrul de conuri de hamei sa reprezinte în mod corect baloturile.
b) Hamei vrac
Prelevarea pe porţiuni egale care provin/rezulta de la 5 pana la 10 locuri diferite din vrac, precum şi din suprafeţe diferite. Esantioanele luate se pun în recipiente. Pentru evitarea unei deteriorãri rapide cantitatea de hamei trebuie sa fie suficient de importanta pentru ca închiderea recipientului sa se realizeze prin comprimare puternica. Greutatea esantionului nu poate fi mai mica de 100 g.
2. Omogenizarea probelor
Pentru a fi reprezentative, esantioanele trebuie omogenizate cu grija şi sigilate.
3. Subesantionarea
Dupã omogenizare urmeazã prelevarea unuia sau mai multor esantioane reprezentative şi aşezarea lor în recipiente ermetice şi etanse, cutii metalice sau borcane de sticla.
4. În timpul transportului esantioanele vor fi conservate la frig. Recipientele nu se deschid, iar pentru efectuarea examenului sau analizei esantionul în cauza se readuce la temperatura ambianta.

B. Metode de control al gradului de umiditate a hameiului
1. Se macina esantioanele destinate pentru determinarea umiditatii. Este foarte important ca esantioanele sa nu fie expuse la aer decât la temperaturi minime.
Aparatura:
- balanţa sensibila la 0,005 g;
- etuva electrica termostatica între 105-107 °C, eficace pentru controlul prin test cu sulfat de cupru;
- fiole metalice cu diametrul de 70 pana la 100 mm şi cu adâncimea de 20 pana la 30 mm, dotate cu capac bine adaptat;
- exicator obişnuit care permite racirea cutiilor şi care conţine un agent de uscare cu indicator de colorare la saturatie.
Mod de operare:
Trecerea unei cantitãţi exacte de 3 pana la 5 g de hamei macinat într-o fiola cantarita, închiderea cu capacul şi cantarirea ei cu o precizie de 1 mg. Se deschide capacul şi se pune fiola în etuva la 105-107 °C pentru o perioada de o ora. Se închide cutia şi se pune la rãcire cel puţin 20 de minute în exicator. Se cantareste din nou cu o precizie de 1 mg.
Calcul:
Se calculeazã pierderea în greutate la uscare şi se raporteazã procentual la greutatea iniţialã a hameiului luat în analiza. Rezultatul se exprima în procente cu o zecimala.
2. Alte metode:
Metoda care utilizeazã fie aparate de cantarire electronica şi de uscare a hameiului la raze infrarosii sau aer cald, fie aparat de mãsurat electric. Aceste aparate indica pe o scala umiditatea esantionului tratat.

C. Metoda de control al conţinutului în corpuri strãine
1. Determinarea proportiei de frunze, lastari şi bractee detasate şi de impuritati
Esantioanele de 5 pana la 100 g sunt cernute cu ajutorul unei site de 2 mm.
Lupulina, deşeurile şi seminţele care rezulta sunt strânse, seminţele fiind separate manual. Esantioanele sunt aşezate separat. Conţinutul unei site de 2 mm este transferat separat pe o sita de 10 mm şi se cerne din nou. Conurile de hamei, frunzele, lastarii şi impuritatile rãmân în sita, în timp ce bracteele conurilor, seminţele, deşeurile de lupulina şi bucatile mici de frunze şi lastari trec prin sita. Acestea sunt alese manual şi pãrţile se regrupeaza astfel:
a) frunze şi lastari;
b) hamei (bractee de conuri, conuri de hamei şi lupulina);
c) impuritati;
d) seminţe;
e) bractee pentru hamei necondiţionat.
Este imposibil sa se separe deşeurile şi lupulina. În consecinta, utilizându-se un obiectiv, stabilirea culorii se estimeaza procentual pentru cele doua şi se calculeazã greutatile lor, considerându-se ca densitatea lor este identicã.
Diferitele grupe sunt cantarite şi rezultatele sunt raportate la greutatea iniţialã.
2. Determinarea proportiei de seminţe:
Esantionul de 25 g este depozitat într-un recipient metalic închis şi aşezat în etuva la 115 °C o perioada de doua ore pentru eliminarea substanţelor rasinoase.
Esantionul uscat se acoperã cu o tesatura de bumbac gros şi se freaca puternic sau se bate mecanic pana la detasarea seminţelor de hamei. Hameiul uscat şi desfãcut în particule fine se separa de seminţele de hamei cu ajutorul unui zdrobitor prevãzut cu site cu ochiuri de 1 mm. Resturile de conuri cu seminţe sunt separate, utilizându-se fie planuri înclinate, despãrţite de hârtie, fie alte dispozitive care permit reţinerea conurilor şi a altor corpuri şi trecerea seminţelor.
Seminţele pot fi cantarite.
Procentajul de seminţe se calculeazã în raport cu greutatea esantionului iniţial.

ANEXA 4
CODIFICAREA ŞI ORDINEA
de formare a numãrului de referinta a certificatului

1. Centrul de certificare (numerotat de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor)
2. Codul de ţara
3. Anul de recolta: doua cifre se atribuie anului de recolta;
4. Identificarea lotului: acest numãr se atribuie lotului cãtre organismul de certificare.

ANEXA 5
MARCAREA AMBALAJELOR
Marcarea este realizatã conform naturii ambalajului, astfel:
a) conurile de hamei ambalate în legãturi sau baloturi, prin tipãrirea pe ambalaj;
b) pulbere de hamei în pachete: prin înscrierea pe pachet;
c) pulbere sau extract de hamei în cutii metalice: prin tipãrirea pe cutie sau poansonare în metalul cutiei;
d) sigilarea ambalajului care conţine un lot de pachete sau cutii cu pulbere ori extract: prin aplicarea sigiliului pe ambalaj.



────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016