Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA VETERINARA din 25 februarie 2004  privind masuri de urgenta pentru protectia impotriva encefalopatiei spongiforme bovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA VETERINARA din 25 februarie 2004 privind masuri de urgenta pentru protectia impotriva encefalopatiei spongiforme bovine

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 17 martie 2004
NORMA VETERINARA din 25 februarie 2004
privind mãsuri de urgenta pentru protecţia impotriva encefalopatiei spongiforme bovine
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 17 martie 2004

CAP. I
Bovine vii, embrioni de bovine, fãina de carne şi oase şi produse derivate de la acestea

ART. 1
(1) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca nu sunt trimise din teritoriul sau cãtre România urmãtoarele:
a) bovine vii;
b) fãina de carne, fãina de oase şi fãina de carne şi oase de la mamifere;
c) hrana pentru animale şi fertilizatori ai solului conţinând produsele la care se referã lit. b).
(2) Este interzis importul în România de fãina de carne, fãina de oase, fãina de carne şi oase de la mamifere, de alte proteine animale procesate provenite de la mamifere, destinate furajarii animalelor de ferma crescute pentru consum uman, distrugerii în orice fel, utilizãrii ca fertilizatori sau în întreprinderi de tratare cu compost.
ART. 2
Prin derogare de la prevederile art. 1, hrana destinatã pentru carnivore domestice, care conţine produsele la care se referã art. 1 lit. b), poate fi importata în România cu condiţia ca acestea sa nu provinã din Marea Britanie şi sa îndeplineascã condiţiile stabilite la art. 9 şi 10.

CAP. II
Produse provenind de la bovine sacrificate în Marea Britanie

ART. 3
Marea Britanie trebuie sa garanteze ca nu sunt trimise din teritoriul sau cãtre România urmãtoarele produse provenite de la bovinele sacrificate în Marea Britanie:
a) carne;
b) produse care pot intra în lanţurile alimentare umane sau animale;
c) produse care sunt destinate pentru utilizarea în produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
ART. 4
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza producţia şi expedierea din teritoriul sau cãtre România pentru:
a) aminoacizi, peptide şi seu, care au fost produse în unitãţi sub supravegherea unui medic veterinar oficial şi care au fost obţinute conform condiţiilor prevãzute în anexa nr. 1;
b) produsele din seu şi produsele derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, acestea fiind fabricate din seu în conformitate cu prevederile prezentului articol.
(2) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca produsele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) sunt etichetate şi identificate pentru a mentiona unitatea de producţie şi pentru a demonstra ca aceste produse pot fi folosite în alimentaţia omului, a animalelor şi în produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
(3) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca produsele prevãzute la alin. (1) lit. a), care sunt expediate cãtre România în conformitate cu prevederile prezentului articol, sunt însoţite de un certificat de sãnãtate eliberat de un medic veterinar oficial care atesta ca acestea respecta condiţiile prevãzute în prezenta norma veterinara şi totodatã ca frecventa controalelor oficiale a fost respectata.
(4) Înainte ca o unitate sa poatã începe sau reîncepe expedierea produselor în conformitate cu prevederile prezentului articol, Marea Britanie trebuie sa trimitã Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor din România lista unitãţilor la care se referã alin. (1) lit. a), menţionând pentru fiecare unitate activitatea pentru care a fost aprobatã, şi sa înştiinţeze imediat Agenţia Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor din România despre orice modificare a acestei liste.
ART. 5
Marea Britanie trebuie sa garanteze ca gelatina, fosfatul dicalcic, colagenul, seul, produsele din seu şi produsele obţinute din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, care sunt fabricate pentru utilizarea tehnica din materii prime derivate de la bovine tãiate în Marea Britanie, sunt etichetate sau identificate pentru a mentiona unitatea de producţie şi interdicţia pentru folosirea în hrana oamenilor şi animalelor, în produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
ART. 6
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza expedierea cãtre România a urmãtoarelor produse derivate de la bovine nãscute şi crescute în Marea Britanie, tãiate în Marea Britanie în conformitate cu prevederile stabilite la art. 7, art. 9-12 şi în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 3:
a) carne proaspãta - definitã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003;
b) carne tocata şi carne preparata - definite prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 490/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 25 martie 2003;
c) produse din carne - definite prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 322/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 26 mai 2003;
d) hrana destinatã carnivorelor domestice.
(2) Carnea proaspãta la care se referã alin. (1) lit. a), dacã este obţinutã de la bovine în varsta de peste 9 luni, trebuie sa fie dezosata şi toate aderentele incluzând tesuturile nervoase şi limfatice evidente trebuie indepartate.
(3) Transarea, depozitarea şi transportul de carne proaspãta la care se referã alin. (1) lit. a) trebuie sa fie efectuate în conformitate cu condiţiile stabilite în art. 7, art. 9-12 şi în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 3. Carnea proaspãta poate fi folositã pentru fabricarea produselor la care se referã alin. (1) lit. b), c) şi d) în conformitate cu condiţiile stabilite în prezentul articol, în art. 7, art. 9-12 şi în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 3.
(4) Bovinele la care se face referire la alin. (1) trebuie sa fie sacrificate în partide separate de bovinele care nu îndeplinesc cerinţele anexei nr. 2 sau corespunzãtor anexei nr. 3. Trebuie efectuate trierea şi separarea animalelor vii înaintea sacrificarii, pentru a se putea garanta ca numai animalele triate anterior intra pe linia de tãiere în partida de tãiere stabilitã. Înaintea începerii sacrificarii în partida separatã a animalelor triate, sala de tãiere trebuie mai întâi sa fie spalata şi dezinfectata.
ART. 7
(1) Carnea şi produsele la care se referã art. 6 alin. (1) trebuie sa fie marcate sau etichetate cu un semn adiţional distinct care nu poate fi confundat cu marca de sãnãtate comunitara.
(2) Marea Britanie trebuie sa transmitã Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor din România modelul marcii adiţionale la care se referã alin. (1), înainte ca expedierea carnii şi produselor din carne sa înceapã.

