Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA TEHNICA nr. 9 din 20 aprilie 1994  privind cecul    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA TEHNICA nr. 9 din 20 aprilie 1994 privind cecul

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 bis din 14 iunie 1995
Text extras din Norma tehnica 9 din 20 aprilie 1994.

ART. 1
În temeiul <>art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã şi în completarea <>Normelor-cadru nr. 7 din 8 martie 1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit, cu cecuri, pe baza <>Legii nr. 59/1934 asupra cecului, modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , se aproba urmãtoarele norme tehnice ale acestui instrument de plata.
ART. 2
Cecul este un instrument de plata a cãrui suport hârtie trebuie sa îndeplineascã condiţiile tehnice stipulate de prezentele norme.
ART. 3
Calitatea hârtiei pe care se tipareste cecul
O mostra de hârtie supusã la probe este consideratã în conformitate cu specificaţiile din prezentele norme tehnice atunci când valorile înregistrate se afla în limitele specificate mai jos:
3.1. Greutate: 95.0 g/mp+/-(5/100), conform ISO*) 536;
3.2. Grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534 (maximum nespecificat);
3.3. Rugozitate Bendtsen: ambele suprafeţe: maximum 150 ml/min. (minimum nespecificat)
3.4. Rezistenta la rupere: longitudinala: minimum 7,9 mN;
ISO 2493
diagonala: minimum 3.1 mN;
3.5. Permeabilitatea la aer: minimum 27 s/100 ml conform ISO 3687 maximum 450 ml/min.;
3.6. Rezistenta interna la rupere: minimum 705 mN în ambele direcţii conform ISO 1974;
3.7. Capacitatea de absorbţie a apei: 40-60 g/mp;
3.8. Grad de reflexie: 60%-70% conform ISO 2470;
3.9. Opacitatea: minimum 85% conform ISO 2471;
3.10. Impuritati admise:
- maximum 250 de puncte pe mp pentru puncte de dimensiuni de maximum 0,1 mm;
- maximum 25 de puncte pe mp pentru puncte de dimensiuni cuprinse între 0,1 mm-0,2 mm;
3.11. Proprietãţi de scriere: Hârtia folositã trebuie sa facã posibila scrierea cu cerneala sau pasta de pix de culoare albastra sau neagra care nu se şterge.
3.12. Alte condiţii: Hârtia trebuie furnizatã neteda şi fãrã indoituri; ea nu trebuie sa conţinã nici un fel de incluziuni şi sa aibã o calitate satisfãcãtoare din punct de vedere al direcţiei fibrei.
3.13. Condiţii de securitate şi prevenirea falsificãrii: Pentru a preveni falsificarea cecurilor, societãţile bancare au obligaţia sa respecte pentru formularele de cecuri necompletate pe care le furnizeazã clienţilor lor, în vederea utilizãrii de cãtre aceştia, urmãtoarele cerinţe minime de securitate:
a) Numãr: fiecãrui formular de cec trebuie sa i se atribuie o combinatie de serie şi numãr distinctã de cãtre societãţile bancare. Aceasta combinatie trebuie sa fie în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României în acest domeniu;
b) Elemente de desen cu o structura bine definitã:
- filigran incorporat în hârtie;
- reţea complexa de linii alcatuind un desen aplicat pe ambele fete ale cecului pe intreaga suprafata sau pe anumite zone (fãrã a afecta banda alba);
c) text sau desene în culori fluorescente. Se folosesc cel puţin doua culori care pot fi detectate cu detector cu raze ultraviolete;
d) Fibre invizibile cu reflexie albastra, verde şi roşie(densitate medie de 20 fibre +/-5/mp);
e) Tratarea chimica a hârtiei şi folosirea la imprimare a unor cerneluri sensibile la apa şi la agenţi chimici, astfel încât acestea sa determine schimbarea culorii cecului atunci când se incearca alterarea unui înscris de pe cec, în scopul fraudei;
Pentru asigurarea unui nivel mai mare de securitate a cecurilor, se recomanda societãţilor bancare şi folosirea urmãtoarelor metode:
f) Element secret de securitate, în funcţie de opţiunea fiecãrei societãţi bancare şi cunoscut numai de aceasta;
g) Microtext;
h) Încorporarea unui desen care nu poate fi reprodus prin copiere alb-negru sau color.
Societãţile bancare au obligaţia sa aleagã compozitia fibrei astfel încât sa respecte criteriile enumerate în art. 3.
Banca Nationala a României şi societãţile bancare vor urmãri ca încorporarea elementelor de securitate sa nu ingreuneze citirea informaţiilor conţinute ulterior completãrii acestuia.