CAP. III
Produse provenind de la bovine care nu sunt sacrificate în Marea Britanie

ART. 8
Marea Britanie trebuie sa garanteze ca sunt respectate prevederile art. 9-12 atunci când urmãtoarele produse provenind de la bovine, care nu sunt sacrificate în Marea Britanie, sunt expediate din teritoriul lor cãtre România:
a) carne proaspãta - definitã în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/2002 ;
b) carne tocata şi carne preparata - definite prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 490/2002 ;
c) produse din carne şi alte produse de origine animala definite prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 322/2003 ;
d) hrana destinatã carnivorelor domestice;
e) gelatina şi fosfat dicalcic, seu, produse din seu şi alte produse derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza, aminoacizi, peptide şi colagen, care sunt destinate intrãrii în lantul alimentar animal sau în hrana omului sau care sunt destinate pentru utilizarea în produse cosmetice, medicinale ori în produse farmaceutice.
ART. 9
(1) Produsele prevãzute la art. 8 trebuie sa provinã din şi, în mod corespunzãtor, sa treacã prin unitãţi din Marea Britanie:
a) care au fost aprobate de autoritatea competenta;
b) care sunt sub supraveghere veterinara oficialã sau, în cazul produselor derivate din seu prin saponificare, transesterificare ori hidroliza, sub supravegherea autoritãţii competente;
c) care au pus în aplicare un sistem de trasabilitate a materiei prime, care garanteazã originea produsului pe întreg lantul de producţie;
d) care au pus în aplicare un sistem de înregistrare a cantitãţilor de produse care intra şi care pãrãsesc unitatea pentru a permite controale incrucisate ale transporturilor care intra şi pãrãsesc unitatea;
e) în care produsele sunt descãrcate, procesate, depozitate, manipulate, încãrcate şi transportate separat din sau în timpi diferiţi de produsele care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul articol, precum şi în art. 10-12.
(2) Marea Britanie trebuie sa înainteze Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor din România lista unitãţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (1) şi identificarea fiecãrei unitãţi, menţionând activitatea pentru care a fost aprobatã, cu înştiinţarea imediata a Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor din România despre orice modificare a acestei liste.
ART. 10
(1) Produsele menţionate la art. 8 lit. a)-d) trebuie sa vina din şi, în mod corespunzãtor, sa fi trecut prin unitãţi din Marea Britanie, în care:
a) toate manoperele de descãrcare, procesare, depozitare sau alte manipulari şi încãrcarea produselor se desfãşoarã sub supraveghere oficialã;
b) i(i) produsele neimpachetate (neambalate) sunt depozitate în depozite frigorifice, în spaţii care nu sunt utilizate în acelaşi timp pentru depozitarea produselor provenite de la bovine care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul articol şi la art. 6, 9, 11 şi 12 şi care sunt ţinute sub sigiliu de cãtre autoritatea competenta când aceasta nu este prezenta;
b) (ii) produsele ambalate sunt depozitate în depozite frigorifice, astfel încât sa se realizeze o clara şi efectivã separare de produsele provenite de la bovine care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul articol, precum şi în art. 6, 9, 11 şi 12; c) produsele, cu excepţia produselor menţionate la art. 8 lit. d), sunt marcate sau etichetate cu o marca distinctã, suplimentarã, care nu poate fi confundata cu marca de sãnãtate comunitara.
(2) Produsele menţionate la alin. (1) trebuie transportate cu mijloace de transport care sunt sigilate de cãtre autoritatea competenta. Atunci când produsele sunt expediate cãtre România, acestea trebuie sa fie însoţite de un certificat de sãnãtate eliberat de un medic veterinar oficial, care: atesta ca sunt îndeplinite condiţiile menţionate în prezentul articol, precum şi la art. 9, 11 şi 12, asigura identificarea tuturor unitãţilor în care ele au fost obţinute, procesate, manipulate sau depozitate şi identifica toate etichetele şi numerele relevante, în vederea stabilirii trasabilitatii fiecãrei unitãţi de produs.
(3) Carnea trebuie sa fie însoţitã de certificatul de sãnãtate eliberat conform modelului stabilit de autoritatea veterinara centrala a României, prevãzut la anexa nr. 4 la Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/2002 , şi care sa menţioneze toate datele privind identificarea carnii, etichetele şi numerele relevante, în scopul asigurãrii trasabilitatii fiecãrei unitãţi de produs expediat.
(4) Certificatul de sãnãtate trebuie sa prezinte în plus urmãtoarea menţiune:
"Produs în conformitate cu Decizia 98/256/EC ".
(5) În cazul produselor expediate cãtre România, acestea trebuie sa fie însoţite de certificat de sãnãtate eliberat de un medic veterinar oficial, care sa ateste ca sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în Decizia 98/256/EC .
(6) Marea Britanie trebuie sa informeze autoritatea veterinara centrala din România despre destinaţia fiecãrui transport prin sistemul Animo.
ART. 11
Fãrã a se aduce atingere prevederilor art. 7 alin. (2), în cazul în care produsele menţionate la art. 8 lit. a) provin din şi, în mod corespunzãtor, au trecut prin unitãţi în Marea Britanie, marca de sãnãtate comunitara nu trebuie sa fie îndepãrtatã, cu excepţia situaţiei în care este inevitabil în procesul de transare.
ART. 12
Produsele la care se face referire în art. 8 lit. e), care sunt expediate cãtre România, trebuie etichetate în vederea identificarii unitãţii de producţie şi trebuie sa se precizeze faptul ca acestea au fost fabricate în conformitate cu prevederile prezentei norme veterinare şi ca sunt corespunzãtoare pentru folosirea în consum uman, pentru hrana animalelor şi pentru folosirea în produse cosmetice, medicinale sau farmaceutice.
ART. 13
Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezenta norma veterinara.


ANEXA 1
la norma veterinara

CAP. I
1. Urmãtoarele produse pot fi importate din Marea Britanie în conformitate cu prevederile art. 4-7 din norma veterinara:
a) aminoacizi şi peptide produse din piei prelucrate şi piei neprelucrate, printr-un proces care implica expunerea materialului la un pH de 1-2, urmat de un pH > 11, urmat de un tratament cald la temperatura de 140°C pentru 30 de minute la presiunea de 3 bar;
b) seu şi produse din seu provenind din materie prima de la animale apte pentru consum uman, care au fost supuse unuia dintre procesele descrise la cap. II;
c) produse derivate din seu în urma unui proces descris la cap. III.
2. Produsele la care se face referire la pct. 1 trebuie sa fie supuse filtrarii dupã producere.
3. Animalele din specia bovine, care prezintã semne clinice de encefalopatie spongiforma bovina - ESB, şi animalele în varsta de peste 30 de luni nu pot fi utilizate ca sursa de materii prime pentru fabricarea produselor menţionate la pct. 1.
4. Pentru fabricarea produselor menţionate la pct. 1 nu pot fi utilizate: craniul, coloana vertebrala, creierul, maduva spinarii, ochii, amigdalele, timusul, intestinele sau splina.