___________
* Internaţional Organization for Standardization

ART. 4
Dimensiunile cecului
Cecul trebuie sa aibã dimensiunile urmãtoare:
lungime: 180 mm,
latime: 81 mm.
Abaterile în plus sau în minus nu pot depãşi 1 mm.
ART. 5
Marginile de referinta
Toate dimensiunile orizontale sunt mãsurate de la marginea din dreapta a fetei (recto) cecului. Toate dimensiunile verticale sunt mãsurate de la marginea de jos a fetei (recto) cecului cunoscutã sub denumirea de margine inferioarã.
Este obligatorie pãstrarea marginilor de referinta astfel încât acestea sa fie utilizate la alinierea documentului în mecanismele automate.
În cazul în care societãţile bancare furnizeazã clienţilor lor carnete de cecuri, acestea trebuie sa fie legate la stanga documentului. Numãrul de file dintr-un carnet este optional pentru fiecare societate bancarã.
ART. 6
Carnetele de cecuri şi perforatiile
Perforatiile trebuie sa asigure o detaşare precisa a cecurilor din carnet şi o pãstrare corespunzãtoare a acestora. În acest scop se vor utiliza perforatiile cu crapaturi sau taieturi, cu 6-9 legãturi la fiecare 25 mm şi cu o tesatura de reţinere de aproximativ 30 de miimi la 0,75 mm.
Perforatiile de separare sunt permise numai la marginea din stanga a fetei (recto) cecului. Între marginea din stanga a instrumentului de plata şi linia perforatiilor se va pãstra un spaţiu de 3-5 mm. Carnetul de cecuri nu trebuie sa prezinte cresteri în înãlţime în zona de perforatie.
Cecurile prezentate unei societãţi bancare nu trebuie sa prezinte taieturi sau alte perforatii, cu excepţia celor de separare, prevãzute mai sus.
Înainte de remiterea cecului cãtre beneficiar sau cãtre o unitate bancarã, toate urmele de perforatii trebuie sa fie indepartate prin tãiere.
ART. 7
Atasari de alte acte
Banca Nationala a României şi societãţile bancare nu vor accepta, în operaţiunile lor, cecuri la care sunt anexate, prin diverse modalitãţi, alte acte. Este interzisã indoirea cecurilor.
ART. 8
Banda alba
Fiecare cec are rezervatã o banda pe care nu se aplica ştampile şi nu se înscriu alte informaţii în afarã caracterelor necesare procesarii automate a acestora, care constituie linia codurilor.
Dimensiunile benzii albe sunt:
a) pe verticala, 16 mm de la marginea inferioarã;
b) pe orizontala, pe intreaga lungime a cecului.
Banda alba este delimitata de restul cecului printr-o linie în partea sa superioarã, care coincide cu linia inferioarã de delimitare a cecului. Banda alba nu are alte linii de demarcatie.
ART. 9
Linia codurilor
Banca Nationala a României va emite în timp util norme tehnice şi standarde privind linia codurilor.
ART. 10
Reguli generale
Machetele proprii ale formularelor de cec adoptate de fiecare societate bancarã trebuie sa fie supuse aprobãrii Bãncii Naţionale a României.
Desemnarea, aranjarea şi tipãrirea tuturor elementelor componente ale standardelor de conţinut ale cecurilor trebuie sa se efectueze, excepţie fãcând numai bararea.
În afarã informaţiilor descrise mai jos, nici o alta informaţie nu este permisã pe fata (recto) sau spatele (verso) cecului.
ART. 11
Desenul şi redactarea cecului
Fata (recto) cecului este alcãtuitã din zone ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile enunţate mai jos şi cu anexele nr. 1a) şi 1b).
În mod convenţional, în aceste anexe, fata (recto) cecului a fost împãrţitã în zone delimitate prin linii groase, în scopul facilitãrii prezentãrii. Liniile groase care delimiteaza zonele nu fac parte componenta din formularele de cec.
ZONA 1: alocata pentru elementele de identificare a societãţii bancare trase
- Zona 1 este întotdeauna plasata în partea superioarã a cecului şi cuprinde:
* denumirea şi/sau sigla societãţii bancare trase, tipãrite obligatoriu cu caractere ingrosate, de minimum 3 mm înãlţime; partea dreapta adresa sediului societãţii bancare trase;