CAP. II

A. Standarde de producţie pentru seul procesat în Marea Britanie din materii prime provenite de la animale din specia bovina tãiate în Marea Britanie

1. Seul poate fi produs numai în sistemele descrise la cap. II, IIIA şi C şi IV din anexa la <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 496/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de risc, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, pentru care sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii minime:
a) Pentru cap. IIA (serie/atmosferic/grasime naturala):
- dimensiunea maxima a particulei 150 mm
- temperatura >100°C >110°C >120°C
- durata 125 min. 120 min. 50 min.
b) Pentru cap. IIB (serie/presiune/grasime):
- dimensiunea maxima a particulei 50 mm
- temperatura >100°C >133°C
- durata 25 min. 20 min.
- presiunea absolutã 3 bar
c) Pentru cap. IIC (continuu/atmosferic/grasime naturala):
- dimensiunea maxima a particulei 30 mm
- temperatura >100°C >110°C >120°C
- durata 95 min. 55 min. 13 min.
d) Pentru cap. IIIA şi C (continuu/atmosferic/grasime adãugatã şi continuu/presiune/grasime adãugatã):
- dimensiunea maxima a particulei 30 mm
- temperatura >100°C >110°C >120°C >130°C
- durata 16 min. 13 min. 8 min. 3 min.
e) Pentru cap. IV (continuu/atmosferic/degresat):
- dimensiunea maxima a particulei 20 mm
- temperatura >80°C >100°C
- durata 120 min. 60 min.
Cerinţele de temperatura/durata de mai sus trebuie îndeplinite simultan.
2. Unitãţile pot fi autorizate numai dacã acestea au demonstrat prin metodele stabilite la secţiunea B ca funcţioneazã în conformitate cu condiţiile prevãzute la pct. 1.
3. Sistemele de serie care îndeplinesc parametrii stabiliţi la pct. 2 pentru unitãţile care opereazã în regim continuu, în conformitate cu cap. IIC, IIIA, IIIC şi IV, pot fi, de asemenea, autorizate.

B. Proceduri privind validarea unitãţilor pentru prelucrarea deşeurilor de la animale rumegatoare pentru producerea seului în Marea Britanie, utilizându-se metodele descrise în anexa la <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 496/2001

1. Temperatura - sistem de lot şi sistem continuu Dispozitivele de monitorizare a temperaturii trebuie sa fie instalate în cadrul echipamentului astfel încât sa se realizeze înregistrarea temperaturii în diferite stadii ale proceselor de fabricaţie. Înregistrãrile trebuie sa fie pãstrate, iar calibrarile sa fie efectuate la intervalele prestabilite.
2. Presiunea (numai pentru cap. IIB) Dispozitivele de monitorizare a presiunii trebuie sa fie instalate în cadrul echipamentului astfel încât sa se realizeze înregistrarea presiunii în diferite stadii ale proceselor de fabricaţie. Înregistrãrile trebuie sa fie pãstrate, iar calibrarile sa fie efectuate la intervalele prestabilite.
3. Dimensiunea particulei - toate sistemele.

CAP. III
Alimente pentru consum uman, furaje pentru animale, produse farmaceutice sau medicinale, materii prime sau produse intermediare

Produsele derivate din seu pot fi utilizate dacã acestea sunt obţinute printr-o metoda corespunzãtoare, validatã şi certificatã în acest scop, cum ar fi:
1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de nu mai puţin de 200°C pentru nu mai puţin de 20 min., sub presiune (glicerol, acizi grasi şi producerea de esteri ai acizilor grasi); sau
2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol şi producerea de sapun):
i(i) într-un proces de lot: la o temperatura de nu mai puţin de 95°C pentru nu mai puţin de 3 ore; sau
(ii) într-un proces continuu: la o temperatura de nu mai puţin de 140°C, o presiune de 2 bar pentru nu mai puţin de 8 min. sau echivalent.

Produse cosmetice, materii prime sau produse intermediare
Produsele derivate din seu pot fi utilizate numai dacã au fost obţinute prin urmãtoarele metode certificate în acest scop de cãtre producãtor:
1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de cel puţin 200°C, o presiune de 40 bar pentru 20 min. (glicerol, acizi grasi şi esteri); sau
2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol şi sapun):
i(i) într-un proces de lot: la o temperatura de 95°C pentru 3 ore; sau
(ii) într-un proces continuu: la o temperatura de 140°C, o presiune de 2 bar pentru 8 min. sau echivalent.


ANEXA 2
la norma veterinara

PLANUL
efectivelor certificate pentru export (ECHS)

Carnea proaspãta şi produsele prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. b), c şi d) din norma veterinara, provenite din carnea obţinutã de la bovinele tãiate în Irlanda de Nord, pot fi expediate din Regatul Unit în conformitate cu prevederile art. 6 din norma veterinara atunci când au fost obţinute de la efectivele de animale certificate pentru export (ECHS) şi care provin din efectivele de animale certificate pentru export (ECHS). Dacã a fost obţinutã de la animale în varsta de peste 9 luni, carnea proaspãta trebuie sa fie dezosata, iar toate tesuturile aderente incluzând tesuturi limfatice şi nervoase evidente trebuie sa fie indepartate.

A. Efective de animale eligibile ECHS
1. Un efectiv de animale reprezintã un grup de animale formând o unitate separatã şi distinctã, respectiv un grup de animale care a fost exploatat, cazat şi ţinut separat de orice alt grup de animale şi care a fost identificat cu un cod unic efectiv şi numere unice de identificare a animalelor.
2. Un efectiv este eligibil ECHS atunci când pentru cel puţin 8 ani în acel efectiv nu a fost confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina - ESB şi nici un caz suspect pentru care diagnosticul encefalopatiei spongiforme bovine - ESB nu a fost exclus la oricare animal care a rãmas în efectiv sau a fost miscat în cadrul efectivului ori în afarã acestuia.
3. Un efectiv care a fost constituit de mai puţin de 8 ani poate fi considerat eligibil ECHS dupã o investigare epidemiologica realizatã de cãtre autoritatea veterinara competenta, cu condiţia ca:
a) toate animalele sa se fi nãscut sau sa fi fost mutate în efectivul nou-constituit, care îndeplineşte condiţiile prevãzute la pct. B.1 lit. a), c), d) şi e); şi
b) efectivul sa îndeplineascã cerinţele stabilite la pct. 2 pe toatã durata existenţei sale.
4. Dacã un efectiv este nou-constituit într-o exploatatie în care în trecut s-a confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina - ESB la oricare animal care a fost cazat sau a fost miscat prin ori dintr-un efectiv al acelei exploataţii, efectivul nou-constituit poate fi eligibil ECHS numai dupã o investigatie epidemiologica realizatã de cãtre autoritatea veterinara competenta, ţinându-se cont de respectarea tuturor condiţiilor prevãzute mai jos:
a) toate animalele efectivului anterior afectat stabilite în aceeaşi exploatatie au fost eliminate sau ucise;
b) toate furajele au fost eliminate sau distruse, iar containerele de depozitare a furajelor au fost curatate;
c) toate adãposturile au fost depopulate şi curatate înainte ca noi animale sa fie admise;
d) toate condiţiile stabilite la pct. 3 au fost îndeplinite.

B. Animale eligibile ECHS
1. Un animal din specia bovine este eligibil ECHS dacã acesta s-a nãscut şi a crescut în Irlanda de Nord, iar la tãiere îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) animalul a fost identificat în mod clar în timpul vieţii acestuia, având posibilitatea sa fie urmãritã trasabilitatea acestuia pana la locul exploatatiei de origine şi a efectivului în care s-a nãscut. Toate înregistrãrile referitoare la naşterea acestuia, identitatea şi miscarile sunt înregistrate într-un sistem de trasabilitate computerizat oficial;
b) animalul este în varsta de peste 6 luni, dar mai puţin de 30 de luni, varsta stabilitã prin referinta la o înregistrare computerizata oficial a datei de naştere a acestuia;
c) a rãmas în efectiv pentru cel puţin 6 luni dupã naştere;
d) în locul de deţinere nu s-a semnalat prezenta encefalopatiei spongiforme bovine - ESB şi nu a existat suspiciunea prezentei acestei boli;
e) efectivul de animale în care s-a nãscut şi toate efectivele prin care a fost miscat sunt eligibile ECHS.
2. Sistemul de monitorizare computerizata oficial, prevãzut la pct. 1 lit. a), va fi acceptat numai atunci când a fost operational suficient timp pentru a conţine toate informaţiile în legatura cu viata şi cu miscarile animalelor, necesare pentru verificarea conformitatii cu cerinţele prezentei norme veterinare, şi va fi acceptat numai pentru stabilirea datei naşterii animalelor dupã ce sistemul devine operational ulterior. Datele anterioare stocate în computer pentru orice perioada înainte ca sistemul sa fie operational nu vor fi acceptate în acest scop.