* seria şi numãrul cecului, pretiparite în centrul cecului, sub denumirea şi/sau sigla societãţii bancare trase;
ZONA 2: alocata pentru date privind conţinutul propriu-zis al cecului
- Zona 2 este întotdeauna plasata în coltul din stanga sus al cecului, sub zona 1, şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "plãtiţi în schimbul acestui CEC", sub denumirea şi/sau sigla societãţii bancare trase, aliniat la stanga; cuvântul "CEC" trebuie tipãrit cu majuscule, ingrosat, cu caractere de minimum 2,5 mm.
* înscrisul "stipulat" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 75 mm lungime, necesar completãrii mentiunilor facultative ale cecului;
* spaţiu pentru suma exprimatã în litere, pozitionat sub înscrisul "stipulat" şi delimitat prin doua dreptunghiuri imprimate în contrast slab; lãţimea dreptunghiurilor este de minimum 4 mm, lungimea este de minimum 80 mm, având un spaţiu de minimum 2,5 mm între ele; în spaţiul dintre cele 2 dreptunghiuri se tipareste înscrisul "(în litere)";
* înscrisul "lui" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime, necesar completãrii numelui sau denumirii beneficiarului plãţii. Este tipãrit sub al doilea dreptunghi alocat completãrii cu suma în litere şi este urmat de înscrisul "sau la ordinul sau";
ZONA 3: alocata pentru elementele de identificare a unitãţii bancare unde plata trebuie facuta
- Zona 3 este plasata sub zona 2 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri pretiparite cu ocazia primirii de cãtre clientul unitãţii bancare a formularelor de cec:
* spaţiu marcat prin chenar cu linie continua, cu lãţimea de minimum 20 mm şi lungimea de minimum 45 mm; în partea superioarã se afla înscrisul "Plãtibil la". Denumirea unitãţii bancare trase şi adresa acesteia sunt tipãrite în interior, în momentul în care tragatorul primeşte carnetul de cecuri de la unitatea bancarã al carei client este. În partea inferioarã, între paranteze, se afla înscrisul "(denumirea şi adresa unitãţii bancare trase)";
ZONA 4: alocata pentru date privind elementele de identificare a cecului
- Zona 4 este întotdeauna plasata în coltul din dreapta sus a cecului, cub zona 1, şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "emis la" urmat atât de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 35 mm lungime, necesar completãrii localitãţii unde a fost emis cecul, cat şi de un spaţiu marcat special, necesar completãrii zilei, lunii şi anului emiterii. Sub aceste spaţii sunt tipãrite, între paranteze, indicaţiile: "(localitatea)" şi "(data)";
ZONA 5: alocata pentru elementele de identificare a sumei
- Zona 5 este întotdeauna plasata sub zona 4 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "suma de" urmat, pe acelaşi rând, de un dreptunghi cu lungimea de minimum 10 mm şi lãţimea de minimum 5 mm destinat înscrierii monedei şi de un marcaj special necesar completãrii sumei în cifre. pentru spaţiul alocat înscrierii sumei în cifre sunt prevãzute separatoare de ordin de mãrime şi separatoare de cifre zecinale. Suma trebuie aliniata la dreapta, iar spaţiile rãmase necompletate se completeazã de tragator cu asteriscuri în vederea evitãrii fraudelor. Sub aceste spaţii sunt tipãrite indicaţiile: "moneda" şi respectiv "(în cifre)". Dimensiunile acestor spaţii speciale sunt cele cuprinse în anexa nr. 1c).
ZONA 6: alocata pentru elementele de identificare a tragatorului
- Zona 6 este întotdeauna plasata sub zona 5 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* doua spaţii marcate prin linie punctata de minimum 80 mm lungime, necesare completãrii numelui sau denumirii şi adresei tragatorului, în dreapta cecului, sub suma în cifre. Numele sau denumirea tragatorului şi adresa acestuia sunt pretiparite în momentul în care tragatorul primeşte carnetul de cecuri de la unitatea bancarã al carei client este;