C. Controale
1. Dacã orice animal prezentat pentru tãiere sau orice circumstanţe la taierea acestuia nu îndeplinesc toate cerinţele prezentei norme veterinare, animalul trebuie sa fie respins de la tãiere în mod automat. Dacã informaţiile devin disponibile dupã tãiere, autoritatea competenta trebuie imediat sa înceteze eliberarea certificatelor şi sa anuleze certificatele emise. Dacã expedierea a avut deja loc, autoritatea competenta trebuie sa notifice autoritãţii competente a locului de destinaţie. Autoritatea competenta a locului de destinaţie trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare.
2. Taierea animalelor eligibile ECHS trebuie sa aibã loc în abatoare în care funcţioneazã un sistem de tãiere în partide separate, în conformitate cu cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara.
3. Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca prin procedurile utilizate în unitãţile de tãiere se indeparteaza urmãtorii ganglioni limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral şi medial, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical profund caudal şi auxiliar.
4. Identificarea carnii trebuie sa asigure trasabilitatea de la ferma de origine pentru animale eligibile ECHS sau, dupã transare, de la animalele transate din acelaşi lot, prin mijloacele sistemului oficial de trasabilitate computerizat, pana la tãiere. Dupã tãiere etichetele trebuie sa fie în mãsura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete şi a produselor menţionate la art. 6 alin. (1) lit. b) şi c) din norma veterinara pana la efectivul de origine, pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie sa fie asigurata cu ajutorul documentelor de însoţire şi a altor înregistrãri.
5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile ECHS trebuie sa aibã numere individuale corelate cu numãrul crotaliei.
6. Pentru exportul în România din Marea Britanie trebuie aplicate protocoale detaliate în vigoare, care sa acopere:
a) trasabilitatea şi controalele înaintea tãierii;
b) controalele în timpul tãierii;
c) controalele în timpul prelucrãrii hranei pentru carnivore domestice;
d) toate cerinţele de certificare şi etichetare dupã tãiere la punctul de expediţie.
7. Autoritatea competenta trebuie sa stabileascã un sistem pentru înregistrarea controalelor corespunzãtoare, astfel încât sa poatã fi demonstrata conformitatea acestora.

D. Unitatea
1. Pentru a fi aprobatã, unitatea trebuie, în plus fata de celelalte cerinţe ale prezentei norme veterinare, sa instituie şi sa implementeze un sistem prin care carnea eligibilã ECHS şi/sau produsele eligibile ECHS sa poatã fi identificabile şi sa poatã fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele de origine sau dupã tãiere la animalele transate în acelaşi lot. Sistemul trebuie sa faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau a produselor în toate stadiile, iar înregistrãrile trebuie sa fie pãstrate pentru cel puţin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie sa fie furnizate, în scris, de cãtre conducerea unitãţii cãtre autoritatea competenta.
2. Autoritatea competenta trebuie sa evalueze, sa aprobe şi sa monitorizeze sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea şi prelucrarea în partide separate total şi trasabilitatea în ambele sensuri.


ANEXA 3
la norma veterinara

A. Scheme de import bazate pe date - DBES
1. Carnea proaspãta şi produsele derivate prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. b), c) şi d) din norma veterinara, provenite de la bovine tãiate în Marea Britanie, pot fi exportate din Marea Britanie cu aplicarea prevederilor art. 6 din norma veterinara, când au fost obţinute de la animale eligibile DBES nãscute dupã 1 august 1996. Dacã a fost obţinutã de la animale în varsta de peste 9 luni, carnea proaspãta va fi dezosata şi toate tesuturile aderente incluzând tesuturile nervoase şi limfatice evidente vor fi indepartate.
2. Înainte de expediere în conformitate cu prevederile pct. 1, Marea Britanie trebuie sa aibã implementat efectiv un program pentru uciderea şi incinerarea tuturor viteilor nãscuţi dupã 1 august 1996, care provin din loturi în care a fost confirmatã encefalopatia spongiforma bovina - ESB înainte de 25 noiembrie 1998, şi trebuie sa fi ucis sau incinerat toate bovinele vii care au fost identificate în cadrul acestui program. Dacã aceasta confirmare a avut loc dupã 25 noiembrie 1998, viteii nãscuţi dupã 1 august 1996 din loturi în care a fost confirmatã encefalopatia spongiforma bovina - ESB trebuie sa fie identificati, taiati şi incinerati imediat.