* înscrisul "Cod fiscal" este pretiparit sub numele sau denumirea şi adresa tragatorului şi este urmat de un dreptunghi imprimat într-un contrast slab, cu lungimea de minimum 30 mm şi lãţimea de minimum 5 mm, necesar completãrii codului fiscal al tragatorului;
* spaţiu marcat prin linie continua, de minimum 30 mm lungime, sub care se afla înscrisul "Semnatura tragatorului". În dreapta acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
Aceste spaţii trebuie sa fie libere de orice tiparituri care ar putea influenta claritatea semnãturii sau a ştampilei.
Deasupra liniei care separa banda alba de restul formularului de cec este tipãrit înscrisul "Va rugãm ca aceasta porţiune sa nu fie scrisã sau stampilata". Acest înscris este încadrat de doua sageti cu varful orientat în jos.
ZONELE 7 şi 8 sunt reprezentate de banda alba.
Pana în momentul în care completarea liniei conturilor, precum şi citirea cu dispozitile de citire automatã vor fi posibile, în aceasta banda vor fi tipãrite urmãtoarele spaţii speciale în vederea completãrii cu informaţii referitoare la:
a) numãrul contului beneficiarului, unitatea societãţii bancare unde acesta are deschis contul şi codul acesteia; aceste spaţii vor fi completate de clientul beneficiar, ultimul posesor al cecului, în cazul în care plata se va primi într-un cont bancar;
b) numãrul contului tragatorului şi codul unitãţii bancare trase; aceste date sunt pretiparite în momentul în care tragatorul primeşte carnetul de cecuri de la unitatea bancarã al carei client este.
În partea stanga a benzii albe a cecului se gãsesc urmãtoarele înscrisuri şi spaţii care vor fi completate de ultimul posesor al cecului:
* înscrisul "Cont nr. " urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completãrii numãrului contului bancar al beneficiarului (ultimul posesor) al cecului;
* înscrisul "Deschis la" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 30 mm, necesar completãrii denumirii unitãţii bancare unde ultimul posesor îşi are deschis contul;
* înscrisul "Cod" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completãrii codului unitãţii bancare unde ultimul posesor îşi are deschis contul;
În partea dreapta a benzii albe a cecului se gãsesc urmãtoarele înscrisuri pretiparite cu ocazia preluãrii de cãtre tragator a formularelor de cec de la unitatea bancarã:
* înscrisul "Cont nr. " urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completãrii numãrului contului tragatorului din care urmeazã sa se facã plata;
* înscrisul "Cod" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctat, cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completãrii codului unitãţii bancare unde contul tragatorului este deschis, unitate bancarã a carei denumire se gãseşte în zona3;
Spatele (verso) cecului este alcãtuit, în mod obligatoriu, din 2 zone identice ca dimensiuni şi conţinut, precum şi de zona alocata benzii albe, ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile enunţate mai jos şi cu anexa nr. 2.
ZONELE 1 şi 2 ale spatelui (verso) cecului sunt delimitate între ele de linii continue de 0,5 mm şi cuprind urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat, aliniate la stanga zonelor:
* înscrisul "GIRANT", tipãrit cu majuscule, ingrosat, urmat de un spaţiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm şi respectiv minimum 50 mm lungime, destinat completãrii numelui sau denumirii girantului;
* înscrisul "Girat cãtre" urmat de un spaţiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm şi respectiv minimum 50 mm lungime, destinat completãrii numelui sau denumirii giratarului;
* înscrisul "data" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 30 mm lungime destinat completãrii zilei, lunii şi anului efectuãrii operaţiunii de girare;
* spaţiu marcat prin linie continua, de minimum 30 mm lungime, sub care se afla înscrisul "Semnatura girant". În dreapta acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