B. Animale eligibile DBES
Un animal din specia bovina este eligibil DBES dacã s-a nãscut şi a crescut în Marea Britanie şi dacã în momentul tãierii sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) animalul a fost clar identificat pe parcursul vieţii lui, asigurându-se trasabilitatea pana la ferma de origine; numãrul unic de înregistrare, data naşterii şi ferma în care s-a nãscut, precum şi toate miscarile dupã naştere sunt înregistrate fie în pasaportul oficial al animalului sau într-un sistem oficial computerizat de identificare şi trasabilitate; identitatea locului este cunoscutã;
b) animalul are varsta de peste 6 luni, dar mai puţin de 30 de luni, determinata prin referirea la o înregistrare oficialã computerizata a datei de naştere şi, în cazul animalelor din Marea Britanie, la pasaportul animalului;
c) autoritatea competenta a obţinut şi a verificat evidentele oficiale referitoare la locul în care animalul a trãit pentru cel puţin 6 luni dupã naştere;
d) în locul din care provine animalul nu a evoluat encefalopatia spongiforma bovina - ESB şi nu exista suspiciune de aceasta boala.

C. Controale
1. Dacã orice animal prezentat pentru tãiere sau orice circumstanţe la taierea acestuia nu îndeplinesc toate cerinţele prezentei norme veterinare, animalul trebuie sa fie respins de la tãiere în mod automat. Dacã informaţiile devin disponibile dupã tãiere, autoritatea competenta trebuie imediat sa înceteze eliberarea certificatelor şi sa anuleze certificatele emise. Dacã expedierea a avut deja loc, autoritatea competenta trebuie sa notifice autoritãţii competente a locului de destinaţie. Autoritatea competenta a locului de destinaţie trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare.
2. Taierea animalelor eligibile DBES trebuie sa aibã loc în abatoare în care funcţioneazã un sistem de tãiere în partide separate, în conformitate cu cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara. Taierea animalelor eligibile DBES în Irlanda de Nord, care provin din Marea Britanie sau viceversa, este autorizata numai dacã este garantat accesul la toate datele relevante.
3. Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca prin procedurile utilizate în unitãţile de transare au fost îndepãrtaţi urmãtorii ganglioni limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral şi median, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical profund caudal şi axilar.
4. Identificarea carnii trebuie sa asigure trasabilitatea de la ferma de origine pentru animale eligibile DBES sau, dupã transare, de la animalele transate din acelaşi lot, prin mijloacele sistemului de trasabilitate computerizat oficial, pana la tãiere. Dupã tãiere etichetele trebuie sa fie în mãsura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete şi a produselor menţionate la art. 6 alin. (1) lit. b) şi c) din norma veterinara pana la efectivul de origine pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie sa fie asigurata cu ajutorul documentelor de însoţire şi a altor înregistrãri.
5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile DBES trebuie sa aibã numere individuale corelate cu numãrul crotaliei.
6. Pentru exportul în România din Marea Britanie trebuie aplicate protocoale detaliate în vigoare, care sa acopere:
a) trasabilitatea şi controalele înaintea tãierii;
b) controalele în timpul tãierii;
c) controalele în timpul prelucrãrii hranei pentru carnivore domestice;
d) toate cerinţele de certificare şi etichetare dupã tãiere la punctul de expediţie.
7. Autoritatea competenta trebuie sa stabileascã un sistem pentru înregistrarea controalelor corespunzãtoare, astfel încât sa poatã fi demonstrata conformitatea acestora.

D. Unitatea
1. Pentru a fi aprobatã, unitatea trebuie, în plus fata de celelalte cerinţe ale prezentei norme veterinare, sa instituie şi sa implementeze un sistem prin care carnea eligibilã DBES şi/sau produsele eligibile DBES sa fie identificabile şi sa poatã fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele de origine sau dupã tãiere la animalele transate în acelaşi lot. Sistemul trebuie sa faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau produselor în toate stadiile, iar înregistrãrile trebuie sa fie pãstrate pentru cel puţin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie sa fie furnizate, în scris, de cãtre conducerea unitãţii autoritãţii.
2. Autoritatea competenta trebuie sa evalueze, sa aprobe şi sa monitorizeze sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea şi prelucrarea în partide separate total şi trasabilitatea în ambele sensuri.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016