ZONA 3: alocata înscrierii de cãtre societatea bancarã trasa şi beneficiarul cecului a informaţiilor şi datelor privind plata şi respectiv încasarea cecului, precum şi a modalitatii prin care aceste operaţiuni au fost efectuate (încasare în numerar sau în cont).
ZONA 4: alocata benzii albe, în partea inferioarã a cecului, pe toatã lungimea cecului, pe o latime de 16 mm de la marginea inferioarã.
ART. 12
Preimprimarea simbolului banesc
Când simbolul banesc nu e pretiparit, atunci trebuie întotdeauna adãugatã o data cu suma orice societate bancarã poate pretipari simbolul monedei în care urmeazã sa se efectueze plata.
ART. 13
Cecul certificat
Cecul certificat respecta toate condiţiile cecului obişnuit. Ştampila cu înscrisul "CERTIFICAT" se aplica de unitatea societãţii bancare trase în spaţiul dintre zonele 3 şi 6. la aplicarea ştampilei se va tine cont ca atât elementele componente ale înscrisului dintre bare cat şi ştampila sa nu fie afectate.
ART. 14
Cecul barat
Cecul barat respecta toate condiţiile cecului obişnuit. Bararea consta în doua linii paralele, imprimate mai ingrosat decât orice alte linii de pe cec, plasate diagonal prin centru şi care pot încadra o banda de o culoare distinctã sau în contrast slab.
Bararea nu trebuie sa se extindã în banda alba şi nici peste denumirea şi/sau sigla şi adresa societãţii bancare trase sau sa efectueze grav alte înscrisuri. Distanta minima dintre cele doua bare este de 10 mm (anexa nr. 3).
ART. 15
Cecul barat special
Cecul barat special respecta toate condiţiile cecului cu barare generalã, având înscrisã între cele doua linii paralele denumirea societãţii bancare care urmeazã sa încaseze plata. Înscrisul "Deschis la" de pe banda alba, menţionat în art. 11, zona 7, nu va fi tipãrit în cazul cecului barat special.
ART. 16
Cecul circular
Cecul circular respecta toate condiţiile cuprinse în art. 3-11 referitoare la cecul obişnuit, din prezentele norme tehnice (anexa nr. 4).
Zonele cecului circular sunt aceleaşi cu ale cecului obişnuit. Fata (recto) cecului circular diferã de cecul obişnuit prin:
a) înscrisul privind promisiunea necondiţionatã a societãţii bancare de a plati la vedere o suma de bani, exprimat prin formula "La vedere ne obligam sa plãtim, pentru valoarea primitã anterior în schimbul acestui CEC CIRCULAR". Cuvintele "CEC CIRCULAR" trebuie tipãrite cu majuscule, ingrosat de minimum 2,5 mm;
b) amplasarea în partea dreapta a fetei cecului circular, sub spaţiul pentru completarea sumei în cifre, a spaţiului destinat completãrii sumei în litere. marcajele şi dimensiunile sunt cele descrise la art. 11;
c) spaţiu special marcat printr-un dreptunghi tipãrit în contrast slab, de minimum 25 mm lungime şi minimum 45 mm latime, în a cãrui parte superioarã se afla înscrisul "Plãtibil la". Denumirile unitãţilor bancare plãtitoare şi adresele acestora sunt pretiparite în interior. În partea inferioarã, între paranteze, se afla înscrisul "(denumirea şi adresele unitãţilor bancare plãtitoare)";
d) spaţiu marcat special printr-un dreptunghi tipãrit în contrast slab, de minimum 30 mm lungime şi minimum 25 mm latime, pentru pregãtirea denumirii societãţii bancare sau instituţiei de credit emitente. Acest spaţiu este situat în dreapta spaţiului destinat locului plãţii şi se completeazã atunci când cecul circular se supune prevederilor <>art. 82 din legea nr. 59/1934 asupra cecului;
e) eliminarea înscrisurilor din banda alba (zona 8) privind numãrul contului bancar al tragatorului şi codul unitãţii bancare unde acesta îşi are deschis contul.
ART. 17
Cecul de cãlãtori
Fata (recto) cecului de cãlãtorie cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat (anexa nr. 5):
* suma în litere - partea superioarã a cecului de cãlãtorie, pretiparita;
* seria şi numãrul cecului, pretiparite;
* denumirea şi/sau sigla şi adresa sediului societãţii bancare trase, pretiparite;
* suma în cifre - pretiparite de 3 ori: în coltul din dreapta sus, în coltul din stanga sus şi la alegerea tragatorului;
* promisiunea necondiţionatã a tragatorului de a plati exprimatã prin înscrisul "TRAGATORUL PLĂTEŞTE ACEST CEC DE CĂLĂTORIE LUI:", tipãrit cu majuscule, urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime necesar completãrii numelui sau denumirii beneficiarului plãţii şi urmat de înscrisul "SAU LA ORDINUL SAU, SUMA INDICATĂ, ÎN CONFORMITATE CU REGULILE ENUNŢATE PE VERSO" tipãrit cu majuscule;
* denumirea şi/sau sigla tragatorului şi titlul de "CEC DE CĂLĂTORIE" pozitionate optional;
* spaţii pentru semnãturi:
- doua spaţii pentru semnãturile posesorului, marcate prin doua linii continue de minimum 35 mm şi respectiv minimum 50 mm lungime, sub care se afla înscrisurile "semnatura posesorului" şi respectiv "CONTRASEMNATI ÎN PREZENTA BENEFICIARULUI" pozitionate în partea stanga şi respectiv partea dreapta a cecului de cãlãtorie;
- un spaţiu marcat printr-o linie continua de minimum 35 mm lungime sub care se afla înscrisul "Semnatura tragatorului";
* spaţiu marcat special printr-un dreptunghi tipãrit în contrast slab de minimum 50 mm lungime şi minimum 11 mm latime în a cãrui parte superioarã se afla înscrisul "Plãtibil la". Denumirea unitãţii bancare plãtitoare şi adresa acesteia sunt pretiparite în interior, în momentul în care tragatorul primeşte carnetul de cecuri de la unitatea bancarã al carei client este. În partea inferioarã, între paranteze, se afla înscrisul "(denumirea şi adresa unitãţii bancare plãtitoare)";
* înscrisul "Emis la" în partea dreapta a cecului de cãlãtorie urmat de un spaţiu marcat prin linie continua de minimum 35 mm lungime, necesar completãrii locului emiterii şi de un alt spaţiu marcat special pentru completarea zilei, lunii şi anului emiterii; sub aceste spaţii se tiparesc înscrisurile "(localitatea)" şi respectiv "(data)".
Spatele (verso) cecului de cãlãtorie (anexa nr. 6) conţine:
* înscrisul "Când posesorul contrasemneazã cecul de cãlãtorie în prezenta beneficiarului, tragatorul va plati:" urmat de spaţiu marcat prin linie continua, de minimum 55 mm lungime, necesar completãrii sumei în litere. Sub aceasta linie se afla înscrisul "(suma în litere)".
Acest înscris este pozitionat pe latura mica a spatelui (verso) cecului de cãlãtorie.
* înscrisul "Denumirea şi/sau sigla tragatorului" în mijlocul spatelui (verso) cecului de cãlãtorie;
* înscrisul "SUMA" sub care se afla înscrisul "(în cifre)", în partea stanga a cecului. Aceste ultime doua înscrisuri sunt pozitionate optional.
Cecul de cãlãtorie respecta condiţiile prevãzute în art. 8 privind banda alba şi în art. 11 privind înscrisul "va rugãm ca aceasta porţiune sa nu fie scrisã sau stampilata" încadrat de sageti orientate în jos.
ART. 18
Dispoziţii finale
Nici un înscris nu se va afla la o distanta mai mica de 3 mm fata de oricare dintre marginile cecurilor.
Prezentele norme tehnice se publica în Monitorul Oficial al României şi intra în vigoare la data stabilitã prin ordin*) al guvernatorului Bãncii Naţionale a României.

NOTA:
În Exemplarul nr. 1 este prezentat un formular de cec în forma în care este preluat de client de la unitatea bancarã unde îşi are deschis contul.
În Exemplarul nr. 2 este prezentat un formular de cec completat de cãtre tragator şi remis beneficiarului. Informaţiile conţinute în aceste exemple de cec sunt fictive.

____________
* Normele tehnice nr. 9/1994 au intrat în vigoare la data de 28 februarie 1995, conform <>Ordinului guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 138/1995 .


Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu


ANEXA 1a)

CEC (recto) cu cele 8 zone ale cecului

ANEXA 1b)

DIMENSIUNILE ZONELOR CECULUI
ANEXA 2

CEC (verso)

ANEXA 3

CEC BARAT (recto)

ANEXA 4

CEC CIRCULAR (recto)

ANEXA 5

CEC DE CĂLĂTORIE (recto)

ANEXA 6

CEC DE CĂLĂTORIE (verso)

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016